Tuottava Maa Turvattu Luonto

Muut => Muut aiheet => Topic started by: Heikki Jokipii on 12.02.09 - klo:18:49

Title: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 12.02.09 - klo:18:49
Tällainen otsikon ilmiö on olemassa, erityisesti Suomessa.

Viimeksi huomasin sen Uutispävä Demariin saamani yleisönosastokirjoituksen kohdalla. Tämä uutisessamme oleva osa (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=63) julkaistiin.

Mutta tätä alkuosaa lähettämästäni kirjoituksesta ei julkaistu:

Quote
Luomu tekee nk. Reilun kaupan vielä kehnommaksi

Niin kutsuttu Reilu kauppa on saanut itselleen aivan kohtuuttoman hyvän maineen. Missä tahansa muussa yhteydessä keräys, jossa kohteelle menee vain 10 prosenttia tuotosta, katsottaisiin jo huijaukseksi. Reilun kaupassa kuluttajan maksamasta lisähinnasta vain tuo osa tavoittaa varsinaisen autettavan, keskimäärin.

Ellei tämä jo olisi riittävän kehnoa, Reilu kauppa on lisäksi ryhtynyt edistämään – erityisesti Suomessa – luomutuotteita. Kun luomu – oli se sitten kahvia tai puuvillaa – menetelmänä tuottaa ehkä vain puolet tavanomaisesta, kehitysmaan viljelijän saama osuus vieläkin pienenee, jopa vain viiteen prosenttiin. Luomun käsityövaltaisuus viimeistään sulkee viljelijän köyhyysloukkuun.

Maailmalla kritiikki, kuten vaikka tämä "Unfair Trade" (http://www.adamsmith.org/publications/economy/unfair-trade-20080225961/), sallitaan ja asiasta keskustellaankin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 18.02.09 - klo:06:07
Hesarissa 17.2.2009 otsikolla "Kauppaneuvos omistautui Reilulle kaupalle" haastateltiin Soili Suonojaa. Tällaisia hänestä ja hän:

Quote
Suomalaisen liike-elämän voimanaisiin kuuluva Suonoja ei ole enää päivätöissä. Sen sijaan hän istuu usean suuryrityksen kuten VR:n, Korsisaari Oy:n, Eilakaisla Oy:n ja Lännen tehtaat Oyj:n hallituksessa. Alko Oy:n hallituksessa hän on puheenjohtaja.

Vuoden alussa hän otti nuijan käteen myös Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä.

"Syy miksi innostuin ja oikein tosissani, on se, että Reilu kauppa on hyvä tapa tehdä hyvää. Siinä kun voi vaikuttaa arkiostoksillaan", hän muotoilee.

Suonoja kertoo olevansa erittäin työorientoitunut eikä juuri lämpene hyväntekeväisyydelle, joka merkitsee vastikkeettoman rahan jakamista.

"Mutta että tarjoaa köyhien maiden ihmisille työn kautta lisääntyvää hyvinvointia, se on minusta kannatettavaa."
(lihav. HJ)

Oikein Snellmanin ja 1800-luvun henkeen.

Ja sitten:


Quote
Reilua kauppaa ei voi enää sivuuttaa noin vain: neljä viime vuotta sen kasvu Suomessa on ollut vuosittain yli 50 prosenttia vähittäiskaupan arvossa. Myös tuotteiden määrä hyppäsi viime vuonna alle neljästäsadasta 820 tuotteeseen.

Kauppareissuillaan Suonoja on innostunut "oikein etsimällä etsimään" reiluiksi sertifioituja tuotteita.

Eikö tässä ole vaarana, että puhdistetusta omastatunnosta huumaantuneina alamme kuluttaa jo entisen päälle kaikkea turhaa?

"En usko, sillä eettisiä valintoja tekevät kuluttajat ovat yleensä aika harkitsevia ostostensa suhteen", Suonoja miettii.

Hän on myös luottavainen sen suhteen, että taantuma ei horjuta Reilua kauppaa.

"Huono taloustilanne lisää usein yhteisvastuuhenkeä. Silloin pidetään huolta myös heikoimmista."

Puhe vie "talvisodan henkeen", mikä innostaa kauppaneuvosta. Hän tulkitsee, että kamppailu itsenäisyydestä oli myös taistelu oikeudenmukaisen elämänmallin puolesta.

Ja vielä vähän luomuhempelyä:

Quote
"Kaikkien elävien olentojen kunnioittaminen kuuluu arvopohjaani", seesteisesti hymyävä rouva toteaa – ja suree muun muassa eläinten osaa tehomaataloudessa.

"Eläimet ovat täysin puolustuskyvyttömiä. On hirveää, kun aikuiset ihmiset kohtelevat niitä huonosti."

Kommemtoimatta nyt yksityiskohtaisesti, niin tässä oivallinen esimerkki siitä, miten kauppaneuvoksenkin tasoinen henkilö menettää kaiken taloudellisen analyyttisyytensä, kun on kyse Reilusta kaupasta. Kunhan vaan hyvältä tuntuu, jos joku on "hyvä tapa tehdä hyvää". Suonojalla pitäisi luettaa tuo Unfair Trade (http://www.adamsmith.org/publications/economy/unfair-trade-20080225961/), ja kysyä mielipidettä sen jälkeen.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 20.02.09 - klo:22:40
Rohkaisinpa mieleni ja lähetin tämän, sähköpostitse:
_________________

Kauppaneuvos Soili Suonoja


Helsingin Sanomien artikkeliin 17.2.2009 viitaten rohkenen kysyä seuraavaa.

Oletteko tietoinen siitä kritiikistä, jota Reilua kauppaa kohtaan on esitetty?

Mm. Adam Smith –instituutin raportti antaa hyvin pessimistisen kuvan asiasta, tässä Teille nettilinkki:

www.adamsmith.org/images/pdf/unfair_trade.pdf

Jos vain noin 10% lisähinnasta kohdistuu keskimäärin hyväntekeväisyyden kohteelle, se ei vaikuttaisi kovin järkevältä eikä moraaliselta tavalta hyvää tehdä.

Tämän lisäksi asiaan on esitetty kritiikkiä siinä suhteessa, ettei se globaalin markkinatalouden (joka asia Teille lienee tuttu) puitteissa lopulta auta yhteensä mitään: joku toinen kehitysmaan tuottaja kärsii.

Sen lisäksi ja erityisesti kysyisimme kantaanne siihen, miksi suomalainen Reilu kauppa suosii tehotonta luomuviljelyä tuotevalikoimassaan, Kaiken järjen mukaan se vielä enemmän estää kehitysmaiden viljelijöitä pääsemästä eroon köyhyydestään.

Kunnioittavasti

Heikki Jokipii

puheenjohtaja yhdistyksessä
Tuottava Maa – Turvattu Luonto ry
http://www.tuottavamaa.org/

PS. Pyydämme myös lupaa julkaista vastauksenne kysymyksiimme tällä nettipalstallamme.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 10.04.09 - klo:07:57
Odottelen tässä nyt ”kieli pitkällä”, että tämä Suomen IPS:n (http://www.ipsinternational.org/fi/) kääntämä uutinen ilmestyisi jossain:

Quote
GHANA : Reilun kaakaon vienti kolminkertaistuu
Francis Kokutse
Accra, 06.04.09 (IPS) - Reilun kaakaon vienti Ghanasta kolminkertaistuu, sillä Britannian suurin suklaanvalmistaja Cadbury on sitoutunut ostamaan sitä 40 000 viljelijän osuuskunnalta.

Miksikö? Kun katsoo alkuperäistä uutista englanniksi, se esittää aivan herkullisia lukuja sen laskemiseen, paljonko prosentuaalisesti Reilu kauppa ghanalaisia hyödyttää – siitä rahamäärästä laskettuna, mitä me Reilun kaupan suklaasta tai kaakaosta maksamme!

 Inter Press Service (Johannesburg) Ghana: Cadbury's Deal Destined to Sweeten More Farmers' Lives (http://allafrica.com/stories/200904010072.html)

***

Ihan mukavasti sattumoisin tuli vertailukohdaksi uutinen suomalaisesta huijarista (HS tänään):

Quote
Sairaiden lasten varjolla pari miljoonaa euroa huijanneelle vankeutta

Parantumattomasti sairaiden lasten toiveiden toteuttamisen varjolla kerättiin noin neljässä vuodessa parin miljoonan euron rikoshyöty. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina rahankeräyshuijausta pyörittäneen miehen kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen sekä viiden vuoden liiketoimintakieltoon.

Oikeus oli katsonut, että petos ”heikensi luottamusta yleishyödyllisiin keräyksiin". Varsinaiseen eli ilmoitettuun kohteeseen meni tuosta 2 miljoonasta 26 000 euroa.

Huomatkaa myös oikeuden tulkinta:

Quote
”Lahjoittajat saivat vähäarvoisia tuotteita tai lehden. Kyseessä oli oikeuden mukaan silti varainkeruu eikä tuotemyynti niin kuin [syytetty] Leppä väitti”. 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 10.04.09 - klo:14:20
Enpä malta kuitenkaan odottaa, vaan tässä analyysini.

Tämä Cadbyryn ratkaisu tuo siis yhteensä 750 000 plus 1,5 miljoonaa, eli yhteensä 2,25 miljoonaa dollaria lisätuloja Ghanan kaakaon viljelijöille. Kun viljelijöitä on 40 000, se tekee noin 56 dollaria viljelijää kohti.

Tämä stemmaa (suurin piirtein) myös sitä kautta, että Reilun kaupan yhdistys myös kertoo, että viljelijät saavat järjestelmässä tonnilta 150 dollaria lisätuloja. Lisämenekkiä on 10 000 tonnia, eli 250 kiloa viljelijää kohti. Lisätulo sen mukaan olisi lähempänä 40 dollaria – okei, olkoon noin 50 dollaria per viljelijä.

Tonni kaakaota maailmanmarkkinoilla maksaa siinä 1500 – 2000 dollaria. Mutta mitä tuote – kaakao tai suklaa – maksaa Suomessa kaupan tiskillä? Siinä viisin- tai jopa kymmenkertaisesti.

Entä mikä on Reilun kaupan lisä tuotteen hintaan. Se vaihtelee, mutta Oulun lääninhallituksen v. 2005 tekemän selvityksen (http://www.laaninhallitus.fi/lh/oulu/bulletin.nsf/PFBDArch/376EC24A39D39D35C2256FF00040DDC3?opendocument) pohjalta uskaltaa hyvin arvioida, että kilolta lisäkustannus on vähintään 10 euroa. Oletetaan tässä myös, että suklaa tai kaakao on 100% tätä ”raakakaakaota”. Oletus on kohtuullinen tässä laskelmassa, menemättä yksityiskohtiin.

Näin suomalainen tai englantilainen suklaan ystävä (tai ystävät, määrä on sen verran suuri), ostaessaan Reilun kaupan tuotteita, maksaa ylimääräistä tuon yhden (keskimääräisen) viljelijän tuotoksesta (10 * 250 kg) siis vähintään  2 500 euroa. Josta siis viljelijä saa sen 50 dollaria.

Menemättä hiuksenhalkomisin valuuttakursseista ynnä muista, voimme siis sanoa, että myös Reilun kaakaon kohdalla perille menee kutakuinkin sama osuus, siinä yhden kahden prosentin kieppeillä, mitä edellä mainitussa Suomen oikeustapauksessa.   

***

Ko. "yrittäjä" sai tämän palautussuhteen takia noin 2,5 vuotta linnaa.

Reilu kauppa taas nauttii – näillä ansioillaan – lähes jakamatonta suosiota kaikissa yhteiskuntapiireissä, oikeastaan puoluekantaan katsomatta, ynnä lehdistön erityiskohtelua: mm. "Reilun kaupan viikko" tuodaan esille ikään kuin ihan virallisesti asetettuna  yms. jne. jne.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Matti Pekkarinen on 10.04.09 - klo:20:46
Tuo Silja Suonoja ei sitten koskaan vastannut?
Näitä esimerkkejä on pilvin pimein: Kun on ennättänyt sitoutua johonkin hulluuten, ei voi siitä julkisesti irrottautua, vaikka itse huomaakin tulleensa narratuksi.
Nosta hattua niille harvoille rohkeille... Heikki tiedät ainakin pari...

Matti
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 11.04.09 - klo:14:10
Tuo Silja Suonoja ei sitten koskaan vastannut?

Eipä todellakaan ole.

Hän ei ole valtion virkamies, jonka näin tehdä täytyisi, mutta silti jossain määrin ihmetyttää, että vastausta ei ole tullut.

Nyt - edellisten huonojen kokemusteni pohjalla, kysyisin - saako edes lehteen tästä asiasta kritiikkiä? Huonolta tuntuu - jopa luomua voi sentään vähän kritisoida, mutta tätä "pyhää lehmää" mitä ilmeisemmin ei.

Olisiko syytä laittaa edes nettiin suomenkielinen palsta, jossa nämä faktat tuotaisiin esiin?  Vaikuttaisiko se?


***

Tai tämä tarra/laatta nk. "keisarinnan kiveen" (http://www.vastavalo.fi/albums/userpics/12399/Keisarinnan_kivi_Helsingiss_.jpg) Helsingin Kauppatorilla:

"Tässä on Reilun kaupan varhainen muistomerkki. Keisarinna lahjoitti vierailullaan kaupungin köyhille 5000 hopearuplaa. Tästä jalomielisyydestä ihastuneena Helsingin kaupunginhallitus nostatti tämän asian muistokiven, joka maksoi 30 000 hopearuplaa.

Nykyisen Reilun kaupan lisähinnasta menee kohteelleen, köyhälle kehitysmaan viljelijälle keskimäärin 10 prosenttia."


(luvut tuossa eivät ehkä eksakteja, mutta tarkistettavissa, ja lukujen suhde aika oikein HJ)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 12.04.09 - klo:07:37
Nyt artikkelin suomenkielinen versio on netistä saatavissa:

Reilun kaakaon vienti kolminkertaistuu Ghanassa (http://www.maailma.net/artikkelit/reilun_kaakaon_vienti_kolminkertaistuu_ghanassa)

Sen luvuilla (pois on jätetty maininta 1,5 miljoonan dollarin lisästä) asia näyttäisi vielä surkeammalta: 40 000 viljelijää jakamassa 560 000 euroa, viljelijää kohti 14 euroa. Se olisi 2 500 eurosta (vrt. yllä) 0,6%.

Eikö artikkelin kääntäjällä tai julkaisijalla mikään "kello" ole soinut, asian naurettavuus näkynyt. Vaikka 1 euron päivätuloilla (suurin piirtein nykyisen absoluuttisen köyhyyden raja 1,25$) tuo tarkoittaa kahta viikkoa. Jos oletetaan vielä, että viljelijällä on perhe, ei sitäkään.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 13.04.09 - klo:13:01
Vai pitäisikö tästä asiasta tehdä rikosilmoitus?

Tämä menettely on nyt liiankin muotia, mutta jos katsotaan ihan noita lukuja?

Samoilla perusteilla kuin tässä Lepän tapauksessa, Reilun kaupan eri toimijat, erilaisia "lähettiläitä" myöten, paitsi vankeuteen niin liiketoimintakieltoon 7 vuodeksi?

Joskus olen kuullut, että laki olisi kaikille sama, Suomessa.

Saatu henkilökohtainen hyöty jakautuu tietysti Reilun kaupan yhteydessä laajemmalle, mutta ei kai tämänkään asiaan pitäisi vaikuttaa? Pieni "varastettuun tavaraan ryhtyminen" kun on kai rikos, vaikka itse varkauden tapahtuessa olisi ihmisellä täysi alibi?
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 14.04.09 - klo:07:30
Tänään ko. suomennos sitten ilmestyi Uutispäivä Demarissa, ja äsken lähti "tyrkylle" myös sen kritiikki sinne, yleisönosastoon.

PS. tänään: Oikeastaan jopa yllätyin, mutta se julkaistiin tänään 15.4.2009. Kirjoituksessa esitin suurin piirtein saman laskelman (yksinkertaistaen hiukan, UD:n uutisen mukaiseksi) kuin edellä, ja saman rinnastuksen tähän huijariin. Ja totesin lopussa, että kaikki tämä menee kyllä reilusti "yli hilseen".

Nyt sitten odottelemaan, mitkä ovat "kootut selitykset". Vai vastataanko vaikenemalla.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 19.07.09 - klo:13:42
Tämä edellä mainittu kirjoitukseni meni "kuin vesi hanhen selästä".

Uutispäivä Demarissa oli 15.7.2009 sekä noin aukeaman puffikirjoitus Reilun kaupan puolesta, että tämä pääkirjoitus ...

Eettiset valinnat eivät ole suhdanteista kiinni (http://www.demari.fi/content/view/6423/318/)

... joka, kuten voitte lukea, tukee myös varauksitta Reilua kauppaa (käytän tätä nyt ilmiön nimenä, enkä joka kerta laita sanaa "reilu" lainausmerkkeihin!).

Ainoa iloni tässä on, että viimeiseen tylyyn (retoriseen) kysymykseeni ko. kirjoituksen kommenteissa ei kukaan ole pystynyt vastinetta lähettämään, ainakaan tähän mennessä:

"No, pitääkö tuo 10% paikkansa vai ei?"

(Kaakaolaskelmassanihan hyöty ei ollut sitäkään vertaa, ks. edellä)

***

Olen ymmärtänyt, että "pahikset" tässä maailmassa osaavat laskea rahansa ja hyötynsä tarkkaan. Jos "hyviksillä" laskutaito on tätä luokkaa, mistä Reilussa kaupassa on kyse, maailma ei taida juuri paremmaksi muuttua.

Jos Raamatun kertomuksen (http://ftp.funet.fi/index/bible/fi/1992/Mark.12.html#o75) "rikkaan" suuri lahjoitus muuttuu matkalla "lesken rovoksi", niin se ei kyllä varmasti Jeesuksenkaan mielestä tee/olisi tehnyt autuaaksi ketään!
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.08.09 - klo:17:37
Osoitua siitä, miten tämä "Reilu kauppa" -taikasana tomii kuten "luomu" -taikasana - ja hups, kakki laskutaito on ihmiseltä kateissa - on tämä Hesarin artikkeli:

Rajansa reilullakin (http://www.hs.fi/artikkeli/Rajansa+reilullakin/1135248648767)

Sehän olennaisesti kertoo, että n. 45 kilon kahvisäksiltä viljelijän saama hyöty on n. 5 dollaria. Ja se summa on sama, minkä suomalainen maksaa ylimääräistä n. kilosta nk. Reilua kahvia, tai kutakuinkin niin. Mutta sitä ei tuoda esille.

Joka tapauksessa siis reippaasti alle 10% suomalaisen ostajan hyvästä tahdosta menee rahana perille. Siis ollaan rajoilla, joka keräyksen kohdalla jo hyvin ylittäisi tutkimuskynnyksen, onko kyse huijauksesta.

***

Tältä pohjalta kyse on siinä määrin ihan puhtaasta bisneksestä, että allekirjoitan eli hyväksyn täysin UEFA:n tämän päätöksen:

Reilun kaupan pallot eivät kelvanneet Uefalle (http://www.mtv3.fi/urheilu/futis/uutiset.shtml/arkistot/futis/2009/08/935900)

Jos vain yhtä brändiä suosittaisin, pelihän ei olisi - reilua!
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.09 - klo:06:56
Uutispäivä Demarin ”Ekovinkki” –palstalla Reilun kaupan edistämisyhdistyksen Meri Savonen kirjoittaa tänään 20.10.2009 otsikolla ”Muista ympäristöä Reilun kaupan tuotteilla”. Kirjoitus osoittaa, että reilu kauppa on taas vanhalla vankalla luomulinjallaan – onko se tosin juuri muulla linjalla ollutkaan.

Kirjoitus alkaa vanhalla iskulauseella: ”Ympäristöä voi kunnioittaa valitsemalla luomutuotteita, lähituotantoa ja Reilun kaupan tuotteita.” Savonen kertoo myös, että ”pyrkimyksenä on mahdollisimman luonnonmukainen viljely” ja että ”Suomessa myynnissä olevista Reilun kaupan tuotteista lähes puolet on myös luomusertifioituja.”

* * *

Samassa lehdessä on sitten myös uutinen ”Reilu kauppa pelasti banaaniviljelijän välikäsiltä”. Uutisessa kyllä todetaan, miten ”Reilua kauppaa on toisinaan kritisoitu siitä, että osa rahoista jäisi välikäsille”, mutta asia kuitataan haastatellun Francisca Marquezin lausunnolla, jossa hän vain toteaa, että ennen meni välikäsille, mutta kun on perustettu viljelijöiden yhdistys, ”on mennyt paremmin”.

Ei tällaisella lauseella kuitata sitä kansainvälisen Reilun kaupan liiton omaa tietoa, että vain n. 10% Reilun kaupan lisähinnasta saavuttaa viljelijät. Mutta ilmeisesti Reilun kaupan kanssa toimivia ja siitä tienaavia ei saa sanoa ”välikäsiksi”, jollaisia ovat vain pahat kapitalistit ja ”suuryhtiöt”.   

Numerotaidottomuus kuuluu Reiluun kauppaan muutenkin. Ei Marquez eikä uutisen suomalainen toimittaja Pauliina Pietilä problematisoi mitenkään Marquezin tätä kertomusta:

Quote
- Valvojat käyvät jatkuvasti tarkistamassa, miten teemme työtä. He valvovat, että hedelmät ovat korkealaatuisia, eikä niiden tuottamisessa ole käytetty kemikaaleja,

Kemikaaleista luopuminen tekee plantaasin ylläpitämisestä kallista. 

- Ennen käytimme siemeniin kemikaaleja, mutta nyt täytyy sama tehdä mekaanisesti. Suurin kustannus on työntekijöiden määrä. Siihen, mihin ennen tarvitsin yhtä työntekijää, tarvitsen nyt kolme.

Jos tämä tapahtuisi Suomessa, niin täällä tuskin iloittaisiin ”kehityksestä” – oli sitten kyse mistä tuotannon alasta tahansa – jossa saman tuloksen aikaansaamiseen tarvittaisiin nyt kolme henkilöä aiemman yhden sijasta. Edes työllistämismielessä. *)

Erityisesti Uutispäivä Demarin tilaajien ja lukijoiden uskoisin pikemminkin kauhistuvan, jos tulisi esiin ehdotus, jossa Suomen maataloudessa työskentelevä väki kolminkertaistettaisiin!

(Joidenkin kemikaalien mahdollisista osoitetuista haitoistakaan ei tuossa ole kyse, koska kaikki kemikaalit ovat uutisen mukaan ko. tilalla kiellettyjä. Kyse on selvästi luomutarkastajista, ”korkealaatuisuus” on sivuseikka.) 

__________

*) PS 28.10.2009: vielä selventäen: vaikka Reilu kauppa maksaisi jotain lisähintaa, kolminkertaisia hintoja (joista voisi makssa kolminkertaiset palkkamenot) ei varmasti!
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 05.11.09 - klo:06:52
Eikä edelleenkään kritiikillä ollut mitään vaikutusta, sitä ei edes huomattu.

