Author Topic: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus  (Read 97741 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #105 on: 12.03.15 - klo:08:30 »
Vaan mitäpä sitä vastinettani panttaamaan. Ilmestyy tuolla (ks. edellinen puheenvuoroni) jos ilmestyy. Näin sinne kirjoitin:
_______________________

Luulen, että Sinä nyt eettisessä pyrkimyksessäsi olet pahasti erehtynyt:

1. Nk. Reilu kauppa tuskin voi olla "eettistä", jos siinä järjestelmässä vain n. 10% rikkaan maailman maksamasta lisähinnasta saavuttaa ajatellun kohteensa, eli köyhän viljelijän kehitysmaassa.

Tämä 10% on kansainvälisen Fairtrade-organisaation oma arvio, ei minun.

Jos Suomessa järjestettäisiin tavanomainen keräys, jossa tuloutettaisiin kohteelleen vain 10%, asiaa tutkisi poliisi.

Yhdistyksemme keskustelussa asiasta tarkemmmin:

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=126.0
    
"Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus"

2. Luomuviljely tuskin voi olla "eettistä", jos sitä harjoitettaessa sadot jäävät noin kolmannekseen tai alle tavanomaiseen viljelyyn verrattuna. Yhä vielä nälkää näkevässä maailmassamme.

Yhdistyksemme tässä keskustelusta jo asiasta tarkemmmin ...

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=23.0

"Onko luomu eettistä kulutusta?"

... mutta myös koko sivustomme kertoo asiasta.

3. Kerrot "havahtuneesi tähän todellisuuteen" reilu 15 vuotta sitten. Uskon, että hahmotit asian juuri Kepan silloisen surullisen kuuluisan kampanjan pohjalta, jossa suositeltiin "luomua ja lähiruokaa ja Reilun kaupan tuotteita". Kaikki kolme olivat kelvottomia suosituksia - lähiruoka tietysti kelvottomin, kehitysyhteistyöjärjestön kannalta!

Kepan pitäisi nyt - vaikka asiasta on jo n. 15 vuotta - osata pyytää anteeksi tätä typerää ja vahingollista kampanjaansa. Joka on kuitenkin jäänyt monien nuorten ihmisten alitajuntaan.

_____________

Vastineeni on nyt siellä julkaistu. Lopun edestä tämä keskustelu siis siirtyköön sinne.
« Last Edit: 12.03.15 - klo:17:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #106 on: 16.03.15 - klo:09:23 »
Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kirjoittaa näennäisen krittisesti ja näennäisen vaatimattomasti omastaan:

Eroon köyhyydestä taikasauvan iskulla?

Quote
Reilu kauppa ei ole kuitenkaan mikään taikasauvan isku, joka voisi yksinään vastata kaikkiin maailmankaupan, kestävän tuotannon ja eettisen kuluttamisen haasteisiin. Tarvitaan myös monia muita asioita, kuten ihmisoikeudet huomioivaa lainsäädäntöä, sen noudattamista ja reiluja kauppasopimuksia valtioiden välille.

Mutta sitä mahdollisuutta hän ei tietystikään edes maistele, että se todellakin olisi eräänlainen "taikasauva", illuusio, jolla ei oikeasti juuri mitään saataisi aikaan. Ettei sitä tarvittaisi, että se jopa hiukan haittaisi kehitysyhteistyötä, veisi siltä resursseja tehottomaan "hyvältä tuntuu" -puuhasteluun. Joka siis (ks. edellä) meidän kriitikkojen mielestä lähinnä vastaisi totuutta.

