Oliko tämä vieraskynäartikkeli näin joulun jälkeen pakollinen?
Ruokahävikin vähentäminen kertoisi ruoan arvostamisesta Ingressi väittää (lihav. HJ):
Suomalaisissa kodeissa syntyy liikaa ruokahävikkiä ja elintarvikejätettä. Hävikin vähentämiseen on löydettävä kiireesti uusia keinoja.
Mutta tekstissä jo kerrotaan, miksei oikeastaan mitään kiirettä tai erityistä tarvettakaan ole:
Tavallaan tämä on ymmärrettävää. 140 miljoonaa hävikkikiloa kuulostaa isolta määrältä, mutta yksilötasolle jaettuna se tarkoittaa päivittäin noin 70:tä grammaa henkeä kohti – kyseessä on siis se nihkeä määrä ruokaa, joka aterialta jää helposti yli.
Eli se yksi peruna, joka on edellä monesti mainittu. Nyt se on "virallista"! Tämä kyllä tapahtuu ihan kehottamatta:
Tämä on hyvä muistutus myös joulun aikaan. Juhlapyhinä moni haluaa tarjota yltäkylläisyyttä. Tehdään se niin, että juhlan jälkeen yli jäävä kinkku, juustot, kalat ja kasvikset hyödynnetään herkullisina hävikkiruokina.
Kinkkua tai juustoa ei heitetä roskiin. Luultavasti ei kalaakaan järin paljon. Me heitimme pois yhden lanttulaatikon, jossa viimeinen käyttöpäivä oli ehtinyt jo olla.
Tuossa otsikossa voi olla se ydin: ruoan haaskaaminen on synti. Ja osoittaa, ettei arvosta ehkä toistakaan? Huonoa käytöstä. Niinkuin mummu aina sanoi.