Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 222626 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #135 on: 21.11.12 - klo:18:46 »
Tämän vinkin Turun Sanomien uutisesta sain "Luomulakon" artikkelista:

Luomulannoitteissa kolia ja salmonellaa

Turun Sanomien nettiuutinen on täällä. Nettiversio oli todella vähän vaikeasti tulkittava, ja itse asiassa harhaanjohtavakin, ja jopa näitä luomumaanparannusaineiden kannalta (eli niitä vastaan) harhaanjohtava.

Sillä vaikka paperiversion (tai netin täydellisen version) otsikko oli myös "Kompostilannoiteista löytyy salmonellaa ja kolibakteereita", uutinen itse kertoi, että myös epäorgaanisia maanparannusaineita valvotaan ja käyttöä kielletään, niiden kohdalla haitallisten metallien takia. Ja nuo hylättyjen prosenttiluvut koskevat kaikkia, ei yksin luomumaanparannusaineita.

Mutta kyllä siis koko uutinenkin todella kertoi: luomukelpoiset Pehtorin ehta -lantaseos oli mennyt ehdolliseen myyntikieltoon kolibakteereiden takia, samoin kävi Pastorin parasta -kompostivalmisteelle. Eräästä kompostivalmisteesta oli löytynyt salmonellaa (kieltoon). Jne.

Nyt en osaa lainkaan arvioida tätä riskiä. Paljonko maanparannusaineita yleensä liikkuu, paljonko niitä liikkuu luomussa (ehkä enemmän)? Paljonko menee "seulasta" läpi, kiinni jäämättä? Ja mitkä riskit ovat sitten?

***

Sinänsä jännää on, että vaikka Evira itse kyllä uutisoi asiasta ...

Lannoitevalmisteiden laatu parani edellisestä vuodesta

... niin sanaa "luomu" ei tuosta uutisesta löydä. Mistä TS oli löytänyt oman painotuksensa? 

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #136 on: 21.11.12 - klo:19:47 »
Ilmari Schepelin kanssa pohdimme "taannoin" kadmiumin määriä eri lannoitusaineissa: http://mattipekkarinen.net/kiinassa.htm ... huom:linkit siellä eivät enää toimi...

Kalkitusaineet ovat luomussa samat kuin tavanomaisessa (siis muistaakseni luomussa ei mitenkään rajoiteta maanparannuskalkin tai biotiitin tms käyttöä... orgaanisia vaihtoehtojahan ei taida tarjolla ollakaan, vaan kaikki ovat enemmän tai vähemmän emäksisiä mineraaleja tai puun ja turpeen tuhkaa tai metalliteollisuuden kuonavalmisteita yms... ).

Mineraalisiin lannoitteisiin tai maanparannusaineisiin ei tietääkseni liity mitään bakteriologisia ongelmia (salmonellaa tms).
« Last Edit: 21.11.12 - klo:19:55 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #137 on: 27.11.12 - klo:19:19 »
Kysyin em. asiaa Eviran yhdyshenkilönä olevalta Arja Vuoriselta. Osoittautui, että uutinen osittain perustui väärinkäsityksille. Lainaan Vuorista:

Quote
Turun Sanomien aamun verkkouutiseen lannoitevalvonnan tuloksista vuodelta 2011  toimittaja oli yhdistänyt  luomun ja salmonellalöydökset. Lausumakseni ilmoitettu siteeraus oli luomutulkinnan osalta valitettavasti toimittajan. Pahoittelen, etten huomannut pyytää juttua luettavakseni ennen sen julkaisemista, jotta ikävältä harhaanjohtavalta lainaukselta olisi vältytty.

Täsmennyksenä tiedustelemaanne asiaan vuoden 2011 aikana kuusi lannoitevalmiste-erää  kiellettiin salmonellan perusteella ja seitsemän Escerichia colin perusteella. Eviran verkkosivuilla julkaistavan luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvien lannoitteiden ja maanparannusaineiden listalta (päivitetty 5.6.2012) löytyy ainoastaan yksi ehdollisen kiellon vuonna 2011 liian korkean E. colien määrän vuoksi saanut tuote.

