Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208268 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #390 on: 24.05.18 - klo:04:23 »
Tarkemmin tämän tapauksen syyt selviävät myöhemmin:

100 potilasta sai vatsaoireita kahdessa helsinkiläisessä sairaalassa – Syyksi selvisi norovirus

Minulla ei ole minkään laista vihiä siitä, että luomuraaka-aineet olisivat liittyneet asiaan. Mutta joka tapauksessa tarkempi selvitys tapahtumien kulusta on kiinnostava.
« Last Edit: 24.05.18 - klo:04:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #391 on: 06.06.18 - klo:02:08 »
Eipä näytä nettiin tulleen yksityiskohtaisempaa tietoa tuosta noroviruksesta Helsingin sairaaloissa.

***

USA:ssa on melkoisen laaja EHEC-epidemia:

https://www.fda.gov/Food/RecallsOutbreaksEmergencies/Outbreaks/ucm604254.htm

Syistä tiedetään sen verran, että salaattiin se on liittynyt, sen kautta levinnyt.

Quote
As of May 31, the CDC reports that 197 people in 35 states have become ill. These people reported becoming ill in the time period of  March 13, 2018 to May 12, 2018. There have been 89 hospitalizations and five deaths.

Liittyykö luomu mitenkään tuohon, niinkuin se liittyi Saksan v. 2011 epidemiaan, siitä ei ole vielä mitään tietoa. - Kimurantilta näyttää tuossakin tapauksessa tapahtumien koko kulun selvittäminen, tuon selostuksen mukaan, vaikka se alue, josta se on lähtenyt liikkeelle, onkin aika tarkkaan selvitetty, jopa se maatila.
« Last Edit: 06.06.18 - klo:07:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #392 on: 08.06.18 - klo:04:25 »
Tässä netti-ilmoituksessaan luomutuotteen myyjä liioittelee toiseen suuntaan:

https://www.sinunapteekki.fi/catalog/macurth/macurth-kuivattu-salvia-luomu-p-9876.html

Quote
Ainesosat:
Luomulaatuinen kuivattu salvia.


Alkuperämaa:
Ranska

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Suositeltua annostusta ei saa ylittää. Ei lasten ulottuville.
(lihav. HJ)

Ei siitä luomulaatuisuudesta tule salviaan mitään erityistä riskiä lapsille.  ;D
« Last Edit: 08.06.18 - klo:04:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #393 on: 11.06.18 - klo:05:32 »
Näinkin voi olla:

Kauppojen omat savukalat eivät ole savustinta nähneetkään – maku tehdään savuaromilla

Quote
Eskelisen mukaan savuaromilla maustettu kala on terveellisempää kuin perinteisesti savustettu, koska siihen muodostuu vähemmän karsinogeenisiä pah-yhdisteitä.

Etteivät olekaan yksiselitteisen hyvä juttu, ne paljon mainostetut aidot maut.
« Last Edit: 11.06.18 - klo:06:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #394 on: 18.06.18 - klo:03:50 »
Tämä blogisti on raskaana ja kertoo:

http://www.lily.fi/blogit/eli-mita-ma-saan-nyt-syoda

Quote
Roskaruoan himo on ollut kova. Kotipizza ja välillä Mäkkäri. Tuntuu väärältä kun pitäisi syödä, gynekologini ohjein, vaan luomua ja kaikkea täysin puhdasta ja terveellistä. Mutta. Jos olisi vielä Kotipizzapassi niin olisin jo lähellä veloituksettoman pizzani noutamista.

Nyt hiukan epäilen. Onkohan laillistettu lääkäri todella kehottanut syömään luomua? Ja perustellut sitä tuonsuuntaisesti?
« Last Edit: 18.06.18 - klo:05:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #395 on: 19.06.18 - klo:03:51 »
Vaikka Evira tässä osin kehuu itseäänkin, tällaisen lausunnon se antoi viime vuoden tilanteesta:

ELINTARVIKETURVALLISUUS SUOMESSA HYVÄLLÄ TASOLLA

Quote
18.6.2018

Viranomaisvalvonnan ja -tutkimusten tulokset vuodelta 2017 osoittavat, että elintarviketurvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla. Kotimaassa tuotetut tuotteet eivät sisällä kuluttajalle vaarallisia määriä kemiallisia aineita. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita esiintyy hyvin vähän tutkituissa elintarvikkeissa. Elintarvikevälitteisten epidemioiden määrä oli aikaisempien vuosien tasolla, mutta niissä sairastuneiden määrä oli matalin yli kymmeneen vuoteen.

