Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 353340 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #945 on: 02.06.24 - klo:05:42 »
Kyllä tämä yleisesti terveysnormina esitetään:

Hevitiskit täyttyivät aikaisin: Kotimaisten kasvihuonevihannesten sesonki parhaimmillaan

Quote
Vaikka vihannesten kulutus on nyt parhaimmillaan, kylmempinä vuodenaikoina kulutus laahaa.

”Toivoisi, että vihannesten kulutus olisi yhtä runsasta ympäri vuoden. Uusien ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä kasviksia nyt 500–800 grammaa, ja valitettavasti emme ole lähelläkään sitä”, Kangas miettii.

Hesarin K-kaupan mainoksessakin oli tuo puolen kilon iskulause. No, yhteistä noille on se, että halutaan myydä meille jotain. Mutta kyllä sen muualtakin löytää.

Juuri viitattiin siihen, miten toivotonta Suomen kansan olisi tuon normin täyttämistä luomuvihanneksilla tavoitella:

Edelleen tähän viitaten:

Vaan minkäs teet, jos tilanne noiden lihavoitujen osalta on tällainen? Tuontia?

Eikä luomuperunastakaan ole apua, jos sitä saatiin 2023 suomalaista kohti n. 1,5 kiloa.

Puolen kilon vihannessuositusta päivässá ei luomulla hipaistakasn! Tuollaisia haastateltujen kaltaisia täytyy Suomessa olla äärimmäisen vähän. Muuten luomuvihannessato ei yksinkertaisesti riitä mihinkään!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #946 on: 10.06.24 - klo:04:40 »
Semmoista keinoa ei taideta ajatellakaan, että luovuttaisiin luomuviljelystä?

Maatalouden tuottavuusesteitä taklaamaan

Quote
Tuottavuuden kehittämiseksi maatalousyrittäjien koulutuksessa tulisi vahvistaa yritystoiminnan johtajuus- ja kehittämisosaamista. Myös neuvonnan roolia strategisen suunnittelun ja johtamisen tilakohtaisena sparraa­jana esitetään vahvistettavan. Tilausta olisi foorumille, jossa maatalousyrittäjät voisivat etsiä sopivia työnte­kijöitä ja työntekijät voisivat tarjota työpanostaan yrittäjille. Myös tilojen yhteiset työntekijät olisivat yksi keino tämän tuottavuusesteen selättämiseen. Tukipolitiikkaa tulisi kehittää suuntaan, jossa tuet kohdistuisivat enemmän tuottavaan toimintaan pelkän byrokraattisten ehtojen täyttämisen ase­mesta. Lainsäädännön ja hallinnon olisi oltava ennakoitavaa.

Tuottavuuden parantamiseksi tulisi tilusjärjestelyjä kehittää ja tilayhteistyötä helpottaa tilusvaihdon ja yhteis­ten viljelykiertojen kautta. Maatalousyrittäjien menestymistä edistävät erilaiset verkostot ja sidosryhmät; yh­teistyön avulla voidaan saavuttaa suurtuotannon etuja. Toimijoiden välisen yhteistyön edistämisessä keskei­nen rooli on myös valtiovallalla ja koulutusorganisaatioilla. Maataloustuotannon tuottavuutta ja kilpailukykyä edistetään lisäksi vahvistamalla kotimaisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukemista.
(lihav. HJ)

Tuosta lihavoimastani huolimatta.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #947 on: 13.06.24 - klo:04:47 »
Luomumansikkaa tuotettiin 250 000 kiloa. Suomalaista kohti alle 50 grammaa. Muutama mansikka. Sen verran kuin róyhkeimmät ottavat toriilla ihan maistiaisiksi.
 
Pro Luomun viimekesäinen touhottaminen asiasta tapahtui aika lailla tyhjän takia.

Pro Luomun tämänkesäinen touhottaminen samoin:

Luomumansikkaa saa etelässä jo juhannusviikolla – suosittua herkkua löytyy myös kaupan pakastealtaasta ja vaahtokarkeista

Kun löytyy siitäkin tieto:

Quote
[..] Monilla tiloilla kuivuus ja talvivauriot ovat verottaneet viljelmiä, joten luomumansikkaa on tarjolla viime kesää vähemmän.

