• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Missä ovat ruoan riskit

Started by Heikki Jokipii, 11.03.09 - klo:04:49

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#540
Nyt uskotaan syyllisen löytyneen:

Syy McDonald’sin kuolemaan johtaneeseen ruokamyrkytysepidemiaan oli todennäköisesti sipuleissa

QuoteVähintään kymmenet ihmiset saivat ruokamyrkytyksen Yhdysvalloissa syötyään McDonald’sin hampurilaisia. Nyt bakteerin lähde on todennäköisesti saatu selville.

Heikki Jokipii

#541
Juttu katsotaan selvitetyksi:

McDonald’sin hampurilaisliha ei ollut Yhdysvaltain ruokamyrkytysepidemian syy

QuoteKolibakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset Yhdysvalloissa eivät ole lähtöisin McDonald’sin Quarter Pounder -hampurilaislihasta, ilmoittaa yhtiö.

Yhdysvaltojen ruokaturvallisuusvirasto (FDA) epäilee, että kolibakteeria on ollut kyseisissä hampurilaisissa käytetyssä kypsentämättömässä sipulissa, jota ketju on saanut yksittäiseltä tuottajalta Coloradossa. Kaikkiaan 900 coloradolaistuottajalta sipulia hankkineet McDonald’s -ravintolat palauttavat Quarter Pounder -hampurilaiset takaisin myyntiin ilman sipulia.
(lihav. HJ)

Tämän verran voi jälkiviisastella. Tämä oli yhteistä saksalaistapauksen kanssa:

Quote from: Heikki Jokipii on 24.02.23 - klo:14:08
Siinähän vika oli saksalaisissa EHEC-iduissa 2011. Idässä, jossa ituja käytetetään enemmän, ne aina kypsennetään eli kuumennetaan. Euroopassa kuviteltiin niiden olevan raakoina terveellisempiä.

Heikki Jokipii

Näistä tapauksista ei kertakaikkiaan voi oppia mitään:

Yli 30 ihmistä on saanut ruokamyrkytyksen ostereista Helsingissä

QuoteHelsingin kaupungin mukaan ilmoituksia on tullut useista eri ravintoloista. Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin.

Koska se ainoa varma tapa tuo välttää ei asiakkaille kelpaa.

Heikki Jokipii

Osterit ovat aiheuttaneet ainakin 105 ruokamyrkytystä Helsingissä " näytteissä tuttu taudinaiheuttaja

Muistutetaan, mutta luultavasti täysin turhaan (vrt. juuri edellinen puheenvuoro ja sen linkki):

QuoteKaupungin tiedotteessa muistutetaan, että ostereiden syöminen raakana on aina riski. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä.

Tiedotteen mukaan ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita osterissa olevaa norovirusta.

Silllä voisi olla jo tehoa, jos terveyspuoli laskuttaisi näissä tapauksia kaikki hoidon kustannukset. Hoitaisi, mutta laskuttaisi. Luulenpa myös, että kohderyhmällä olisi varaa ne maksaakin.  8)

Heikki Jokipii

#544
Tämäkin on yhtä harhaanjohtavaa:

Kammottava ilmiö rehottaa Turkissa " 37 ihmistä kuollut

QuoteLaittomasti valmistetun alkoholin ilmiö on piinannut Istanbulia.

Eihän kyse ole alkoholista lainkaan sanan yleisesti käytössä olevassa merkityksessä. Vaan myrkystä, jota on myyty alkoholin, viinan nimellä:

QuoteTammi-lokakuun välillä vuonna 2022 noin 972 potilasta joutui sairaalan tehohoitoon laittoman alkoholin aiheuttaman metanolimyrkytyksen vuoksi, lehti kertoo Turkin terveysministeri Kemal Memişoğlun vastanneen oppositiopuolueen edustajan esittämään kysymykseen.
[..]
Jopa pienissä määrin nautittuna puhdas metyylialkoholi voi vaurioittaa näköhermoja ja johtaa sokeuteen. Lisäksi se voi aiheuttaa hengenvaarallisia tiloja, kuten halvauksen, kooman ja hengitysvajauksen.
(lihav. HJ)

Teknisesti metanoli on alkoholi. Mutta se on aivan eri asia kuin etanoli. Jopa kotipolttoista pontikkaa voi hyvin turvallisesti juoda, jos kotipolttaja tuntee yhden hyvin helpon niksin: ensimmäinen desi metsään tai viemäriin.

