Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 222627 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #60 on: 07.09.11 - klo:04:03 »
Olen keskusteluissa asiasta huomannut, että tietysti myös tässä lisäainekampanjonnissa käytetään samaa niksiä kuin kaikessa muuassakin kemialla pelottelussa: vaikka yksittäiset lisäaineet olisivatkin tutkitusti turvallisia, niiden yhteisvaikutukset ovat arvaamattomia, ja siksi kuulemmma lisäaineita kannattaa yleisesti välttää. Ja tämä argumentti valitettavasti jonkin verran "uppoaa kansaan".

Tämän ajattelutavan kritiikki, katso taas tätä Jussi Tammisolan nättiä artikkelia:

Kemian pelko on humpuukin alku

Myös lisäaineissa toimii valitettavasti helposti samanlainen mekanismi kuin torjunta-aiineiden kohdalla, josta kerroimme uutisessamme "Paimenpoika ja susi -satu nykyajan tapaan?". Viranomaisen asiallinen lause siitä, että jokin lisäaine ei periaatteessa ole (suurina määrinä) suositeltava, voi riistäytyä julkisuudessa ajatukseksi, että sen käyttö olisi suorastaan ongelma Suomessa. Ja varsinkin - tietysti - lapsille jne.

***

Toinen asenne, joka on saatu tässä (osittain, joillekin) läpi, on se "amerikkalainen", että ei luoteta asiassa "ahneisiin suuryrityksiin". Ikäänkuin näin valvottu asia jotain luottamusta kaipaisi. (Ja jos joku tässäkin tekee "filurgia", niin kyllä se on todennäköisesti olisi joku epätoivoinen, konkurssin partaalla oleva pikkufirma!)
« Last Edit: 05.04.19 - klo:11:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #61 on: 15.09.11 - klo:03:21 »

Uutisemme linkin otsikossa Honig und Bockshornklee, eli ”Hunajaa ja sarviapilaa”,  mihin tuo ”hunaja” viittaa? Se viittaa tähän:

EU-tuomioistuin: Muuntogeeninen siitepöly ilmoitettava hunajan pakkauksessa

Maxeiner ja Miersch kertoivat vielä asian taustan:
-   päätös perustui yksittäisen hunajanviljelijän kanteluun. Hänen tilansa lähellä kun sattui olemaan muuntogeenisen maissin koepelto, jossa hänen mehiläisensä ehkä saattaisivat vierailla
-   miljoonat ihmiset Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ovat syöneet tällaista hunajaa
-   ja eikä siitä ole osoitettu olevan ikinä mitään haittaa

Mutta nyt siis EU on päättänyt meitä tällä tavalla suojella. Tai antaa siis ainakin tietoa, eli ainakin siis varoitella.

Tiedolta haluttiin EHEC:in kohdalla taas varjella. Saksassa oli TV:ssä kyllä näytetty epäiltyä sarviapilan siemenpussia, mutta luomusinetti oli siinä ”pixelöity” näkymättömiin. Meillä ei sitten pussin kuvaa TV:ssä tai sanomalehdissä edes näytetty, sikäli kuin tiedän.

Maxeiner ja Miersch viittavat kirjoituksensa lopussa ”Soliris” –nimiseen lääkkeeseen, jolla voidaan osaa EHEC-epidemiassa sairastuneita auttaa. Se on valmistettu, no, geenitekniikalla!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #62 on: 19.09.11 - klo:17:57 »

Tämä Helsingin Sanomissa ilmestynyt mielipideosaston juttu (siteerattu tässä vain olennaisilta osiltaan) ...

Quote
Porvoossa tehtiin viime vuonna kunnon tutkimus koululaisten suosikkiruuista. Eikä mitään yksinkertaista kyselyä. Tällä kertaa haluttiin osallistaa oppilaita, ottaa heidät mukaan vaikuttamaan: he saivat itse arvioida kouluruuat joka päivä, viikkojen ajan. Mukana oli 18 koulua: ala- ja yläkoulut sekä lukiot.

