Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
2
Yleinen Keskustelualue / Vs: EU ja GM-lajikkeet
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 06:49 »
Tässä artikkelissa on kartta:

Countries around the world diverge on how to regulate gene editing crop revolution

Jossa EU on keltaista aluetta: keskustelu avattu, tilanne epäselvä. Tilanne tosin 9/2022, mutta muualta tiedämme, että se on yhä epäselvä.
3
Yleinen Keskustelualue / Vs: Takatalvi 2022
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 05:58 »
Tietoja tilanteesta tipoittain:

Kuivuus vaivaa kasvustoja monin paikoin, osa pelkää jo toissa vuoden kadon toisintoa
Toukokuussa oli paikoin 20 hallayötä.
TILAAJALLE


Tieto radiosta, että kesäkuun alku on ollut 4 astetta keskimääräistä viileämpi.
5
MT:n tietyllä tavalla jupinaa em. tilaisuudesta:

Hiilensidontaan keskittynyt tapahtuma Helsingissä sivuutti keinot hiilen sitomiseksi

Siitä tämä:

Quote
Kommenttipuheenvuoron pitänyt yhdysvaltalainen vanhempi tutkimus- ja kehityspäällikkö Tom Rabaey General Millsiltä kertoi keinoista, joilla Atlantin takana on pystytty lisäämään peltojen orgaanisen aineksen ja hiilen määrää.

Rabaey kertoi 17 vuoden mittaisesta kokeesta, jossa verrattiin perinteistä kyntömuokkausta suorakylvön, kerääjäkasvien ja nurmen yhdistelmään.

Perinteinen viljely kulutti orgaanista ainesta, kun muokkauksesta luopuminen kasvatti merkittävästi pellon hiilen määrää. Hiilen sidonnan kattoa ei 17 vuodessa vielä saavutettu, Rabaey arvioi.

Rabaeyltä kysyttiin, mitä yksi kyntövuosi suorakylvön välillä vaikuttaa. Hän kiemurteli hetken ja totesi, että hiilen määrä alenee, mutta sitä ei tiedä, miten paljon. Pysyvyys on tavoite, ja muokkaus voi tuhota nopeasti vuosien työn hiilen lisäämiseksi, Rabaey sanoi.

Puheenvuoroissa korostettiin, että viljelijä on keskeinen toimija, kun hiilen sitomista halutaan edistää. Viljelijät lopulta päättävät, mitä pelloilla tehdään ja miten peltoja hoidetaan.

Tuon kokouksen aineisto on myös meille "must"!
6
Pauligilla ei ole rohkeutta arvioida, mitä kahvin luomuisuus tässä kuviossa merkitsee:

Elintarviketeollisuudelta askelmerkit taisteluun luontokatoa vastaan – Nämä tuontiraaka-aineet aiheuttavat eniten metsäkatoa

Quote
Paulig hankkii noin tuhatta raaka-ainetta 80 eri maasta. Yritys selvittää pääraaka-aineiden luontoriskejä, joista kahvi on keskeisin.

Eikä (tietysti?) rohkeutta analysoida omia käytäntöjään.
7
Tuohon Lahden tapaukseen ja tavoitteeseen tässä on hyvä vertailukohta:

UniCafesta kahdeksankertainen Luomu SM -voittaja

Quote
Yli 25 800 kilon edestä luomuhankintoja vuoden 2021 aikana tarkoitti noin 40 grammaa luomua jokaisen UniCafen asiakkaan tarjottimella. Luomutuotteet ovat oleellinen osa Ylvan operoimien UniCafe-ravintoloiden hankintojen vastuullisuutta.
[..]
UniCafe ylsi voittoon Suuri yksityinen toimija -sarjassa 5,3 prosentin luomuosuudella raaka-ainehankinnoissa.
(lihav. HJ)

Tuollaisissa luvuissa liiikutaan sitten, kun asia ei ole pelkän poliittisen mielivallan ja/tai toiveajattelun varassa.

Vaikkei ihan hyväksyttävää ole tuo UniCafenkaan "urheiluharrastus". Fanatismia ja yksisilmäisyyttä tuossakin lausunnossa näkyy.
8
Kehityskulkuja kahteen suuntaan:

As Kenyan High Court mulls future of GM imports, neighboring Ethiopia moves closer to approving genetically engineered maize, wheat, potato and enset

Tämä...

Quote
In a stark contrast to Kenya, the Ethiopian government is currently testing the adoption of consumable GMOs without opposition. The government is testing GMO maize, wheat, potato, and enset in confined areas within different agricultural research centers, according to an official at the Ethiopian Institute of Agricultural Research (EIAR).

... tuo kyllä vielä mieleemme vanhan keskustelumme:

Se Etiopian ihme taas
10
Yleinen Keskustelualue / Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 04:01 »
Melkeinpä dokumentti tästä yksityiskohdasta. 50 vuotta sitten käytettiin tätä sanaa kun tarkoitettiin luomua:

Historia|HS 50 vuotta sitten 8.6.1973

Quote
”Syömärenkaalle” kelpaa vain biodynaaminen ruoka

Biodynaamista maanviljelyjärjestelmää noudattava maanviljelijä Kalle Saukko Kalajoelta: ”Suuria määriä tavoittelevalla peltoviljelyllä on surkea loppu, sillä viljelymaa ei kestä jatkuvaa ryöstämistä. Mullan täytyy elää”. Kuva: Unto Järvinen / HS

Oulu, Jorma Korhonen (HS)

Satakunta oululaista perhettä on liittymässä yhteen ”syömärenkaaksi”, jossa nautitaan mahdollisuuksien mukaan ainoastaan biodynaamisella menetelmällä tuotettuja elintarvikkeita.

Syömärenkaan pyrkimyksenä on päästä nauttimaan nykyistä puhtaampia perunoita, vihanneksia, viljatuotteita jne.

Näiden hankkijaksi rengas on saanut biodynaamisesta viljelystä innostuneen maanviljelijä Kalle Saukon Kalajoelta.

Maanviljelijä Saukko ei käytä pelloillaan lainkaan keinotekoisia lannoitteita – ei ole käyttänyt koskaan. Sen enempää hän ei ole käyttänyt kasvinsuojelumyrkkyjä, vaan luottaa luonnon itsesäätelevään tasapainoon.

Syömärengas syntyi Oulussa ja ympäristössä toimivan jooga-seuran keskuudessa. Joogan harjoittajat suosivat perinteisesti kasvisravintoa — nimenomaan puhdasta kasvisravintoa.

Renkaaseen liittyvät jäsenet maksavat kukin sata markkaa yhteiseen rahastoon, joka luovutetaan kokonaisuudessaan ”stipendinä” entistä perusteellisempaan biodynaamiseen viljelykäytäntöön siirtyvälle maanviljelijä Saukolle.

Viittaus joogaan voi viitata muuhunkin? Toisaalta maanviljelijä ei sitä harrasta. Biodynaaminen yhdistys tai Steiner tms. ei tule lainkaan esille.

Oulua ja lähiseutua taas ei erityisesti, eli oikeastaan koskaan, mainita läpikäymässäni Demeter-aineistossa.
Pages: [1] 2 3 ... 10