Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 222644 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #75 on: 21.10.11 - klo:23:41 »

Nyt (ainakin) Kaleva teki niin kuin tässä tehdä pitää, ja julkaisi nettilehdessä tästä purkista kuvan!

Seuratkaa ja raportoikaa, miten muut tiedotusvälineet tekevät! Sähkössä ja paperissa, huomenna.

Kuva näyttää olevan Evirankin sivulla.

Niinpä sellaista veruketta ei enää ole, etteikö kuvaa olisi löytynyt.

PS. Sana "luomu" ei mahtunut Kalevankaan uutiseen. Mutta voidaanpa kysyä, kuka on hyväksynyt tuon purkin etiketinkin? Ilmaisu "Bio oliivi mantelitaytteella" ei ole suomea!  Me olemme EU:ssa, perculato! Kaikkine tutti directivo! Perculato, vielä uudelleen.
« Last Edit: 22.10.11 - klo:00:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #76 on: 22.10.11 - klo:07:52 »

Nyt näyttäisivät tiedotusvälineet ymmärtäneen tehtävänsä. Hesari ainakin julkaisi myös paperilehdessä purkin kuvan. Luultavasti muutkin lehdet tekivät näin. Siitä plussat.

Mutta oudosti HS puhuu ''bio-oliiveista'' uutisessaan, sekin. Ei olisi ollut ylivoimaisen vaikeaa selvittää, mistä oliiveista on kyse, ihan purkin muista teksteistä, ja kertoa siitä suomenkieleen vakiintuneella sanalla. Jota sanaa aivan varmasti on käytetty lehdessä aiemminkin, tuttu sen pitäisi olla.

Miten muuten botulismia vastaan toimitaan tavanomaisissa tuotteissa? No, lisäaineilla ...
« Last Edit: 22.10.11 - klo:08:22 by Heikki Jokipii »

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #77 on: 22.10.11 - klo:11:06 »
Miten muuten botulismia vastaan toimitaan tavanomaisissa tuotteissa? No, lisäaineilla ...


Voisitko Heikki selventää vielä tätä, eli millä tavoilla ei-luomutuote eroaa tästä botulismia aiheuttaneesta luomutuotteesta, millä lisäaineilla botulismia ehkäistään ja kuinka tehokasta se ehkäisy on?

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #78 on: 22.10.11 - klo:13:45 »
Tämä säilöntöaineen merkitys olisikin mielenkiintoista selvittää, sillä luomussa on sallittu vain kaksi säilöntäainetta, ainakin luomuliiton sivujen mukaan.

Vältä lisäaineita, valitse luomu

Tuollakaan ei mainita, että mitä ne sallitut ovat, mutta makkaroissa sallitaan natriumnitraatti ja -nitriitti, mutta voidaanko niitä käyttää sitten kaikessa ja ovatko nuo ainoat sallitut, oli sitten kyseessä minkä tahansa tuotteen säilymisajan parantaminen?

Botulismin estämisessä on kuumennus hyvin tärkeää, mutta tällaisessa tuoretuotteessa kuten oliivi, ei kuumennusta taideta käyttää ja onko se sitten enää luomutuote, jos se kuumennetaan ja saako sen kuumentaa millä metodilla tahansa, vaiko vain byrokratian sallimilla menetelmillä?

Esimerkiksi hilloissa käytetään natriumbentsoaattia (E211) estämään mm. botulismia, mutta E211 on luomussa kielletty, jostain syystä, vaikka sitä on luonnostaan monissa marjoissa yms. Mutta eipä luomun säännöt taida olla tunnettuja siitä, että niillä olisi jotakin tekemistä terveen järjen kanssa.

Vaikka tuotteen käsittely ja valmistus olisi hyvin tarkkaa ja huolellista, tarvitaan säilöntäaineita juuri sen takia, että pienikin virhe jossain kohdassa prosessia saattaa antaa erittäin vaarallisille bakteereille mahdollisuuden lisääntyä.

Eviran sivuilta lisäksi selviää, että Tanskassa oli juuri vastaava tapaus, jossa botulismin aiheuttaja oli joko luomutofu tai jokin kasvispatee, kummankin tukkurina toimi tanskalainen luomutukkuri Urtekram.

Botulismiepäily Tanskassa myynnissä olleessa tofussa tai kasvispatéessa

Jospa tästä taas säikähdyksellä selvittiin, mutta antaapa se kuitenkin kuluttajille aihetta pohtia, että miksi säilöntäaineita yleensä käytetään.

