Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208316 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #405 on: 29.08.18 - klo:05:54 »
Hiipumista ei ole vieläkään (28.08.18) havaittavissa ...

Fler har insjuknat i ehec-utbrottet

... tartuntalähdettä ei ole vieläkään tunnistettu, ja tapauksia on edelleen laajalla alueella:

Quote
Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall leda till en allvarlig njursjukdom. Åtta nya fall har bekräftats den senaste veckan, medan ett tiotal ytterligare utreds för att se om det finns någon koppling till det stora utbrottet. De insjuknade patienterna finns i nio landsting och utbrottet beräknas ha nationell omfattning.

– Vi utreder fortfarande brett och intervjuar de som är sjuka. Vi frågar vad de ätit och vad de har gjort under tiden före insjuknandet. Det görs mikrobiologiska analyser för att se om det är samma typ av smittkälla, säger Anneli Carlander.

[...]

– Vi skulle förstås helst ha hittat smittkällan redan nu. Men vi fortsätter arbetet med förhoppningen att kunna identifiera den. Det viktigaste är att inte fler människor insjuknar, säger Anneli Carlander.

Minst 85 personer har insjuknat i magsjuka orsakad av ehec-bakterier.

Ainakin niistä uimarantatutkimuksista vedettiin siis - vesiperä.

Yhtä rajusti se ei laajene kuin Saksan vastaava epidemia aikanaan, mutta leviää siis edelleen, tasaiseen tahtiin. Nuo 9 maakäräjäaluetta (lääniä) näyttävät sijaitsevan pääosin eteläisessä Ruotsissa, mutta se vihje ei paljon auta: siellä pääosa ruotsalaisistakin asuu.

Haastattelujen tehottomuus tulee taas esille kuten Saksassakin. Ihmiset eivät kertakaikkiaan muista mitä ovat syöneet tai tehneet. Ihan itse myöntäen, etten itsekään pystyisi listaamaan, mitä kaikkea on tullut viime viikkojen aikana syötyä. Sen pystyisin vain sanomaan, että joka päivä niin tein. Melko varmasti.

Helposti tulee haastattelijalle sanottua tuollaisia latteuksia, hurskaita toiveita, että tärkeintä on, ettei uusia ihmisiä sairastu. Vaikka faktisesti myönnetään, ettei sille nyt voida mitään! Kun ei kerran tiedetä, mitä kautta bakteeri leviää.
« Last Edit: 30.08.18 - klo:11:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #406 on: 30.08.18 - klo:05:23 »
Tässäkin uutisessa ...

Sex ehec-fall i Västernorrland

... annetaan aseman ja koulutuksen antamalle vahvalle mutu-tiedolle tilaa:

Quote
Kan det dyka upp fler fall i länet?

– Några enstaka till kan det kanske bli. Men kulmen av det här utbrottet har vi med största sannolikhet redan sett, säger Hans Boman.

Eli tässä se todennäköisesti oli, sanoo hän, tietämättä mitä kautta tauti on levinnyt.

Sen sijaan tähän arvioon voinee hyvin luottaakin ...

Quote
Det hela yttrar sig i en kraftig form av magsjuka där symptomen varar i flera dagar.

– I de flesta fall begränsar det sig till det. Ytterst få, bara några procent, får de allvarligare verkningarna, säger Hans Boman.

... koska tapauksia alkaa olla jo lähes sata, eikä ole tullut tietoa näistä vakavammista oireista. Yhtään kuolemantapausta ei ole ilmeisesti ollut.

Mutta tämä kyllä pistää silmään ...

Quote
Små barn drabbas oftast
Tarmbakterien finns i huvudsak hos djur, bland annat kor, som sedan sprids till människor via vatten eller livsmedel. I huvudsak är det små barn som drabbas men bland de nu konstaterade fallen finns smittade i alla åldrar.

Juuri oli kerrottu:

Quote
Fyra av de sex är barn.