Sitäkin taustaa vasten tuntuu jotenkin hullulta se, miten koululaisia johdatetaan olemaan kiinnostuneita tällaisesta:

Puistolan peruskoululaiset halusivat selvittää, mistä koulun makaronilaatikon jauheliha tulee – päätyivät Lapinjärvelle katsomaan possua silmästä silmään

Sillä sitä minä en kyllä usko, että tuollainen kiinnostus olisi syntynyt spontaanisti lasten omassa keskuudessa. On joukossa realistejakin, mutta myös niitä mallioppilaita, jotka ovat tarkkaavaisesti kuunnelleet opetusta:

Quote
Oppilaat arvuuttelevat, mistä ruoan raaka-aineet ovat peräisin.

”Se ei voi olla mistään kovin huonosta paikasta, koska sitä kuitenkin tarjoillaan koulussa lapsille”, 9.-luokkalainen Mia Rautio arvelee.

Hän kertoo luottavansa kouluruoan laatuun. Toinen oppilas uskoo, että raaka-aineet ovat kotimaisia. Kolmas epäilee niiden tulevan ”jostain halvemmasta maasta”, kuten esimerkiksi Saksasta. Hän ei luota valmistajaan.

Ruoan alkuperä kuitenkin kiinnostaa monia.

”Eikö se kuulu ihmisoikeuksiinkin tietää?” tuumaa 7-luokkalainen Eino Mantere.

Tuon viimeisen on oppilas takuulla kuullut opettajalta. Eviran yms. hommat kuuluvat peruskoululaisille! (Ja MTK:n edunvalvonta!)

« Last Edit: 19.06.18 - klo:04:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #396 on: 12.07.18 - klo:06:49 »
Tuleeko tämä idea vielä surullisen kuuluisasta maabrändimuistiosta? Jossa oli myös vaatimus tai ehdotus kaikkien järvien veden juomakelpoiseksi tekemisestä.

Huippukokki tarjoaisi Trumpille ja Putinille järvivettä, Juha Mieto mämmiä – mitä sinä kattaisit presidenttien pöytään?

Quote
Sukulan menu kätkisi mukaansa myös ilmastosopimukseen liittyvän piiloviestin Trumpille.

– Juottaisin järvivettä suomalaisesta järvestä, koska täällä niin pystyy tekemään. Monessa maassa ei voi.

Minä en kyllä tekisi tuota. Vaikka riski ehkä on hyvin pieni, se on olemassa, ks. tuo ensimmäinen linkkini. Tai otetaan sieltä ulos, tähän:

Quote
Järvet joet ja lammet ovat omia ekosysteemejään, joissa synnytään, eletään, ulostetaan, syödään ja kuollaan. Tähän kuuluu vilkas bakteeritoiminta ulosteiden ja kuolleitten saattamiseksi takaisin kiertoon.
[…]
Bakteeritoimintaa suorittavat, osin ihmiselle tulehduksia ja vatsavaivoja aiheuttavat bakteerit. Ne täytyy eliminoida, ennen kuin järvistä tulee juomakelpoisia.

Eikä isäntämaa Suomella ole sen ottamiseen varaa.


PS. Miten tuo Sukulan ehdotus liittyy ilmastonmuutokseen? En saa sitä millään auki, minullekin se säilyy piiloviestinä, vaikka se tuossa on kerrottukin.
« Last Edit: 12.07.18 - klo:08:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #397 on: 18.07.18 - klo:06:57 »
Näin Euroopassa:

Tilanne ei ole ohi Lidl-, K- ja S-kauppojen myymissä listeria-pakasteissa – ja taas uusi elintarvikkeen poisto myynnistä

Quote
Epäily liittyy eurooppalaiseen listeriaepidemiaan, johon havahduttiin viime vuoden marraskuussa. Euroopan terveysviraston selvitysten mukaan listeriabakteeri on sairastuttanut tähän mennessä 47 ja tappanut yhdeksän ihmistä viidessä eri maassa.

