• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Ruuan haaskaaminen vain legenda?

Started by Matti Pekkarinen, 20.02.09 - klo:17:36

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Tämä ohjelma tulee varmasti herättämään keskustelua

https://areena.yle.fi/1-50654059

MOT: Leipäjonosta miljoonaluokan ruoka-avuksi

Heikki Jokipii

Kaupan ala näkee tämän asian täysin oikein:

Kaupan ala suhtautuu nihkeästi ajatukseen hedelmien ja vihannesten muovikiellosta â€" "Aika radikaalilta kuulostaa"

QuoteNiemisen mielestä Ranskan päätös vaikuttaa ristiriitaiselta EU:n ruokahävikin vähentämistavoitteeseen nähden. Hedelmät ja vihannekset ovat Niemisen mukaan hävikin kannalta oleellinen tuoteryhmä.

â€" Ei todellakaan voi keskittyä pelkästään muovikysymykseen tuon tuoteryhmän osalta ja jättää huomiotta ruokahävikkiteemaa.

Tämän tajuavat Suomen viranomaisetkin...

QuoteMinisteriön näkökulmasta pakkausten tulisi kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.

â€" Ratkaisut pakkaamisessa eivät tietenkään saa aiheuttaa suurempia haittoja ruoan säilymisen ongelmina, Saarnilehto sanoo.

Keski-Euroopassa esimerkiksi hedelmiä myydään Saarnilehdon mukaan paljon valmispakkauksissa.

â€" Uskoisin, että hedelmien ja vihannesten kohdalla myynti valmiiksi pakattuina ei ole useinkaan ihan välttämätöntä säilyvyyden kannalta.

Suomessa EU-direktiivin täytäntöönpano on työn alla. Hallitus tekee esityksen toimenpiteistä luultavasti loppuvuodesta. Vaihtoehtoina olisivat Saarnilehdon mukaan joko lainsäädäntö tai sopimus, jossa alan toimijat sitoutuisivat tiettyihin toimiin.

Mutta luultavasti tuo yksinkertaisen vähentämisen, pakkaamattomuuden idea taustalle on nyt tullut asumaan.

Paraadoksaalisesti vielä tuo uhkaa luultavasti eniten luomutuotteita. Joita sitten EU ja Suomi toisella kädellä ovat myös sitoutuneet lisäämään.

Heikki Jokipii

Ranskassa on tehty tämä valinta:

Ranskassa kielletään hedelmien ja vihannesten pakkaaminen muoviin â€" Suomessa ajatellaan, että elintarvikkeen säilyvyys on tärkeintä

QuoteRanskassa kielletään hedelmien ja vihannesten pakkaaminen muoviin ensi vuoden alusta alkaen. Suomessa kehitystä ei nähdä pelkästään järkevänä. Klassinen esimerkki on kurkku, jonka pakkaamista muoviin on paheksuttu. Ilman muovikäärettä tuorekurkkujen hävikki ja siten myös ilmastokuormitus kasvaisivat merkittävästi.

Ellei tuohon saada kehitettyä biohajoavia muoveja, tulee esimerkiksi luomutuotteiden hävikki Ranskassa kasvamaan. Entisestään.

Heikki Jokipii

#153
Edelliseen. Tästä lähteestä.

https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2019/05/1-Ekologinen-pakkaus_Juha-Matti-Katajajuuri.pdf

QuoteJo noin 1â€"2 prosentin kurkkuhävikin lisääntyminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muovin valmistus.

Ranskassa varmasti päästään ensi vuoden alusta tuohon 1-2 prosentin hävikkiin. Sen verran äkkiä tuo tulee voimaan: eli se on jo voimassa!

Heikki Jokipii

#154
Itse asiassa melkoista tuhlausta:

Ennakkoluulot estävät hevosenlihan yleistymistä â€" Makkarayrittäjä: "Liha on ensiluokkaista, mutta se jakaa tunteita"

Siinä tietoisku luvuista:

QuoteVuonna 2020 Suomessa teurastettiin 675 hevosta.

Vuosittaisesta noin 4 000 hevosen poistumasta 17 prosenttia käytettiin elintarvikkeeksi.

Hevosenlihaa tuotiin ulkomailta viime vuonna vajaa 1,2 miljoonaa kiloa.

Suurimmat hevosenlihan tuontimaat olivat Argentiina, Belgia, Kanada ja Ranska. Hevosenlihaa tuotiin myös Virosta, Ruotsista, Italiasta, Liettuasta ja Romaniasta.

