1
Kommenttipuheenvuoron pitänyt yhdysvaltalainen vanhempi tutkimus- ja kehityspäällikkö Tom Rabaey General Millsiltä kertoi keinoista, joilla Atlantin takana on pystytty lisäämään peltojen orgaanisen aineksen ja hiilen määrää.
Rabaey kertoi 17 vuoden mittaisesta kokeesta, jossa verrattiin perinteistä kyntömuokkausta suorakylvön, kerääjäkasvien ja nurmen yhdistelmään.
Perinteinen viljely kulutti orgaanista ainesta, kun muokkauksesta luopuminen kasvatti merkittävästi pellon hiilen määrää. Hiilen sidonnan kattoa ei 17 vuodessa vielä saavutettu, Rabaey arvioi.
Rabaeyltä kysyttiin, mitä yksi kyntövuosi suorakylvön välillä vaikuttaa. Hän kiemurteli hetken ja totesi, että hiilen määrä alenee, mutta sitä ei tiedä, miten paljon. Pysyvyys on tavoite, ja muokkaus voi tuhota nopeasti vuosien työn hiilen lisäämiseksi, Rabaey sanoi.
Puheenvuoroissa korostettiin, että viljelijä on keskeinen toimija, kun hiilen sitomista halutaan edistää. Viljelijät lopulta päättävät, mitä pelloilla tehdään ja miten peltoja hoidetaan.
Paulig hankkii noin tuhatta raaka-ainetta 80 eri maasta. Yritys selvittää pääraaka-aineiden luontoriskejä, joista kahvi on keskeisin.
Yli 25 800 kilon edestä luomuhankintoja vuoden 2021 aikana tarkoitti noin 40 grammaa luomua jokaisen UniCafen asiakkaan tarjottimella. Luomutuotteet ovat oleellinen osa Ylvan operoimien UniCafe-ravintoloiden hankintojen vastuullisuutta.(lihav. HJ)
[..]
UniCafe ylsi voittoon Suuri yksityinen toimija -sarjassa 5,3 prosentin luomuosuudella raaka-ainehankinnoissa.
In a stark contrast to Kenya, the Ethiopian government is currently testing the adoption of consumable GMOs without opposition. The government is testing GMO maize, wheat, potato, and enset in confined areas within different agricultural research centers, according to an official at the Ethiopian Institute of Agricultural Research (EIAR).
”Syömärenkaalle” kelpaa vain biodynaaminen ruoka
Biodynaamista maanviljelyjärjestelmää noudattava maanviljelijä Kalle Saukko Kalajoelta: ”Suuria määriä tavoittelevalla peltoviljelyllä on surkea loppu, sillä viljelymaa ei kestä jatkuvaa ryöstämistä. Mullan täytyy elää”. Kuva: Unto Järvinen / HS
Oulu, Jorma Korhonen (HS)
Satakunta oululaista perhettä on liittymässä yhteen ”syömärenkaaksi”, jossa nautitaan mahdollisuuksien mukaan ainoastaan biodynaamisella menetelmällä tuotettuja elintarvikkeita.
Syömärenkaan pyrkimyksenä on päästä nauttimaan nykyistä puhtaampia perunoita, vihanneksia, viljatuotteita jne.
Näiden hankkijaksi rengas on saanut biodynaamisesta viljelystä innostuneen maanviljelijä Kalle Saukon Kalajoelta.
Maanviljelijä Saukko ei käytä pelloillaan lainkaan keinotekoisia lannoitteita – ei ole käyttänyt koskaan. Sen enempää hän ei ole käyttänyt kasvinsuojelumyrkkyjä, vaan luottaa luonnon itsesäätelevään tasapainoon.
Syömärengas syntyi Oulussa ja ympäristössä toimivan jooga-seuran keskuudessa. Joogan harjoittajat suosivat perinteisesti kasvisravintoa — nimenomaan puhdasta kasvisravintoa.
Renkaaseen liittyvät jäsenet maksavat kukin sata markkaa yhteiseen rahastoon, joka luovutetaan kokonaisuudessaan ”stipendinä” entistä perusteellisempaan biodynaamiseen viljelykäytäntöön siirtyvälle maanviljelijä Saukolle.