Onko Ruotsissakin nyt nähtävissä jotain, jota ei haluta nähdä? Niinkuin Saksassakin, jossa viimeiseen asti välteltiin tunnustamasta sen maan epidemian ilmeistä kytkeytymistä luomuruokaan?

Yksioikoista päättelyä/arvailua vähän: lasten roima yliedustus -- päiväkodit toimivat varmaan kesälläkin -- niissä tarjotaan luomuruokaa -- "eihän se syy missään tapauksessa voi siihen liittyä ..."

***

Tässä toisessa Ruotsin Radion uutisessa väitetään:

Jakten på den smittsamma ehec-bakterien

Quote
Fortfarande har källan till det senaste ehec-utbrottet inte hittats där flera i Västernorrland blivit smittade. Men modern teknik har ändå gjort arbetet mycket mer framgångsrikt.

Miten niin menestykselliseksi, jos n. 2 kuukauden jälkeen tartuntalähteestä ei ole aavistustakaan?

Modernin tekniikan lisäksi asiassa tarvitaan ihan vanhanaikaista logiikkaa. Sitä samaa, jota tarvitaan "kivikunta-kasvikunta-eläinkunta?"-seuraleikissä.
« Last Edit: 30.08.18 - klo:11:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #407 on: 31.08.18 - klo:08:40 »
Tässä Aftonbladetin uutisessa tulee esiin nöyrempi asenne:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1x9bg/fler-har-insjuknat-i-ehec-utbrottet

Quote
– Det som är bekräftat är att dessa fall hör ihop. Majoriteten har insjuknat i juli, men det finns också fall under augusti. Eftersom vi inte vet vad smittkällan är ännu så kan det förstås komma nya fall, säger Anneli Carlander, enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten.

Nythän näissä epidemioissa kyllä usein käy niinkin, että epidemia hiipuu, ilman, että kukaan tietää miksi. Ja miksi ja miten se tuli. Jossain vaiheessa, kun uusia tapauksia ei ole pitkään aikaan tullut, viranomaisilla toki on oikeus julistaa, että epidemia on ohi. Vaikkeivät sitä varsinaisesti ja varmasti tietäisikään.

Minun mutuni, etiäiseni nyt on, että tässä käy niin. Ilman muodollista kompetenssia, ja hyvin puutteellisen tiedoin.
« Last Edit: 31.08.18 - klo:09:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #408 on: 02.09.18 - klo:04:10 »
Ruotsalainen kiertoartikkeli, joka selvästi on saanut inspiraationsa tuosta EHEC-epidemiasta:

LISTA: Här är maten du ska slänga direkt

Eli lista ruuista, jotka pitää heittää suoraa päätä roskiin (yrittämättä niitä säästää, yrittämättä välttää haaskausta).


PS. Tuon uutisen linkkejä seuraamalla sain tiedon, että kyllä Ruotsissakin näitä kortteja käytetään:

https://kreditkortlistan.se/matkort/

Vielä pitäisi selvittää, mitä tietoa ostoksista kerätään. Jos se on pelkkä ostosten kruunumäärä, se on ehdottamaani käyttöön hyödytöntä.
« Last Edit: 06.09.18 - klo:07:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #409 on: 03.09.18 - klo:06:47 »
Tämän verran enemmän on tietoa tai ainakin vihiä siitä, missä ei ole syyllinen:

Ehec-utbrottet växer – 30-tal nya fall

Quote
Omfattningen är ovanligt stor och räknas som ett nationellt utbrott. Invånare i nio landsting har drabbats, samtidigt som de allra flesta fallen har inträffat i Västra Götalandsregionen och Uppsala. Anders Tegnell säger att det är svårt att få grepp om vilket slags produkt som ligger bakom.

– Vi letar intensivt för att försöka analysera och följer upp olika spår via producenter och liknande, och går ut och testar på olika ställen, men hittills har vi inte fått några napp, säger Tegnell.

