Lähiruoan eräs ongelma:
Suojattu merkki puuttuu: "Lähiruokana mainostettu jopa katkarapuja"Joka kyllä on itse aiheutettu, kun lähiruoan määritelmääkin (vaikka uutinen toista väittää) on viimeiseen asti vältelty. Vrt. vaikka samaisen MMM:n Kirsi Viljasen
lausunto helmikuussa 2014.
Jos poro ja hilla ovat Helsingissä lähiruokaa, koska niitä ei saa (Lappia) lähempää, on kyllä katkarapukin ihan samalla perusteella, mistä se on sitten tuotukin.
(Lähetin tämän ajatuksen myös YLEn keskusteluun - ja jouduin siellä tinkimään periaatteestani: ko. keskusteluun oli
pakko osallistua nimimerkillä, ei
saanut käyttää omaa nimeä. Olen siellä nyt "TM-TL")
***
Viljanen ottaa kantaa tähänkin:
Lähiruuan ei tarvitse olla luomua, vaikka se parhaimmillaan onkin lähellä tuotettua luomuruokaa.
– Luomu on valvottu ja sertifioitu tuotantotapa, joka ei ota kantaa raaka-aineen alkuperään. Suomessa myydään edelleen paljon ulkomaista luomua, koska oma tuotanto ei kata kysyntää.
Ei kata oma tuotanto lähes 10% osuudella viljelyalasta sitten millään 1,7% osuutta kysynnästä. Viljanenkin muuten saattaisi tietää
kuinka paljon Suomessa myydään ulkomaista luomua, mutta ei sitä tuossa sano.
Lähiruoka-luomu-kytkentää tai mielikuvaa hänkin ylläpitää tuolla "parhaimmillaan" -samanvalinnalla. Ellei sananvalinta sitten ollut toimittajan.