Poll

Pitäisikö siis Suomesta tehdä luomumaa?

Kyllä
0 (0%)
Ei
5 (100%)
En sittenkään tiedä, kaiken alempana olevan luettuani
0 (0%)

Total Members Voted: 5

Author Topic: Suomesta "luomumaa"?  (Read 215367 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #480 on: 23.11.23 - klo:08:05 »
Etelä-Savossakin haluttiin juhlistaa omalla uutisella tätä vaihetta tiellä luomumaakunnaksi:

Luomukorvausten maksu alkaa Etelä-Savossa – luomutilojen määrä vähentynyt

Joka tie tällä kohtaa on kyllä vähän kuoppainen:

Quote
VuosiEuroopan Unionin tavoitteena on kasvattaa luomutuotannon osuus kaikesta alueellaan viljellystä peltopinta-alasta 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Etelä-Savon luomupinta-ala on noin 19 prosenttia. Valtakunnallisesti ja myös Etelä-Savossa luomun määrässä on ollut laskua. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet muun muassa markkinatilanne ja luomuviljelijöiden ikärakenne sekä EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden 2023–2027 mukanaan tuomat muutokset tukiehdoissa.

Luomutilojen määrässä tapahtui 10% lasku tänä vuonna. Luomupinta-alassa vähän vähemmän, mutta laskua oli sieeeökin.

Ei siltä vielä tässä vaiheessa (2019) näyttänyt:

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2020/11/luomu-etela-savossa.pdf
« Last Edit: 23.11.23 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #481 on: 27.11.23 - klo:12:12 »
YLE:n paikallistoimitus huomannut ja yrittää rakentaa selitystä:

Luomutilojen määrässä selkeä lasku Keski-Pohjanmaalla: lähes viidennes luopui luomusta

Quote
Syitä ovat muun muassa myyntikasveihin liittyvien määräyksien kiristyminen, byrokratian lisääntyminen ja luomun kysynnän lasku.

Samanlaista selityspakettia tarjotaan kuin muissakin maakunnissa. Vrt. edellä.

Toiveikkuutta (toiveajattelua?) Pro Agrian luomuasiantuntijalta:

Quote
Tikkanen arvioi, että seuraavat pari vuotta näyttävät, mihin suuntaan luomun tilanne kehittyy.

– Minun mielestäni luomutuotteiden kysyntä ei ole vähentynyt. Luomutuotteita arvostetaan edelleen ja ihmiset arvostaa ympäristöasioita ja eläinten hyvää kohtelua. Luulen, että tilanne muuttuu vielä oikeinkin hyväksi, kertoo Tikkanen.


Vielä Wikipedia tiesi:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Keski-Pohjanmaan_maakunta

Quote
Keski-Pohjanmaa on Suomen suurimpia luomualueita. Alueella on pari sataa luomutilaa, joista enin osa on vilja- ja marjatiloja. Kotieläintiloja ei luomutiloina Keski-Pohjanmaalla juurikaan ole.


Mutta nyt siis:

Quote
Luomutilojen määrä on laskenut Keski-Pohjanmaalla rajusti. Niitä on jäljellä enää 91, vielä viime vuonna määrä oli 113. Laskua on siis lähes viidennes.


Ruokaviraston tilastoissa Keski-Pohjanmaa sisältyy Pohjanmaan lukuihin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #482 on: 28.11.23 - klo:16:18 »
Sama on valitus Etelä-Pohjanmaalla:

Luomutilojen määrä on vähentynyt Etelä-Pohjanmaalla reippaasti viime vuodesta

Samat ovat selityksetkin:

Quote
Luopumisen syitä on monia. Syyt Etelä-Pohjanmaalla ovat hyvin samoja kuin muuallakin päin Suomea.

Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännärin mukaan pääsyy on ollut tukiehtojen muuttuminen, joka johti niin sanottujen sekatilojen toimintamahdollisuuksien kapenemiseen.

Sekatilalla kotieläimet ovat olleet tavanomaisessa tuotannossa ja pellot luomussa.

Muiksi syiksi on kerrottu muun muassa myyntikasveihin liittyvien määräyksien kiristyminen, byrokratian lisääntyminen ja luomun kysynnän lasku.