Luomumansikkaa viljeltiin Suomessa vuonna 2023 noin 183 hehtaarilla. Viljelyala pienentyi jonkin verran edellisvuodesta.
(lihav. HJ)

Tämänvuotisesta viljelyalasta tulee tieto julki vasta viiveellä.

***

Miten on muuten tämän kanssa:

Quote
Jos nopea sesonki yllättää, eikä ehdi hankkia omia luomumansikoitaan suoraan tilalta, luomua löytyy onneksi myös kaupan pakastealtaasta. Suonenjoella toimiva Pakkasmarja hankkii luomumansikkaa ja muita luomumarjoja useilta tiloilta ympäri Suomea.

No, jos suostuu tähän:

Pakkasmarja 100% suomalainen mansikka luomu 250g
Kaikki Pakkasmarja-tuotteet
4,39 €
17,56 €/kg


Vaihtoehtojen ollessa juuri nyt:

Xtra mansikka 500 g pakaste
Kaikki Xtra-tuotteet
1,37 €
2,74 €/kg


Wennborgin Tila Mansikka 500 g
Kaikki Wennborgin Tila -tuotteet
6,99 €
13,98 €/kg


Tämäkin S-kaupassa kyllä jo oli:

Mansikka Luomu 250g
6,19 €
24,76 €/kg


Siinä olisivat koko perheelle "kuuluvat" luomumansikat yhdessä rasiassa!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #948 on: 13.06.24 - klo:15:08 »
Tämä ei juurikaan paranna tilannetta:

Quote
Pro Luomun listalla luomumansikkatilat voivat ilmoittaa myös muista tarjolla olevista luomumarjoista. Saatavilla on luomuna ainakin vadelmaa, musta- ja punaherukkaa, pensasmustikkaa, karviaisia ja muutamilla tiloilla myös tyrniä, aroniaa ja saskatoonia.

Jos ja kun luomumarjojen kokonaismäärä suomalaista kohti jää tänäkin vuonna n. 100-150 grammaan.
« Last Edit: 13.06.24 - klo:15:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #949 on: 19.06.24 - klo:04:44 »
Tämä kerrottiin taas:

Siipikarja ohitti viime vuonna sianlihan määrän suomalaisten lautasilla

Quote
Lihan kokonaiskulutuksessa ei Luonnonvarakeskuksen mukaan tapahtunut viime vuonna merkittävää muutosta. Juuston kulutus kasvoi.

Luken alkuperäiseen versioon:

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2023?

Quote
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 133 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, lähes 78 kiloa lihaa, 86 kiloa viljaa, 14 kiloa kalaa, yli 11 kiloa kananmunia, 65 kiloa perunoita, 52 kiloa hedelmiä ja 57 kiloa vihanneksia. Siipikarjanlihaa kulutettiin ensimmäistä kertaa sianlihaa enemmän. Kauran kulutus pysyi korkeana, mutta väheni edellisvuodesta. Myös kalaa syötiin edellisvuotta vähemmän. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.

Siinäkin keskitytään tähän:

Quote
Lihan kokonaiskulutus oli 77,8 kiloa henkilöä kohti, kun mukaan on laskettu riistaliha ja syötävät elimet. Lihasta oli naudan-, sian-, lampaan- ja siipikarjanlihaa 75,4 kiloa, loput hevosen-, poron- ja riistalihaa. Lihan kulutusmäärät on ravintotaseessa laskettu kypsentämättömänä luullisena ruholihana. Kokonaiskulutus ja punaisen lihan kulutus ovat vähentyneet jo monen vuoden ajan. Viime vuonna lihan kokonaiskulutuksessa ei tapahtunut merkittävää muutosta. Ennakkotietojen mukaan lihan kokonaiskulutus väheni 0,6 kg, alle prosentin, vuoteen 2022 verrattuna.