Tämä ei ole kehotus alkoholinkäyttöön. Silläkin on omat terveysriskinsä. Mutta ne eivät ole nuo kuin Istanbulissa.

Heikki Jokipii

Näin Ruokavirasto aivan oikein neuvoo ja varoittelee:

Paista liha ennen kuin jauhat sen ‒ näin Ruokavirasto neuvoo hampurilaispihvien valmistajaa

QuoteMedium-kypsennettyinä tarjoiltavat jauhelihapihvit ovat yleistyneet hampurilaisten suosion kasvun myötä niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä. Ruokavirasto on huolissaan niihin liittyvästä ruokamyrkytyksen riskistä.

Sen vuoksi virasto suosittelee sivuillaan, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoillaan kunnolla läpi kypsennettynä eikä medium-kypsennettynä.

Tavallisimmin mediumina tarjoiltu jauhelihapihvi on valmistettu naudan lihasta. Niin naudan kuin muidenkin eläinlajien puolikypsiin jauhelihapihveihin liittyy kuitenkin ruokamyrkytysriski. Näin siitäkin huolimatta, että naudanlihaa ei tarvitse läpikypsentää esimerkiksi trikiinin tai salmonellariskin takia, kuten sian- tai broilerinliha.

Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike etenkin EHEC-bakteerin leviämisen suhteen, mutta naudanlihassa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia.

Kun tuossa ja eräissä muissa jutuissa huonoja käytäntöjä kuitenkin luultavasti jatketaan, on hyvä, että ainakin tiedetään asiasta. Tuolta pohjalta minäkin olisin voinut palauttaa keittiöön eräässä hampurilaispaikassa Itiksessä (ei McDonalds!) minulle tarjotun medium-hampulaisen. Joka ei muuten maistunutkaan hyvältä! Medium-paistaminen minun suussani sopii kokolihaan, mutta ei jauhelihaan. Minulla on " terve maku!

Heikki Jokipii

He saattavat kokea jotain muuta, jos ensimmäinen ruokamyrkytysepidemia tämän takia räjähtää esiin:

Koivulan tilan raakamaidon kysyntä räjähti käsiin

QuoteKoivulan Kotijuustolan yrittäjät Muhokselta ovat saaneet kokea menestyksen nousukiidon, kun heidän raakamaidostaan tuli valtava hitti eteläsuomalaisissa kaupoissa.
Tilaajalle

Ja nuo eteläsuomalaiset kaupat.

Heikki Jokipii

Tämä on vielä pientä:

74 ihmistä sai ruokamyrkytyksen Turussa " Kaupunki tutkii

QuoteTurkulaisen ravintolan iltatilaisuuteen osallistui noin 160 ihmistä viime lauantaina. Osallistujista 74 on saanut ruokamyrkytysoireita. Pääasiallinen oire on ollut ripuli.

Ainakin tähän verrattuna:

Lapset söivät lepakon " Nyt yli 50 on kuollut mysteeritautiin

QuoteTuntematon tauti on surmannut viiden viikon sisään ainakin 53 ihmistä Kongon demokraattisessa tasavallassa, amerikkalainen uutistoimisto AP kertoo.

Epidemia sai alkunsa maan luoteisosassa sijaitsevassa Bolokon kylässä 21. tammikuuta, kun Maailman terveysjärjestön Afrikan-osaston mukaan kolme lasta kuoli syötyään lepakkoa.

Mutta seuraamme nyt uutisia kummastakin.

Heikki Jokipii

#548
Tästä jutusta selviää...

