Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 95552 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #165 on: 08.04.20 - klo:06:06 »
EU osaltaan poistaa esteitä. Hyönteiset hyväksytään uuselintarvikkeeksi:

Edible insects set to be approved by EU in 'breakthrough moment'

Mutta tuoko tuo todella ötökät ihmisten lautasille niinkuin artikkeli maalailee?
« Last Edit: 08.04.20 - klo:06:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #166 on: 01.06.20 - klo:04:58 »
Tämä täytyy aina välillä tuoda esille. Nyt sen tekee FAO:

FAO sets the record straight–86% of livestock feed is inedible by humans

Eli 86% karjan ravinnosta ei ole ihmisen syötävissä. Tuo tulisi aina muistaa, eikä mennä mukaan niihin iskulauseisiin, joiden mukaan pihvikilo vastaa niinjaniin montaa viljakiloa.
« Last Edit: 01.06.20 - klo:07:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #167 on: 08.06.20 - klo:09:34 »
Uudenlainen yritys lihan korvaamiseksi, synteettiset proteiinit:

Next food revolution: Will synthetic proteins eliminate animals as food?

Ei valmista ihan huomenna, mutta jostain ylihuomisesta visioidaan paljon:

Quote
The cost of proteins will be five times cheaper by 2030 and 10 times cheaper by 2035 than existing animal proteins, before ultimately approaching the cost of sugar. They will also be superior in every key attribute – more nutritious, healthier, better tasting, and more convenient, with almost unimaginable variety. This means that, by 2030, modern food products will be higher quality and cost less than half as much to produce as the animal-derived products they replace.


« Last Edit: 08.06.20 - klo:09:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #168 on: 09.06.20 - klo:04:20 »
Tuo edellisen puheenvuoron linkissä esitelty uutinen vaatii vielä tarkempaa tutustumista. Siinähän todella maalailtiin varsinaista järistystä maatalouteen, ja sen talouteen.

***

Tässä ei ole kyse samasta, mutta myös äyriäisten tuotanto soluviljelmillä on alkamassa:

Lab-grown crustaceans modeled after cell-based meats could be first alternative seafood to enter the market

Näillä näkymin hintaa ei vielä ole kuitenkaan saatu alas. Tulee myös esille kasvissyönnin kahtaallinen motivaatio:

Quote
The cell lines can continue to be used over and over, creating great potential to reduce animal suffering – although for the moment the process is energy-intensive and divisive.


Eläinten syömistä vältellään hellämielisyyden ja ilmastomuutoksen takia.

Vielä keväällä tässä IPS:n artikkelissa tuli esille äyriäisten ylikalastus:

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Onnistuessaan tuo em. kehitystyö tietysti poistaa ylikalastuksen ongelman. Mutta ei tee Borneon kalastajista tyytyväisiä.
« Last Edit: 09.06.20 - klo:04:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #169 on: 28.06.20 - klo:04:02 »
Tässäkin halutaan nähdä jotain suurempaa muutosta kuin siinä onkaan:

Lihan kulutus kääntyi Suomessa laskuun viime vuonna: ”Ensimmäinen kerta, kun lihan kulutus on vähentynyt näin selvästi”

Quote
LIHAN kulutus Suomessa väheni viime vuonna, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Suomalaiset söivät viime vuonna lihaa lähes 80 kiloa henkilöä kohti, kun mukaan on laskettu myös riista ja sisäelimet. Kokonaiskulutus laski edellisestä vuodesta noin 1,8 prosenttia eli 1,5 kiloa henkeä kohti.

Edellisen kerran lihan kulutuksessa nähtiin selvää laskua 1990-luvun lamassa. Sen jälkeen kulutus on kasvanut lähes vuodesta toiseen.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun lihan kulutus on vähentynyt näin selvästi. Kulutuksessa on ollut vuosittain pientä vaihtelua, mutta ei aiemmin näin selvää pudotusta”, sanoo Luken erityisasiantuntija Erja Mikkola.


Minä en tuosta pahemmin innostuisi. Jos katsotaan Lihatiedotuksen sivulta pidempää aikasarjaa..

https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html

... niin hyvin vakaasti ollaan edelleen tuolla n. 80 kilon tasolla. Jotta jotain merkitystä asialla voisi vaikka ilmastopäästöjen kannalta olla, pudotuksen pitäisi olla sellainen, että palattaisiin jonnekin 1950-luvun numeroihin. Jos teoreettisesti lasku nyt jatkuisi tuollaisena, sille tasolle palaaminen kestäisi kymmeniä vuosia. Mutta jo vuoden 2020 luvut saattavat näyttää ihan muuta. Mainitusta 1990-luvun notkahduksestakin palattiin takaisin entiselle tasolle ja sen yli jo saman vuosikymmenen aikana, kuten aikasarjasta näkyy.

