Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

On totuuden aika

Valehtelu on nyt EU:ssa kielletty ‚Äď tosin vain elintarvikkeista, ja niist√§kin vain tietyilt√§ osin.

Tänään 14.12.2012 nimitäin tuli lopullisesti (siirtymäajan jälkeen) voimaan pitkään valmisteltu EU-asetus elintarvikkeita koskevista terveysväitteistä (ks. linkki).

‚ÄĚWhen in doubt, tell the truth‚ÄĚ, neuvoi aikanaan pilke silm√§ss√§ Mark Twain. Eli jos olet ep√§varma, kerro totuus. Nyt elintarvikkeiden kauppaajilla on helpompaa, he voivat tarkistaa, onko asia virallisesti totta, eli EFSA:n hyv√§ksyttyjen terveysv√§itteiden rekisteriss√§. Ja lista l√∂ytyy sielt√§ my√∂s ei-hyv√§ksytyist√§ v√§itteist√§.

Ketä tämä koskee? Enkö enää saa kavereilleni kertoa, miten kaikki vaivani hävisivät, kun ryhdyin syömään X:ää? Kyllä saat, kunhan et ole sitä myymässä:

‚ÄĚYritykset ovat vastuussa k√§ytt√§mist√§√§n v√§itteist√§. Yrityksen tulee huolehtia, ett√§ kaikki v√§itteiden k√§yt√∂n edellytt√§m√§t merkinn√§t on tehty pakkauksiin.‚ÄĚ

Jo antiikin aikana kauppiaiden ja varkaiden jumalat olivat samoja. Ja viel√§ nyky√§√§nkin esitet√§√§n asiasta t√§llaisia n√§kemyksi√§: ‚ÄĚKaikki markkinoijat ovat valehtelijoita‚ÄĚ. (K√§rjistyst√§, tietenkin! Myyv√§√§ k√§rjistyst√§ ...)

Saako tämä uusi asetus nyt juonikkaat kauppiaat kuriin? No, ehkä jossain määrin, mutta lukemattomia keinoja edelleen jää jäljelle, ks. vaikka keskusteluamme luomun piilomainonnasta. Ja luomutuotteitakin tämä asetus koskee, tästähän jo saimme varmistuksen Eviralta.

Mutta Zachris Topeliuksen eli virren 484 sanoin: ‚ÄĚTotuuden henki, johda sin√§ meit√§‚ÄĚ. Omalta osaltamme t√§√§ll√§ yrit√§mme pysy√§ totuudessa, ja jos huomaatte, ett√§ olemme t√§lt√§ kaidalta polulta syrj√§√§n astuneet, huomauttakaa siit√§ meille.

EVIRA: Terveysväitteet

Heikki Jokipii, 14. 12. 2012.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry