Author Topic: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu  (Read 95824 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #15 on: 27.06.12 - klo:05:55 »
Mielenkiintoisesti tämä kysymys kotimaisen ruoan suosimisesta tulee nyt esille tällä tavalla:

Perussuomalaiset kysyvät ministeriltä, saivatko suosia suomalaista

Quote
Perussuomalaiset kansanedustajat kysyvät valtioneuvoston kantaa, saiko puolueensa teettää uuden puoluetoimistonsa remontin käyttämällä pelkästään suomalaisia työntekijöitä ja aliurakoitsijoita.

[...]

Perussuomalaiset utelevat valtioneuvoston kantaa myös hallitusohjelmaan kirjatusta lähiruuan suosimisesta: onko se kotimaisen suosimista vai ulkomaisten elintarvikkeiden syrjimistä?


PS. klo 18:35: Laitetaan tähän nyt linkki kansanedustaja Anssi Joutsenlahden kysymykseen ...

Onko suomalaisen työn suosiminen syrjintää

... ja sitten kun se tulee esille Eduskunnan sivuilla, myös hallituksen vastaukseen, ja asiasta käytyyn keskusteluun.
« Last Edit: 27.06.12 - klo:17:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Lähiruokaa ...
« Reply #16 on: 10.11.12 - klo:16:01 »
Luulenpa, että tämä "lähiruoka" on lopulta yhtä lailla huuhaata kuin luomukin. Jopa sitä enemmänkin.

Jossain määrin - lue: hiukan - voinee ymmärtää siiinä sitä yleistä ("rivien välissä" olevaa) kotimaisen suosimista. Huoltovarmuus jne.

Mutta lopun edestä kyllä ei. Kuljetuskustannukset ovat niin mitättömiä kiloa kohti, isoissa määrissä, että asialla ei ole hiilidioksidipäästöjenkään kannalta merkitystä.

Ruotsissa kuulemma käytetään lähiruoan kriteerinä (käytetäänkö?) 250 kilometriä.

Tästä etäisyystaulukosta voi sitten tarkistaa, mitä  minun helsinkiläisenä sopisi näin ostaa, jos suosin lähiruokaa. Pois jäisi ostoslistalta niin kalakukko kuin puikulaperunakin.

Mutta miksi ylipäänsä "lähiruokaa" pitäisi olla?

Etsikäämme vastausta MMM:n diasarjasta "Lähiruoan monet kasvot", Elintarviketeollisuuden toimialaseminaari 30.10.12, kohta kohdalta komnentoiden (ja lihavoiden), diasta "Miksi lähiruokaa?"

Ensin kokonaisena:

Quote
Lähellä tuotettuihin elintarvikkeisiin käytetyt varat ovat investointi ruuan laatuun, kansanterveyteen, huoltovarmuuteen, oman alueen talouteen ja työllisyyteen, pk-sektoriin, alkuperäisrotujen säilymiseen, suomalaiseen ruokakulttuuriin ja suomalaisiin makuihin

Sitten kohta kohdalta:

Quote
Lähellä tuotettuihin elintarvikkeisiin käytetyt varat ovat investointi ruuan laatuun, [...]

Miten ihmeessä? Kyllä, ruoan laatuun voidaan investoida, mutta sen ei tarvitse tapahtua "lähellä". Ja - muuten - kenenkä lähellä se tapahtuisi (vrt edellä esitetty taulukko)?

Quote
[...] kansanterveyteen, [...]

Siis ei niin mitenkään! Se, missä ruoka on tuotettu, ei vaikuta siihen, miten terveellistä se on.

Quote
[...] huoltovarmuuteen, [...]

Näin ainoastaan monen ajatuksellsen mutkan kautta. Piiritetyn Leningradin puistot todellakin viljeltiin viime maailmamsodan aikana.

Quote
[...]oman alueen talouteen ja työllisyyteen,[...]

Ja haitallisesti naapurialueen talouteen ja työllisyyteen, eikö? Tähän ideaan - ihan alueiden (kuntien) välisessä kilpailussa pätevät kaikki protektionismia vastaan esitetyt argumentit. Ensimmmäisenä kaikkein "klassisin":

"Jos yritys tarvitsee [poliittista] tukea, se ei sitä ansaitse. Jos yritys on tuen arvoinen, se ei sitä tarvitse."

Quote
[...]pk-sektoriin, [...]

Truismi, jos pk-sektorista on pääosin koko ajan kyse. Mutta mitä järkeä on Suomessa erityisesti edes "vainota" tai olla suosimatta ruoka-alan suuryrityksiäkään - jotka vielä kansainvälisesti ovat edelleen pieniä - jos ne tuottavat hyvää tavaraa?

