Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 03:38 »
PS. 7.5.21 Hiukan pisti silmään kestouutisesta:

Quote
6.5. klo 14.35 Rokotettujen osuus nyt 32,4 prosenttia

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt yhteensä 1 804 953. Rokotettujen osuus väestöstä on 32,4 prosenttia.

Molemmat rokoteannokset on annettu yhteensä 184 853:lle henkilölle. Heidän osuutensa väestöstä on 3,3 prosenttia.


Ja:

Quote
6.5. klo 10.35 Kaksi miljoonaa rokoteannosta annettu

Suomessa on annettu nyt noin kaksi miljoonaa koronavirusrokotetta, kertoo STM tiedotustilaisuudessaan. EU:n tavoitteena on ollut rokottaa 70 prosenttia aikuisista elokuuhun mennessä, mutta STM:n mukaan tavoite saavutetaan Suomessa jo tätä aiemmin.


Pikku juttu, mutta yllä olevien lukujen summa on yhä niukasti alle 2 miljoonaa. Radion puheuutisissa eilen haastatelulta pääsi sammakko, että rokotettujen ihmisten luku on jo 2 miljoonaa. No, pikku juttu sekin.
2
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 03:22 »
Tästä on Ville Rannalle nyt annettava täydet pisteet:

https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/f5cabe42-130c-4a62-bfcd-16a9af331f34
3
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 02:01 »
Australia on rikas maa, joka ei ole hötkyillyt rokotustensa kanssa. Bloombergilta:

Australia
   2,473,529
   4.8% väestöstä (ei eriteltynä 1. ja 2. piikkiä)

Vaan luottaa vanhaan koeteltuun strategiaansa. YLE:n kestouutisesta:

Quote
Australia on käyttänyt tiukkoja rajoitustoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.Siellä on todettu alle 30 000 tartuntaa ja 910 koronaan liittyvää kuolemaa pandemian aikana. Australian väkiluku on noin 25 miljoonaa.

Australia tosin saattaa ehtiä myös rokoteohjelmansa viemään läpi, ennen kuin talvi siellä yllättää. Asiaa on tiettävästi  hyvin valmisteltu.
4
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on Today at 00:07 »
Kysyy:

Analyysi: Koronarokotteiden patenteista luopuminen sai rytinällä vihreää valoa – Helpottuuko globaali rokotepula?

Mutta vastaako? En näe yhtään konkreettista selitystä sille, miksi tuo toimenpide noin vaikuttaisi. Tämä oli konkreettisin väite (lihav. HJ):

Quote
Nyt Yhdysvallat ja EU ovat viimein avanneet oven sille, että koronarokotteiden patentteihin ja mahdollisesti myös muihin niihin liittyviin immateriaalioikeuksiin tehdään tilapäisiä muutoksia. Tämä on merkittävä uutinen ja globaali rokotepula saattaa helpottua. Se tapahtuu kuitenkin valitettavalla viiveellä ja todennäköisesti epäsuoralla tavalla. Jo pelkkä tieto mahdollisista patentteja koskevista pakkotoimista voi nimittäin toimia pelotteena, ja saada lääkeyhtiöt jakamaan lisenssejä ja tietojaan avokätisemmin.

Mutta onko jotain konkreettisia ongelmia lisenssien jakamisessa havaittu? Patenttijärjestelmään kuuluu, että tiedot jaetaan avokätisesti. Vaikutelmani on, että koko rokotteiden kehittämisprosessissa on nyt jaettu tietoa firmojen, yliopistojen välillä ennennäkemättömän avokätisesti. Eli käsitykseni on, että tuolla yritetään ratkaista ongelmaa, jota ei ole.

Vaikkapa Intian suuret ongelmat nyt eivät patenttijärjestelmästä johdu. Siellähän valmistetaan täyttä päätä patentoituja rokotteita.