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #79 on: 25.10.11 - klo:11:23 »
Joo kyllä luomulla on terveysvaikutuksia.
Pitäisipä laskea, mikä on home- ja bakteerimyrkytyksen todennäköisyys luomulla (kun ruuasta sitä on noin 1%) verrattuna tavanomaiseen (jota on 99%). Siis vaikkapa miljardia syötyä luomuateriaa kohden, verrattuna miljardiin luomuttamattomaan.

http://mattipekkarinen.net/2009%20jutut.htm
http://mattipekkarinen.net/luomuidut.jpg
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #80 on: 29.10.11 - klo:07:59 »

Helsingin Sanomat kertoi, että toinen näistä botulismiin sairastuneista kuoli.

Edelleen kerrottiin, että kyse on ”bio-oliiveista”. Mutta ehkä se on juuri tässä tapauksessa parempikin, koska niin lukee purkin kyljessä. Ettei tule kenellekään sellaista väärinkäsitystä, että ”onneksi ei ostettu luomuoliiveja, vaan näitä bio-oliiveja. Näitä voi syödä”.

Evira kertoi tässä yhteydessä hiukan epäolennaiselta tuntuvan yksityiskohdan, että ko. oliivipurkit (joista ei ole löydetty botuliinia) vuotavat, ja ovat siis muutoinkin vaarassa pilaantua. Mutta tämä juttu on hieno ...

Quote
Kespro jäljittää kyseisiä purkkeja ostaneet asiakkaat oman asiakastietojärjestelmänsä avulla ja on heihin yhteydessä.

… vaikka kaikkia siten ei saadakaan kiinni. Olen muissa yhteyksissä halveerannut näitä kauppojen kortteja, ja taustalla olevia rekistereitä, mutta tässä olikin niille myönteistä käyttöä!

Näin päin, kun syyllinen jo tiedetään, tuo on helpompaa, mutta varmasti näitä rekistereitä voitaisiin käyttää myös syyllisen jäljittämiseen.

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #81 on: 29.10.11 - klo:20:51 »
Tässä ois nyt erittäin tärkeä selvittää aiheutuiko botulismi nimenomaan luomusäädöksistä vai jostain ihan siihen liittymättömästä. Meinaako joku täältä selvittää asiaa tarkemmin?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #82 on: 30.10.11 - klo:07:37 »

Selvitetään, sikäli kuin se on helposti tehtävissä, eli oikeastaan siis nettisurfailulla.

Löytyi yksi tieto, että biojätteen komposteista löytyy paljon tätä bakteeria. Mutta niitä ei käytettäne luomuviljelyssä merkittävästi.

Yleisin asia, johon asiassa netissä viitattiin, olivat juuri nuo lisäaineet, ja niiden rajoitukset luomussa, jonka Tarkkailija edellä jo toikin esille.

Yksi tärkeä aine botulismia vastaan on natriumnitraatti, joka on siis luomussa sallittu. Mutta lisäainekauhuiset menevät pidemmälle kuin luomu, ja vaativat täysin nitraattivapaata ruokaa. Jolloin esim. lastenruuissa valitaan suuri riski kun mitätöntä vältetään.

Amerikkalaiset nettisivut näyttävät varoittelevan erityisesti pienistä, villeistä luomutuottajista, kun taas sertifioidut tuottajat katsotaan turvallisiksi.

Mutta mitään tilastollista tarkastelua en löytänyt, suhteellisesta riskistä. Mutulla on vaikea asiaa perustella, vaikka jotenkin näyttäisikin siltä, että luomu esiintyy aika usein asiaa koskevissa uutisissa.

***

Ilta-Sanomista selvisi, että aloitteentekijänä em. asiakasrekisterin käytössä oli Evira. Näin tehtiin kuulemma ensimmäistä kertaa. Hyvä, Evira! Ja hyvä tietysti myös Kespro, joka auliisti suostui tähän!

PS. 31.10.11: Hesarin mukaan operaatio oli mahdollinen, koska runsaan vuoden aikana purkkeja oli myyty vain vähän yli 200 kappaletta. Onko se paljon vai vähän vai normaalisti? Isossa Omenassa? Oliko tuotteella luomuhinta?

Englanninkielisissä uutisissa - Hesarinkin - puhutaan luomuoliiveista, 'organic olives'.
« Last Edit: 31.10.11 - klo:19:28 by Heikki Jokipii »

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #83 on: 30.10.11 - klo:10:27 »
Nyt pitäisi jostain saada selville käytettiinkö tuossa tuotteessa natriumnitraattia vai ei. Jos se on sallittu luomussa, niin luulisin että sitä on käytetty. Asiaan olisi hyvä saada kuitenkin varmuus. Jos sitä ei käytetty, niin pitäisi selvittää millä tavoin säilyvyyttä oli yritetty suojella.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #84 on: 31.10.11 - klo:19:22 »

Tämän ”Ufomasterin” kysymyksen toi esille yllättäen myös – Kuluttajaliitto (YLEn uutinen):

Kuluttajaliitto huolestunut ruokaturvallisuudesta

Quote
- Suunta on huolestuttava, ja tämä on hurja tapaus. Suomessa ei ole tietääkseni kuollut ihmisiä ruokamyrkytykseen ainakaan EU-aikana, elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi toteaa.

