21
Yleinen Keskustelualue / Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Last post by Heikki Jokipii on 23.03.23 - klo:05:33 »Varsinkin, jos vertaa vuosikymmenien taakse. Pikku Jättiläiseni (1958, s. 601) mukaan maitoa tuli vv. 1955-1956 vuodessa 3400 kg lehmää kohti. (Voi olla, että ihan suoraan ei lukuja voi verrata, mutta se on kai lähinnä vertailtavissa oleva luku.)
Niihin tuloksiin verrattuna hurja on ollut kehitys jopa luomutiloilla, mutta tämä "hajurako" näyttää edelleen olevan voimassa:QuoteLuomukarjoissa maitoa kertyi 8690 kiloa, kun kaikkien karjojen keskituotos oli tuhat kiloa enemmän.
Ollen tarkalleen siis 1439 kiloa enemmän. Tuossakin muuten puuttuu tieto siitä, mikä oli tavanomaisten lehmien keskituotos. Se oli siis vielä hitusen tuota kaikkien keskiarvoa parempi.
MT kertoi seuraavan:
Suomen paras karja taas Muuramessa – katso täältä huippujen luettelot
Quote
Peltolan ja Kanasen karjassa on 54 lypsävää. Tilan viime vuoden keskituotos oli 14 487 maitokiloa lehmää kohti. Kun lasketaan energiakorjattu maitotuotos (EKM) eli määrä painotetaan maidon rasva- ja valkuaispitoisuudella, tulos oli 14 705 kiloa. Molemmissa sarjoissa Peltola ja Kananen ylsivät vertailun kärkeen.
Lypsykarjan tuotosseurantaan kuuluu 80 prosenttia Suomen kaikista lehmistä. Viime vuonna ne lypsivät keskimäärin 10 030 kiloa maitoa per lehmä, joten Peltolan ja Kanasen tulos on huikea.
Vertaan kuitenkin tuohon 1956 lukuun. Tuolla tilalla siis neljä kertaa enemmän. Ja keskimäärin, ei vain yhden lehmän kohdalla. Siihen nähden tulos on todella huikea.
Nyt olisi kiinnostavaa tietää tuon tilan panospuolesta. Viime kädessä: kuinka monta hehtaaria viljelysmaata tuon tuloksen saavuttamiseksi käytettiin? Mutta myös muusta panostuksesta. Tai noiden tilojen, kerrottiinhan näin:
Quote
Kisa kärjessä on kova. Kun tutkitaan EKM-tilastoa, yli 14 000 kilon pääsivät myös Ahlvik Gård Pedersören kunnasta ja Mty Tommi ja Matias Ahonen Rautavaaralta.
13 000–14 000 kilon välille ylsi jo lähes 40 tilaa.