Tämä oli odotettavissa (valitettavasti maksumuuri):
Tutkijat varoittavat leikkeleistä ja makkaroista – Atria tietää, mitä suomalainen oikeasti haluaaKuluttajat valitsevat itse, mitä he kotonaan syövät, ja oletettavasti tähän ei ole ravitsemussuosituksilla vaikutusta, Atrialta todetaan.
Tilaajalle
Tämäkin:
Uusi suositus: Leikkeleitä ei pidä syödä – Nyt ärähtää lihapomoJulkisuuteen vuotanut kansallinen ravitsemussuositus on herättänyt närää lihantuottajissa.
[..]
Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela kertoo olevansa monesta asiasta eri mieltä tulevaan suositukseen viitaten. Hannukselan mukaan kansallisia suosituksia antaessa tulisi ottaa huomioon paremmin suosituksia käsittelevä kohdemaa.
– Pohjoismaiset suositukset ovat olemassa. Ruotsi on päätymässä niiden pohjalta hyvin perinpohjaisesti erilaisiin suosituksiin kuin Suomi.
Hannuksela näkee, että julkaistava suositus on kokonaisuudessaan huono Suomen lihantuotannolle tai lihajalosteille.
– Tämä on siis huono asia varsinkin, kun Ruotsi päätyi vastuullisuussyistä tulokseen, että lihajalosteet ja varsinkin makkara on kohtuullisissa määrin hyvä asia, sillä siten saadaan koko ruho käyttöön.
Tämä tuntuu ihan kohtuulliselta. Mm. suola on vain yksi leikkeleen ainesosa:
Lihakeskusliitto vastasi viime kesäkuussa ravitsemussuositusten lausuntopyyntöön.
– Lihakeskusliitto esittää, että prosessoidun lihan kulutussuositus kirjoitetaan uudelleen siten, että rajoitukset eivät koskisi prosessoitua lihaa kokonaisuudessaan, vaan esimerkiksi korkeita suola- tai tyydyttyneen rasvan pitoisuuksia. Lihakeskusliitto muistuttaa, että markkinoilla on useita prosessoituja lihatuotteita, joissa on sydänmerkki, lausunnossa kirjattiin.
Asia, "prossessointi", on kansainvälisestikin kiistan kohteena:
Viewpoint: Processed food does not necessarily mean it’s unhealthy—the science behind an essential but misunderstood technologySiinä tämä on hauska:
The core of the confusion around processed foods is definitional. According to the Institute of Food Technologists, processing is—and get ready for this—“one or more of a range of operations, including washing, grinding, mixing, cooling, storing, heating, freezing, filtering, fermenting, extracting, extruding, centrifuging, frying, drying, concentrating, pressurizing, irradiating, microwaving, and packaging.”
Eli mitä tahansa raaka-aineille teetkin, "prosessoit" niitä. Pesemisestä alkaen.
9.11.24. Uudempi GLP:ltä:
Are all processed foods unhealthy? Time for a more nuanced rethinkThe field of nutrition has a long history of overreacting to contemporary research trends, and we risk making the same mistake now with processing. “We’ve had that issue in the past, as with low-fat recommendations” that later turned out to be counterproductive, says Duane Mellor, a dietitian at Aston University in England. “We’ve messed up too many times. We need to make smarter changes more carefully.” The evidence on ultra-processed food, as is often the case in science, refuses to yield simple, black-or-white answers.