Kovasti tuntuvat olevan YLE:n aluetoimitukset asiasta huolissaan. Nämä näkyvät myös Ruokaviraston taulukossa:

Quote
Ely-keskuksen tietojen mukaan viime vuodesta Etelä-Pohjanmaalla on vähentynyt 48 luomutilaa. Jäljellä on maakunnassa vielä 424 luomutilaa.

Yhden tarkkuudella. Ja selvähän se, kun ELY-keskuksilta Ruokavirasto tietonsa saa. Ja tekee yhteenvedon.

***

Etelä-Pohjanmaa on muuten se alue, jossa luomuperunaa on viljelty eniten. Lisäanalyysiä, kun saadaan lisätietoa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #483 on: 15.12.23 - klo:06:09 »
Vaikka luomua ei ole hallitusohjelmassa, näin MMM jatkaa:

Luomufoorumi

Quote
Maa- ja metsätalousministeriö ja Pro Luomu kutsuvat Luomufoorumiin 7.–8.2. Kouvolaan. Tilaisuus on osa Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpanon sidosryhmätilaisuuksia.

Pro Luomu? Jos se on jo noin tiiivis osa valtionhallintoa, eikö sille kohta jo voisi asettaa velvoitteita? Muun muuassa ja ennenkaikkea (ajantasaisessa) tiedottamisessa kansalaisille.
« Last Edit: 15.12.23 - klo:06:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #484 on: 20.12.23 - klo:06:17 »
Pirkanmaastakin alueellinen uutinen:

Luomutuottajien määrä väheni Pirkanmaalla – luomun peltoala säilyi lähes ennallaan

Quote
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt luonnonmukaisen tuotannon sitoumukset uudelle viisivuotiskaudelle. Luomusitoumusta haki Pirkanmaalla vuonna 2023 noin 450 toimijaa, mikä on kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Luomukorvausten maksaminen tiloille on alkanut marraskuun lopussa.
[..]
Luomuviljelty peltoala pieneni edellisvuodesta vähemmän kuin tuottajien määrä, noin neljä prosenttia. Tällä hetkellä Pirkanmaan pelloista luomuviljeltyä on noin 29 000 hehtaaria, josta 28 330 hehtaarilla on luomusitoumus.
(lihav. HJ)

Voi sen tietysti niinkin sanoa, että "lähes ennallaan". Mutta Ruokaviraston mukaan myös luomupinta-ala väheni 6%. Hiukan vähemmän kuin maassa keskimäärin (= 8%),

Miksi luvut eroavat?

Pro Luomun alueellinen kooste on 3 vuoden takaa:

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2020/11/luomu-pirkanmaalla.pdf

Siinä (dia 3) sekä luomuviljelijöiden määrää että luomupinta-alan määrää kuvaavat käyrät osoittavat yhä ylöspäin. Onko Pirkanmaalla (sen luomuväen keskuudessa) vaikea tottua ajatukseen tai se reilusti myöntää, ettevät ne tee niin enää?
« Last Edit: 20.12.23 - klo:07:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #485 on: 23.12.23 - klo:16:53 »
MT:n toisinto edellisestä uutisesta:

Luomutuotanto hiipuu Pirkanmaalla

Siinä edelleen tämä ristiriitatieto:

Quote
Luomuviljelty peltoala pieneni edellisvuodesta vähemmän kuin tuottajien määrä, noin neljä prosenttia.

Mutta  tarkistetaanpa aiemmasta tilastosta (2022):

Luonmuala nyt 28 941. luomuala silloin 30 808. Vähennystä 30808-28941=1867. Se un hyvin tarkkaan 6%.

Samoin tämä stemmaa Ruokaviraston tiedon kanssa:

Quote
Tällä hetkellä Pirkanmaan pelloista luomuviljeltyä on noin 29 000 hehtaaria, josta 28 330 hehtaarilla on luomusitoumus.

Tai ei ihan. Odotamme siis tässäkin Ruokaviraston päivitystä.
« Last Edit: 04.01.24 - klo:06:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #486 on: 04.01.24 - klo:06:00 »
Pohjoisten ely-keskusten alueilla sekä luomuviljelijöiden lukumäärä että luomupinta-ala laskivat 2023 erityisen voimakkaasti. Täällä nuollaan haavoja:

Pohjoisen luomuseminaari 2024

Quote
Luomuseminaarin järjestää ProAgria Oulun ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) toteuttama ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama Tehoa pohjoiseen luomuun -hanke yhteistyössä MTK-Pohjois-Suomen, Luomuliiton sekä luomualan toimijoiden kanssa.