Nämä tiedot, joista myös tulee esiin meidänkin esiin tuomamme toiminnan jopa tavallaan hämmästyttävä pienimuotoisuus, yhä vuosikymmenien yrittämisen jälkeen, ja myös asian saaman poliittisem suosion huomioon ottaen, ovat siis Sivoselta:

Quote
Tällä hetkellä Reilussa kaupassa on mukana suurin piirtein 1,2 miljoonaa pienviljelijää ja noin 200 000 suurtilojen työntekijää. Määrä ei ole pieni, mutta Reilun kaupan ulkopuolella on edelleen vähintäänkin satoja miljoonia toimeentulonsa kanssa kamppailevia viljelijöitä ja työntekijöitä. Eivätkä Reilussa kaupassa jo mukana olevat viljelijäyhteisötkään saa läheskään aina koko satoaan myydyksi Reilun kaupan markkinoille. 
(lihav. HJ)

Eivät saa. Jos esimerkiksi luomutarkastaja päättää hylätä kahvisadon luomustatuksen, se ei enää kelpaa Suomen markkinoille. Eikä siitä tai vastaavista tapauksista johtuva itku ja hammasten kiristys kanna tänne asti. Tänne kun tuodaan sieltä sellaisia Reilun kaupan "mannekiineja", joilla on asiasta pelkkää hyvää sanottavaa.

(Jos noita lihavoimiani lukuja vähän yrittäisi saada helpommin hahmotettaviksi: kunnassasi - tai seurakunnassasi - on, sanotaan 400 köyhää perhettä. Järjestetään joulukeräys, jonka tuloilla annetaan tukea yhdelle perheelle. Tai myyjäiset ... tässä nyt keräyskuluista kuitenkaan puhumatta. ... ja kunnan asukkaat ovat tyytyväisiä siihen, että ovat osallistuneet tähän joulukeräykseen, jopa siitä vähän ylpeitä ... myös kaikki valtuustoryhmät antavat tälle keräykselle täyden tukensa ... järjestetään siiis taas ensi vuonnakin!  ;D)
« Last Edit: 16.03.15 - klo:13:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #107 on: 13.05.15 - klo:06:36 »
MMM:n luomukampanjakin sentään maksaa mainoksistaan, mutta Reilu kauppa saa mainoksensa ilmaiseksi, ja YLE:n puolelle, tänä aamuna:

Reilu kauppa kukoistaa, vaikka talous yskii

Jos mennään yksityiskohtiin, niin tämän oli huomannut kauppiaskin:

Quote
– Niissä on myös sellainen mukava lisä, että ne ovat usein myös luomutuotteita. Luomu ja Reilu kauppa menevät arvomaailmoissa aika lailla käsi kädessä. Näin ollen hyllypaikkoja löytyy niille hyvin ja kysyntää on, kauppias Anne Timonen sanoo.

"Arvomaailmoissa", niin ... - tai sitten "tietomaailmoissa".

Hiukan tuli kritiikkikin kyllä esille:

Quote
Kun tietoisuus lisääntyy, arvioinnin kohteena on yhä enemmän myös Reilun kaupan tuotanto. Julkisuudessa on keskusteltu siitä, kuinka paljon viljelijät ja työntekijät hyötyvät Reilusta kaupasta. Terhi-Anna Wilskan mukaan on mahdollista, että Reilun kaupan myynti kääntyy vielä toiseen suuntaan. Tällä hetkellä siltä ei Wilskan mukaan kuitenkaan näytä.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #108 on: 05.06.15 - klo:05:13 »
Tässä on Grist-verkkolehdessä pohdintaa asiasta ...

Why your organic, fair-trade, cruelty-free chocolate bar won’t save the world

("Miksi luomuinen, Reilun kaupan julmuudesta vapaa sukllaapatukkasi ei pelasta maailmaa")

... joka lähtee asiasta ilmestyneen kirjan pohjalta. En saavuttanut kyllä "valaistumista" tuon artikkelin pohjalta, mutta siinä mainittiin hauska tieto:

Quote
The Ecolabel Index has catalogued 459 different forms of certification.

Noin monta erilaista sertifiointia maailmasta siis löytyy.

Se merkitsee jo melkoista kilpailua "alalla". Reilu kauppakin siis todella tarvitsee edellä kerrottua piilomainontaansa!

(Vihje tähän: GMO Pundit)
« Last Edit: 05.06.15 - klo:06:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #109 on: 20.06.15 - klo:08:48 »
Reilu kauppa kertoo kaakaostaan näin:

http://www.reilukauppa.fi/tuotteet/tuotteet0/kaakao-ja-suklaa/tietoa-kaakaosta/

Quote
Reilun kaupan kaakaopavuista maksetaan takuuhintana aina vähintään 2 000 dollaria tonnilta. Mikäli maailmanmarkkinahinta nousee takuuhintaa paremmaksi, maksetaan maailmanmarkkinahinnan suuruista korvausta. Reilun kaupan lisä on suuruudeltaan 200 dollaria tonnilta. Reilun kaupan luomukaakaosta maksetaan lisäksi 300 dollaria tonnilta. Nämä hinnat ovat voimassa vuodesta 2011 alkaen.

