Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 173130 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #660 on: 18.06.22 - klo:07:10 »
Kotiin kannetussa tarjouslehdykässäkin Lidl kertoi tästä:

https://corporate.lidl.fi/vastuullisuus/polyttajaiset

Ja uskoi siinäkin luomuun (siinä lähes sama teksti):

Quote
Myös kaupan asiakkaana voit omilla valinnoillasi vaikuttaa pölyttäjien tulevaisuuteen positiivisesti. Kaupassa kannattaa suosia luomua aina kun mahdollista. Luomutuotteiden viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, jotka ovat vaarallisia pölyttäjille.


Mutta joutui sattuneesta syystä suojelemaan tuolla keinolla pölyttäjiä Espanjassa. Kaksi tarjottua hevi-luomutuotetta kolmesta oli peräisin sieltä.

[..] Mutta oman luomuvihannestuotannon vähäisen määrän pohjalta sitäkin tuontia olisi vähän pakko olla.

Niin vihanneksissakin. Hedelmissä tietysti se yksi luomuomenanviipale per capita on täysin merkityksetön luomubanaanien ja -appelsiinien rinnalla.*)

Oikeastaan kaikissa noissa tuotteissa olisi mielenkiintoista nähdä, mistä lajeista luomumyynti koostuu. Ja verrata siitä siihen, mitä luomuna Suomessa tuotetaan.

_____

*) tai italialaisten luomuomenoiden. Joita Lidl tarjosi kotiin kannetussa lehdykssä (09.06.22)
« Last Edit: 18.06.22 - klo:07:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #661 on: 19.06.22 - klo:07:49 »
Kovasti tätäkin tuodaan hyvissä ajoin esille:

Luomumansikan satokausi lähestyy – löydä lähin luomumansikkatila

Quote
Luomumansikan kukinta on alkanut tänä vuonna 1–2 viikkoa normaalia myöhemmin ja pääsatokausi alkaa heinäkuun alussa.


Mutta kovin samaan tapaan se on mansikankin kanssa kuin muunkin luomupuutarhatuotannon. Luomumansikkaa tuotettiin v. 2021 yhteensä 411 000 kiloa. Eli 74 grammaa suomalaista kohti. Eli alle 2 desilitraa. Muutama mansikka. Eikä tuotanto ole nousussa. Jarrumiehen indeksi edeltä:

Quote
Mansikka   100   94   123   100   101   89   118   87   92


***

Vielä tuo  on tällaisissa hinnoissa (K-kauppa):

Quote
Mansikka 250g luomu Suomi 1lk
7,49
/kpl
29,96/kg

Ulkomaista Pirkka-mansikkaa tarjotaan noin kympin kilo. Selitystä hintaerolle voi etsiä myös Pro Luomun tiedotteesta: luomumansikan kasvattamisessa on melkoinen vähti ja vaiva.
« Last Edit: 20.06.22 - klo:05:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #662 on: 23.06.22 - klo:04:37 »
Mitä syötiin 2021?

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2021?
Luonnonvarakeskus


Quote
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 142 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 79 kiloa lihaa, 84 kiloa viljaa, lähes 12 kiloa kananmunia, 62 kiloa hedelmiä ja 63 kg vihanneksia.

Edellä on tuoteryhmä kerrallaan käyty läpi, miten luomun osuutta tuosta näyttää mahdottomalta nykyisestä nostaa. Suomessa ei synny siihen riittävästi luomutuotteita. Erityisesti hedelmissä käytetty keino jää: tuodaan ulkoa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #663 on: 24.06.22 - klo:12:29 »
Lisää tietoa:

Avoimeen tietoon saatu lisää ominaisuuksia
23. kesäkuuta 2022


Quote
Ruokaviraston Avoin tieto -sivustolle saatu lisää ominaisuuksia Viljasadon laatu-sovellukseen. Uutena valikkona lisätty luomu. Nyt voit valita erikseen luomu tai tavanomaisesti tuotetut viljanäytteet tai sitten kaikki yhdessä kuten aiemmin. Lisäksi Avoimeen tietoon lisätty kokonaan uutena kasviryhmänä syysvehnä.

