Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 249079 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #690 on: 06.05.22 - klo:14:49 »
Haltijarahasto:

Quote
On se aika vuodesta kun biodynaamisilla tiloilla sekoitetaan humuspreparaattia ja levitetään se edistämään maan mikrobitoimintaa, kasvien juurtumista ja mullan vedenpidätyskykyä.

https://m.facebook.com/haltijarahasto/videos/on-se-aika-vuodesta-kun-biodynaamisilla-tiloilla-sekoitetaan-humuspreparaattia-j/1006897339951704/

Selviytyvätköhän 27.04. perehdyttämiskurssinsa kyseisellä tilalla aloittaneet jo itsenäisesti tuosta vaiheesta omilla tiloillaan? Ehkeivät vielä, kun se jakso on vasta 26.8.2022. ;D

Olen netistä yrittänyt saada vinkkiä kaikkien em. tilaisuuksien osallistujamääristä. Vielä se ei ole onnistunut.

***

Edelleen myönnän, että itseäni hieman vaivaa, miksi olen niin kiinnostunut tästä aika äärimmäisestä marginaali-ilmiöstä. Jotain perusteluja siihen olen yrittänyt löytää historiasta. – Ludger Wessin ja hänen twiittikavereidensa motivaation Saksassa ymmärrän paremmin. Siellä steinerilaisuudella on yhä politiikan kautta reaalista vaikutusvaltaa.
« Last Edit: 07.05.22 - klo:04:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #691 on: 11.05.22 - klo:10:25 »
Yritin etsiä, myytäisiinkö Hikiän biodynaamista hunajaa missään Suomessa. Tämä "Kasvua Hämeessä" -artikkeli oikeastaan sisältää vastauksen:

Maailmanvalloitusta, puhtautta, mehiläisten ja ihmisten hyvinvointia
Hikiän


— klips —

Ja kyllä se vastaus tuossa riittävän selvästi tulee esille: ei missään. .

Mistään (tavallisesta) kaupasta sitä ei Suomesta saa, mutta täällä se putkahtaa esiin:

IKIMETSÄ-kasvonaamio

Quote
1. Hunaja kosteuttaa ihoa tehokkaasti ja valkosavi imee itseensä ihon epäpuhtaudet. Tuotteessa on käytetty biodynaamista Hikiän hunajaa, jonka viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön.

« Last Edit: 11.05.22 - klo:11:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #692 on: 11.05.22 - klo:14:44 »
Haltijan tila ilmoitti FB:ssa, että ensi lauantaina siellä olisi tällainen tilaisuus:

Quote
Tervetuloa sekoittamaan ja levittämään humuspreparaattia! Sekoitus tapahtuu ryhmätyönä ja kestää n.1h ja sen jälkeen käytämme levitykseen sekä traktoriruiskua että reppuruiskuja. Preparaatti toimii "biostimulanttina" keväiselle maalle valmistellen sitä uuteen kasvukauteen. Maaperän mikrobit aktivoituvat ja maan elävyys lisääntyy. Mukaan voi tulla ilman ennakko-osaamista, kiinnostus asiaan riittää
(lihav. HJ)

Jonkinnäköinen Kevään Pyhitys. Tai helkajuhla:

Quote
Ajatus perustuu kristinuskoa edeltäneisiin, monilla kansoilla esiintyviin kevät- ja hedelmällisyysriitteihin, jotka sittemmin vaihtuivat peltojen kevätsiunaukseksi. Uskottiin, että mikäli helkajuhlia lakattaisiin pitämästä, loppuisi viljan kasvu.


Senkin suhteen em. uteliaisuuteni osallistujamäärästä. Sitten kun tilaisuus on pidetty.

'Traktoriruiskulla' tarkoitetaan varmaan  laitetta, josta oli puhetta täällä. Sen laitteen (uskon, että Suomessa on vain yksi tuollainen laite) pysyvä sijoituspaikka lienee nykyisin Haltijan tila. Koska Mäntsälän Heinolan tila, jossa laite alunperin oli, on nykyisin enemmän tai vähemmän pois pelistä.

Vaatimaton ehdotuksemme: tilaisuudesta olisi voinut saada näyttävämmän lisäämällä siihen vähän eurytmiaa. ;D
« Last Edit: 12.05.22 - klo:03:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #693 on: 16.05.22 - klo:06:51 »
Karkun kyläyhdistys on hiukan innostunut asiasta (lihav. HJ):

Quote
Kotipuutarhurit Karkussa ja Sastamalassa huom! Taimia on tulossa yli oman tarpeen ja niitä saa hakea tilalta tulevalla viikolla keskiviikkona 18-20 tai lauantaina 10-12.

