Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:17:57 »
Osaa pysyä julkisuudessa:

26-vuotias Melina Heimsch hyppäsi 7 vuotta sitten tuntemattomaan ja ryhtyi viljelijäksi, nyt Espoossa sijaitsevalla hiilitilalla taistellaan ilmastonmuutosta vastaan – "Emme halua maasta enempää kuin sillä on antaa"

Biodynaamisuus mainitaan ikäänkuin ohimennen kerran (lihav. HJ):

Quote
Nyt PieniKylä-tilalla viljellään biodynaamisesti ja luonnonmukaisesti muun muassa vihanneksia, yrttejä ja alkuperäisviljoja. Vuodesta 2019 tila on ollut mukana Baltic Sea Action Group (BSAG) -säätiön hankkeessa, jossa maata viljellään niin, että hiiltä sitoutuu ilmakehästä mahdollisimman paljon maaperään.

Tai tavallaan kaksi kertaa:

Quote
Taskussa olivat ukin opit ja halu parantaa maailmaa.

Katsopa vaikka tänne.
2
Huumori / Vs: Mielleyhtymiä, joita lauluntekijä ei tarkoittanut
« Last post by Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:07:56 »
Tämän klassikkokappaleen sanojen kirjoittaja ei tietysti voinut (v. 1947) tietää, miten tekniikka eri aloilla kehittyy:

Quote
Puhelinlangat laulaa
ja taivaalla loistaa kuu
maantiellä vihellellen
kun kulkijapoika käy
puhelinlangat laulaa
ja pilvistä katsoo kuu
kulkijan taipaleella
ei huolien häivää näy

Heinälatoon yöksi hän majoittuu[..]

Mutta niin puhelinlinjat kuin heinäladotkin ovat kovasti sittemmin vähentyneet. Ainakin lienee vaikea löytää enää latoa, jossa on heiniä. Muoviin kääritty heinäpaali ("traktorinmuna") soveltuu kovin huonosti yöpymiseen, antaa korkeintaan vähän tuulensuojaa. — Parempi on kulkijapojan etsiä taskussa olevalla kännykällä joku muu yöpymispaikka!
3
Yleinen Keskustelualue / Vs: WWF:n ruokaopas
« Last post by Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:07:16 »
Taas spekuloidaan sillä, minkälainen rapuvuosi tästä tulee. Kuten vaikka MT:

Tämä tiedetään nyt rapuvuodesta ensimmäisten saaliiden perusteella
Erä 23.07.2021
Janica Pörhönen
Alkanut rapukausi näyttää lupaavalta, koska isotkin ravut ovat jo vaihtaneet kuortaan ja naaraatkin voivat mennä mertoihin heti kauden alkaessa, arvioi tutkija.


Mutta kyllä se aikalailla tässä pysyy:

Vaikka logiikka asiassa on aika sama kuin WWF:n riistasuosituksessa. Vuosittain Suomessa saadaan n. 2-3 miljoonaa täplärapua ja alle miljoona jokirapua. Eli jos ne kaikki jaettaisiin tasan, jokainen jouduttaisiin jakamaan: kansalaista kohti korkeintaan 0,7 rapua. Joka on joskus rapua syönyt, ymmärtää, mitä tuo merkitsisi: oikeudenmukaiseen ratkaisuun tarvittaisiin rapuveitsen lisäksi kirurgin veistä! Ja tarkkuutta!
4
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:06:31 »
Hyvin vapautuneesti paikka kuin paikka puhuu maskipakosta. Vaikkapa Itiksen ostari, vaikka sen osalta asia ei juridisesti tosiasiassa kestä.

Jos oltaisiin yhtä vapautuneita tässä toisessa asiassa, osaisin kuvitella toisenlaiset tarrat seinillä ja lattioissa: maskit täällä kielletty, koronapassipakko!

Tällaista ei voi kuitenkaan kannattaa (päivittyvästä):

Quote
Filippiinien kovaotteinen presidentti Rodrigo Duterte uhkaa estää rokottamattomien ihmisten liikkumisen kotiensa ulkopuolella.

Televisiossa esiintynyt Duterte sanoi, ettei voimassa ole lakia, joka tämän mahdollistaisi. Hän on kuitenkin valmis toimimaan oikeusjuttujen uhallakin pitääkseen "virusta vasemmalle ja oikealle kylvävät ihmiset poissa kaduilta".

Hän lisäsi, että rokotetta haluamattomat ihmiset voivat hänen puolestaan kuolla pois koska tahansa.

Niinpä koronapassittomatkin täytyisi päästää Itikseen, ruokaa ostamaan!  ;D

On muuten yltiöpäistä puhetta Bloombergistakin katsottuna. Filippiineillä rokotekattavuus on vasta 7%.
5
Tuo ongelma eli dilemma kuvataan GLP:n em. artikkelissa kyllä täsmällisesti:

Quote
Organic farming focuses on greater farming diversity and prohibits the use of chemical fertilisers and pesticides. Therefore, it can have a beneficial effect on environmental protection and biodiversity at the local level. However, compared to conventional farming, organic farming also delivers lower yields. Consequently, more land is needed to produce the same amount of high-quality food. “As global demand for high-quality food increases, more organic farming in the EU would lead to an expansion of agricultural land elsewhere in the world. This could easily result in environmental costs that exceed any local environmental benefits in the EU, as the conversion of natural land into agricultural land is one of the biggest drivers of global climate change and biodiversity loss,” says co-author Matin Qaim, Professor of Agricultural Economics at the University of Göttingen.

