Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 288795 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #765 on: 22.09.22 - klo:06:20 »
Kallio ja Heimsch*) uskovat pystyvänsä pitämään jonkinlaisessa järjestyksessä, lokeroissaan tieteen ja steinerilaisuuden:

Quote
Galina Kallio
@kalliogalina·19. syysk.
Millaista maan ja metsän hoitoa tarvitsemme ekologisen kriisin aikakaudella? Keskustelemme. @EevaHoutbeckers kanssa aiheesta @untamelab podcastissa, viljelijä ja väitöskirjatutkija Laura Heimschin &. @MMetsamme aktiivin Eeva-Stiina Lönnemon kanssa, tule kuulolle! Linkki alla ⬇️


______

*) Laura lienee = Melina
« Last Edit: 15.10.22 - klo:10:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #766 on: 24.09.22 - klo:04:03 »
Tietoa Tapolasta nyt sitten yhdistyksen FB:n kautta:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
keskiviikkona
Hienoja uutisia!

Tapola Camphill Kyläyhteisö
Voittoa tavoittelematon järjestö · 1 082 tykkäystä · 4 pv
Yrttipajalla valmistetaan tuotteita kesän aikana kerätyistä ja kuivatuista yrteistä. Biodynaamisesti viljellyt ja puhtailta luonnonalueilta kerätyt villiyrtit valmistetaan aromeita täynnä oleviksi mauste- ja teeseoksiksi.

Eikä nytkään esitetä ilmeisiä, arvattavia vastaväitteitämme!  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #767 on: 27.09.22 - klo:05:27 »
Facebookissa:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
10 tuntia sitten
Tänään (26.9.2022) kannattaa tiirailla kaakkoiselle iltataivaalle missä Jupiter loistaa kirkkaana. Näin lähellä maata Jupiter on ollut viimeksi 70 vuotta sitten. Ilta kymmenen jälkeen Jupiter on täydellisessa oppositiossa eli maa on auringon ja Jupiterin välissä.

Rudolf Steiner on sanonut, että syödessäsi omenaa, syöt palan jupiteria. Tänään varsinkin kannattaa tunnustella tätä ajatusta omenaa haukatessa.


PS. Jälkeenpäin. Tähtien tiirailu on kivaa. Mutta koska ainakin kaupungissa on mahdotonta löytää biodynaamista omenaa, kokeilkaa eväänä vaikkapa tavanomaista... suklaata.  :D

Suklaalla menevät varmaan ensi yönä nähtävissä olevat revontuletkin.
« Last Edit: 04.10.22 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #768 on: 30.09.22 - klo:07:12 »
Tapolasta lisää:

https://www.facebook.com/biodyn.fi/photos/a.445721492148001/5483657851687648/?type=3

Entiseen tapaan myös me suosittelemme.

Mutta jos kyse on myyjäisistä vaikkapa Majvikin tai Haltijan tilalla, me emme suosittele!
« Last Edit: 30.09.22 - klo:07:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #769 on: 01.10.22 - klo:16:42 »
Ihmetyttää kuitenkin. Biodynaamisen säätiön sivuilla kerrotaan:

Quote
Heinolan tila
Biodynaaminen tila eteläisessä Mäntsälässä. Tilan kokonaispinta-ala on 45 ha, josta 24 ha peltoa, 8 ha laidunta ja 13 ha metsää.

Tilan omistaa Biodynaamisen viljelyn säätiö, ja tilaa hallinnoi Heinolan maatilayhteisön osuuskunta . Tarkoituksena on kehittää tilaa maatilayhteisöksi, jossa asutaan ja viljellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti – suosien lähiruokaa, terveitä elämäntapoja ja yhteisöllisyyttä.

Mitä Säätiö aikoo tuolle tilalle tehdä? Siellä näyttää kaikki toiminta olevan pysähdyksissä. Jos jollain taholla on ollutkin tuollaisia kehittämispyrkimyksiä, ne eivät nyt mihinkään etene. Jopa surumielinen tunne – ulkopuolisellakin – herää, kun aistii yhä netistä löytyvistä dokumenteista hankkeeseen aikanaan liittyneen innostuksen.