Nyt Uutispäivä Demari julkaisi koko aukeaman verran Reilun kaupan juttua - käytännössä sen joulumainoksen - joissa jutuissa ei ollut viitettäkään siihen suuntaan, että asia saattaisi olla jossain määrin kiistelty.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Matti Pekkarinen on 05.11.09 - klo:08:46

Joo siis strategia on se, että kun tarpeeksi usein ja kovaa huudetaan, niin valhe muuttuu totuudeksi?
Asiassa kummastuttaa se, että eihän lehtiväki ole tyhmää. Monet siellä näkevät valheen läpi kyllä. Mutta "jäljet pelottavat", kuten sadun leijonanluolalla. Varoittavia esimerkkejä on. Kadulle tai freelanceriksi joutuneita ja uhkailtuja (minäkin), kun luomua on tulut arvostelleeksi.

Jospa kuitenkin ennemmin tai myöhemmin käy kuten toisen sadunpaimenpojalle: jatkuvasti valehtelevaa ei uskota.
Ainakaan kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa.

Matti
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 10.11.09 - klo:19:53
Tämä saattaa näyttää näennäisesti hyvältä, Reilun kaupan osalta ...

Teekauppa hiljenee, Reilun kaupan tiloilla helpompaa (http://www.kepa.fi/uutiset/blogit/archive/2009/11/10/teekauppa-hiljenee-reilun-kaupan-tiloilla-helpompaa)

... mutta kun katsomme tätä Oulun lääninhallituksen hintavertailua (http://www.laaninhallitus.fi/lh/oulu/bulletin.nsf/bydate/376EC24A39D39D35C2256FF00040DDC3/$file/Reilun_kaupan_hintataulukko.pdf) vuodelta 2005 ja näemme sieltä, miten juuri Reilun kaupan teestä maksetaan kymmeniä euroja enemmän kilolta kuin tavanomaisesta, niin menevätkö nämä kymmenet eurot perille "Intiaan". Eivät, luulen vahvasti, vaan heidän saamansa hyöty on korkeintaan euroissa, kilolta.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 23.12.09 - klo:20:23
Se on tässä nk. Reilussa kaupassa, ja luomussa, ja jopa ilmastonmuutoksessa siten, että kun asiasta on kehittynyt jonkinlainen bisnes, jossa joidenkin toimeentulo on asian jatkumisesta kiinni, niin kummasti sitä löytyy hyviä perusteluja asian jatkamiseen, samaan tapaan, kaikesta kritiikistä huolimatta, se pois selittäen.

Tämä nk. "Reilu kauppa" on jopa ylpeä suuresta, kattavasta organisaatiostaan ... on hyvin vaikea uskoa, että se olisi (ainakaan välittömästi) tyytyväinen sellaiseen järjestelyyn maailmankaupassa - jossa sitä ei lainkaan tarvittaisi!

PS. Kun tässä on tullut viime aikoina tutkisteltua vähän historiaa (http://jokiheik.tripod.com/id14.html), niin törmäsin tietoon, että yhdistyksen perustamislupa Suomessa 1800-luvulla oli keisarista kiinni. Tämä tuntuu toki nykyaikana hullulta - mutta viitaten edelliseen, olisiko siinä sittenkin ollut joku järki ... :)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Matti Pekkarinen on 23.12.09 - klo:20:50
Ilmeisesti nyt vallitseekin suuri ristiriita sen välillä, haluaako ostaja (joka tosin ei tunne asian monimutkaisia taustoja) tukea

a) ns reilua kauppaa, siis maksaa extraa lahjoittaakseen täten rahaa ahdingossa olevalle viljelijälle tai väliportaille (tällöin hänen on valittava kallein tuote?)  (kotimainen tomaatti 5€/kg)  , tai
b) tukea pienintä hiilijalanjälkeä, jolloin on järkevää valita halvin tuote (espanjan tomaatti 2€/kg). Sen saamiseksi kaupan hyllylle ei nimittäin ole varmasti kovin paljoa polteltu kallista öljyä.


Ei käy kateeksi.

Kuitenkin: Hyvää Joulua, kaikille, suunnilleen tasapuolisesti.

Matti
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 08.07.10 - klo:08:00
Em. ongelmien lisäksi tämä Reilu Kauppa on - vuosikymmenien jälkeen ja siitä pidettyyn suureen meteliin nähden - yhä hämmästyttävän pienimuotoista. Nyt tehtiin kuulemma uusi ennätys ...

Viime vuonna ostettiin Reilun kaupan tuotteita enemmän kuin koskaan aiemmin (http://www.reilukauppa.fi/?264&cmsshow=349;news)

... mutta mitä on 3,4 miljardia, maailmanlaajuisesti? Yhtä maailman köyhää kohti se on tuskin euro - ja siinä on kyse bruttomyynnistä, nettona joitakin senttejä!

Quote
Reilusta kaupasta hyötyy tällä hetkellä noin 1,2 miljoonaa pienviljelijää ja suurtilan työntekijää 60 kehitysmaassa.

Köyhiä pienviljelijöitä ja maataloustyöntekijöitä lienee maailmassa jopa kolme kertaluokkaa enemmän, 1,2 miljardia!

***

PS. 10.7.2010: Vihreän Langan samasta asiasta kertovassa uutisessa on hauskasti tai paljastavasti (!) monitulkintainen otsikko:

Reilua kauppaa myytiin viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/reilua-kauppaa-myytiin-viime-vuonna-enemm%C3%A4n-kuin-koskaan-ennen)

Niinpä niin, Reilun kaupan aatetta myytiin kovasti, tai ainakin yritettiin myydä, viimekin vuonna.

Laitoin sinnekin, keskusteluun ”pukinsorkkani”.

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 03.09.10 - klo:06:42
Sain tämän aamun (3.9.2010) HS:n Nyt-liitteeseen läpi tämän kirjoitukseni:

Quote
Eettinen kuluttaminen on vielä vaikeampaa

Kolumnissaan ”Vallaton kuluttaja” (HS Nyt 27.8.2010) Anu Silfverberg valitteli eettisen kuluttamisen vaikeutta. Se on valitettavasti vielä vaikeampaa kuin hän osasi sanoakaan.

Silfverberg kaipasi kauppaansa Reilun kaupan kahvia. Kuitenkin nk. ”Reilussa kaupassa” maksetusta lisähinnasta keskimäärin vain noin 10 prosenttia menee ”reiluuden” kohteelle, köyhälle viljelijälle. Loput rahat menevät muille, ikään kuin ”keräyskuluihin”. Normaalissa rahankeräyksessä tällaista prosenttia pidettäisiin Suomessa rikollisena.

Hän haluaisi myös pienentää hiilijalanjälkeään, ja kaipasi tehotuotetun lihan sijaan luomua. Kuitenkin luomulihan kasvihuonepäästöt ovat koko elinkaaritarkastelussa noin puolitoistakertaiset tavanomaiseen nähden.

Heikki Jokipii
Helsinki
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 25.09.10 - klo:16:19
Tavanomaiseen tapaan Reilun kauppa vastasi Nyt-liitteessä minulle, että kuulemma harhaanjohdan. Kyse on kuulemma kaupasta, ei hyväntekeväisyydestä.

Ja viittasivat nettisivuilleen, mitä rahavirtoihin tulee.

Mutta, mikä olennaisista, tätä 10 prosenttia ei kiistetty!

Yritin vastineen vastinetta sinne, mutta osittain ymmärrettävistäkin syistä sitä ei julkaistu: asiahan on, kuitenkin, aika pieni.

Mutta - vähän myöhässä - olisi pitänyt sanoa tämä:

Kyllä, se on kauppaa. Jolla ei ole yhtä haileata merkitystä sillä, mitä minnekin tulouteutaan, kunhan  tavara menne kaupaksi.

Jolloin mm. luomun osuus Reilussa kaupassa tulee paremmin ymmärrettäväksi. Kun Vihreät hoitavat tämän puolen markkinoinnista, eikä kukaan ostajista kiinnitä tuloutttamiseen mitään huomiota - niin siitä, antaa mennä ... vaikka kohteen osuus luomun myötä  puolittuisikin. Se tieto ei tule Suomeen asti, kuitenkaan. Kun ei alunperinkään kukaan ole kiinnittänyt niihin lukuihin mitään huomiota. Edes kauppaneuvokset. (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=126.msg768#msg768)

***

Kaiken kaikkiaan tästä alkaa muodostua aika täsmällinen iskulause.

Jos haluat omalta kohdaltasi edistää kehitysmaiden olojen parantumista, niin tässä kolme asiaa, joihin älä koske sormenpäälläsikään:

- luomu
- "lähiruoka" (ks. esim. tänne (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=144.0))
- reilun kaupan tuotteet
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 27.09.10 - klo:18:18
Laitetaan se nyt tänne. Ehkä tämä oli liian raju Nyt-liitteen linjaan/tyyliin. Tämän siis lähetin sinne:

Quote
Tehoton Reilu kauppa syö muilta

Pirjo Virtaintorppa väitti vastauksessaan (Nyt 17.9.2010) minulle, että Reilussa kaupassa olisi kyse ”normaalista kaupankäynnistä”, vain tietyin lisäpiirtein.

Se ei varmasti pidä paikkaansa, Reilu kauppa on - itseään ujosteleva - hyväntekeväisyyden muoto, joka korkeine hintoineen elää tai kuolee vain sen varassa, että ostajat uskovat sen hyödyttävän kehitysmaiden vähäväkisiä.

Toivon sen kuolevan.

Perusteluna edelleen se vaivainen n. 10% asiakkaan maksamasta lisähinnasta, joka löytää perille. Huomatkaa, että Virtaintorppa ei tätä tosiasiaa kiistänyt.

Sillä Reilun kaupan massiiviset kulut - kutsutaan niitä miksi tahansa – ovat poissa muusta hyväntekeväisyydestä.

Vaikkapa Nälkäpäivä-keräyksestä.

Hyvyyttä ja rahaa on rajallisesti.

Koko ”Reilu kauppa” on kulutusyhteiskunnan hengen ja ideologian höperö lopputulos: uskomme (tai riittävän moni meistä uskoo), että mitään, edes hyvää, ei voi tehdä muutoin kuin kuluttamalla. 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 12.10.10 - klo:17:28
Tässä tieto eräältä kirjoittajalta, joka ilmeisesti periaatteessa suhtautuu (tai ainakin on suhtautunut) myönteisesti Reiluun kauppaan (ja luomuun), mutta tutkivana journalistina on käytännössä törmännyt asioihin, jotka ovat tehneet hänet skeptiseksi.  HEATHER ROGERSin artikkelista  The greening of capitalism? (http://www.isreview.org/issues/70/feat-greencapitalism.shtml):

Quote
According to the Fair Trade Labeling Organization, of all fair trade production globally, only 20 percent is actually sold as fair trade. The producers are only able to sell 20 percent of what they grow at fair-trade prices. “Trust marks” such as “organic” and “fair trade” create the idea that we’re doing the right thing, but these practices are really complicated on the ground.

Käännän näin:

”Reilun kaupan oikeuksia [tai: lupia] myöntävän organisaation mukaan, maailmanlaajuisesti vain 20 prosenttia kaikesta Reilun kaupan tuotannosta myydään Reilussa kaupassa. Tuottajat pystyvät myymään vain 20 prosenttia siitä, mitä kasvattavat, Reilun kaupan hintoihin. Merkit, kuten ”luomu” tai ”Reilu kauppa”, luovat meille vaikutelman, että teemme oikean teon, mutta nämä järjestelyt ovat tosiasiassa pohjia myöten ongelmallisia.”

Tuo tulee jo mainitsemani vain 10%:n "palautusprosentin" ongelman päälle. Noita turhia vaivoja, lisäkustannuksia ja pettymyksiä (varsinkin luomutuotannossa!) ei luultavasti viljelijöille korvata mitenkään?

Yhä enemmän se kieltämättä alkaa vaikuttaa kaupalta. Jopa hyvin ”roisilta” kaupalta.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.10 - klo:06:01

Kiltisti taas tänä aamuna Hesari kertoi Reilusta kaupasta, haastatellen edistämisyhdistyksen edustajaa, kun nyt kerran on Reilun kaupan viikko.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.10 - klo:17:46
Tällainen hyvä Reilun kaupan kritiikki oli mennyt minulta ohi, mutta tässä sen nyt linkkaan:

”Reilu kauppa” kehitysmaiden kyykytyksen verukkeena (http://www.vapaasana.net/huomioita/2009/03/%E2%80%9Dreilu-kauppa%E2%80%9D-kehitysmaiden-kyykytyksen-verukkeena)

***

Tällä sivustolla (http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/10/25/mita-reilu-kauppa-tekee-nestlen-kahvipaketissa.html) asetetaan Reilulle kaupalle joitakin nk. vaikeita kysymyksiä.

Vastaus olennaiseen kysymykseen ei kyllä minusta mitenkään ”hälvennä epäluuloja":

Quote
VÄITE 4:

Myös Reilussa kaupassa on kamalasti välikäsiä, ja suurin osa tuotteen hinnasta menee niille.


"On totta, että kaikessa kaupassa, joka sisältää alkutuotannon jälkeen erilaista kuljetusta, tuotekehitystä, pakkaamista, myyntiä ja markkinointia, loppujen lopuksi vain pieni osa jää alkutuottajalle. Mutta nämä muutkin osat antavat oman panoksensa tuotteeseen.

Myös reilun kaupan järjestelmän ylläpitäminen ja valvonta maksavat. Reilun kaupan tuottajat saavat hinnan, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Se on usein paljon enemmän kuin mitä ei-reilun kaupan tuotteiden tuottajat saavat."

”Ei-reilu kauppa” ei teeskentele tekevänsä hyvää, vetoa ihmisten omaantuntoon jne. tai suurin piirtein näin pakota/painosta seurakuntia ja tiettyjä kuntia hankkimaan tuotteitaan.

PS. 26.10.2010: Huomaan, että täytyy tarkentaa. Tuo kysymys oli itse asiassa tahallaan asetettu ystävällisesti ja helposti vastattavaksi, koska siinä ei kysytty Reilun kaupan ylimääräisistä kuluista. Niistä kaksin-, kolmin-. viisin-, kymmenkertaisista. Mutta ko. kysymykset olivatkin selvästi syntyneet tyyliin "OK, kysy multa näin ...".
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 26.10.10 - klo:06:37

"Kuin vesi hanhen selästä". Kuten edellä olen kertonut, mitään vastaväitteitä ei esitetty Uutispäivä Demarissa, kun siellä Reilun kaupan kritiikkiä esitin.

Ja nyt sitten "Reilun kaupan viikkona" siellä annettiin taas pieni "laatikko" ko. edistämisyhdistyksen edustajalle.

Joka kehotti ottamaan asian puheeksi työpaikalla. Oikeastaan tämä eräänlainen "tupperware"-markkinointi pitää liittää Reilun  kaupan syntilistaan. Luodaan sosiaalista painetta, jota on sitten työpaikalla vaikea vastustaa, kun nämä meidän mainitsemamme järkisyytkään eivät välttämättä ole riittävän yleisessä tiedossa.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 28.10.10 - klo:04:05
Entä näin?

Isoäiti haluaa auttaa köyhää tytärtään ja tämän lapsia. Niinpä hän joka kuukausi pistää tietyn summan perheen pankkitilille.

Mutta tyttären aviomies on juoppo. Niinpä mummon joka avustuksesta valtaosa (90%) häviää tililtä, tietymättömiin.

Jatkaako mummo siis kuukaudesta ja vuodesta toiseen avustustensa laittamista tälle yhteistilille, kun hän tietää näin aina käyvän? Vai miettiikö hän vaihtoehtoja: rahan sujauttamista suoraan tyttären käteen, oman pankkitilin avaamista tyttärelle tms.?

Ja ennen kaikkea, kuunteleeko hän arvostavasti juopon vävynsä (ja tämän kavereiden) vakuutteluja, että kaikki on hyvin? Vävyhän osaa olla kiitollinen ja ylistää anoppiaan ja kertoo vuolaasti, miten anopin rahoilla on saatu lapsille talvitakit ja kaikkea. Kun paikalle kutsutut lapsetkin ihan kädestä kiittävät mummoa, niin eikö entistä käytäntöä ole siis oikein hyvä jatkaa, toteaa silloin isukki.

Suositteleeko isoäiti vielä samassa tilanteessa oleville ystävättärilleenkin samaa, ylistäen sitä, miten pankkilaitos toimii niin hienosti ja vaivattomasti näissä avustusten lähettämisessä? Ja kertooko heille, miten vävykin, joka suostuu hakemaan rahat pankista, on oikein hyvä mies?

Hyvää Reilun kaupan viikkoa!
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 29.10.10 - klo:06:07
Uudistunut KEPAn sivusto sallii nyt kaikkien uutistensa ja artikkeliensa kommentoinnin. Tätä uudistusta on syytä kiittää, fiksu asia! Jo aiemmin tietyt blogit olivat kommentoitavissa, mutta nyt siis kaikki.   

Kun lähes ensimmäinen tällainen kommentoitava uutinen koski sitten Reilua kauppaa, niin minäpä kommentoin, ks.

Reilulla sokerilla elättää perheen ja kehittää yhteisöä Malawissa (http://www.kepa.fi/uutiset/7944)

(kommentit löytyvät joko kohtaa "[n] kommenttia" klikkaamalla tai rullaamalla sivua alaspäin)

Keskustelu siellä jatkuu, en kommentoi vielä täällä sen enempää. Mutta tiedoksi - ja "toimenpiteitä varten": osallistukaa tekin siellä keskusteluun!

Myös toisen Reilua kauppaa koskevan uutisen osalta aloitin keskustelun:

Arja Korisevasta Reilun kaupan lähettiläs
 (http://www.kepa.fi/uutiset/7963)   
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 29.10.10 - klo:17:20
Pitäisikö perustaa

Nk. Reilun kaupan lopettamisyhdistys (ry)?

Taidanpa kirjoittaa luonnoksen säännöiksi ...

PS. klo 22:45:

Tai pitäisikö pyrkiä sellaiseen EU-direktiiviin, jossa vastaavalla tavalla kun terveysväitteistä vaadittaisiin näyttö myös eettisyysväitteistä?

Kokonaistarkastelu, nk. "elinkaaritarkastelu" ...?

PS2. klo 23:56:

Tällä eettisyyden kokonaistarkastelulla voisi olla relevanssia meidän ns. pääaiheeseemmekin. Tässä linkki Spiked-lehden artikkeliin, jossa kerrotaan. miten Englannissa eri sortin julkkikset ovat nk. "eettisyydessään" innostuneet vastustamaan erästä suurnavettaa - jossa eläimillä on tosiasiassa loistavat olot:

In defence of factory farming (http://www.spiked-online.com/index.php/site/article/9816/)

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 09.11.10 - klo:18:21
Tähän KEPAn keskusteluun Reilu kauppa siis otti osaa kahden puheenvuoron verran (Heidi Korva) mutta sitten vastaaminen loppui, ja sieltä puolelta valittiin strategiaksi, nk. mykkäkoulu.

Tai ihan unohdus. Tällainen kritiikki, jota minä esitin, ei "brändille" ole varmaan kovin vaarallista - varsinkin, kun ihmiset näyttävät näissä asioissa olevan enemmän hyväntahtoisia kuin laskutaitoisia.

Jolloin hyväksi koettu tekniikka - eli tuodaan "Reilun kaupan viikolla" joku kiitollinen kehitysmaista todistamaan, miten hienoja asioita on saatu aikaan - puree riittävän hyvin. Samaa niksiä käytetään muissakin maissa, ja se toimii sielläkin.

Selitä siinä sitten jotain "hyötysuhteesta" - eikö kuulostakin "teknokraattisen kylmältä" semmoinen?
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 21.11.10 - klo:07:59
Se on nyt sitten virallista. Kun se on Helsingin ylipistossa tutkittu ja YLE:ssä kerrottu:

 Reilun kaupan kahvin hintahyöty jää Suomessa enimmäkseen kaupalle

 (http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/11/reilun_kaupan_kahvin_hintahyoty_jaa_suomessa_enimmakseen_kaupalle_2157686.html)Alaotsikko: ”Ei tehokasta kehitysyhteistyötä”

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen vastaväitteet ovat heiveröisiä niin tuossa uutisessa kuin yhdistyksen omilla sivuilla:

Reilua kauppaa arvostetaan – ja arvostellaan
 (http://reilukauppa.wordpress.com/2010/11/20/reilua-kauppaa-arvostetaan-ja-arvostellaan/)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.11.10 - klo:18:45
Erityisesti minua ärsyttää ko. Virtaintorpan vastauksessa menettely, jossa ei olla tietääkseenkään jo sanotuista vaikeista vastaväitteistä, ne unohdetaan tietoisesti. Näin …

Quote
Reilun kaupan viikolla Suomessa vierailleet malawilaiset sokerinviljelijät kertoivat elävästi konkreettisista parannuksista oman yhteisönsä elämässä.

… ja sitten väittämään, että kahvi – josta YLE kertoi - olisi jotenkin erikoistapaus. Kun minä juuri murskaavasti osoitin tuon sokerin vielä kahviakin pahemmaksi tapaukseksi (http://www.kepa.fi/uutiset/7944#kommentit), KEPAn palstalla.

Korva ja Virtaintorppa ovat takuulla keskustelleet asiasta – ja valinneet tämän ”ei tietääkseenkään” –politiikan. Ja vähän ”ylempää” katsovan: tyylin: ”Aika ajoin me saamme myös vastata kritiikkiin, jota esitetään mitä erilaisimmin perustein.” Jne.

Mutta tietysti molemmilla on kyse myös työpaikasta, eli pitää sikäli ymmärtää?

PS. 23.12.2010: En voi mitään sille, että mieleeni tulee, enkä pysty vastustamaan houkutusta siitä kertoa, että anekaupalle (http://fi.wikipedia.org/wiki/Ane) löytyi aikanaan varmasti teologisesti sivistyneitä puolustajia. Kuten myös aikanaan rahanvaihtajien toiminnalle (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=545) Jerusalemin temppelissä, tätä paljon aiemmin ...  ;D
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 23.11.10 - klo:18:01
Tältä Joni Valkilalta on tulossa väitöskirja asiasta, ja sen ilmestyessä varmaan keskustellaan enemmänkin Reilusta kaupasta ja sen todellisesta tehosta, vaikutuksesta ja - jopa mielekkyydestä.

Nyt jo häneltä - yhdessä muiden kanssa - on ilmestynyt useitakin tutkimusraporteja, mutta tässä vaiheessa niihin ei pysty linkkaamaan kuin otsikko- ja yhteenvetotasolla.

Mutta tehdään edes se. Tässä linkki Fair Trade Insituten Joni Valkila -sivulle (http://www.fairtrade-institute.org/db/authors/view/474)!
 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 29.11.10 - klo:19:20
Se keskustelu alkoi nyt, myös KEPAn sivuilla:

Tutkimus: Reilu kauppa lisää tavallisen kahvin hintaheilahteluja (http://www.kepa.fi/uutiset/8031)

PS. 5.12.2010: Se on siellä todellakin alkanut. Itse esitin siellä uudelleen vanhat argumenttiini "palautusprosenteista". Mutta myös Pentti Haaparanta reagoi uutisessa esitettyihin väitteisiin hänen "ennakkoasenteistaan".
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 03.01.11 - klo:18:20

Mutta mikään ei tunnu auttavan, ei mikään. Ei minun kritiikkini, ei Joni Valkilan tai Pentti Haaparannan kritiikki.

Ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut tai sanottu (tai osoitettu!) KEPA pääuutisenaan heti vuoden alkuun laittaa täydellisen Reilun kaupan "puffausartikkelin":

Reilua kauppaa julkisiin hankintoihin (http://www.kepa.fi/uutiset/8094)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 15.01.11 - klo:14:02
Esa Salminen Kepasta vastasi, että

Quote
[..]pyrimme seuraamaan Kepan teemoja ja niiden ulkopuolisia kehitysmaihin vaikuttavia asioita ja tapahtumia niin laajalti kuin pienellä toimituksella resursseja riittää.

Kepan uutisia ei olekaan tarkoitettu luettavaksi siten, että Kepan sivuilla kirjoitettaisiin yksinomaan asioista, joita Kepa tukee.

Näin varmasti on, periaatteessa. Mutta jos hakusanalla "reilu kauppa" hakee Kepan sivustolta, saa reippaasti yli 100 osumaa - joista ainoastaan yhdessä artikkelissa (ennen tätä Valkila-uutista), tässä (http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2007_6-7/5833), on edes tuotu esille, että joku voisi yleensä olla reilua kauppaa vastaan - niin mitä sanoisitte Kepan suhteesta Reiluun kauppaan? Ihan vaan esittelee, kertoo, ei välttämättä ota kantaa tai kannata?
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 15.02.11 - klo:07:25
Hesarissa 14.2.2011 oli kirjoitus ”Reilun kaupan järjestelmä takaa monen toimeentulon”, kirjoittajana Antti Kylänpää, joka kertoi olevansa Eettisen kaupan puolesta ry:n puheenjohtaja.

Kirjoituksen keskeinen tarkoitus näytti olevan mollata Reilun kaupan kanssa kilpailevia järjestelmiä.

Mutta näin sitten yleisesti siinä perusteltiin:

Quote
Reilun kaupan erikoisluonnetta painotti vuosi sitten myös YK:n Oikeus ruokaan -erityisedustaja Olivier de Schutter raportissaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle. Hän suositteli jäsenvaltioille toimia Reilun kaupan laillisen määritelmän selventämiseksi, väärinkäytön välttämiseksi ja kuluttajien informoimiseksi järjestelmien välisistä eroista.

Ei olekaan ihme, että kansalaisyhteiskunta Suomessa ja maailmalla on asettunut juuri Reilun kaupan taakse. Merkittävimmät suomalaiset kehitys- ja ympäristöjärjestöt suosittelevat edelleen Reilua kauppaa ja luomutuotantoa.

Ei ole ihme, kun mies tiedetään, että Olivier de Schutter kannattaa reilua kauppaa ja vielä luomuakin. Mutta  tämä hänen kannatuksensa  ei kyllä riitä itse asioiden perusteluksi.

Täällä ja myös KEPAn keskusteluissa on esitetty perustelut (niitä tässä toistamatta, ks. edellä) juuri päinvastaiselle: miksi kehitys- ja ympäristöjärjestöjen pitäisi päättäväisesti hylätä Reilu kauppa, ja vielä päättäväisemmin luomutuotanto.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 02.03.11 - klo:07:09
Ei kritiikki ole mennyt ihan jälkiä jättämättä. Tässö KEPAn palsta jutussa

Oikeasti hyötyä (http://www.kepa.fi/uutiset/8201)

kuitenkin pohditaan. Selvästi ollaan "puolustuskannalla" - mutta asia ei ole ihan itsestäänselvyys, enää.

Mutta asian perustelut jäävät kyllä heikoiksi, ovat vähän siihen malliin, että vaikka kaikki voi olla järjetöntä, niin minä uskon.
 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 29.03.11 - klo:17:59
Mielenkiintoinen oli pikku-uutinen HS:n tiedepalstalla tänään:
 
Quote
Joukkojen piina puuduttaa, yksilön kohtalo koskettaa
 
[...]

Voisi siis kuvitella, että kampanjoiden suunnittelijoiden kannattaisi nostaa esiin vaikkapa yksi nälkää näkevä.
 
Kannattaisiko osoittaa tilastoin, kuinka monia ihmisiä nälkä piinaa? Ei. Näin osoitti taannoin Pennsylvanian yliopiston markkinoinnin professori Deborah Small kollegoineen.
 
Yhdessä kokeessa he näyttivät ihmisille havainnollisia tilastoja Afrikan ruokapulasta. Toisessa he kertoivat Rokiasta, 7-vuotiaasta malilaisesta tytöstä, joka oli nääntymässä nälkään. Kolmannessa he esittivät molemmat aineistot.
 
Koehenkilöt olivat halukkaimpia auttamaan silloin, kun olivat tutustuneet vain Rokian kohtaloon. Heidän kiinnostuksensa kuitenkin lopahti, kun tutkijat näyttivät tytön tarinan tueksi tilastoja. ”


Jos tämä paikkansa pitää, niin siinä on selitys sille, miten Reilun kaupan kampanjointi on käytännössä niin onnistunutta. Hehän tuovat nimenomaan esille yksilöitä (jopa tänne Suomeen heitä kuskaten) tai korkeintaan pieniä yksikköjä, kuten kyliä. Kertovat kuitenkin aina henkilöistä.
 
Siinä ei sitten paljon paina se kriittinen tilastollinen näkemys, joka osoittaa, miten tehotonta tämä Reilun kaupan kautta annettu apu on.
 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 02.04.11 - klo:13:58

Katsokaapa tästä vaalikoneesta kuinka orjamaisen kuuliaisesti kansanedustajaehdokkaat kannattavat Reilua kauppaa:

http://www.vaalikone2011.fi/tilastot/

Oikeastaan vain ehdokkaat niistä puolueista, jotka vastustavat kehitysapua yleensä, uskaltavat sanoa toisin.

***

Olen lähettänyt kommentin KEPAn sivulle ....

Eduskuntavaaliehdokkaat kannattavat eettisiä julkisia hankintoja  (http://www.kepa.fi/uutiset/8267)

... joka ilmestynee siellä maanantaina.


Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 16.04.11 - klo:13:09
Vaikkapa tältä sivulta …

Hyvinvoinnin tavaratalo - kaakaotuotteet (https://www.hyvinvoinnin.fi/ryhma/1235/Luomu-kaakaotuotteet)
 
… näemme, miten lähes kaikki Reilun kaupan kaakao on luomua. Tuo sivusto on "edustava" eli heijastaa sitä, mitä se muuallakin on.
 
Tältä sivulta taas …

 Study calls for REDD+ money to boost yields in West Africa using agrochemicals (http://news.mongabay.com/2011/0411-redd_agrochem.html)

…. näemme, miten Environmental Management -aikakauslehden arvio on, että metsäkato Guineassa olisi jäänyt pienemmäksi, jos viljelijät eivät olisi käyttäneet luomumenetelmiä.
 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 20.05.11 - klo:17:38
Tutkimus (tänä vuonna ilmestynyt, saksalaisten tutkijoiden):

Fair-trade organic coffee certification does not benefit the poor in Nicaragua (http://www.biofortified.org/2011/05/fair-trade-organic-coffee/)

eli Reilun kaupan luomukahvin sertifionti ei hyödytä köyhiä Nigaraguassa

Ennustus (minun):

ei heilauta Reilun kaupan toimijoita tai kannattajia mitenkään, ei Nigaraguassa eikä Suomessa. Kuten ei heilauttanut suomalaistenkaan tutkimus, samaa maata koskien.

Eli jatketaan niin kuin ennenkin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 17.09.11 - klo:07:46
Ja näin se näyttää edelleen Suomessa olevan:

Reilun kaupan kahvien valikoima täydentyy Pauligin kahveilla (http://www.radionova.fi/ajankohtaista/uutiset/Reilun-kaupan-kahvien-valikoima-taydentyy-Pauligin-kahveilla-22426.html)

Quote
Suomen kahvimyynnin markkinajohtaja Gustav Paulig Oy laajentaa vastuullisuussertifioitujen kahviensa valikoimaa tuomalla markkinoille uudet Reilun kaupan luomukahvit.
(lihav. HJ)

***

Reilun kaupan julkiset hankinnat moninkertaistuneet Suomessa (http://maailma.net/artikkelit/reilun_kaupan_julkiset_hankinnat_moninkertaistuneet_suomessa)

Muistuttaisin, että jokaisella kuntalaisella on oikeus tehdä kunnallisvalitus (http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/laki/hallintojuridiikka/muutoksenhaku/kunnallisvalitus/Sivut/default.aspx), päätösten lainvastaisuuteen vedoten ...  >:(
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 19.09.11 - klo:06:16

Nyt tuli minun tilaisuuteni.

Hesarin mielipideosastolla kerrottiin, että on tehty aloite siitä, että Helsinki pyrkisi Reilun kaupan kaupungiksi.

Jos asia etenee valtuustoon asti, minä isken.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 19.09.11 - klo:19:53

Jos Kajaanin kaupungilla on näin ...

Ei eväitä Reilun kaupan kaupungiksi (http://yle.fi/alueet/kainuu/2011/09/ei_evaita_reilun_kaupan_kaupungiksi_2883368.html)

... ja siellä ...

Quote
Arvonimi edellyttäisi muun muassa Reilun kaupan tuotteiden käyttämistä ja tarjoamista kaupungin työpaikoilla ja tilaisuuksissa. Mamsellin tekemän selvityksen mukaan tämä nostaisi myös asiakashintoja, koska tuotteet ovat jopa 55 prosenttia kalliimpia kuin vastaavat sopimustuotteet.

.... niin kyllä ne ovat 55% kalliimpia Helsingillekin.

Ja luultavasti vain kymmenessosa, eli n. 5 prosenttiyksikköä lisähinnasta menee ajatelulle kohteellleen. Kuten edellä on todettu. Josko sekään. Kuten edellä on - tutkimuksiin perustuen - vankasti epäilty.

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 24.09.11 - klo:06:41

Hahmottelen tässä jo tulevaa valitustani.

Lähtökohtani on: kehitysapu ei kuulu kunnan toimialaan.

Sieluni korvin kuulen jo vastaväitteen: eihän tässä ole kyse avusta, vaan oikeudenmukaisesta kaupasta.

Niinpä tässä jo valmiiksi: oikeudenmukaisen (maailman)kaupan edistäminen ei myöskään kuulu kunnan toimialaan.

Toissijaisena valituksena: Reilu kauppa on vain yksi tällainen 'skeema', niinpä ne pitäisi vähintään kilpailuttaa? Tosin, millä kriteereillä, jos em.   asiat eivät kuulu kunnan toimialaan. Mutta ainakin tämän pitäisi estää sitoutumisen yhteen skeemaan, estää siis sen, että kunta hakisi em. 'arvonimeä'? Vaan jokainen hankinta pitäisi ratkaista erikseen?

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.11 - klo:15:17

Tällaisella eleellä …

Kehitysmaiden viljelijät saivat puolet Reilun kaupan äänivallasta (http://www.hs.fi/talous/Kehitysmaiden+viljelij%C3%A4t+saivat+puolet+Reilun+kaupan+%C3%A4%C3%A4nivallasta/a1305547449003)

… Reilu kauppa yrittää kiillottaa kuvaansa. Mutta jos tässä jokin pieni yksityiskohta muuttuisikin, asian rakenteellinen hölmöys ei mitenkään.

Sillä jo tässä järjestelmässä jo mukana olevien on tietysti edullista olla siinä edelleen mukana, vaikkei koko systeemi mitenkään köyhyyttä yleisesti vähentäisikään, ja olisi yhtä tehotonta auttamista kuin ennenkin, kokonaisuuden kannalta.

Näitä asian ”mannekiineja” on kyllä saatu kertomaan tänne, miten hieno juttu se Reilu kauppa onkaan (esimerkkejä on kerrottu jo edellä).

Ja koska Reilun kaupan myyntimiehet tietävät, että henkilökohtainen ”puree” yleistä paremmin (ks. edellä (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=126.msg2002#msg2002)), ”Reilun kaupan viikon” nimissä on paikalle taas tilattu tällainen ”mannekiini”. (http://www.reilukauppa.fi/?536) Reilun kaupan valmiiksi tekemien powerpointien avulla hän tulee esiintymään, ja asia menee taas varmaan monelle "täydestä".

Vielä asialle ei mitään voine, ja tiedotusvälineetkin luultavasti menevät taas asiaan mukaan "kuin pässit narussa" niin kuin edellisinäkin vuosina, ja julistavat tätä ”Reilun kaupan viikkoa” ikäänkuin virallista tapahtumaa.

No, tämän palstan lukijoille, suosittelemme, viettäkää mieluummin samaan aikaan osuvaa  …

salaattiviikkoa! (http://www.kasvikset.fi/)  ;D

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.11 - klo:17:59

Uutispäivä Demarissa oli sitten tänään koko sivu tästä Reilusta kaupasta. Hesarissa ei kyllä ollut mitään. KEPAn uutiseen asiasta sain kommentin (http://www.kepa.fi/blogi/10247) (olennaisesti saman kuin edellinen puheenvuoroni täällä, tuossa edellä).

Demarin jutussa ja myös Reilun kaupan sivuilla oli siten tämä hämäys, huomion kiinnittäminen muualle, eli väite, joka kuulemma olisi vielä tutkimuksin *) todistettu, että Reilu kauppa hyödyttää siinä mukana olevia. Jota ei oikeastaan juuri ole epäiltykään.

Siihen väitteeseen, että Reilu kauppa on yhteensä hyödytöntä, ei tietysti oteta kantaa.

Siihen tietoon, että tämän Reilussa kaupan hyödynsaajatkin saavat vain murto-osan siitä, mitä hyväntahtoiset ostajat siihen sijoittavat (eli keskimäärin sen n. 10%) ei oteta kantaa.

Niinpä myös mm. Maaseudun Tulevaisuuskin sitten julkaisee uutisen asiasta näin ja tällaisella otsikolla:

Reilun kaupan hyödyt menevät perille (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/reilun-kaupan-hy%C3%B6dyt-menev%C3%A4t-perille-1.5229)

Quote
Moni ostaa reilun kaupan kahvia tai banaaneja, mutta miettii samalla, meneekö niissä maksettu lisähinta perille tuottajalle asti vai jääkö matkalle.

Menee tietysti perille, se osa, se 10% (keskimäärin) lisähinnasta. Sikäli tuossa ei valehdeltu. Eihän?

Toistamatta nyt tässä sitä muuta, mikä on jo edellä tässä triidissä sanottu. Lukijoita kehotetaan selaamaan taaksepäin. Mikään siitä ei ole muuttunut.

Luulisinpa, että tässä asiassa tarvittaisiin – muu tuskin auttaa - joku karismaattinen yksilö, joka julistuksillaan ja tunteeseen vetoavilla puheillaan tekisi tästä hölmöydestä lopun! 


_____________

*) Tuo mainittu tutkimuskin (http://www.reilukauppa.fi/index.php?147&cmsshow=430;news;5) on kyllä melkoisen löysä, pääosin haastattelututkimus, jonka pohjalla ei edes tuota väitettä minusta uskottavasti voida esittää. Varsinkaan siinä esitettyjen tasavertaisuusväitteiden (maatyöläiset) osalta, siellä paikallakaan.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.11.11 - klo:07:15

Hesarin mukaan Helsingin kaupunginhallitus sitten hyväksyi tuon tavoitteen, että Helsinki pyrkisi Reilun kaupan kaupungiksi.

Tuosta päätöksestä ei käsittääkseni kuntalainen vielä voi valittaa, täytyy odottaa valtuuston päätöstä.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 26.11.11 - klo:15:30

Tässä KEPAn uutisessa …

Eurobarometri: 84 prosenttia kannattaa kehitysapua (http://htp://www.kepa.fi/uutiset/8758)

… on tällainen tieto (lihav, HJ):

Quote
Myös henkilökohtainen osallistuminen kiinnostaa: yli puolet olisi valmiita maksamaan kulutustuotteista enemmän esimerkiksi Reilun kaupan keinoin, jos he tietäisivät, että se auttaa kehitysmaita.

Tämä on rohkaisevaa, Enää tästä puuttuu se että ko. ”yli puolet” saadaan tietämään se, että nk. Reilu kauppa ei auta kehitysmaita, tai siis auttaa niitä tavattoman tehottomalla tavalla. Joka on käytännössä = ei auta.


Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 08.05.12 - klo:14:50
Tässä Reilun kaupan piilomainontaa, tai aika julkistakin:

Ilta-Sanomat 8.4.12 artikkeli "Äidille reilu aamiainen", sarjassa "Sannan keittiössä".

Kerrotaan, että jos kaikki suomalaiset ostaisivat aamukahvinsa nk. Reiluna, voitaisiin kustantaa koulukirjat 400 000 lapselle Ghanassa tai tehdä samassa maassa 5000 kaivoa.

Näin kuulemma Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä toimittajalle kerrottiin.

Ko. artikkelin resepteissa tietysti raaka-aineet olivat Reilun kaupan tuotteita. Paitsi munat: niiden piti olla luomumunia.

Raaka-aineiden hintoja ei mainita. Vakuutetaan vain, ingressissä:

Quote
"Aamiainen on terveellinen ja edullinen tapa muistaa rakkaitaan"

***

On vaikea sanoa tarkkaan, mutta jos käytetään sitä Reilun kaupan itsensä esittämää arviota, että vain 10% lisähinnasta menee varsinaisesti perille, niin jos kaikki suomalaiset ehdottomasti kieltäytyisivät Reilusta kaupasta, mutta kuitenkin antaisivat liiastaan suoraan saman summan, niin ihan laskennallisesti siitä tulisi:

- koulukirjat 4 miljoonalle lapselle Ghanassa tai
- 50 000 kaivoa sinne

***

Sinä seurakuntasi pastori, talouspäällikkö tai muu asiasta päättävä / asiaa esittelevä henkilö
Sinä kunnan vastaava virkamies
Sinä valtion viraston vastaava virkamies

Järjellisesti ja eettisesti. Ja taloudellisesti.

Kumpi noista vaihtoehdoista olisi mielestäsi parempi?

***

Tässä on siis ns. "paimenkirjeen" pohja!

Mitä mieltä Sinä, hiippakuntasi piispa, olet asiasta? Entä Sinä, piispojen paimen, arkkipiispa?

Onko "otollista" tehdä hyvää niin, että se on helppoa ja tuntuu hyvältä - vai siten, että se vaikuttaa, jopa kymmenkertaisesti?

Sama kysymys puoluesihteereille! Onko teillä tässä mitään linjausta, kunnnallisjärjestöillenne? Jos on, mikä se on ollut - ja mikä sen pitäisi olla?!!!

***

Monet rikkaat antoivat paljon. Sitten tuli köyhä leskivaimo ja pani arkkuun kaksi pientä lanttia, yhteensä kuparikolikon verran. Jeesus ... Heikki sanoi: "Totisesti: tämä köyhä leski pani uhriarkkuun enemmän kuin yksikään toinen. Kaikki muut ostivat Reilun kaupan kahvia."

***

Pistin asiasta suurinpiirten samansisältöisen kommentin myös Vihreän Langan ko. uutiseen (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/kuinka-reilu-olet-n%C3%A4in-paljon-suomalainen-k%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4-keskim%C3%A4%C3%A4rin) (joka kommnetti ilmestyy, jos on ilmestyäkseen, huomenna).
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 11.06.12 - klo:17:49

Nyt on myös suomeksi ilmestynyt jonkinlaista kritiikkiäkin Reilun kaupan suhteen. (Muuallakin kuin täällä.) KEPA aloitti:

Kahvi ja kehitys: Viljelijän tulot katoavat bisneksen rattaisiin (http://www.kepa.fi/uutiset/9265)

Juuri äskettäin ilmestyi asiasta myös kirja:

Reilumman kaupan jäljillä – Kirjoituksia reilusta kaupasta ja solidaarisesta vaihdosta (http://www.intokustannus.fi/kirja/reilumman_kaupan_jaljilla/)

Siihen on ehtinyt tulla jo tällainen vastinekin:
 
Vielä Reilumman kaupan jäljillä (http://reilukauppa.wordpress.com/2012/05/25/viela-reilumman-kaupan-jaljilla/)

Nyt vain nämä linkit tiedoksi ... pidän vielä itsekin "mölyt mahassani" ennenkuin olen tutustunut ko. juttuihin tarkemmin.
 
 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 21.08.12 - klo:18:00
Niin sitä vaan on vesi valunut - kultamunia munivan *) - hanhen selästä, kaikki kritikki asiassa unohtunut, ainakin Vihreällä Langalla:

Reilu kauppa on jo viiden miljardin euron bisnes (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/reilu-kauppa-on-jo-viiden-miljardin-euron-bisnes)

Toistamatta kaikkea edellä, lasketaanpa kuitenkin vähän:

- jos maailmassa on enemmän tai vähemmän köyhiä (tämän bisneksen kohteita) aika lailla n. 5 miljardia, se on 1 euro per "köyhä". Ja tämä brutto.
- nettona, elli muistaen sen edellä esitetyn, miten "köyhälle" osuu tästä kaupankäynnistä vain n. 10 prosenttia, se on alle 10 senttiä

Melkoisen kauan maailman parantamiseen näillä luvuilla menee, vaikka kasvuprosenttikin olisi tuo mainittu.

_________

*) ja se munii jollekin muulle kuin kehitysmaan köyhälle!
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 31.08.12 - klo:20:44
Vasemmistolehdet Suomessa ovat yhä edelleen vakuutuneita siitä, että kehitysmaita autetaan parhaiten tai ainakin hyvin tällä ns. hyväntekeväisyystanssiasten metodilla, eli nk. Reilulla kaupalla.

Molemmissa, sekä Demarien että Vasemmistoliton "pää-äänenkannattajissa" julkaistiin tämä nk. Reilun kaupan (käytännössä) mainos, eli uutistoimisto IPS:n nk. uutinen:

Reilu kauppa rantautui Mauritiuksen sokeriviljelmille (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2829709/reilu-kauppa-rantautui-mauritiuksen-sokeriviljelmille)

Sattumalta juuri tästä sokerista "väännettiin" pari vuotta sitten Kepan palstalla, tähän uutiseen (http://www.kepa.fi/uutiset/7944) näin keskustellen (http://www.kepa.fi/uutiset/7944#kommentit) (vaikka toisen maan kohdalla, mutta sillä ei ole tässä merkitystä).

Minusta siellä esittämiini argumentteihin ei ole mitään lisättävää. Eikä siellä vastaväittäjilläkään ollut, lopulta, lisättävää. Kuitenkin tämä "rumba" jotenkin jatkuu ja jatkuu.

Aikanaan 1960-70-luvuilla liikkui vähän skeptinenkin iskulause vasemmistopiireissä, että kehitysapu olisi tulonsiirtoa rikkaiden maiden köyhiltä köyhien maiden rikkaille. Tätä nk. Reilua kauppaa ei voi ihan samalla tavalla luonnehtia, mutta jotenkin vaikka näin: rikkaiden maiden hyväuskoisilta ... pääosin matkalle kadoten .. mutta ehkä jotain pientä köyhillekin. Mutta - muusta avusta pois!