Lannoitevalmistevalvonta ei ota kantaa lannoitevalmisteiden luomukelpoisuuteen eikä valvo kelpoisuuden täyttymistä. Näytteenottosuunnitelman teemme vuosittain riskiperusteisesti, siinä ei luomutuotteita huomioida erikseen. Kuinka paljon markkinoilla olevista komposteista, mädätysjäännöksistä ja muista lannoitevalmisteista soveltuu luomuun, ei minulla valitettavasti ole käsitystä.

Kysymykseeni, kuinka suuresta riskistä tai ongelmasta on yleensä kyse, en sitten kuitenkaan saanut vastausta. Vuorinen viittaisi Eviran sivulla olevaan raporttiin, mutta se vain kertoo tulokset, ei arvioi riskin suuruusluokkaa.
« Last Edit: 30.11.12 - klo:05:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #138 on: 29.11.12 - klo:18:13 »

Tämä tieto on kyllä täällä ollut jo, mutta täällä uutisella näytti nyt olevan hyvä suosio ympäri Suomen, julkaistaanpa täälläkin:

Professori: Raakamaitoa ei kannata juottaa lapselle

… eikä siis myöskään vanhukselle, eikä raskaana olevalle, kuten uutisen tekstistä selviää,

Kuulumatta noihin ryhmiin, voisin lisätä, ettei kannata tarjota minullekaan.
 


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #139 on: 30.11.12 - klo:18:36 »

Tällä tavalla sympatioita ohjataan, ja elokuvien ja myös elokuvaarvostelujen kanssa on hankala keskustella:
 
Katso mainoksia ja syö teollista ruokaa!

Quote
Kristyn Cantyn ohjaamassa, laadukkaassa mutta hyvin kärjistetyssä dokumentissa Farmageddon kerrotaan kauhutarinoita luomu- ja lähiruoantuottajista, jotka ovat joutuneet liittovaltion viranomaisten vainoamiksi raakamaidon myymisestä.

Löytyykö vastaavaa filmiä, joka kertoisi kauhutarinoita raakamaidon takia sairastuneista ja kuolleista?

Tai filmiä viranomaisista, jotka kaikesta huolimatta yrittävät edistää raakamaidon asiaa?

« Last Edit: 30.11.12 - klo:19:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #140 on: 12.12.12 - klo:19:12 »

USA:ssa oli ollut taas tällainen luomupinaatista johtuva EHEC-epidemia ...
 
CDC Declares E. coli 0157:H7 State Garden Organic Spinach Outbreak Over

... josta ei kuitenkaan tullut kuolonuhreja. Sairaalahoitoa kyllä. Kaksi sai elinikäisen munuaisvamman.

Löytyi Google Newsistä, mutta tuossa tuli samalla löydettyä saitti, jossa näitä asioita aktiivisesti seurataan USA:ssa. Siellä on muuten paljon raakamaidosta lähteneitä tapauksia …

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #141 on: 06.01.13 - klo:13:39 »

Tyypillinen tapaus, vaikka tämä ei olekaan syötävää (lihav. HJ):

Ekokampaamo sopii myös allergiselle

Quote
Jyväskyläläisten ekokampaajien mukaan kasvivärit sopivat tavallisille väreille altistuneillekin. Teho perustuu luonnonmenetelmiin, jotka on tunnettu tuhansia vuosia.

- Kankaiden värjäämiseen ammoisista ajoista käytetyistä kasveista löytyy muutama perusväri, jotka värjäävät myös hiuksia. Periaatteessa siellä ei ole muuta kuin kasvin lehdet, ja haudutettuna se sekoitetaan kuuman veden kanssa, että se on niinkin yksinkertaista, kertoo ekokampaaja Anna Kivirinne.

Kasvivärejä ei kuitenkaan ole testattu.

- Niissä ei ole lisättyjä kemikaaleja, ja uskon ne turvallisemmiksi. Varmasti en tietenkään voi asiaa sanoa, eikä näistä ole näyttöä pitkältä ajalta, Kivirinne sanoo.

Tai oikeastaan ehkä epätyypillinen siinä, että haastateltu myöntää vain uskovansa näin.

Mutta voi kuvitella, mikä "haloo" nousisi, jos käytössä olisi jotain uutta tekniikkaa (vaikkapa GM) ja haastateltu kuittaisi turvallisuutta koskevat epäilyt uskollaan siihen, että asia on OK.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #142 on: 08.01.13 - klo:18:54 »

Ja pah, olen alkanut epäillä, kuuleeko kauppa todella "herkällä korvalla" kuluttajien toivomuksia tästä lisäaineettomuudesta, vai päinvastoin lietsooko se suorastaan tätä hysteriaa?

Kun ei vaimon mukaan enää kaupassa ollut muuta ranskanleipää kuin lisäaineetonta, ja huomasin, että se oli jo (lyhyen ajan jälkeen) homeessa, niin tietysti heitin sen pois (tai nuukana vain osan siitä). Mutta siitähän seuraa, että ostamme kohta uuden!

Leivän home ei liene terveysriski, mutta se on kyllä riittävä makuriski. Oikeastaan minun pitää heittää koko leipä pois, se home hiipii makuun, vaikkei se näkyisi.
« Last Edit: 08.01.13 - klo:19:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #143 on: 04.02.13 - klo:08:25 »
Evira kertoo, että nyt on eräästä suomalaisesta kanalasta ensi kertaa löydetty hepatiitti E -virusta. Ei, ei tartu ihmiseen, eikä ole kanoillekaan välttämättä kuolemaksi, vaikka voi sitä olla. Vahingot lähinnä taloudellisia, esim. vähemmän ja pienenkokoisia munia.

Mutta silti olisi kiva tietää, miten viruksen katsotaan tilalle tulleen. Oliko kyse luomukanalasta?
« Last Edit: 04.02.13 - klo:08:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #144 on: 14.02.13 - klo:07:24 »

On jotenkin kornia, miten isoin otsikoin asiasta kerrotaan ja miten radikaaleihin toimenpiteisiin viranomaiset nyt ovat valmiita sen estämiseksi, etteivät ihmiset vahingossa joutuisi syömään hevosenlihaa.

Tietysti tämä tapaus antoi viitteitä siitä, että näiden asioiden valvonnassa voi olla puutteita. Mutta terveysasiat ovat sivuosassa, pääasia on siinä hevosenlihassa:

Quote
[...] ehdotuksessa kehotetaan jäsenmaita tarkastamaan samalla, onko lihassa jäämiä ihmiselle mahdollisesti vaarallisesta hevoslääkkeestä.
(lihav. HJ)

Tällainen tärkeysjärjestys EU:ssa alkaa hissukseen tuntua - skandaalilta.

PS. klo 19:40: Spikedin Rob Lyons on samoilla linjoilla:

Horsemeat scandal: where’s the beef?

Eli: hevonsenlihaskandaali - missä on asian "pihvi" eli varsinainen sisältö. Artikkeli myös kertoo, että asian yhteydessä mainitun hevoslääkkeen reaalinen riski on mitätön.

PS2: Olenpa todella iloinen, että tulin ottaneeksi saman hevosenliha-asian reilusti puheeksi toiselta kantilta -  ja vieläpä ennen tätä kohua!
« Last Edit: 14.02.13 - klo:19:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #145 on: 14.02.13 - klo:20:16 »

Noora Shingler yritttää nyt ihan omalla "testiryhmällään"  todistaa tyhjäksi jo yli 10 vuotta sitten saadun tieteellisen koetuloksen, jossa kaksoissokkotestissä koehenkilöt saivat täysin sattumanvaraisesti oireitaan, riippumatta siitä, nauttivatko luomumaitoa vai ei.

Tämä oli ko. artikkeli (valitettavasti maksumuurin takana):

Maidon homogenointi ja vatsavaivat, tekijät Laura Paajanen, Tuula Tuure, Riitta Korpela, Suomen Lääkärilehti 41/2001, s. 4186 - 4187

(Selityksenä: siihen aikaan ainoa homgenoimaton maito oli luomumaitoa, ja sitä käytettiin kokeessa)

Shingler ystävineen näyttää tietävän tiedemiehiä (mm. akatemiaprofessori Leena Palotietä ja hänen työryhmäänsä) paremmin myös laktoosi-intoleranssin syyn.

Pahinta, että hän tällä ohjelmallaan ajaa sitten raakamaidon vaarallista asiaa.

Pitäisikö jonkun uusia tuo v. 2001 koe siten, että mukaan otettaisiin myös raakamaito? Ja pyydettäisiin jopa Shinglerin testiryhmäläiset koehenkilöiksi?
 
Tähän propaganda- ja samalla piilomainontaohjelmaan kiinnitti huomiota myös "Luomulakko"
 
« Last Edit: 14.02.13 - klo:21:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #146 on: 19.02.13 - klo:07:24 »

Hevosenliha näyttää nyt peittävän alla kaiken muun, mm. EHEC-lihan Ruotsissa.

Ja tällainen tieto ei varmasti pääse sitten uutiskynnyksen ylitse, että espanjalaisista luomusioista oli 73%:sta löytynyt merkkejä salmonellatartunasta ja 58%:sta merkkejä toksoplasma gondii -parasiitista.

 
« Last Edit: 19.02.13 - klo:08:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #147 on: 19.02.13 - klo:19:37 »

Noora Shingler luottaa siihen, että kaikki ovat jo unohtaneet kesän 2011 tapahtumat:

Vältä ruokaskandaalit: kokkaa itse

Quote
Ulkomaisen luomun kohdalla kannattaa tietyissä tapauksissa olla skeptinen. Saksalainen luomu on suhteellisen luotettavaa, mutta esimerkiksi italialaisen luomun imago on kokenut aika kovan kolauksen vuonna 2010 kun paljastui, että ainakin 2500 tonnia tavanomaista on väärennetyillä sertifikaateilla merkattu luomuksi. Kuvion jäljiltä ainakin viiden eri firman toimarit istuvat nyt linnassa. Että kyllä siellä luomupuolellakin sattuu ja tapahtuu. Tai siis mukaluomupuolella.
(lihav. HJ)

Minä kyllä olisin paljon mieluummin syönyt vaikka tonnikaupalla tätä italialaista luomuruokaa, joka sitten osoittautuikin tavanomaiseksi, kuin edes muutamaa grammaa tätä saksalaista, täysin aitoa luomua.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #148 on: 04.03.13 - klo:19:45 »

Tämä aflatoksiini-rehuasia ei nyt näytä koskevan Suomea – eikä edes vaivaavan Rainbow-luomumaitoa, mutta samaan aikaan Saksasta on löytynyt markkinoilta mm. samaa homemyrkkyä sisältäviä turkkilaisia luomuviikunoita, jotka on vedetty takaisin (tapaukset eivät liity toisiinsa):

Aflatoxine im Tierfutter …und in Bio-Kost

Netin mukaan turkkilaisia luomuviikunoita on myynnissä Suomessakin, ei selvinnyt, ovatko ne samasta paikasta.

Tähän kaikkeen on tietysti näillä lähiruokaintoilijoilla heti vastaus, että suosi vain kotimaista. Eli suurin piirtein ... älä mieti viikunaa, suosi ... vaikka varmasti suomalaista vadelmaa.
« Last Edit: 04.03.13 - klo:19:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27000
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #149 on: 05.03.13 - klo:20:35 »

Luomubabypinaatti (Taylor Farms Retail) oli USA:ssa vedetty takaisin EHEC:in takia.

***

Tästä tuli mieleeni toinen juttu.
« Last Edit: 05.03.13 - klo:20:41 by Heikki Jokipii »