Hyvin toivottomalta näyttää edellä esitetty dilemman ratkaisu jo yksin siltä pohjalta, että luomuviljely tarvitsee pinta-alaa ainakin noin kolmanneksen lisää typen keräämiseen. Jolloin jo sen vuoksi satojen pitäisi olla n. 50% suurempia. Elleivät ole, luontoalaa on muutettava viljelyalaksi.

Mahdollisesti geenitekniikalla pystyttäisiin kehittämään lajikkeita, jotka pärjäävät vähemmillä lannoitteilla. Mutta ei lajikkeita, jotka pärjäisivät kokonaan ilman. Ja koska keinotyppeä ei voi luomussa käyttää, se on sitten lisää maata.
6
Yleinen Keskustelualue / Vs: Kultainen riisi
« Last post by Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:05:38 »
Siitä kertoi myös suomeksi MT:

Kiistellyn kultaisen riisin viljely kaupalliseen käyttöön sallittiin Filippiineillä – geenimuunnellusta riisistä toivotaan ratkaisua lasten A-vitamiinin puutokseen

Ei saa lukea enempää, mutta ingressissä oli tällainen outo tieto:

Quote
Tutkijoiden mukaan on yhä epäselvää, miten tehokkaasti A-vitamiini imeytyy kultaisesta riisistä sitä tarvitsevien lasten elimistöön.

Otettava selvää paremmin, mutta ensimmäinen mieleen tuleva ajatus kyllä on: miksi ihmeessä ei imeytyisi? Jos lapset kilttien lasten tapaan syövät lautasensa tyhjäksi?
7
Yleinen Keskustelualue / Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Last post by Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:04:59 »
Ravintola ei ole unohtanut yhteistyökumppaniaan:

Ravintola C siirtyy Rekolan navettaan – Pop up -tapahtuma elokuussa

Quote
Samalla voi tutustua 400 vuotta vanhaan tilaan ja biodynaamisen viljelyn edelläkävijään Suomessa, Suominen summaa.
(lihav. HJ)

Voi sen tietysti noinkin sanoa. Minä olisi sanonut, että erääseen viimeisistä biodynaamisista tiloista Suomessa. Erääseen niistä hyvin harvoista, joita on enää jäljellä biodynaamisen viljelyn huippuvuosista viime vuosisadan loppupuolella.
8
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:04:36 »
Tässä sitä mennään, nämä kappaleet kiteyttävät:

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila: Syksyn lähiopetus voi olla vaarassa – asetus 12–15-vuotiaiden rokottamisesta valmistunee pian

Quote
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan on yhä epäselvää, voivatko koulut palata lähiopetukseen elokuussa heikkenevän koronatilanteen takia.

– Tämä on suuri kysymys näillä tartuntaluvuilla.

Varhila uskoo, että erityisesti vaarassa on korkeakoulujen ja mahdollisesti myös toisen asteen lähiopetus. Hän ennakoi, että syksyllä saattaa olla luvassa lisärajoituksia, mikäli koronatartuntojen lisääntyminen jatkuu nykyistä tahtia.

– Rajoitukset lähtevät siitä, missä nuoret liikkuvat. Missä pystymme heidän tautitaakkaansa vähentämään, sinne niitä pitäisi kohdentaa.

Varhila kertoo, että asetus 12–15-vuotiaiden rokottamisesta on valmistumassa elokuun puolivälissä.

– Koko tämän viikon olemme käyneet kiihkeitä neuvotteluja, että saisimme silloin myös lisärokotteita. Ehkä kuusinumeroisen luvun, muutamia satojatuhansia.

Varhilan mukaan myös koronapassin jatkoselvittely voi olla paikallaan. Passilla pääsisi esimerkiksi tapahtumiin ja ravintoloihin, ja sen saisi kahdella rokotuksella, sairastetulla taudilla tai negatiivisella koronatestillä.

Perustuslaki voi kuitenkin tulla esteeksi.

– Erittäin tärkeää tässä on perusoikeus- , yhdenvertaisuus- ja syrjimättömyysarviointi, Varhila toteaa.

Koulujen rajoituksia väläytellään. Seuraavaksi väläytellään varmasti muitakin.

Mutta syrjimättömyys on tärkeä juttu: kaikilla pitää olla yhtä ikävää. Silloin kun koronapassista on kyse. Rajoitusten kohdalla se ei ole niin nokonuukaa.

Rokotteita on aina liian vähän. Ennen ei voi edetä, ennen kuin on reippaasti lisää eiliseen marginaaliin: 522 228 käyttämätöntä rokotetta. Ja lisää elokuun aikana saapuvaksi arvioituun (jo sovittuun) 872 000 annokseen. Yli miljoonan turvallinen marginaali pitää siis olla.