***

Olen - taas - lähettänyt Demokraattiin perinteisen vastineeni asiassa. Enpä keksinyt juuri uusia näkökulmia. Kuten ei uutinenkaan. Se on se  - taas.

****

PS. Ja - vaikka sitä ei suomeksi tuotu esille - niin englanninkielisestä uutisesta (http://www.ipsnews.net/2012/06/mauritian-farmers-hooked-on-fair-trade/) voimme aavistaa, että luomusta tässäkin on kyse:

Quote
[...] small farmers here realised that they could still earn a good income and do so in a way that would protect the small island’s environment from harmful fertilisers and chemicals.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 06.09.12 - klo:17:17

Tällaisia kirjoituksia on ilmestynyt lehtien yleisönosastoissa.
 
Laura Nordström Helsingistä kirjoitti Helsingin Sanomissa 5.9.12 puheenvuorossaan   ”Globaalin vastuun strategia jäi laimeaksi” mm. näin:
 
Quote
"Helsingin toiminnalla on vai kutusta ei vain meidän helsinkiläisten arkeen vaan kaikkialla maailmassa. Siksi on surkeaa, että kolme vuotta valmisteltu Helsingin globaalin vastuun strategia on laimea ja sisältää vain vähän konkreettisia uusia avauksia. Helsingin kokoinen suuri ostaja voi vaikuttaa ympäristön tilaan ja ihmisoikeuksiin parhaiten rajojensa ulkopuolella suosimalla hankinnoissaan eettistä ja ekologista tuotantoa. Strategialuonnoksessa luvataan kuitenkin vain "huomioida kestävä kehitys hankinnoissa" ja "pyrkiä lisäämään reilun kaupungin tuotteiden käyttöä". Missä on päätös hakea reilun kaupan kaupungin arvonimeä sekä luomun ja energiatehokkaiden hankintojen suosiminen? "
(lihav. HJ)

Tuohon voi esittää kritiikkinä tietysti sen edellä (ja muualla täällä) esitetyn, että juuri nuo lihavoidut asiat eivät ole hyviä menetelmiä ilmoitetussa tarkoituksessa.
 
Mutta onko kunnalla lopulta ”globaalia vastuuta” ja pitäisikö edes olla? Kunnallehan on annettu toimiala, pitääkö sitä laajentaa maailmoja syleileväksi. Esimerkiksi vaikka poliisitoimi ja maanpuolustus eivät kuulu kunnan toimialaan. Pitäisikö silloin kehitysapupolitiikan ja ulkopolitiikankaan kuulua?
 
Demokraatissa ilmestyi tänään 6.9.12 tällainen kirjoitus:
 
Quote
Reilu kauppa on tehotonta
 
Artikkelista ”Reilu kauppa rantautui Mauritiukseen” (Demokraatti 31.8.12) puuttui olennainen jatko-osa, eli kertomus siitä, miten Reilun kaupan sokeri tulee, ”rantautuu” Suomeen. Täällä se pakataan pusseihin, joissa on Reilun kaupan logo, ja joita myydään huomattavasti tavallista sokeria kalliimmalla, jopa moninkertaiseen hintaan tavalliseen sokeriin verrattuna, mutta vähintään yhden euron lisähinnalla kilolta. Näin suomalainen hyväntahtoinen ostaja tulee maksaneeksi vähintään 1000 eroa, jotta mauritiuslainen viljelijä saisi 48 euron lisähinnan tonnilta.. Eli avusta menee perille korkeintaan 5 prosenttia.

Reilun kaupan edustajien perinteinen heikko selitys noille surkeille luvuille on ollut, ettei Reilussa kaupassa olekaan kyse hyväntekeväisyydestä vaan kaupasta, ja että viljelijät itse ovat olleet aivan tyytyväisiä.

Heikki Jokipii
Helsinki


Jostain syystä minulla ei ole tuohon kirjoitukseen mitään huomautettavaa.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 29.09.12 - klo:07:42
Kun Helsingin valtuusto hyväksyi "Globaalin vastuun strategian", kaikki nuo Reilua kauppaa koskevat tavoitteet menivät läpi. Eivät ihan soraäänittä, perussuomalaiset ehdottivat niiden hylkäämistä, mutta lähinnä sellaisilla vastaehdotuksilla, että kaupungin pitäisi suosia lähellä tuotettua ruokaa.

Sellaista kritiikkiä, että Reilu kauppa olisi tehotonta kehitysapua, ei esitetty. Demareihin eivät useatkaan kirjoitukseni Demokraatti-lehdessä näyttäneet mitenkään vaikuttaneen, he äänestivät yksimielisesti Reilun kaupan puolesta. Vaikka kirjoituksiini ei tullut lehdessä vastaväitteitä, vaitiolo ei ollutkaan myöntymisen merkki. :(

Nyt on hiukan hankala hahmottaa, voiko tästä Reilusta kaupasta tehdä erikseen kunnallisvalituksen, vai olisiko ainoa mahdollisuus valittaa koko ohjelmasta. Se taas olisi aika hankalaa. *)

Ilmeisesti täytyy odottaa, että kaupunki tekee konkreettisemman päätöksen esim. Reilun kaupan kaupungin arvonimen hakemisesta, ja iskeä sitten.PS. 2.10.2012: Kyllä on oltava mahdolisuus valittaa laitomasta päätöksen osastakin. Teen kunnalisvalituksen, kunnan jäsenenä.

________________

*) vaikka olisikin sitä mieltä - kuten minä olen - ettei Helsingillä ole globaalia vastuuta, vastuu päättyy oikeastaan kaupungin rajalle ... tämän tyyppinen ohjelma oikeastaan Helsingin muistakin yhteyksistä tuttua arroganssia, se on usein halunnut olla valtio valtiossa.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.12 - klo:17:52

Olen nyt kuitenkin päätynyt tämän lähteen (http://www.uta.fi/~jukka.kultalahti/verkkoOpetus/9Kunnallisoikeus.html#9.4) pohjalta .... 

Quote
9.4.1. Kunnan toimiala
Kuntalain 2 §:n mukaan kunta hoitaa itsehallinnon nojalla
1) itselleen ottamansa ja
2) sille laissa säädetyt tehtävät.

... siihen, että kunnallisvalitus asiassa ei kannata.

Toisaalla kylläkin todetaan, että kunta ei voi ottaa valtiolle kuuluvia tehtäviä. Mutta ne ovat sitten niitä, kuten poliisin ja armeijan tehtävät, jotka on vasiten valtiolle ja sen monopoliksi määrätty.

Kehitysapu ei tässä mielessä kuulu valtiolle. Sitä voi harjoittaa jopa yhdistys, tai sinä tai minä. Niinpä se mitä ilmeisemmin tulkittaisiin kunnan "itselleen ottamiin" tehtäviin, tässä Helsingin tapauksessakin.

Kunta voinee siis ottaa itselleen vaikka tehtävän pukea kaikki kunnan jäsenet Albanian kansallispukuihin, ja jos päätös on oikeassa järjestyksessä ja demokraattisesti tehty, se on sitten ko. kunnan tehtävä. Kyseistä kansallispukua ei varmaan olisi - muista laeista johtuen - pakko päälleen pukea, mutta sen hinnan maksamisesta (kunnallisveron kautta) ei tällöin voisi kieltäytyä.

Kun vielä "turhasta" eli hävitystä kunnallisvalituksesta joutuu pulittamaan hakija eli valittaja 90 euroa, niin enpä taida tätä turhaan tehdä.

Asiassa on jatkettava vain sinnikästä krittiikkiä.

Tähän KEPAn siuvulla olevaan artikkeliin ....

Reilu kauppa haluaa viisinkertaistaa eettisten kuntien määrän (http://www.kepa.fi/uutiset/9468)

... lähetin äsken "tulisen" kritiikin. (Ilmestynee huomenna.)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 24.10.12 - klo:17:48

Tääälä on jo viitattu Adam Smith Instituten hyväään englanninkieliseeen analyysiin Reilusta kauopasta (ja suositeltu sitä luettavaksi eräälle kauppaneuvokselle (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=126.msg773#msg773)).

Mutta tällainen kirja(nen), Reilun kaupan kritiikki, löytyy  myös ruotsiksikin:

Vad Rättvisemärkt inte berättar (http://www.timbro.se/innehall/?isbn=9175665252)

(Eli: mitä Reilun kaupan merkki ei kerro)

Pitäisi saada aikaiseksi samanlainen suomeksi ….
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.12 - klo:05:43
Mutta näin se vaan menee. Demokraatissa (Demari) ilmestyi taas ihan tavalliseen tapaan jokavuotinen puffiartikkeli asialle, ilman vihjaustakaan siitä, että systeemille olisi esitetty myös kritiikkiä. Ei, vaikka aika äskettäin (6.9.) sain artikkelin samaiseen lehteen, jossa toin kritiikkiä esille.

Tuo Reilun kaupan porukka on - pirun hyviä kauppamiehiä. Nytkin he ovat saaneet aikaan asetelman, johon lankaan mennään, eräänlaisen "kanta-asiakaskortin", tämän Reilun kaupan kunnan "arvonimen". Jonka etuja Demokraattikin auliisti mainostaa.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Jarrumies on 25.10.12 - klo:14:36
Kauppaneuvokselle suositeltu linkki Adam Smith Instituten Unfair Trade -raporttiin ei ollut enää toimiva.
Tässä nyt toimiva linkki:
www.adamsmith.org/images/pdf/unfair_trade.pdf


PS. Moderaattorin oiikeudella tähän: Kiitos, nyt se on korjattu sinnekin. Jätetään tämä linkki tähänkin. Heikki J.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.12 - klo:16:16

Kun kirjoitin tuohon Kepan uutisen kommenttiiini, että ….

Quote
He huomasivat jopa "ilmankin" puhdistuneen. Hyvä, ettei naapurisopu ja avioelämäkin ole parantunut.

… niin tarkoitukseni oli olla ihan reilusti pilkallinen, ja vakuutan, että en tiennyt tästä Satakunnan Kansan artikkelista: 

 Reilu kauppa kasvattaa yhteisöllisyyttä (http://www.satakunnankansa.fi/lehdessatanaan/1194773603464/artikkeli/reilu+kauppa+kasvattaa+yhteisollisyytta.html)

Quote
Reilun kaupan puuvillan viljelijöiden osuuskunnasta on Sooronbayevin mukaan apua myös etnisten ristiriitojen ennalta ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen. Osuuskunnassa on mukana eri etnisten ryhmien viljelijöitä, ja osuuskunta on näin kasvattamassa yhteisöllisyyttä ja keskinäistä ymmärrystä.

Osuuskunnassa pyritään myös edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 26.10.12 - klo:06:06

Ja tässäkin asiassa sitten myös lapset aivopestään (lihav. HJ):

Reiluus ja luomuus menevät sekaisin (http://yle.fi/uutiset/reiluus_ja_luomuus_menevat_sekaisin/6348067?origin=rss)

Quote
Joensuussa on meneillään Reilun kaupan edistämishanke, joka toimii vuoden 2014 loppuun saakka. Hankekoordinaattori Päivi Keronen vierailee muun muassa päiväkodeissa, kouluissa ja yrityksissä kertomassa Reilusta kaupasta ja esittelemässä tuotteita. Tuote-esittelijän voi kutsua maksutta jakamaan tietoa yhteisöön.

Quote
Lapsille riittää selitettävää

Vaikka Reilun kaupan tunnettavuus sanotaan olevan hyvä Suomessa, on Keronen haastavan työn edessä vieraillessaan päiväkodissa tai koulussa. Selitettävä asia ei helpoin mahdollinen.

- Hyvä lähtökohta on se, että kun viljelijä ja suurtilan saa asialliset työolosuhteet ja sellaisen palkan, että hän voi elää työllään. Ennen kaikkea riittävä palkkaa vaikuttaa siihen, että lapset pääsevät kouluun. Näin lapsityövoimaa ei täytetä tuotteiden tuotannossa, Keronen kertoo miten aikoo lapsille selvittää mitä Reilu kauppa tarkoittaa.

Mutta siinä suhteessa lapset ovat kyllä helppo kohde, etteivät he varmaan kysy kokonaisrahavirroista (eli siitä "vain 10%" -asiasta). Eivätkä kysy valitettavasti edes päiväkohtiohjaajat tai opettajatkaan ...

Uskonnollisten saarnamiesten pääsyä kouluihin lienee nykyisin rajoitettu, mutta Reilua kauppaa ja luomua saa siis saarnata.


PS. 30.10.12: Eipä silti ihmekään, jos Reilu kauppa ja luomu sotketaan. Tässä elintarviketeoliisuuden toimialaraportissa (http://www.temtoimialapalvelu.fi/files/1607/Elintarviketeollisuus2012_web.pdf) (2012, s. 28) on tämä tieto (lih. HJ):

Quote
Suomessa on myynnissä noin 1 800 Reilun kaupan tuotetta, joista yli puolet on luomusertifioituja.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 29.10.12 - klo:18:34

Näin harhaanjohdettavissa ovat äänestäjät ja ehdokkaat (ja Kansan Uutiset):

Äänestäjät haastoivat kuntavaaliehdokkaat edistämään eettisiä hankintoja (http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2904724/aanestajat-haastoivat-kuntavaaliehdokkaat-edistamaan-eettisia-hankintoja)

Vai olivatko ne äänestäjät, jotka "haastoivat"? Vai pikemminkin Reilun kaupan organisaattorit?

Ja tietysti myös itse Kepa. (http://www.kepa.fi/uutiset/9476) Uhrina tai tekijänä.

Aikoinaanhan (ääri?)vasemmlsto kritisoi yleensä kehitysapua, että se on apua rikkaiden maiden köyhiltä köyhien maiden rikkaille.

Tätä iskulausetta pitää vielä hioa, mutta kyllä se sen tosiasian valossa, että vain 10% Reilun lkaupan lisähinnasta tavoittaa varsinaiset kehitysmaiden köyhät, jotenkin näin on:

Nk. Reilu kauppa on rikkaiden maiden rikkaiden ja köyhien apua rikkaiden maiden rikkaillle.

Sitä enemmän tietysti köyhien apua, mitä enemmän maksajiksi saadaan kunnat, jotka, kuten tunnettua, verottavat proportionaalisesti, eivät edes kuten valtio (edes osin) rikkailta progressiivisesti enemmän.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 03.11.12 - klo:12:07

Tässä on oikeastaan tämän kummallisuuden ydin. "Tuplastandardit" eli eri arviontikriteerit eri toimijoita varten.

Suhteessa Fazerin yritykseen ratsastaa kehitysmaa-asiassa journalistit heti huomasivat nk. vedätyksen ja osaavat olla hyvin kriittisiä - ja jopa Hesarissa itsessään, joka on saanut rahaa tästä Fazerin projektista:

Sanokaa orja, kun haluatte suklaata (http://www.hs.fi/kulttuuri/Sanokaa+orja+kun+haluatte+suklaata/a1348542670256)

Quote
Fa­ze­rin käyt­tä­mät asian­tun­ti­jat tie­tä­vät sen. Heil­le mak­se­taan sii­tä, et­tä he saa­vat Fa­ze­rin näyt­tä­mään hy­väl­tä. Kou­lu Af­rik­kaan mak­saa vain vä­hän enem­män kuin mai­nos tä­män leh­den etu­si­vul­la.

Vastaava analyysi ja laskelma Reilusta kaupasta olisi tehtävissä ja laskettavissa nopeasti, mutta sellaista ei tehdä. Tai ainakaan julkaista.

Näin:

Fazer pahoittelee kampanjaansa ja lupaa parantaa vastuullisuutta (http://www.hs.fi/kotimaa/Fazer+pahoittelee+kampanjaansa+ja+lupaa+parantaa+vastuullisuutta/a1305601890039)

Reilu kauppa ei koskaan kadu mitään, ei tunnusta mitään, ei pyytele mitään anteeksi.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 15.11.12 - klo:07:11

Ei siis mitään vaikutusta, näillä minun kirjoituksillani Demokraattiin.

Taas tänään täysin kritiikitön Reilun kaupan suklaan ylistys (näin Joulun alla) samassa lehdessä. Ei pienintäkään viittausta siihen, että Reilussa kaupassa voisi olla jotain ongelmia.

Samasta lehdestähän laitoin tänne sitaatin:

Quote
"[...] kerran istutettua ideaa voi olla vaikea kitkeä pois, riippumatta siitä, miten järjetön se on."
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 14.12.12 - klo:18:28

Linkkasin tämän Kepan uutisen / blogipuheenvuoron ...

HBL: Niinistö luopui Reilusta kahvista linnan juhlissa (http://www.kepa.fi/blogi/12143)

... jo tuolla aiheessa ...

Luomu ja pressan kutsut (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=33.msg3426#msg3426)

... mutta linkkaan sen nyt vielä tämänkin aiheen alle. Mielestäni sen keskustelussaa onnistuin nyt sanomaan sen, mitä halusin (ks. myös asian johdattelu siellä):

Quote
Mafia painosti "suojelurahaa" hakiessaan sillä, että näyteikkunat eivät sitten maksaneilta rikkoudu, Reilu kauppa sillä, että kyseisen tahon moraalis-eettinen "julkisivu" säilyy näin ehjänä. Molemmilla oli ja on avuliaita viestinviejiä.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 03.04.13 - klo:06:11
Sain kimmokkeen tuosta tapauksesta, jossa thaimaalainen mehufirma haastoi oikeuteen Finnwatchin tutkijan maineensa pilaamisesta.

Kun kuitenkin asiaan kohta sotketaan Reilu kauppa, päätin selvittää tämän asian. Nettiä selaten.

Sikäli kuinka tietoja on saatavissa, Reilun kaupan mehujen valmistusmaa on aina Suomi. Silloinkin, kun raaka-aineena on ananas tai appelsiini tms.

Miksi näin?

Valmistamisessa ei tietysti tällöin ole käytetty kehitysmaiden lapsityövoimaa nälkäpalkoilla, jos siinä ei ole käytetty kehitymaiden työvoimaa laisinkaan.  Päättelee tämä "tutkiva journalisti".
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.05.13 - klo:18:11
Hiukan taustatietoa uutiseemme ....

Ruostesieni leviää kahviviljelmillä (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=285)

... jonka ingressinä oli: "Kuinka reilua on nyt vaatia kahvin olevan luomua?"

Tälle taudille (Hemileia vastatrix (http://en.wikipedia.org/wiki/Hemileia_vastatrix)) en ole löytänyt suomenkielistä nimeä, vaikka sellainenkin voi olla.

Tämä historia-artikkeli (http://www.apsnet.org/publications/apsnetfeatures/Pages/ICPP98CoffeeRust.aspx) kertoo, että ko. tauti tuhosi aikanaan Ceylonilta (nyk. Sri Lanka) kaikki kahvipensaat. Tilalle istutettiin teetä, ja artikkeli antaa ymmärtää, että tämä tapaus lopullisesti varmisti,  että englantilaisista tuli teenjuojia.

Inhimillistä olisi tässä tilanteessa antaa näille raukoille kehitysmaan viljelijöille väliaikainen poikkeuslupa synteettisen myrkyn käyttöön.

(Kuka sen muuten antaisi? Kansallisesti ja kansainvälisesti? Luomuliitot vai Reilun kaupan järjestöt?)

Järkevää olisi luopua luomukahvin tuotannosta tykkänään.

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.08.13 - klo:19:57
Nyt se sienitauti on sitten iskenyt ja tuhonnut kolmanneksen Perun kahvisadosta, kertoo Yle (http://yle.fi/uutiset/kahvisatoa_koetteleva_sienitauti_kuumentaa_tunteita_perussa/6788355). Ja kertoo edelleen, että Peru on keskittynyt viljelyksessään juuri "luomu- ja erikoiskahveihin".
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Matti Pekkarinen on 23.08.13 - klo:09:49
Vähän samaa suojelurahatunnelmaa on metsien sertifioinnissa. Suunnilleen kaikki "sivistyneen" maailman metsät ovat joko FSC tai muussa sertifikaatissa. "Kaksi kolmasosaa maailman sertifioiduista metsistä on sertifioitu PEFC:n vaatimusten mukaisesti. PEFC-sertifiointi osoittaa, että metsiä hoidetaan kestävästi..." Säännökset eivät oikeasti juuri rajoita metsänhoitoa suomalaisesta normaalista käytännöstä. Siis: onneksi saa kasvattaa hyviksi havaituilla keinoilla edelleen. Viherpesusta vain on kyse.

Samaa alkaa olla ruokakaupassa joidenkin elintarvikkeiden kohdalla: "pesemätöntä" on vaikea löytää. Mafiameininkiä kun haluaisin välttää tukemasta.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 23.08.13 - klo:18:11

Jotta asiassa ei oltaisi pelkkien oletusten varassa, niin päätin lähettää tämän:

Quote
Reilu kauppa

Tiedottaja Sanna Räsänen

 

Nyt kerrotaan, että Perun kahvisadosta on noin kolmannes tuhoutunut sienitaudin myötä.

http://yle.fi/uutiset/kahvisatoa_koetteleva_sienitauti_kuumentaa_tunteita_perussa/6788355

Tauti iskee juuri luomukahviin.
 
Nyt tiedämme, että Reilun Kaupan kahvista suuri osa (ellei suurin osa) on luomukahvia. Tiedämme netistä, että Perusta tulee paljon Reilun kaupan kahvia.
 
Mitä tapahtuu tällaisessa tapauksessa Perussa Reilun kaupan sopimusten piirissä oleville? Onko heillä mahdollisuus kuitenkin saada (tuhoutuneesta sadosta) korvauksia, jotenkin, jotain?

Vai kärsivätkö he vain vahingon? Eli Reilun kaupan sopimukset koskisivat vain tuotettua kahvia?

 

Heikki Jokipii

Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

email: jokiheik@hotmail.com (tai replynä tähän viestiin)

 

PS. Yhdistyksellämme oli tästä aiheesta uutinen jo  22. 05. 2013:

http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=285

ja asiasta on meillä keskustelua:

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=126.msg4039#msg4039
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 28.08.13 - klo:19:08
Sain vastauksen Reilun kaupan Sanna Räsässeltä:

Quote
Reilun kaupan kriteerien edellyttämä takuuhinta maksetaan myydyistä tuotteista samaan tapaan kuin missä tahansa kaupankäynnissä; takuuhinta asettaa hinnalle vain kestävän tuotannon kustannukset kattavan alarajan. Reilun kaupan tuottajaosuuskunnat voivat kuitenkin käyttää niin ikään tuotteiden myynnistä kertyvää Reilun kaupan lisää tuotantoa kehittäviin hankkeisiin, esimerkiksi kasvitautien ehkäisyyn.

Eli suomennettuna, mitään hätäjärjestelyä esim. Perun tapauksessa ei ole. Ja luomussa ei ko. kasvitautia vastaan juuri ole mitään tehtävissä.

Lisäksi tuotiin esille:

Quote
Suurin osa Reilun kaupan viljelijöiden tuottamasta kahvista ei ole luomua. Vuonna 2011 Reilun kaupan tuottajien viljelemästä kahvista noin 34 prosentilla oli myös luomusertifiointi.

