Author Topic: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu  (Read 102876 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Edistetään, kehitetään ...
« Reply #90 on: 25.07.14 - klo:06:24 »
... tähän tapaan ...

Väitös: Lähiruoka on saanut potkua aktiivisesta kehittämistyöstä

... vaikkei oikein kenellekään vieläkään ole oikein selvää, miksi tämä kaikki vaivannäkö:

Quote
"Lähiruoan paremmuudesta ei myöskään ole selkeää näyttöä, jolloin merkittäviä ja kustannuksiltaan raskaita siirtymiä lähiruoan suuntaan ei olla valmiita tekemään."

PS. Ja lieneekö tuossakaan kirjassa lähiruoalle täsmällisempää määritelmää kuin se, että se on sitä, mitä ihmiset (toimijat) pitävät lähiruokana.

***

Tämän TS:n jutun mukaan ...

Lähiruoka tutuksi: Aasialaisia makuja salaattipussin täydeltä

... myös eksoottisia makuelämyksiä etsivä voi siis suosia lähiruokaa.

Tämän mahdollisuuden tarjoaa siis paikallinen - kasvihuoneyrittäjä.
« Last Edit: 25.07.14 - klo:11:28 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Argumenttipankki lähiruoka-asioista
« Reply #91 on: 01.08.14 - klo:09:15 »
En löytänyt nopealla skannauksella lähiruokaan erikoistunutta ketjua, joten ylläpito siirtänee tarpeen tullen.

[siirretty tähän. HJ, moderaattorina]

MMM ja Turun Yliopisto ovat koonneet Argumenttipankin lähiruoka-asioista kiinnostuneille:

Quote
Argumenttipankin avulla lähiruoan tuottaja voi ensinnäkin tunnistaa ja kehittää toimintansa ekologisia kestävyystekijöitä. Toiseksi hän voi löytää Argumenttipankista perusteita tuotteiden ekologisesta kestävyydestä viestimiselle ja markkinoinnille.

http://verso-blogi.blogspot.fi/2014/08/argumentteja-lahiruoan-puolesta.html

http://www.utu.fi/fi/yksikot/braheadevelopment/palvelut/osaamisalueet/elintarvikeala/Documents/Perusteita-lahiruoan-kestavyysvaikutuksista-viestimiseen-argumenttipankki.pdf
« Last Edit: 07.08.14 - klo:06:50 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #92 on: 05.08.14 - klo:19:50 »
Lähiruokapiirejä lopetetaan:

http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/lahiruokapiirit-tienhaarassa/1862506

Quote
Inkeri Pasanen
4.8.2014 00:01
Kirjoittajan kolumnit
Nopeilla naisilla näytön nälkä 31.7.2014 00:01 Kaiken kansan olohuoneet 21.7.2014 00:01 Torni ja muita messuhaaveita 15.7.2014 00:01 Kulttuurikesä kuumimmillaan 12.7.2014 00:01

Vaikka luomu- ja lähiruoka ovat nosteessa, monien lähiruokapiirien toiminta Keski-Suomessa on vaakalaudalla. Muuramen ja Uuraisten ruokapiirit on jouduttu jo lopettamaan

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Ruokakilometreistä ja ruokapiireistä
« Reply #93 on: 07.08.14 - klo:05:38 »
Tämä on toistuvasti, suomalaisessakin julkisuudessa, osoitettu puutteelliseksi analyysiksi, mutta niinpä se vaan yhä uudelleen esiin pompsahtaa, kuten nyt myös Inkeri Pasasen em. artikkelissa:

Quote
Kuinka lähellä lähiruuan tuottajan on oltava, että kriteerit täyttyvät? Kilometrirajoja ei taida mistään löytyä mutta mitä lähempää ruoka tuodaan, sitä vähemmän kuljettamiseen menee fossiilisia polttoaineita.

Tämä vertailu kun edellyttää, paitsi tuota vähennyslaskua, myös edeltävän jakolaskun, jossa kilometrit jaetaan ruoan kilogrammoilla. 1000 kilometrin päästä kuljetettuun 10 000 kilon lastiin menee vähemmän fossiilisia polttoaineita kuin 100 kilometrin päästä kuljetettuun 100 kilon lastiin, sitä ruokakiloa kohti. Vaikka se kuorma-auto käyttäisikin kilometriä kohti enemmän polttoainetta kuin paketti- tai henkilöauto. (Noin-laskelma: kuorma-auto 10 litraa satasella, yhteensä 100 litraa, jaettuna 10 000 kilolla, kiloa kohti 0,01 litraa, henkilöauto 5 litraa satasella, yhteensä 5 litraa, jaettuna 100 kilolla, kiloa kohti 0,05 litraa.)  

Kuinka suuria nämä ruokapiirit ovat, ja sitä kautta, paljonko tavaraa tätä kautta kulkee? En tiedä, onko tästä tilastoja, mutta otanpa esimerkin tästä Larun ruokapiiristä, joka ensimmäisenä tuli Kuukkelissa esiin. Sen Facebook-linkin kautta löytyy tieto, että jäseniä siellä on nyt 221. Kuukausittain jos jokainen ostaa n. 10 kiloa tavaraa (?), siitä tulee noin pari tonnia. Kun sorttimentti on vielä suht. laaja, yksittäisten tuotteiden määrät voivat olla hyvinkin pieniä.

Jos Helsingin ruokapiirit ovat tuota kokoluokkaa, luultavasti pikkupaikkakuntien, kuten vaikka mainittujen Muuramen ja Uuraisten, ruokapiirit ovat (olleet) vielä tätäkin pienempiä.

PS.
Quote
Lauttasaaren seurakunnan tiloissa toimii Ruokapiiri,[...]
(lihav. HJ)

Onkohan muuten mikään Lauttasaaren marketti suunnitellut vastaiskua, että järjestäisi kerran kuussa kaupan tiloissa aamu- tai iltahartauden ...  ;D
« Last Edit: 07.08.14 - klo:06:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Lähiruokaa - nyt Venäjällä
« Reply #94 on: 08.08.14 - klo:05:56 »
Tuossa HS:stä näistä Venäjän vastapakotteista lukiessa pälähti päähäni:

nyt sitten myös Putin on innostunut lähiruoasta!

Eikä niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli: lehden mukaan maan viranomaiset ovat kertoneet, että taustalla on myös oman ruokatuotannon vahvistamispyrkimys, se on jopa asian "perimmäinen tarkoitus" ...

Eräs haastateltu pietarilainen nainen harmitteli suomalaisten maitotuotteiden menetystä, mutta iloitsi sitten siitä, ettei jatkossa  joudu ostamaan geenimanipuloituja vihanneksia! Niistä "päästään eroon", hänen ilmoituksensa mukaan.  Eräs mieshaastateltu tuki asiaa myös, koska venäläiset tuotteet ovat paremman makuisia ja laadukkaampia kuin tuontitavara. Syynä se, että niitä "ei jalosteta niin paljon" (lienee sama asia kuin lännessä tämä joidenkin niin kavahtama "prosessointi"?).
« Last Edit: 08.08.14 - klo:06:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Lähiruokaa - nyt Venäjällä
« Reply #95 on: 08.08.14 - klo:14:32 »
(Jommankumman) iltapäivälehden mukaan myös eräs Venäjän kuvernööri riemuitsi siitä. että nyt ylivoimaiselle venäläiselle ruoalle lopulta tulee mahdollisuutensa!
« Last Edit: 08.08.14 - klo:15:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa - nyt Venäjällä
« Reply #96 on: 09.08.14 - klo:04:29 »
(Jommankumman) iltapäivälehden mukaan myös eräs Venäjän kuvernööri riemuitsi siitä. että nyt ylivoimaiselle venäläiselle ruoalle lopulta tulee mahdollisuutensa!

Mutta varmasti nyt täällä Suomessakin kiihtyy suomalaisen ruoan ylistys - kun meidät pitäisi saada syömään tuo aiemmin venäläisille tarkoitettu ruokakin ...

Historiakin taitaa vähän toistaa itseään. Suuriruhtinaskunnan aikana lähes puolet Suomesta oli valjastettu Pietarin maitohuoltoon: maitoa Karjalasta, voita vähän kauempaa, juustoa Keski-Suomesta asti. Kun kauppa 1917 jälkeen käytännössä loppui, Suomi ui maitojärvessä. Yksi tapa päästä ongelmasta oli vakuuttaa kansalle, että maito on terveellistä ja tarpeen aikuisillekin. Ja onnistuihan se: Suomi oli pitkään ylivoimaisesti innokkain maidonjuojamaa, kansainvälisesti. Olisikohan vieläkin, vaikka määrät ovat pienentyneet?

(Leipävilja taas tuolloin ennen 1917 tuotiin pitkälle - Ukrainasta ... eikä viljassa saavutettu omavaraisuutta ennen 2. maailmansotaa ... jolloin jouduttiin turvautumaan muiden maiden apuun ... mm. Saksan ...)
« Last Edit: 09.08.14 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa - nyt Venäjällä
« Reply #97 on: 09.08.14 - klo:14:25 »

Nyt em. asiassa muuten saattaa löytyä "synergiaakin".