Paljonko lihaa yhdestä hevosesta saisi? Jos n. 150 kiloa, hävikkiin menisi suomalaisista hevosista lähes puolet ulkomailta tuodusta määrästä, n. puoli miljoonaa kiloa. Vuosittain.

Varmastikin enemmän kuin kotitaloudet heittävät lihaa roskikseen. Vähän alle sen verran kuin luomusianlihaa Suomessa tuotetaan.

Heikki Jokipii

Vertaus:

***

Ludger Wess uudelleentwiittasi
Lars Dittrich
@dittrich_lars
·
15t
"Wenn wir weniger Fleisch essen oder Essen wegschmeißen würden, bräuchten wir auch keine grüne Gentechnik"
Doch, Freunde. Ineffizient Landwirtschaft betreiben verschwendet die gleichen Ressourcen wie Steak vergammeln lassen.🧵

***

Eli tehoton maatalous merkitsee samaa kuin jättää pihvi pilaantumaan.

Reaalimaailmassa ei kyllä pihvejä tuhlata. Muuta kyllä. Mutta sille muulle ei kyllä sitten saada osoitetuksi isoa merkitystä. Vaikka epätoivoisesti yritetään.

Poikkeuksena ehkä juuri edellisessö puheenvuorossa mainittu hevosenliha. Mutta sekin tuhlaus tapahtuu jo aiemmassa vaiheessa kuin kotitalouksissa.

Heikki Jokipii

#156
Näin nyt suunnitellaan:

EU-ruokakassit vaihtuvat maksukorteiksi kauppoihin â€" käyttöönoton viive uhkaa tehdä loven ruoka-apuun kuukausiksi

QuoteHartolassa Tainionvirran seurakunnan emännäksi kutsuttu Hannu Järvinen hakee lähikaupasta myymättä jääneen hävikkiruuan. Rullakkoon kerätyt ruuat siirtyvät nopeasti autoon ja seurakunnan varastoon odottamaan ihmisille jakamista.

Hävikkiruoka on nyt entistä tärkeämpää ruoka-avussa, kun pääosin EU-rahalla kustannettujen ruokakassien jako päättyy kevään ja kesän aikana. Ensi vuoden alussa on tarkoitus jakaa niiden sijaan ruokakauppoihin käyviä maksukortteja.

Tuon toiminnan kannalta on nyt tärkeätä, että ruokakaupat eivät mitoita tarjontaansa liian tarkkaan. Ainakin tämän vuoden ajan.

***

Sinänsä â€" hävikkiruokaan liiittymättömästi â€" on jännää, että nyt palataan korvamerkittyyn rahaan, maksusitoumuksiin. Joiden korvaamista puhtaan rahallisella avustamisella aikoinaan pidettiin edistyksenä. Koska  "fattan" maksusitoumukset katsottiin nöyryyttäviksi.

Heikki Jokipii

#157
Tätäkin täytyi vielä yrittää:

Ruoan hinta nousee entisestään kevään aikana â€" kahden ohjeen nyrkkisääntö ja viikottainen inventaario auttavat säästämään ruoka-ostoksilla

QuotePellervon taloustutkimuskeskus (PTT) on arvioinut ruoan hinnan nousevan tänä vuonna jopa yksitoista prosenttia.
[..]
Boerling-Pomoell nostaa suosittelee erityisesti pyrkimään ruokahävikin vähentämiseen. Hänen mukaansa suomalaisten hävikkiruoan hinta on vuosittain yhteensä jopa puoli miljardia euroa. Tämä tarkoittaa noin kahtakymmentäviittä kiloa hävikkiruokaa per kuluttaja.
[..]
Jos ruokahävikin vähentämiseen keskittyy, voi nelihenkinen perhe säästää Boerling-Pomoellin mukaan noin neljäkymmentä euroa kuukaudessa eli yli neljäsataa euroa vuodessa.

Ã,,äniradiossa korostettiin erityisesti, kuinka raskasta hintojen nousu on talouksille, jotka tähän asti ovat eläneet kädestä suuhun.

Kuvitellaanko, että juuri ne ovat tähän asti syyllistyneet myös ruoan haaskaamiseen?

***

Tuon 11 prosentin vaikutuksesta  on keskusteltu myös täällä:

Quote from: Heikki Jokipii on 09.04.22 - klo:03:13
Eräänlaista "sosiaalipornoa" minusta on, jos maalaillaan (ennakoidun) ruoan hinnan 11 prosentin nousun vuodessa ajavan köyhimmät Suomessa nälkäkuoleman partaalle.