***

Ludger Wess uudelleentwiittasi David Graingerin twiitin  6. toukok. (viittaa tuohon päätökseen):

Quote
This is a bad decision

The US has gone from the random stupidity of Trump to the calculated stupidity of Biden

***

Hesari tämän aamun pääkirjoituksessaan asettui kannattamaan Bidenin aloitetta:

Yhdysvaltojen ja EU:n uudet linjaukset murtavat rokotepatentteja, mutta pandemian kukistamiseen koko maailmassa on vielä matkaa

Pystymättä siinä kuitenkaan asiaa perustelemaan.

Ja vaikka sitten sisäsivujen artikkelissa tulee faktisesti esiin hyvät perustelut sille, ettei siitä mitään apua ole, ettei siihen ei ole syytä:

Yhdysvallat haluaisi poistaa korona­rokotteiden patentti­suojan: Muuttavatko EU ja Suomikin mieltään?

Kokonaan toinen juttu, eli (pääkirjoitukseen verrattuna) realistista ja järkevää hyväntahtoisuutta oli lehden artikkelissa Covax-hankkeesta:

Rokotenationalismi uhkaa historian laajinta rokotus­operaatiota – Unicefin apulaisjohtaja vaatii lisää rokotteita Covax-hankkeelle
5
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on 06.05.21 - klo:15:38 »
USA:ssa Bidenin hallinnolla ei asiassa ennakkoluuloja ole:

U.S. eyes nuclear reactor tax credit to meet climate goals -sources

Quote
WASHINGTON (Reuters) -The White House has signaled privately to lawmakers and stakeholders in recent weeks that it supports taxpayer subsidies to keep nuclear facilities from closing and making it harder to meet U.S. climate goals, three sources familiar with the discussions told Reuters. New subsidies, in the form of "production tax credits," would likely be swept into President Joe Biden's multi-trillion-dollar legislative effort to invest in infrastructure and jobs, the sources said.

Wind and solar power producers already get these tax rebates based on levels of energy they generate. Biden wants the U.S. power industry to be emissions free by 2035. He is asking Congress to extend or create tax credits aimed at wind, solar and battery manufacturing as part of his $2.3 trillion American Jobs Plan.

Tämä myönteisesti huomioiden. Täytyy kuitenkin muistuttaa, että Biden ei ole tehnyt elettäkään edeltäjänsä Bill Clintonin onnettoman päätöksen purkamiseksi, että USA luopuu hyötöreaktoritekniikan kehittämisestä.
6
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on 06.05.21 - klo:15:10 »
Seinäjoen Sanomista:

Makumatka: Lähiruoka on trendi - ainakin puheissa

Quote
Vesa ja Katja Luhtala ovat tuottaneet luomulihaa 2000-luvulta saakka, kunnes nelisen vuotta sitten luopuivat karjataloudesta. Luomulihasta piti tulla kannattava vaihtoehto tuotannolle, mutta luomulihan ja luomujalosteiden tuotantokustannusten kattaminen nykyhinnoilla on haasteellista.

– Olimme 90-luvulla maakunnassa edelläkävijöitä luomun tuottajina ja jalostajina. Tuolloin luomutuotteiden markkinat olivat kuitenkin pääkaupunkiseudulla. Vaikka elämme ruokamaakunnassa, uudet ruokatrendit tuntuvat ylipäänsä löytävän tänne tiensä viimeisenä, toteaa Vesa Luhtala.

Ovatko ne nytkään juuri muualla kuin pääkaupunkiseudulla?

Keskon kartta on kyllä jo kohta 5 vuotta vanha, mutta tehty 90-luvun jälkeen. Pohjanmaa, sen ruotsinkielistä aluetta lukuunottamatta, ei ollut kovin hyvää luomun myyntialuetta. Ja ilmeisesti ei ole nytkään: tuo haastateltu pariskunta oli nelisen vuotta sitten luopunut asiasta. Mitä ilmeisemmin oletettu "trendi" ei ole vieläkään saapunut maakuntaan.

