Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 79734 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #405 on: 29.11.19 - klo:06:07 »
Otetaan tähän välillä sekin, mihin tehoviljely todella pystyy:

Rukiin satoennätys on nyt 10 633 kiloa hehtaarilta

Quote
Alastarolainen Kimmo Polo voitti tämän vuoden Ruismestari-tittelin rikkoen samalla aiemmat rukiin satoennätykset kirkkaasti. Kolme muuta tilaa ylsi yli 10 tonnin keskisatoon.


Vertailu ei ehkä ole ihan reilu, mutta viitataan VYR:in juuri meille kertomaan tietoon, että luomurukiin keskiarvosato tänä vuonna oli 1,9 tonnia. Eli 1 900 kiloa. Eli noin 18% tuosta ennätyksestä. Eli alle viidesosa.
« Last Edit: 29.11.19 - klo:09:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #406 on: 30.11.19 - klo:07:53 »
Pro luomu oli saanut tiedotteensa ...

Kaakkois-Suomi on vahvaa luomuvilja-aluetta

... läpi YLE:n uutisiin ja Maaseudun tulevaisuuteen.

Pääsanomana, että alue on luomun vilja-aitta.

Quote
Kaakonkulmalla tuotetaan etenkin luomuviljaa. Kotimaisten viljalajikkeiden lisäksi luomuna viljellään hernettä, härkäpapua ja rypsiä.

Ainakin Kymenlaakson osalta, kuten tiedotteen liitteenä olevassa pdf-tiedostossa kerrotaan:

Quote
KYMENLAAKSO
Suomen luomuvilja-aitta
Iso tilakoko
10,5% kaikista tiloista luomutiloja
8% kaikista kotieläintiloista luomutiloja

Mutta sen enempää tiedotteessa kuin pdf-tiedostossa ei ole lainkaan tietoja siitä, paljonko sitä sitä viljaa tuotetaan. Niinpä päätimme ottaa selvää. Katsoimme luomusadon ennakkotilastoja tältä vuodelta. Keskitymme pääviljalajeihin, unohdamme nyt tuoreviljan. Nämä tiedot löytyivät (miljoonaa kiloa):

Vehnä yhteensä 1,6
Ruis 0,6
Ohra yhteensä 1,4
Kaura 6,4

Siitä tulee yhteensä miljoonia viljakiloja 10.

Sitä lukua pitää sitten verrata Kaakkois-Suomen 20 900 hehtaarin luomualaan.  Tai samojen kasvien noin 120 miljoonan kilon luomusatoon koko Suomessa.

Tai samojen kasvien koko satoon Suomessa. Joka oli 3938 miljoonaa kiloa 2019. Siitä Kaakkois-Suomen luomuala tuotti 2,5 promillea.

YLE:n ja MT:n uutiset eivät kiinnittäneet huomiota luomun kulutukseen Kaakkois-Suomen alueella. Me kiinnitimme, toisessa triidissä. Mutta tuon Ely-keskuksen alueen väkiluku on noin 300 000. Niinpä luomuviljaa sille tuotettiin noin 33 kiloa henkeä kohti. Päivässä siitä tulee noin 90 grammaa. Karkeasti arvioiden Kaakkois-Suomen asukkaille riittää siitä noin yhteen päivittäiseen annokseen luomupuuroa.

PS. 07.12.19: Vai riittääkö siihenkään, jos Kaakkois-Suomessakin luomuviljasta menee 38% rehuksi? Kuten VYR kertoi koko maassa tapahtuvan. Ynnä luomukaurasta iso osa vientiin?
« Last Edit: 07.12.19 - klo:06:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #407 on: 01.12.19 - klo:05:50 »
Jos tuon pikkujoulun ohittaa, ryhmällä on ollut jo 3 kokousta, ilman pöytäkirjoja. Nyt, kun juuri kaipaisi luomulihan tilanteesta enemmän tietoja. (vaikkapa tämänvuotisen luomukinkkukeskustelumme taustaksi.)

Päivitystä kaipaisi esim. siinä, mitä sitten tuli Luomusikaa2020-hankkeesta, josta pari vuotta sitten Pro Luomun sivuilla innnokkaasti kerrottiin. Viimeksi siitä puhuttiin liharyhmän kokouksessa 20.11.18, sen jälkeen ei ole tietoja tullut.
« Last Edit: 01.12.19 - klo:05:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #408 on: 03.12.19 - klo:08:16 »
Käytännön maanviljelijöillä ei ole tässä suhteessa harhaluuloja, vaikka luomuun ovat päättäneetkin siirtyä:

Valta vaihtuu kurikkalaisella luomutilalla

Quote
– Luomuun siirtyminen tuntui myös taloudellisesti houkuttavalta, kun saatoimme luopua apulannasta ja torjunta-aineista, mitkä isolla tilalla ovat tuntuvia kustannuseriä. Toisaalta piti myös varautua satotasojen muutoksiin, sillä esimerkiksi puhtaan viljan viljely luomuna tuottaa 30-40 prosenttia pienemmät sadot, Tikka laskee.

