Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 321960 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #30 on: 04.02.14 - klo:17:54 »
Myös Maaseudun tulevaisuudessa Jaakko Nuutila toistaa tuon ” 40 prosenttia tuotetusta luomusta ei saavuta kuluttajaa luomuna”.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/luomun-matkalla-ruokap%C3%B6yt%C3%A4%C3%A4n-on-karikkoja-1.55706

Quote
Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila tietää valikoimapulan syyn. Hänen mukaansa kaikki tuotettu luomu ei lähde luomuna maatiloilta eteenpäin, sillä osa luomusta poistuu jo alkutuotannossa ja matkalla siitä eteenpäin.

Noin 40 prosenttia tuotetusta luomusta ei saavuta kuluttajaa luomuna. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että luomurehua syötetään oman tilan tai naapuritilan tavallisessa tuotannossa oleville eläimille. Näin luomukelpoisuus poistuu ja luomuketju katkeaa, väitöskirjaansa luomun laatutekijöistä viimeistelevä Nuutila kertoo.

Hänen mukaansa luomulla on matkalla maatilalta kuluttajalle monia muitakin karikkoja: luomuna kasvatettu liha päätyy teurastuksessa herkästi tavanomaisen lihan joukkoon tai marjat saatetaan myydä luomutiloilta tavallisina eteenpäin, kun jatkojalostajaa ei löydy.

Sama luku on myös kirjassa Tuija Mononen & Tiina Silvasti (toim.): Hyvä ja paha ruoka
http://www.gaudeamus.fi/mononen_hyva_ja_paha_ruoka/

Tuija Monosen artikkelissa kerrotaan:

s. 142: ”…vuonna 2008 noin 40 prosenttia suomalaisista luomutiloista ei tuottanut luomutuotteita markkinoille (Heinonen 2009).”

s. 145-6: ”Luomuhyväksytystä peltoalasta noin kolme viidesosaa  on nurmea, ja reilulla 23 prosentilla viljellään rehu- ja palkokasveja. Reilut kuusi prosenttia luomupeltoalasta on kesantoa. Noin kymmenesosalla luomualasta tuotetaan leipäviljoja, perunaa, puutarhakasveja ja marjoja. Näin koko suomalaisen luomualan tuotannosta voi edes potentiaalisesti päätyä kuluttajille vain noin kymmenesosa.” (Heinonen 2009).”

Tuo "Heinonen 2009" on kirjan lähdeluettelon mukaan ”Heinonen, Sampsa (2009), Luomutuotanto Suomessa, Powerpoint –esitys”. Nykyisen (luomualan) ylitarkastaja Heinosen esitystä ei muuten löydy netistä.

Panin tähän selvennykseksi luvut allekkain, jolloin tilanne on helpompi hahmottaa.

Luomutuotantoalan jakauma v. 2008 Sampsa Heinosen mukaan:

60 % Nurmi
23 % Rehu- ja palkokasvit
  6 % Kesanto
10 % Leipävilja, peruna, puutarhakasvit, marjat

99 % Yhteensä


Tiken luomusatotilastot vuosilta 2008 ja 2013 paljastavat, että tilanne ei ole tuosta parantunut.

Esimerkiksi leipäviljan korjuuala oli 9400 ha vuonna 2008 ja vuonna 2013 ala oli 9200 ha eli pienentynyt 200 ha vaikka koko luomuhyväksytty ala oli kasvanut vastaavana aikana 134825 hehtaarista 171776 hehtaariin (kasvua 21,5 %). Leipäviljan  korjuuala oli 7,0 % koko luomuhyväksytystä alasta vuonna 2008 ja 5,5 % vuonna 2013.

Miksi nämä luvut eivät ole näkyvästi esillä luomusta käytävässä julkisessa keskustelussa?

Luomualan kasvu on mennyt pääasiassa muualle (nurmi, rehu, kesanto) kuin suoraan ihmisten käyttämän ravinnon tuottamiseen.

Johtopäätös tuosta on, että ihmisten suuhunpantavan luomun kasvanut myynti on lisännyt tuontiluomun määrää. Tästäkin vahvistuu käsitys, että tuontiluomun osuus olisi kasvanut voimakkaasti usein aiemmin ilmoitetusta luvusta 30 prosenttia.

