Tässä on toinenkin Heli Kuusipalon juttu asiasta:
Ravitsemussuositukset uudistuvat: Kohti ekologisempaa ruokavaliota Siinä kerrotaan sitten näin:
"Lokakuun alussa julkaistavat pohjoismaiset suositukset edustavat tiedeyhteisön yhteistä näkemystä. Se muokataan sitten tarkemmiksi kansallisiksi ohjeiksi. Tästä osuudesta vastaavat kunkin maan kuluttajajärjestöt", Kuusipalo selostaa prosessia."
Ihmettelen vähän, miten noita susosituksia sitten voisi tehdä "tarkemmiksi kansallisiksi ohjeiksi"? Ottamalla huomioon, mitä terveellistä Suomen kaupoista saa? Kertomalla tuotemerkit?
Ja mitä tekisivät tässä kuluttajajärjestöt? Tulevat varmistamaan, että suositellut merkit ovat edullisia? Jos ohjeita jollain tieteellisellä tasolla aiotaan tarkentaa, siinä työssä kyllä tarvitaan edelleen tiedeyhteisöä. Eikä oikeastaan muita.
Tältä pohjalta ...
Ekologisuus korostuu myös tulevissa käytännön ohjeissa. "Tavoitteena on käyttää mahdollisimman paljon läheltä saatavaa sesonkiruokaa kuten marjoja, vihanneksia, juureksia ja hedelmiä, ja myös säilöä niitä talven varalle. Kasvisruokapäiviä suositellaan ja ruokaa tulisi hankkia ja ottaa lautaselle vain sopiva määrä, jotta sitä ei joutuisi niin paljon roskiin", Kuusipalo antaa esimerkkejä.
... epäilyksesi, Jarrumies, että näihin kansallisiin ohjeisiin aioitaan salakuljettaa muita kuin ravitsemuksellisia tavoitteita, on selvästi aiheellinen.
Mutta kysymyksemme on nyt "muhimassa", ainakin jo MMM:n kirjaamossa saakka (sain kuittauksen). Jos asia edellyttää kysymistä STM:stä, kysytään sieltäkin.
Kun kaikissa julkisen vallan säästökampanjoissa korostetaan, että pitää päästä irti
päällekkäisestä työstä, niin tuossa kysymyksessämme on jo tavallaan löydetty yksi tällainen säästökohde.
Eipä silti, jos (luultavasti kun) asiassa on suunnteltu tällaista "pakettia", jossa luomu- ja lähiruokasuositukset liitetään terveyssuosituksiin, saattavat suunnittelijat perustella asiaa itselleen ja esimiehilleen juuri
samalla päällekkäisyyden välttämisellä ..
__________
Jos muuten "läheltä saatava sesonkiruoka" on jotenkin tuoreutensa takia suositeltavaa, niin silloin talvella pitäisi suositella tuontivihanneksia ja -hedelmiä, eikä "säilömistä talven varalle". Kenelle tuo säilömissuositus muuten annetaan? Liikeyrityksille vai kansalaisille? Yrittääkö Kuusipalo/STM saada meidät kaikki kokemaan tämän
Veikko Huovisen "idyllin".
Saksassa muuten puhutaan, että hyviä galluptuloksia aiemmin saaneet Vihreät hävisivät vaalit ehdottamiensa kasvisruokapäivien takia ...