Myös kaakaossa (ml. suklaa) useimmat Suomessa myytävät Reilun kaupan tuotteet lienevät luomua. Nyt meillä on tässä aika tuoretta (20 January 2014) tietoa luomukaakaon tilanteesta yleensä (lihav. HJ):

Organic cocoa prices not sufficient incentive to stimulate production

Quote
According to the Dutch company, “only around 1.5% of global cocoa supply is certified organic,” but according to the International Cocoa Organization (ICCO) website, demand “is growing at a very strong pace”. However, the company considers that the current price premium for organic beans of “10–25% above the market price” is not sufficient to compensate for lower yields, commenting that “farmers using pesticides and fertiliser can reach yields of 0.7–1.5 tonnes per hectare…whereas organic farms typically yield 300-500 kg of cocoa beans per hectare”.

Paljonko siis tuottajat hyötyvät siitä, että viljelevät Reilun kaupan luomukaakaota?

Tällä hetkellä kaakaon maailmanmarkkinahinta on poikkeuksellisen korkea eli 3000 dollaria tonnilta. Mutta lasketaan tuon takuuhinnan mukaan ja oletetaan luomusadon olevan puolet tavanomaisesta ja se 500 kg hehtaarilta, ja luomukaakaon mailmanmarkkinahinnan 25% korkeampi kuin tavanomaisen. Näin 2 hehtaarin tiloilta saavat viljelijät tuloja:

Tavanomainen tila: 2 * 2000, yhteensä 4000 dollaria

Reilun kaupan luomutila: 1*2500+200+300, yhteensä 3000 dollaria

Puolitoistakertaisella tuotolla tavanomainen tila saisi tietysti 6000 dollaria. Kolmentuhannen kilohinnalla ja 1,5-kertaisella tuotolla tietysti 9000 dollaria (ja luomutila 3000*1,25+300+200 eli 4250 dollaria).

Jotain luomuviljelijä tietysti säästää keinolannoitteissa ja torjunta-aineissa, mutta tuskin nettona kovin paljoa, koska hän sitten tarvitsee luomulannoitteita ja luomutorjunnan konsteja, jotka eivät ole ilmaisia nekään. Eli aikamoista "persnettoa". Reilun kaupan suomalaisille toimijoille asia kyllä kannattaa, kun on niin, että markkinatutkimusten mukaan Reilun kaupan tuotteiden ja luomutuotteiden ostajat kuuluvat siihen samaan "asiakassegmenttiin".
« Last Edit: 21.06.15 - klo:08:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #110 on: 23.06.15 - klo:09:04 »
Miksi nämä Reilun kaupan kaakaon luomuviljelijät sitten ylipäänsä tekevät sitä, jatkavat viljelyään? Uskonko minäkin "tyhmän maajussin teoriaan"?

a) eivät he sitä paljon teekään, jos yllä oleva 1,5% on totta
b) luultavasti asiassa painaa tietty varmuus ja turvallisuus, tuote menee sitten varmasti kaupaksi tuolla takuuhinnalla, ja kun täällä rikkaassa maailmassa, mm. Suomessa, kaakaon on oltava luomua, niin tehdään sitten sitä.

Mutta näin tuo takuuhinta on myös eräänlainen köyhyysloukku. Jos näiden luomukaakaoviljeljelmienkin kohdalla sovelletaan (kuten Suomessa) siirtymäaikoja luomuun, ei viljelijä sitten uskalla hypätä siitä järjestelmästä heti poiskaan, vaikka hän huomaisi, ettei se jonain vuonna oikeastaan kannatakaan?
« Last Edit: 23.06.15 - klo:09:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #111 on: 19.10.15 - klo:06:59 »
Radio Suomessa äsken - ja asiasta puhutaan vielä lisääkin, luvattiin - oltiin kovasti mukana Reilun kaupan viikon viettämisessä.