Nyt tarvittaisiin tarkempaa tietoa luomun tuonnin ja viennin kehityksestä. YLEn jutussa esitetään luku 30 % tuonnin osuudeksi mutta sen täytyy olla liian pieni, koska samaa lukua on toistettu jo monta vuotta.

http://yle.fi/uutiset/suomeen_tulee_yha_enemman_ulkomaista_luomua/6747168

LISÄYS 9.2.2014:
Laskin lisää lukuja kirjasta:
Maatilatilastollinen vuosikirja 2012
www.maataloustilastot.fi/sites/default/files/vuosikirja_2012.pdf

Taulukoista luomun pellonkäyttö (sivu 144) ja tavanomaisen pellonkäyttö (s. 93) voidaan laskea, että tavanomaisessä viljelyssä nurmikasvien osuus oli 27,6 % vuonna 2011, luomussa vastaava luku oli 49,3 %. Kesannon osuus tavanomaisessa oli samana vuonna 12,1 % ja luomussa 11,5 %.
Tuossa tavanomaisen luvuissa on "rasitteena" mukana luomun siirtyvaiheen peltoala, koska siirtymävaiheen nurmen ja kesannon aloja ei ole julkistettu eikä niitä näin ollen voi vähentää kokonaisalaluvuista.
« Last Edit: 09.02.14 - klo:19:39 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #31 on: 05.02.14 - klo:05:46 »
Tuon n. 80%:n täytyisi näkyä siinä, että sitten olisi hyvin tarjolla eläintuotteita luomuna: maitoa, juustoa, lihaa ...

Kuitenkin luomulihasta on kuulemma aina puute.

Luomumaitoa myydään näennäisesti aika paljon, mutta se koskee vain nestemäistä maitoa. Kun muita luomumaitotuotteita on ja myydään niukasti, luomumaidon osuus kaikesta maidosta on yllättävän pieni (oliko noin prosentti, luku on täälläkin jossain). Niinpä jos laskemme tylysti asialle "omistettu" hehtaari lähtökohtanamme, luomumaidon "ekologinen jalanjälki" on valtava. (Laskekaamme!)

PS. heti: luomumaidon osuus oli suurempi kuin muistin, Pro Luomun mukaan se on 1,8% meijerien vastaanottamasta maidosta. Mutta siis kuitenkin vain 1,8%, eli samoissa lukemissa ollaan kuin viljankin kohdalla. Eli sekin tukee (ks. edellä) kertoimen 1/4 tai 1/5 käyttämistä luomutuotannon hehtaaritehon arvioinnissa.
« Last Edit: 05.02.14 - klo:06:15 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #32 on: 05.02.14 - klo:07:48 »
Laskin tarkat luvut maitotilastojen excel-taulukoista:
http://www.maataloustilastot.fi/maito-ja-maitotuotetilasto

Vuonna 2012 luomumaidon osuus vastaanotetusta maidosta oli 1,72 % ja vuonna 2013 osuus tulee olemaan noin 1,87 %, pyöristettynä yhden desimaalin tarkkuudella 1,9 %. Siis pienessä 0,15 %-yksikön nousussa luomumaidon tuotanto on.

Pro Luomun katsauksessa
http://proluomu.fi/luomumaidon-markkinakatsaus-suomen-myydyin-luomutuote/
kerrotaan:
Quote
Luomumaito on Suomen myydyin luomutuote. Luomumaitotuotteiden osuus Suomen noin 215 miljoonan euron luomumarkkinasta on noin kolmannes.

Juustojen, jogurttien, voin ja ruuanvalmistustuotteiden myynti luomuna on vielä melko vähäistä. Luomumaidon osuudeksi maidonmyynnistä arvioitiin vuoden 2012 lopussa lähes neljä prosenttia, kun esimerkiksi juustoissa vastaava osuus oli vain noin yksi prosentti.

Eli euromääräisestä myynnistä luomumaidon osuus oli vuonna 2012 lähes 4 % mutta litramääräisestä vastaanotetun maidon volyymistä vain 1,7 %. Tuossa nyt näkyy se, että luomumaito on kalliimpaa kuin tavallinen. Tavanomaisen maidon ja luomumaidon tuonti ja vienti pitäisi tietää tarkempia laskelmia varten. Samoin pitäisi tietää kuinka paljon vastaanotettua luomumaitoa sekoitetaan tavanomaisen maidon sekaan ja myydään tavanomaisena.
« Last Edit: 07.02.14 - klo:10:46 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #33 on: 08.02.14 - klo:07:33 »
Kuitenkin luomulihasta on kuulemma aina puute.

