Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Luomumyrkyt EU:n erityisessä suojelussa

Euroopan parlamentti on hyväksynyt torjunta-aineille uudet säännöt, jotka merkitsevät huomattavaa tiukennusta aikaisempaan. Asia menee vielä ministerineuvoston käsittelyyn.

Kriitikkojen mielestä asiassa ei ole kyse käytössä olevien torjunta-aineiden havaituista haitoista, vaan ”varovaisuusperiaatteesta”: niillä ehkä saattaa olla kielteisiä vaikutuksia. Edelleen, kriitikkojen mukaan, nämä uudet säännökset merkitsisivät väistämättä EU:n alueen maataloustuotannon tuloksen vähenemistä ja myös isoja riskejä.

Mutta sitten yllättäen EU:n komissio suhtautuukin täysin toisin luomutuotannossa käytettyihin, ja EFSA:n eli EU:n elintarviketurvallisuusviraston selkeästi tuomitsemiin myrkkyihin, kuparijohdannaisiin. Niille annettiin puolisalaa seitsemän vuoden jatkoaika. Koska – niin kuin luomulobbarit asiaa perustelivat – ilman niitä tuotanto romahtaa, ainakin hedelmien, viinin ja perunoiden luomuviljelyssä.

Modernit synteettiset torjunta-aineet häviävät maaperästä viikoissa, vähintään ehkä kuukausissa, eli muuttuvat vaarattomiksi yhdisteiksi.

Entä kupari? Tämänhetkisen tiedon mukaan se ei häviä maaperästä koskaan. Se ei heti tee maata viljelykelvottomaksi, mutta jossakin kohtaa raja tulee vastaan. Eli se siitä ilmauksesta, että luomu olisi ”kestävää” (sustainable) viljelyä.

Näitä kuparijohdannaisia ei kyllä käytetä kovin paljon Suomessa, mutta aika varma voi siis olla siitä, että Saksasta tuodut luomusäilykkeet tai Ranskan luomuviinit on niiden avulla tuotettu.

Mutta miten, miten tämä ristiriita EU:n linjassa on selitettävissä?

***

Vaihteeksi linkkimme viittaa saksankieliseen lähteeseen. Vaikkapa sen takia, että linkkiä suomenkieliseen asiasta kertovaan uutislähteeseen ei löytynyt.

Biobauern spritzen Schwermetalle (Die Welt)

Heikki Jokipii, 22. 02. 2009.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry