Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 224314 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #165 on: 24.05.13 - klo:05:32 »
Refleksinomaisesti Demokraatti ottaa pääkirjoituksessaan tänään esille torjunta-ainejäämät:

Ettei ruokaa tarvitse pelätä

Quote
Esimerkiksi kasvinsuojeluaineiden jäämille ihmiset altistuvat koko elämän ajan.

Sitä, että ihmiset altistuvat n. 5000-kertaiselle määrälle kasvien omia luonnollisia torjunta-aineita - myös koko elämänsä ajan - lehti ei ota esille. Siihen asiaan kun politiikalla ei voi vaikuttaa. (Tässäkin juoppo etsii kadonnutta avainta katulampun alta, kun näkee paremmin etsiä, vaikkei avain sinne pudonnutkaan.)

Yhtät refleksinomainen on lause:

Quote
Lähi- ja luomuruoan suosio nostaa myös elintarvikkeiden tasoa. 


Luomu ei lisää turvallisuutta, vaan jopa hiukan kasvattaa riskejä. Lähiruoalle, joka lähes määritelmällisesti on pienten tuottajajien tekemää, on nyt ajettu kontrollin ("byrokratian") löysentämistä. Se ei välttämättä kauheasti lisää riskejä, mutta ei takuulla vähennäkään. Jäljitettävyys lähiruoalla on tietysti parempi, jos jotain sattuu. Hirtehisesti voi tietysti miettiä, että pieni tuottaja tietysti aikaansaa ruokamyrkytyksen pienemmälle määrälle ihmisiä.

Mitä ruoan yleiseen tasoon tulee, sitä luomu ei paranna. Ja minusta näyttö tästä puuttuu nk. lähirualtakin (paitsi tietysti niiden - lopulta lukumäärältään aika vähäisten - tuotteiden kohdalla, jossa tuoreus on ratkaisevan tärkeää.)
 
« Last Edit: 24.05.13 - klo:07:39 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #166 on: 24.05.13 - klo:15:33 »
Luomua myydään huomattavasti vähemmän kuin muuta ruokaa. Vaikka riski sairastua ruokaan liittyvistä syistä olisivat luomussa ja tavanomaisessa samat niin tavanomaiseen ruokaan liittyviä sairastumistapauksia olisi huomattavasti enemmän määrällisesti kuin luomuun liittyviä.

Mutta kuinka paljon? Yritetään arvioida.

Luomutuotteiden osuus elintarvikkeiden myynnin arvosta (euroina) on 1,6 %. Nyt laskelmissa ei pidä käyttää myynnin arvoa vaan määrällistä volyymiä (määrinä kappale, litra, kilo).  Luomun myynnin volyymistä ei ole riittäviä tilastoja. Volyymiä voi arvioida luomun hintaindeksin ( = luomun hinta per tavanomaisen hinta)  avulla jakamalla myynnin arvo hintaindeksillä. Mutta hintaindeksistäkään ei ole tilastoja.
 
Oletetaan nyt luomun eduksi varovasti, että luomutuotteet olisivat keskimäärin kaksi kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset eli hintaindeksi olisi 2. Tällöin luomun myynnin volyymi olisi 1,6 % / 2 = 0.8 % elintarvikkeiden myynnistä. Tavanomaista on volyymistä 100 – 0,8 = 99,2 %.

Tavanomaista myydään 99.2/0.8 = 124 kertaa enemmän kuin luomua volyymillä mitattuna.

Jos tavanomaisen ruuan ja luomuruuan riski sairastuttaa olisi yhtäsuuri, niin pitäisi yhtä luomuruokaan sairastunutta henkilöä kohden olla 124 tavanomaisen vuoksi sairastunutta.

Vielä pitää muistaa se tärkeä seikka, että suuren volyymin ruuan riskit tulevat helpommin ilmi kuin pienen, koska pienestä määrästä on vaikeampi havaita tilastollisesti ruuan ja sairauden välistä yhteyttä. Luomuruuan terveysriskit eivät tule mm. tästä syystä yhtä helposti ilmi kuin tavanomaisen. On selvää, että jos sairastuneita on 124 on helpompi etsiä oikeaa syytä kuin silloin jos sairastuneita on vain yksi.