Josta hyvänä esimerkkinä tämä, miten tämä tukkuliike (!) ilmoittaa netissä näin mitättömistä määristä:

"Myymäläämme saapuu ensi tiistaina 11.2. erä luomu naudanlihan osia.

- ulkofilee 5kpl        22,50 €/kg
- sisäfilee 3kpl        36,80 €/kg
- paahtopaisti 3kpl    14,50 €/kg
- ulkopaisti 2kpl        11,95 €/kg"

Kun luomunurmen suuresta määrästä äkkinäinen päättelisi, että luomulihaa pitäisi olla paljonkin tarjolla. Vai kerätäänkö sillä nurmella pääosin vain typpeä viherlannoitukseen, edes kierrättämättä sitä lehmien kautta?

Mietin tässä, eikö viranomaisilla pitäisi olla jotain lukuja - vaikkapa poikkeusolojen suunnittelua varten - Suomessa tuotetun ruoan reaalimäärästä, siis arvioituna kiloina, ei euroina. Ja tässä tietokannassa myös tieto siitä, paljonko luomuruokaa maassa tuotetaan, kiloina. Tai kaloreina/jouleina tms. (kun peruna-, vilja- ja lihakilot jne. eivät ole suoraan yhteen laskettavissa).

Ellei tällaista tietoa tai arviota ennestään ole, voisimme tietysti (veronmaksajina) ehdottaa ja jopa vaatia, että Luomuinstituutti tuottaa tällaisen perustiedon (meitä ja) päättäjiä varten!
« Last Edit: 08.02.14 - klo:08:08 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #34 on: 09.02.14 - klo:00:35 »
Luomun kadonneet,  sadottomat hehtaarit

Koko luomuala mukaan lukien siirtymävaiheen ala oli 206 365 hehtaaria vuonna 2013. Koko tuolta alalta myönnetään luomutuet.

Luomuviljelty peltoala ilman siirtymävaiheen alaa vuonna 2013 oli 171 776 ha. Tuosta alasta vuoden 2013 luomusatotilaston mukaan korjuuala, josta satoa korjattiin, oli yhteensä vain 120 500 hehtaaria (yhteensä lukua ei ole tilastoon laskettu valmiiksi vaan se pitää itse laskea).

Siis 51 276 hehtaarilta,  29,9 % luomuhyväksytystä alasta,  ei korjattu mitään, mikä olisi tilastoitu. Huomatkaa, että luomun kuivaheinä, säilörehu, tuorerehu, vihantavilja ja tuorevilja on jo tilastoitu tuohon 120 500 hehtaarin alaan.  Ilmeisesti tilastoimaton ala on viherlannoitusta - nurmea, kesantoa ja ”kokonaan tuhoutunutta” satoa. Vai mitä muuta? Mutta siltäkin alalta ilmeisesti tuet kerätään.


Taulukot:

1. LUOMUTILAT (kpl) JA LUOMUTUOTANTOALA (ha) 2013, Ennakkotietoja 2.9.2013
http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asiakokonaisuudet/luomu/tilastot/luomu_2013ep.pdf

2. Käytössä oleva maatalousmaa 2013, ennakkotiedot 27.6.2013
http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/35
Excel-taulukko:
http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/modules/pubdlcnt/pubdlcnt.php?file=http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/files/kaytossa_olevan_maatalousmaa_2013_ennakkotiedot_27.6.2013.xls&nid=3045
Käytössä oleva maatalousmaa 2013 oli 2283310 ha.

3. Luomusato vuonna 2013   18.12.2013
http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/89
Excel-taulukko:
http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/modules/pubdlcnt/pubdlcnt.php?file=http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/files/luomusato_2013.xls&nid=3099

4. Maatilatilastollinen vuosikirja 2012
www.maataloustilastot.fi/sites/default/files/vuosikirja_2012.pdf
Katso luomun pellonkäyttö sivu 144.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #35 on: 19.02.14 - klo:18:34 »
Maatilatilastollinen vuosikirja 2013 on ilmestynyt paperisena.
http://www.maataloustilastot.fi/node/1131

Ei saatavissa vielä pdf:nä ilmaiseksi. Tilastot päättyvät siinä vuoteen 2012.

(Vuoden 2012 versio netissä ilmaiseksi pdf:nä:
http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/files/vuosikirja_2012_0.pdf)


Tuossa uudessa Maatilatilastollinen vuosikirja 2013 on luomutilastoja koottu lukuun 5 Luomutuotanto. Luomun yleisesittelyssä sivulla 149 kerrotaan nyt:

”Luomuviljojen hehtaarisato on keskimäärin 60 prosenttia tavanomaisen viljan hehtaarisadosta.”