https://avointieto.ruokavirasto.fi/#/kasvi/viljasadon-laatu

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #664 on: 29.06.22 - klo:07:14 »
Lisäksi tulee luomumansikkaviljelyn ase: se siunattu muovi. Jota kuluu paljon. Jota ei kuitenkaan myyntipuheessa kovasti mainita, koska se ei kuulosta oikein luonnonmukaiselta. Pro Luomun mansikkauutisten kuvituskuvissa muovia ei koskaan näy. (Lisäys 1.7.21:) Rekolan mansikkamaalta löytyi tässä suhteessa tosi vaikuttava kuva:

https://www.facebook.com/rekolanbiodynaaminenmaatila/photos/a.754514561297076/4038758776205955/

Yhtä vaikuttava se kuva on tänäkin vuonna:

https://scontent-hel3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/289111566_5205345382880616_7478650115136276007_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=TpS5x8ZtgkkAX9lrQVP&_nc_ht=scontent-hel3-1.xx&oh=00_AT_Rwg8AEhoadJopPECJ7yJopKpTSE0g9uqerjYKhFljGg&oe=62C11B17

Tuo mansikkamaa kiiltää komeasti auringossa. Tuolla niksillä saavutetaan varmasti jotain. Mutta niin paljon ei saavuteta, että tämä muuttuisi:

Mutta kovin samaan tapaan se on mansikankin kanssa kuin muunkin luomupuutarhatuotannon. Luomumansikkaa tuotettiin v. 2021 yhteensä 411 000 kiloa. Eli 74 grammaa suomalaista kohti. Eli alle 2 desilitraa. Muutama mansikka. Eikä tuotanto ole nousussa.

Samalla voimme huomata, että tänäkin vuonna Pro Luomun mansikkauutisessa näkyy vain luonnonmukaiseksi koettua materiaalia sarkojen välissä. Eikä kiiltävää muovia.
« Last Edit: 29.06.22 - klo:07:21 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #665 on: 02.07.22 - klo:23:04 »
Ruotsin Jordbruksverket julkaisi luomun satotiedot vuodelta 2021 kesäkuun 2022 loppupuolella ja luomun pinta-alatiedot toukokuussa.

Alle olen yhdistellyt luomun peltopinta-alan osuudet ja luomun viljasadon osuudet vastaavista koko peltopinta-aloista ja viljasadoista samaan taulukkoon kaikilta saatavilla olevilta vuosilta 2009-2021. Kaikki luvut koskevat luomuhyväksyttyjä (omställda) aloja ja satoja. Siirtymävaiheen (under omställning) tiedot eivät siis ole tässä mukana.

Peltoala-% = Luomuhyväksytyn peltoalan osuus koko peltoalasta, %

Sato-% = Luomuhyväksytyn viljasadon osuus koko viljasadosta, %

Luomun peltoalakerroin = Luomun peltoalan osuus jaettuna luomun viljasadon osuudella. Tämä kertoo kuinka moninkertainen luomualan olisi oltava, jotta päästäisiin samaan sadon määrään yhtä hehtaaria kohden kuin tavanomaisessa  peltoviljelyssä.


Vuosi   Peltoala-%   Sato-%  Luomun peltoalakerroin
2009       8.8               2.9       3.0
2010       9.6              3.3       2.9
2011       11.5              4.0       2.9
2012       12.6              3.8       3.3
2013       13.8              4.7       2.9
2014       14.0              4.4       3.2
2015       13.9              4.4       3.2
2016       14.3              5.1       2.8
2017       15.0              5.4       2.8
2018       16.3              6.1       2.7
2019       16.9              6.6       2.6
2020       17.2              7.1       2.4
2021       17.4              6.2       2.8

Esimerkiksi vuonna 2021 olisi luomussa tarvittu 2,8-kertainen hehtaariala, jotta olisi saatu sama määrä satoa kuin tavanomaisessa yhdellä hehtaarilla. Eikä tässä taulukossa ole luomun typen "latausvuosia" (= nurmi) otettu huomioon, joten taulukko antaa liiankin hyvän kuvan luomuviljelyn höytysuhteesta.