« Last Edit: 24.05.13 - klo:15:41 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #167 on: 24.05.13 - klo:19:03 »
Palaan tuohon Demokraatin lauseseen, välillä.

Itse asiassa tuo Demokraatin lause oli löydettty itse selonteosta 2013-2017 (lihav. tässä HJ):

Quote
Kasvinsuojeluaineille altistumisessa on tyypillistä, että pienille jäämäpitoisuuksille altistutaan jatkuvasti eri elintarvikkeiden välityksellä koko elämän ajan. Tämän pitkäkestoisen altistuksen arvioidaan olevan suomalaisilla turvallisissa rajoissa, ja sama koskee akuuttia altistusta. Kolmevuotiaiden lasten osalta riski ylittää turvallisen saannin taso on kuitenkin kasvanut, mikäli lapsi syö runsaasti EU:n ulkopuolelta tuotuja tuotteita. Kolmevuotiaiden altistus on korkeinta johtuen siitä, että he syövät suhteessa omaan painoonsa enemmän kuin muut ryhmät. Valitsemalla kotimaisia tai EU-maissa tuotettuja tuotteita voi vähentää riskiä altistua liian korkeille jäämäpitoisuuksille. Kasvisten merkittävä hyöty terveyden kannalta ei vaarannu kasvinsuojeluaineiden vaikutuksesta.

Jotenkin sitten oli ajatuksena unohtunut vähemmälle, mitä Eviran raportissa sen jälkeen oli kirjoitettu. Tosin, niinkuin näkyy, Evirakaan ei malttanut olla mainitsematta lapsia. Jotka lapset myös saavat sen n. 5000-kertaisen altistuksen kasvien luonnollisista "myrkyistä".

Evira alkaa silti löytää Amesin viisaudet, hissukseen. Raportista löytyi jopa lause:

Quote
Kasvit voivat itse tuottaa tai kerätä ympäristöstä ihmiselle haitallisia aineita

Mutta ko. lauseen jatko on sitten taas kaatamassa vastuuta ihmiselle.
« Last Edit: 24.05.13 - klo:19:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #168 on: 25.05.13 - klo:07:46 »
Hepatiittimansikoista tiedetään, paitsi että ne ovat mansikoita, myös tapausten jakautuminen maittain. Eniten, yli 20 tapausta, on Tanskassa, muissa Pohjoismaissa tapauksia on alle 10. Tästä on silti vaikea tehdä johtopäätöksiä, koska kyseessä voi olla nk. screening effect: Tanskassa asia havaittiin ensin, sitä on siis tutkittu pisimpään ja ehkä siksi löydöksiäkin on eniten.

Enempää mansikoiden alkuperästä ei tiedetä, ilmoittivat Ruotsin viranomaiset netissä ainakin vielä perjantaina eli eilen.

Ruotsissa ohjeita kuluttajille on muutettu, nyt kehotetaan  kuumentamaan vain mansikat. Evira ei ole ohjeitaan päivittänyt.

Jos Tanskassa on joku vastaava systeemi kuin Suomen "s-kortit", tässä olisi nyt paikka sitä hyväksi käyttää. Noiden 20+ ihmisen ostotapahtumat vain viranomaisten syyniin, eikä se kauaa kestäisi, kun pakasteen valmistajan nimi putkahtaisi tietokoneen ruudulle ...
« Last Edit: 25.05.13 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #169 on: 26.05.13 - klo:08:30 »
Huomaan edellä tehneeni ajatusvirheen, aivan automaattisesti ajatelleeni, että asiassa vielä tarvittaisiin jotain tilastollista tarkastelua.

Mutta eihän siinä enää tarvita, jos haastattelujen perusteella on jo päädytty mansikoihin.