Tämä merkittävä lausunto on nyt ensimmäistä kertaa Maatilatilastollisessa vuosikirjassa. Tieto on virallisinta mahdollista vaikka ilmeisesti ole tarkka vaan sopivaan pyöreään tasalukuun pyöristetty, koska tuon laskelman perusteita ei kirjassa avata mitenkään.

Lainausta kannattaa käyttää sopivissa yhteyksissä. Huom. Tuossa luvussa 60 % ei ole otettu huomioon luomun välivuosia, joita on yleensä kaksi viidestä, mikä vähentää todellista luomun hehtaarisatoa 5-vuotisjaksolla vielä 40 % tuosta 60 %:sta. Välivuodet huomioiden luomun sato on 36 % tavanomaisesta.

Huono puoli vuosikirjassa on, että mitään yksityiskohtaisia viljalajitteisia vertailuja luomun ja tavanomaisen sadoista ei vuoden 2013 versiossakaan vielä ole. Laskutoimitukset eivät olisi kovin vaikeita mutta vertailutieto olisi sitäkin tärkeämpää.

*********

Lisäys: Tarkasti laskien vuonna 2013 luomuviljojen sato on 55,8 % tavanomaisesta, jos ei luomun välivuosia huomioida.

Laskin vuoden 2013 tiedoista jo aiemmin vertailuja tänne:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=759.msg4915#msg4915

Lainaan tuon kohdan tähän alle:

Nyt laskettu luomusta puhdistetuista kokonaissadoista luomun osuudet.

Tavanomaisen satotasot on saatu  ensin vähentämällä kokonaissadoista (kg) luomusadot (kg) ja vähentämällä kokonaisalasta (ha) luomualat (ha) ja sitten laskettu näistä tavanomaisen satotaso (kg/ha).

Taulukko: Luomun satotason osuus (%) tavanomaisesti viljeltyjen viljojen satotasosta viljakasveittain Suomessa 2013 (luomun välivuosia ei huomioitu laskelmissa)

  %     Viljelykasvi

54,54   Vehnä - Vete - Wheat
51,69       Syysvehnä - Höstvete - Winter wheat
55,15       Kevätvehnä - Vårvete - Spring wheat
54,69   Ruis - Råg - Rye
48,37   Leipävilja yhteensä - 
60,08   Ohra - Korn- Barley
58,27   Kaura - Havre - Oats
72,50   Seosvilja - Blandsäd - Mixed crops
57,89   Rehuvilja yhteensä - 
55,77   Viljat yhteensä - Säd totalt - Grain total

64,08   Rypsi - Rybs - Turnip rape
54,13   Peruna - Potatis - Potatoes
63,28   Herne - Ärter - Peas
83,78   Härkäpapu - Bondböna - Broad bean

Lähteet: Tiken satotilastot 2013. Laskettu alla olevissa verkkosivuilla olevista vuoden 2013 excel-taulukoista:
http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/89
http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/4

HUOM 1. Yllä olevissa laskemissa tavanomaisesti viljellyn viljan satolukuja rasittavat siirtymävaiheessa olevien luomupeltojen sato, koska niitä ei voi markkinoida luomuna vaan tavanomaisena viljana.

HUOM 2. Mikäli luomun kaksi välivuotta (jolloin luomupellot eivät ole viljan viljelyssä) viiden vuoden jaksolla otettaisiin huomioon niin noistakin prosenttiosuuksista pitäisi vielä vähentää 40 %.

Luomun osuudet laskevat puhdistuksen jälkeen eniten niissä kasveissa, joissa luomuala on suurin kuten rukiissa. Verratkaa edelliseen taulukkoon.

(Prosenttilukusarake on tuossa taulukkokäytännöistä poikkeavasti ennen nimisaraketta. Tämä siitä käytännön syystä, että tässä huonossa softassa toisena oleva numerosarake alkaisi kiemurtelemaan spagettina.)

Olen tarkistanut lähtökohtaluvut ja laskelmat. Mikäli epäilette virheitä, niin tarkistakaa itse ko. Tiken taulukoista laskien.