Kun luomukulutuksesta ja markkinanäkymistäkin siellä puhutaan, voidaan todeta, että ainakin vuonna 2016 koko pohjoinen Suomi, ehkä Oulua lukuunottamatta, oli erittäin kehnoa luomun myyntialuetta.

Ja se oli ennen tätä viimeistä luomun kysynnän alamäkeä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #487 on: 10.01.24 - klo:06:19 »
Valtiovalta jatkaa täysillä ja ihan niin kuin ennenkin:

Luomufoorumi

Quote
Maa- ja metsätalousministeriö ja Pro Luomu kutsuvat Luomufoorumiin 7.–8.2. Kouvolaan. Tilaisuus on osa Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpanon sidosryhmätilaisuuksia.

Meidän pienet aavistelumme muusta osoittautuivat vääriksi.

Tässä osiossa...

Quote
klo 13 Katsaus Luomu 2.0 ohjelman tavoitteisiin ja toimiin

Luomun markkinatilanne kaupassa, kuppiloissa ja kuluttajien huulilla, Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras
Mitä tilastot kertovat alkutuotannon kehityksestä? ylitarkastaja Sampsa Heinonen, Ruokavirasto
Kommentti tuotannon kehitykseen, Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri


... varmaan tapahtuu täällä luvattu julkistus.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #488 on: 17.01.24 - klo:05:51 »
Lapissa Ruokaviraston mukaan tilojen lukumäärä väheni viime vuonns enemmän kuin maan keskiarvo. Luomupinta-ala väheni suhteessa hiukan vähemmän.

Luomuviljely sekoitetaan usein lähiruokaan – Lappiin halutaan enemmän luomuviljelijöitä

Quote
Luomuviljelyä halutaan lisätä Lapin alueella, sillä luomuviljely on täällä vähäisempää kuin etelässä.

– Lapissa on noin 40 alkutuotantotilaa. Pohjois-Pohjanmaalla vastaavia on 407, Lisää luomua Lappiin -hankkeen projektipäällikkö Ritva Pesonen sanoo.

Meri-Lapissa luomuviljely käsittää emolehmätiloja, lammastiloja ja kasvintuotantoa. Tie luomuyrittäjyyteen käy nykyisin kurssin kautta.

Pro Luomulla ei ole Lapista maakunnallista koostetta.

***

Mitä tuohon otsikossa mainittuun sotkemiseen tulee, niin kyllä luomuväki itse on tehnyt kaikkensa, jotta niin tapahtuisi:

Lähiruoka & luomu
21.-24.3.2024


Quote
Herkkuja luomuna ja läheltä

Lähiruoka & luomu -tapahtuma on omistettu suomalaisille pientuottajille, lähellä tuotetulle ruoalle sekä sertifioiduille luomutuotteille. Ostosten ja maistelun lomassa saat parhaat vinkit kokkailuun ja voit tutustua lähi- ja luomuruokaa tuottaviin yrityksiin ja pienyrittäjiin. Höysteenä saat aimo annoksen tietoa suorana tuottajilta ruoan vastuullisesta tuotannosta. Mukana olevien yritysten valikoimissa on lihatuotteita, juustoja, viljatuotteita, juureksia, perinneherkkuja, uusia proteiinilähteitä kuten hamppua, jäätelöä ja säilykkeitä.
« Last Edit: 17.01.24 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #489 on: 25.01.24 - klo:06:36 »
Jos. näin käy, sen vaikutusta Suomen luomumaasuunitelmiin lienee silti nyt turha spekuloida:

MT:n tiedot: Euroopan tuottajajärjestön pääsihteeri Pekka Pesonen on MMM:n uusi kansliapäällikkö

Vaikka tiedämmekin, ettei Pesonen ole aiemman kansliapäällikön lailla luomuun kakkellasn. Hallitus kuitenkin linjan ratkaisee.