Niinpä nyt riittäisi, että Suomen tapauksista yhdelläkin olisi asiakaskortti, jota hän olisi käyttänyt, ja hänen ostoksensa selvitettäisiin. Jos löytyy kaksi tällaista henkilöä, oikean mansikkapakasteen eli syyllisen löytyminen lienee lähes varmaa!

Eikö tämä ole pälkähtänyt kenenkään asiaa tutkivan päähän?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #170 on: 28.05.13 - klo:04:11 »
Onko Suomessa muhimassa nyt vastaavanlainen tapaus, "skandaali", kuin Saksassa 2 vuotta sitten? THL:

EHEC-tartuntoja eri puolella Suomea

Kuten uutisessa kerrotaan, jotain ruokatuotetta (massatuotetta) epäillään, koska sairastuneet eivät ole olleet samassa tilaisuudessa,  ravintolassa tms.

Siitä, että sairastuneet ovat lapsia, ei voine suoraan päätellä paljon, koska lienee niin, että lapset ovat herkempiä sairastumaan. Sen verran toki, että etsitty tuote on sellainen, jota yleensä syövät myös pikkulapset. Houkuttelevaa on tietysti uumoilla, että koska juuri lapsille halutaan ostaa luomutuotteita (Ruokatieto), niin ...

Se, että sairastuneet neljä ovat kaikki tyttöjä, mahtunee vielä sattuman piikkiin. Neljä klaavaa/kruunaa peräkkäin tulee aina joskus.

Tämän päivän paperilehtiin tuo uutinen ei ilmeisesti vielä ehtinyt, ei ainakaan Hesariin.
« Last Edit: 28.05.13 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #171 on: 01.06.13 - klo:13:41 »
Tanskalaiset viranomaiset olivat onnistuneet yhdistämään hepatiitin COOP-ketjun pakastemansikoihin:
 
Coop återkallar frysta jordgubbar

Mansikat olivat ulkomailta, Marokosta ja Egyptistä, tässä tarina Livsmedelverketin selvitystä asiasta:

Hepatit A i frysta köpta jordgubbar från Marocko och Egypten

Tässä listasta näkee, etteivät ko. tuotteet ilmeisesti olleet luomua:

Coppin lista

***

Minusta on epäoikeudenmukaista ja hölmöä, ettei Evira - ruotsalaisten tavoin - vapauta nyt varoitusten alta syyttömiä ulkomaisia tuotteita.

Jos joku vastaava ilmiö paikallistettaisiin kotimaisiin tuotteisiin, pitäisikö Evira - syyllisen jo selvittyä - nettisivullaan ohjetta, joka loisi epäluuloa kaikkiin kotimaisiin tuotteisiin?

Tässä on lähellä se "paimenpoika ja susi" -ilmiökin: "no, ainahan se Evira varoittelee halvoista ulkomaisista tuotteista" ....
 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #172 on: 01.06.13 - klo:13:48 »

Etelä-Suomen Sanomat:

Erikoinen reaktio: Raakamaito vei lapsia sairaalaan, kysyntä kasvoi

____________

 
Suomen uudesta Ehec-tapauksesta ei ole lisätietoja. Asiasta kirjoitti kyllä lltalehti perjantaina. Artikkeli kuvasi (jo netissä olevat) tosiasiat, ja päätyi loppuarvioon - yllättääkö tämä teidät? - että ei ole syytä paniikkiin.

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #173 on: 19.06.13 - klo:22:34 »
Pitäisiko luomun turvallisuudelle olla jokin kenttätesti, kysytään USA:ssa, kun luomutuote on päätynyt sairastuttamaan vakavasti yli 100 ihmistä:

The organic hepatitis outbreak: We need organic field testing

Lisää täältä:

Multistate outbreak of Hepatitis A infections associated with “Townsend Farms Organic Antioxidant Blend” frozen berry and pomegranate mix

Ja kun ei ihmisten ruoka luomuna riitä, ei eläimienkään puolella ole hurraamista:

'Natura' recalls pet foods over salmonella concerns

Quote
Natural and organic pet food maker "Natura" is issuing a massive recall after one of its products tested positive for salmonella. The recall includes all brands of the following dry pet food: Innova, California Natural, Evo, Healthwise, Mother Nature, and Karma. The recall involves food, biscuits, and treats for dogs, cats, and ferrets with expiration dates prior to June 10, 2014.

