Pro luomu oli saanut tiedotteensa ...
Kaakkois-Suomi on vahvaa luomuvilja-aluetta ... läpi
YLE:n uutisiin ja
Maaseudun tulevaisuuteen.
Pääsanomana, että alue on luomun vilja-aitta.
Kaakonkulmalla tuotetaan etenkin luomuviljaa. Kotimaisten viljalajikkeiden lisäksi luomuna viljellään hernettä, härkäpapua ja rypsiä.
Ainakin Kymenlaakson osalta, kuten tiedotteen liitteenä olevassa pdf-tiedostossa kerrotaan:
KYMENLAAKSO
Suomen luomuvilja-aitta
Iso tilakoko
10,5% kaikista tiloista luomutiloja
8% kaikista kotieläintiloista luomutiloja
Mutta sen enempää tiedotteessa kuin pdf-tiedostossa ei ole lainkaan tietoja siitä,
paljonko sitä sitä viljaa tuotetaan. Niinpä päätimme ottaa selvää. Katsoimme luomusadon ennakkotilastoja tältä vuodelta. Keskitymme pääviljalajeihin, unohdamme nyt tuoreviljan. Nämä tiedot löytyivät (miljoonaa kiloa):
Vehnä yhteensä 1,6
Ruis 0,6
Ohra yhteensä 1,4
Kaura 6,4
Siitä tulee yhteensä miljoonia viljakiloja 10.
Sitä lukua pitää sitten verrata Kaakkois-Suomen 20 900 hehtaarin luomualaan. Tai samojen kasvien noin 120 miljoonan kilon luomusatoon koko Suomessa.
Tai samojen kasvien koko satoon Suomessa. Joka oli 3938 miljoonaa kiloa 2019. Siitä Kaakkois-Suomen luomuala tuotti 2,5
promillea.
YLE:n ja MT:n uutiset eivät kiinnittäneet huomiota luomun kulutukseen Kaakkois-Suomen alueella. Me kiinnitimme,
toisessa triidissä. Mutta tuon Ely-keskuksen alueen väkiluku on noin 300 000. Niinpä luomuviljaa sille tuotettiin noin 33 kiloa henkeä kohti. Päivässä siitä tulee noin 90 grammaa. Karkeasti arvioiden Kaakkois-Suomen asukkaille riittää siitä noin yhteen päivittäiseen annokseen
luomupuuroa.
PS. 07.12.19: Vai riittääkö siihenkään, jos Kaakkois-Suomessakin luomuviljasta menee 38% rehuksi? Kuten VYR kertoi koko maassa tapahtuvan. Ynnä luomukaurasta iso osa vientiin?