Tässä linkki taulukkoon, josta näkee vuoden 2021 tiedot viljalajeittain, huom. taulussa mukana myös siirtymävaiheen luvut kahdessa ensimmäisessä sarakkeessa:
https://jordbruksverket.se/images/18.d777b0c18183a6325a21c56/1655804946816/Tabl%C3%A5_A.png

Lähteet:

https://statistik.sjv.se/PXWeb/pxweb/sv/Jordbruksverkets%20statistikdatabas/?rxid=5adf4929-f548-4f27-9bc9-78e127837625

https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2022-06-22-skord-for-ekologisk-och-konventionell-odling-2021#h-Tabeller

https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2020-06-23-skord-for-ekologisk-och-konventionell-odling-2017--spannmal-trindsad-oljevaxter-matpotatis-och-slattervall#h-Rapport

https://jordbruksverket.se/download/18.28f4d91b172cdd65219a5ee2/1592747405291/JO14SM1801.pdf

https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2020-06-23-skord-for-ekologisk-och-konventionell-odling-2013--spannmal-trindsad-oljevaxter-matpotatis-och-slattervall

https://jordbruksverket.se/download/18.28f4d91b172cdd65219a6f97/1592748350720/JO14SM1401.pdf
« Last Edit: 03.07.22 - klo:11:16 by Jarrumies »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 692
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #666 on: 03.07.22 - klo:11:11 »
Edellisessä viestissä oli luomuhyväksytyn peltomaan hehtaariosuudet koko peltomaasta Ruotsissa vuosina 2009-2021 ja vastaavat luomunsatojen osuudet.

Alla olevaan taulukkoon olen koonnut myös muiden luomualojen osuudet vastaavista kokonaisaloista 2005-2021 Ruotsissa. Esimerkiksi luomuhyväksytyn ja siirtymävaiheen luomunurmen hehtaariosuus koko nurmialasta oli vuonna 2021 Ruotsissa 29,6 prosenttia.

Sarakkeiden selitykset taulukon alla.

Taulukko Luomualojen osuudet vastaavista kokonaisaloista 2005-2021 Ruotsissa

Vuosi            A               B             C            D            E              F
2005           6.9         6.2                                    
2006           7.1         6.3                                    
2007           9.8         7.5                                    
2008           10.9         8.0                                    
2009           12.5         9.8         8.8         15.9         11.2         20.6
2010           14.2         10.7         9.6         16.8         12.8         22.5
2011           15.7         12.6         11.5         19.0         14.3         24.0
2012           15.7         13.9         12.6         21.6         14.2         24.3
2013           16.5         15.1         13.8         22.8         15.0         25.0
2014           16.6         15.3         14.0         23.6         15.1         25.5
2015           17.1         15.4         13.9         23.7         15.4         26.8
2016           18.2         15.6         14.3         23.0         16.7         26.9
2017           19.1         16.4         15.0         24.6         17.5         28.0
2018           20.2         17.8         16.3         26.5         18.6         29.7
2019           20.4         18.5         16.9         26.8         18.7         29.6
2020           20.3         18.8         17.2         27.5         18.5         29.8
2021           20.2         18.9         17.4         27.6         18.4         29.6
Vuosi            A               B             C            D              E              F