On nimittäin niin, että Pekka Puskan edustaman koulukunnan, jonka mukaan eläinrasvat yleensä ja maitorasvat eriikseen olisivat ihmiselle haitallisia, näkemys on nyt kansainvälisessä tieteellisessä keskustelussa selvästi vastatuulessa.

Kun Puska on nyt eläkkeellä, ja tilanne Suomen maidon kohdalla nyt on se mikä on, niin en yllättyisi, jos julkisuudessa (tiedotusvälineisssä) kohta olisi jotain juttuja (suomalaisen) maidon terveellisyyden ja ravitsevuuden puolesta ... ihan vain tätä kansainvälistä keskustelua lainaten, aluksi ...
 

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #98 on: 11.08.14 - klo:20:21 »
Linkki lähiruokaväitöskirjan tekstiin:
http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-1494-1/urn_isbn_978-952-61-1494-1.pdf

Ruokaa paikallistamassa :
kehittämistyön tausta, tavoitteet ja muotoutuminen
Hyvönen, Katja

Itä-Suomen yliopisto, 2014
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta
Väitöskirja

Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Social Sciences and Business Studies., no 85
ISSN: 1798-5757
ISBN: 978-952-61-1494-1



Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Kaikki häveliäisyys asiassa on nyt unohdettu
« Reply #99 on: 12.08.14 - klo:05:08 »

Kaikki häveliäisyys asiassa on nyt unohdettu:

Kansanedustajat kampanjoivat suomalaisruuan puolesta

Samanlaisesta kaupan kampanjasta kertoi tänään Helsingin Sanomat.

Jos/kun ei tätä kotimaisen suosimista enää tarvitse kätkeä lähiruoan kaapuun, se on sitten huonompi lähiruoalle.

Mutta mitä sanoo tähän EU? Vai vaatiiko se vain, ettei virallinen valtiovalta ryhdy kansallista protektionismia puffaamaan?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa - nyt Venäjällä
« Reply #100 on: 18.08.14 - klo:07:36 »

Nyt em. asiassa muuten saattaa löytyä "synergiaakin".

On nimittäin niin, että Pekka Puskan edustaman koulukunnan, jonka mukaan eläinrasvat yleensä ja maitorasvat eriikseen olisivat ihmiselle haitallisia, näkemys on nyt kansainvälisessä tieteellisessä keskustelussa selvästi vastatuulessa.

Kun Puska on nyt eläkkeellä, ja tilanne Suomen maidon kohdalla nyt on se mikä on, niin en yllättyisi, jos julkisuudessa (tiedotusvälineisssä) kohta olisi jotain juttuja (suomalaisen) maidon terveellisyyden ja ravitsevuuden puolesta ... ihan vain tätä kansainvälistä keskustelua lainaten, aluksi ...

Ainakin tämä Helsingin Uutisten juttu (11.8.14, paperilehti 16.-17.8.14) ...

www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/231524-rasvasota-alkoi-jalleen-laakarit-kovien-rasvojen-puolella

... on tuon "ennusteeni" mukainen.
« Last Edit: 18.08.14 - klo:07:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Jopa nyt jotakin!
« Reply #101 on: 18.12.14 - klo:13:39 »
Olemme täällä kritisoineet tätä lähiruoka-aatetta siitä, että se on eräänlaista "nollasummapeliä", eli minkä toinen "maakunta" voittaa, sen toinen häviää. Ja siitä, että sen taustafilosofia olisi kuitenkin (puolisalainen) kansallinen protektionismi, suomalaisen ruoan suosiminen. Niinpä nyt ollaan tämän uutisen edessä "kui klapil päähä lyätty", varsinkin, kun sen julkaisee Ruokatieto (eli sama organisaatio, jonka nimenvaihdoksesta tämä triidi alkoi):

Lähiruoka saattaa pienentää Suomessa tuotetun ruuan osuutta julkisissa keittiöissä

Quote

Maakunnissa uskotaan lähiruuan suosion kasvuun julkisissa keittiöissä. Vuonna 2020 jo 20 prosenttia raaka-aineista aiotaan ostaa omasta maakunnasta. Samalla ulkomaisen ruuan osuuden arvellaan ammattikeittiöissä nousevan 25 prosenttiin, osoitti Lähiruoka-hankkeen loppuraportti.
(lihav. HJ)

Mistä tämä johtuu, ei ko. uutisesta selviä, eikä (ainakaan vielä) siinä ole linkkiä itse raporttiin. Mutta tässä minun arvaukseni: logiikka on tavallaan sama kuin luomussakin, kalliit raaka-aineet yhtäällä houkuttavat hankkimaan halpaa toisaalla. Ja se on sitten ulkomaista halpatuontia?