« Last Edit: 27.02.14 - klo:14:53 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #36 on: 20.02.14 - klo:16:36 »
Mietin tässä, eikö viranomaisilla pitäisi olla jotain lukuja - vaikkapa poikkeusolojen suunnittelua varten - Suomessa tuotetun ruoan reaalimäärästä, siis arvioituna kiloina, ei euroina. Ja tässä tietokannassa myös tieto siitä, paljonko luomuruokaa maassa tuotetaan, kiloina. Tai kaloreina/jouleina tms. (kun peruna-, vilja- ja lihakilot jne. eivät ole suoraan yhteen laskettavissa).

Tämä lähti äsken, MMM:n kirjaamoon, otsikolla "Luomulla ruokittavissa olevien suomalaisten määrä?"

_____________

Maa- ja metsätalousministeriö


Lähestymme kysymyksellämme teitä, mutta luonnollisesti voitte välittää sen eteenpäin, asiasta parhaiten tietävän tahon vastattavaksi.

Kysymyksemme:

Onko MMM:llä - tai sen alaisella hallinnolla - tietoa (tai perusteltua arviota) siitä, kuinka paljon Suomen luomupelloista saadaan ihmiselle käyttökelpoista ruokaa?  Yhteensä, oli se sitten viljaa, vihanneksia, maitoa tai lihaa.

Olemme tietoisia siitä, että osa luomutuotannosta myydään tavanomaisena. Kuten myös siitä, että luomun korkeampien hintojen takia luomumyynnistä on vaikea tehdä arvioita todella syödyn ruoan määrästä. Olemme tietoisia luomupinta-aloista, ja TIKEn tilastostoista luomusadoista, emme kysy niistä.

Ruoalle ei ole sovittua yhteistä mittaria  (voisi ehkä olla - joule?), mutta kysymyksemme koskee siis sitä, kuinka suuri määrä (osuus) suomalaisista voitaisiin (periaatteessa) ruokkia nykyisellä luomutuotannolla?  Huomioon ottaen sekä kasvis- että eläintuotteet, kaiken, nykytilanteen mukaan, eli sen mukaan, mitä luomuna nyt Suomessa tuotetaan (vaikkei ehkä sellaisena myydä).


Kunnioittavasti

Heikki Jokipii
puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #37 on: 21.02.14 - klo:11:16 »
Hyvä kysymys.

Mutta olisitpa myös pyytänyt, että vastaukseen liitetään laskelmien perustana olevat luvut ja kerrotaan laskutapa. Tällöin laskelmat voisivat myös muut tarkistaa.

Nyt sieltä voi tulla mitä vain jota ei voi tarkistaa.




Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #38 on: 21.02.14 - klo:11:25 »
Kyllä teen tarvittavat lisäkysymykset, jos vastaus on ylimalkainen.

Huomaan tuossa, että sana "periaatteessa" voi jo vaatia täsmmennystä. Olisi pitänyt laittaa selvennys, että "suomalaisten nykyisellä ruokavaliolla" (enkä siis etsi skenaariota pula-ajan ääriolosuhteista). "Peraatteessa" oli viittaus siihen, että luomua myydään myös tavanomaisena.

« Last Edit: 21.02.14 - klo:11:30 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #39 on: 21.02.14 - klo:11:42 »
Kannattaisi varmaan lähettää sinne täsmennetty kysymys korvaamaan tuo entinen ennen kuin ehtivät käsitellä asian. Voivat myöhemmin vedota siihen, ettei laskelmia tallennettu yms. ja ettei ole aikaan alkaa käsitellä asiaa uudelleen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #40 on: 22.02.14 - klo:14:16 »
Jarrumiehellä on nyt turhan pessimistinen kuva asiasta!  :)

Minä entisenä valtion virkamiehenä uskon edelleen, että Suomen hallinnon päämääränä on vilpittömästi palvella kansalaisia, ja tyydyttää myös kansalaisten tiedontarve, demokratiassa kun tietoa tarvitaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #41 on: 23.02.14 - klo:07:40 »
Kuten edellä on tuotu esiin, erittäin suuri osa luomutuotannosta syötetäään eläimille. Ihmiset sitten tietysti aikanaan syövät nämä eläimet. Tässä joitakin lukuja luomulihasta v. 2012:

Luomulihan markkinakatsaus - tarjonta lisääntymässä

Quote
"Luomun osuus koko lihamarkkinasta on vajaan prosentin. *)

Luomulihan tarjonta parantunut

Luomulihaa saadaan Suomessa eniten naudoista ja lampaista. Vuonna 2012 luomun osuus naudanlihantuotannosta oli 2,1 % ja lampaanlihan tuotannosta jopa 12,4 %. Sen sijaan sianlihasta luomun osuus oli vain 0,2 %. Siipikarjanlihaa ei tuotettu luomuna lainkaan kanoja ja kalkkunan koe-eriä lukuun ottamatta."