A = Totalt omställd mark och under omställning, % (koko luomuhyväksytyn ja siirtymävaiheen luomumaan osuus)
B = Omställd mark, % (luomuhyväksytty maa, osuus)      
C = Åkermark, Omställd mark, % (luomuhyväksytty peltomaa, osuus)
D = Betesmark, Omställd mark, % (luomuhyväksytty nurmi/laidun, osuus)         
E = Åkermark, Totalt omställd och under omställning, % (luomuhyväksytty ja siirtymävaiheen peltomaa, osuus)      
F = Betesmark, Totalt omställd och under omställning, %  (luomuhyväksytty ja siirtymävaiheen nurmi, osuus)   

Taulukosta näkyy esimerkiksi, että koko luomuhyväksytyn ja siirtymävaiheen luomumaan osuus vuonna 2021 oli sama (20,2 %) kuin vuonna 2018. Luomumaan osuuden kasvu on siis pysähtynyt Ruotsissa.

Lähde
https://statistik.sjv.se/PXWeb/pxweb/sv/Jordbruksverkets%20statistikdatabas/Jordbruksverkets%20statistikdatabas__Ekologisk%20produktion__1%20Ekologiskt%20odlad%20jordbruksmark/JO0104C06.px/?rxid=5adf4929-f548-4f27-9bc9-78e127837625

« Last Edit: 03.07.22 - klo:11:18 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #667 on: 03.07.22 - klo:13:49 »
Tuo 20 prosenttia, johon Ruotsin luomualan osuus on pysähtymässä, onkin aika "maaginen" luku.

Myös huomautin siitä 11 vuotta sitten Aamulehden vastineessa:

Luomun riippumattomuus kaikista ulkoisista lannoitteista on myytti. Typensidonta vapauttaa vain typpilannoitteen tarpeesta (mutta silläkin on oma hintansa!). Luomuviljely tarvitsee yhtä lailla ulkoa fosforia ja - ”potaskaa” (kaliumkarbonaatti) eli kaliumia. Mikään tilan sisäinen kierrätys ei ole enää vastaus kaupungistuneessa maailmassa.  Fosforin ja kaliumin suhteen luomu ruotsalaisten SLU:n tutkijoiden mukaan onkin elänyt sen varassa, että luomutilat on perustettu vanhoille tavanomaisille viljelysmaille, joissa maaperässä jonkun aikaa vielä riittää näitä lannoitteita.

Olihan siitä täälläkin:

Muistaakseni Kirchmannin ym. kirjasta löytyi myös arvio, miten n. 20% luomuviljelyn osuus maassa *) on eräänlainen "kriittinen" raja, sen jälkeen tämä luomun ravinnetalous alkaa merkittävästi tai jopa kiihtyvästi heikentyä?

Tämä asia tuli mieleeni tästä Jarrumiehen puheenvuorosta, tuolla toisaalla. Ruotsalaiset nyt siis - erilaisista syistä - "jarruttavat" jo 17% kohdalla, siis ennen kuin ko. raja tulee vastaan?

Muistatko, löydätkö, Jarrumies - kun myös omistat ko. kirjan - tuota kohtaa?

Nyt kun omistan sen kirjan myös itse, niin etsin tuon kohdan ja tuohon tämällisemmän lainauksen. Eli perustelun.

PS. 12.07.22: Kävin kirjan läpi. Se ei ollut siellä. Se oli luultavasti heidän erillisessä artikkelissaan.
« Last Edit: 12.07.22 - klo:07:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #668 on: 06.07.22 - klo:06:17 »
Päivämäärä, "dead line" on tämä. Ruokavirasto:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/luonnonmukainen-tuotanto/

Quote
Vuonna 2022 voit hakea uutta luomusitoumusta ja liittää voimassa olevaan sitoumukseen lisäalaa palauttamalla lomakkeen 215 Ely-keskukseen viimeistään 15.6.2022.

Lisäksi sitoumuksiin, jotka päättyvät 30.4.2022, voit hakea vuoden jatkoa päätukihaussa 15.6. mennessä. Jos et hae jatkoa, sitoumuksesi päättyy.