Miksi ihmeessä eläimillekin pitää tuottaa luomua?

Koskahan tämä villitys tulee Suomeen ja pitäisikö tehdä kansalaisaloite siitä, että valtion palveluksessa oleville eläimille (esim. poliisikoirat) tulisi tarjota luomuruokaa 50 % osuudella, jotta kansainvälisellä luomubisneksellä menisi entistä paremmin. Rahat voitaisiin ottaa vaikka päiväkoteja supistamalla!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #174 on: 18.07.13 - klo:07:48 »
Tätä surullista tapausta ...

Kouluruoka johti 20 lapsen kuolemaan Intiassa

... ja sen syiden selvittelyä on nyt seurattava.

Eräänä epäiltynä mainitaan (mm. HS) hyönteismyrkky. Asiaa voi propagandassaan nyt luomuväki yrittää käyttää, vaikka selvää on, etteivät mitkään normaalit torjunta-ainejäämät voi ketään välittömästi tappaa. Toisena mahdollisena syynä on kyllä mainittu myös pilaantunut ruokaöljy.

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #175 on: 20.07.13 - klo:15:58 »
Edes nauttimalla nykyisiä (ainakaan täkäläisiä) torjunta-aineita "suoraan pullosta, mahan täydeltä" ei henki taida lähteä. En ole kuullut niillä onnistutun enää itse- tai muissakaan murhissa.
Perinteinen luonnollinen LähiKöysi-vaihtoehto tulee sitäpaitsi paaaaaaaljon halvemmaksikin. Molempia saa maatalouskaupasta vapaasti kuka tahansa ostaa.
« Last Edit: 20.07.13 - klo:19:18 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #176 on: 21.07.13 - klo:07:54 »
Tällaiselta näyttäisi nyt tapahtumien kulku siellä Intiassa. Eli torjunta-aineesta ei ollut kyse, vaan jostain muusta hyönteismyrkystä. Ja täysin käsittämättömästä, anteeksiantamattomasta huolimattomuudesta. Ja kulman kautta köyhyydestä: ruokaöljylle oli otettava jostain astia, ja otettiin sitten eräs säästetty ....

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #177 on: 26.07.13 - klo:19:54 »
Yle1 esittää nyt parhaaseen prime time -aikaan sarjaa "Mikä meitä lihottaa?"
http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/asia/mika-meita-lihottaa
Ohjelma on täyttä luomupropagandaa ja pelottelua. Esimerkiksi tänään 26.7 esityssä osassa " Ovatko luomutuotteet terveellisempiä?" löydettiin tavanomaista ruokaa syöneiden virtsasta torjunta-ainejäämiä ja spekuloitiin niiden vaarallisuudella jne.




Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #178 on: 25.08.13 - klo:11:33 »

Näin tämän "trendin" myörä sitten tämäkin:

Kaupunkimehiläiset tekevät mintunmakuista lehmushunajaa

Toisaalta lienee näin:

AMPIAIS- JA MEHILÄISALLERGIA VOI OLLA HENGENVAARALLINEN

Minusta voisi olla kohtuullista, että tästä asiasta ei allergisen tarvitsisi olla huolissaan kaupungissa.

Jos joku - varsinkin lapsi - Helsingissä nyt tästä syystä menettää henkensä, niin sitten kyllä esitetään kysymyksiä ...

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27324
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #179 on: 25.08.13 - klo:11:46 »

Tämä A-hepatiittimarjojen jatkokertomus, no, jatkuu:

Pakastemansikkatuotteiden toinen takaisinveto

Syylliset näyttävät nyt haarukoidulta, syy ei vielä.