Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
91
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Last post by Heikki Jokipii on 09.09.21 - klo:15:33 »
Tuttu tietokilpailukysymys: mitkä maat antoivat ensimmäisinä äänioikeuden naisille?

Ja tuttu vastaus, että Suomea 1906 edellä olivat Uusi Seelanti ja Australia.

Mutta jos äänioikeus annetaan naisille niin, että he voivat äänestää vain miesehdokkaista, voimatta itse asettua ehdokkaiksi, niin osaan hyvin kuvitella, että Taleban Afganistanissa, yrityksessään nyt pestä julkisuuskuvaansa, tekee juuri saman.

Australian tilanne on minusta vähän epäselvä*). Uusi Seelanti**) ei ensin 1893 suonut naisille vaalikelpoisuutta, vaan vasta paljon myöhemmin (1919). Joka tapauksessa maailman ensimmäiset vaaleilla valitut naiskansanedustajat 1907 olivat suomalaisia. Heitä oli 19.

Ettei jäisi vain minun sanakseni:

Naisten äänioikeus

______

*) koskiko tuo muutos vain Etelä-Australian osavaltiota?

Kyllä, niin se oli. Tässä taulukko Australian kaikista osavaltioista:

Female suffrage
Right to Vote    Right to stand for Parliament

South Australia   1895   1895
Western Australia   1899   1920
Canberra (Commonwealth)   1902   1902
New South Wales[6]   1902   1918
Tasmania   1903   1921
Queensland   1905   1915
Victoria   1908   1923

Joten jo tuon "islamistisen" äänioikeuden pohjalta Suomi oli asiassa toinen, koska koko Australiassa noin oli vasta  1908. Viktoria oli kaiketi tuolloinkin väkiluvultaan hyvin suuri osavaltio. Oikean äänioikeuden kannalta Suomi tietysti oli ehdoton ykkönen.

**) Uuden Seelannin ykköstilaa rasittaa sekin, että tuolloin maorit eivät saaneet edes äänioikeutta, eivätkä tietysti vaalikelpoisuuttakaan. Meillä kaikki suomalaiset vähemmistöt saivat kaikki poliittiset oikeudet. Vielä tämä selvennys: pieni juutalaisvähemmistö ei saanut. Mutta he olivat tuolloin Venäjän kansalaisia, eläkkeellä olevia sotilaita ja heidän perheitään. Suomen itsenäistyessä valtaosa heistä otti Suomen kansalaisuuden ja sai tietysti sen mukana kaikki em. oikeudet.
92
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 09.09.21 - klo:15:04 »
PS. 08.09.21 klo 13 jälkeen: Kun tuli tiistai, tuli taas ulos järjellisempi luku, yhteensä 39 344 rokotusta. — Keskiviikosta 8.9. eli tästä päivästä alkaen saa Helsingissä myös toisen rokotuksen ennakolta varaamatta, popup-pisteistä. Saa nyt nähdä, näkyykö se kokonaismäärissä. Aika monessa isossa kunnassa on tuo nyt mahdollista.

Keskiviikkona rokotettiin koko maassa yhteensä 33 913 kertaa. Joista ensi rokotuksia 5 907 ja toisia rokotuksia 30 063.

Näkyikö tuo siis? Mahdollisimman eksakti vastaus: ei mitään vaikutusta, ei ainakaan vielä.
93
Yleinen Keskustelualue / Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Last post by Heikki Jokipii on 09.09.21 - klo:06:59 »
Luomuliitto kehottaa tähän:

Luomuliitto kannustaa ottamaan kantaa CAP-suunnitelmaan

Meidänkin luomualan toimijana (!) pitäisi tavallaan ottaa tuo haaste vastaan.

Mutta ehkä nyt tällä kertaa jätämme sen väliin. Olemme jo useita kertoja muistuttaneet siitä, miten luomua ei pitäisi mitenkään erityisesti valtiovallan suosia. Ei ole mennyt lausuntojen avulla mitenkään läpi. Jotain muuta täytyy meidän keksiä.

Siinä erityiskysymyksessä, että mukana on...

Quote
* Koko tila luomussa -ehto


... sympatiamme on pikemminkin tuon ehdon puolella! Johtuen näkemyksestämme, että jos tukea kuitenkin annetaan, sen tulisi vähintään olla reilua ja läpinäkyvää. Eikä erilaista luomun loisimista sallittaisi. Johon sekatilatkin antavat mahdollisuuden.