Nyt mennään heinäkuussa. Niinpä periaatteessa Ruokavirasto jo nyt tietää, mikä on Suomen luomuviljelyala v. 2022. Vaikkemme halua nyt keskellä kesää hiostaa virastoa, niin toistamme tämän ehdotuksemme:

Mikä estäisi Ruokavirasto toimimasta samoin kuin Luke, ja julkaisemasta ennakkotiedot pian kesän jälkeen? Ja julkaisemasta tarvittaessa sitten uuden, tarkennetun version myöhemmin?

Tuli taas mieleen kun luin MT:sta tämän:

Iso osa ensi kesän tuotantopanoksista hankitaan ennen vuodenvaihdetta – näin moni aikoo lopettaa viljelyn

Ja kuvituksena oli lannoitesäkkejä. Konventionaalisistakin tiloista tuo siis jo tiedetään.
« Last Edit: 06.07.22 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #669 on: 20.07.22 - klo:07:04 »
VYR on ainoana Pro Luomun arvoketjuryhmistä jatkanut suht. säännöllisesti toimintaansa. Mutta sitä on vaivannut se, että se tarjoaa yhä niukemmin tietoa. Ihan äsken huomasin, että sen materiaalista on osa laitettu tunnuksen ja salasanan taakse.

Mutta tämä näyttää nyt lopulliselta:

https://www.vyr.fi/fin/luomu/

Quote
Ei pääsyoikeutta kohteeseen!


Ihan huutomerkin kanssa  Tavalla tai toisella siis kaikki arvoketjujen työ on viety pois meidän silmistämme. Viimeisimmät muiden ryhmien pöytäkirjat ovat yhä vuoden alusta. Nimitäin v. 2020 alusta. Ja liharyhmän pöytäkirja on yhä poikittain.

Emme siis enää sitä kautta pääse kurkistamaan luomualan näkymiin. Kai se on nyt uskottava. Harmittaa. Eikö tämä oikeuta meitäkin johonkin:

Quote
Arvoketjutyöryhmät ovat osa Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatiohanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

« Last Edit: 20.07.22 - klo:07:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #670 on: 22.07.22 - klo:06:17 »
MT päätti näin keskellä kesää (20.07.22) kertoa tästä:

Luomutilojen koon kasvu jatkuu, kiinnostus luomuun ennallaan

Quote
Luomussa viljelijöitä kiinnostaa kannattavuus ja ekologisuus. Esteitä luomuun siirtymiselle ovat etenkin rikkakasviongelmat ja byrokratia.


Onko MT  saanut "tiskin alta" tietoa v. 2022 luomusitoutumuksista?

Nyt mennään heinäkuussa. Niinpä periaatteessa Ruokavirasto jo nyt tietää, mikä on Suomen luomuviljelyala v. 2022.

Vaan ehkä ei. Kun pääsin hetkeksi tuohon uutiseen kurkistamaan, se perustui Kantarin mielipideselvitykseen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #671 on: 28.07.22 - klo:04:29 »
Luomulypsylehmien määrän osuus kaikista lypsylehmistä on selvästi ajassa kasvanut mutta on edelleenkin 2021 varsin pieni (4.1 %) ja niiden meijereihin toimittaman maidon osuus vielä tätäkin pienempi (3.7 %). Tosiaankin on outoa, että lehmien osuus on noin pieni verrattuna siihen, että luomunurmen osuus 2021 oli 64 % kaikesta luomukasvien pinta-alasta. Mihinkähän muuhun käyttöön kuin luomunautojen syötäväksi tuo valtava nurmimäärä menee. Onko jossakin erittely luomunurmen käytöstä? Kertokaa, jos tiedätte.

Tuo tilanne jatkuu tänäkin vuonna:

VASTAANOTETTU MAITOMÄÄRÄ YHTEENSÄ (l) 2)   Vastaanotettu luomumaito (l)
2022/01   187 260 225     7 022 533
2022/02   173 252 057     6 521 076
2022/03   193 032 248     7 285 608
2022/04   183 119 229     6 894 309
2022/05   186 778 044     7 112 675
2022/06   180 232 763     6 892 597

Prosenttiosuus siis edelleenkin on vain n. 3,8%.