Niin kävikin, mutta edelleen samat sanat:

https://mmm.fi/-/pekka-pesonen-maa-ja-metsatalousministerion-kansliapaallikoksi

https://mmm.fi/-/pekka-pesonen-maa-ja-metsatalousministerion-kansliapaallikoksi]
« Last Edit: 25.01.24 - klo:15:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #490 on: 25.01.24 - klo:15:13 »
Jos näin käy, sen vaikutusta Suomen luomumaasuunitelmiin lienee silti nyt turha spekuloida:

MT:n tiedot: Euroopan tuottajajärjestön pääsihteeri Pekka Pesonen on MMM:n uusi kansliapäällikkö

Vaikka tiedämmekin, ettei Pesonen ole aiemman kansliapäällikön lailla luomuun kakkellasn. Hallitus kuitenkin linjan ratkaisee.

Niin kävikin, mutta edelleen samat sanat:

Pekka Pesonen maa- ja metsätalousministeriön kansliapäälliköksi
« Last Edit: 25.01.24 - klo:16:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #491 on: 26.01.24 - klo:16:39 »
Varsinais-Suomi.

Keväällä tapahtuu Varsinaista luomua hankkeessa!

Hankkeesta Varsinaista Luomua 2023-2024

Quote
Hanke vastaa Suomen kansalliseen luomustrategiaan, jonka tavoite on saada siirrettyä 25 % Suomen peltoalasta luonnonmukaiseen tuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Varsinais-Suomi taas on merkittävää viljanviljely- ja erikoiskasviviljelyaluetta, joten maakunnassa on suuri potentiaali luomutuotannon kasvattamiselle. Nousevat tuotantopanosten hinnat ja niiden epävakaat markkinat kannustavat myös tavanomaisia tiloja ottamaan käyttöön luonnonmukaisen tuotannon menetelmiä ja tällä tavoin pienentää tuotantopanosten hankintakustannuksia ja ravinnepäästöjä sekä parantaa tuotannon kokonaiskestävyyttä ja luonnon monimuotoisuutta.  
(lihav. HJ)

Luomuviljelijöiden määrä väheni Varsinais-Suomessa viime vuonna 9% ja luomuviljelyala 7%. Vähennystä tapahtui siis hiukan vähemmän kuin maassa keskimäärin. Noin näihin aikoihin asti kummassakin oli ollut kasvua (Pro Luomun alueellinen raportti):

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2020/11/luomu-varsinais-suomessa-2019_2020.pdf
« Last Edit: 26.01.24 - klo:16:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #492 on: 10.02.24 - klo:05:11 »
MTK:n luomukirjeenvaihtaja tarjoaa meille vähän laajemman kuvauksen tästä yhteisen uskon tunnustamistilaisuudesta:

Luomufoorumi kokosi alan asiantuntijat yhteen 7.–8.2. Kouvolassa

Quote
Maa- ja metsätalousministeriön ja Pro Luomun yhteistyössä järjestämä Luomufoorumi kokosi alan asiantuntijat yhteen keskustelemaan viljelyn monimuotoistamisen mahdollisuuksista ja haasteista. Tilaisuus, joka oli osa Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpanon sidosryhmätilaisuuksia, tarjosi foorumin pohdintoihin ja keskusteluihin luomualan tulevaisuudesta.

Siellä hänkin todisti, ja kertoi näin jatkavansa edeltäjänsä linjalla:

Quote
Avaussanoissaan maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen korosti luomun keskeistä roolia kestävän maatalouden edistämisessä. Hän nosti esiin luomun ympäristöystävällisyyden ja sen merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä maaperän ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Pesonen myös kannusti yhteiseen ponnisteluun luomun tunnettuuden ja markkinaosuuden kasvattamiseksi korostaen tarvetta panostaa tutkimukseen, neuvontaan ja koulutukseen sekä alan keskinäiseen yhteistyöhön.

Pesonen rohkaisi kaikkia osallistujia aktiiviseen keskusteluun ja toivoi foorumin antavan sysäyksen luomualan kehitykselle ja kasvulle.