Siipikarjanlihaa kulutettiin viime vuonna lihalajeista eniten, 29,9 kiloa henkilöä kohti. Sen kulutus nousi edellisvuodesta ja ohitti viime vuonna ensimmäistä kertaa sianlihan kulutuksen. Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on ollut pitkäaikainen trendi, mutta pysähtyi hetkellisesti vuonna 2022 palaten viime vuonna jälleen kasvuun.

Voimme huomata, että lampaanliha – jossa luomu on osuudessa vahvoilla (Pro Luomu: 19,6 %) – ei edelleenkään menesty. Sen sijaan siipikarjan liha – jossa luomun osuus on niin pieni, ettei sitä ole lupa kertoa – menestyy.

Se on virkistävää, ettei tuossa hyvin pienessä lihan kulutuksen vähenemisessä tällä kertaa yritetä nähdä "kasvisruokabuumia". *)

Mutta otetaanpa täällä tarkastelu alle seuraava:

Quote
Juuston kulutus oli viime vuonna noin 26 kiloa henkeä kohti, mikä oli noin puoli kiloa edellisvuotta enemmän. Voita käytettiin 3 kiloa henkeä kohti, mikä oli lähes edellisvuoden määrä.

Tähän tapaan nuokin tiedot on kerätty:

Quote
Tilaston taustaa

Elintarvikkeiden kulutusmäärät perustuvat Luken ravintotasetilastoon, joka on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta koti­mainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruoka­käyttöön. Elintarvikkeiden kulutusluvut saadaan jakamalla ruokakäyttö vuoden keskimääräisellä väkiluvulla. Ravintotaseessa ei lasketa ruokakäyttöä väestöryhmittäin.

Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska muun muassa varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista ja ne sisältyvät tällöin kulutusmääriin.

Pienellä selvitystapansa muutoksella Luke voisi kertoa, paljonko luomujuustoa kulutettiin. Ruotsista meillä on prosenttiluku: 1,6%. Jos paremman puutteessa sitä käytetään Suomestakin, luomujuuston kulutus henkeä kohti olisi ollut 416 grammaa.

______

*) PS. Lihatiedotus näyttää nykyisin olevan pelistä ulkona. Sen kulutustilasto...

https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html

... on vasta vuodessa 2021.
« Last Edit: 19.06.24 - klo:08:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #950 on: 25.06.24 - klo:05:44 »
Kyllä saisi Luke oikeastaan juuston lisäksi...

Ravintotase 2022 lopullinen ja ennakko 2023

... eritellä tuossa kaikessa luomutuotteet erikseen. Koska kaupan tilastoihin tuo perustuu:

Quote
Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.

Ja kaupalla on tieto, mitkä ovat luomutuotteita. Jolloin asiasta ei tulisi välttämättä paljon ylimääräisiä kustannuksiakaan.

Nähtäisiin tuossa yhdellä silmäyksellä, mikä on luomun osuus suomalaisten ravitsemuksessa. Tuo tuossa mainittu mahdollinen virhe siinä olisi siedettävä.
« Last Edit: 25.06.24 - klo:08:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #951 on: 26.06.24 - klo:04:02 »
MTK on pahasti jäljessä luomu-uutisoinnissaan (1.6.2023):

Katsaus luomutuotantoon ja -markkinoihin

Mutta otetaan siitä kuitenkin tämä mielenkiintoinen tieto:

Quote
Luomuviljelyn tulevaisuutta valottava luomusitoumukset on juuri hiljattain kerätty ELY-keskuksen ja Ruokaviraston toimesta. Yhteenvedon näistä tiedoista odotetaan valmistuvan heinä-elokuun tiennoilla.

Odotetaanko tänä vuonna samaa? Saisimme jo kesällä yhteenvedon? Yleensä sitä on odotettu vuodenvaihteeseen. Ja yli sen. Niin kävi noista odotuksista huolimatta viime kierroksellakin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #952 on: 01.07.24 - klo:04:03 »
Perusjutut:

Käytössä oleva maatalousmaa 2024 (ennakko)

Eli kokonaismäärät.