Heikki Jokipii

#158
Tässä on suomalaisittain katsoen yllättäväkin näkökulma:

The world wastes billions of tons of food each year. Here’s how we can transform it into clean energy

Sillä toki siinä esitellään tuohon erilaisia keinoja. Mutta eikö tuo ole sitä, mitä täällä jo tehdään (Suomi mainitaankin kirjoituksessa)? Yrittämättä sitä, että jokainen "perunankuori" tai "leivänkannikka" tulisi syödyksi.

Niin, jopa sekajätteen poltto voi tuottaa tavallaan "fossiilivapaata" energiaa?

Syöntikelpoisen viljan tai muun ruoka-aineen muuttaminen suoraan polttoaineeksi eli energiaksi voi todellakin joskus olla problemaattinen kysymys. Mutta jos ruoka sitten syystä tai toisesta muuttuu jätteeksi, se on huomattavasti hyväksyttävämpää. â€" Edelleen jää optio, että voisikohan "tuon" vielä syödä, jos sen paistaa läpikypsäksi.  8)

Heikki Jokipii

Tässä selkeästi sitten haaskataan ruokaa:

Satoja kiloja grillimakkaraa vedetään myynnistä: "Tuotteet on hävitettävä, pahoittelemme virhettä"

Miksi ne on hävitettävä?

QuoteValmistaja kertoo, että kyseisen päiväyksen grillimakkaran tuote-erään on virheellisesti pakattu maitoa sisältävää chilijuustolla maustettua Nysää. Chilijuusto-Nysä sisältää nimensä mukaisesti juustoa, jota ei lue pakkausmerkinnöissä. Tuote saattaa siis aiheuttaa oireita maitoallergikoille.

Wigrenin mukaan tuote on muilta osin laadultaan hyvä ja turvallinen.

Takaisinvedettävän erän suuruus on 900 kiloa, josta 770 kiloa on toimitettu kauppoihin 8.6.2022 lähtien.

â€" Tuotteet on hävitettävä, pahoittelemme virhettä, Wigreniltä todetaan yhtiön tiedotteessa.

Eikö asian voisi vallan helposti hoitaa lisätarralla, joka kertoisi kaiken tuon? Valtaosalla suomalaisista ei ole maitoallergiaa. Heille voisi edullisesti myydä tuon erän. Tai antaa ilmaiseksi. Hävittämisen sijasta.

Heikki Jokipii

Näin siinä kävi:

WeFood lopettaa toimintansa: syynä toiminnan muuttuminen verolliseksi

QuoteKirkon Ulkomaanavun perustama WeFood on onnistunut vähentämään ruokahävikkiä jo 400 000:lla kilolla. Myymälän toimintaan on osallistunut satoja vapaaehtoisia.

Lopulta yksi työntekija sai melko vähän aikaan. Sen jo huomasimme (ja kysymällä varmistimme), ettei toiminnasta syntynyt ulkomaanapuun jaettavaa.

Heikki Jokipii

#161
Tällainen uusi apuväline:

Ruokahävikin puolittamisessa oppaana ruokahävikkitiekartan uusi sivusto

QuoteKansallinen ruokahävikkitiekartta auttaa tunnistamaan, levittämään ja soveltamaan tehokkaita ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi Suomessa. Tiekartan uusi sivusto www.ruokahavikkitiekartta.fi (www.ruokahavikkitiekartta.fi) tarjoaa monipuolista sisältöä kaikille ruokahävikin vähentämisestä kiinnostuneille.

Otetaan tuolta tämä:

QuoteKotitalouksien hävikkiratkaisut ja hankkeet
Kotitaloudet aiheuttavat merkittävän osan (31-33 %) elintarvikeketjun ruokahävikistä. Määrällisesti tämä tarkoittaa 107-137 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä vuosittain. Eniten ruokahävikkiä aiheutuu vihanneksista, juureksista ja perunoista, toiseksi eniten hedelmistä ja kolmanneksi eniten kahvista. Kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen on pyritty vaikuttamaan esimerkiksi informaatiovaikuttamisen keinoin, pakkaus- ja säilytysratkaisuja kehittämällä sekä teknologiasovelluksin. Tietoa eri toimenpiteiden vaikuttavuudesta on kuitenkin vielä kovin vähän. Tältä sivustolta löydät tarkempia tietoja Suomessa olevista hankkeista sekä ratkaisuista kotitalouksien hävikin vähentämiseksi.

"Pahan" tapamme mukaisesti taas suhteutus väkilukuun. Suuremmasta luvusta saamme henkeä kohti melko tarkkaan 25 kiloa. Noin 2 kiloa kuukaudessa. Puoli kiloa viikossa. Noin 70 grammaa päivässä.