Niin vähäinen oli tuo muutos, ettei se kiloina vastannut kuin suurin piirtein Suomessa tuotetun luomulihan määrää!   8)

Vuodelta 2019 puuttuivat muuten tiedot riistasta, numerollisia tietoja ei ainakaan kerrottu. Vuoden 2015 tieto riistan määrästä oli yhteensä juuri tuo 1,5 kiloa henkeä kohti. Mahdollista on siis myös, ettei tuotakaan pikku muutosta edes tapahtunut? — Ei, kyllä siitä loppusummasta puuttuu noin 2 kiloa (1,9 kg), joka on siis se riistan osuus. Typerää, että luvut siitä puuttuvat, kun se kuitenkin on mukana piirakkakaaviossa. Myös Luken tilaston, johon nuo Lihatiedotuksenkin luvut nojaavat, selosteessa oli vasiten sanottu näin (lihav. HJ):

Quote
Lihan kokonaiskulutus oli 79,8 kiloa henkeä kohti vuonna 2019, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet.
« Last Edit: 28.06.20 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #170 on: 14.07.20 - klo:04:18 »
Nämä tuntuvat olevan tosissaan:

Animal-free ice cream maker Perfect Day eyes launch of lab-made milk and mozzarella cheese

Eli ilman lehmää tuotettuna olisi Amerikassa kohta saatavissa maidon lisäksi jätskiä ja useamman sorttisia juustoja.

Jos tuo tuota kautta yleistyy, siitä seuraa ainakin jännitteitä tähän astiselle eläinaktivistien ja luomuaktivistien jonkinasteiselle yhteisymmärrykselle. Radikaalit eläinaktivistit luultavasti ottavat tuon riemuiten vastaan. Luomuväelle se on luultavasti mahdotonta, jos jo D-vitamiinin lisääminen luomumaitoon oli heille vaikea pala.

Me tolkun ihmiset voimme kaikessa rauhassa miettiä kantaamme.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #171 on: 16.07.20 - klo:06:02 »
Näin tässä uudessa paperissa tehdään:

MTK:n ilmastotiekartassa lähdetään ruokavalion muuttamisen sijaan maaperä edellä – "Tehtiin miten tahansa niin maaperän päästöjä täytyy vähentää"

Eli lihansyönnin tai maidonjuonnin vähentäminen ei ole keinovalikoimassa.

Suunnitelma löytyy MTK:n omilta sivuilta ja vaatii tarkemman tutustumisen:

https://www.mtk.fi/-/ilmastotiekartta-raportti
« Last Edit: 16.07.20 - klo:06:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #172 on: 21.07.20 - klo:09:37 »
Se liha on siis syntistä joka tapauksessa, vaikka se osoitettaisiin miten viattomaksi, koska Brasilia on syntinen. Niinpa silläkään tiedolla ei varmaan syntisyyden polttomerkinnästä pääse, että korkeintaan neljännes naudoista on sademetsäalueilla kasvatettu. Koska kuitenkin joku siellä kasvattaa. Eivätkä asiassa silloin korvamerkitkään auta (vrt. edellä 09.07.19).

Mikä tuosta puuttuu, on sen analysointi, miksi karjanhoito siellä on ylipäänsä ajettu pois siihen erinomaisesti soveltuvilta cerrado-tasangoilta. Joilla päästöt ovat käsittääkseni pienemmät kuin Suomessa. Tai Ruotsissa.

Mutta tuossa ei tarjota Brasilialle mitään muuta tietä parannukseen kuin tämä: lopettakaa se naudanlihan tuotanto, ja varsinkin sen vienti eli tuonti tänne Eurooppaan.

Niinpä tässäkään ei kiinnitetä huomiota siihen ...

Tutkimus: Jopa viidennes brasilialaisesta EU-alueelle tuodusta soijasta on peräisin laittomasti hakatuilta sademetsäalueilta

Quote
Jopa viidennes EU-alueelle tuotavasta brasialaisesta soijasta on peräisin luvatta hakatuilta sademetsäalueilta. Myös 17 prosenttia brasilialaisesta naudanlihasta on tällaisilta alueilta.