Jää sitten luomuun sitoutuneiden tiedemiesten tehtäväksi löytää monimutkaiset selitykset, miksi satotaso kuitenkin on yhtä hyvä. Käyttäen tarvittaessa esim. tulevaisuutta hyväkseen: eräänä päivänä, pitemmällä tähtäimellä. Tms.

Tuon pariskunnankaan laskelmissa ei ole otettu huomioon välivuosia tai muuta typensidonnan tai muunlaisen hankinnan keinoa. Se kun ei ole näissä vertailuista tapana. Vaikka pitäisi olla, kuten olemme monesti edellä esittäneet.
« Last Edit: 03.12.19 - klo:09:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #409 on: 15.12.19 - klo:06:02 »
Luomulihan arvoketjutyöryhmä kokouksessaan 22.10.2019 ihmetteli taas tätä:

Quote
Mistä johtuu, että tila- ja eläinmäärät
kasvavat, mutta lihantuotanto vähenee?
• Asia oli esillä edellisessä kokouksessa, jonka jälkeen Johanna
Andersson ja Susanna Vehkaoja ovat pyrkineet selvittämään asiaa
lisää.
• Mitään erityisen radikaalia ei ole tullut ilmi selvityksissä.
• Vaikuttaa siltä, että loppukasvattamoja ei ole, koska se ei ole
tarpeeksi kannattavaa ja vaatii enemmän kuin emolehmien kasvatus.
• Tukipolitiikka on yksi syy asiaan, sillä yli 20 kk vanhoista sonneista ei
saa tukea.
• Hyvä kuitenkin muistaa, että mitä hitaammin nauta kasvaa, sitä
huonompi se on ilmaston kannalta. Lisäksi eläinten hyvinvoinnillekin
on parempi tehokas kasvu.
• Lihaan vaikuttaa paljon onko kyseessä hieho vai sonni, pihvi- vai
maitorotu?
• Jauhelihassa ei väliä, mutta sisäfilepihvissä eron maistaa.
• Luomumaitoketjun sonnivasikat ovat kompleksinen asia
• Juomarehun järjestäminen todella vaikeaa ja kallista.


Että näin oli todella käynyt, ilmeni tilaisuudessakin esitellyistä tilastoista. Nautojen kokonaismäärä oli vuodesta 2016 kasvanut tuhansilla, mutta naudanlihan määrä pudonnut saman vuoden 2,91 miljoonasta kilosta 2,61 miljoonaan kiloon v. 2018.

Me täällä kyllä spekuloimme, että asia saattaa johtua siitäkin, että hintaeron sisäfilepihvissä todella huomaa. Siksi sitä on luomuna tarjolla hyvin niukasti. Päinvastoin kuin luomujauhelihaa, joka näyttää kaupoissa olevan se yleisin luomuna tarjottu liha. Mutta sen mahdollinen menekki ei näytä kokonaistilannetta auttaneen.

Tämä kysymys siirrettiin ko. kokouksessa seuraavaan kokoontumiskertaan:

Quote
1. Realistinen luomulihan kasvutavoite
• Tavoite asetetaan vuoden 2020 ensimmäisessä palaverissa

Sen työstäminen ei ollutkaan niin helppoa: sitä on jo vähintään ryhmän 19.03.19 kokouksesta asti puserrettu.
« Last Edit: 15.12.19 - klo:10:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #410 on: 16.12.19 - klo:05:51 »
Sitten taas toisella pöytäkirjakalvollaan em. kokous vaikutti näin tyytyväiseltä:

Quote
Katsaus markkina- ja tuotantotilanteeseen
• Luomuliha myy vähittäiskaupassa hyvin.
• Uusia tuotteita on tulossa eri lihataloilta.
• Lihataloilla on melko hyvä balanssi luomunaudanlihan
tarjonnan ja kysynnän suhteen.
• Luomujauhelihaa ei kuitenkaan ole tarpeeksi kampanjointiin.
• Luomulihalle haetaan kasvua nyt myös HoReCa-
puolelta – kun volyymia saadaan lisää, niin voidaan
tarjota varmemmin ja tasaisemmin myös kaupoille.
• Alkutuotannon puolella tilanne melko vakaa – ehkä
hienoista kasvua tuotannossa.

Eli minun sanoillani: luomulihaa tuotetaan kutakuinkin sen verran kuin sitä menee kaupaksi. Vaikka se onkin vähän. Juuri tuota ennen oli esitetty nämä tiedot:

Quote
Katsaus markkina- ja tuotantotilanteeseen
Markkinan kehitys 1.7.2018-30.6.2019
• Kokonaismyynnin arvon kehitys +7 %
• Tuorelihan myynnin arvon kehitys +6,9 %
• Lihavalmisteiden myynnin arvon kehitys -22,5 %


Mutta jos tuon muuttaa arviolta tuotannoksi, niin lihantuotanto olisi hädin tuskin palaamassa tasolle, jossa se oli v. 2016. Joka taso ei sekään ollut mitenkään korkea: noin puoli kiloa luomulihaa suomalaista kohti.
« Last Edit: 16.12.19 - klo:06:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #411 on: 21.12.19 - klo:06:48 »
Uusin luomukasvisten arvoketjutyöryhmän pöytäkirja antaa odottaa itseään. Eli ei ilmesty nettiin. Viimeisestä saatavissa olevasta pöytäkirjasta tiedämme, että kokous on pidetty 29.8.19.