Luomualatkin jo tiedettäisiin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #953 on: 01.07.24 - klo:04:07 »
MT:

Maitotilojen määrä painuu kesän aikana alle neljän tuhannen, luomumaitotiloista moni luopunut

Kuinka moni niistä on lopettanut? MT haluaisi siitä tiedosta vähän lisää rahaa:

Quote
Tilaajalle
Haluatko lukea juttuja rajoituksetta?
Tämä sisältö on vain tilaajille.

Ruokavirasto ei kerro ... muuten vaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #954 on: 06.07.24 - klo:05:21 »
Yllätys, yllätys!

Nämä Ruokaviraston tilastot ovat jo nyt saatavilla:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Quote
Tilastot
Vuosi 2024

    Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2024 Ennakkotietoja 3.7.2024 (pdf)
    Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2024  Ennakkotietoja 3.7.2024 (pdf)

Kummassakin taulukossa oikein punaisella kulmassa: Ennakkotietoja /Preliminära uppgifter. Mutta näinhän juuri olemme toivoneet Ruokaviraston toimivan!

Ensimmäinen huomio: luomun kokonaispinta-ala ei enää laskenut. Vaan jopa kasvoi n. 1 %. Toinen huomio: sen sijaan siirtymävaiheessa oleva luomupinta-ala putosi varsin rajusti 22 %.

Toisesta taulukosta: ainoat viljalajit, joissa on kasvua, ovat kaura (6 %) ja rypsi (11 %). Niin, sitten tietysti ovat nämä "viljalajit": nurmi (9 %) ja kesanto (10 %).

Mutta nyt tutustumaan tarkemmin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #955 on: 06.07.24 - klo:06:00 »
Tuotantoaloista hyppää silmään luomurukiin raju pudotus: koko maa —39 %. Erään Ely-keskuksen kohdalla —70 %! Mikähän siinä on ollut?

Toinen pinta-alassa putoaja oli härkäpapu. Tänä vuonna —17%. Mutta taustallla on viimevuotinen —28 %. Sitäkin voi ihmetellä. Eikö sen pitäisi olla erityisen hyvin luomuviljelyyn soveltuva kasvi? Ja jonkinasteista kysyntääkin piti sille — eli härkikselle — olla?

Luomuviljelijöiden määrä on jatkanut hidasta laskuaan: —2 %. Ei siis sellaista pudotusta kuin viine vuonna (—14 %). Luomueläintilojen määrä oli muuten pudonnut vain yhden prosentin verran.  Se ei oikein tukisi MT:n sanomaa edellä.
« Last Edit: 06.07.24 - klo:06:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #956 on: 06.07.24 - klo:08:10 »
Ruis on kuitenkin luomuna ollut koko ajan suhteessa aika merkittävä viljalaji:

2020   57.9   9.5   14.1 %   Ruis   
2021   56.8   10.1   15.1 %   Ruis   
2022   54.8   9.5   14.8 %   Ruis   
2023   79.9   11.1   12.2 %   Ruis   

Jopa kaupassa myytävässä leivässä:

[..] Otetaan alaryhmittäin:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/leivat-keksit-ja-leivonnaiset-1/leivat/tummat-leivat

75 tuotetta. 5 luomutuotetta.

Eli mikä nyt on tullut?
« Last Edit: 06.07.24 - klo:08:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #957 on: 07.07.24 - klo:04:23 »
Yritetään tällä keinolla arvioida latausalueen määrää ja osuutta luomunurmessa. Ensin nautojen lukumäärä (tämä vielä v. 2023 tietoja, ote Ruokaviraston taulukosta):

Quote
Luonnonmukainen eläintuotanto Ekologisk djurproduktion 2022 -2023
Vuonna År 2023 Vuonna År 2022 Muutos Förändring %, 2022 -2023
[..]
Lypsylehmä Mjölkko 116 9 036 77,9 135 10 360 76,7 -14 -13 2
Nauta alle 8 kk Nötkreatur under 8 mån 731 22 029 30,1 774 22 943 29,6 -6 -4 2
Hieho (lypsy- tai emolehmäksi) Kviga (för mjölk- eller diko) 671 13 455 20,1 714 14 057 19,7 -6 -4 2
Siitossonni Avelstjur 627 1 402 2,2 643 1 441 2,2 -2 -3 0
Lihanauta Slaktnöt 407 8 377 20,6 421 8 488 20,2 -3 -1 2
Emolehmä Diko 666 28 014 42,1 701 28 531 40,7 -5 -2 3
[..]