Myös hän oli täysillä mukana:

Quote
Nergin mukaan on tärkeää, että kaikki ruokaketjun toimijat - mukaan lukien elintarvikeyritykset ja kauppaketjut - sitoutuvat ruuantuotannon määrän kasvattamiseen ja vientiin. Hän korosti myös uudistavaa viljelyä ja suomalaista ruuantuotannon kestävää ja kannattavaa mallia, johon luomu olennaisesti kuuluu.

Siitä ei ilmeisesti ollut tilaisuudessa puhetta, mitä tehdä vastahakoisille kuluttajille? Tai oli tietysti siinä yhteydessä, kun Pro Luomu julkisti rapottinsa.

Tai vastahakoisille viljelijöille:

Quote
Ruokaviraston ylitarkastaja Sampsa Heinonen esitteli alkutuotannon kehitystä koskevia tilastoja, joista ilmeni lopettaneiden luomuviljelijöiden määrän kasvu erityisesti vuonna 2023. Tilastot osoittivat myös tilakoon kasvun ja luomutilojen määrän vähenemisen.

Varmaan tuostakin Heinosen alustuksen yhteydessä.
« Last Edit: 10.02.24 - klo:05:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #493 on: 23.02.24 - klo:05:22 »
MT iloitsee tästä:

Suomi on luomun suurvalta ainakin yhdessä asiassa − se ei välttämättä ole monellekaan suuri yllätys

Quote
Raportin tilastoissa Suomi kipusi kärkisijalle, kun järjestykseen laitettiin luomusertifioitu keruutuoteala. Sitä meillä oli maailman eniten eli 6,9 miljoonaa hehtaaria. Seuraavina tulivat Intia 4,4 miljoonalla ja Zambia 3,2 miljoonalla hehtaarilla. Kaikkiaan luomusertifioitua keruutuotantoalaa oli 34,6 miljoonaa hehtaaria.

Luomukeruutuotannolla tarkoitetaan luonnonvaraisten kasvien ja niiden osien keruuta luomuvalvontaan liitetyiltä ja hyväksytyiltä alueilta.

Edellä oli jo tietoa, että suhteessa Viro olisi metsien luomusertitioinnissa mennyt Suomen ohi 25 prosentillaan, ja sillä tavalla maailman ykköseksi. Mutta on pinta-alaltaan pienempi.

Tämäkin otetaan maaotteluhengessä (lihav. HJ):

Quote
Toisestakin tilastosta Suomi löytyi kymmenen parhaan maan joukosta. Kuuluimme valtioihin, joissa luomumaatalousmaan osuus kaikesta pellosta oli vähintään 10 prosenttia. Raportin mukaan osuus oli Suomessa 15 prosenttia. Suurin osuus 43 prosenttia oli Liechtensteinissa. Seuraavina tulivat Itävalta 27,5 prosenttia ja Viro 23,4.

Mainituista maista Viroa olemme omassa triidissä ihmetelleet ja problematisoineet. Vähän alkuun.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25479
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #494 on: 15.04.24 - klo:04:40 »
Koulutuksella asia ratkeaa?

Koulutusorganisaatioiden tarjoama luomuopetus on riittämätöntä kansallisten tavoitteiden saavuttamiseksi

Quote
EU:n tavoitteena on, että luomuala kasvaa vuoteen 2030 mennessä 25 prosenttiin peltopinta-alasta. Sama pinta-alatavoite on kirjattu Suomen kansalliseen luomuohjelmaan (Valtioneuvosto, 2021). Lisäksi kansallisena tavoitteena on luomutuotteiden markkinaosuuden kasvu viiteen prosenttiin kuluttajakaupassa sekä 25 prosenttiin ammattikeittiöiden raaka-ainehankinnoissa. Tavoitteet tarkoittavat nykyisten tuotanto- ja kulutusmäärien kaksinkertaistamista. Niiden saavuttaminen edellyttää isoa muutosta koko ruokasektorilla. Muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan runsaasti tukitoimia. Ytimessä on merkittävä luomutietoisuuden ja -osaamisen kasvu ruokaketjun jokaisessa vaiheessa, niin tuotannossa, jalostuksessa kuin kulutuksessakin. Lisäksi oleellista on etsiä sellaisia tuotannon tukipolitiikan ratkaisuja, joilla mahdollistetaan tuotannon käytännön mahdollisuudet ja kannattavuus.