Tuossa tuli sitten vähän ennakkotietoa:
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ottaa esimerkin Tampereen yliopiston kanssa tekeillä olevasta yhteistutkimuksesta, jossa tutkijoilla on käytössään anonyymi data 50 000 suomalaisen S-etukorttiostoksista kahden vuoden ajalta.
– Datan perusteella lihan dominanssi on valtava. Joukossa on perheitä, joissa ei osteta juuri muuta kuin punaista lihaa. Ne, jotka ostavat voittopuolisesti kasviksia, ovat häviävän pieni porukka, Fogelholm sanoo.
– Pientä siirtymää on kohti lihankorvikkeita eli kasviproteiinituotteita, mutta sekin menee portaittain. Punaisesta lihasta siirrytään todennäköisesti ensin siipikarjaan, sitten kalaan ja vasta sitten kasviksiin.
Siitä mitä tehdään. Kun tuossa toisessa tutkimuksissa selvitettiin taas kerran, mitä ihmiset sanovat tekevänsä. Tai mitä ihmisten mielestä pitäisi tehdä?
Aika kauan muuten tuo tutkimus on ollut "tekeillä". Olemme toisessa triidissä
sitä jo tovin kaivanneetTässä kyllä sitten tuoksuu jo elitismi:
Liha on liian halpaa, sanovat myös ravitsemus- ja luonnonvaratutkijat.
– Kulutus on ihan turhanpäiväisesti noussut yli ihmisten ja ilmaston tarpeen. Lihasta on onnistuttu tekemään meille vähän liian helppoa ja halpaa arkiruokaa. Tämä koskee erityisesti halvimpia lihatuotteita eli jauhelihaa ja broilerinsuikaleita, sanoo Minna Kaljonen.
Eikä sitten niinkään niitä tuotteita, joita professorin palkalla on varaa ostaa?