***

Näkemyksemme on, että tuo vaatimus tulee EU:sta. Niinpä jotain EU:n luomupolitiikasta hyväksymme. Mutta samaan tapaan poimii Luomuliitto rusinoita pullasta. Tuota ei hyväksytä, mutta kerkeästi ollaan vetoamassa EU:n 25% luomupinta-alatavoitteeseen! Jota me taas vastaavasti emme lainkaan hyväksy. Emme itsessään, emme mallina Suomelle, emme Suomea velvoittavana.
94
Yleinen Keskustelualue / Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Last post by Heikki Jokipii on 09.09.21 - klo:05:52 »
Tällaisella sivulla oli eräs nimimerkki ("Keijotar") esittänyt tällaisen kommentin (tarttui Google-hakuun):

https://www.feissarimokat.com/2021/09/kuvakooste-osa-340/

Quote
Toi kuun mukainen viljely on aika yleistä, se on osa biodynaamista viljelyä. Biodynaaminen viljely luetaan samaan valtiontuen piiriin kuin tavallinen luonnonmukainen viljelykin. Mitään merkitystä sillä kuun asennolla ei tietenkään siihen kasvin kasvamiseen ole.


Tuossa hän oli muutoin täysin oikeassa. Paitsi siinä, että se olisi aika yleistä. Kuten tämän palstan ja tämän triidin lukijat hyvin tietävät, se on äärimmäisen harvinaista.

Vaikka asiaa kyllä siihen uskovien toimesta edelleen yritetään kovasti tehdä tykö, kaikkien tietoon ja saataville:

LÄHIRUOKAPÄIVÄ 11.9.2021 klo.11-15
HALTIJAN TILAN PÄIVÄ ON TÄYNNÄ ELÄMYKSIÄ; HYVÄÄ RUOKAA, OSTOKSIA, TEKEMISTÄ KAIKEN IKÄISILLE JA ILOISIA KOHTAAMISIA!


Kun jakelussa olen, tuli minulle tuosta myös sähköpostin kautta tieto. Jonka merkitsen tiedoksi, mutta en nyt kuitenkaan kutsua noudata.  8)
95
Yleinen Keskustelualue / Vs: Vieraslajien haitat
« Last post by Heikki Jokipii on 09.09.21 - klo:04:27 »
Hankalia ja Suomessa uudehkoja lajeja molemmat. Hyvinkin erilailla lajeihin suhtaudutaan, mutta yksi suositus voidaan tulkita yhteiseksi molempien kohdalla:

Sikayrittäjät palkitsi aktiivisia metsästysseuroja ASF-torjunnasta

Quote
”Tärkeää on, että villisioille ei pidetä ruokintapaikkoja kannan vahvistamiseksi”, sanoo apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Valkohäntäpeuran vahtimismetsästys alkaa 1.9. – Tavoitteena pysäyttää kannan kasvu

Quote
Myös ravintohoukuttelu on välttämätön keino tehostaa valkohäntäpeuran metsästystä, mutta mittavasta ruokinnasta tulee luopua, jotta se ei lopulta vain vahvista kantaa ja vähennä luontaista kuolleisuutta.

Tällainen puolisalainen toive on olemassa villisiankin kohdalla:

Quote
Metsästäjäliiton tuoreen kannan mukaan villisikakanta tulee pitää pienenä aktiivisella metsästyksellä, vaikka moni toivoisi sen pitämistä elinvoimaisena, Karppinen sanoi.

Villisiat itse tuntuvat olevan samaa mieltä:

Quote
Kansliapäällikkö Husu-Kallio kiitti lämpimästi Sikayrittäjiä arvostuksesta, jonka yhdistys osoittaa metsästäjäkunnalle sikaruton torjuntatyössä. ”Villisian metsästys ei todellakaan ole helppoa, vaan se vaatii suomalaista sisua ja taitoa”, hän sanoi. "Olen kiitollinen metsästäjille ponnistuksesta, jonka ansiosta tuhannen ASF-näytteen raja rikkoutuu tänä vuonna.”
[..]
Luonnonvarakeskus arvioi Suomessa olleen tammikuun alussa keskimäärin 3426 villisikaa. Kanta-arvion 90 prosentin todennäköisyysväli oli 2209–5727 yksilöä.
(lihav. HJ)

Tuon lihavoidun Husu-Kallio kyllä tietää, koska on itse aiemmin aktiivisesti osallistunut metsästykseen, saalistakin saaden!