Kummallisesti sitten kuitenkin jopa viitattiin tähän Porvoon kaupungin laskelmaan ...

http://eetti.fi/sv/node/158

... mutta ei silti osattu olla kriittisiä koko asian suhteen. Varmasti kuviteltiin, että koko tuo asian lisähinta olisi mennyt "reiluuteen" eli köyhien viljelijöiden hyväksi. Eikä siis oltu tietoisia siitä, että vain n. 10% siitä olisi mennyt, loppu "harakoille", eli tuon systeemin pyörittämiseen eri tavoin.

***

Jatkojutussa mentiin sitten Helsinkiin. Haastattelussa väitettiin sitten, että hintaero on noista Porvoon luvuista pienentynyt - mutta vältettiin kertomasta täsmällisiä lukuja.

Tuttuun tapaan sitten haastateltiin yhtä Etelä-Amerikasta tänne tuotua "mannekiinia". Joka yllätyksettömästi oli kovasti tyytyväinen järjestelmään.

Minusta YLE:n osallistuminen tällaiseen mainoskampanjaan ei ole ongelmatonta. Tai vielä suoremmin sanottuna: ei oikein, väärin!
« Last Edit: 19.10.15 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #112 on: 20.10.15 - klo:13:28 »
Kun S-ryhmä eli Patarumpu antoi tälla tavalla palstatilaa tälle Reilun kaupan asialle, niin päätinpä sinne kirjoittaa vastalauseeni.

(Vaikka se on masentavan turhaa - katso koko tämä ketju, alusta asti.)

PS. Huomasinpa sitten, että ko. artikkeli yritti vedota myös ilmastonmuutokseen, jo itse otsikossaan, itse asiassa (kuten Reilun kaupan kokonaiskampanja tänä vuonna teki). Laitoinpa siitäkin kommentin.
« Last Edit: 20.10.15 - klo:13:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #113 on: 22.10.15 - klo:04:47 »
Vaihtoehto tälle Railun kaupan kaupunki tai -kunta -toimeliaisuudelle voisi olla, että otetaan ystävyyskaupunki tai -kunta kehitysmaasta.

Tällöin voitaisiin (käsittääkseni) suoraan tukea jotain hyviä hankkeita siellä, ja paljon paremmalla hyötysuhteella. Joku "Helsinki-koulu" tai "Helsinki-sairaala" jossain Afrikassa olisi konkreettinen saavutus, johon viitata, josta olla ylpeä. Ja siihen varmaan voisi laittaa keräyslippaitakin pitkin kaupungin julkisia tiloja, jotta yksittäisille ihmisillekin suotaisiin osallistumisesta saatava hyvä mieli.

Ja siinä voisi (esimerkkinä oleva) Helsingin kaupunki myös itse käyttää Reilun kaupan tiedotusmenetelmiä: kustantaa tällaisen projektin eri vaiheissa sopiva (viehättävä, vetoava) "mannekiini" tänne Suomeen asiasta kertomaan!

Nämä kaksi tapaa auttaa pitäisi nyt asettaa vastakkain. Joku valtuutettu voisi ehdottaa tätä toista, ja kertoa, että rahat siihen saadaan lopettamalla (kaupungissa) Reilun kaupan toiminta. Jos tuosta Porvoon laskelmasta jotain osviittaa saa, niin ainakin isoista kaupungeista kertyisi tuolla jo rahoja, joilla saisi ne suoraan kohteeseensa käyttämällä jo merkittäviä tuloksia, kehitysmaaoloissa. Joku tuollainen hanke olisi hyvinkin mahdollinen, erityisesti juuri Helsingille. (Pienemmät kunnat voisivat ehkä yhdistää voimansa, tehdä vaikka "Pohjanmaa-koulun".)

Poliitikotkin ja/tai johtavat virkamiehet voisivat saada osansa: täytyyhän tuollainen laitos aikanaan sen valmistuessa vähintään käydä paikan päällä vihkimässä käyttöönsä!  ;D
« Last Edit: 22.10.15 - klo:05:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #114 on: 25.10.15 - klo:09:12 »
Vedotaan ilmastonmuutokseen, sääliin ja tunteeseenkin ...