Iso osa sairastumisista on todettu Suomessa. Meillä pakastemaissista löytynyt listeria on sairastuttanut 23 ihmistä ja surmannut kaksi.

Mutta mistä Euroopassa, erityisesti Saksassa nyt ollaan huolissaan?

Siitä, että glyfosaatti ehkä kuitenkin on vaarallista, täytyisikö se kuitenkin kieltää? Ja sama juttu GMO-ruoan kohdalla, mukaan lukien geenieditoidut lajikkeet.


PS. Trumpille ja Putinille ei sitten lähdevettä tarjottu ja hyvä niin. Trump ehkä nyt kärvistelee kotimaassaan sen johdosta, mitä oikein tuli Helsingissä sanottua. Mutta ei vatsavaivoissa.
« Last Edit: 18.07.18 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #398 on: 24.07.18 - klo:03:58 »
Tässä blogisti antaa hyväntahtoisia neuvoja, mutta tässä selityksessään (lihav. HJ) ampuu mitä luultavimmin täysin ohi:

Kuuma kesä - näin vältät ruokamyrkytykset

Quote
2. Pese kaikki kasvikset ja hedelmät.

Tässä tein virheen viimeisimmässä tapauksessa.

Hedelmien ja kasvisten pinnassa on usein jäämiä kemikaaleista (ellei luomu), ja kymmenet ellei sadat ihmiset on niitä kaupassa ja ketjun eri vaiheissa läminyt.

Minkälaisia oireita blogisti sitten saikaan (niitä ei kuvata) ...

Quote
Omassa tapauksessa kyseessä oli vesimeloni. Ei vain tullut ajatelluksi pestä sitä pintaa kun enhän mä syö edes pinnan läheltä... Nyt googlattuani tiedän vesimelonin olevan yksi helpoiten myrkytyksen aiheuttavista hedelmistä. Useissa ohjeissa vesimelonin pinta neuvotaan pesemään ihan saippualla ja harjalla.


... niin en usko, että kyse oli "kemikaalien" jäämien aiheuttamista. Joissa aineissa on tiukat turvarajat, ja aineet (jäämät) eivät enää kaupassa tai kuumuudessa  yhtään lisäänny, äärimmäisen pienistä määristään.

Sen sijaan aika yleinen myytti on, että luomuvihanneksia ja -hedelmiä ei tarvitse pestä! Joka käsitys on omiaan aiheuttamaan noita ikäviä seurauksia.
« Last Edit: 24.07.18 - klo:07:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #399 on: 15.08.18 - klo:02:35 »
Nyt Ruotsissa on laaja EHEC-epidemia:

Ett av de största utbrotten av Ehec i Sverige

Kuten uutisesta voi lukea, asiasta tiedetään vasta suurin piirtein sairastuneiden lukumäärä, noin 50-100, ja ehkä karkeasti alue, jossa tapauksia on ollut eniten. Koska tapauksia on kuitenkin siellä täällä maassa, päätellään, että elintarvikkeiden kautta se leviää.

Varsinainen tartuntalähde ja leviämistie on yhä selvittämättä. Epidemian alku ajoitetaan heinäkuulle.

Viranomaisilla ei ole vielä enempää kerrottavaa:

Nationell spridning av ehec utreds

Ohjeissa kuluttajille on vihannesten huuhteleminen. Siitä ei varmasti ole haittaa, mutta eikö Saksan tapauksen yhteydessä tullut selväksi, että juuri EHECiin se ei mitään auta? (Vaan ainoastaan kuumentaminen.) Muilta osin ohjeet ovat oikeita ja hyviä. Mm. raakamaitoa ei erityisesti nyt pidä juoda. Eikä kekkaloida puoliraaoilla jauhelihapihveillä.
« Last Edit: 15.08.18 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #400 on: 17.08.18 - klo:03:28 »
Enköpingissä EHEC on yhdistetty paikalliseen uimarantaan, se olisi*) sen leviämiskanava:

Stort utbrott av ehec – kan spridas via badvatten

Tämä on kuitenkin epäilyjen ja tutkimusten pääsuunta:

Quote
Ursprungskällan är inte lokaliserad, men misstänks vara någon form av livsmedel.
– När det blir sådana här länsöverskridande, nationella utbrott så kan det handla om livsmedel som fått en bred spridning. Vid tidigare ehec-utbrott har det varit sallad och nötfärs som varit orsaken. Men med detta utbrottet så vet vi ännu inte, säger Cecilia Jernberg till GP.
(lihav. HJ)

_______

*) oman itsensä huuhtelemisesta ei siten siellä olisi ainakaan apua.  ;D
« Last Edit: 17.08.18 - klo:09:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #401 on: 17.08.18 - klo:04:59 »
Tässä ei ole varsinaisesti lisätietoa mutta ...