Varmaankin näin, mutta se ei poista tuon kolmanneksen tuskaa nyt, ja silloin, jos ko. tauti vielä leviää.

Tarkennuksena kysyin, ja sain varmistuksen, että ko. 34% on koko maailman luku.

Suomessa myydyssä Reilussa kahvissa luku eli luomukahvin osuus on varmasti suurempi, jopa valtaosa.
 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 11.09.13 - klo:17:35

Kuulemma on ...
 
Reilun kaupan myynti reippaassa myötätuulessa (http://maailma.net/artikkelit/reilun_kaupan_myynti_reippaassa_myotatuulessa)

Quote
"Reilun kaupan tuotteiden myynti kasvoi viime vuonna kansainvälisesti runsaalla viidenneksellä, kertoo Reilun kaupan kansainvälinen kattojärjestö FLO vuosiraportissaan.

Myytyjen tuotteiden rahallinen arvo oli raportin mukaan lähes viisi miljardia euroa."

Eli tilanne ei ole tästä olennaisesti muuttunut:


Em. ongelmien lisäksi tämä Reilu Kauppa on - vuosikymmenien jälkeen ja siitä pidettyyn suureen meteliin nähden - yhä hämmästyttävän pienimuotoista. Nyt tehtiin kuulemma uusi ennätys ...

Viime vuonna ostettiin Reilun kaupan tuotteita enemmän kuin koskaan aiemmin (http://www.reilukauppa.fi/?264&cmsshow=349;news)

... mutta mitä on 3,4 miljardia, maailmanlaajuisesti? Yhtä maailman köyhää kohti se on tuskin euro - ja siinä on kyse bruttomyynnistä, nettona joitakin senttejä!


PS. Jarrumies, pyyntö! Dollarimäärältään tuo summa on siis vuodesta 2010 kasvanut. Tästä voisi netistä löytämälläsi "laskumasiinalla" - jota osaat hyvin käyttää - arvioida, milloin Reilulla kaupalla - tätä tahtia - voisi olla edes jotain maailmantaloudellista  merkitystä. Mikä voisi olla raja? No, päätä itse.

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Jarrumies on 11.09.13 - klo:22:36
Tuossa tarvitaan vain yksinkertaista koronkorkolaskua. Sen voi tehdä helposti myös taskulaskimella. Minä lasken Matlab-ohjelmistolla kirjoittamalla kaavat itse (en netin laskumasiinoilla, tässä yksi eksponenttilaskuri http://www.webwinder.com/wwhtmbin/jexpont.html).

Sivulla http://www.fairtrade.net/annual-reports.html on esitetty Fairtrade International vuosiraportit. Vuonna 2011 USAn järjestö irrottautui Fairtrade Internationalista ja tilalle tuli järjestö, jonka myynti on hyvin pientä. Tämän vuoksi Fairtrade Internationalin kokonaismyynti laski 4 % vuodesta 2011 vuoteen 2012. Jos USA jätetään pois laskuista niin kasvu oli noin 20 %.
http://www.fairtrade.net/fileadmin/user_upload/content/2009/resources/2012-13_AnnualReport_FairtradeIntl_web.pdf
Quote
Regrettably, Fair Trade USA withdrew its membership
of Fairtrade International at the end of 2011. However,
the strong sales across other markets meant this
has only resulted in a slight dip (-4%) in total global
Fairtrade sales. Total growth across all other markets
exceeded 20 percent.
In mid-2012 we were pleased to establish ➔ Fairtrade
America, our new member organization in the United
States.

Katsoin kaikki nuo raportit läpi (noin 10 vuotta). Alkuvuosina kasvu oli nopeaa, noin 30%-40 % vuodessa ja taantui sitten vähitellen. Esimerkiksi välillä 2010-2011 kasvu oli 12 %.

Tulevan kasvun arvioiminen riippuu ratkaisevasti siitä mitä vuosia käytetään laskujen perustana.

Lasketaan esimerkin vuoksi vaihtoehdot 12 ja 20 prosentin vuosittaisella kasvulla koronkorkolaskuna. Kaava sanallisesti: Korotetaan korkotekijä korkovuosien määrän mukaiseen potenssiin (^ on Matlabissa potenssiin korotuksen merkki), jolloin saadaan kasvukerroin (eli koronkorkotekijä), jolla kerrotaan alkuperäinen pääoma (tässä FT-kaupan arvo jonakin vuonna).

12 %:n vuosikasvu, aikajakso 5 vuotta ja 10 vuotta. Lasketaan kasvukertoimet:
1.12^5    = 1.76
1.12^10   = 3.11

20 %:n vuosikasvu, aikajakso 5 vuotta ja 10 vuotta. Lasketaan kasvukertoimet:
1.20^5  = 2.50
1.20^10  = 6.19

Noilla kasvukertoimilla sitten kerrotaan alkuperäinen pääoma. Esimerkiksi vuoden 2012 FT-kaupan arvo 4,8 miljardia euroa  kasvaisi 20 %:n vuosikasvulla 10 vuodessa arvoon 29,7 miljardia euroa (6.19*4,8 = 29.7). Tälläisissä ekspotentiaalisessa kasvussa päästää vähänkin suuremmilla prosenteilla valtaviin lukuihin vähänkin pitemmillä aikajaksoilla.

Valtavaa saisi tuo eskponentiaalinen kasvu silti olla, jotta sillä olisi merkitystä jaettuna maailman köyhille. Yleensä korkeita talouskasvuprosentteja ei pystätä pitämään yllä monta vuotta peräkkäin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Jarrumies on 12.09.13 - klo:15:17
Jatkoa edelliseen viestiin. Nyt diskontataan.

Reilukaupan preemiosta (hintalisästä) menee 90 % välittäjille ja näin vain 10 % tuottajille tämän mukaan:
http://www.adamsmith.org/sites/default/files/images/pdf/unfair_trade.pdf
Quote
Just 10% of the premium paid for Fairtrade coffee reaches the producer.
While it may still be true that the money reaching a farming cooperative
via Fairtrade will be significant to them, Fairtrade is an inefficient way to
transfer money, with 90% of the premium paid going to retailers.

Siis jos FT-tuotteen hinta kaupassa on 1 euro ja siihen sisältyvä preemio on 20 senttiä, niin  10 % siitä on 2 senttiä eli 2 % lopputuotteen hinnasta menee FT-tuottajille.


http://www.vaestoliitto.fi/kansainvalisyys/tietoa_ja_tutkimusta/
Quote
Vuonna 2011 maailman väkiluku ylitti 7 miljardin rajan. Väestöstä 82 prosenttia elää kehitysmaissa ja kaikkein vähiten kehittyneissä maissa elää noin 800 miljoonaa. YK:n väestörahaston arvion mukaan maailman väkiluku tulee olemaan vuonna 2050 yli 9,3 miljardia ja käytännössä väestö kasvaa vain kehitysmaissa.

Yksinkertaisuuden vuoksi oletetaan, että 10 vuoden kuluttua kehitysmaissa on 5 miljardia (5e+9) asukasta.

Oletetaan että FT-kaupasta heille jokaiselle silloin (vuonna 2022) jaettaisiin tasan 1 euro vuodessa eli yhteensä 5 miljardia euroa.
Silloin FT-kaupan vuosiarvon pitäisi olla 50-kertainen eli 250 miljardia euroa. Laskutoimitus matlabissa:
FTkaupanarvo = 100/2*5e+9 =   2.5e+11

Kysymys: Paljonko FT-kaupan vuosittaisen kasvuprosentin pitäisi olla 10 vuoden aikana, jotta FT-kauppa kasvaisi vuoden 2012 4,8 miljardista vuoteen 2022 mennessä 250 miljardiin?

Vuosikasvuprosentti (diskonttokorko) saadaan ottamalla jakson vuosien lukumäärän (tässä 2022-2012 = 10) määräämä juuri loppu- ja alkupääoman suhteesta. Kirjoitetaan kaava Matlabin nootaation mukaaan ja lasketaan:
vuosikasvupros  =  100*(nthroot(250/4.8,2022-2012)-1) =    48.481

FT-kaupan pitaisi siis kasvaa  48,5 % joka vuosi 10 vuoden ajan.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 12.09.13 - klo:17:51
Kiitos. Tuosta siis nähdään, että Reilun kaupan merkitys kehitysmaiden taloudelle ei edes tuolla "korkoa korolle" -laskentatavalla tulisi lähivuosikymmeninä kovin "kaksinen" olemaan.

Toinen juttu on sitten, onko syytä tähän kasvuun soveltaa tuota mallia. Luulen, että vaikka Reilu kauppa kasvaisikin, se kasvaa vain dollarimääräisesti tasaisesti. Eli noista luvuista arvioiden korkeintaan vain siinä 0,5 miljardia dollaria vuodessa, globaalisti. Jolloin se olisi, sanotaan vuonna 2020 noin 8,5 miljardia dolllaria, vuonna 2030 n. 13,5 miljardia jne.

Kolmas juttu on sitten tietysti se, että nuo luvut ovat liikevaihtoa.

Ja hyöty kehitysmaiden köyhille (kuten edellä tuotu esille) se noin 10 prosenttia. Vuonna 2030 siis noin 1,35 miljardia.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.13 - klo:05:42
Mutta näin siinä nyt sitten on käynyt:

Helsingistä Reilun kaupan kaupunki, Helsingin yliopistosta Reilu korkeakoulu (http://www.kepa.fi/uutiset/10280)

Toistamatta kaikkea edellä sanottua, niin eiköhän asian voi tiivistää samalla lauseella, jota on käytetty eräästä toisesta ilmiöstä:

Reilu kauppa on hyvää tarkoittavan ihmisen kehno valinta.

Kritiikkiä asiaa kohtaan on Suomessakin esitetty,  muuallakin kuin täällä, mutta se taitaa ihan massassa hävitä, kun nytkin taas tiedotusvälineet toitottavat "Reilun kaupan viikkoa". Esimerkiksi Demokraatti julkaisi tänään sellaisenaan ao. Edistämisyhdityksen tiedotteen. Eikä ilmoituksena, vaan toimituksellisena aineistona, ikäänkuin lehden uutisena.

"Aloitteen arvonimen hakemisesta Helsingin yliopistolle tekivät opiskelijat." Jos näin oli, kaino arvaukseni on, ettei kyse ollut ainakaan kansantaloustieteen tai matematiikankaan opiskelijoista.

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 24.10.13 - klo:18:08

Yllätys, yllätys!  Janne Sivonen, Reilun kaupan toiminnanjohtaja …

Vieraskynä: Maailma muuttuu ostos kerrallaan (http://patarumpu.fi/2013/10/22/maailma-muuttuu-ostos-kerrallaan/)

… oli päätynyt siihen, että Reilu kauppa hyödyttää viljelijöitä ja vähentää köyhyyttä, ihan tutkimuksien mukaan.

Jos satakunta vuotta sitten olisi näissä asioissa tutkimuksia tehty, niin luulenpa, että hyväntekeväisyystanssiaisista - joissa naisten asuihin, shampanjaan ym. olisi käytetty kymmenkertaisesti kerättyyn ja lahjoitettuun rahaan nähden - olisi myös saatu tulos, että todellakin, ne perille menneet rahat vähensivät avunsaajien köyhyyttä.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 21.12.13 - klo:19:38
USA:ssä Reilua kauppaa on kovasti kritisoitu siitä, että se niin suurelta osin kohdistuu Meksikoon, joka kuitenkin on kehitysmaista rikkaimmista päästä. Luomun ja Reilun kaupan yhdistämisestä lienee riittävästi edellä.

Mitä tekee Suomen Paulig? Näin: "Uusi Paulig Mexico, Reilu, luomu ..." (http://www.paulig.fi/kahvijutut/uusi-paulig-mexico-reilu-luomu-ja-hurmaavan-herkullinen)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 23.12.13 - klo:10:46
Lähetiin tähän Kepan uutiseen kommentin (joka ilmestynee sinne vasta Joulun jälkeen) ...

Eettisistä lahjoista uusi jouluperinne (http://www.kepa.fi/uutiset/10370)

... että siitäkin alkaa olla tullut jo perinne. miten me kommentoimme asiaa:

Että
a) "luomuherkuissa" ei ole mitään eettistä
b) Reilu kauppa on hyvin tehoton tapa auttaa
ja
c) Suomessa, jossa valtaosa Reilun kaupan tuotteista on luomutuotteita, se on erittäin tehoton tapa auttaa
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Matti Pekkarinen on 24.12.13 - klo:10:05
Tuo "reiluus", vaikka sille ei ole todellista katetta useinkaan, tepsii joihinkin harvoihin. Ja osa ostaa vahingossa (kuten luomuakin). Osa on heikkonäköisiä taikka kiireisiä tai niin varakkaita, että hinta ei ratkaise. Ja joskus harvoin reilun kaupan tuote onkin halvempi. Esimerkiksi banaaneissa olen tämän joskus havainnut.
Hulluuksien (=luomu) ja mm kaikille siitä aiheutuvien veroseuraamusten välttämiseksi kannattaa kauppareissulle varata vain niukasti rahaa ja runsaasti aikaa.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.14 - klo:19:00
Joni Valkila väittelee Reilusta kaupasta ensi viikolla:

Minkä verran Reilu kauppa hyödyttää kahvintuottajia? (http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=20141548)

Tilaisuus pe 7.2.14 klo 12:15 näyttää olevan englanninkielinen (http://helsinginyliopisto.etapahtuma.fi/Default.aspx?tabid=304&id=8424).

Mutta aika varmasti väitöksestä syntyy keskustelua suomenkielelläkin! Ellei paikalla niin jälkeenpäin.

Väitöskirja löytyy sähkössä linkkiä seuraamalla.

[korjattu alla olevan huomautuksen mukaisesti]
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Ville Aarnikko on 01.02.14 - klo:00:27
Tilaisuus kuitenkin 7.2. eikä 7.12. :)

Taidanpa mennä, kiitos vinkistä!
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 01.02.14 - klo:07:14
Ehkäpä minäkin menen.

Ihan etsimättä tulee mieleen, että aiheesta ja Valkilasta saisi ehkä hyvän dokumenttivideon. Jos vaan nyt löytyisi sille joku tekijäksi ... ;)

Ja jo väitöstilaisuudestakin voisi ottaa pätkiä "purkkiin"?
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Ville Aarnikko on 07.02.14 - klo:22:00
Unohdin, vaikka ois ollu hyvin aikaa :(

Olikos joku täältä kuulemassa?
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 08.02.14 - klo:06:56
Jäi väliin minultakin. :(

Mutta kirjahan on yhä netissä saatavissa. Vielä en ole kerinnyt sitä lukea, mutta jo tiivistelmä vahvistaa täällä esitetyt epäilyksemme kutakuinkin oikeiksi:

"Noin puolet *) Reilun kaupan kahvista on lisäksi luomusertifioitua maailmanlaajuisesti ja Nicaraguassa. Reilun kaupan luomukahvin (mutta myös pelkästään luomusertifioidun kahvin) hinnat ovat olleet selvästi konventionaalista kahvia korkeampia ja vakaampia. Luomukahvin satoisuus on pienempää kuin mitä voidaan saavuttaa konventionaalisilla menetelmillä, mikä pienentää luomuviljelijöiden etuja muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Jotkut Reilun kaupan viljelijät tuottavat vain vähän kahvia. Sertifioidusta kahvista saatavan hintapreemion vaikutukset tuloihin jäävät silloin pieniksi. Reilun kaupan lisähinnan kasvaminen arvoketjun eri vaiheissa johtaa tilanteeseen, jossa tuote saattaa olla kuluttajalle huomattavasti muita vaihtoehtoja korkeampi, vaikka tuottaja saa saman tai vain hieman korkeamman hinnan kuin tavanomaisilta markkinoilta."

Jännityksellä odotan, kommentoiko ja uutisoiko Reilun kaupan yhdistys (http://www.reilukauppa.fi/m/etusivu/) asiaa, ja jos, niin miten. Ja miten reagoidaan Kepassa? Ja Helsingissä ja muissa Reilun kaupan kunnissa? Hiljaisuudella?

Ja jos jonkun, niin Helsingin yliopiston pitäisi edes jotenkin reagoida! Tuo väitöskirja hyväksyttiin sen valtiotieteellisessä tiedekunnassa. (Jos olisin yliopistoväkeä, tekisin nyt aloitteen, että yliopisto, uusien tosiasioiden valossa, luopuu Reilun korkeakoulun "arvonimestä". Aloitteita asiassa voinee tehdä, jos sen hankkimistakin ehdottivat opiskelijat, ks. edellä, 22.10.13).

_____________

*) Suomessahan luomukahvin osuus on korkeampi, käsittääkseni lähes 100 prosenttia
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 11.02.14 - klo:09:14
Lihavoiinti tässä HJ:

Quote
Reilun kaupan lisähinnan kasvaminen arvoketjun eri vaiheissa johtaa tilanteeseen, jossa tuote saattaa olla kuluttajalle huomattavasti muita vaihtoehtoja korkeampi, vaikka tuottaja saa saman tai vain hieman korkeamman hinnan kuin tavanomaisilta markkinoilta.

Reilun kaupan puolustajat eivät ole hätkähtäneet tietoa, että kuluttajan maksamasta lisähinnasta keskimäärin vain 10% saavuttaa tuottajan. Mitenköhän he nyt suhtautuvat tuohon tietoon, että joissakin tapauksissa tuottajat eivät saa mitään lisähintaa? Näinkö ( ;D):

"Entä sitten? Ei mitäänkin on sentään parempi kuin ei mitään"
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 07.05.14 - klo:08:10
Mutta edelleen, vailla mitään kritiikkiä ja epäilyksiä, tämä "kestävän kehityksen" sivusto julkaisee uutisen:

Yhä useampi suomalainen ostaa reiluja tuotteita (http://www.maailma.net/artikkelit/yha_useampi_suomalainen_ostaa_reiluja_tuotteita)

Kirjataanpa tähän nyt tämä viimeisin tieto tästäkin asiasta ...

Quote
Yhteensä Suomesta on järjestön mukaan saatavilla noin 1 760:tä Reilun kaupan tuotetta. Noin 60 prosentilla Suomessa myytävistä Reilun kaupan tuotteista on myös luomusertifiointi.

... vaikkei tuosta ihan yksikäsitteisesti selviäkään, viittaako tuo 60% tarjolla oleviin vai myytyihin tuotteisiin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 30.05.14 - klo:08:06
Heille melkoisen ikävä tutkimus ...

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä (http://www.maailma.net/artikkelit/tutkimus_reilu_kauppa_ei_aina_hyodyta_tyolaista)

... ja kyllä sitten seuraakin melkoista kiemurtelua tulosten poisselittämiseksi!

Mutta tämä on jo kyllä aika epätoivoista:

Quote
"On aivan selvää, että vaikka pienviljelijä olisi Reilun kaupan viljelijä, mahdollisuudet maksaa palkkaa kausityövoimalle ovat aivan toisenlaiset kuin plantaasilla, joka voi olla monikansallisen yrityksen omistuksessa. Ei Reilu kauppakaan voi tehdä köyhästä pienviljelijästä suurta plantaasinomistajaa rikkaampaa", Sivonen sanoo.
[...]
"Kun puhutaan perheviljelijöistä, puhutaan ihmisistä, jotka ovat yleensä itsekin köyhiä. Jos maapläntti on alle hehtaarin ja viljelijä palkkaa ihmisiä sadonkorjuuseen, niin kriteerit eivät voi olla samat kuin plantaaseilla. Toisaalta perheviljelmiäkin on eri kokoisia", Sivonen toteaa.

Eihän tilan koolla ole asiassa mitään merkitystä, kysehän on yksikkökustannuksista (per "säkki"). Tuo hehtaarin tilan omistaja tietysti tarvitsee vain vähän apua, sato on nopeasti korjattu. *) Plantaasi tarvitsee paljon apua.

Mutta se plantaasikin on riippuvainen siitä, paljonko se sitten tuotteistaan saa. Ja kaiken Reilun kaupan tiedotuksen mukaan se siis saa (kilolta, säkiltä jne.) vähemmän! Niinpä sillä pitäisi olla huonommat mahdollisuudet maksaa näille kausityöläisilleen.

Olettaen tässä tietysti, että Reilun kaupan lisähinnasta on jotain valunut viljelijälekin. Myöntääkö Sivonen tuossa vahingossa, ettei se ole paljon? Tai siis juuri mitään.

Ja tuo viittaus "monikansallisen yrityksen omistukseen" on sitten jo puhtaasti naurettava (onko se yritys hyväksikäyttää jonkinlaista "monsantofobiaa" (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=747.0) lukijoiden puolelleen saamiseksi?).

(Jos toisaalta asiat hoidetaan huomattavasti tehokkaammin "plantaaseilla", miksi Reilun kaupan tai muunkaan kehitysyhteistyön silloin pitäisi sitoutua pientilojen tehottomaan puhasteluun? Mutta tämähän tunnetusti on eräs syyte Reilua kauppaa vastaan: se estää taloudellisteknistä kehitystä kohteissaan ... jos siis tämän jälkeen kerrotaan, että sato korjataan plantaaseilla koneilla, niin oikea kysymys on: miksei niin tehdä Reilun kaupan tiloilla?)

____________

*) ja jos kyseessä on vielä luomutila - niin sitäkin vähemmän!  ;D
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 02.06.14 - klo:06:48
Tämä Spiked-lehden artikkeli ...

www.spiked-online.com/newsite/article/its-official-fairtrade-screws-over-labourers/15082

(eli: nyt se on virallista, Reilu kauppa kohtelee huonosti työläisiä)

... kertoo em. tutkimuksesta, mutta esittää myös laajemman Reilun kaupan konseptin kritiikin.

***

Odottelen nyt mielenkiinnolla, miten Reilua kauppaa myönteisessä valossa - ks. edellä - esitelleet vasemmistolehdet (Demokraatti, Kansan Uutiset) tästä tutkimuksesta kertovat. Ja kertovatko ollenkaan.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 06.07.14 - klo:08:49
Hiukan taustatietoa uutiseemme ....

Ruostesieni leviää kahviviljelmillä (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=285)

... jonka ingressinä oli: "Kuinka reilua on nyt vaatia kahvin olevan luomua?"

Tälle taudille (Hemileia vastatrix (http://en.wikipedia.org/wiki/Hemileia_vastatrix)) en ole löytänyt suomenkielistä nimeä, vaikka sellainenkin voi olla.

Tämä historia-artikkeli (http://www.apsnet.org/publications/apsnetfeatures/Pages/ICPP98CoffeeRust.aspx) kertoo, että ko. tauti tuhosi aikanaan Ceylonilta (nyk. Sri Lanka) kaikki kahvipensaat. Tilalle istutettiin teetä, ja artikkeli antaa ymmärtää, että tämä tapaus lopullisesti varmisti,  että englantilaisista tuli teenjuojia.

Mutta ei, asia halutaankin tulkita näin ...