Päivittyvän uutisen mukaan Lintilä tuo koronapassiasian hallitukseen. Uutisen mukaan (lihav. HJ):

Quote
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan koronapassi on tapahtumien ja palveluiden avaamisessa hyvä vaihtoehto. Se voisi myös auttaa nostamaan rokotekattavuutta.

Tuo lihavoitu tavoite edistyisi kummasti, jos "sirkushuveihin" pääsisi — syrjimisen uhallakin — vain rokotustodistuksella. Sairastettua tautiakaan ei oikeastaan tarvitsisi ottaa huomioon, koska rokotuksen saaminen on helppoa, ja useiden tietojen mukaan rokotus on hyödyllinen taudin jo sairastaneellekin. Siinä ehkä voisi luistaa, että jo yksi rokotuskerta riittäisi sisäänpääsyyn. Mutta tuoreellakaan testituloksella ei!  8)

***

Tässäkään esille tullut ongelma ei tuolla yhden kerran säännöllä aiheuttaisi ongelmaa:

Quote
– Jos tarkastellaan tilannetta, jossa opetusta olisi saatavilla etäopetuksena ja lähiopetuksena ja lähiopetus olisi rajattu koronapassin saajille. Voi olla tilanteita, että ihminen ei ole saanut rokotusta syystä tai toisesta esimerkiksi alueellisten erojen takia tai aika on peruuntunut tai joku on saanut sen etukäteen riskiryhmän takia.

– Tässä asetetaan rokotuksen saamisen kautta opiskelijat eriarvoiseen asemaan, Hämäläinen korostaa.

Yliopisto vain järjestäisi walk in -rokotuspisteen. Vastaavasti meneteltiin jo 50 vuotta sitten, kun opiskelun edellytyksenä oli keuhkokuvaus. Kuvauslaitteita oli Helsingin yliopistossa Porthanian aulassa, muistan.

Siellä walk in -rokotuksessa varattaisiin jokaiselle aika toiseen rokotukseen, sopivaan aikaan myöhemmin lukukaudesta. Ei mitenkään ylivoimaista, koska tarkkaan tiedettäisiin tarvittavien rokotteiden määrä.

Erityisen tehokasta saattaisi olla, jos oppilaskunnat järjestäisivät nuo rokotukset. Ja kertoisivat, että ne ovat ehtoina jäsenkorttien saamiselle.

Sillä kuka nyt opiskelemaan vain opiskellakseen lähtee. Ne muut riennot ovat useimmiten sellaisia että niiden hoitaminen etänä ei ole kiva optio.
9
Muut aiheet / Vs: DDT-vastaisuus - onko maailma tullut hulluksi?
« Last post by Heikki Jokipii on 29.07.21 - klo:04:32 »
Suomessakin lähdettiin heti mukaan tähän amerikkalaiseen pelottelukampanjaan:

HS 50 vuotta sitten 29.7.1971 | Taksilennot yhä yleistymässä

Quote
DDT Suomessakin tupakan höysteenä

DDT:tä on löytynyt suomalaisista savukkeista melkoisesti yli sen rajan, jonka kauppa- ja teollisuusministeriö on vahvistanut esimerkiksi marjojen, hedelmien ja vihannesten korkeimmaksi sallituksi määräksi.

Vihannes- ja hedelmäkilossa saa olla nykyään korkeintaan yksi milligrammaa DDT:tä. Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen elintarviketeollisuuslaboratoriossa tehdyissä kokeissa löydettiin savukkeista jopa 14,9 milligrammaa tätä vaarallista kasvinsuojeluainetta.

Ruotsalaiset ja aiemmin länsi-saksalaiset tutkimukset ovat osoittaneet DDT:tä olevan raakatupakassa. Tutkittaviksi esimerkkitapauksiksi Suomessa oli valittu kolme tällä hetkellä myyntitilastojen mukaan suosituinta savukemerkkiä Marlboro, Colt ja North State filter eli ”punainen Nortti”.

Amerikkalaisissa tutkimuksissa tupakka on jaotettu eri aineryhmiin, joista yhden on havaittu aiheuttavan syöpää.


Tuohon aikaan USA:ssa yritettiin kuumeisesti löytää todisteita siitä, että DDT aiheuttaisi syöpää. Kaikki yritykset lopulta epäonnistuivat.

Muut aineet savukkeissa kyllä selvästi syöpää aiheuttavat. Sitä taustaa vasten tuo uutinen muuttuu näin jälkeenpäin täysin naurettavaksi.
10
Onko tässä kyse samasta kuin edellä?

New Method Makes Vital Fertilizer Element in a More Sustainable Way

Taitaa siinä olla samasta kyse. No, siinä kuitenkin toinen selitys asiasta, jos se siitä olisi helpompi ymmärtää. Ja tuolta kautta löytyi myös linkki Naturen artikkeliin:

Selective electrocatalytic synthesis of urea with nitrate and carbon dioxide

Joka sitten on kyllä maksumuurin takana.
Pages: [1] 2 3 ... 10