Tuloksena syntyi kouluruokien 10 kärjessä -lista. Ensimmäisenä listalla olivat pinaattiletut.

Ja kuinka kävi? Pinaattiletut poistettiin kouluruokien joukosta.
Miten tässä näin pääsi käymään?

Pinaattiletut poistettiin kouluruokien joukosta, koska jotkut vanhemmat olivat valittaneet, että niissä on liikaa lisäaineita. Aktivistin ottein etenevä aikuisten joukko jyräsi yli tuhansien koululaisten mielipiteen.

"Missään ei ole todistettu, että juuri pinaattiletut olisivat erityisen epäterveellisiä. Ne nyt olivat joillekin vanhemmille punainen vaate", kertoo Birgitta Creutziger, Porvoon ruokapalvelupäällikkö.

Ruokalistojen suunnitteluun vaikuttavat paitsi ravitsemussuositukset ja raha myös julkinen keskustelu. Ruokapalveluun soittaneet vanhemmat olivat sanoneet, että heillä on takanaan laaja vanhempien verkosto. Lisäaineista keskusteltiin julkisuudessakin iltapäivälehtiä myöten, Creutziger perustelee.


... kuuluu kyllä siihen joukkoon tapauksia, joissa ainoa reaktio on kysyä, pitääkö tässä itkeä vai nauraa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #63 on: 20.09.11 - klo:18:26 »
Ja näin sitten asia "kuumentaa tunteita" ...

Elintarvikkeiden E-koodit kuumentavat tunteita

... kun asiaa oikein kuumennetaan, suorastaan hehkutetaan.

Annetaan kyllä asiassa asiantuntijalle, professori Anu Hopialle puheenvuoro:

Quote
Ruokaprofessorin mukaan keskustelussa menevät puurot ja vellit sekaisin.

Kun paras linja olisi ollut "tappaa" tällainen hysteria alkuunsa. Mutta nyt media saa - mielestään - sulkiia hattuunsa sekä ensin asian esiin ottamisesta että sitten keskustelun tieteellisestä rauhoittelusta, eikö?
« Last Edit: 21.09.11 - klo:17:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #64 on: 21.09.11 - klo:17:13 »

Nyt on puhuttu nimimerkin takaa möläyttelystä. Tässä täysin nimetön kirjoittaja (Helsingin Sanomien pääkirjoitus) sitten ryhtyy tähän lisäaineilla pelotteluun ja antaa suoran tukensa koululaisten vanhempien hysteriaan asiassa (ihan siten kuin Porvoossa, ks. edellä):


Quote
Tarjotaan lapsille puhdasta ruokaa

Suomalaiset koululaiset ovat vuodesta 1948 lähtien saaneet koulussa maksuttoman aterian. Kouluruoka on monipuolistunut samaa tahtia kuin yhteiskunta on vaurastunut. Pulavuosien laihasta keitosta on tullut kunnon ateria.

Yksi piirre kouluruokien valmistuksessa on säilynyt läpi vuosikymmenten. Se on rahapula koulukeittoloissa – tai suurtalouskeittiöissä, kuten niitä nykyisin nimitetään. Tuoreen selvityksen mukaan kunnat käyttävät yhteen kouluateriaan keskimäärin 2,73 euroa. Aikuisten aterioihin kuntien henkilöstöravintoloissa käytetään keskimäärin 4,20 euroa.

Kouluruoan kaksi tärkeintä ominaisuutta ovat terveellisyys ja riittävyys. Ruoan pitää olla myös maukasta ja vaihtelevaa, jotta lapset tottuisivat uusiin makuihin.

Tähän asti kaikki hyvin … mutta sitten

Quote
Viime vuosina ruoan terveellisyys ja puhtaus ovat nousseet entistä suurempaan arvoon. Vanhemmat ovat ryhtyneet laskemaan ruokien tuoteselosteista muun muassa lisäaineiden määrää.