Säätiöllä on kyllä tällainen sähköpostiosoite info[at]biodynsaatio.fi. Jos uteliaisuutemme kasvaa ylivoimaiseksi.

Tästä tilasta on kyse.

Paikan päälle Uudenmaankadulle ei kannata mennä kyselemään, koska säätiön ja yhdistyksen yhteinen toimisto on edelleen "tilapäisesti suljettu".
« Last Edit: 02.10.22 - klo:05:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #770 on: 04.10.22 - klo:06:33 »
Tuon Heinolan tilan vaikean tilanteen voi ehkä jollakin tavalla ymmärtää.

Ehkä jotenkin myös Pienen Kylän tapauksen. Kyllä huonommin. Jos se kuitenkin vannoo "biodynaamisen tavan" nimeen, mikä ihme estää sitä tavoittelemasta sertifikaattia?

Mutta se ehkä ihmetyttää eniten, mitä tekevät ne pari luomutilaa Biodynaamisen Yhdistyksen listassa. Joiden kohdalla ei ole mitään merkkejä siitä, että niistä joskus voisi tulla biodynaamisia. Toisen kohdalla taustalla lienee joku historia, toisen ei sitäkään.

Tämä kyllä kieltämättä on jo jonkinlaista arveluttavaa järjestyksen kaipuuta. Mikseivät nuo tilat saisi olla ko. listalla? Mitä se minulle kuuluu?   8)

Alan jo toistaakin itseäni, huomaan. Olisiko taas aika jättää tämä kysymys vähän lepäämään? Olisi. Seuraavan kerran siitä vasta, jos jotain isompaa tapahtuu.
« Last Edit: 04.10.22 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #771 on: 11.10.22 - klo:04:13 »
Luovun paussistani näin pian tämän löytämäni reippaan ja raikkaan italialaisen kritiikin takia:

Onko biodynaaminen maatalous bluffia?

Italiassa syntyneestä erityisesti biodynaamisuutta vastaan kohdistuvasta tieteellisestä liikehdinnästä on täällä  kerrottu jo aiemmin.

***

Kun näin tuli "syntiä" tehtyä, otetaan samantien täältä tämä valmiiksi karkeasti laskettu tilasto (mahdollista tulevaa käyttöä varten):

Quote
FAKTA
Yli 7 milj. ha viiniviljelmiä maailmassa
Alle 5% viiniviljelmistä luomua
Luomusta 3% biodynaamisia
Alkossa n. 7000 viiniä
Alkossa n. 1000 luomuviiniä
Alkossa n. 100 biodynaamista tuotetta
Suomessa 66 steinerkoulua tai -päiväkotia
Maailmassa 1000 steinerkoulua 64 maassa

***

Muutoin palaan mainittuun odottelumoodiini, tässä triidissä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #772 on: 15.10.22 - klo:06:44 »
Tehdään nyt kuitenkin pari huomiota. Näin kysyi FB:ssa:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
5 minuuttia sitten

Viljelijä: Onko 2023 vuosi, jolloin sinä aloitat matkasi biodynaamiseksi viljelijäksi?

Ota yhteyttä jos olet kiinnostuntut: https://www.biodyn.fi/neuvonta

Peruskoulutettuja pitäisi kyllä jo löytyä:

Ei ole tietoa, onko moni (tai kukaan?) Suomesta tuon kolmivuotisen kurssin käynyt. Mutta kukaan ei näytä sitä kautta itselleen ammattia, "leipäpuuta" löytäneen. Ei ole tapahtunut tuolla pohjalla, eikä Biodynaamisen yhdistyksen (perus)kurssien pohjalta. Niissäkin lienee jo koulutettu ainakin toista kymmentä henkilöä. Eikä sekään ole näkynyt Demeter-tilojen lukumäärässä. Joka on vain (epätasaisesti) laskenut, vain tuo yksi poikkeus.

***

Eilen tuli Mäntsälän Heinolan tilalle 11 kuukautta toimimattomuutta täyteen. Ja luultavasti niin jatkuukin, ja vuosipäivä kuukauden päästä koittaa.