Liha- ja maitoryhmien syyspuolen kokouspöytäkirjat ovat netissä, mutta ei kasvisryhmän. Siinä pöytäkirjassa olisi jo saattanut olla arvioita, millainen luomukasvisten tilanne tänä vuonna oli.

Kaikkein kehnoin julkaisutilanne on kuitenkin luomuluonnontuoteryhmällä: sen uusin pöytäkirja netissä on 2 vuoden takaa.

Lukella on kyllä tällaista kerrottavaa luomukasvisten mahdollisista tulevaisuuden näkymistä...

Tehokkaampi luomuviljely kasvihuoneessa sataa sekä kuluttajan että tuottajan laariin – hinta alenee ja kysyntä kasvaa

... mutta ei juurikaan mitään nykytilanteesta.

Emmekä siis yhteensäkään tiedä, onko mikään keväästä/viime vuodesta muuttunut:

Mutta ei luvattu, että vanhoja tuotteita kyettäisiin tuottamaan noita surkeita määriä enempää. Tarhahernettäkään, jonka n. 300 000 kilon tuotantomäärä luomuna riittää suomalaista kohti tuskin yhteen annokseen hernekeittoa.
« Last Edit: 21.12.19 - klo:07:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #412 on: 26.12.19 - klo:05:48 »
https://stat.luke.fi/puutarhatilastot

Kaksi tilastoa, joita ehkä voi verrata.

Vihannesviljely avomaalla / kokonaistuotanto muuttujina Vuosi, ELY-keskus, Laji ja Muuttuja

Luomuviljely muuttujina Vuosi, Laji ja Muuttuja

Niistä alkuun summakohta (vuosi 2018):

Yrityksiä (kpl)   Pinta-ala (ha) 2)   Sato (1 000 kg)

YHTEENSÄ (laji)   1 430   11 314   163 337 [tavanomainen, eli kaikki yhteensä]

AVOMAANVIHANNEKSET YHTEENSÄ   180   1 027   4 479  [luomu]

Tuosta saadaan hehtaarituotoiksi: tavanomainen/yhteensä noin 14 800 kiloa, luomu n. 4 400 kiloa. Tätäkin tilastoa koskee pyyntömme, että myös tavanomainen viljely esitettäisiin erikseen.

Puutarhatilastoista en ole löytänyt vastaavia ennakkotietotilastoja kuin viljoista. Niinpä joudumme odottamaan tämän vuoden tilastoja ensi vuoteen asti (maaliskuuhun?).

Nämä rivit luomutilastossa kertonevat molemmat kasvihuoneviljelystä:

TOMAATTI   16   4   1 427
KASVIHUONEKURKKU   14   1   459

Vastaavat yhteensä-luvut haettuna toisesta taulukosta:

KOKO MAA [tomaatti]    484     2 162    89 547   
[kurkku]       179   524        45 459

Tuossa käytetään kuitenkin pinta-alayksikkönä 1 000 neliömetriä eli 1/10 hehtaaria.

Tomaattien hehtaarituotto tavanomaisessa kasvihuoneviljelyssä oli n. 408 000 kiloa, luomussa n. 357 000 kiloa. Kurkkujen vastaavasti tavanomaisessa n. 870 000 kiloa, luomussa n. 459 000 kiloa.

Ero ei ole yhtä dramaattinen kuin avomaanviljelyssä. Joten juuri edellä kerrottu Luken toiveikkuus ei ole täysin tuulesta temmattua. Kasvihuone jo itsessään suojaa tuholaisilta, ja luomuviljelyä suhteellisesti enemmän.
« Last Edit: 26.12.19 - klo:10:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 13078
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #413 on: 20.01.20 - klo:08:12 »
Nämä ovatkin jo nyt saatavissa (ilmestyneet 24.07.19):

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Quote
Luomuvalvonnan tilastot ja tietohaut

Tilastot

Vuosi 2019

Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2019 ENNAKKOTIETOJA (pdf, 60 kt)
Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2019 ENNAKKOTIETOJA (pdf)   

Mutta tänä vuonna lopulliset tilastot näyttävät viivästyneen. Viime vuonna ne olivat valmiita jo vuoden vaihteessa.

Jos viljanviljelyn osalta nuo ennakkotiedot riittäisivätkin, meiltä puuttuu nyt tietoja vihannesviljelystä ja eläintuotanniosta luomuna vuonna 2019.

Ei nyt iso epäkohta, mutta sanotaan nyt kuitenkin: olisi jotenkin luontevampaa, että sama viranomainen pitäisi tilastoja sekä pinta-aloista että tuloksista (sadoista jne.).
« Last Edit: 20.01.20 - klo:08:21 by Heikki Jokipii »