Lisäainelaskelma hätkähdytti. Helsinkiin kouluruokaa toimittavan Palmian listoilta löytyi noin 30 eri lisäainetta. Esimerkiksi nakkikeittoon on saatu mahtumaan kahdeksaa eri lisäainetta (Iltalehti 15. 9.).

Entä sitten? Tällaisilla lisäaineiden laskemisilla ei ole mitenkään osoitettu, että niistä olisi ensimmäistäkään haittaa (ks. edellä professori Anu Hopian lausunnot)

Quote
Kiistellyn aromivahventeen eli natriumglutamaatin käytön kaupunki on jo ehtinyt kieltää.


Siinäkin voi kysyä: miksi? Kokkiystäväni kertoi, että he olivat myös tehneet saman ratkaisun hänen suurkeittiössään, ja aivan kohta oli alkanut tulla valituksia ruoan mauttomuudesta. Vaivihkaa natrimglutamaatti otetttiin taas käyttöön, ja valitukset loppuivat.

Myös tässä voi viitata Hopian haastatteluun.

Quote
Vanhemmat ja myös ruokahuollosta vastaavat ammattilaiset suosisivat mielellään luomu- ja lähiruokaa.

On epäiltävää, että vanhemmatkaan suosisivat, ja yhtä epäiltävää, että ammattilaiset sen tekisivät. Molemmissa ryhmissä on ehkä joitakin äänekkäistä, jotka niin tekevät. Mutta käytännössä aloite kyllä tulee poliitikoilta.

Ja tässäkin: vihertävät poliitikot vaativat luomua, paikallispoliitikot lähiä. Edelleenkään ei sama asia, edelleenkään ei edes asiallista kytköstä.

Quote
Kuntien ostoja määrittävä hankintalaki kuitenkin vaikeuttaa luomu- ja lähiruoan käyttöä, sillä kaikki yli 30 000 euron ostot on kilpailutettava.

Kilpailusäännökset eivät kuitenkaan estä puhtaiden raaka-aineiden hankintaa, sillä tarjouskilpailun ehdot voidaan asettaa niin, että lähi-, luomu- ja puhtausvaatimukset täyttyvät. Eri asia on, riittävätkö käytössä olevat rahat kaikkien vaatimusten täyttämiseen.

Tässä siis kerrotaan, miten kilpailusäännöksiä voi kieltää, että on sallittua asettaa mielivaltaisia ehtoja ”puhtaudesta”, joilla ei ole mitään vaikutusta ruoan terveellisyyteen tai sen riskien vähentämiseen.

Hesarin nimettömän pääkirjoitustoimittajan ei olisi pitänyt kysyä ainoastaan, riittävätkö rahat, vaan mitä niillä rahoilla saavutetaan. Asiantuntijoiden mukaan: ei mitään!

Quote
Kouluruoka on vain osa lasten käyttämästä ravinnosta. Merkitystä on myös sillä, mitä lapsi syö kotonaan. Lisäaineita lapsi saa kotiruoastakin, etenkin jos ruoka koostuu pääasiassa eineksistä tai puolivalmisteista.

Niin kauan kuin ei tiedetä, millaisia yhteisvaikutuksia erilaisten lisäaineiden pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa, pitäisi kasvavia lapsia ruokkia mahdollisimman puhtaista raaka-aineista tehdyllä ruoalla.

Tässä on sitten lisätty yhteisvaikutuksiin myös pitkäaikaisuus - ja näin saatu asia täysin tieteellisen keskustelun ulkopuolelle. Ainahan voi väittää juuri näin, vaikka mitään haittaa ei ikinä löytyisi, ne periaatteessa tietysti voivat tulla esille vuosikymmenien päästä.