Ellei sitten joku edellä mainituista ota haastetta vastaan, ja ryhdy ko. tilaa biodynaamisesti viljelemään. Vaikka sitten osuuskunnan kanssa yhdessä. Jos siitä vielä löytyy innostuneita. Juuri nyt ei siltä näytä. Mm. minimaalisen pienen liikevaihdon perusteella. 9 tonnia vuodessa olisi vähän yhdellekin henkilölle. Toisaalta tilikauden tappio, tonni, on yhdenkin ihmisen kestettävissä.  8)

Suuria Tapahtumia biodynaamiselle liikkeelle olisivat muuten nykyisin sekä se, että joku harvoista tiloista lopettaisi että se, jos syntyisi uusi Demeter-tila. Ja melkeinpä sellaiseksi voitaisin jo laskea, jos Heinolan tilallla ilmenisi jotain toimintaa.  8)
« Last Edit: 15.10.22 - klo:10:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #773 on: 17.10.22 - klo:07:50 »
PS. Haun rajauksella vuoteen tulos käytännössä samanlainen. Yksi ulkomainen hapankaalisäilyke löytyi.

MT:

Kaalin alkuperä kummastuttaa suomalaisessa hapankaalirasiassa – Rasilainen selvittää, miksi kaalia täytyy tuoda Hollannista

Quote
Hapankaalia pystyy tekemään vain syys- ja varastokaalilajikkeista, muuten hapatus ei onnistu ja rakenne kärsii, perustelee Johanna Raatikainen.

Biodynaamisen hapankaalin kohdalla voi riittää selitys, ettei sellaista täällä lainkaan viljellä. Tai ainakaan tarpeeksi. Ulkomaista oli siis tuo löytämäni Demeter-hapankaalikin.
« Last Edit: 17.10.22 - klo:08:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #774 on: 18.10.22 - klo:04:04 »
Olisi periaatteessa kuviteltavissa myös sellainen kumppanuusmaatalousjärjestely, jossa peltoa viljeltäisiin modernin maatalouden parhailla ja uusimmilla keinoilla. Monta uutta asiaa kokeillen! Geenitekniikkakin mukaan lukien, jos EU vain sen suinkin sallisi! Mutta kumppanuusmaatalouden idea tuntuu nyt olevan kytketty hyvin tiukasti kiinni joko luomuun tai biodynaamisuuteen. Sääli.

Ja nimenomaan biodynaamisuuteen. Horst von Scheissesprecherin edellä mainitsemasta Suomen 13 biodynaamisesta tilasta 3 (tai 4) on mukana kumppanuusmaatalousliikkeessä.

Asia oli nähty selvästi myös tässä (tuoreessa) opinäytetyössä:

Kumppanuusmaatalousjäsenyys
Rantaniemi, Emmi (2022)


Quote
Työn lopussa on pohdintaosio, jossa analysoidaan kokonaisuutta ja mahdollisia ideoita jatkotoimenpiteisiin. Kyselyn vastaukset motivaatiotekijöistä, jotka saavat lähtemään mukaan toimintaan ja jatkamaan siinä, tukivat jo aiemmin havaittuja tuloksia. Puhdas, lähellä tuotettu (luomu)ruoka, paikallisen tuottajan tukeminen ja oma viljelijä eli tieto siitä, kuka ruoan kasvattaa ja miten se on tuotettu, ovat suurimmat syyt sille, miksi kumppanuusmaatalous kiinnostaa ja miksi siihen halutaan sitoutua. Vastaajat arvottivat myös biodynaamisen tuotantotavan korkealle työn toimeksiantajan tilalla.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #775 on: 18.10.22 - klo:05:01 »
Tällaista tietoa antaa Finder:

BeeAround Oy

Eli liikevaihto olisi noin yhtä suuri kuin tappio. Ts. tappio hiukan suurempi, 9 000 euroa, liikevaihto 8 000. Tuolta pohjalta ei vaikutakaan niin hienolta liikeidealta. Noin ei oikein tule kasvua Hämeeseen?

