Kun
Jarrumiehen tavoin ihmettelin, missä viipyy raportti v. 2013 luomumyynnistä, meninpä Pro Luomun sivuille ja vilkaisin heidän tätä v. 2012 yhteenvetoaan eli kalvosarjaa:
Luomu Suomessa 2012 -katsaus(Avaa sieltä erikseen pdf-tiedosto)
Sieltä sivulta "Luomukotieläintuotanto" löytyikin
aika täsmälliset luvut lihataloudesta, eli teurastusmäärät:
luomua yhteensä 2,3 milj. kiloa, 273,6:sta, eli 0,84 prosenttia.
(Siipikarjaa ei ole mainittu, mutta sen voinee unohtaa, kun sitä ei käytännössä ole.)
Edellisestä kalvosta opimme, että ...
Kaikista luomutiloista noin 40 % on kotieläintiloja, mutta niistä vain noin kolmannes *) kuuluu luomueläintuotannon valvontajärjestelmään eli myös markkinoi kotieläintuotteensa´luomuna.
(Lihav. HJ)
Jos nyt yksinkertaisuuden vuoksi kerromme kolmella, niin luomutilojen
potentiaalinenkin osuus lihatuotannosta olisi siis 3 kertaa 0,84 eli 2,5 prosenttia. Hiukan siis parempi kuin viljantuotannossa, mutta ei missään järkevässä suhteessa asiaan käytettyihin luomuhehtaareihin.
Mutta siis
tässä ja nyt **) tuotetusta lihasta (sertifioidun) luomulihan osuus jää siis
alle yhden prosentin. Jonka tuottamiseen siis menee n. 80% luomualasta, ja sitä kautta siis luomutuistakin jne.
PS. Samasta kalvosarjasta selvisi, että kananmunia suomalaiset yhteensä syövät n. 60 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on noin muna joka toinen tai kolmas päivä, kaloreissa ehkä korkeintaan noin 2 prosenttia (muissa ravinteissa toki enemmän, se on superruokaa!). Mutta luomumunien suhteellisesti hyväkään osuus tästä ei siis lainkaan muuta kokonaiskuvaa.
________
*) miksi? Miksi ihmeessä?
**)
ellei sitten seuraava Pro Luomun yhteenveto muuta kerro - jota tuskin tapahtuu