Tässä vaiheessa löytyy tomaattia kolmea lajiketta, paprikaa ja muutama vesimelonin taimi. Taimet biodynaamisia lajikkeita. Tomaatin taimet alkaa olla jo melkein puolimetrisiä.

Olisivatkohan peräisin täältä. (FB):

Quote
Biodynaaminen yhdistys
perjantaina
Rekolan puutarhan taimimyynti alkaa huomenna Tampereen Tammelantorilla

Mutta mahtavatkohan kotipuutarhurit Karkussa ja Sastamalassa kuitenkaan tuosta eteenpäin noudattaa biodynaamisen viljelyn rituaaleja?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #694 on: 16.05.22 - klo:06:57 »
Nyt tämä ilmoitus on ollut siellä puoli vuotta ja on yhä:

Mutta varsinaisille nettisivuille "Ajankohtaista" -osioon oli 14.11.21 ilmestynyt tämä vähän surumielinen ilmoitus:

Quote
Tilalla ei ole tällä hetkellä toimintaa!

Vaikka on kevät. Myöskään Heinolan maatilayhteisön osuuskunnasta ei mitään uutta.

Onkohan Biodynaaminen Säätiö kohta pakotettu johonkin drastiseen ratkaisuun?  Kuitenkin?
« Last Edit: 16.05.22 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #695 on: 17.05.22 - klo:04:23 »
Olin osittain väärässä. Tällainen oli ollut:

Quote
KESKIVIIKKONA 4. TOUKOKUUTA 2022 KLO KLO 14.00 UTC+03
Humuspreparaatin sekoitus ja levitys työpaja Mäntsälässä
Eteläinen Pikatie 540, FI-04480 Haarajoki, Suomi
Tiedot
Tapahtuma, jonka järjestää Biodynaamisen viljelyn säätiö
Eteläinen Pikatie 540, FI-04480 Haarajoki, Suomi
Julkinen  · Kaikki Facebookin käyttäjät ja muut ihmiset
Kokoonnumme Heinolan tilalle Mäntsälään sekoittamaan ja levittämään humuspreparaattia. Sekoitus tapahtuu ryhmätyönä ja kestää n.1h ja sen jälkeen käytämme levitykseen sekä traktoriruiskua että reppuruiskuja. Preparaatti toimii "biostimulanttina" keväiselle maalle valmistellen sitä uuteen kasvukauteen. Maaperän mikrobit aktivoituvat ja maan elävyys lisääntyy. Mukaan voi tulla ilman ennakko-osaamista, kiinnostus asiaan riittää.

https://www.facebook.com/events/675094707115430/?ref=newsfeed

Parissakin edellisessä puheenvuorossani. Heinolan tilalla ilmeisesti yhä on oma traktoriruisku.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #696 on: 19.05.22 - klo:05:01 »
Tästä biodynaamisesta tuotteesta luvataan jo liian paljon:

100 % eteerinen Immortelle-öljy – Olkikukkaöljy

Ainakin jos tulkitsemme suoraan nimeä "immortelle"', joka  tarkoittaa kuolematonta!  ;D

Tuossa se kyllä tosiasiassa viittaa kasviin, josta öljy on saatu. Muutoin tuokin tuote tukee teesiämme, että Suomesta on kyllä kaikenlaista biodynaamista hyvin saatavissa. Paitsi syötävää.

Weleda lähestyy asiakkaitaan myös suurellisesti:

Kohtele maaperämme kuten kohtelet omaa ihoasi

Quote
[..] Pidämme maaperän terveenä ja hedelmällisenä tekemällä työtä biodynaamisen maaperän parissa ja tekemällä yhteistyötä uudistavien maataloushankkeiden kanssa ympäri maailmaa. Sitoutumisemme terveeseen maaperään on kaikkien raaka-ainelähteidemme ydin, koska se on avain kukoistavaan ekosysteemiin. Ilman tervettä maaperää emme voi käsitellä luonnon nykyistä kriisiä.