– Utifrån tidigare erfarenheter är grundkällan boskap, alltså kor som går och bär bakterierna i magen, sedan sprids det vidare. Ibland hamnar det i köttfärs, det verkar inte så den här gången, ibland hamnar det i olika grönsaker.

Eli jauheliha näyttäisi tällä kertaa syyttömältä.
« Last Edit: 03.09.18 - klo:07:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #410 on: 09.09.18 - klo:05:35 »
Näyttää siltä, että tämä Ruotsin epidemia hiljenee omia aikojaan. Viimeinen sairastuminen on tapahtunut noin kuukausi sitten, niinpä myös kirjoittelu asiasta on laantunut. Tämä oli vielä 6.9.18 nettiin ilmestynyt:

Fler ehec-fall har bekräftats

Koska syytä ei vieläkään ole saatu selville, jostain varoitellakseen tuo artikkeli yhä otti esille sen uimarannan. Vaikka sen vesi jo ainakin kerran tutkittiin ja puhtaaksi havaittiin!
« Last Edit: 09.09.18 - klo:06:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #411 on: 23.09.18 - klo:07:25 »
Eli se menee historiaan vailla kunnon selitystä:

Ehec O157 (Sverige, juli 2018-)
Utredningen av det nationella utbrottet av ehec O157 fortsätter


Jotain tällaista vihiä löytyi, mutta se ei pitkälle riittänyt:

Quote
Analysen visar att de sjuka personerna i högre utsträckning ätit på pizzerior jämfört med kontrollpersonerna. Troligen rör det sig om ett livsmedel som distribuerats till flera pizzerior men även till andra restauranger eller livsmedelsbutiker då inte alla fall ätit på pizzeria. Inget säkert samband med något misstänkt livsmedel har kunnat fastställas.

Jostain muualta sain tiedon, että aivan pikkulapsia ei sairastuneissa ollut, vaan kaikki olivat yli 15-vuotiaita.
« Last Edit: 23.09.18 - klo:07:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #412 on: 09.10.18 - klo:03:33 »
Oma ulkoiluhypoteesini asiassa joutui lopulta häpeään. Luomumunien dioksiinipitoisuudet oli Ruotsissa saatu laskemaan ruokintaa muuttamalla:

Dioxinhalten i ekologiska ägg har sjunkit

Quote
I början av 2017 minskade ägg- och foderbranschen andelen fiskmjöl i det ekologiska värpfodret för att snabbt stoppa ökningen av dioxiner och PCB. Minskningen gav tydligt resultat. Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och SVA följt upp halterna som är nu tillbaka på lägre nivåer. Men eftersom fiskmjöl fortfarande tillsätts i fodret, fast i mindre mängder, är dioxinhalterna även nu högre än i konventionella ägg.

Eli kalajauhoa vähentämällä saatiin dioksiinipitoisuudet pienemmiksi, tuon mukaan puolitettua. Koska siitä ei kokonaan voitu luopua, on luomumunissa kuitenkin yhä enemmän dioksiinia kuin tavanomaisissa munissa. Tavanomaisessa kasvatuksessa kalajauho on korvattu synteettisellä aineella, jonka käyttö on luomussa kielletty.

Tuo uutinen oli ilmestynyt jo kesän alussa, mutta ei silloin sattunut silmiin.
« Last Edit: 09.10.18 - klo:03:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #413 on: 30.10.18 - klo:07:28 »
Tällaisia tarinoita media kuitenkin suosii ...

Jaana kärsi kymmeniä vuosia kroonisesta ihottumasta, kunnes tuli muutos – "Jätin maidon ja gluteenin sekä vähensin kaikkea teollista ruokaa"

Quote
Miksi meillä sitten on niin paljon suolistovaivoja?