***

Tällä hetkellä merkittävin haitta villisioista on uhka ASF:n leviämisestä. Mutta osaavat ne olla haitallisia viljelyksillekin, kuten Ruotsista tai Virosta tiedetään, missä niitä on enemmän. Valkohäntäpeuran vahingot viljelyksille tuossa MMM:n tiedotteessa mainitaan. Molemmat aiheuttavat jossain määrin kolareja.

Tavallaan ymmärtää tuon "puolisalaisen" toiveen. Jos ASF:ää ei olisi, tai se saataisiin villisikojen ruokinnan kautta annetuilla rokotuksilla hävitetyksi tai hyvin vähäiseksi, villisika voisi olla mukava lisä Suomen luontoon, ja metsästettäviin lajeihin. Pitäen kantaa kohtuullisena, tietysti.

Sen vaarallisuus ihmiselle — sille satunnaiselle marjastajalle — on olemassa, mutta yhtä teoreetttinen kuin suden. Jolle taas nyt etsitään "suotuisaa suojelutasoa".

Sen määritelmän mukaan villisika ei ole vieraslaji, että se on tullut tänne itse (vaikka ehkä elääkin luontaisen alueensa äärirajoilla). Kun taas valkohäntäpeura on, se on ihmisen tänne tuoma. Vaikkei siitä yleensä vieraslajina puhutakaan.
96
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 09.09.21 - klo:04:02 »
Hiukan nurkkapatriotismia. Harmittaa ehkä hiukan, että jouduimme luovuttamaan tämän ennätyksen haltijan aseman muualle.  ;D

Mutta hetken aikaa alueemme oli Helsingin, ehkä koko Suomen vaarallisin paikka:

Juuri nyt tämän lähteen mukaan (1. kartta, hyvin tuore) asun sellaisella alueella. Puotilassa tartuntoja 100 000 asukasta kohti 14 päivän aikana 10.3. - 23.3.2021 oli 1067. Noin joka 100. vastaantulija... jaa, kyllä kai todetut tapaukset ymmärtävät pysyä kotonaan... joka 100. täällä asuva on potentiaalinen uhka. Ilmeisesti nyt Suomen vaarallisin paikka. Tapausmääränä 60.

Mutta näin on nyt käynyt:

Helsingin koronatartunnat laskevat nihkeästi – Puotinharjussa uusi ennätys tautitapausten määrässä

Quote
Puotinharjussa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on nyt 1 188. Se on suurempi kuin millään Helsingin postinumeroalueella tähän mennessä. Edellinen ennätys kirjattiin marraskuussa Puotilassa, jossa ilmaantuvuusluku oli tuolloin 1 067.


Toisaalta, täällä itäisessä Helsingissä se pysyi. Eikä tuonne ole meiltä linnuntietä kuin alle kilometri. Ja suvussakin se pysyi: poikani perheineen asuu Puotinharjussa.

97
Vielä mielipidekirjoitus Sri Lankan tapauksesta:

Perspective: Sri Lanka’s organic push threatens to backpedal agricultural progress

Kriittinen. Mutta seuraavaksi saamme varmasti uutistoimisto IPS:n ihailevan kuvauksen...

***

Tavallaaan yllätys, tavallaan ei. Ludger Wessin twiitti 2 tuntia sitten:

Quote
And it is already starting to call off the „organic revolution“: Last week, Sri Lanka's government in a first step lifted the import ban on most chemical fertilisers.

***

Annaleena Ylhäinen oli twiitannut 17 tuntia sitten:

Quote
Vandana Shiva neuvoi miten viljellään -> Sri Lankassa nähdään nälkää.Aatetta on yhä kovin vaikea syödä.


98
PS. 14.05.21. Hallituksen piirissäkin on nyt tuota vaihtoehtoa maisteltu:

Boris Johnson’s advisers consider to hold COP26 online in face of winter Covid risk

Mutta delegaateille se varmaan on tylsää. Kun kerrankin olisi mahdollisuus nähdä Iso-Britannia. Ja Lontookin. Ja vielä hyvällä omallatunnolla. Eikä kukkaronkaan kohdalta olisi tuntunut pahalta.