(Paitsi sitten lopulta: uskallan väittää, että jos altistuu lisäaineelle [tähän mikä tahansa] jatkuvasti 1200 kuukauden ajan - niin elää varmasti yli 100-vuotiaaksi!)

____________


Tämän lisäksi sitten oli samassa lehdessä Kuluttaja-palstalla niksi, miten nämä E-koodien selitykset saa kännykkäänsä! Jotta voi kaupassa tarkistaa!

Ja ihan varmasti jonkin ajan kuluttua HS julkaisee vaikka Hopian haastattelun tai muun artikkelin, jossa rauhoitellaan asiassa, ja todetaan, ettei huoleen ole syytä. Ja laskee sitten senkin ansiokseen.

« Last Edit: 22.09.11 - klo:05:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #65 on: 22.09.11 - klo:18:07 »

Sitten tuli tällainenkin tapaus:

Salmonellaa 11:lle lounasravintolasta

Ei, en väitä, että asia mitenkään liittyisi luomuun.

Mutta saavatpahan nyt suomalaisetkin viranomaiset testata taitojaan "kivikunta-kasvikunta-eläinkunta-leikissä":

Quote
Salmonella-ruokamyrkytysepidemian syitä selvitetään parhaillaan kyselytutkimuksella.


(Ja salmonella ei muuten sitten takuulla tule lisäaineista, sillä ei varmasti ole "E-koodia"! Jonka Helsingin Sanomatkin hyvin tietää. Mitähän se kirjoittaa tästä tapauksesta pääkirjoituksessaan?)

« Last Edit: 22.09.11 - klo:18:27 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #66 on: 30.09.11 - klo:08:40 »
Nyt Yhdysvallat sai oman ruokakriisinsä, kun listeria niittää väkeä. Tämän mennessä taitaa olla 16 kuollutta ja lisää odotellaan.

Colorado cantaloupes kill up to 16 in listeria outbreak

Syyllinen on ilmeisesti "Jensen Farms in Holly" ja hunajamelonit (cantaloupe).



Jensen Facebookissa.

Listeriaa ei kuitenkaan pysty estämään kasvinsuojeluaineilla, joten sillä tapaa torjunta-aineiden käyttäminen tai käyttämättömyys ei liity listerian leviämiseen, eli kyseinen valitettava tapaus onnistuu kaikilla viljelymetodeilla.

Listeria (Listerioosi)

Valitettavaa tässä pientilallisten kannalta on se, että Jensenin farmi on pientila, jossa tilaa vetää perhe ja käsittääkseni vain kaksi ulkopuolista työntekijää, eli USA:n mittakaavassa todellinen pientila.

Toivottavasti tämä katastrofi ei aiheuttaisi enää kovin suurta vahinkoa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #67 on: 03.10.11 - klo:06:19 »

Porvoon (ja Helsinginkin, sielläkin on saatu hysteriaa aikaiseksi, kertoi kaupunkilehti Vartti) lasten vanhemmille ja varsinkin päättäjille, ja muillekin, on nyt tarjolla helposti sulavassa muodossa, eli TV-ohjelmasarjana, vähän tervettä järkeä tässä lisäaineasiassa:

Kirous vai kiitos: Liisterissä lisäaineisiin

Maistiaisia englanniksi. Ohjelman tekijä, Stefan Gates, kirjoittaa ohjelmastaan näin:

The day I ate as many E numbers as possible

(“Päivä, jolloin söin niin paljon E-numeroita kuin mahdollista”)


PS. 5.10.11: Tuo ohjelma oli varsin hyvä ja hauskakin. Katson varmasti ensi maanantainakin.

Mutta YLE sitten kyllä on nähnyt hyväksi "tasapainottaa" sanomaansa näyttämällä heti tällaisen ohjelman, joka mitä ilmeisemmin on sitä tuttua ja tavanomaista pelottelua asialla:

SILMINNÄKIJÄ: KOIRANRUOKAA VAUVALLE?