Valtion ja kunnan velvollisuutena on toki tukea pientä (ja vaikeuksiin joutunutta) ihmistä, mutta yrityksiin asti tämän säälin pieniä kohtaan ei pidä ulottua.

Quote
[...]alkuperäisrotujen säilymiseen, [....]

Miten, elleivät helsinkiläiset ostajat ole valmiita maksamaan asiasta hiukan lisää?

Quote
[....] suomalaiseen ruokakulttuuriin ja suomalaisiin makuihin [....]

Tavallaan, mutta Suomi on sekä iso maa, että harvaan asuttu. Ja pieni ruokakulttuuri kaikkineen. Mitä järkeä olisi suomalaisessa ruoassa rajoittua juuri lähellä tuotettuun, jos kilpailijoina ovat koko maailman herkut?

Lapin puikulaperuna - jota minun helsinkiläisenä ei siis tämän "konseptin" mukaan pitäisi suosia - hyvänä esimerrkinä.

(Ja toisaalta myös: olen aika varma, että - niin herkullista kuin se onkin - Savostakin löytyy joku, joka on kertakaikkiaan kyllästynyt kalakukkoon ... niinkuin toki Raumaltakin joku, joka ei siedä "lapskoussi" ... ;D )

***

No, sitten on toinen ilmiö tämän koko lähiruokakäsitteen laajentaminen ja venyttäminen, loputla sellaisen löysyyteen, että ei ole enää mitään tietoa, mistä on kyse (paitsi kotimaisuudesta - jota ei saa EU:n takia sanoa!)

Kuningaskuluttajan ohjelmassa MMM:n lähiruokakoordinaattori kertoi näin:

Quote
Maa- ja metsätalousministeriön Kirsi Viljanen jättää mieluiten lähiruokakäsitteen avoimeksi.

- Minun mielestäni lähiruoasta päättää kuluttaja itse. En haluaisi mennä ylhäältäpäin sanomaan, että mikä sille on oikea määritelmä.

Eli siis hallituksen tavoite ...

Quote
Luomu- ja lähiruoan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun otetaan Suomen maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi.

... tarkoittaa lähiruoan osalta sitä, että kun kuluttajat katsovat sitä ostaneensa, ko. tavoite on toteutunut? Tai sitten hallitus ei ole onnistunut viestittämään tähän erityistehtävään palkkamalleen virkamiehelle, mitä se häneltä odottaa?
 


PS. Tosin tässä asiassa ollaan suhteellisesti vähän paremmassa tilanteessa kuin luomun kohdalla, jossa hallitus itse ei oikeastaan tiedä mitä se haluaa ...
« Last Edit: 23.03.17 - klo:16:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa ...
« Reply #17 on: 13.11.12 - klo:18:46 »

Eli taidanpa edelleen kallistua sille kannalle, että tämä "lähiruoka" on nyt halitukselle, MTK:lle jne. sitä, mitä I-olut aikanaan oli panimoteollisuudelle: sitä sai/saa TV:ssä mainostaa (vaikka muuta tarkoitettiin). Yhtä lailla nyt puhutaan lähiruoasta, vaikka kotimaista tarkoitetaan.

Eli sitä ihtiään, protektionistista meininkiä.

Mutta kaikkia muita merkityksiä yritetään kuitenkin ladata - kuten edellä kuvasin - tähän lähiruoan ideaan.

Pahoin pelkään, että siinä käy, kuten vuosikymmeniä sitten "kotiruoalle". Jonkin aikaa - kun "ulkona syöminen" ei ollut vielä niin yleistä - ruokabaarien kannatti jopa mainostaa, että heiltä saa "kotiruokaa". Mutta kohta se aikoi merkitä kuluttajille jotain, joka oli kyllä varmaa, mutta tylsää ja tavanomaista. Valittiin toinen ruokabaari, jossa annosten nimet olivat vieraskielisiä ...

Nyt "lähiruoka" myy, mutta kohta asia voi kääntyä, ja emäntä valitella, että tällä kertaa meillä ei valitettavasti ole kuin tätä lähiruokaa, ja vieraat yhteen ääneen vakuuttelevat, että kyllä se heille silti kelpaa, se on köyhästä lapsuudesta tuttua tms. 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa ...
« Reply #18 on: 14.11.12 - klo:19:09 »
Suomalaismeppi: EU ei vaadi ostamaan puolalaisia kumiperunoita

Ei varmasti vaadi. Mutta jos "Taka-Hikiällä" tuotetaan takahikiäläisiä kumiperunoita, niin Suomen hallitus, MTK, "Taka-Hikiän" kunnanisät jne. tavallaan vaativat, että "Taka-Hikiän" kouluissa ja vanhainkodeissa kuitenkin ensisijaisesti syötäisiin niitä?