... että neljä viidesosaa soijasta ja 83% naudanilihasta ei tutkimuksen mukaan ole. - Arvioin muuten naudanlihan osalta viime kesänä muiden tietojen pohjalta nuo osuudet varsin oikein.
« Last Edit: 21.07.20 - klo:09:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #173 on: 03.08.20 - klo:04:35 »
Uudenlainen yritys lihan korvaamiseksi, synteettiset proteiinit:

Next food revolution: Will synthetic proteins eliminate animals as food?

Ei valmista ihan huomenna, mutta jostain ylihuomisesta visioidaan paljon:

Quote
The cost of proteins will be five times cheaper by 2030 and 10 times cheaper by 2035 than existing animal proteins, before ultimately approaching the cost of sugar. They will also be superior in every key attribute – more nutritious, healthier, better tasting, and more convenient, with almost unimaginable variety. This means that, by 2030, modern food products will be higher quality and cost less than half as much to produce as the animal-derived products they replace.

Näinkö nopeasti tuossa on edetty? Näin kertoo MT:

Pikaruokajätti kehittää 3D-printattuja nugetteja laboratoriossa kasvatetusta broilerinlihasta

Quote
Keinolihaa sisältävien tuotteiden myynti ei ole toistaiseksi sallittua, mutta pikaruokajätti KFC pyrkii tuomaan keinonugetit Venäjän markkinoille.


Voi kuitenkin olla, että tuossa ei vielä ole täyssynteettisistä tuotteista kyse. Vaan kanaa on tarvittu antamaan soluja viljelmiin siellä laboratoriossa.
« Last Edit: 03.08.20 - klo:04:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #174 on: 03.08.20 - klo:06:21 »
Kyösti Arovuoren twiitti 29. heinäk.

Tuore OECD-FAO Agricultural Outlook sisältää paljon ajateltavaa. Esimerkiksi sen, että tuotetuilla kaloreilla mitattuna maailman maataloustuotannosta 52% käytetään ruuaksi, 31% rehuksi ja 17% biopolttoaineiksi, siemeniksi, ja teollisuuden raaka-aineiksi.
OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029
READ online
read.oecd-ilibrary.org

https://t.co/zEDbilKEdW?amp=1

***

Kyllä, ajateltavaa tuli. Ensimmäiseksi se, että eikö rehuksikin käytettävä osuus lopulta pääosin syödä? Lemmikkieläinten ruoka pois lukien. Siemenienkin laita lienee sama.

Toiseksi, että yli puolet siis syödään suoraan. Maailman mittakaavassa lihansyönti ei olekaan niin kovin merkittävä asia.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #175 on: 28.08.20 - klo:04:08 »
Tämä nyt aiheutti myrskyn, oliko se sitten vesilasissa tai isompi:

Vihreiden päättäjä kehottaa välttämään suomalaista lihaa

Vihreä helsinkiläispoliitikko kehotti välttämään kotimaisia eläintuotteita – MTK:n maatalousjohtaja: "Lapsellinen ulostulo"
Åbergin mukaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan päivityksessä ei ole minkäänlaista realismia.


Tuossa keskustelussa on tietysti kyse kahdesta keinosta:
- lihansyönnin vähentämisestä
- päästöjen vähentämisestä (jonka voi tehdä myös jollain muulla tavalla kuin tuolla ensimäisellä)

Kivekäs iskee tuossa tietysti arkaan paikkaan: MTK:n mielestä juuri kotimaisen suosiminen on koko ajan ollut keino numero yksi. Tähän tapaan:

Tämä on MTK:lle luonteva käsitys vastuullisuudesta:

MTK aloittaa ensi vuonna kampanjan kotimaisen lihantuotannon puolesta: "Kuluttajilla tuntuu menevän sekaisin globaali lihantuotanto sekä kotimainen tuotanto"

Heidät aiotaan vakuuttaa, ettei kasvissyönnistä ole pelastukseksi:

Quote
Mahdollisesti nuoria kiinnostavia teemoja voisivat olla esimerkiksi antibioottien käyttö sekä ilmastoasiat.

Vaan kotimaisuudesta, siitä on.

Mutta kyllä tuosta valtuutetun puheesta netin mukaan muuallakin meteli on noussut:  "epäisänmaallista!"

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #176 on: 06.09.20 - klo:04:38 »
Kysymys tässä MT:n kolumnissa on hyvin asetettu:

Vaikuttaako se oikeasti johonkin, jos neljästä lihapyörykästä yksi korvataan kasvispyörykällä?