Magbakterien ehec – kan bli det största utbrottet i Sverige

... siinä on tutkijan ounastelu, että tästä saattaa tulla Ruotsin laajin EHEC-epidemia koskaan. Plus valittelu, miten vaikeaa asian tutkiminen on:

Quote
Man misstänker att utbrottet kommer från något typ av livsmedel. Trots att flera myndigheter hjälps åt för att lösa bakteriepusslet, så är det ändå en väldigt komplex utredning.

Tuli mieleen, onko kaupparyhmillä Ruotsissa käytössään vastaavia "etukortteja" kuin meillä? Nyt voisi käyttää niiden ostostietoja. Se tavara, jonka kaikki tai useimmat sairastuneet ovat ostaneet, selviäisi hetkessä. Eikä sellaisen etsiminen olisi tässä tapauksessa täysin hakuammuntaa, vaikka muitakin leviämisteitä ilmeisesti on. Eikä Ruotsissa käsittääkseni olla niin p-ntärkeitä tietosuojastakaan, kuin Suomessa usein ollaan, jos koko kansan terveydestä on kyse. Mutta onko siellä niitä kortteja ja ko. dataa?
« Last Edit: 17.08.18 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #402 on: 18.08.18 - klo:07:44 »
Mutta tämän tiedon mukaan hyvin perinteisellä ja siis hitaalla tavalla jatketaan:

Quote
– Det är bara små barn och deras anhöriga som har insjuknat. Vi spårar nu smittan med hjälp av laboratorieanalyser och intervjuer med de drabbade familjerna, säger Helena Palmgren, tillförordnad smittskyddsläkare, enligt SVT Uppsala.

Noilla metodeilla jäljitys valitettavasti kesti Saksassa 2011 mahdottoman, anteeksiantamattoman kauan.

Kun tapauksia on kahdessa, toisistaan aika kaukana olevassa paikassa, Uppsalan lähellä ja Länsi-Göötanmaalla,  paikalliset johtolangat, kuten tuo uimaranta, tuskin johtavat perille asti. Tietysti jotain voitetaan, jos esim. uimaranta väliaikaisesti suljetaan tms. Mutta minä kyllä jäljittäisin sitä, mitä on syöty. Onko tuo jo vihje, että pikkulapsia on joukossa paljon? Sanotaanko tuossa peräti, että sairastumiset rajoittuvat pikkulapsiin ja heidän läheisiinsä?
« Last Edit: 18.08.18 - klo:08:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #403 on: 19.08.18 - klo:06:39 »
Tässä on sitten löydetty kytkentä Itä-Göötanmaallla erääseen järveen:

Fall av Ehec-smitta kopplas till sjö

Siitä on tietysti sanottava samat sanat kuin edellä, siitä uimarannasta.

PS. Odottelen tässä valtamedian uutista asiassa Suomessa. Tai olihan sellainen jo TS:ssä. Mutta sellaista, jossa olisi arvio siitä, seuraako tästä kohonnutta riskiä täällä. Saksan tapaushan osoitti, että EHEC kyllä varsin helposti ylittää valtakunnanrajoja. Vaikka niitä vääriä hälytyksiäkin silloIn oli, toisiinsa liittymättömiä tapauksia.
« Last Edit: 19.08.18 - klo:07:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #404 on: 23.08.18 - klo:06:17 »
Epidemia näyttää yhä jatkavan leviämistään ...

Fler smittade i ehec-utbrottet

... vaikka jossain julkaisuissa ehti olla jo väite, että se olisi hiipumassa.
« Last Edit: 23.08.18 - klo:06:20 by Heikki Jokipii »