Ilmastonmuutos uhkaa kahvinviljelyä (http://maailma.net/artikkelit/ilmastonmuutos_uhkaa_kahvinviljelya)

... tämä tauti (ja muut taudit ja tuholaiset) mukaan lukien:

Quote
Syynä on ilmastonmuutos, joka kurittaa esimerkiksi Brasiliaa, Guatemalaa, Tansaniaa ja Vietnamia jo nyt. Esimerkiksi Keski-Amerikassa kahvia uhkaavat taudit ja tuhoeläimet, barometrissä kerrotaan.

Ja yhä Reilu kauppa jne. esitetään ratkaisuna ...

Quote
Järjestöt peräänkuuluttavat teollisuuden vastuuta ja lisätoimia ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Kestävään kahvintuotantoon pyrkivät sertifikaatit, kuten Reilu kauppa ja Rainforest Alliance, ovat yksi ratkaisu.

... eikä ongelmana, mitä se meidän mielestämme on.

Tämän verran myönnetään:

Quote
Barometrin mukaan sertifikaatit eivät kuitenkaan ole ihmelääke ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, vaan tarvitaan laajempia investointeja esimerkiksi uusiin tekniikoihin ja vakuutuksiin viljelijöiden tukemiseksi.

Joiden uusien tekniikoiden käyttöönoton ainakin Suomen Reilu kauppa, luomukahviin sitoutuneisuudessaan, melko varmasti sitten tuotteidensa osalta suorastaan kieltää.

(Alkuperäisessä artikkelissa luomu, "organic" oli muuten jopa mukana näiden kuulemma pelastavien sertifikaattien joukossa!)
 
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 11.09.14 - klo:08:10
Em. ongelmien lisäksi tämä Reilu Kauppa on - vuosikymmenien jälkeen ja siitä pidettyyn suureen meteliin nähden - yhä hämmästyttävän pienimuotoista. Nyt tehtiin kuulemma uusi ennätys ...

Ja taas kuulemma tehtiin:

Reilu kauppa kasvoi maailmalla (http://maailma.net/artikkelit/reilu_kauppa_kasvoi_maailmalla)

Mutta edelleen 4 vuoden jälkeen ollaan tasolla, jossa se on vasta noin 1 euro maailman köyhää kohti. Ja siis brutto. Noin 10 senttiä netto.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 20.09.14 - klo:05:55
Jos luomulla ja lähiruoalla on "argumentaatiopankkinsa" niin Reilu kauppa hoitaa myynninedistämistään tällaisella "reiluttaja"-koulutuksella (http://maailma.net/tapahtumat/reiluttajakoulutus_0).

Luultavasti/toivottavasti Tampereen ammattikorkeakoulu vain vuokraa tähän tilat, eikä tähän toimintaan kulu julkisia varoja. (Vaan miten lienee?)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 26.09.14 - klo:06:06
Tällainen kritiikki on nyt ilmestynyt (aika vasemmistolaisessa) Guardian-lehdessä:

Fairtrade is an unjust movement that serves the rich (http://www.theguardian.com/global-development/2014/sep/05/fairtrade-unjust-movement-serves-rich)

Pääidea siinä on, että Reilun kaupan liike on epäoikeudenmukainen ja rikkaita palveleva, koska se suosii (suhteellisesti rikkaampaa) Latinalaista Amerikkaa Afrikan ja Aasian kustannuksella, ja kaikkein köyhimmät maat ovat unohtuneet (vaikka Guardian näkeekin Reilun kaupan sinänsä hyvänä asiana):

Quote
FT no doubt helps poor and vulnerable producers, but it certainly is not at the service of the poorest. Effective certification demand is positively correlated to country income. Countries ranked by the World Bank as upper middle-income account for 54% of producer organisations having received FT certification against 21% in the case of low-income countries. As for least developed countries (LDCs), they only account for 13.5% of effective certification demand. Whatever definition of poverty and economic vulnerability is used, the conclusion is the same: FT tends to exclude the poorest countries.

Vastaväite tähän, että Reilun kaupan edut kuitenkin kohdistuvat suhteellisen rikkaankin maan köyhimpiin, ei artikkelin mukaan toimi. Jos Meksikossa onkin köyhiä viljelijöitä, niin on sellaisia vaikka Ranskassakin. Jos Ranska on vauraana maana velvollinen itse huolehtimaan köyhistään, miksei Meksiko, myös aika vauraana, sitä ole?

Tuohon voisi vielä (HJ) lisätä, että kuinka tarkoituksenmukaista (tuollaisessa tapauksessa) on huolehtia toisen (vauraan) maan sosiaaliturvasta kymmenkertaisin kustannuksin.  Koska siis meidän maksamastamme Reilun kaupan lisähinnasta vain 10% menee varsinaiselle, tarkoitetulle kohteelleen eli tuolle köyhälle viljelijälle.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 26.09.14 - klo:08:04
Tämä Spiked-lehden artikkeli ...

www.spiked-online.com/newsite/article/its-official-fairtrade-screws-over-labourers/15082

(eli: nyt se on virallista, Reilu kauppa kohtelee huonosti työläisiä)

... kertoo em. tutkimuksesta, mutta esittää myös laajemman Reilun kaupan konseptin kritiikin.

***

Odottelen nyt mielenkiinnolla, miten Reilua kauppaa myönteisessä valossa - ks. edellä - esitelleet vasemmistolehdet (Demokraatti, Kansan Uutiset) tästä tutkimuksesta kertovat. Ja kertovatko ollenkaan.

Nyt kun kohta neljä kuukautta on kulunut: ei ole näkynyt.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 26.09.14 - klo:08:16
Nyt näyttää myös Reilu kauppa tunkeneen näille markkiniolle, tai oikeastaan rahahanoille (kuten luomuväkikin):

http://www.reilukauppa.fi/koulut/


PS. klo 13:20: Aluevaltaus (ainakin sillanpääaseman verran) tuonne on siis tehty. Päiväkodit eivät vielä näytä olevan mukana ... äsh, annoinko heille uuden vinkin? Ei, kyllä se siellä ennemmin tai myöhemmin tulee jonkun mieleen, ilman minuakin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.14 - klo:06:30
Vaikka luomuviikkoa eivät tiedotusvälineet enää näytä noteeraavan, Reilun kaupan viikko huomataan edelleen: Radio Suomessa asia on tänä aamuna mainittu jo moneen kertaan.

Tosin äsken sieltä tuli äsken tieto, että asiasta on nettikeskustelu, jossa on jo myös asialle kriittisiä näkemyksiä. Saapi nyt nähdä, tulevatko ne myös ääneen sanotuiksi, esille puheena radiossa.

Klo 9:30 mennessä ei tullut. Tuli vaan Espoon kaupunginvaltuuston  puheenjohtajan Markus Torkin hymistystä siitä, miten "hyviä kokemuksia" asiasta oli Espoolle ollut, ja haastetta Vantaalle, että se myös ryhtyisi Reilun kaupan kaupungiksi. Imago paranee jne. Ei saanut ulos itsestään edes tietoa, paljonko asia maksoi Espoolle, pelkästään arvion, ettei se koko kaupungin taloudessa tunnu.

***

Mutta on YLE:llä aina silloin tällöin myös ohjelmia, joissa on toistakin näkökulmaa. Mm. Kuningaskuluttajalla on ollut tämä:

Näkökulma: Reilua kuin kermavaahto (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/06/09/nakokulma-reilua-kuin-kermavaahto)

Josta lainaan:

Quote
Sen sijaan, että Reilussa kaupassa myönnettäisiin että epäkohtiakin on, yhdistys tuntuu kieltävän kaikki ongelmat ja kehuu itseään vielä hieman lisää. Reiluun kauppaan tarttuminen on kuin kättelisi saippuaa. Tai söisi litran kermavaahtoa. Jossakin vaiheessa alkaa ällöttää.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.14 - klo:06:51

Luomu.fi esittää tämän tietysti jonkinlaisena ansiona ...

Reilu on usein myös luomua (http://luomu.fi/kirjoitus/reilu-usein-myos-luomua/8/?ref=etusivu)

Quote
Parhaillaan vietetään Reilun kaupan viikkoa. Se on samalla melko luomuinen teemaviikko, sillä Suomen markkinoilla olevista Reilun kaupan tuotteista 60 prosenttia on myös luomusertifioituja.
(lihav. HJ)

... kun me taas pidämme tätä tosiasiaa raskauttavana: ennestäänkin tehoton avun antamisen muoto tulee vielä tehottomammaksi.

Tämä, kuten on esille tuotu, on erityisesti suomalainen ilmiö, muualla maailmassa luomun osuus ei Reilussa kaupassa ole lainkaan näin korkea.

Vaikka Reilun kaupan yhdistyksen tiedottaja Sanna Räsänen yrittää väittää, että "reilujen tuotteiden korkeaan luomuprosenttiin on syynä se, että siitä hyötyvät sekä tuotteiden viljelijät että kuluttajat" (lihav. HJ), toisesta kohdasta tulee realistisempaa tietoa:

Quote
Räsänen huomauttaa, että luomuviljely ei ole aina Reilun kaupan tuotteiden viljelijöille kannattavaa tai mahdollista.

Ja tutkimustieto nyt kyllä viittaa siihen, että "ei ole aina" pitäisi olla muodossa "ei juuri koskaan".

Ja - kuten olemme jo kauan sitten selvittäneet - tässä, eikä viljelijöiden hyödyssä, onkin se perussyy, Suomessa, tässä "asiakassegmentissä":

Quote
Lisäksi samat kuluttajat haluavat suosia sekä luomua että Reilun kaupan tuotteita, hän toteaa.

***

Ja tämä on sitten tavallaan vähän toinen juttu - mutta yhtä raskauttava asia Reilun kaupan osalta:

Quote
Luomutuotannon ehtojen kanssa täysin yhteistä on se, että geenimuunneltujen siementen ja taimien käyttäminen on Reilun kaupan tiloilla kiellettyä.

Erityisesti puuvillan osalta olemme tämän linjan mielekkyydestä jo julkisesti kysyneetkin. (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=63) Reilun kaupan veruke, että GM-puuvilla on "kiistelty asia", tarkoittaa lopulta (vähän aukaistuna) ihan samaa "asiakassegmentti"-kysymystä kuin edellä, eli koska tietyt samat ihmiset ostavat, niin ...
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.14 - klo:08:00
Tässä Liberalismi-Wikin aika hyvä yhteenveto Reilun kaupan problemaattisuudesta (http://liberalismi.net/wiki/Reilu_kauppa).

Näkökulma on tietysti vapaakaupan puolustamisessa. Mutta tämä tuntuu - keskustelua ja kampanjointia seuranneena - aika oikealta tilanteen hahmottamiselta:

Quote
Reilu kauppa näyttää siis harmittomalta rahan haaskaukselta. Vaarallista siinä on kuitenkin se, että ay-liike ja MTK käyttävät sitä verukkeena vastustaa vapaakauppaa ja karsinoida kehitysmaiden työntekijät marginaaliselle sektorille. Samaa kehitysmaavastaista ideologiaa tuputetaan myös Reilun kaupan lehden pääkirjoituksissa.

Kuitenkin kehitysmaiden ihmiset voivat nousta köyhyydestä vain samalla tavalla kuin mekin aikanamme: tekemällä sitä, mitä suhteessa parhaiten osaavat, ja vaihtamalla sitä siihen, mitä muut tekevät tehokkaammin. He tarvitsevat globaalia vapaakauppaa.
(lihav. HJ)

Jostain tällaisesta voisi johtua se Reilun kaupan "pyhyys ja koskemattomuus", josta se nauttii myös vasemmiston parissa.

(Huomaan aloittaneeni tämän triidin siitä, miten minun kirjoitustani mielestäni oudosti lyhennettiin/sensuroitiin viitisen vuotta sitten Uutispäivä Demarissa, kun rohkenin kritisoida siinä Reilua kauppaa yleisemmällä tasolla kuin vain luomupuuvillan suosimisesta.)

Ja MTK oli aikanaan (n. 10 vuotta sitten) mielellään mukana Kepan surullisen kuuluisassa ruokakampanjassa, jossa ajettiin "luomua, lähiruokaa ja Reilun kaupan tuotteita", koska niistä mikään ei - kun Reilu kauppakin oli tuotevalikoimaltaan varmasti turvallisesti rajattu - uhannut MTK:n intressejä (luomu ja varsinkin lähiruoka tietysti suorastaan niitä suosivat).
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.14 - klo:12:27
Mutta yhtäkaikki, kun tässä kävin läpi tämänkin keskustelun ja siis noin viiden vuoden historian ja usean henkilön (eikä suinkaan vain meidän) yritykset saada järkeä asiassa läpi, asia yhä näyttää surullisesti juuri tältä:

"Reiluun kauppaan tarttuminen on kuin kättelisi saippuaa."

Tänäkin aamuna mm. asian hehkuttaminen Radio Suomessa yhä jatkui. Ja yhä vailla niitä - mahdollisesti jopa heidän nettikeskustelussaan esitettyjä - vastaväitteitä. Eli tuo lause erittäin hyvin asian kiteytti.

Jos meitäkin asia jo harmittaa, minkälainen onkaan noiden tutkijoiden turhautuneisuus?
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.14 - klo:06:11
Jos Reilulla kaupalla nyt on tällainen (mainos)kampanja ...

Suomen suurimmalla reilulla kahvitauolla juodaan yli 130 000 kupillista reilua kahvia (http://www.maailma.net/artikkelit/suomen_suurimmalla_reilulla_kahvitauolla_juodaan_yli_130_000_kupillista_reilua_kahvia)

... ja siinä ...

Quote
"Reilu kauppa ry laskee viikon jälkeen, mikä vaikutus sillä on ollut, että suomalaiset ovat viikon aikana juoneet reilusti tuotettua kahvia. Kuinka monta kahvinviljelijää Reilut kahvitauot työllistivät?"

... niin sopinee varmasti myös jälkikäteen kysyä, paljonko tämä aktio maksoi (ylimääräistä, kansalaisille ja/tai yrityksille) ja paljonko tästä rahasta voi arvioida saavuttaneen nämä kahvinviljelijät? (ja tietysti, siinä samalla, paljonko tienasi joku muu?)

***

Lisäksi, kun joku luku työllistymisestä saadaan, voisi kysyä, kauanko sama työ olisi kestänyt korjuu- ym. koneilla (joita Reilu kauppa ei tunnetusti suosi tai edistä) ....
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Jarrumies on 24.10.14 - klo:21:24
Tässä muutamia juttuja Reilusta kaupasta, joissa myös sen kritiikkiä.

Lukekaa ja kommentoikaan täällä.

Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Fair_trade_debate

https://fi.wikipedia.org/wiki/Reilun_kaupan_sertifiointij%C3%A4rjestelm%C3%A4

Bruce Wydick
Professor of economics and international studies, USFCA;
10 Reasons Fair-Trade Coffee Doesn't Work

Posted: 08/07/2014 2:09 pm EDT Updated: 10/07/2014 5:59 am EDT
http://www.huffingtonpost.com/bruce-wydick/10-reasons-fair-trade-coffee-doesnt-work_b_5651663.html

Spiked
It’s official: Fairtrade screws over labourers

http://www.spiked-online.com/newsite/article/its-official-fairtrade-screws-over-labourers/15082#.VEkaHGMZkmg

Why Fairtrade is an unfair deal
Buying Fairtrade products may make consumers feel good, but in reality they amount to a PC-form of bonded labour.

http://www.spiked-online.com/newsite/article/11116#.VEkdqWMZkmg

Sorry, but Fairtrade is a political issue
BBC newsreader George Alagiah is shocked that his bosses think Fairtrade is ‘somehow controversial’. It is.

http://www.spiked-online.com/newsite/article/7229#.VEkeImMZkmg

Why Fairtrade isn't fair
http://www.griffithsspeaker.com/Fairtrade/why_fair_trade_isn.htm


Tutkimus: Reilu kauppa lisää tavallisen kahvin hintaheilahteluja
http://www.kepa.fi/uutiset/8031

Reilu kauppa ei aina olekaan ihan reilua
Johan Ehrstedt ja Mervi Leppäkorpi (toim): Reilumman kaupan jäljillä

http://www.mtv.fi/kirjat/index.shtml/2012/10/1646032/reilu-kauppa-ei-aina-olekaan-ihan-reilua

Agriculture in Ethiopia and Uganda
Not so fair trade
May 19th 2014, 7:10 by L.P. | LONDON

http://www.economist.com/blogs/baobab/2014/05/agriculture-ethiopia-and-uganda

The Fair Trade Scandal: Marketing Poverty to Benefit the Rich Paperback – February 25, 2014
by Ndongo Sylla (Author)

http://www.amazon.com/The-Fair-Trade-Scandal-Marketing/dp/0821420925

http://liberalismi.net/wiki/Reilu_kauppa

Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 31.10.14 - klo:14:10
Demarin toimitus ei ainakaan näytä noita artikkeleita lukeneen - tai edes minun kriittisiä puheenvuorojani omassa lehdessään - koska he edelleen jatkavat vanhaa linjaansa. Reilun kaupan tiedottaja Sanna Räsänen sai asialleen 30.10.14 lähes koko sivun ilmaisen mainoksen otsikolla "Maailmasta tulee kahvia juomalla oikeudenmukaisempi".

Puuttumatta muuten kirjoituksen (ymmärrettävään!) kritiikittömyyteen, lainaan yhden lauseen:

"Yhdellä [keskimääräisellä alle hehtaarin] tilalla on keskimäärin 1500 pensasta ja hyvänä satovuonna yhdestä pensaasta voi saada yhden kahvipaketillisen verran kahvia."

Tuolla Räsänen tietysti pyrkii nostattamaan sääliä - joka lisäisi myyntiä. Mutta jos noin todella on, mitä järkeä ja moraalia on siinä, että näille kurjille sitten suomalaiset vielä asettavat lisävaatimuksen ja taakan, että kahvi on viljeltävä luomumenetelmin. Joka pudottaa heidän tuottonsa eli satonsa puoleen.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 09.03.15 - klo:07:49

Reilun kaupan tavanomaisen härskiä myynninedistämistä:

Reilu kauppa haastaa kansanedustajaehdokkaat kampanjoimaan vastuullisesti (http://maailma.net/artikkelit/reilu_kauppa_haastaa_kansanedustajaehdokkaat_kampanjoimaan_vastuullisesti)

Tavanomaiseen tapaan maailma.net myös meni tähän mainoskampanjaan mukaan.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 10.03.15 - klo:14:11
Maailma.netissä kopiona, ja sitten täällä (Kepan sivustolla) oli tällainen mielipidekirjoitus:

Kulutusvalintojen helvetti ja paratiisi (http://www.globbarit.fi/blogi/globaalitalous/kulutusvalintojen-helvetti-ja-paratiisi)

Siihen kommentoin. Odottelen, ilmestyvätkö kommenttini siellä. (Elleivät, niin sitten jonkin ajan kuluttua kuitenkin täällä.)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 12.03.15 - klo:08:30
Vaan mitäpä sitä vastinettani panttaamaan. Ilmestyy tuolla (ks. edellinen puheenvuoroni) jos ilmestyy. Näin sinne kirjoitin:
_______________________

Luulen, että Sinä nyt eettisessä pyrkimyksessäsi olet pahasti erehtynyt:

1. Nk. Reilu kauppa tuskin voi olla "eettistä", jos siinä järjestelmässä vain n. 10% rikkaan maailman maksamasta lisähinnasta saavuttaa ajatellun kohteensa, eli köyhän viljelijän kehitysmaassa.

Tämä 10% on kansainvälisen Fairtrade-organisaation oma arvio, ei minun.

Jos Suomessa järjestettäisiin tavanomainen keräys, jossa tuloutettaisiin kohteelleen vain 10%, asiaa tutkisi poliisi.

Yhdistyksemme keskustelussa asiasta tarkemmmin:

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=126.0
    
"Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus"

2. Luomuviljely tuskin voi olla "eettistä", jos sitä harjoitettaessa sadot jäävät noin kolmannekseen tai alle tavanomaiseen viljelyyn verrattuna. Yhä vielä nälkää näkevässä maailmassamme.

Yhdistyksemme tässä keskustelusta jo asiasta tarkemmmin ...

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=23.0

"Onko luomu eettistä kulutusta?"

... mutta myös koko sivustomme kertoo asiasta.

3. Kerrot "havahtuneesi tähän todellisuuteen" reilu 15 vuotta sitten. Uskon, että hahmotit asian juuri Kepan silloisen surullisen kuuluisan kampanjan pohjalta, jossa suositeltiin "luomua ja lähiruokaa ja Reilun kaupan tuotteita". Kaikki kolme olivat kelvottomia suosituksia - lähiruoka tietysti kelvottomin, kehitysyhteistyöjärjestön kannalta!

Kepan pitäisi nyt - vaikka asiasta on jo n. 15 vuotta - osata pyytää anteeksi tätä typerää ja vahingollista kampanjaansa. Joka on kuitenkin jäänyt monien nuorten ihmisten alitajuntaan.

_____________

Vastineeni on nyt siellä (http://www.globbarit.fi/blogi/globaalitalous/kulutusvalintojen-helvetti-ja-paratiisi) julkaistu. Lopun edestä tämä keskustelu siis siirtyköön sinne.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 16.03.15 - klo:09:23
Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kirjoittaa näennäisen krittisesti ja näennäisen vaatimattomasti omastaan:

Eroon köyhyydestä taikasauvan iskulla? (http://maailma.net/artikkelit/eroon_koyhyydesta_taikasauvan_iskulla)

Quote
Reilu kauppa ei ole kuitenkaan mikään taikasauvan isku, joka voisi yksinään vastata kaikkiin maailmankaupan, kestävän tuotannon ja eettisen kuluttamisen haasteisiin. Tarvitaan myös monia muita asioita, kuten ihmisoikeudet huomioivaa lainsäädäntöä, sen noudattamista ja reiluja kauppasopimuksia valtioiden välille.

Mutta sitä mahdollisuutta hän ei tietystikään edes maistele, että se todellakin olisi eräänlainen "taikasauva", illuusio, jolla ei oikeasti juuri mitään saataisi aikaan. Ettei sitä tarvittaisi, että se jopa hiukan haittaisi kehitysyhteistyötä, veisi siltä resursseja tehottomaan "hyvältä tuntuu" -puuhasteluun. Joka siis (ks. edellä) meidän kriitikkojen mielestä lähinnä vastaisi totuutta.

Nämä tiedot, joista myös tulee esiin meidänkin esiin tuomamme toiminnan jopa tavallaan hämmästyttävä pienimuotoisuus, yhä vuosikymmenien yrittämisen jälkeen, ja myös asian saaman poliittisem suosion huomioon ottaen, ovat siis Sivoselta:

Quote
Tällä hetkellä Reilussa kaupassa on mukana suurin piirtein 1,2 miljoonaa pienviljelijää ja noin 200 000 suurtilojen työntekijää. Määrä ei ole pieni, mutta Reilun kaupan ulkopuolella on edelleen vähintäänkin satoja miljoonia toimeentulonsa kanssa kamppailevia viljelijöitä ja työntekijöitä. Eivätkä Reilussa kaupassa jo mukana olevat viljelijäyhteisötkään saa läheskään aina koko satoaan myydyksi Reilun kaupan markkinoille. 
(lihav. HJ)

Eivät saa. Jos esimerkiksi luomutarkastaja päättää hylätä kahvisadon luomustatuksen, se ei enää kelpaa Suomen markkinoille. Eikä siitä tai vastaavista tapauksista (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=285) johtuva itku ja hammasten kiristys kanna tänne asti. Tänne kun tuodaan sieltä sellaisia Reilun kaupan "mannekiineja", joilla on asiasta pelkkää hyvää sanottavaa.