Mutta siinä ei sitten välttämättä siihen kysymykseen kunnolla vastata, erityisesti ei näiden vaikutusten osalta:

Quote
Lihan kulutuksen vähentämistä suositellaan lisäksi ympäristön ja ilmastonmuutoksen takia.

Vaan asia valuu sen puolusteluksi, että kyllä sitä kasvisruokaakin voi ihan hyvin syödä. Niinkuin epäilemättä voikin. Ainakin lapsille sen pitäisi kelvata. Aikuiset ovat sitten toinen juttu. Samassa lehdessä:

Maailmankuulua wagyu-pihviä on kohta saatavilla kotimaisena – Atria tuo tarjolle myös suklaalla ruokitun naudan lihaa
« Last Edit: 06.09.20 - klo:17:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #177 on: 24.09.20 - klo:07:33 »
Näin:

Ilmastonmuutos huolettaa useimpia, mutta lihasta on luopunut sen takia vain noin joka kymmenes

Quote
Silti vain 12 prosenttia sanoo muuttaneensa syömistottumuksiaan viimeisen vuoden aikana voidakseen vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Lähes puolet on muuttanut tapojaan terveellisyyden takia ja 40 prosenttia syö niin kuin ennenkin.

Maitotuotteiden kulutuksen ilmastosyistä on lopettanut kokonaan 7 prosenttia suomalaisista.

Sanoo? Tuollainen noin 10% prosentin muutos täytyisi näkyä tilastoissa. Lihan kulutuksessa noin isoa muutosta ei kyllä ole näkynyt, maidossa ehkä on. Mutta kyselytutkimuksen rajoitukset näkyvät tuloksissa muutenkin, tässä tulee vanha tuttumme: 23% ostaa kuulemma luomua aina kun se on mahdollista!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #178 on: 27.09.20 - klo:05:23 »
Heidän näkökulmastaan näyttää tältä:

Suurin muutos Suomen ruokamarkkinoilla on tapahtunut kohti helppoutta, ei lihan käytön vähentämistä, lihatalo kommentoi

Quote
Ruoka
25.09.2020
Satu Lehtonen ja Maija Ala-Siurua
Atrian, HKScanin ja Valion käyttämät tutkimukset eivät ennusta yhtä suurta pudotusta kulutukseen kuin tiistaina julkistettu tutkimus.

Suurin ruokaan liittyvä markkinamuutos Suomessa on viime vuosina ollut siirtyminen kohti valmiimpia ja helpompia ruokia – ei lihan kulutuksen väheneminen, tiedottaja Marja Latvala Atrialta toteaa.

Haluatko jatkaa lukemista?
Olet lukenut 3/3 ilmaista artikkelia viikossa.

Tästä käyrästä näkyykin, että sekä lihan tuotanto että kulutus nousivat n. vuoteen 2010 mennessä nykyiselle tasolleen, jolla ovat sittemmin 10 vuoden ajan pysyneet.

***

Olisiko se vähän niin, että edelliseen kyselyyn vastanneet  ovat kertoneet vähentävänsä lihan kulutusta aina kun se on mahdollista? Eikä se ole sitten juuri koskaan ollut?
« Last Edit: 27.09.20 - klo:05:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #179 on: 23.10.20 - klo:04:41 »
Nämä tuntuvat olevan tosissaan:

Animal-free ice cream maker Perfect Day eyes launch of lab-made milk and mozzarella cheese

Eli ilman lehmää tuotettuna olisi Amerikassa kohta saatavissa maidon lisäksi jätskiä ja useamman sorttisia juustoja.

Jos tuo tuota kautta yleistyy, siitä seuraa ainakin jännitteitä tähän astiselle eläinaktivistien ja luomuaktivistien jonkinasteiselle yhteisymmärrykselle. Radikaalit eläinaktivistit luultavasti ottavat tuon riemuiten vastaan. Luomuväelle se on luultavasti mahdotonta, jos jo D-vitamiinin lisääminen luomumaitoon oli heille vaikea pala.

Me tolkun ihmiset voimme kaikessa rauhassa miettiä kantaamme.

Nyt myös tämä firma on lähtenyt tuohon kilpailuun mukaan:

Impossible Foods Is Now Developing a Plant-Based Alternative to Cow's Milk

EU:lle nuo tulevat olemaan ongelma. Ensimmäiseksi se, saako noita kutsua maidoiksi.  ;D