Ko. uutisen jatko on kyllä uskomattomasti sitä, että toisenlaiseen tulokseen päästään, kunhan jatketaan ihan samalla tavalla edelleen:

Quote
Tulosten hyödyntäminen on nyt kuntapäättäjien käsissä, toteaa projektipäällikkö Leena Viitaharju Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Avainasemassa on miten hankinnan kriteerit on kunnassa määritelty.

- Kun satsataan omalla alueella tuotettuun ruokaan, maakunnissa saadaan aikaan myönteisiä kerroinvaikutuksia, jotka näkyvät muun muassa työpaikkoina, Viitaharju sanoo.

PS. 27.12.14 Ihmettelyni selvennys: siis kehotetaan yhä suosimaan omaa maakuntaa, ja haalimaan sinne "myönteisiä kerrannaisvaikutuksia" kuten työpaikkoja - vaikka se sitten merkitsisikin, että koko Suomen tasolla työpaikat vähenisivät?! Ja tuo suositus annetaan tavallaan valtiovallan taholta?!
« Last Edit: 27.12.14 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Jopa nyt jotakin!
« Reply #102 on: 20.12.14 - klo:16:53 »
Olemme täällä kritisoineet tätä lähiruoka-aatetta siitä, että se on eräänlaista "nollasummapeliä", eli minkä toinen "maakunta" voittaa, sen toinen häviää.

Tai oikeastaan tarkemmin siitä, ettei välttämättä tapahdu edes näin, vaan niin, että sama "maakunta" häviää toisaalla sen, mitä luulee toisaalla voittaneensa, koska ko. aatteen myötä ne toiset "maakunnat" suosivat sitten myös omia tuotteitaan vähän kaikessa, jolloin tämän ensimmäisen "maakunnan" myynti muualle vähentyy ja tyrehtyy.

***

Varsin outoa on, ettei tätä lähiruokahankkeen loppuraporttia sitten ole netissä julkaistu, jos asia kerran tällä tavalla on jo julkistettu. Asiakirjahan on täysin julkinen.

Yritin katsoa Ruraliankin sivuilta, mutta siellä ei sitä ollut.
« Last Edit: 20.12.14 - klo:17:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Lähiruoka contra luomu
« Reply #103 on: 23.01.15 - klo:06:46 »
Olen jo vähän odotellut tällaista ja tulihan se sieltä:

Luomun vahva brandi on suuri ongelma suomalaisen lähiruuan voittokululle.

(Toisesta näkökulmastahan olemme asiaa jo tarkastelleet täällä.)

Tämä on muuten jo aikamoisen kriittistä tekstiä - vihreäksi itsensä ilmoittavalta Mikko Välttilältä:

Quote
Mutta kun asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Luomu on ihmisen tekemä säädöstö ihmistä varten. Se kyllä takaa monta hyvää asiaa, muttei ole läheskään aina välttämättä se ainoa oikea tapa tuottaa eettistä ja laadukasta ruokaa.

Olen hyvin hämmästynyt siitä, miten vähän luomuruokaa Suomessa myydään, kun suhteutetaan myyntimäärä brandin imagoon. Kuluttajat kokevat luomun kaiken puhtaan ja hyvän edustajaksi. Siitä on tullut yleisnimitys ja adjektiivi, joka kuvaa järkevää ja eläimiä kunnioittavaa tuotantotapaa.

[...]

Ja tämä on se ongelma: Jotta saa paikan kuluttajien sydämessä, on oltava luomu. Jos ei ole, on tehobulkki ja vähintäänkin vesistönpilaaja ja eläintenrääkkääjä.
« Last Edit: 23.01.15 - klo:07:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26952
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruoka contra luomu
« Reply #104 on: 07.02.15 - klo:13:41 »
Mutta tässä asia onkin sitten ihan toisin päin (kuin juuri edellä):

Kotimainen ruoka päihittää luomun

Quote
Suomalaiset luottavat kotimaisen ruoan laatuun. Reilusti yli puolet suomalaisista ei osta luomutuotteita, koska he kokevat kotimaisten elintarvikkeiden olevan jo riittävän laadukkaita.

Tiedä näistä nyt sitten.

PS.
Huomasin vasta, että ensin Google, ja sitten silmät, pettivät minut. Tuo uutinen ei ollut tuore, vaam puolisentoista vuotta vanha.
« Last Edit: 07.02.15 - klo:17:38 by Heikki Jokipii »