Reilu kauppa alkaa panostaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen

... ja ollaan teknologian kehitystä, tehokkuutta vastaan.

Quote
"Kyllä aina löytyy joku, joka haluaa viljellä kahvia, ihan samalla tavalla kuin ruokaa. Se on bisnestä. Jos me pidämme kahvista, kyllä sitä joku viljelee. Mutta pelkään, että tulevaisuudessa maataloustuotanto on suuryritysten käsissä ja jättimäisillä plantaaseilla. Sellaisia ei kiinnosta, ovatko tuotteet vaikkapa geenimuunneltuja."

"Pienviljelijä kuokkii maata, jota hän rakastaa ja jonka hän peri esi-isiltään. Siinä on mukana tunnetta. Sellaista maanviljelyä ei ehkä tulevaisuudessa ole."

Mutta pitäisi olla? Esi-isien tapaan, edelleen? Ja tunteella!?

Mutta tällaisiin ihmeisiin sitä kuitenkin uskotaan:

Quote
Surullisten tarinoiden lisäksi päättäjät saavat Pariisissa kuulla rohkaisevia esimerkkejä, sillä niitäkin onneksi riittää. Eri puolilla Latinalaista Amerikkaa on onnistuneesti esimerkiksi kehitelty luonnonmukaisia lannoitteita, jotka tekevät kasveista kestävämpiä. Tällaiset kokeilut ja niiden levittäminen vaativat kuitenkin rahoitusta.
(lihav HJ)

Luomukin noin mainittu. Kaiken kaikkiaan tämä Paredes on selvästi tietoinen siitä tietystä (suomalaisesta) "asiakassegmentistä", ja käyttää juuri siihen vetoavia argumentteja.
« Last Edit: 25.10.15 - klo:11:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #115 on: 26.10.15 - klo:12:03 »

Tuhon Kepan uutiseen laitoin kommentin. Vaikka se on nyt sielläkin, laitetaan se tännekin:

Quote
Jos ja kun tuota Reilun kaupan kahvia viljellään luomumenetelmin,joissa tuotto on vain noin puolet tavanomaisesta, ja tehokkaat kasvinsuojelumenetelmät kiellettyjä, viljelijät saavat oikeastaan syyttää huonoista tuotoista vaan itseään, ilmastonmuutokseen on turha vedota.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #116 on: 29.10.15 - klo:07:42 »
Tämäkään porukka ei sitten lainkaan miettinyt ...

Reiluilla kahvitauoilla juotiin ennätysmäärä reilua kahvia

Quote
Reilu kauppa ry palkitsee tänäkin vuonna useita Reilujen kahvitaukojen järjestäjiä pienin ja suurin kahvipalkinnoin. Pääpalkinnon eli 10 kiloa Reilun kaupan kahvia voitti turkulaisessa Kurjenpesän dementiayksikössä työskentelevä kahvitteluporukka, joka perusteli järjestämänsä Reilun kahvitauon näin:

"Olemme 18 hengen mukava vanhustyössä toimiva työporukka Turusta. Nyt aiomme osallistua ensimmäistä kertaa Reilun kaupan kahvihetkeen, joka meillä on myös Reilun kaupan teehetki. Olemme yhdessä keränneet ylimääräistä rahaa, jolla ostamme Reilun kaupan kahvia, teetä ja suklaata ja olemme innolla kaikki mukana tukemassa tärkeää ja hienoa asiaa! Uskomme, että tapahtuma innoittaa myös meitä kaikkia ostamaan myös kotiin reilun kaupan tuotteita entistä useammin. Meistä monet ostavatkin jo ainakin reilun kaupan sokeria.

... mitä ja miten paljon heidän keräämillään rahoilla olisi saanut aikaan ne toisin kohdentamalla. Eikä myöskään maailma.net, joka näin antoi edelleen perinteiseen tapaan tukensa tälle liiketoiminnan edistämiselle, ko. artikkelin kiltisti julkaisemalla.

