Selvitetään, sikäli kuin se on helposti tehtävissä, eli oikeastaan siis nettisurfailulla.
Löytyi yksi tieto, että biojätteen komposteista löytyy paljon tätä bakteeria. Mutta niitä ei käytettäne luomuviljelyssä merkittävästi.
Yleisin asia, johon asiassa netissä viitattiin, olivat juuri nuo lisäaineet, ja niiden rajoitukset luomussa, jonka Tarkkailija edellä jo toikin esille.
Yksi tärkeä aine botulismia vastaan on natriumnitraatti, joka on siis luomussa sallittu. Mutta lisäainekauhuiset menevät pidemmälle kuin luomu, ja vaativat täysin nitraattivapaata ruokaa. Jolloin esim. lastenruuissa valitaan suuri riski kun mitätöntä vältetään.
Amerikkalaiset nettisivut näyttävät varoittelevan erityisesti pienistä, villeistä luomutuottajista, kun taas sertifioidut tuottajat katsotaan turvallisiksi.
Mutta mitään tilastollista tarkastelua en löytänyt, suhteellisesta riskistä. Mutulla on vaikea asiaa perustella, vaikka jotenkin näyttäisikin siltä, että luomu esiintyy aika usein asiaa koskevissa uutisissa.
***
Ilta-Sanomista selvisi, että aloitteentekijänä em. asiakasrekisterin käytössä oli Evira. Näin tehtiin kuulemma ensimmäistä kertaa. Hyvä, Evira! Ja hyvä tietysti myös Kespro, joka auliisti suostui tähän!
PS. 31.10.11: Hesarin mukaan operaatio oli mahdollinen, koska runsaan vuoden aikana purkkeja oli myyty vain vähän yli 200 kappaletta. Onko se paljon vai vähän vai normaalisti? Isossa Omenassa? Oliko tuotteella luomuhinta?
Englanninkielisissä uutisissa - Hesarinkin - puhutaan luomuoliiveista, 'organic olives'.