Hyvä, että sen Hesarin ohjelmaesittelyssä oli viitattu myös Gatesin ohjelmaan!
« Last Edit: 05.10.11 - klo:04:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #68 on: 05.10.11 - klo:18:37 »

Evira kertoo, että nyt on tullut
 
EFSAlta yhteenveto Saksasta alkaneesta EHEC -epidemiasta

Siinä on olennaisesti sama tieto, mikä täällä on jo kerrottu. Halutessaan uutisen linkkejä seuraamalla pääsee itse raporttiin.

Mutta mitä Eviran ko. sivulla tekee tämä kappale:

Quote
Puhtaus keittiössä tärkeää

Ruokamyrkytysriskiin voi kotona vaikuttaa valmistamalla ja säilyttämällä elintarvikkeita oikein. Kädet on pestävä ennen ruoan valmistusta. Keittiö, leikkuulaudat ja välineet on syytä pitää puhtaina ja siten turvallisina. Raa'alle lihalle ja kalalle, vihanneksille ja leivälle on varattava omat leikkuulaudat. Vihannekset on pestävä hyvin ennen käyttöä[/size


Ihan hyviä neuvoja. Paitsi, että ihan näin Saksassa tehtiin. Yhtään hygieniapuutetta ei esim. ravintoloista tai pitopalveluista löydetty! Eikä EHEC olisi iduista pesemällä lähtenyt, kuten aivan erikseen todettiin.
 
Yhtä hyvin ja yhtä vähin tuloksin siellä siis juuri tässä epidemiassa olisi voitu tehdä ristinmerkki ja/tai koputtaa puuta ja/tai hieroa pöytää jäniksenkäpälällä.

***

Mitään mainintaakaan ei ole siis siitä, että itujen siemenet olisi turvallisinta hoitaa puhtaiksi rajulla kemiallisella käsittelyllä (ks. edellä).

Tai sitten jälkeenpäin - säteilyttää ... "Tarkkailijalle": jopa listerian kohdalla voitaneen asiaa ehkäistä säteilyttämällä, jos olen oikein netistä ymmärtänyt?
 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #69 on: 10.10.11 - klo:18:55 »
PS. 5.10.11: Tuo ohjelma oli varsin hyvä ja hauskakin. Katson varmasti ensi maanantainakin.

Jos mahdollista, tämä jakso oli vielä parempi ja hauskempi kuin viimeksi. Katson varmasti tämän Gatesin ohjelmasarjan viimeisenkin jakson!

Ja katsokaa tekin, jotka ette äsken sattuneet telkkarin eteen, Arenasta tämä 2. jakso.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #70 on: 11.10.11 - klo:17:55 »

Olin yhteydessä puhelimitse Helsingin ympäristökeskukseen. Siellä selvitys tästä Helsingin salamonellatapauksesta valmistuu hissukseen, ja ehkä tulos julkaistaan netissäkin. Asia on kuulemma herättänyt kiinnostusta laajemmaltikin. Aivan varmasti tuloksista raportoidaan Eviralle, kuten aina näissä tapauksissa.

Keskustelussa selvisi, että jotain valmiita lomakkeita tällaisen asian selvittämiseksi on, tietokoneohjelmakin analyysiä varten. Mutta mitään sellaista täsmällistä (harjoiteltua jne.) valmiutta ei ilmeisesti Suomessakaan ole, jolla vastattaisiin Saksan EHEC-tapauksen kaltaiseen kriisiin, jossa on kyse ajasta, eli "taisteltaisiin aikaa vastaan", kuten sanonta kuuluu.