Huomaamattaan Reilu kauppa tulee kertoneeksi, miten tehoton tuen muoto on kyseessä:

Quote
Suomalaiset järjestivät Reilun kaupan viikolla 19.–25.10. ennätyksellisen määrän Reiluja kahvitaukoja, joilla juotiin ennätyksellinen määrä Reilun kaupan kahvia: yhteensä 243 210 kupillista! Tällä määrällä Reilun kaupan kahvia suomalaiset työllistivät yhteensä 170 Reilun kaupan kahvinviljelijää viikoksi.

Jos Reilun kaupan lisähintaa oli euronkin verran, kahvinviljeliän viikkoa kohti siitä tulisi 1430 euroa. Voi olla ihan varma, että tuosta summasta - mikä se sitten ihan tarkasti onkaan - viljelijä näkee vain vilauksen, vain murto-osan. Kun jopa noilla mainituilla vanhustenhuollon työntekijöilläkään on tuskin tuollaista viikkopalkkaa ...
« Last Edit: 29.10.15 - klo:08:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #117 on: 02.01.16 - klo:09:51 »
Tästä artikkelista selviää, etteivät viljelijät Costa Ricassa suinkaan ole yksimielisiä luomumenetelmistä kahvinviljelyssä:

Svåra förutsättningar att odla ekologiskt

Quote
Att odla ekologiskt kaffe i Costa Rica, känt för sin naturvård, kan tyckas ”naturligt”. Efter ha att pratat med flera lokala kaffeodlare framkommer en annan bild. El Niño, kafferost och halverade skördar är realiteter som kräver åtgärder och anpassningar. Meningarna går dock isär mellan bönder och naturvårdare ifall bekämpnings- och gödningsmedel är lösningen

Yhtenä syynä siten juuri ja myös se siellä riehuva ruostesienitauti. Johon Reilu kauppa ei ole mitään kantaa ottanut:

Eikö viimeistään nyt Reilun kaupan pitäisi luopua luomukahvista

Reilun kaupan yhdistys kirjoittaa etusivullaan:

Quote
Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan.

Paitsi siis silloin, kun luomusäännöt ja sen tietyn "asiakassegmentin" olemassaolo asettuu esteeksi.
« Last Edit: 02.01.16 - klo:13:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #118 on: 11.04.16 - klo:14:48 »

Mistään kriitikistä välittämättä, sitä krtiikkiä edes ollenkaan mainitsematta, antavat vasemmistolehdet yhä tukensa tälle periporvarilliselle (ja sen lisäksi huonolle) idealle:

Reilun kaupan tuotteiden myynti kasvoi liki seitsemän prosenttia

Tuo oli Kansan Uutiset. Melkeinpä vetoa uskallan lyödä, että sama on Demarissa, kohta puoleen, myös.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #119 on: 25.10.16 - klo:06:21 »
Tämä kyllä jo tiedettiinkin, mutta tässäkin listassa pari ensimmäistä on luomua:

Reilu kauppa kasvaa, katso lista suosikkituotteista

Pari muutakin 10 myydyimmästä luomua. Tästä laajemmasta listasta ...

https://www.foodie.fi/products/collection/reilukauppa2016

... löytyy sitten luomutuotteita lisää. Aivan suhteeton määrä ollakseen sattuma.

Ja hyvin on edelleen Reilu Kauppa onnistunut sokeuttamaan arvioitsijoidensa silmät:

Quote
Kehitysmaiden pienviljelijöiden ja työntekijöiden aseman parantamiseen tähtäävän Reilun kaupan järjestelmän tuotteilla on S-ryhmän marketkaupoissa tärkeä rooli.

– Reilun kaupan tuotteet osuvat moneen isoon trendiin. Kuluttajia kiinnostaa tuotteiden alkuperä sekä tuotannon vastuullisuus ja eettisyys. Tarjoamalla Reilun kaupan tuotteita tarjoamme kuluttajille juuri näihin arvoihin sopivia tuotteita, Tapio kertoo.

Näin myös S-ryhmä jatkaa tuon myytin levittämistä eteenpäin. Saa tietysti siinä ohella myydyksi jotain.
« Last Edit: 31.10.16 - klo:14:03 by Heikki Jokipii »