Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Varsinkin, jos vertaa vuosikymmenien taakse. Pikku Jättiläiseni (1958, s. 601) mukaan maitoa tuli vv. 1955-1956 vuodessa 3400 kg lehmää kohti. (Voi olla, että ihan suoraan ei lukuja voi verrata, mutta se on kai lähinnä vertailtavissa oleva luku.)

Niihin tuloksiin verrattuna hurja on ollut kehitys jopa luomutiloilla, mutta tämä "hajurako" näyttää edelleen olevan voimassa:

Quote
Luomukarjoissa maitoa kertyi 8690 kiloa, kun kaikkien karjojen keskituotos oli tuhat kiloa enemmän.

Ollen tarkalleen siis 1439 kiloa enemmän. Tuossakin muuten puuttuu tieto siitä, mikä oli tavanomaisten lehmien keskituotos. Se oli siis vielä hitusen tuota kaikkien keskiarvoa parempi.

MT kertoi seuraavan:

Suomen paras karja taas Muuramessa – katso täältä huippujen luettelot

Quote
Peltolan ja Kanasen karjassa on 54 lypsävää. Tilan viime vuoden keskituotos oli 14 487 maitokiloa lehmää kohti. Kun lasketaan energiakorjattu maitotuotos (EKM) eli määrä painotetaan maidon rasva- ja valkuaispitoisuudella, tulos oli 14 705 kiloa. Molemmissa sarjoissa Peltola ja Kananen ylsivät vertailun kärkeen.

Lypsykarjan tuotosseurantaan kuuluu 80 prosenttia Suomen kaikista lehmistä. Viime vuonna ne lypsivät keskimäärin 10 030 kiloa maitoa per lehmä, joten Peltolan ja Kanasen tulos on huikea.

Vertaan kuitenkin tuohon 1956 lukuun. Tuolla tilalla siis neljä kertaa enemmän. Ja keskimäärin, ei vain yhden lehmän kohdalla. Siihen nähden tulos on todella huikea.

Nyt olisi kiinnostavaa tietää tuon tilan panospuolesta. Viime kädessä: kuinka monta hehtaaria viljelysmaata tuon tuloksen saavuttamiseksi käytettiin? Mutta myös muusta panostuksesta. Tai noiden tilojen, kerrottiinhan näin:

Quote
Kisa kärjessä on kova. Kun tutkitaan EKM-tilastoa, yli 14 000 kilon pääsivät myös Ahlvik Gård Pedersören kunnasta ja Mty Tommi ja Matias Ahonen Rautavaaralta.

13 000–14 000 kilon välille ylsi jo lähes 40 tilaa.
22
Yleinen Keskustelualue / Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Last post by Heikki Jokipii on 23.03.23 - klo:05:30 »
Tällainen näkökulma:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen ·15t
Tanskassa keskustellaan siitä, mitä tapahtuu jos nautojen määrää vähennetään. Nurmet menevät silloin peltoviljelyyn, jolloin kokonaiskasvihuonekaasupäästöt kasvavat. Ne pitäisi metsittää, mikäli maatalouden päästöjä halutaan alas.

LDM: Køernes metanbøvser er ikke et klimaproblem

Mutta kuten otsikosta (ja kuvituskuvastakin) näkyy, metaanista on myös ollut puhetta. Otsikkoon on tullut sanoma, että se ei ole ilmasto-ongelma.
23
Tässä taas vähän peruskritiikkiä(mme):

Viewpoint: Challenging myths — Organic farming fleeces consumers and does not significantly promote sustainability

Quote
Is organic safer or more nutritious, as the industry claims and many consumers believe?   A study published in the Annals of Internal Medicine by researchers at Stanford University’s Center for Health Policy aggregated and analyzed data from 237 studies to determine whether organic foods are safer or healthier than non-organic foods. They concluded that fruits and vegetables that met the criteria for “organic” were on average no more nutritious than their far cheaper conventional counterparts, nor were those foods less likely to be contaminated by pathogenic bacteria like E. coli or Salmonella.

Moreover, because of its lower yields, organic agriculture is wasteful of water and arable land.

What, then, is “organic” all about? Well, when organic standards were established in 2000, Secretary of Agriculture Dan Glickman was unequivocal, emphasizing the fundamental meaninglessness of the organic designation: “Let me be clear about one thing, the organic label is a marketing tool. It is not a statement about food safety. Nor is ‘organic’ a value judgment about nutrition or quality.” That really says it all.

It’s worth repeating: The organic label is no more than a marketing tool. And it’s a cynical one because so many unsuspecting consumers are ripped off by the high prices of organic products, without palpable benefit.
24
Tämä vaihe alkaa kaksosilla – lapsenlapsillani – olla jo ohi, mutta pieni katsaus näihinkin. Yleisvaikutelma tulee, etteivät hinnat luomuna juurikaan pompsahda:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/lapset-1/lasten-ruoat

Mutta tällaiset ehkä verrattavat tuotteet kuitenkin löytyivät:

Semper EKO Lasagne 6kk luomu lastenateria 190g
Kaikki Semper-tuotteet
1,55 €
8,16 €/kg


Semper Lasagne 1v lastenateria 235g
Kaikki Semper-tuotteet
1,49 €
6,34 €/kg


Ei, sitten löytyi tämä:

Rainbow luomu lasagne 6kk 190g
Kaikki Rainbow-tuotteet
0,95 €
5,00 €/kg


Ei, pysytään siis tuossa arviossani edellä. Hupaisaa sinänsä on, miten juuri noissa tuotteissa luomua kovasti tyrkytetään. No, poikani sen jo minulle kertoi. Mutta näin ollen se ei kovin merkittävästi syö sitten lapsiperheen taloutta.
25
Yleinen Keskustelualue / Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Last post by Heikki Jokipii on 23.03.23 - klo:05:16 »
Luomumarjojen keruualueiden lisäämistavoitteesta nyt sen enempää puhumatta.