Eikä esim. naapurikunnan, "Etu-Hikiän", perunoita.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa ...
« Reply #19 on: 16.11.12 - klo:21:23 »
(Ja löytyipä esimerkki - juuri perunoista)

Hyvänä esimerkkinä tästä paikallisprotektionismista - ja sen kurjuudesta - voidaan esittää Tyrnävän kunta.

Tässä uutisessa ...

Tyrnävän kunta kaipaa lähiruuan tarjoajia 15.11.2012

... lause:

Quote
Tyrnävällä saadaan tällä hetkellä tyrnäväläistä, Utajärvellä jalostettua perunaa. Omalla paikkakunnalla jalostustoimintaa ei enää ole.

Mutta siis sen pitää olla omaa perunaa. Vaikka jalostettuna vähän naapurikuntaakin kauempana.

Wikipedian mukaan on näin:

Quote
Tyrnävän tärkein vientituote on peruna. Tyrnävällä on paljon siemenperunantuotantoa, muun muassa Pohjoisen Kantaperuna, Suomen Siemenperunakeskus. Ruokaperunaa tuottaa Luonnosta ja Matinollin Peruna. Perunaa vie Sadokas Export. Perunaa jatkojalostaa Shaman Spirits, joka valmistaa viinatuotteita, kuten peruna- ja puolukkaviinaa. Syksyisin Tyrnävällä järjestetään perinteiset perunamarkkinat.

Eli Tyrnävällä oman perunan nauttiminen voi olla luontevaa. Vaiikk jalostettuna jossain muuallakin. Ja sen täytynee olla hyvääkin, jos kunnan "tärkein vientituote on peruna".

Mutta entäpä, jos jokaisessa niissä kunnissa, joihin tyrnäväläistä perunaa (vaikka muulla jalosttua) nyt viedään, katsottaisiinkin yht'äkkiä, tämän lähiruokakampanjan johdosta, että meidän pitää suosia oman kunnan perunaa?

Luultavasti tyrnäväläiset eivät olisi asiasta iloissaan ja innnostuneita. Ei edes projektipäällikkö Silja Puoskari.


PS. Haluaisin oikeastaan maistaa - ikäänkuin kielletynä hedelmänä - miltä tyrnäväläinen peruna maistuu! Tyrnävähän on minun tämänhetkisestä asuinpaikastani reippaasti niin kaukana, että se ei varmasti ole minulle lähiruokaa.
« Last Edit: 16.11.12 - klo:21:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa ...
« Reply #20 on: 22.11.12 - klo:19:24 »

Tässä Popsi paikallista –kampanjassa haettiin totuutta asiassa näin (lihav. HJ)

Quote
Samalla haluttiin testata, mitä tuotteita ja tuoteryhmiä pidetään lähiruokana ja onko paikallistuotteita riittävästi tarjolla.

Kampanjaa vetäneen Arktiset Aromit ry:n mukaan kuluttajat käyttivät lähituotteita monipuolisesti ja monet maakuntien paikallistuotteet nousivat vastauslomakkeissa esille. Kilpailuun otti osaa 625 henkilöä puolilta maata.

Toiminnanjohtaja Simo Moisio päättelee tuloksista, että kuluttajat mieltävät lähiruokaan kuuluvan sekä paikallisten valmistajien että suurempien kotimaisten valmistajien tuotteita. Paikallis- ja lähiruokakäsitteet ovat kuluttajille osaksi epäselviä.

Kuten edellä on tullut selväksi, kuulun myös kuluttajiin, joille nuo käsitteet ovat "osaksi epäselviä". Niin kuin käsittääkseni Suomessa  ihan kaikki muutkin. Eikä luultavasti erehdytä, jos asia ilmaistaan: "täysin epäselviä".


« Last Edit: 23.11.12 - klo:06:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa ...
« Reply #21 on: 30.11.12 - klo:20:16 »

Lähiruokakoordinaattoria ärsyttää, että lähes mitä vain voi myydä lähiruokana

... mutta eipä hänkään mitään järjellistä määritelmää lähiruoalle keksi.

"Yksi tärkeä kriteeri on ekologisuus" voi lopulta tarkoittaa, että tuotamme lampaanlihamme Uudesta Seelannista!

Hän oli huomannut tämän ...