***

Voiko tuota tuotetarjontaa tulkita steinerilaisuuden sinnittelyksi Suomessa? Ehkäpä ei. On ehkä syytä jo vaihtaa "kampaa" vähemmän tiheään.
« Last Edit: 19.05.22 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #697 on: 20.05.22 - klo:04:01 »
Mitähän tämä nyt sitten merkitsee:

Quote
Harvoin Suomessa ravintoloitsijat ilmoittavat julkisesti, että heidän ravintolansa on myynnissä ja jatkajaa/jatkajia etsitään.

Ravintola C:n hyvän akseli on ollut yhtä kuin keittiöstä vastaava Ilkka Isotalo ja salista ja viineistä huolehtiva Christina Suominen sommelier-ryhmän kera.

Johtoajatuksina ovat olleet paikallisuus, sesongit, eettisyys, raaka-aineen kunnioitus, luomu ja biodynaamisuus.

C:n lähiruoka- ja ekologisuusfilosofia vievät niin lähimetsiin, -vesiin kuin niityillekin. Tavoitteina ovat annosten oivaltavuus, tekninen osaaminen, maku, maanläheisyys, huumori, kekseliäisyys ja yllätyksellisyys. Lähiruoka tarkoittaa myös tekoja. Kaikki on läheltä: ruoka, astiat, kalusteet, ja ykkösjuttuna on käsityön arvostus.

Viinin ja ruoan parittaminen (myös natut jne.) on aina seikkailu tai klassisuuden ylistys. Laatua kaikki tyynni, jota käydään maistelemassa ja nauttimassa myös Tampereen ulkopuolelta. C on Tampereen käyntikortti vuodesta toiseen. Toivottavasti vierivä kivi ei sammaloidu ja se saa uuden jatkajan ja kehittäjän.

Tampereelle biodynaamisen Suomen pääkaupunkina? Jatkaako seuraava yrittäjä sillä linjalla? Kaksi tuollaista ravintolaa sinne kyllä joka tapauksessa jää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #698 on: 20.05.22 - klo:04:41 »
Sipoon Sanomat kertoo:

Majvikin biodynaamiselle maatilalle nousee uusi asuinalue – maanomistajat: "Lisää yhteisöllisyyttä ja elinvoimaa"

Quote
Kiinteistövälittäjä Jan Klenberg (vas) tutkii asemakaavapiirrustuksia yhdessä Majvikin maanomistajien Niklas ja Henrik Ramm-Schmidtin kanssa.

Yli satavuotiaan Majvikin biodynaamisen luomutilan kehitystyön suunnittelu alkoi jo ennen Sipoon ryöstöä. Nyt alueella otetaan ensiaskelia kohti uudenlaista yhteisöllisyyttä.

Etelä-Sipoossa sijaitsevan biodynaamisen Majvikin maatilan pohjoispuolelle rakentuu uusi pientalovaltainen asuinalue. Helmikuussa voimaan tulleen asemakaavan mukaan noin 2,5 hehtaarin alueelle on kaavoitettu 20 erillispientalotonttia noin 80–120 uudelle asukkaalle.

Hiukan liioitellaan siinä, että tila ei suinkaan ole ollut yli sataa vuotta biodynaaminen (n. 40 vuotta riittää). Mutta tuollaiseen olemme jo tottuneet mm. biodynaamisten viinitilojen yhteydessä.

Varmasti tuo Sipoolle antaa uutta elinvoimaa. Mutta antaako biodynaamisuudelle, se onkin sitten toinen juttu. Sen voimme tuostakin artikkelista huomata, että paikallislehdelle oudotkin ilmiöt ovat OK, jos ne löytyvät oman kunnan alueelta. Sama on ollut huomattavissa muistakin kunnista, joissa biodynaamisia tiloja on.
« Last Edit: 20.05.22 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #699 on: 22.05.22 - klo:04:40 »
Nämä on jaettu:

Apurahansaajat (Gyllenbergin säätiö)

Ohitamme lääketieteen. Myös kohdan "Steiner rahasto, tutkimusapurahat 2022-2023" pääosin, sieltä vain tämä:

Granstedt Artur
De biodynamiska odlingsåtgärdernas betydelse för den organiska substansens uppbyggnad och kolbildning i marken   8000

Täältä "Steiner rahasto, jatkokoulutus ja projekti-apurahat 2022-2023" poimimme nämä:

Biodynaaminen yhdistys ry 6 000
Biodynaaminen yhdistys ry 4 000
Murto Henri 7 000
Okkonen Pentti 1 000