Kananmunia vedetään myynnistä salmonellariskin takia " katso tästä mitkä pakkaukset on hävitettävä

... miten tavattoman helppoa tuon vaaran välttäminen on:

QuoteKuluttajapakatut kananmunat vedetään takaisin varotoimenpiteenä. Kypsennettynä kananmunan käyttäminen on turvallista, tiedotteessa todetaan.
(lihav. HJ)

Viitsisikö siis tehdä mitään tässä suositeltua?

QuoteTuotteita on myyty S-ryhmän, Keskon ja Pick N Payn myymälöissä.

”Ohjeistamme kuluttajia, joilla on kotonaan näillä kananmunaleimoilla ja päivämäärillä merkittyjä kananmunia, hävittämään kyseiset kananmunat sekajätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan”, Davan tiedotteessa sanotaan.

Vai paistaisiko mieluummin kananmunan tällä kertaa molemmin puolin? Varmuuden vuoksi.

Heikki Jokipii

#549
Quote from: Heikki Jokipii on 15.02.25 - klo:03:06
He saattavat kokea jotain muuta, jos ensimmäinen ruokamyrkytysepidemia tämän takia räjähtää esiin:

Koivulan tilan raakamaidon kysyntä räjähti käsiin

QuoteKoivulan Kotijuustolan yrittäjät Muhokselta ovat saaneet kokea menestyksen nousukiidon, kun heidän raakamaidostaan tuli valtava hitti eteläsuomalaisissa kaupoissa.
Tilaajalle

Ja nuo eteläsuomalaiset kaupat.

Raakamaitoa suositaan esimerkiksi sen luonnollisuuden vuoksi. Jotkut uskovat, että maito menettää hyviä ominaisuuksiaan pastöroinnin ja homogenoinnin myötä.

Nyt Hesari antoi tänään tuolle tilalle tällaisen piilomainoksen:

Suosittuun maitoon liittyy terveysriski " Tämä siitä tulee tietää

QuoteElintarvikkeet | Raakamaidon kysyntä räjähti, kun sitä tuotiin myyntiin Etelä-Suomeen, maitotilan yrittäjä kertoo.

Ja katsoo varmasti kantaneensa vastuunsa, koska tuossa varoitteli.

Virallista luomua ei maidon kerrota olevan, mutta tästä narusta vedellään (lihav. HJ):

QuoteRaakamaitoa suositaan esimerkiksi sen luonnollisuuden vuoksi. Jotkut uskovat, että maito menettää hyviä ominaisuuksiaan pastöroinnin ja homogenoinnin myötä.

Ja tästä:

QuoteRaakamaidon on väitetty hillitsevän allergioita, helpottavan ruuansulatusta ja sopivan laktoosi-intoleranteille.

Mutta siinäkin tullaan sitten tosiasioihin:

QuoteHomogenoinnin ja pastöroinnin vaikutusta maidon sietokykyyn on tutkittu ainakin Suomessa 2000-luvun alussa, mutta tuolloin raakamaidon ja käsitellyn maidon juomisesta saaduissa oireissa ei löydetty eroja. Noin puolet tutkimukseen osallistuneista sieti paremmin käsiteltyä maitoa ja puolet raakamaitoa.

Heikki Jokipii

Useissa auringonkukansiementä sisältävissä tuotteissa salmonellariski

QuoteRuokavirasto tiedottaa, että useita auringonkukansiementä sisältäviä tuotteita vedetään pois markkinoilta. Kuuden tuotteen takaisinveto tehdään varotoimenpiteenä, sillä tuotteiden ainesosana käytettyjen auringonkukansiementen samasta raaka-aine-erästä on todettu salmonellaa muualla EU:ssa.

Kyseisiä Foodinin tuotteita on ollut myynnissä useilla eri jälleenmyyjillä ympäri Suomea.
(lihav. HJ)

Tuotteissa mukana luomutuotteita. Loogisesti ne ovat pääteltävissä kaikki luomutuotteiksi.