Quote
Logistinen haaste on se, että pientuottajien tuotteiden kuljettaminen on äärimmäisen kallista.

... mutta oliko sen, että se "kalleus" tarkoittaa yleensä myös suurta "hiilijalanjälkeä" eli energiankulutusta - kun tuotteet suurin piirtein tuodaan farmariauton takaosassa, suoraan tilalta (vaiikka sieltä 100 km päästä) muutama laatikko kerrallaan, niille "valveutuneille" kuluttajille tai heidän (ja Sitran) suosimiinsa "kivijalkakaupppoihin"Tuossa tapauksessa siis: Helsingin Eirassa.

No, ehkäpä tämä "lähiruokakoordinaattori" jopa jossain määrin tajuaa - lainaus: "Valitettavasti lähiruuassa on menty aika elitistiseen suuntaan" - mutta hänhän "tekee vain työtään".
« Last Edit: 01.12.12 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #22 on: 11.12.12 - klo:20:06 »
Mietin, että onko tuossa nyt mitään uutta: "Suosittele joulupöytään lähiruokaa....”Mielestäni perinteiset juurekset ovat mahtavia. Ota lanttu, kuori, keitä ja jauha. Lisää sekaan eksoottisia mausteita. Nauti.”

Lanttuahan on nautittu Suomessa "aina", oli joulu tai juhannus tai ei.
Mutta tarkemmin lukien: on siinä uutta. Jauhaminen on saanut uuden merkityksen. Entinenhän on tämä: http://fi.wiktionary.org/wiki/jauhaa
Tyhjää parempi?
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Lähiruokaa ...
« Reply #23 on: 18.12.12 - klo:18:40 »
Kuten edellä on tullut selväksi, kuulun myös kuluttajiin, joille nuo käsitteet ovat "osaksi epäselviä". Niin kuin käsittääkseni Suomessa  ihan kaikki muutkin. Eikä luultavasti erehdytä, jos asia ilmaistaan: "täysin epäselviä".

Tästä se tulee varmaan selvemmäksi, Ruokatiedon uutisesta " Ruokatrendit: Paikallisesti virittynyt ruoka yhdistää", tai sitten ei:

Quote
Locavorismi eli paikallisuus ruokavalinnoissa on kuulunut trendistöön jo jonkin aikaa ja kuuluu jatkossakin. Paikallinen ja aito ovat käsitteinä sulautuneet yhteen, jolloin kuluttaja tuntee olevansa lähempänä tuottajaa, vaikka näin ei todellisuudessa aina olisi. Olsson korostaa, että paikallisuus on myös yhteisöllisyyden muoto.


(Koko Ruokatiedon artikkelia mietin, ja hiukan ihmettelenkin, että noinko monimutkaisilla ja -muotoislla tavoillako sitä todella täytyy nykyajan ihmistä houkutella - syömään?)

 

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
TALO KESTÄÄ sen vahingon, jos vieras ei syö
« Reply #24 on: 19.12.12 - klo:09:31 »
Heikin pohdinta oli: "(Koko Ruokatiedon artikkelia mietin, ja hiukan ihmettelenkin, että noinko monimutkaisilla ja -muotoislla tavoillako sitä todella täytyy nykyajan ihmistä houkutella - syömään?)"

NIINPÄ: Rupeaako kansa syömälakkoon, jos ruuan kylkiäisenä ei ole jotain aatetta tai edes ajatusta, että kyseessä on erityisen harvinainen, hieno ja kallis ruoka....
Siis oikeastihan kyse on siitä, että elintaso on toistaiseksi vielä (ainakin osalla suomalaisista) aika korkea ja kriittisen ajattelun taso aika matala. Harva kai tieten tahtoen ostaa kallista mielikuvahumpuukia.  Lähivuoden saattavat "korjata tilanteen" ainakin elintason osalta.

Syömälakosta taas tulee mieleen (90-luvun lopulta?) tapaus, kun Kuopion Vaajasalon pakolaiskeskukseen tuodut pakolaiset menivät syömälakkoon (ainakin kerrottiin, että syynä oli huono kohtelu: kaikille ei heti saatu heti hankituksi kännyköitä ja televisioita, ja kyydit kaupungin keskustan rientoihin olivat huonot yms). Savon Sanomien pitkäaikainen toimittaja Pentti Tuovinen kirjoitti aiheesta pakinan, jonka otsikkona oli "Talo kestää sen vahingon, jos vieras ei syö" 
« Last Edit: 19.12.12 - klo:09:45 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #25 on: 31.12.12 - klo:21:53 »
Jonkinlainen vastikkeellisuus toimeentulotukeen tms olisi paikallaan, onpa kyse Suomen kansalaisesta taikka maahanmuuttajasta. Että jokin merkitys ja omakin arvostus omalle osaamiselle säilyy ja vahvistuu. Nälkälakko ei ole oikea tapa korostaa omaa osaamista tässä yhteydessä.
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #26 on: 01.02.13 - klo:07:12 »
Vaikkei siitä lähiruoan määritelmästä tule yksimielisyyttä, itse asiassa ei toista tolkkua, niin se alkaa hahmottumaan, että kalliimpaa *) sekin on kuin tavanomainen ruoka - ja siitä huolimatta, melkeinpä sen takia sitä pitää saada kouluruokailuun:

Päiväkotikokeilu: Lähiruoka on kallista, mutta pysyy listalla

Mistä tuo lähiruoan kalliimpi hinta sitetn johtuu - kun ajatusta on myyty siten, että kuljetusmatkat ja hiilijalanjälki olisivat pienemmät? Jotenkin asiaan liittyy kuitenkin koko ajan tietty epäkäytännöllisyys ja (liiallinen) pienuus ym. sanoisiinko harrastelijamaisuus.

Jostain tulee kuitenkin sitä "positiivista palautetta". Mutta paljonko tämä "lähiruoka" todellisuudessa on "kertomusruokaa", vastaavia myöntreisiä tarinoita kuin luomuruoankin kohdalla?

_________

*) joten siltäkin osin Suomen hallitus haluaa määrätietoisesti kasvattaa kansalaistensa ruokalaskua ...

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #27 on: 05.02.13 - klo:12:20 »
Uskomusruokaahan se on. Ja siihen hurahtaneet (onneksi harvat) maksavat jopa tietoisesti,vapaaehtoisesti, ylihintaa.

Joku kuluttaja saattaa halutakin "ostaa mielikuvia", lähiluomua, uskomusruokaa. Pienen vähemmistön uskomuksia ei vaan pidä maksattaa kaikilla. Ei lähiruokakampanjaa verorahoilla kouluihin siis! Hataralla pohjalla ovat väittämät "lähi"ruuan energiatehokkuudesta, luomuruuan ympäristöystävällisyydestä sekä väite, että ruoka väistämättä pilaantuu muutaman sadan kilometrin matkalla
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #28 on: 09.02.13 - klo:00:12 »

Tiede etenee huimaavaa vauhtia! Turussa jopa niin lujaa, että tutkimuksen tulokset tiedetään jo ennen tutkimuksen tekemistä!

Lähiruoan ekologiset vaikutukset selvityksessä

Tutkimusaika:

Quote
Vuoden 2013 aikana selvitetään lähiruoan ekologisia vaikutuksia neljässä maakunnassa.

Tutkimustulos:

Quote
Lähiruoan ekologisten vaikutusten selvityksessä valmistuu lähiruokaa palveleva argumentaatiopankki. Sillä pyritään edistämään erityisesti maatalousyrittäjien ja pienten elintarvikejalostajien toimintaedellytyksiä. Argumentaatiopankki tarjoaa perustellut teemat lähiruokayritysten viestinnällisiin tarpeisiin ja antaa dokumentoidun pohjan lähiruoan markkinointiväittämille.
(Lihav. HJ)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Rajat kotimaisen suosimiselle EU:ssa. Finfoodin nimi muuttuu
« Reply #29 on: 17.02.13 - klo:08:51 »

Jos minä olisin TV-tomittaja, ja saisin nyt "kynsiini" MMM:n tai hallituksen edustajan tentittäväksi tässä asiassa, asettaisin kysymykseni siten, että kysyisin:

- Mikä Suomessa tuotettu ruoka ei ole lähiruokaa?

(Tuontiruokaan vetoaminen olisi näin poissuljettu)

Kun vastaukeksi kuitenkin tulisi jotain sellaista, että mitään ei selvästi jätetä ulkopuolelle, niin vois jatkaa, että:

- Jos luomu nyt tässä sivuutetaan, ja käytännössä kaikki ruoka on lähiruokaa, niin onko hallitusken strategisesna tavoitteena siis "ruoan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun"?

Ehkäpä tästä pystyy muotoilemaan iskevämmänkin kysymyksen.


PS. klo 13:30: Löysin ehdokkaan tällaiseksi terävämmäksi kysymykseksi:

Minkä ruoan osuuden hallitus haluaa Suomessa "vahvaan laskuun"?
« Last Edit: 17.02.13 - klo:13:33 by Heikki Jokipii »