Tuon verran arviolta tuettiin tällä kaudella biodynaamista viljelyaatetta. Hienoista tai jopa aika selvääkin vähentymistä edellisestä kaudesta?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #700 on: 23.05.22 - klo:06:03 »
Kyllä tekniikkaa osataan käyttää, tässäkin:

https://twitter.com/i/status/1493331558031368192

Vrt. se valmiin preparaatin levittämiseen tarkoitettu traktoriruisku.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #701 on: 27.05.22 - klo:09:26 »
Biodynaaminen yhdistys 13 tuntia sitten FB:ssa:

Quote
Biodynaamisessa viljelyssä suositellaan mehiläishoitoa jokaiselle biodynaamiselle tilalle. Ei niinkään hunajan tuotannon vuoksi, vaan mehiläisten ja ympäristön tukemiseksi.

Mehiläisillä on suuri merkitys koko elämänverkolle. Mehiläiset stimuloivat kasvien ja luonnon elämää ja parantavat monien viljelykasvien satoa. Ihmisillä ja mehiläisillä on pitkä yhteinen kulttuurihistoria.

Pidetään mehiläiset työn touhussa!

Mikä ettei. Mutta se ei tosiaan selvästikään tapahdu hunajan vuoksi, koska biodynaamista hunajaa ei ole Suomessa tarjolla missään. Ei edes siihen kiskurihintaan. Se yksi hunajaan keskittyvä biodynaaminen tila yrittää pikemminkin piiloutua kaikilta suomalaisilta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #702 on: 29.05.22 - klo:04:25 »
Uutinen FB:sta eilen:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
13 tuntia sitten
Kaupunkilaisten oma pelto / Herttoniemen ruokaosuuskunta aloittaa viljelyn myös Herttoniemen kartanon pelloilla.

Lauantaina 28.5. kaksi esittelykierrosta paikan päällä!

Lainaan itseäni edeltä:

Olisi periaatteessa kuviteltavissa myös sellainen kumppanuusmaatalousjärjestely, jossa peltoa viljeltäisiin modernin maatalouden parhailla ja uusimmilla keinoilla. Monta uutta asiaa kokeillen! Geenitekniikkakin mukaan lukien, jos EU vain sen suinkin sallisi! Mutta kumppanuusmaatalouden idea tuntuu nyt olevan kytketty hyvin tiukasti kiinni joko luomuun tai biodynaamisuuteen. Sääli.

Ja nimenomaan biodynaamisuuteen. Horst von Scheissesprecherin edellä mainitsemasta Suomen 13 biodynaamisesta tilasta 3 (tai 4) on mukana kumppanuusmaatalousliikkeessä.

Historiallisesti on myös "väärin" ja sääli. Aikoinaan tuossa kartanossa sovellettiin luultavasti aikansa pätevintä ja moderneinta maataloutta koskevaa tietoa. Tuolla järjestelyllä se ei enää ole meille itähelsinkiläisille valistusajan muistomerkki.

Miten me itähelsinkiläiset voisimme (kartanoa hoitavalle) Helsingin kaupungille tehdä kyllin selväksi, että me emme ole noita kaupunkilaisia? Että asia on pilattu, ja tuo ei ole neutraalia tukemisen arvoista lähiöiden harrastustoimintaa?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #703 on: 30.05.22 - klo:07:19 »
Astrologiaa vai ei mutta näin FB:ssa:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
22 tuntia sitten
Kuu siirtyy tänään härän tähtikuvioon ja alkaa keskiviikkoaamuun kestävä juurikkaiden kylvölle suotuisa ajanjakso.

Teoreettisesti olisi mahdollista tehdä vertailu, pärjäävätkö ne juurikkaat huonommin, jotka on kylvetty torstaina. Näin päästäisiin ehkä lähemmäs Koverolan vaatimaa tieteellisyyttä.
« Last Edit: 30.05.22 - klo:07:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #704 on: 30.05.22 - klo:12:02 »
Kaupunkilaisten oma pelto teki tästä oikein tiedotteen:

OMA PELTO JA OMA PUUTARHURI KESKELLÄ KAUPUNKIA EI OLE UTOPIAA.

Quote
Herttoniemen ruokaosuuskunta aloittaa viljelytoiminnan Herttoniemen kartanon pelloilla. Osuuskunta on vuokrannut Herttoniemen kartanon pellot ja palkannut puutarhurin hoitamaan luomupeltoja.

Tiedotteessa häivytetään biodynaamisuus näkymättömiin.
« Last Edit: 30.05.22 - klo:12:13 by Heikki Jokipii »