Tästä ei ole tullut lisätietoa:

Täytyy tarkkailla:

Tukiin tulevia muutoksia voi huomioida viljelyssä jo tänä vuonna

Muuttuuko viherlannoituksen asema (lihav. HJ):

Quote
Ensi vuonna täysin uutena tukena on tulossa haettavaksi ekojärjestelmätuki. Tukeen voi valita toimenpiteitä samaan tapaan kuin nykyisessä ympäristökorvauksessa. Vuodeksi kerrallaan valittavat toimenpiteet ovat talviaikainen kasvipeitteisyys, luonnonhoito- ja viherlannoitusnurmet sekä monimuotoisuuskasvit.

Myös luomussa? Myös tilastoinnissa?

Jos Ruokavirasto olisi jo nyt julkaissut tiedossaan olevat suunnitelmat luomualan käytöstä, niin sitten olisi lisätietoa saatu. Luomulypsylehmien määränkin v. 2022 se tietää jo.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #672 on: 03.08.22 - klo:05:45 »
KM:n artikkelista arviot tulevista julkistusaikatauluista:

Huippusato tilauksessa

Quote
Luonnonvarakeskus Luken satoarviot tulevat tänä vuonna 19.8. ja 23.9., eli noin kuukautta myöhemmin kuin viime vuosina, kertoo Anneli Partala. Entiseen tapaan ne perustuvat kylvöaloihin ja ProAgrian kuntakohtaisiin hehtaarisatoarvioihin.

Rivien välistä on luettavissa, että lähes kaikki, mitä aiotaan viljellä, on sopimuksin jo nyt lyöty lukkoon. Myös konventionaalisella puolella. Melkoisen varmasti  niin on luomussakin. Eli näin toistamme toivomuksemme, että nuo tiedot julkistettaisiin.

Turhanpäiten asiassa toimitaan osin sokkoina. Halutaan luomualaa sitten lisätä tai vähentää, hyvä lähtökohta olisi tietää, paljonko sitä on.

Eräs mahdollisuus ehkä olisi, että joku kansanedustaja kysyisi asiasta viattomasti kyselytunnilla? Tai joku riittävän merkittävän median edustaja mikrofonia suoraan suuhun tunkien.  ;D
« Last Edit: 06.08.22 - klo:23:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #673 on: 10.08.22 - klo:07:00 »
Kyllä se oikeastaan jo vähän riepoo, että tuota tietoa pantataan.

Kun lukee Ruokaviraston tekstejä luomusitoumuksista, hyvin selväksi tulee, että sitovat sopimukset.täytyi tehdä vappuun mennessä. Eli ne on jo kaikki tehty.

Lisäksi asiaan tarvitaan valtiolta rahaa. Määrärahat on annettu. Jo viime vuonna, tässä vaiheessa varmaankin jaettu myös alueellisesti. Jakoperusteena on varmasti tarkka tieto sitoumuksista!

Tämä riepoo ehkä vielä enemmän:

Mutta tämä näyttää nyt lopulliselta:

https://www.vyr.fi/fin/luomu/

Quote
Ei pääsyoikeutta kohteeseen!


Ihan huutomerkin kanssa  Tavalla tai toisella siis kaikki arvoketjujen työ on viety pois meidän silmistämme. Viimeisimmät muiden ryhmien pöytäkirjat ovat yhä vuoden alusta. Nimitäin v. 2020 alusta. Ja liharyhmän pöytäkirja on yhä poikittain.

Emme siis enää sitä kautta pääse kurkistamaan luomualan näkymiin. Kai se on nyt uskottava. Harmittaa. Eikö tämä oikeuta meitäkin johonkin:

Quote
Arvoketjutyöryhmät ovat osa Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatiohanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
« Last Edit: 10.08.22 - klo:08:19 by Heikki Jokipii »