Nyt nämä järjestöt vaativat tätä:

Glasgow’n ilmastokokouksesta uhkaa tulla rikkaiden maiden pelikenttä – Ympäristöjärjestöt vaativat kokouksen lykkäämistä rokotevajeen vuoksi

Mutta eivät järjestämistä etäkokouksena. Miksi eivät? Ympäristöjärjestöjen edustajat ovat perinteisesti muodostaneet hyvin suuren osan noiden kokousten osallistujista. Sinne on varmasti tänäkin vuonna lentoliput ja hotellit heillä jo varattuina.
99
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 08.09.21 - klo:11:41 »
Turhien testien — niiden, joiden avulla ehkä jatkossa mennään teatteriin tai ravintolaan — vähentämiseen on tämäkin syy:

Hurja luku Vantaalta: koronatestit maksaneet yhtä paljon kuin kaupungin kaikki terveysasemat
Pääkaupunkiseudulla halutaan vähentää koronatestaamista.


Quote
Kunnat ovat laittaneet koronatestaukseen valtavia määriä rahaa.

– Vantaalla koronatestaus maksaa tänä vuonna yli 30 miljoonaa euroa. Se on samaa luokkaa kuin kaupungin koko terveysasematoiminta, Aronkytö sanoo.


Täältä arvio naapurikaupungista:

Quote
Helsingin kaupunki laski, että yksi testi kaikkine kuluineen on maksanut kaupungille noin 132–134 euroa. Tämän vuoden puolella kaupunki oli tehnyt 27. heinäkuuta mennessä 464 987 koronavirustestiä.

Jos yhden testin kustannukseksi laskee 133 euroa, pelkästään Helsingin kaupungin tämän vuoden koronatestikulut ovat lähes 62 miljoonaa euroa.


Vähentämiseen. Ja/tai tekemiseen maksullisiksi. Ja tässä paineessa varmaankin antamiseen yksityisen terveysbisneksen hoitoon. Kuten Salminen alustavasti maalaili.

Sadeoja edellä:

Quote
Sosiaali- ja terveysministeriö ällistytti heti pandemian aluksi torppaamalla kaupallisten toimijoiden tarjouksen ottaa vastuuta testauksesta, tulosten analysoinnista ja jäljityksestä. Ei kelvannut, vaikka näistä oli muodostunut pandemian alkuvaiheessa paha pullonkaula.

Ehkäpä apu nyt kelpaa, kun jonoja puretaan ja "hoitovelkoja" lyhennetään?


PS. 9.9.21: Vanhempi "jäljitä ja eristä" -linja näyttää nyt ajautuvan kriisiin sitä kauttakin, että YLE:n mukaan osa terveyskeskuksista on jo omin luvin ryhtynyt vähentämään testauksia. Edellä mainittu kapinoiva ravintola sentään laitettiin kuriin: ratsia paikalle, ja kahden viikon täydellinen toimintakielto! Terveyskeskusten kohdalla ei voi noudattaa samaa sanktiota.  8)
100
Muut aiheet / Vs: COVID-19
« Last post by Heikki Jokipii on 08.09.21 - klo:10:16 »
Jolloin kysyvä katse kääntyy taas viranomaisiin. Onko kaikki rokottamiseen halukkaat ja kykenevät varmasti haravoitu? Työterveydenhuolto? [..]

Näin tiesi Tapio Sadeoja:

Tapio Sadeojan kolumni: Miksi sosiaali- ja terveysministeriötä riivaa yksi pakkomielle?

Quote
Kun rokotukset alkoivat, STM vaati, että kunnat hoitavat itse piikkien iskemisen. Työterveyden apu ei kelvannut, vaikka maalaisjärjellä ajateltuna se olisi vapauttanut kunnissa ja sairaanhoitopiireissä väkeä muihin tehtäviin.
[..]
THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoi viime viikolla, että rokotteita kyllä on ja niitä tulee, mutta kunnissa ei ole tarpeeksi käsipareja, jotta rokotustahtia voitaisiin nopeuttaa. Mutta mitä jos esimerkiksi työterveyshuolto olisi operaatiossa mukana? Eipä vaan ole.

Minulla oli jo tieto, että jossain päin Suomea työterveyshuolto olisi tullut mukaan. Mutta tuon mukaan ei ollutkaan tullut.


PS. 09.09.21: Tästä ikävästä uutisesta selvisi, että muistikuvani oli oikea:

Terveystalo jakeli kymmenille työterveysasiakkaille vahingossa liian pieniä rokotusannoksia

Mutta edelleen voidaan peruskysymykseni kysyä: onko riittävästi heitä ja muita rekrytoitu?
Pages: 1 ... 8 9 [10]