Tältä kyllä yhä näyttää:

Quote from: Heikki Jokipii on 04.06.15 - klo:03:42
Ongelmalle ei ole siis mitään tehtävissä. Koska mitään (ylimääräistä) ei enää käytännössä kannata tehdä. Toistaen uutisesta: asiat ovat "meillä jo sangen hyvällä tolalla".

Varsinkaan se argumentti ei siis toimi, että voisimme jotenkin helpottaa maailman nälkää kiinnittämällä huomiota omaan ruokahävikkiimme.

Tehokkain ratkaisu voi olla tietty välinpitämättömyys koko kysymystä kohtaan. Se, että antaa hintamekanismin hoitaa. Kuten se on jo hoitanutkin: kalliimpia elintarvikkeita ei mene kotitalouksissakaan hukkaan. Aika harvoin puhutaan oikeastaan asian yhteydessä rahasta. Vaan yleensä kiloista.

Heikki Jokipii

#162
Tässä (USA:ssa) penätään myös kustannus/hyötyanalyysia:

USDA Food Waste Climate Initiative Tells People How to Compost
Your tax dollars at work â€" I read this three times and it still looks like a word salad. But there is a disturbing question â€" why?


***

Olisiko niin, että tässäkin kysymyksesä apu tulisi tämäntyyppisistä ratkaisuista:

Belgian-British duo receives first Young Inventors prize

QuoteBelgian-born Victor Dewulf and his British business partner Peter Hedley won the 2022 Young Inventors prize awarded by European Patent Office (EPO) in Munich, Germany. The duo won with their waste recognition and automatic sorting system driven by artificial intelligence.

Vaikka erilainen henkilökohtainen puuhastelu asian tiimoilta saattaakin osalle ihmisiä olla hyvinkin innostavaa ja henkisesti palkitsevaa?

Heikki Jokipii

Tämä nyt varmasti tapahtuu:

Hävikkiruokakauppa WeFood lopettaa, koska toiminta muuttui verotettavaksi â€" Kirkon Ulkomaanavun rahoitusjohtaja: "Ideaa emme kuoppaa"

Kysymällä varmistimme, ettei toiminnasta syntynyt ulkomaanapuun jaettavaa. Vastauksessa puhuttiin 1. toimintavuodesta. Pitäisi ehkä vielä kysyä, syntyikö koko aikana?

Mehän erilaisilla perusteilla epäilimme jo alkuun hankeen onnistumista.

Tämä kerrotaan:

QuoteRedissä sijaitsevan WeFood-kaupan henkilökunta on työllistänyt toimintansa aikana satoja vapaaehtoistyöntekijöitä.
(lihav. HJ)

Olisiko niin, että jos idea ei kestä verojen maksamista tai (kunnon) palkkojen maksamista, se on jo alunperinkin tuhoon tuomittu? Ja jokin muu ratkaisu olisi keksittävä? Kumpaankin tavoitteeseen. Tanskan onnistumisesta pitäisi saada lisätietoja:

QuoteWeFoodin malli on lähtöisin Kirkon Ulkomaanavun sisarjärjestö DanChurchAidilta Tanskasta, jossa toiminta on laajempaa. Siellä hävikkiruokakauppoja toimii kivijalkaliikkeissä yhteensä kuusi.

Sen toiminnan taloudesta. Verotuksestakin. Suomessa tuntuisi, että oikea ratkaisu olisi juuri idean kuoppaaminen.

Heikki Jokipii

#164
Quote from: Heikki Jokipii on 27.08.15 - klo:12:48
Fundeerasin tuota asennettani tuohon La Tomatinaan.

Toisaalta juuri tämä toistuva uutisointi, että ruoan tuhlausta vähentämällä ruokittaisiin ninjaniin paljon ihmisiä, on hedelmätöntä moralisointia, niin kauan kuin ei ole ensimmäistäkään uskottavaa suunnitelmaa, miten tämä säästetty ruoka nälkäisille toimitettaisiin. Kuten on edellä selvästi tuotu esiin.

(Hukkaan heitetyn ruoan hiilidioksidipäästöt ovat sitten toinen juttu, mutta ohitetaan se nyt tässä.)

Toisaalta tämän La Tomatinan tuomitseminen on samalla tavalla hedelmätöntä moralisointia. Mutta jotenkin, kuitenkin pysyn kannassani: jos tuollainen aktio tehdään tietoisesti ja tarkoituksella, en pysty sitä hyväksymään.

Ei loppuun saakka pohtinut tänään Ilta-Sanomien kuvakoostekaan.

Esittelipä vain kuvan ko.. tilaisuudesta. Kommentoimatta. Jotta sellainen on taas järjestetty. Tässäkin maailmantilanteessa.