– Yleisimmät syyt siihen ovat, koska ihmiset syövät nykyään niin teollista, prosessoitua ruokaa, joka sisältää ihan liikaa kaikkia lisäaineita ja torjunta-aineita. Ruoka ei ole puhdasta, vaan se on prosessoitua, käsiteltyä ja köyhää. Me saadaan kyllä energiaa, mutta se aiheuttaa sen, että voimme olla ravintoaineiden puutoksessa.

Mitä sitten voisi tehdä auttaakseen suolistoaan?

– Huomioida elämäntavat kuten uni ja lepo sekä välttää stressiä. Ostaa kotiin värikkäitä ja laadukkaita ruoka-aineita ja tuotteita, suosia luomua.

... sanoivat varsinaiset asiantuntijat ja vastuulliset virkamiehet mitä tahansa. Mitä siitä, että kaikki lisäaineet on tarkkaan tutkittu ja turvallisiksi havaittu. Mitä siitä, että torjunta-ainejäämien määrät todetaan joka vuosi täysin mitättömäksi.

***

Mutta samoin näyttää tapahtuvan yhä myös Amerikassa:

Environmental Working Group or the EPA: Who should parents trust about glyphosate safety?

(Mainittuun ryhmään olemme kiinnittäneet huomiotamme jo aiemminkin:

”Amerikkalaiset syövät painonsa verran geenimuunneltua ruokaa”)

Tällaiset tarinat myyvät USA:ssakin:

Despite FDA safety data, media promote glyphosate scare stories to drive readership, farmer says

Mutta onko tällaisesta kemikaalikauhusta lopulta mitään hyötyä, siitä tämä Jon Entinen essee:

Viewpoint: Chemophobia epidemic—Fanning fears about trace chemicals obscures real risks and ‘damages public health’

Vai onko se itsessään ongelma, eräänlainen epidemia, mihin tulokseen Entine päätyy?

***

Wikipedia sitten kertoo, mitä on ...

Funktionaalinen lääketiede

... jota Helsingin Uutiset taas ei kerro, vaikka olisi kyllä voinut tehdä siitä edes pienen tietolaatikon.
« Last Edit: 30.10.18 - klo:09:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #414 on: 07.11.18 - klo:02:49 »

Amerikkalainen kirjoittaja päätyy tulokseen, ettei luomuruoan syömisessä ole terveydelle erityistä riskiä:

Is organic produce hazardous to your health?

Mutta oleellista tuossa on, että kysymyksenasettelu on nyt kääntynyt noin päin.
« Last Edit: 07.11.18 - klo:02:53 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #415 on: 08.11.18 - klo:21:12 »
Raakamaidossa

AHLMANIN RAAKAMAIDON MYYNTI ON TOISTAISEKSI KESKEYTETTY
http://www.ahlman.fi/ajankohtaista/ahlmanin-raakamaidon-myynti-on-toistaiseksi-keskeytetty

Quote
Tiedote 7.11.2018

Ahlmanin raakamaidon myynti maitobaarin kautta on toistaiseksi keskeytetty, sillä nuorkarjasta otetusta omavalvontanäytteestä on löytynyt STEC-bakteeria.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #416 on: 08.11.18 - klo:23:12 »
Ja tuo STEC on juuri sama. jota olemme täällä aiemmin kutsuneet nimellä EHEC:

Escherichia coli / EHEC (VTEC / STEC) ruokamyrkytysten aiheuttajana

Quote
Osa E. coli -bakteereista on muuntunut ominaisuuksiltaan siten, että ne pystyvät aiheuttamaan ihmiselle ripulina ilmeneviä suolistotulehduksia. Eräs tällainen taudinaiheuttaja on EHEC-bakteeri (Enterohemorraginen Escherichia coli). Bakteerin tuottaman verotoksiini-nimisen myrkyn vuoksi sitä kutsutaan myös nimellä VTEC-bakteeri (Verotoksinen Escherichia coli). Kirjallisuudessa käytetään VTEC-bakteereista myös nimitystä STEC (Shigatoksinen E.coli).

Vähältä piti -tilanne: ei käynyt niin kuin esim. Saksassa 2011.
« Last Edit: 08.11.18 - klo:23:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #417 on: 10.11.18 - klo:06:07 »
Raakamaidossa

AHLMANIN RAAKAMAIDON MYYNTI ON TOISTAISEKSI KESKEYTETTY
http://www.ahlman.fi/ajankohtaista/ahlmanin-raakamaidon-myynti-on-toistaiseksi-keskeytetty

Quote
Tiedote 7.11.2018

Ahlmanin raakamaidon myynti maitobaarin kautta on toistaiseksi keskeytetty, sillä nuorkarjasta otetusta omavalvontanäytteestä on löytynyt STEC-bakteeria.

Tulee tästä taas mieleen kysymys: mistä ja miten löysit tämän uutisen? Yksittäisen firman nettisivulle ei välttämättä osaa mennä. Ehkä Googlella?

Mutta näitä tapauksia varten ei edelleenkään ole omaa keskitettyä sivustoaan. Eviran takaisinvedoissa nämä tapaukset eivät ole mukana. Siellä voi olla mukana terveysriskeistä varoituksia, kuten esimerkiksi tieto, että jokin elintarvike sisältää pähkinää, joka ei kaikille sovi. Mutta mikrobiperäisistä riskeistä siellä ei (yleensä) kerrota. Niistä ilmestyy kyllä jälkikäteen yhteenvetoraportteja. Joista on oma hyötynsä, mutta eipä juuri yksittäiselle kuluttajalle, silloin kun riskiä voi vielä välttää.

Tällaisella propagandalla taas, jota Ilta-Sanomat tässä vastustaa, johdetellaan ja viekoitellaan ihmisiä riskejä ottamaan:

Maito on pilattu teollisella prosessoinnilla ja 3 muuta muotiväitettä ruoasta – ”Pötypuhe tuntuu uppoavan paremmin kuin koskaan ennen”

Katso kolmas kohta eli väite siinä.
« Last Edit: 10.11.18 - klo:08:03 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #418 on: 10.11.18 - klo:11:58 »
Ota käyttöön google alerts:
https://www.google.fi/alerts
Se tuo uudet ilmoitukset sähköpostiin.

Voi laittaa useita hakuja teemoittain, tässä minulla oli raakamaidosta seuraava:
raakamaito OR raakamaidon OR tilamaito OR tilamaidon OR tinkimaito OR ternimaito

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #419 on: 15.12.18 - klo:08:06 »
Hyvää yritystä tässä on:

UUDELLA TUTKIMUSMENETELMÄLLÄ TIETOA KULUTTAJIEN RUOANKÄYTTÖTAVOISTA

Quote
Uusi menetelmä pohjautuu 24 tunnin ruoankäyttökyselyyn, jossa haastateltavilta kysytään kaikki syödyt ja juodut elintarvikkeet edellisen vuorokauden aikana. Nyt menetelmää laajennettiin koskemaan myös ruoan käsittely-, kypsennys- ja säilytystapoja. Annoskokoja arvioitiin erityisesti tarkoitukseen kehitetyn annoskuvakirjan avulla.

Jne. Mutta vaikeata se on, kuten tuli esille edellä EHEC-epidemioiden käsittelyn yhteydessä. Tuossa on kyllä asiaan selkeä parannus, haastattelu suunnitellaan alunperin systemaattiseksi.

Tuohon voisi edelleen lisätä ehdotuksemme, että tarkistettaisiin, mitä tutkittava henkilö on kaupasta ostanut. Ja siten, että siinä ei luotettaisi pelkkään muistiin (so. käytettäisiin kaupan korttidataa).
« Last Edit: 15.12.18 - klo:08:25 by Heikki Jokipii »