Lukumäärät lihavoitu (HJ). Yhteensä 82 313 luomunautaa.

Sitten nurmiala. Joka oli viime vuonna 171 126 ha. Ja tänä vuonna 186 032 ha.

Sitten teemme oletuksen, että naudat syövät kaiken sen, mikä noilta nurmilta saadaan. Ja vain sen.

Kuinka paljon viljelypinta-alaa tarvitaan nautaa kohti? Käytetään arvioita 1 hehtaari.

Vähennyslaskun tuloksena typen keräämiseen luomukeinolla kuluisi n. 100 000 hehtaaria.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #958 on: 08.07.24 - klo:05:05 »
Luke kerää tämän tiedon:

https://www.luke.fi/fi/tilastot/kotielainten-lukumaara/siipikarjan-lukumaara-2024-ennakko

Kuvittelisi, että saman tien voisi eritellä, mitkä eläimet ovat luomussa.

No, toisaalta kuvittelisi myös, että Ruokavirastokin jo tuon määrätiedon pystyisi kertomaan. Kaikistakin eläimistä. Meillähän juuri edellä ilmeni tarve tietää nautojen määrät.
« Last Edit: 08.07.24 - klo:07:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #959 on: 11.07.24 - klo:05:30 »
MT:

Puintikausi alkoi: Suomalaisille tuttu herne pujahtaa pellolta pakkaseen kahdessa tunnissa

Luomusta ei tuossa puhuta. Mutta on sekin Apetitin ohjelmassa:

https://apetit.fi/luomu/

Tuossa korjattiin hernettä pellolta. Wikipedian mukaan samaa tarhahernettä viljellään Suomessa sekä pelloilla että puutarhoissa.

Viime vuonna luomuhernesato epäonnistui täysin:

Toinen huomio tämän triidin näkökulmasta diassa "Puutarhatuotanto":

Quote
Vuonna 2023 avomaan luomuvihanneksia
viljeli 151 yritystä yhteensä 415 hehtaarilla.
Viljelyala laski noin 60 % vuoteen 2022
verrattuna.
• Pinta-alallisesti tärkein avomaavihannes oli
edellisvuoden tapaan tarhaherne (180 ha).

Ja sitten oli kerrottava, että luomutarhahernettä tuotettiin 81 000 kiloa. Noin 15 grammaa suomalaista kohti. Pyrkimättä tarkkuuteen: muutama herne, pieni kourallinen.

Tätä ihmettelimme vielä erikseen:

Eli kertoi, että jos asiat jo olivatkin surkeasti,  ne päatettiin tehdä vielä surkeammin (viljelyalan vähentäminen), asiat menivät muutoin vaan pieleen vaikka yritettiin (tarhaherne) tai ei tarjottu mitään selitystä (tomaatti, hiukan myös kurkku).

Ruokaviraston mukaan luomutarhaherneen viljelyala vähentyi edellisestä vuodesta 65 %. Uudellamaalla vähennystä oli 92 %. Mutta pieleen se meni muutenkin. Jos 226,5 hehtaarilta saatiin 81 000 kiloa, keskimäärin saatiin 358 kiloa hehtaarilta! Vaikkapa v. 2018 saatiin pienemmältä alalta moninkertaisesti, 300 000 kiloa. Vaikka ei toki sekään määrä suomalaista kohti laskettuna mitenkään sykäyttänyt: 55 grammaa.

Pienellä viiveellä kuulemme, kuinka kävi tänä vuonna.