Kaikkiaan: tässä on Suomella nyt vähintään kaksi (tai useampaakin) jänistä, joiden jahtaamisesta yhtä aikaa Mannerheimilla oli tapana varoitella.  8)

Tähän triidiin tarkoituksella. Tämä kysymys ei ollutkaan niin yksinkertainen:

Analyysi: Metsäurean poisto maatalouden kasvinsuojeluaineiden listalta tietäisi yhä kahta isoa ongelmaa

Tuosta aineesta luopuminen on koko ajan ollut ehtona metsien luomusertifioinnille.
26
Toisinajattelua:

HKScanin toimitusjohtaja kritisoi eläinten hyvinvointilakia: Porsaiden kastrointia koskeva kielto peruttava – "Toivottavasti seuraava hallitus kumoaa sen"

Tuosta ei selviä, miksei kemiallinen kastraatio toimisi. Onko tuossa kyse tästä linkissäni mainitusta:

Quote
Rokotteella kastroidun sian liha ei kelpaa kiinalaisille, arvioivat lihanviejämaat.


Myöskään ei oikeastaan selviä, miten Suomi voisi asiassa toimia omalla linjallaan: sikäli kuinka ole käsittänyt, tuo kemiallinen tms. kastraatio on tulossa koko EU:hun.
27
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« Last post by Heikki Jokipii on 23.03.23 - klo:05:03 »
Tämä Fingridillä tiedetään:

Tuulivoimaa rakennetaan länsirannikolla niin kiivaasti, että sähköverkkoon pääsyä hillitään – ”Sähköt katkeaisivat koko maasta”

Quote
Länsirannikolla tuotetaan jo niin paljon tuulivoimaa, että osa voimaloista joutuu odottamaan kantaverkkoon liittymistä. Fingridin mukaan tuulivoimaloita alueelle mahtuu, kunhan kantaverkkoa vahvistetaan.
[..]
Se tarkoittaa sitä, että kantaverkkoon ei voi ottaa lisää tuulella ja auringolla tuotettua sähköä, koska siitä voi seurata se, että jossain vikatilanteessa jäljelle jäävä verkko ylikuormittuu ja voi aiheuttaa suuremman häiriön.

– Se voisi laajentua niin sanotuksi blackoutiksi, eli sähköt katkeaisivat koko maasta ja vielä laajemminkin, Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan ongelma on väliaikainen. Kokemuksia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja haetaan Australiasta asti. Fingrid on parhaillaan tekemässä useita verkkoinvestointeja helpottamaan tilannetta.

Mikä siinä on, että koko ajan tulee mieleen sanonta, että älykäs selviää tilanteesta, johon viisas...

Tuo uhka ei nyt häämötä. Muutoin vain vaihteleva tuuli työllistää Fingridiä. Jumalten keinu jatkaa keinumistaan, ylös alas, ylös alas. Mutta kyllä Pohjoismaiset sähkömarkkinat siitä selviävät. Ihan näin dramaattista (alareuna) ei ennusteen mukaan nyt ole odotettavissa.

Ydinvoimassa ei nyt ole mitään jännää. Tylsän tasaista 4 379 MW koko ajan. Yötä päivää.
28
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Last post by Heikki Jokipii on 23.03.23 - klo:05:00 »
Tuleeko ydinsota (Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkovin)?

Siitä ei kannata lyödä vetoa. Ei sen vuoksi, etteikö se voisi tulla. Vaan sen vuoksi, että jos on lyöty vetoa niinkin vähäisestä määrästä kuin oluttuopista, voittaja ei ehtisi sitä kiireettömästi loppuun juoda.

Keskusteltiin Porkkalan vuokra-ajasta. Oli kuulemma kauheata, että Helsinki oli tykinkantaman päässä. Tällä hetkellä mikä tahansa paikka maailmassa on totaalisesta tuhosta ajallisesti noin puolen tunnin päässä.

Tottakai tuo voidaan muuttaa — joskus tulevaisuudessa. Tässä ja nyt täytyy keskittyä nyt käsillä oleviin tehtäviin.

***

Funderailin vielä, että jos asiasta järjestettäisiin vedonlyönti Lontoon vedonlyöntipörssiin, niin tuosta syystä se menisi plörinäksi: jokaisen kannattaisi lyödä vetoa suuuristakin summista sen puolesta, ettei ydinsotaa tule! Ydinsodan kerroin voisi jonkun hullun takia kohota hetkellisesti hyvin korkeaksi. Mutta ei houkuttelisi uusia vedonlyöjiä.
30
Edelliseen jatkoksi sopii Lomborgin kautta välittynyt twiitti:

***

Science Is Strategic
@scienceisstrat1
Africa will remain poor unless it uses more energy.

Short 🧵 below on the causes and consequences of Africa’s energy poverty  (1/10)

https://mobile.twitter.com/scienceisstrat1/status/1637929673177825281/photo/1
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10