Sen sijaan ei olisi ihmeteltävää, jos se olisikin tuo uusin biodynaaminen tila, joka (ensimmäisenä nyt) lopettaisi. (Uumoiluni eräiden muiden mahdollisesta lopettamisesta perustuu hämärään tietooni isäntien iästä, ja jatkajien puutteesta.)
« Last Edit: 18.10.22 - klo:06:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #776 on: 22.10.22 - klo:04:19 »
Erikoiskaupoista tällaistakin on tarjolla:

https://www.lupauspuoti.fi/fi/product/spielberger-demeter-taysjyva-basmatiriisi-500g/1210

Quote
Spielberger Demeter Täysjyvä basmatiriisi 500g
Valmistaja: Spielberger
Alkuperämaa: Intia
5.10€

Eli 10.20€ kilo.

Luomuna samaa lajiketta saa jo tähän hintaan (jos ostaa isomman määrän):

https://www.koro-shop.fi/luomu-taeysjyvaebasmatiriisi-5-kg

Quote
Luomu täysjyväbasmatiriisi 5 kg
20,00 €* 4,00 €* per 1 Kilogramma

Tai:

https://www.koro-shop.fi/luomu-valkoinen-basmatiriisi-5-kg

Quote
Luomu valkoinen basmatiriisi 5 kg
19,50 €* 3,90 €* per 1 Kilogramma

Mutta normaalikaupassa täytyy tyytyä tähän:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/pirkka-basmatiriisi-1kg-6410402014385

Quote
Pirkka basmatiriisi 1kg
3,29
3,29/kg

***

Tämä netti-ilmoitus löytyi parin vuoden takaa (Google):

Quote
Tulkaa ostamaan luomu Demeter Lanttua,... - AITO-kauppa Malmi | Facebook
18.12.2020 — Tulkaa ostamaan luomu Demeter Lanttua, Perunaa, Punajuuria, palsternakkaa ja mustajuurta! Majvik - Biodynaaminen maatila satoa


Mutta nyt ollaan ilmeisesti taas tässä (tilan tuoreehko FB-viesti):

Quote
Majvikin pelloilla kasvaa laaja valikoima vihanneksia. Porkkanat, palsternakat, sipulit, kaalit, salaatit, lantut ja nauriit kasvavat papujen viherlannoituksen ja kompostin voimalla. Viljelykierrossa on monia perunalajikkeita ja eri viljoja. Pienissä kasvihuoneissa kasvaa tomaattia ja kurkkua omaan käyttöön, tilakaupan hyllyille ja parhaimpina satoaikoina myös pienimuotoiseen tilaus myyntiin [..]

Eli tilakaupasta on yleensä haettava? Jos noita mielii.

***

Vain yksi on vaikeampaa Suomessa kuin ostaa biodynaamisia tuotteita. Ja se on: ostaa geenimuunneltuja tuotteita. Vaikka molemmista voi olla kyllä varma, että ne molemmat on merkitty asianmukaisesti. Toisin päin se GMO-ruoan osalta onnistuu näin:

Tulee mieleen meidän suosittelemamme — takuuvarma — menetelmä, miten Suomessa voi välttää GMO-ruokaa:

Quote
GM-ruoan välttämiseeen riittää Suomessa tämä yksinkertaisesti sovellettava niksi: syö ihan mitä tahansa.

Hyvin lähellä on, ettei tuo niksi normaalikaupassa toimi biodynaamisenkin ruoan suhteen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #777 on: 28.10.22 - klo:06:06 »
Jatketaan tässä triidissä poikkeuksellisesti tästä:

PS. Se, ettei FB päästä läpi ilman kirjautumista, ei todellakaan ole biodynaamikkojen syy. Vaan siihen yleisesti nyt tullut ominaisuus. Koska kuitenkin biodynaamiset sivut käyttävät paljon FB:ia (osa ainoana kanavana), erityisharrastukseni on vaikeutunut.

Olen tullut toisiin ajatuksiin — Biodynaamisen yhdistyksen takia!

Sen nettisivulla (osastossa "Kauppa") voi lukea myös sen FB:a, eikä pyydetä kirjautumista.