Eli se on tässä ollut teesini ja ihmettelyni aihe: näiden prosenttien pitäisi olla huomattavasti suurempia, juuri siitä johtuen, että niin suuri osa luomupinta-alasta menee eläinten ruokintaan.

Eli jossain tässä on varmaankin se Jaakko Nuutilan mainitsema reikä tai musta aukko. Viljellään tukien takia luomurehua,  mutta eläimet eivät sitten kuitenkaan kokonaan ole luomustatuksella, eli luomutuotteita ihmisille ei synny? Vai mikä on syynä ja selityksenä? **)

Joka tapauksessa nyt luomun tuottavuus lihatuotannon puolella näyttää vielä kehnommalta kuin viljantuotannossa, asiaan käytettyä hehtaarimäärää tarkastellen.

_________________

*) eli hinnat huomioon ottaen myydyn lihan määrästä huomattavasti alle prosentin
**) rehutuotannon huonompi tuottavuus, luomueläinten pidempi elinikä, enemmän kaloreja kuluttavaa liikuntaa? Jne.?
« Last Edit: 23.02.14 - klo:09:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #42 on: 23.02.14 - klo:09:03 »
Vihannestuotanto on tuossa vielä arvioimatta, mutta yhteensä se siis näyttää kyllä jo siltä, että MMM:n on pakko vastata, että nyt 7-9% pinta-alaosuudella kyetään luomussa tuottamaan korkeintaan 2% osuus ihmisten syömästä ruoasta.

Eli Carlo Leifertin ryhmällä on todella "kirittävää" tästä "takaa-ajoasemasta" (tällaisia ajankohtaisia ilmaisuja nyt käyttääkseni)! Ja Pro Luomun Marja-Riitta Kottilalle "pääkatsomossa" "kannustettavaa ja jännitettävää".
« Last Edit: 23.02.14 - klo:09:50 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #43 on: 23.02.14 - klo:14:04 »
Laskin Tiken ja Eviran tilastojen avulla kuinka mikä kokonaissato olisi verrattuna vuoden 2013 satoon tilanteessa, jossa luomua olisi 20 %, 50 % tai 100 % koko peltoalasta.

Eviran tilaston mukaan vuonna 2013 luomuviljelty peltoala (ilman siirtymävaihetta) oli 171 776 ha eli 7,525 % koko peltoalasta.

Tiken Luomusato vuonna 2013 –tilaston excel-taulukossa on luomusadon osuus kokonaissadon volyymistä (kg). Esimerkiksi leipäviljoissa se oli 1,9 % (kahden desimaalin tarkkuudella 1,88 %).

Jos luomuala kasvaa hallituksen tavoitteen mukaan 20 prosenttiin, niin luomualan pitää kasvaa  2,7-kertaiseksi ( tarkemmin  20/7.52 = 2.658) verrattuna vuoden 2013 tilanteeseen.

Jos luomuala kasvaa Maabrändityöryhmän esittämän tavoitteen mukaan 50 prosenttiin niin kasvukertoimen pitää olla 6,6. Jos koko peltoala olisi 100 prosenttisesti luomua, niin  kerroin olisi  13,3.

Noiden lukujen avulla voidaan helposti laskea paljonko viljelykasvilajeittain tuotanto olisi suhteutettuna vuoden 2013 tilanteeseen. Oletuksena tässä on, että kasvilajien keskinäiset suhteelliset pinta-alaosuudet ja satotasot pysyvät samoina luomun kokonaisalan kasvaessa.


Seuraavassa taulukossa on  sato (%) suhteessa  vuoden 2013 satoon, jos luomua olisi 100 % koko peltoalasta ja tavanomaista siis 0 prosenttia. Vuonna 2013 pinta-alasta luomua oli 7,525 % ja tavanomaista  92.475 %.

