Tätä täytyy nyt todella ihmetellä:
Näin paljon sademetsää täytyy kaataa yhden suomalaisen kahvin kulutusta vartenSuomalaisten suosikkijuoma kahvi on suuri pinta-alasyöppö. LUT-yliopistossa tekeillä oleva tutkimus paljastaa kahvin merkittävän osuuden luontokadossa.
[..]
Suomi on kahvinjuonnin suurmaa. Suurin osa suomalaisista juo kahvia 3–5 kupillista päivässä. Suomalaiset kuluttavat paahdettua kahvia vuosittain noin 10 kiloa henkeä kohden.
– Yhden kahvikilon kasvattamiseksi pitää raivata kymmenen neliömetriä sademetsää. Suomalaisen vuosittain kuluttaman kahvimäärän kasvattaminen vaatii peräti sata neliötä raivattua maata, laskee tutkijatohtori Natasha Järviö LUT-yliopistosta.
Sademetsän raivaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että alueelle luontaisten kasvien ja eläinten elinmahdollisuudet häviävät, kun tilalle istutetaan viljelykasveja.
Mutta sitten mennään tällaisiin väitteisiin:
Järviö listaa kahvin lisäksi esimerkiksi teen, kaakaon ja banaanit luontokadon kannalta haitallisimpien viljelykasvien joukkoon.
Kuluttaja voi kuitenkin vaikuttaa asiaan oikeilla valinnoilla.
– Näistä tuotteista on tarjolla myös luomu- ja ekovaihtoehtoja, jotka ovat luonnon kannalta huomattavasti parempia valintoja, painottaa Järviö.
Sammakkomerkki kahvipaketeissa kertoo siitä, että ne ovat Rainforest Alliance -sertifioituja, mikä takaa tuotannon vastuullisuuden. Reilun kaupan kahvi taas tukee muun muassa kahvista saatavien tulojen tasaisempaa jakoa.
Vaikka täältä selviää, että myös luomukahvin sadot ovat selkeästi tavanomaisia pienempiä. Jolloin suomalaista kohti tarvittava sademetsämäärä on
suurempi. Eikä tässä ole vielä edes laskettu, paljonko typen kerääminen kahvikasville vaatii pinta-alaa:
https://www.coffeehabitat.com/2010/01/organic-coffee/Luomuväärinkäsityksen lisäksi LUT:issa on liian ruusuinen kuva Reilun kaupan vaikutuksesta.
Myös kahvia uhkaavat nyt taudit kuten banaaniakin. Vrt. juuri edellä. Jos Reilun kaupan viljelijän banaani- tai kahvisadon tuhoaa tauti täysin, hän ei saa senttiäkään. Tai pesoakaan.