(Jos noita lihavoimiani lukuja vähän yrittäisi saada helpommin hahmotettaviksi: kunnassasi - tai seurakunnassasi - on, sanotaan 400 köyhää perhettä. Järjestetään joulukeräys, jonka tuloilla annetaan tukea yhdelle perheelle. Tai myyjäiset ... tässä nyt keräyskuluista kuitenkaan puhumatta. ... ja kunnan asukkaat ovat tyytyväisiä siihen, että ovat osallistuneet tähän joulukeräykseen, jopa siitä vähän ylpeitä ... myös kaikki valtuustoryhmät antavat tälle keräykselle täyden tukensa ... järjestetään siiis taas ensi vuonnakin!  ;D)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 13.05.15 - klo:06:36
MMM:n luomukampanjakin sentään maksaa mainoksistaan, mutta Reilu kauppa saa mainoksensa ilmaiseksi, ja YLE:n puolelle, tänä aamuna:

Reilu kauppa kukoistaa, vaikka talous yskii (http://yle.fi/uutiset/reilu_kauppa_kukoistaa_vaikka_talous_yskii/7985578)

Jos mennään yksityiskohtiin, niin tämän oli huomannut kauppiaskin:

Quote
– Niissä on myös sellainen mukava lisä, että ne ovat usein myös luomutuotteita. Luomu ja Reilu kauppa menevät arvomaailmoissa aika lailla käsi kädessä. Näin ollen hyllypaikkoja löytyy niille hyvin ja kysyntää on, kauppias Anne Timonen sanoo.

"Arvomaailmoissa", niin ... - tai sitten "tietomaailmoissa".

Hiukan tuli kritiikkikin kyllä esille:

Quote
Kun tietoisuus lisääntyy, arvioinnin kohteena on yhä enemmän myös Reilun kaupan tuotanto. Julkisuudessa on keskusteltu siitä, kuinka paljon viljelijät ja työntekijät hyötyvät Reilusta kaupasta. Terhi-Anna Wilskan mukaan on mahdollista, että Reilun kaupan myynti kääntyy vielä toiseen suuntaan. Tällä hetkellä siltä ei Wilskan mukaan kuitenkaan näytä.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 05.06.15 - klo:05:13
Tässä on Grist-verkkolehdessä pohdintaa asiasta ...

Why your organic, fair-trade, cruelty-free chocolate bar won’t save the world (http://grist.org/business-technology/why-your-organic-fair-trade-cruelty-free-chocolate-bar-wont-save-the-world/)

("Miksi luomuinen, Reilun kaupan julmuudesta vapaa sukllaapatukkasi ei pelasta maailmaa")

... joka lähtee asiasta ilmestyneen kirjan pohjalta. En saavuttanut kyllä "valaistumista" tuon artikkelin pohjalta, mutta siinä mainittiin hauska tieto:

Quote
The Ecolabel Index has catalogued 459 different forms of certification.

Noin monta erilaista sertifiointia maailmasta siis löytyy.

Se merkitsee jo melkoista kilpailua "alalla". Reilu kauppakin siis todella tarvitsee edellä kerrottua piilomainontaansa!

(Vihje tähän: GMO Pundit)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 20.06.15 - klo:08:48
Reilu kauppa kertoo kaakaostaan näin:

http://www.reilukauppa.fi/tuotteet/tuotteet0/kaakao-ja-suklaa/tietoa-kaakaosta/

Quote
Reilun kaupan kaakaopavuista maksetaan takuuhintana aina vähintään 2 000 dollaria tonnilta. Mikäli maailmanmarkkinahinta nousee takuuhintaa paremmaksi, maksetaan maailmanmarkkinahinnan suuruista korvausta. Reilun kaupan lisä on suuruudeltaan 200 dollaria tonnilta. Reilun kaupan luomukaakaosta maksetaan lisäksi 300 dollaria tonnilta. Nämä hinnat ovat voimassa vuodesta 2011 alkaen.

Myös kaakaossa (ml. suklaa) useimmat Suomessa myytävät Reilun kaupan tuotteet lienevät luomua (https://www.hyvinvoinnin.fi/reilun-kaupan-kaakao-ja-suklaa). Nyt meillä on tässä aika tuoretta (20 January 2014) tietoa luomukaakaon tilanteesta yleensä (lihav. HJ):

Organic cocoa prices not sufficient incentive to stimulate production (http://agritrade.cta.int/en/layout/set/print/Agriculture/Topics/Product-differentiation/Organic-cocoa-prices-not-sufficient-incentive-to-stimulate-production)

Quote
According to the Dutch company, “only around 1.5% of global cocoa supply is certified organic,” but according to the International Cocoa Organization (ICCO) website, demand “is growing at a very strong pace”. However, the company considers that the current price premium for organic beans of “10–25% above the market price” is not sufficient to compensate for lower yields, commenting that “farmers using pesticides and fertiliser can reach yields of 0.7–1.5 tonnes per hectare…whereas organic farms typically yield 300-500 kg of cocoa beans per hectare”.

Paljonko siis tuottajat hyötyvät siitä, että viljelevät Reilun kaupan luomukaakaota?

Tällä hetkellä kaakaon maailmanmarkkinahinta on poikkeuksellisen korkea eli 3000 dollaria tonnilta. Mutta lasketaan tuon takuuhinnan mukaan ja oletetaan luomusadon olevan puolet tavanomaisesta ja se 500 kg hehtaarilta, ja luomukaakaon mailmanmarkkinahinnan 25% korkeampi kuin tavanomaisen. Näin 2 hehtaarin tiloilta saavat viljelijät tuloja:

Tavanomainen tila: 2 * 2000, yhteensä 4000 dollaria

Reilun kaupan luomutila: 1*2500+200+300, yhteensä 3000 dollaria

Puolitoistakertaisella tuotolla tavanomainen tila saisi tietysti 6000 dollaria. Kolmentuhannen kilohinnalla ja 1,5-kertaisella tuotolla tietysti 9000 dollaria (ja luomutila 3000*1,25+300+200 eli 4250 dollaria).

Jotain luomuviljelijä tietysti säästää keinolannoitteissa ja torjunta-aineissa, mutta tuskin nettona kovin paljoa, koska hän sitten tarvitsee luomulannoitteita ja luomutorjunnan konsteja, jotka eivät ole ilmaisia nekään. Eli aikamoista "persnettoa". Reilun kaupan suomalaisille toimijoille asia kyllä kannattaa, kun on niin, että markkinatutkimusten mukaan Reilun kaupan tuotteiden ja luomutuotteiden ostajat kuuluvat siihen samaan "asiakassegmenttiin".
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 23.06.15 - klo:09:04
Miksi nämä Reilun kaupan kaakaon luomuviljelijät sitten ylipäänsä tekevät sitä, jatkavat viljelyään? Uskonko minäkin "tyhmän maajussin teoriaan"?

a) eivät he sitä paljon teekään, jos yllä oleva 1,5% on totta
b) luultavasti asiassa painaa tietty varmuus ja turvallisuus, tuote menee sitten varmasti kaupaksi tuolla takuuhinnalla, ja kun täällä rikkaassa maailmassa, mm. Suomessa, kaakaon on oltava luomua, niin tehdään sitten sitä.

Mutta näin tuo takuuhinta on myös eräänlainen köyhyysloukku. Jos näiden luomukaakaoviljeljelmienkin kohdalla sovelletaan (kuten Suomessa) siirtymäaikoja luomuun, ei viljelijä sitten uskalla hypätä siitä järjestelmästä heti poiskaan, vaikka hän huomaisi, ettei se jonain vuonna oikeastaan kannatakaan?
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 19.10.15 - klo:06:59
Radio Suomessa äsken - ja asiasta puhutaan vielä lisääkin, luvattiin - oltiin kovasti mukana Reilun kaupan viikon viettämisessä.

Kummallisesti sitten kuitenkin jopa viitattiin tähän Porvoon kaupungin laskelmaan ...

http://eetti.fi/sv/node/158

... mutta ei silti osattu olla kriittisiä koko asian suhteen. Varmasti kuviteltiin, että koko tuo asian lisähinta olisi mennyt "reiluuteen" eli köyhien viljelijöiden hyväksi. Eikä siis oltu tietoisia siitä, että vain n. 10% siitä olisi mennyt, loppu "harakoille", eli tuon systeemin pyörittämiseen eri tavoin.

***

Jatkojutussa mentiin sitten Helsinkiin. Haastattelussa väitettiin sitten, että hintaero on noista Porvoon luvuista pienentynyt - mutta vältettiin kertomasta täsmällisiä lukuja.

Tuttuun tapaan sitten haastateltiin yhtä Etelä-Amerikasta tänne tuotua "mannekiinia". Joka yllätyksettömästi oli kovasti tyytyväinen järjestelmään.

Minusta YLE:n osallistuminen tällaiseen mainoskampanjaan ei ole ongelmatonta. Tai vielä suoremmin sanottuna: ei oikein, väärin!
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.15 - klo:13:28
Kun S-ryhmä eli Patarumpu antoi tälla tavalla palstatilaa (http://patarumpu.fi/2015/10/20/vieraskyna-ilmastonmuutos-tuolla-jossain-vai-sittenkin-kaden-ulottuvilla-joka-paiva/) tälle Reilun kaupan asialle, niin päätinpä sinne kirjoittaa vastalauseeni (http://patarumpu.fi/2015/10/20/vieraskyna-ilmastonmuutos-tuolla-jossain-vai-sittenkin-kaden-ulottuvilla-joka-paiva/#comment-2063).

(Vaikka se on masentavan turhaa - katso koko tämä ketju, alusta asti.)

PS. Huomasinpa sitten, että ko. artikkeli yritti vedota myös ilmastonmuutokseen, jo itse otsikossaan, itse asiassa (kuten Reilun kaupan kokonaiskampanja tänä vuonna teki (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=26.msg7509#msg7509)). Laitoinpa siitäkin kommentin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 22.10.15 - klo:04:47
Vaihtoehto tälle Railun kaupan kaupunki tai -kunta -toimeliaisuudelle voisi olla, että otetaan ystävyyskaupunki (https://fi.wikipedia.org/wiki/Yst%C3%A4vyyskaupunki) tai -kunta kehitysmaasta.

Tällöin voitaisiin (käsittääkseni) suoraan tukea jotain hyviä hankkeita siellä, ja paljon paremmalla hyötysuhteella. Joku "Helsinki-koulu" tai "Helsinki-sairaala" jossain Afrikassa olisi konkreettinen saavutus, johon viitata, josta olla ylpeä. Ja siihen varmaan voisi laittaa keräyslippaitakin pitkin kaupungin julkisia tiloja, jotta yksittäisille ihmisillekin suotaisiin osallistumisesta saatava hyvä mieli.

Ja siinä voisi (esimerkkinä oleva) Helsingin kaupunki myös itse käyttää Reilun kaupan tiedotusmenetelmiä: kustantaa tällaisen projektin eri vaiheissa sopiva (viehättävä, vetoava) "mannekiini" tänne Suomeen asiasta kertomaan!

Nämä kaksi tapaa auttaa pitäisi nyt asettaa vastakkain. Joku valtuutettu voisi ehdottaa tätä toista, ja kertoa, että rahat siihen saadaan lopettamalla (kaupungissa) Reilun kaupan toiminta. Jos tuosta Porvoon laskelmasta jotain osviittaa saa, niin ainakin isoista kaupungeista kertyisi tuolla jo rahoja, joilla saisi ne suoraan kohteeseensa käyttämällä jo merkittäviä tuloksia, kehitysmaaoloissa. Joku tuollainen hanke olisi hyvinkin mahdollinen, erityisesti juuri Helsingille. (Pienemmät kunnat voisivat ehkä yhdistää voimansa, tehdä vaikka "Pohjanmaa-koulun".)

Poliitikotkin ja/tai johtavat virkamiehet voisivat saada osansa: täytyyhän tuollainen laitos aikanaan sen valmistuessa vähintään käydä paikan päällä vihkimässä käyttöönsä!  ;D
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.15 - klo:09:12
Vedotaan ilmastonmuutokseen, sääliin ja tunteeseenkin ...

Reilu kauppa alkaa panostaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen (http://www.kepa.fi/uutiset/11599)

... ja ollaan teknologian kehitystä, tehokkuutta vastaan.

Quote
"Kyllä aina löytyy joku, joka haluaa viljellä kahvia, ihan samalla tavalla kuin ruokaa. Se on bisnestä. Jos me pidämme kahvista, kyllä sitä joku viljelee. Mutta pelkään, että tulevaisuudessa maataloustuotanto on suuryritysten käsissä ja jättimäisillä plantaaseilla. Sellaisia ei kiinnosta, ovatko tuotteet vaikkapa geenimuunneltuja."

"Pienviljelijä kuokkii maata, jota hän rakastaa ja jonka hän peri esi-isiltään. Siinä on mukana tunnetta. Sellaista maanviljelyä ei ehkä tulevaisuudessa ole."

Mutta pitäisi olla? Esi-isien tapaan, edelleen? Ja tunteella!?

Mutta tällaisiin ihmeisiin sitä kuitenkin uskotaan:

Quote
Surullisten tarinoiden lisäksi päättäjät saavat Pariisissa kuulla rohkaisevia esimerkkejä, sillä niitäkin onneksi riittää. Eri puolilla Latinalaista Amerikkaa on onnistuneesti esimerkiksi kehitelty luonnonmukaisia lannoitteita, jotka tekevät kasveista kestävämpiä. Tällaiset kokeilut ja niiden levittäminen vaativat kuitenkin rahoitusta.
(lihav HJ)

Luomukin noin mainittu. Kaiken kaikkiaan tämä Paredes on selvästi tietoinen siitä tietystä (suomalaisesta) "asiakassegmentistä", ja käyttää juuri siihen vetoavia argumentteja.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 26.10.15 - klo:12:03

Tuhon Kepan uutiseen laitoin kommentin. Vaikka se on nyt sielläkin, laitetaan se tännekin:

Quote
Jos ja kun tuota Reilun kaupan kahvia viljellään luomumenetelmin,joissa tuotto on vain noin puolet tavanomaisesta, ja tehokkaat kasvinsuojelumenetelmät kiellettyjä, viljelijät saavat oikeastaan syyttää huonoista tuotoista vaan itseään, ilmastonmuutokseen on turha vedota.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 29.10.15 - klo:07:42
Tämäkään porukka ei sitten lainkaan miettinyt ...

Reiluilla kahvitauoilla juotiin ennätysmäärä reilua kahvia (http://maailma.net/artikkelit/reiluilla_kahvitauoilla_juotiin_ennatysmaara_reilua_kahvia)

Quote
Reilu kauppa ry palkitsee tänäkin vuonna useita Reilujen kahvitaukojen järjestäjiä pienin ja suurin kahvipalkinnoin. Pääpalkinnon eli 10 kiloa Reilun kaupan kahvia voitti turkulaisessa Kurjenpesän dementiayksikössä työskentelevä kahvitteluporukka, joka perusteli järjestämänsä Reilun kahvitauon näin:

"Olemme 18 hengen mukava vanhustyössä toimiva työporukka Turusta. Nyt aiomme osallistua ensimmäistä kertaa Reilun kaupan kahvihetkeen, joka meillä on myös Reilun kaupan teehetki. Olemme yhdessä keränneet ylimääräistä rahaa, jolla ostamme Reilun kaupan kahvia, teetä ja suklaata ja olemme innolla kaikki mukana tukemassa tärkeää ja hienoa asiaa! Uskomme, että tapahtuma innoittaa myös meitä kaikkia ostamaan myös kotiin reilun kaupan tuotteita entistä useammin. Meistä monet ostavatkin jo ainakin reilun kaupan sokeria.

... mitä ja miten paljon heidän keräämillään rahoilla olisi saanut aikaan ne toisin kohdentamalla. Eikä myöskään maailma.net, joka näin antoi edelleen perinteiseen tapaan tukensa tälle liiketoiminnan edistämiselle, ko. artikkelin kiltisti julkaisemalla.

Huomaamattaan Reilu kauppa tulee kertoneeksi, miten tehoton tuen muoto on kyseessä:

Quote
Suomalaiset järjestivät Reilun kaupan viikolla 19.–25.10. ennätyksellisen määrän Reiluja kahvitaukoja, joilla juotiin ennätyksellinen määrä Reilun kaupan kahvia: yhteensä 243 210 kupillista! Tällä määrällä Reilun kaupan kahvia suomalaiset työllistivät yhteensä 170 Reilun kaupan kahvinviljelijää viikoksi.

Jos Reilun kaupan lisähintaa oli euronkin verran, kahvinviljeliän viikkoa kohti siitä tulisi 1430 euroa. Voi olla ihan varma, että tuosta summasta - mikä se sitten ihan tarkasti onkaan - viljelijä näkee vain vilauksen, vain murto-osan. Kun jopa noilla mainituilla vanhustenhuollon työntekijöilläkään on tuskin tuollaista viikkopalkkaa ...
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 02.01.16 - klo:09:51
Tästä artikkelista selviää, etteivät viljelijät Costa Ricassa suinkaan ole yksimielisiä luomumenetelmistä kahvinviljelyssä:

Svåra förutsättningar att odla ekologiskt (http://fufkorrespondenterna.com/2015/10/19/svara-forutsattningar-att-odla-ekologiskt/)

Quote
Att odla ekologiskt kaffe i Costa Rica, känt för sin naturvård, kan tyckas ”naturligt”. Efter ha att pratat med flera lokala kaffeodlare framkommer en annan bild. El Niño, kafferost och halverade skördar är realiteter som kräver åtgärder och anpassningar. Meningarna går dock isär mellan bönder och naturvårdare ifall bekämpnings- och gödningsmedel är lösningen

Yhtenä syynä siten juuri ja myös se siellä riehuva ruostesienitauti. Johon Reilu kauppa ei ole mitään kantaa ottanut:

Eikö viimeistään nyt Reilun kaupan pitäisi luopua luomukahvista (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=400)

Reilun kaupan yhdistys kirjoittaa etusivullaan:

Quote
Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan.

Paitsi siis silloin, kun luomusäännöt ja sen tietyn "asiakassegmentin" olemassaolo asettuu esteeksi.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 11.04.16 - klo:14:48

Mistään kriitikistä välittämättä, sitä krtiikkiä edes ollenkaan mainitsematta, antavat vasemmistolehdet yhä tukensa tälle periporvarilliselle (ja sen lisäksi huonolle) idealle:

Reilun kaupan tuotteiden myynti kasvoi liki seitsemän prosenttia (http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3529654-reilun-kaupan-tuotteiden-myynti-kasvoi-liki-seitseman-prosenttia)

Tuo oli Kansan Uutiset. Melkeinpä vetoa uskallan lyödä, että sama on Demarissa, kohta puoleen, myös.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 25.10.16 - klo:06:21
Tämä kyllä jo tiedettiinkin, mutta tässäkin listassa pari ensimmäistä on luomua:

Reilu kauppa kasvaa, katso lista suosikkituotteista (https://patarumpu.fi/2016/10/24/reilu-kauppa-kasvaa-katso-lista-suosikkituotteista/)

Pari muutakin 10 myydyimmästä luomua. Tästä laajemmasta listasta ...

https://www.foodie.fi/products/collection/reilukauppa2016

... löytyy sitten luomutuotteita lisää. Aivan suhteeton määrä ollakseen sattuma.

Ja hyvin on edelleen Reilu Kauppa onnistunut sokeuttamaan arvioitsijoidensa silmät:

Quote
Kehitysmaiden pienviljelijöiden ja työntekijöiden aseman parantamiseen tähtäävän Reilun kaupan järjestelmän tuotteilla on S-ryhmän marketkaupoissa tärkeä rooli.

– Reilun kaupan tuotteet osuvat moneen isoon trendiin. Kuluttajia kiinnostaa tuotteiden alkuperä sekä tuotannon vastuullisuus ja eettisyys. Tarjoamalla Reilun kaupan tuotteita tarjoamme kuluttajille juuri näihin arvoihin sopivia tuotteita, Tapio kertoo.

Näin myös S-ryhmä jatkaa tuon myytin levittämistä eteenpäin. Saa tietysti siinä ohella myydyksi jotain.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 31.10.16 - klo:14:18
Päätin tuolla (https://patarumpu.fi/2016/10/24/reilu-kauppa-kasvaa-katso-lista-suosikkituotteista/) kommentoida, toistaen itseäni, mutta kun muukaan ei auta - ja auttaako tämäkään (!):

Quote
Onko S-ryhmä tietoinen siitä, että tämän nk. Reilun kaupan lisähinnasta vain noin 10% tavoittaa kohteensa, sen köyhän viljelijän? Aivan Reilun kaupan oman tunnustuksen ja arvion mukaan.

Jos Suomessa muutoin suoritettaisiin keräys, jossa tuotto kohteelle olisi tuota luokkaa, otettaisiin yhteyttä rikospoliisiin, syytteenä petos tai huijaus.

Kaikein huippuna on luomutuotteiden valtava osuus tuossa tarjotussa sortimentissa. Luomuviljely on aivan yhtä tehotonta kehitysmaissa kuin täälläkin. Niinpä vielä senkin – aika tuhoon tuomitun aatteen – tukemiseen menee täysin turhanpäiten S-ryhmän niiden ostajien rahaa, jotka nyt tuohon mainokseen sortuvat.

Ilman, että vähäväkisiä yhtään kehitysmaissa tuettaisiin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.16 - klo:07:18
Olisiko tämä suora kauppa nyt Reilun kaupan haastaja, näillä "eettisen" kaupan markkinoilla:

Eetti Helsinki: Chocolate, labour and direct trade (http://www.maailma.net/tapahtumat/eetti_helsinki_chocolate_labour_and_direct_trade)

Ellei muusta syystä, niin edellisessäkin puheenvuorossani mainitsemastani 10%:n syystä?

Tarkkaillaanpa, mitä tuosta tilaisuudesta kirjoitetaan.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 14.03.17 - klo:20:10
Tuolta toisesta keskustelusta (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=74.msg9867#msg9867), nyt tähän. Hesarin artikkelissa Reilun kaupan edustajat väittivät näin (http://www.hs.fi/talous/art-2000005125914.html):

Quote
Suomalaisessakin ruokakaupassa on tarjolla vaihtoehto, Reilun kaupan banaani. Se maksaa noin 0,70 euroa perusbanaania enemmän kilolta. Kuinka reilu se on?

Reilun kaupan yhdistyksen toiminnanjohtajan Janne Sivosen mukaan reilun banaanin tuottajahinta on tällä hetkellä 10 dollaria 18,40 kilon laatikolta. Kilosta viljelijä saa siis vähintään 0,51 euroa.

Hintaero Suomessa pitää paikkansa, ja tuo viljelijän saama hintakin saattaa pitää jotenkuten pitää paikkansa.