Hänen mukaansa oliivi-tapauksesta hankalan tekee vielä se, että kyse on luomutuotteesta. Niissä käytetään rajoitetusti lisä- ja säilöntäaineita.

- Niillä pyritään juuri välttämään vastaavat ongelmat.

Lähetin kysymyksen siitä, oliko tässä tapauksessa käytetty edes luomussa luvallisia lisäaineita, Eviralle. Siihen kysymykseen en vielä ole saanut vastausta.

Ko. firma on Italiassa väliaikaisesti suljettu. Ja varmasti tutkitaan tarkasti, Italian viranomaisten toimesta. Eli ellei Eviralla ole vielä tarkkaa tietoa tästä, sellainen sitten aikanaan tulee Italiasta. EU on hyvä juttu - ainakin tässä!  ;)

Mutta siihen tarkennuskysymykseeni sain vastauksen, että myrkkyä (bakteeria) on löytynyt vain yhdestä (”alkuperäisestä”) purkista Suomessa, ei useammasta, vaikka STT:n uutisesta (joka on ilmestynyt tietysti muuallakin, mm. Metro-lehdessä) voi saada toisen käsityksen.

PS. Jolloin se on sitten väistämättä tämäkin vielä ...
« Last Edit: 31.10.11 - klo:19:40 by Heikki Jokipii »

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #85 on: 31.10.11 - klo:22:12 »

Lähetin kysymyksen siitä, oliko tässä tapauksessa käytetty edes luomussa luvallisia lisäaineita, Eviralle. Siihen kysymykseen en vielä ole saanut vastausta.

Hieno juttu, vastausta odotellessa!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #86 on: 01.11.11 - klo:18:17 »

Vastaus tuli:

Quote
Esititte kysymyksen Eviralle koskien oliivisäilykettä , jossa oli ollut botuliinimyrkkyä.

Eviran saamien tietojen mukaan oliivisäilykkeessä ei käytetty lisäaineita.

ystävällisin terveisin

Beata Meinander

ylitarkastaja , jaostopäällikkö

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #87 on: 01.11.11 - klo:22:36 »
Ohhoh...nyt näyttää kyllä vahvasti luomumaiselta ongelmalta  :-\

Kiitos Heikki väliaikatiedosta.

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #88 on: 10.11.11 - klo:10:12 »
EFSA:n mukaan eurooppalaiset syövät entistä puhtaampaa ruokaa:

Eurooppalaisten ruoka on entistä puhtaampaa

Mutta luomun ympärillä taas kuohuu ja tällä kertaa Ruotsissa, kun lapsille suunnatuista luomuisista välipalapatukoista löytyi aflatoksiinia ja okratoksiinia, jotka ovat maksasyöpää ja munuaisvaurioita aiheuttavia homemyrkkyjä.

Asiasta on noussut kohu, koska Semper yritti salailla asiaa ja vetää tuotteita pois kaikessa hiljaisuudessa ja asioista ei puhuttu niiden oikeilla nimillä, vaan Semper tiedotti vain homeaineista.

Lieneekö salailuun vaikuttanut se, että patukat olivat Kravin statuksen alla ja Krav on luomun erikoismerkki, jolla on paljon tiukemmat säännöt kuin luomussa itsessään, eli Kravin pitäisi olla oikeaa superluomua. Myrkyt löysi tulli omissa tarkistuksissaan.

Myös kotoinen Eviramme lähti tiedotukseen kovin hitaasti, vaikka luomupatukoita on myynnissä myös Suomessa, eikä Eviran sivuilta löydy asiasta mitään vieläkään.

Lasten välipalapatukoista löytyi homemyrkkyjä

Lasten välipalapatukat sisälsivät homemyrkkyä


Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #89 on: 10.11.11 - klo:13:00 »
Totuus on se, että asetetut raja-arvot ylittyivät. Onneksi määrät olivat kuulemma todella pieniä ja lastenruuissa on isot turvamarginaalit. Ja onneksi tämä epäkohta ylipäätään löytyi. Nyt toivoisi kyllä, että media käyttäisi sanaa luomu ihan rehdisti silloin kun siitä on kyse. Muuten alkaa vaikuttaa jo tarkoitusperäiseltä hyssyttelyltä tai brändin suojelulta.