Nythän tämä salmonellaepidemia on selvästi ohi, ja asialla on tavallaan enää "akateemista" mielenkiintoa. Joka ei ole vailla merkitystä toki sekään. riskejä yleisesti arvioitaessa.
« Last Edit: 12.10.11 - klo:03:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #71 on: 15.10.11 - klo:07:51 »

Metro-lehti kertoi 13.10.11 otsikolla "Salmonellaepidemian alkulähde yhä mysteeri", että:

Quote
"[Helsingin ympäristökeskuksen hygieenikkoeläinlääkäri] Sjömanin mukaan tartuntataudin aiheuttajaa on erittäin vaikea saada selville jälkikäteen.

- Voi olla, että epidemian tarkka alkulähde jää selvittämättä, Sjöman sanoo.

No, ei sille kai mitään voi. Mutta jos asian selvittämisessä olisi ollut vastaava "pakko" ja kiire kuin Saksassa, niin olisi Suomessakin epäonnistutu pahasti. Todettujen tapausten oireethan olivat alkaneet jo 25.8.—2.9.2011. Nyt ollaan lokakuun puolessa välissä.
« Last Edit: 18.10.11 - klo:18:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #72 on: 18.10.11 - klo:16:06 »

Gatesin lisäaineohjelman kolmaskin osa oli hurmaava! Katsokaa sekin Arenasta, ellette nähneet.

Oikeastaan harmi, ettei ohjelma ole siellä kuin tietyn ajan. Se saisi olla katsottavissa aina.

Eikö oikeastaan Kuntaliitto voisi ottaa sen sivustolleen, maksaa vaadittavat tekijänoikeuspalkkiot. Ja antaa kunnille vinkin, että kun taas tulee se aalto (kuten se tietyin väliajoin aina tulee), että eräät vanhemmat ryhtyvät valittamaan lisäaineista kouluruoassa, heille näytettäisiin tämä ohjelma - ja kysyttäisiin sitten uudestaan ... :)
« Last Edit: 18.10.11 - klo:16:14 by Heikki Jokipii »

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #73 on: 21.10.11 - klo:14:45 »
THL:

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=27046

Quote
Laboratoriotutkimuksissa on varmistunut, että säilyketölkistä, josta potilaat olivat syöneet oliiveja, todettiin botulinumtoksiinia. Kyseinen oliivisäilyke on italialaista alkuperää, tuotenimi on Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä (ks. kuva) , parasta ennen 09/2012 ja maahantuoja on Kespro Oy.


http://www.hs.fi/kotima/Kaksi+sairastunut+botulismiin+oliivisäilykkeestä+Helsingissä/a130554717964

Quote
Kyseinen oliivisäilyke on italialaista alkuperää, tuotenimi on Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä, parasta ennen 09/2012 ja maahantuoja on Kespro Oy.

Luomuahan se:

http://www.bio-gaudiano.it/en/bio-products/organic-farming.html

Quote
For over 30 years the “Gaudiano” family have been using cultivation techniques that follow the philosophy of organic cultivation:

(Yritin korjasin linkkiä, en osannut HJ)

EDIT: Juu, jostain syystä HS:n linkit katkeaa täällä usein, joku kikka siinä varmaan kuitenkin on.
« Last Edit: 22.10.11 - klo:10:55 by Ufomaster »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #74 on: 21.10.11 - klo:20:48 »

Botulismi (kumma nimi, muuten*) on kyllä liitetty luomuun:

Risks of Organic Baby Food

Mutta yhtä lailla on voinut tietysti olla kyse ikävästä sattumastakin.

Tuo Amerikan listeria - joka sitten tappoi ainakin 25 - lähti kuulemma pakkauslaitoksesta.

Kyllä varmaan kaikki ovat jo täällä huomanneet, miten vaikkapa HS ei välitä suomentaa/selittää tätä "Bio"-nimikettä? Joten mitäpä sitä enempää, täälläkään.  :)


________

*) kaikenlaisia aatteita saatoin nuoruudessani kannattaa, mutta en varmasti tuon nimistä!  ::)
« Last Edit: 21.10.11 - klo:23:30 by Heikki Jokipii »