Mutta todellakin, kuten linkatussa keskustelussa epäilin ja jopa väitin: Reilun kaupan banaanit läheisessä Prismassa olivat kaikki luomubanaaneita,1,95/kg, tavanomaiset lähistöllä 1,29/kg.

Niinpä tuo 51 sentin hyöty viljelijälle tuohon teoreettisesti mahtuisi.

Mutta oletuksena siinä on, että luomubanaanien tuotto on sama kuin tavanomaisten! Mikä ei varmasti pidä paikkaansa, vaikken nyt tähän heti saisikaan eksakteja hehtaarisatoja heti esille. Vaan luultavasti voimme karkeana arviona siinä käyttää ihan samaa kuin Suomessakin: noin puolet, ja jos otetaan huomioon ravinteiden kerääminen luomumenetelmin, kolmannes tai vähemmän.

Näillä luvuilla sitten olisi arvioitava tuon laatikkohinnan hyötyjä viljelijälle. Minun karkea, ehkä pahantahtoinen (?) arvioni on, että lisähinta menee täysin tuon luomuisuuden ylläpitämiseen.

Niinpä: tuo ei yhtään heilauta sitä perussääntöä, että Reilun kaupan lisähinnasta 10% hyödyttää köyhää viljelijää.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 28.03.17 - klo:08:00

Hesarin viime sunnuntain "Usko Siskoa" -palstalla vastattiin huolestuneen lahjoittajan kysymykseen siitä, meneekö hänen tukensa kehitysmaiden köyhille perille, mm. näin:

Quote
Varminta on tukea sellaista järjestöä, joka on mahdollisimman avoin rahankäytöstään ja työnsä tuloksista. Kannattaa myös tarkastella järjestöjen hallintokuluja. Esimerkiksi ulkoministeriön tukemissa hankkeissa hallintokulujen osuus saa olla korkeintaan kymmenen prosenttia.

Siis hallintokulujen osuus. Ei se osuus, joka menee perille.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 05.04.17 - klo:06:23
Myös Finnwatch ei tässä yhtään epäile tai kyseenalaista, vaan nielee Reilun kaupan väitteet ja itsestään antaman kuvan sellaisenaan:

https://www.finnwatch.org/fi/uutiset/443-paeaesiaeisen-sesonkisuklaatuotteeet-entistae-vastuullisempia

Ehkäpä nuo riippumattomat vastuullisuussertfioinnit ovat tae siitä, ettei lapsityövoimaa ole käytetty. Mutta ei sitten kyllä mistään muusta.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 04.03.18 - klo:10:36
Yhtenä syynä siten juuri ja myös se siellä riehuva ruostesienitauti. Johon Reilu kauppa ei ole mitään kantaa ottanut:

Eikö viimeistään nyt Reilun kaupan pitäisi luopua luomukahvista (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=400)

Reilun kaupan yhdistys kirjoittaa etusivullaan:

Quote
Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan.

Paitsi siis silloin, kun luomusäännöt ja sen tietyn "asiakassegmentin" olemassaolo asettuu esteeksi.

Kysymys sen kun terävöityy, jos nyt häämöttää mahdollisuus, että syntyy tuolle ruostetaudile vastustuskykyinen muuntogeeninen kahvilajike:

GMO coffee is on the horizon—but will we drink it? (https://geneticliteracyproject.org/2018/03/02/gmo-coffee-horizon-will-drink/)

Ihan pian tuo ei ole tulossa ...

Quote
By one learned estimate, GMO coffee could be just 10-15 years away. Genetically-modified Arabica coffee resistant to disease would bring economic stability to the developing nations of Brazil, Vietnam, Colombia, Indonesia, Ethiopia, Honduras, India, and Uganda, which collectively produce three-quarters of the world's coffee. According to Investopedia, "Ethiopia’s 1.2 million smallholder farmers contribute over 90% of production, and an estimated 15 million Ethiopians depend on the coffee industry for their livelihood." To help lift hundreds of millions of people in the developing world out of poverty, GMO coffee resistant to disease is a humanitarian necessity.

... mutta tulossa kuitenkin ja on, kuten tuossa sanotaan, humanitäärinen välttämättömyys.

Mutta jo sitä ennen Reilu kauppa voisi luopua kehnoimmasta vaihtoehdosta, luomukahvista.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 10.04.18 - klo:05:18
Vailla mitään kritiikkiä maailma.net yhä kirjoittaa hyväksyvästi tästä erittäin tehottomasta tavasta auttaa:

Kysely: Yli puolet suomalaisista valitsee eettisen tuotteen (http://www.maailma.net/uutiset/kysely-yli-puolet-suomalaisista-valitsee-eettisen-tuotteen)

Quote
"Vastuullisuusmerkit takaavat esimerkiksi tuotteen ympäristöystävällisyyden tai sen, että työntekijöitä on kohdeltu oikeudenmukaisesti. Suomessa tunnetuimpia merkkejä ovat pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki, luomumerkki sekä Reilun kaupan merkki. Kyselyn mukaan 80 prosenttia kuluttajista tuntee ne ainakin nimeltä."

Kehitysmaiden osalta Joutsenmerkki ja luomumerkki eivät takaa mitään. Ja kuten edellä on tullut esille, Reilun kaupan merkinkin kohdalla se on vähän niin ja näin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 06.05.18 - klo:07:27
Tarkistetaan tämän asian status.

Reilu kauppa ja ympäristö (http://www.reilukauppa.fi/meista/syvempaeae-tietoa-reilusta-kaupasta/reilu-kauppa-ja-ympaeristoe/)

Quote
Reilun kaupan järjestelmän ympäristökriteerit tähtäävät siihen, että viljely on ympäristön kannalta kestävää ja luonnon monimuotoisuutta vaalitaan. Puolella Reilun kaupan tuottajaorganisaatioista on myös luomusertifiointi.

Eli ihan täysin luomusta ei ole kyse. Suomessa myytävissä tuotteissa tuo osuus lienee yhä korkeampi. Mutta tämä sitten todetaan tiukasti ja yksioikoisesti:

Quote
Geenimuunneltujen siementen ja taimien käyttäminen viljelyksillä on kiellettyä.

Eli kaikesta tästä toteutuneesta ja lupaavasta kehityksestä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=74.0) on siinä luovuttava. Kuinka reilua se on? Millä perusteilla tuollainen päätös on tehty? Mitä oikeutta Reilulla kaupalla on sanella, mitä menetelmiä viljelijät saavat käyttää? "Viikikorahan" ehtona on, että "lapset" ovat kilttejä, "vanhempien" määrittelemällä tavalla?

Eikö tämä ole rikkaiden maiden patriarkalismia tai ekoimperialismia, jos joku on? Reilu kauppakin on siis mukana tässä:

Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta? (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=55.0)

Tuokin linjaus on varmaan tehty markkinatutkimuksissa löydetyn "ostajasegmentin" takia? Kuten luomu: samat ihmiset haluavat ostaa Reilun kaupan tavaraa, ja luomua ja/tai GMO-vapaita tuotteita?

(Kohtapuoleen joutuu Reilu kauppakin sitten ottamaan kantaa, miten se suhtautuu geenieditoituihin siemeniin!)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 11.05.18 - klo:08:11
Eli on ratkaistava,  saavatko Reilun kaupan kaakaon viljelijät nauttia näistä eduista:

Cocoa CRISPR: Gene editing shows promise for improving the 'chocolate tree' (https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180510101245.htm)

Quote
Use of the powerful gene-editing tool CRISPR-Cas9 could help to breed cacao trees that exhibit desirable traits such as enhanced resistance to diseases, according to Penn State plant scientists.

Parhaassa mahdollisessa maailmassa Reilun kaupan kansainvälinen organisaatio itse pitäisi huolta, että kaikille sen viljelijöille tarjottaisiin käyttöön nuo lajikkeet!
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 23.10.18 - klo:04:59
Vaikea sanoa, millaista järjestelmää tässä tavoitellaan:

Reilun kaupan periaatteet käyttöön myös kotimaan ruokaketjussa (http://www.luomuliitto.fi/reilun-kaupan-periaatteet-kayttoon-myos-kotimaan-ruokaketjussa/)

Erityisesti luomussa ja Suomessa. Eikö luomutuotteista saa täällä jo nyt lisähinnan? Pitäisikö saada vielä enemmän?

Tuo kirjoitushan oli Luomuliiton kannanotto.


PS. Tässä Talvitie puhui hiukan toista kuin TV-haastattelussaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=162.msg12324#msg12324) (lihav. HJ):

Quote
Suomessa viljelijät ovat nyt jonkinlaisessa ahdingossa. Siihen ovat johtaneet tuotteiden alhaiset hinnat ja viime kesän heikko sato.

Vai puhuiko sittenkään? Hänhän sanoi vain, että luomupellot kestävät kuivuutta pikkaisen paremmin.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 26.10.18 - klo:06:15

Tässä puhutaan monesta ihan järkevästä ja olennaisestakin asiasta ...

Vastuullinen soijapavun tuotantoketju on mahdollista (https://reilukauppa.fi/vastuullinen-soijapavun-tuotantoketju-on-mahdollista/)

... mutta suorastaan surkuhupaisa on todistelu, että geenimuunnellun soijan välttäminen kuluisi tuohon pyrkimykseen. Ja luomusoijan suosiminen.

Mehän jo tiedämme,  mistä oikeasti on kysymys: myynnistä, siitä "samasta ostajasegmentistä". Mutta sen myöntäminen ei enää kuulostaisi niin jalolta, tämän Jalofoods-firman osalta.

Vaikka pitäytyminen luomumenetelmiin luultavasti tuossakin syö viljelijöillä kaiken sen edun, jonka Reilun kaupan systeemi heille ehkä tuo.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 18.03.19 - klo:07:56
Häikäilemättä tässä käytetään hyväksi kirjailijan nimeä:

Minna Canth kahvi - Luomu Reilun kaupan (http://verkkokauppa.mokkamestarit.fi/product/353/minna-canth-kahvi---luomu-reilun-kaupan)

Quote
7,40€

... 200 grammalta eli 37 euroa kilolta. Juhla-Mokka äsken Foodiessa 7,78€ kilo.

Quote
Suomi 100-juhlavuoden innoittamina ja virallisen Minna Canth -seuran toivomuksesta loimme Minna-kahvin, jossa käytetään naiskahviviljelijöiden (Sumatra ja Peru) tuottamia luomu- ja Reilun kaupan kahvipapuja. Halusimme kunnioittaa vahvaa yhteiskunnallista vaikuttajaa ja pioneeria, joka oli mm. kirjailija, journalisti, teatterintekijä, yrittäjä, yksinhuoltaja ja tasa-arvon ja koulutuksen puolesta puhuja.

Tuskinpa Canth olisi ollut innostunut tuosta bisneksen tekemisestä ylihintaisella kahvilla.  Joka lisähinta meidän tietojemme mukaan hyödyttää vain hyvin minimaalisesti mainittuja naisviljelijöitä.

Tämä on edellisestä puheenvuorosta toistettava:

Quote
Vaikka pitäytyminen luomumenetelmiin luultavasti tuossakin syö viljelijöillä kaiken sen edun, jonka Reilun kaupan systeemi heille ehkä tuo.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 27.03.19 - klo:11:57
Tällaisen juhlavuoden merkeissä ...

Reilumpaa kauppaa jo 20 vuotta (https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4057394-reilumpaa-kauppaa-jo-20-vuotta)

... kaikki kritiikki unohdetaan, ja ko. toimijoiden annetaan vyöryttää - ikäänkuin toimituksellisena aineistona. - kaikki myyntipuheensa.

Mutta mikään ei ole muuttunut. Edelleenkin on taustalla se tosiasia, että kyse on kelvotttomasta hyväntekeväisyyden muodosta, jossa keskimäärin vain 1O% prosenttia kuluttajien maksamasta lisähinnasta saavuttaa kohteensa.

Ja edelleen suurelta osin siitä, että kohteet pidetään köyhinä mm. siten, että heidät pakotetaan tehottoman luomuviljelyn harjoittaviksi. Ja muilla edellä kuvatuilla tavoilla.

Ynnä muut edellä esitetyt vastaväitteet: eivät nekään ole muuttuneet.

Tosiasia on, ettei tuon hullutuksen jatkuminen noin kauan tee sitä yhtään järkevämmäksi. Mutta valitettava tosiasia on, että se yhä tuntuu monesta hyvältä idealta. Muistakin, kun niistä, jotka (täällä Suomessa) siitä tienaavat.

PS. Myös YLE:ssä on tuota ilmiötä tänään estottomasti hehkutettu.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 11.07.19 - klo:07:27
Google puskee nykyisin esiin vanhoja juttuja uusina. Mutta ei se mitään, saimmepa sitä kautta selville, ettemme olleet ensimmäisiä, jotka kiinnittivät huomiota tähän:

Kummallista kytkeä luomu ja reilu kauppa (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000004088575.html)

Quote
Tilaajille
Valtanen Tuula
Julkaistu: 9.10.2002 3:00
 
Reilun kaupan idea on erinomainen. Solidaarisesti kehitysmaihin suhtautuvat maksavat vapaaehtoisesti markkinahintaa enemmän kehitysmaiden tuotteista.
TILAAJILLE

Enempää tuosta ei ole luettavissa, mutta siis jo v. 2002 oli asiaa ihmetelty.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 05.12.19 - klo:04:30
Tässä alkaa olla ideaa:

Millainen kahvi voisi olla parasta mahdollista kahvia?  (https://www.patarumpu.fi/2019/11/20/millainen-kahvi-voisi-olla-parasta-mahdollista-kahvia/)

Quote
Jalostettu paikan päällä Afrikassa

Juuri tähän African Coffee Roastersin poikkeuksellinen liikeidea nojaa. Se ostaa papunsa suoraan viljelijäosuuskunnilta ja viljelijäryhmiltä Keniasta, Tansaniasta, Burundista, Ruandasta, Etiopiasta, Ugandasta ja Kongon Demokraattisesta Tasavallasta. Nämä ovat osin hauraita maita, joiden ongelmat ovat monisyisiä. Yksi juurisyy maiden ongelmiin on siinä, että niiden yrityksillä ja yrittäjillä on vaikeuksia kytkeytyä suoraan mukaan maailmankauppaan.

Agenttivetoisessa toiminnassa kahvipavut ostetaan tuottajilta ja pavut kuljetetaan eri puolille maailmaa. African Coffee Roasters vastaanottaa kuivatut pavut paahtimolleen Nairobiin. Se paahtaa pavut ja pakkaa valmiin kahvin kuluttajapakkauksiin tehtaallaan. Paahtimon läheisen sijainnin ansiosta tämä tapahtuu lyhyen ajan sisällä papujen poimimisesta ja tällä on ratkaiseva vaikutus valmiin kahvin laatuun. Valmis pakkaus kuljetetaan kauppamaahan. Ero valtavirtaan on merkittävä – valtaosa työstä ja työn arvosta jää alkuperäalueelle.
(lihav. HJ)

Mutta tämän liittäminen asiaan on sitten kyllä turhanaikaista (lihav. HJ):

Quote
Tuottajilla on kunnianhimoa: Heistä useat ovat tehneet päätöksen siirtää koko tuotantonsa luomuun ja siirtymäaika on jo käynnissä. Osalla on jo Fairtrade-, luomu- tai Rainforest Alliance -sertifiointi. Tämä on vaatinut ja vaatii yhteisöltä paljon, koska tuotannon määrä tippuu tilapäisesti ja investointejakin tarvitaan. Jotta tämä olisi mahdollista, tarvitaan African Coffee Roasters apuun ja tietenkin tuotteille myyntiä.

Suomessa tuota väitettä, että luomu vähentää satoja vain "tilapäisesti", ei enää kehdata väittää Suomen omista sadoista. Kun täällä on Luken tilastot (https://stat.luke.fi/luomusatotilasto), jotka osoittavat, että se tilapäisyys on vähintään 13 vuotta (= tilastoitu aika tähän mennessä).

Mutta kauppiaan, tässä tapauksessa S-ryhmän, näkökulmasta asia näyttää toiselta: se on se pirun "ostajasegmentti", jossa samoille asiakkaille menee kaupaksi luomu- ja (jonkun sortin) "eettinen" kahvi.

Kuitenkin, verrattuna "normaaliin" Relun kaupan kahviin, tuossa näyttäisi olevan askel tai ainakin mahdollisuus parempaan suuntaan: että vähän enemmän kuin se noin 10% lisähinnasta todella jäisi alkutuottajille tai niihin maihin.

Mutta matkaa vielä on. Tässä ko. kahvi Foodiessa:

https://www.foodie.fi/entry/cirkel-kaffe-kahvi-jauhettu-luomu/7340011430216

Quote
Cirkel Kaffe
African Coffee Roasters 350g Cirkel Kaffe kahvi jauhettu luomu
Hyllyväli 18
EAN: 7340011430216
3 89
0.35 kg
11,11€/kg

Asuinpaikallani Helsingin Itäkeskuksessa kun tuntuu kilpailevassa liikkeessä olevan lähes joka toinen viikko voimassa kampanjatarjous, jossa saa 2-3 puolen kilon pakettia hintaan 2,95 € paketilta. Kilohinta siis n. 4,5-6 €. Luomunakin sitä tarjouskahvia saa, hiukan kalliimmalla (samaan pakettihintaan, mutta luomupaketin koko on 400 grammaa, so. noin 4,8-7,3  € kilo). Tuota Cirkel-kahvia ei ollut Foodiessa tavanomaisena!

Edelleenkin on siis tehokkaampaa kehitysapua ostaa tarjouskahvia, ja antaa suoraan se (erotus eli) noin 10 euroa kuukaudessa (?) kehitysmaan köyhien tueksi (esim. jonkun luotettavan järjestön kautta).
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 12.01.20 - klo:07:39
Saksalaisen tutkimuksen mukaan Reilu kauppa ei lainkaan hyödytä maatyöläisiä:

 „Die Landarbeiter profitieren nicht“ (https://taz.de/Archiv-Suche/!5651945&s=Die%2BLandarbeiter%2Bprofitieren%2Bnicht&SuchRahmen=Print/)

Quote
Der Göttinger Agrarökonom Matin Qaim hat die Auswirkungen des Fairtrade-Siegels auf die sozialen Bedingungen der Kakao-Produktion unter anderem in Elfenbeinküste untersucht. Während die zertifizierten Kleinbauern besser verdienen, bleiben deren abhängig Beschäftigte auf der Strecke


Vaikka tyypillisesti juuri maatyöläisten huonolla asemalla nostatetaan sosiaalista sääliä ja suuttumustakin. Ja vastaukseksi tarjotaan — Reilua kauppaa.

Vertaa myös edellä 31.1.2014 eteenpäin Joni Valkilan väitöskirjan tuloksista.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 15.03.20 - klo:08:00
Tässä pyrkimyksessä on selvästi järkeä:

Afrikka haluaisi hallita kaakaon arvoketjua (https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4229282-afrikka-haluaisi-hallita-kaakaon-arvoketjua)

Quote
Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana ja Nigeria tuottavat maailman kaakaosta 70 prosenttia, mutta saavat markkinan globaalista arvosta vain viisi prosenttia.

Syy on selvä: 75 prosenttia tuotetusta kaakaosta lähtee Afrikasta raaka-aineena, jolloin leijonanosa arvonlisäyksestä menee suklaan valmistajien ja myyjien taskuihin.


Vaikkapa nämä tuotteet...

https://www.ruohonjuuri.fi/search/?q=Suklaa

... ovat kyllä kaikki tuontitavaraa. Mutta yksikään ei ole noista Afrikan maista.

Niin kuin kaakaon on myös kahvin ja teenkin kohdalla.

Yhtä selvää on, ettei nk. Reilu kauppa sitä yhtään edistä. Tämä  laskelmamne (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=126.msg855#msg855) on kyllä 11 vuoden takaa. Mutta ei ole tietoa siitä, että tilanne olisi siitä muuttunut.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 08.07.20 - klo:05:27
En nyt tiedä tästä asiasta tarkkoja lukuja:

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö (https://www.maailma.net/uutiset/nestle-lopettaa-reilun-kaupan-kitkat-suklaan-valmistuksen-haviajina-27-000-koyhaa)

Mutta tähän vanhaan litaniaansa Reilu Kauppa tuossakin turvautuu:

Quote
Reilun kaupan suklaana ja sokerina tuotteensa myyvät viljelijät saavat tietyn takuuhinnan tuotteistaan sekä Reilun kaupan lisää, jonka yhteisöt ovat saaneet käyttää haluamallaan tavalla esimerkiksi koulujen tai terveysasemien rakentamiseen.


Ja vanhastaan (ks. edellä) herää epäilys, ettei sillä ole kaikki hyvin. — Ja että varsinaisena häviäjänä kuitenkin on vain Reilun Kaupan organisaatio.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 16.07.20 - klo:04:03
Tässä on sitten venytetty lähiruoan käsitettä ihan äärimmilleen:

Suomalaisten perustama kahvitila on Kolumbian pienin kahvinviejä – "Koen olevani suomalainen lähikahvin tuottaja ja tuovani kasvot kahvinviljelylle" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1141926)

Quote
Mikko Kauppinen ja Andrea Avendaño Delgado uskovat, että lähiruuan arvostus jatkaa kasvuaan.

Tähän triidiin, koska he menettelevät ihan samoin kuin Reilu kauppa:

Quote
Perinteisellä kahvintuotantoalueella Kolumbian Santanderissa sijaitsee tila, jonka kahvipavut toimitetaan Suomeen ja paahdetaan täällä paikalliseen makuun sopivaksi.

Eli millään ei siirretä jalostusta kehitysmaahan. Siellä tuotetaan vain raaka-aine.
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 28.07.20 - klo:07:19

Tästä kahvista tulee väistämättä mieleen vanha vastakkainasettelumme:

NORDQVIST Arvid Reko kahvi luomu 450g
Tuotenro: 26912
Valm.nro: 21220415
EAN koodi: 7310760012445
Myyntierä: 12 pkt
Saatavuus: 1-5 pv
Ympäristöystävällisyys: Reilu kauppa
7,74 € /pkt (alv. 0%) (https://www.ergostar.fi/prod/26912/NORDQVIST-Arvid-Reko-kahvi-luomu-450g)

Entäpä jos tuon kahvin ostamisen sijasta ostaisi tarjouskahvia noin 3,50 eurolla. Ja antaisi haluamallaan tavalla n. 4,5 euroa (tuo pienempi grammamäärä huomattu!) suoraan kehitysmaiden köyhille. Ja jos muutkin, tai hyvin moni tekisi niin? Pankin veloittamat kulutkin mahtuvat varmaan tähän:

Quote
Toimituskulut alkaen 6,50€ (max. 36pkt / Nouto postin pakettiautomaatista)
Title: Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
Post by: Heikki Jokipii on 18.09.20 - klo:06:31
Täältäkin löytyisi perusteluja tälle päätökselle:

Lidl perustelee banaanipäätöstään: "Muille kuin Reilun kaupan banaaneille on edelleen kysyntää" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.1194191)

Quote
Reilun kaupan banaanien rinnalle palautettiin vuosi sitten kaikessa hiljaisuudessa kilohinnaltaan neljä senttiä halvemmat banaanit.

Jos ei niin erityisesti banaaneissa, niin yleisesti.