Luomu 100 %       Viljelykasvi       
Tavanom. 0 %       Odlingsväxt       
Sato                     Crop       
suhteessa                
satoon 2013               
        %               
                
                
  19,4       Vehnä - Vete - Wheat
  30,4           Syysvehnä - Höstvete - Winter wheat 1)
  18,9           Kevätvehnä - Vårvete - Spring wheat
208,5       Ruis - Råg - Rye
  25,0       Leipävilja yhteensä 

    8,5       Ohra - Korn- Barley
  50,0       Kaura - Havre - Oats
299,0       Seosvilja - Blandsäd - Mixed crops
294,1           Korsivilja - Stråsäd - Cereals
300,6           Valkuaiskasvi + vilja -
  30,2       Rehuvilja yhteensä

  29,0       Viljat yhteensä - Säd totalt - Grain total

  46,1       Rypsi - Rybs - Turnip rape
  14,8       Peruna - Potatis - Potatoes
194,6       Herne - Ärter - Peas
290,2       Härkäpapu - Bondböna - Broad bean

Esimerkiksi leipäviljojen sato olisi vain 25,0 % nykyisestä (pudotusta 75 %), kaikkien viljojen yhteensä 29,0 % vuoden 2013 sadosta. Sen sijaan hernesadon määrä kiloissa lähes kaksinkertaistuisi ja härkäpavun lähes kolminkertaistuisi. Tämä siis vertailuna tilanteeeseen, jossa luomusadon ala kasvaa 7,525 prosentista 100 prosentttiin.



Seuraavaan taulukkoon on laskettu sato suhteessa (%) vuoden 2013 satoon, jos luomua olisi 20 %, 50 % tai 100 % koko peltoalasta ja tavanomaista siis vastaavasti vähemmän. Koska excel-taulukon sarakkeet kopioitaessa tähän softaan kiemurtelevat  spagettina, panen sarakeselitykset tähän. Koettakaa kestää ja yrittäkää saada selvää.

S1 = Luomun osuus kokonaissadon volyymistä 2013

S2 = Luomu 20 %, Tavanom. 80 %, sato suhteessa satoon 2013 %

S3 = Luomu 50 %, Tavanom. 50 %, sato suhteessa satoon 2013 %

S4 = Luomu 100 %, Tavanom. 0 %, sato suhteessa satoon 2013 %

S5 = Viljelykasvi           


S1      S2       S3      S4                         S5                            
                            
1,46   89,1   63,0   19,4       Vehnä - Vete - Wheat
2,29   90,6   68,0   30,4           Syysvehnä - Höstvete - Winter wheat 1)
1,42   89,1   62,7   18,9           Kevätvehnä - Vårvete - Spring wheat
15,69   114,6   149,8   208,5       Ruis - Råg - Rye
1,88   89,9   65,5   25,0       Leipävilja yhteensä

0,64   87,7   58,0   8,5       Ohra - Korn- Barley
3,76   93,3   77,0   50,0       Kaura - Havre - Oats
22,5   126,8   191,4   299,0       Seosvilja - Blandsäd - Mixed crops
22,13   126,2   189,1   294,1           Korsivilja - Stråsäd - Cereals
22,62   127,1   192,1   300,6           Valkuaiskasvi + vilja -
2,27   90,6   67,9   30,2       Rehuvilja yhteensä

2,18   90,4   67,4   29,0       Viljat yhteensä - Säd totalt - Grain total

3,47   92,7   75,2   46,1       Rypsi - Rybs - Turnip rape
1,11   88,5   60,8   14,8       Peruna - Potatis - Potatoes
14,64   112,8   143,4   194,6       Herne - Ärter - Peas
21,84   125,7   187,4   290,2       Härkäpapu - Bondböna - Broad bean

Esimerkki laskutavasta: Lasketaan leipäviljojen sadon osuus vuoden 2013 sadosta, jos luomun pinta-alaosuus olisi 20 % ja tavanomaisen 80 %:
(20/7,525*1,88)  +  (((80/(100-7,525)*(100-1,88)))) = 89,9 %. Tuossa luomun osuus on 4,99 prosenttiyksikköä ja tavanomaisen 84,88 prosenttiyksikköä leipäviljasadon vuoden 2013 määrästä. Leipäviljojen sato siis tippuisi 10,1 % vuoden 2013 tilanteeseen verrattuna.

HUOM. Tavanomaisen satoja rasittaa luomun siirtymävaiheen ala ja sato, joka sisältyy tavanomaisen viljelyn lukuihin, koska siirtymävaiheen satoa ei saa markkinoida luomuna eikä niin ollen myöskään lasketa luomusatoihin. Siirtymävaiheen satoja en pysty eristämään tavanomaisen sadoista, koska Tike ei julkista siirtymävaiheen satolukuja. Siirtymävaiheen satotaso on olettavasti selvästi huonompi kuin tavanomaisessa viljelyssä, joten yllä olevat laskelmat kaunistelevat luomun tilannetta.