FB:ssa täytyy olla jokin "täppä", joka mahdollistaa tuon. Jota muut biodynaamiset sivut eivät käytä. Joten tuo "piiloutuminen" on niiden omaa syytä. Vaikka tuo uusi ominaisuus vaivaa muuallakin.

Koska ongelmat tulivat tässä triidissä esillekin. Nyt myös HS:ssä oli tällainen kirjoitus:

Kun puhelimeni varastettiin, paluu Facebookiin osoittautui liki mahdottomaksi tehtäväksi

Kirjoittaja ei kuitenkaan ihan näe ongelmaa samoin kuin minä: miksi yhdelle firmalle sallitaan vallata tuolla tavalla internet? Miksi sen sallitaan pakottavan kaikki omaan ruotuunsa ja systeeminsä? Eli tuo ei ole pelkkä asiakastukiongelma.

Uusia iskulauseita käytettäväksi: avoin internet!! Vapaa internet!! Pistäkää jakoon — vaikka Facebookin kautta!   ;D

***

Mutta todellakin. Biodynaaminen yhdistys pystyy edelleen jatkamaan FB:ssa, viimeksi tällä:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
23 tuntia sitten
Rachel Carson julkaisi kirjansa Silent Spring 60 vuotta sitten! Kirja nosti esiin torjunta-aineiden tuhoisat vaikutukset ekosysteemille ja sen myötä kehittyi ympäristöliikkeelle.

Mitä on saatu aikaiseksi 60 vuodessa?
Eipä juuri mitään.
Torjunta-aineiden maailmankauppa on tuplaantunut viimeisen 20 vuoden aikana ja näistä aineista neljännes myydään EU:n alueella.

Johon on kyllä ihan pakko kommentoida, että Carson ei koskaan vastustanut lannoitteita. Eli kannattanut luomua (vaikka hänet yritettiin "omia"). Puhumattakaan siitä, että Carson olisi hyväksynyt Steinerin sekoilut.

Mutta noin siis Biodynaamisen yhdistyksen mielipiteet näkyvät vapaasti ja avoimesti FB:ssa ja internetissa. Kiitos siitä!
« Last Edit: 28.10.22 - klo:07:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #778 on: 29.10.22 - klo:04:07 »
Spices Chef Oy -firmalla on Demeter-sertifiointi. Nyt se osallistuu kovasti Pro Luomun kampanjaan. Esiintyy jossain teksteissä Biodynaamisen yhdistyksen edustajana.

Osallistunut mm. maistiaistilaisuuksiin:

Spices Chef osallistuu EU:n luomumerkkikampanjaan K-Citymarket Länsikeskuksessa,Turussa, 27.-28.10.2022

Quote
Spices Chef osallistuu EU:n Luomumerkki-kampanjaan.  Spices Chef ja muut osallistujat antavat luomutuotteiden maistiaisia valituissa supermarketeissa. ⁠


Olemme täällä kiinnittäneet huomiota siihen, että biodynaamisia tuotteita on harvoin, josko koskaan, testattu makunsa puolesta kelvollisilla sokkotesteillä. Mutta erityisen vaikea on kuvitella, että mausteet erottuisivat testeissä edukseen

Mutta noita kampanjamaistiaisia tuskin onkaan organisoitu kelvollisesti. Vaan ne ovat luultavasti puhtaita markkinointitilaisuuksia, täynnä "hypeä". – Jos tuollanen tilaisuus järjestään tässä jossain lähellä, täytyypä kuitenkin mennä vilkaisemaan. Juu, tottakai aion myös maistaa!  ;D
« Last Edit: 31.10.22 - klo:04:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #779 on: 07.11.22 - klo:07:30 »
Nyt tulee toimistolle pitkästä aikaa vähän käyttöä:

https://www.facebook.com/biodyn.fi/photos/a.445721492148001/5610044782382287/?type=3

Eli siellä järjestetään Biodynaamisen yhdistyksen vuosikokous 26.11.22 klo 13. Ei, emme usko, että meille vieläkään kerrottaisiin, kuka siellä puhetta johtaa (tai kuka jatkossa).