Otsikkoomme viitaten: ei ole ilmeisestikään helppoa löytää kuluttajaryhmää, joka ei hätkähdä luomun tuotantokustannusten aiheuttamaa korkeampaa kuluttajahintaa. Voi olla, että koko Suomessa, luomulihan kohdalla. Olemme eri triideissä ihmetelleet tätä asiaa: luomulihaa tuotetaan ja kulutetaan äärimmäisen vähän.
7
Ongelmat ja kehitysehdotukset / Vs: Temp
« Last post by Heikki Jokipii on 06.05.21 - klo:10:24 »
Haastattelunomaisesta Pro Luomun artikkelista ...

Sirkka-Liiisa Anttila: Ilman yhteistyötä ei synny tulosta

... käy hyvin selville, miten voimakkaasti valtiovalta, politiikka on ollut luomun kehityksen taustalla. Hyvin tärkeänä, vaikuttaa jopa siltä, että tärkeimpänä tekijänä. *)

Lopussa on informatiivinenkin lista maatalousministereistä: mitä kunkin toimesta/kaudella luomun edistämiseksi tehtiin.

______

*) näin kyllä oli jo aiemmin. Luomu tuotiin Suomeen, poliittisilla päätöksillä, EU:sta, n. 1980- ja 1990-luvuilla. Yritämme selvitellä asian yksityiskohtia historiaprojektissamme.
8
Yleinen Keskustelualue / Vs: MTK: Outo etujärjestö
« Last post by Heikki Jokipii on 06.05.21 - klo:10:08 »
Molemmat tahot kertovat nyt tämän:

MTK:n ja Luomuliiton yhteistyö tiivistyy

Ja lehdistötiedotekin asiasta on julkaistu. MTK ehkä kuvittelee näin edistävän jäsenistönsä etua.
9
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 06.05.21 - klo:09:43 »
Täällä minä asun. Kuva on meidän lähiostarilta:

Korona katosi alueelta, joka oli aiemmin tilaston kärkipaikoilla – katso Helsingin korona­pesäkkeet posti­numero­alueittain

Quote
00910, Puotila       0


Samassa 0-lukemassa 2 viikon ajalta olivat myös seuraavat kaupunginosat:

Quote
Aiemmin tänä vuonna kaupungin pahimpiin koronapesäkkeisiin kuuluneessa Puotilassa uusia tartuntoja ei ole kirjattu ollenkaan. Muita koronasta vapaita postinumeroalueita olivat Tammisalo, Metsälä–Etelä-Oulunkylä, Maununneva, Pajamäki, Kuusisaari–Lehtisaari, Kivihaka, Pikku Huopalahti ja Kaartinkaupunki.


Mutta hetken aikaa alueemme oli Helsingin, ehkä koko Suomen vaarallisin paikka:

Juuri nyt tämän lähteen mukaan (1. kartta, hyvin tuore) asun sellaisella alueella. Puotilassa tartuntoja 100 000 asukasta kohti 14 päivän aikana 10.3. - 23.3.2021 oli 1067. Noin joka 100. vastaantulija... jaa, kyllä kai todetut tapaukset ymmärtävät pysyä kotonaan... joka 100. täällä asuva on potentiaalinen uhka. Ilmeisesti nyt Suomen vaarallisin paikka. Tapausmääränä 60.


10
On oikein tarjouksena (oli myös kotiin tulleessa mainoslehdykässä):

Galvanina Luomulimu
italialainen premium-limonadi
ERÄ!
1,99 €
0,355 l, 5,32 €/l


Tässä luultavasti yhä pätevä, voimassa oleva lista Lidlin tavanomaisista limuvaihtoehdoista:

https://news.cision.com/fi/lidl-suomi/r/lidl-sammuttaa-kesajanon,c2276207

Vähän päälle euron litra, yleensä. Foodiesta löytyi useita limsoja tasan euron litralta.
Pages: [1] 2 3 ... 10