Lähteet:

Tiken Luomusato vuonna 2013 –tilaston excel-taulukko: http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/89

Evira: LUOMUTILAT (kpl) JA LUOMUTUOTANTOALA (ha) Ekogårdar (st) och ekoareal (ha) 2013
http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asiakokonaisuudet/luomu/tilastot/luomu_2013ep.pdf

« Last Edit: 23.02.14 - klo:16:30 by Jarrumies »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #44 on: 23.02.14 - klo:16:04 »
Laitetaan vielä laskelma sellaisesta ideaalitilanteesta, jossa 100 prosenttisen luomualan sadon volyymi suhteutetaan  100 prosenttisen tavanomaisen peltoalan sadon volyyymiin (vuoden 2013 peltoalasta ja satoluvuista laskettuna).

Taulukko: Luomusadon osuus (%) tavanomaisen sadosta viljelykasveittain tilanteessa, jossa samansuuruiset peltoalat olisivat luomussa ja tavanomaisessa viljelyssä vuoden 2013 peltoalan ja satolukujen suhteessa.


  %
  18,2   Vehnä - Vete - Wheat      
  28,8      Syysvehnä - Höstvete - Winter wheat 1)   
  17,7      Kevätvehnä - Vårvete - Spring wheat   
228,7   Ruis - Råg - Rye      
23,5   Leipävilja yhteensä -     
   
  7,9   Ohra - Korn- Barley      
  48,0   Kaura - Havre - Oats      
356,8   Seosvilja - Blandsäd - Mixed crops      
349,2      Korsivilja - Stråsäd - Cereals   
359,2      Valkuaiskasvi + vilja -    
28,5   Rehuvilja yhteensä -     
   
27,4   Viljat yhteensä - Säd totalt - Grain total
      
  44,2   Rypsi - Rybs - Turnip rape      
  13,8   Peruna - Potatis - Potatoes      
210,8   Herne - Ärter - Peas      
343,4   Härkäpapu - Bondböna - Broad bean      

Oletuksena tässäkin on, että kasvilajien keskinäiset suhteelliset pinta-alaosuudet ja satotasot pysyvät samoina luomun kokonaisalan kasvaessa.

Excelissä käytetty laskukaava esimerkkinä leipäviljan osalta:
(1,88/7,525) / ((100-1,88)/(100-7,525))*100 = 23,546 eli pyöristettynä 23,5 %.

Jos koko peltoala olisi luomussa niin esimerkiksi leipäviljaa saataisiin vain 23,5 % siitä mitä saataisiin, jos koko peltoala olisi tavanomaisessa viljelyssä. Seosviljaa, ruista, herneitä ja härkäpapuja sen sijaan saataisiin moninkertaisesti. Niiden satojen kasvaminen noin voimakkaasti potentiaalisessa 100 prosenttisessa luomuviljelyssä johtuu pääsosin siitä, että luomuviljelyssä niitä viljellään suhteellisesti suuremmalla alalla kuin tavanomaisessa viljelyssä. Satotaso hehtaaria kohden niissäkin on pienempi kuin tavanomaisessa viljelyssä. Katso tarkemmin aiempaa laskelmaani hehtaarikohtaisista satotasoista, jossa laskelmat on tehty käyttäen Tiken ilmoittamia korjuualoja sekä luomussa että tavanomaisessa viljelyssä:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=162.msg5078#msg5078

Vertaa tilannetta myös sarakkeeseen S4 edellisessä viestissä yllä.


HUOM. Tavanomaisen satoja rasittaa luomun siirtymävaiheen ala ja sato, joka sisältyy tavanomaisen viljelyn lukuihin, koska siirtymävaiheen satoa ei saa markkinoida luomuna eikä niin ollen myöskään lasketa luomusatoihin. Siirtymävaiheen satoja en pysty eristämään tavanomaisen sadoista, koska Tike ei julkista siirtymävaiheen satolukuja. Siirtymävaiheen satotaso on olettavasti selvästi huonompi kuin tavanomaisessa viljelyssä, joten yllä olevat laskelmat kaunistelevat luomun tilannetta.

Lähteet:

Tiken Luomusato vuonna 2013 –tilaston excel-taulukko: http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/89

Evira: LUOMUTILAT (kpl) JA LUOMUTUOTANTOALA (ha) Ekogårdar (st) och ekoareal (ha) 2013
http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asiakokonaisuudet/luomu/tilastot/luomu_2013ep.pdf
« Last Edit: 27.02.14 - klo:14:54 by Jarrumies »