Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Yleinen Keskustelualue / Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Last post by Heikki Jokipii on 01.10.23 - klo:04:35 »
Kiinassa on lehmän kanssa siis onnistuttu noin. Mutta Suomessa, hyvästä alusta huolimatta, masennuttiin kesken kaiken, ja Huomen-lehmän tarinasta tuli lopulta surullinen. (Muistan, kun Huomen teurastettiin, niin yhdistys - periaatteellisista syistä ja/tai piruuttaan - lähetti kysymyksen, olisiko siitä saanut ostaa kimpaleen lihaa omaan pakkaseen. Ei saanut, Huomen täytettiin, osin hävitettiin "ongelmajätteenä").

GLP:ssäkin tällaista nostalgiaa:

How Dolly, the first cloned sheep, sparked bioethical debate over ‘creating life’

Ja niinkuin Huomen, myös Dolly nököttää eläinmuseossa. Aikanaan tietysti tuosta kehityksestä ja taistelusta ilmestyy perusteellinen historia.
22
Tämänkö takia heidän pitäisi huolestua?

Ilmasto lämpenee myös Granlidin omenatilalla: ”Syyshalloja ei ole ollut moneen vuoteen”, tarhuri kertoo

Jopa Spencerin and Christyn skenaariossa tuo saattaa olla jatkossakin Ahvenanmaalla odotettavissa!
23
Yleinen Keskustelualue / Vs: Viljely ei ole luontoa
« Last post by Heikki Jokipii on 01.10.23 - klo:04:16 »
Hesarissa eilen Heikki Hänninen, kasviekologian professori Zhejiang A&F -yliopistossa Kiinassa, Vieraskynässä kauniisti:

Myös ihmisen muokkaama luonto voi olla kaunista ja arvokasta

Quote
Maankäytössä ei ole aina tarkoituksenmukaista pyrkiä mahdollisimman suureen luonnonmukaisuuteen. Peltojen päätarkoitus on edelleen tuottaa ihmisille ravintoa, ei olla mahdollisimman luonnonmukaisia. Ihminen voi niin halutessaan puuttua luonnon kiertokulkuun kovallakin kädellä, mutta ollakseen kestävää ihmisen toiminnan täytyy perustua syvälliseen ymmärrykseen luonnon toiminnasta. Juuri näinhän toimivat myös kirurgit. He kohtelevat ihmiskehoa tarvittaessa hyvinkin epäluonnollisilla tavoilla, mutta he tietävät, mitä tekevät.

Tähän tulee pyrkiä myös yhteisen maapallomme hoidossa. Tarvitaan tieteellistä tutkimusta ja sen tulosten kiihkotonta välittämistä päätöksentekijöille ja suurelle yleisölle. Lisäksi tarvitaan arvokeskustelua siitä, minkälaisessa maailmassa haluamme elää. Sitä luonnontiede ei meille kerro.
24
Muut aiheet / Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Last post by Heikki Jokipii on 01.10.23 - klo:04:09 »
Näin:

Mediat: Venäjä varautuu tiistaina ydinsotaan – Valtavan harjoituksen kuvaus on hyytävää luettavaa

Ja näin:

Naton ydinasejohtaja toivottaa Suomen tervetulleeksi harjoituksiin

Quote
Seuraava kahden viikon pituinen Steadfast Noon -ydinaseharjoitus järjestetään jokavuotiseen tapaan lokakuussa. Tarkempia tietoja on luvassa myöhemmin, ja suomalaismedian haastattelussa lauantaina Cox pysyttelikin ilmansuuntien tasolla: harjoitusta ei pidetä Naton "itäisellä sivustalla vaan etelässä".

Ja tämä:

Quote
Venäjältä on kuultu viime aikoina aiemmin harvinaisia vihjailuja ydinaseen käytön mahdollisuudesta. Coxin mukaan Nato ei voi sivuuttaa tällaisia puheita pelkkänä vitsailuna. Hän myös myöntää Venäjän perinteisen ydinpelotteen sikäli toimineen, että sen tavoite estää Natoa osallistumasta suoraan Ukrainan sotaan on toteutunut.

***

Tuosta kysymyksestä ei muuten järjestetä koululakkoja ym. aktioita nuorille.

Greens, stop using kids to fight your battles

Periaatteessa osaisi kyllä kuvitella nuoren aktivistin, joka kysyisi: "How dare you?" Tästä toisesta asiasta.

***

Mutta asia näyttääkin nyt tällaiselta:

Green Panic? Congress Strips Ukraine Aid From Interim Funding Bill
25
Tässä taas ollaan ihan konsensuslinjalla:

Our new climate sensitivity paper has been published

Tämä arvio tai laskelman tulos kyllä poikkeaa:

Quote
If we assume ALL *observed* warming of the deep oceans and land since 1970 has been due to humans, we get an effective climate sensitivity to a doubling of atmospheric CO2 of around 1.9 deg. C. This is considerably lower than the official *theoretical* model-based IPCC range of 2.5 to 4.0 deg. C. Here’s the Phys.org news blurb from this morning.

Siitä "blurbista":

Quote
Their latest research study was published in the September 2023 issue of Theoretical and Applied Climatology journal titled "Effective climate sensitivity distributions from a 1D model of global ocean and land temperature trends, 1970–2021."

Spencer and Christy's climate model, based upon objective measured data, found carbon dioxide does not have as big of an effect of warming of the atmosphere when compared with other climate models.

"For over 30 years, dozens of highly sophisticated computerized climate models based upon theory have been unable to agree on an answer. That's why we developed our own one-dimensional climate model to provide an answer," says. Dr. Spencer.

Current climate models range over a factor of three, from 1.8 to 5.6° Celsius, in the amount of warming produced in response to a doubling of atmospheric carbon dioxide. This warming response to double carbon dioxide is called "effective climate sensitivity." Determining its magnitude has remained elusive for decades.

When compared to other current climate models, the research results from Spencer and Christy's one-dimensional climate model approached the bottom end of the range, 1.9° Celsius. The lower UAH value indicates that the climate impact of increasing carbon dioxide concentrations is much less that that based on other climate models.

Kai sitä saa tuollaiseenkin tulokseen tulla?
26
Huumori / Vs: Mielleyhtymiä, joita lauluntekijä ei tarkoittanut
« Last post by Heikki Jokipii on 30.09.23 - klo:08:27 »
Heijastavatko muuten iskelmäsanoitukset yhä maatalousyhteiskuntaa? Ja sen rytmejä? Rakkauden on mahdotonta alkaa syksyllä? Kun se ei ala kotieläimilläkään?

Tätä jo aiemminkin kaipasin:

Radiosta tulee juuri laulu marraskuusta. Se on kylmää ja pimeää, lohdutonta ja surullista.

Eikö jonkun jo pitäisi tehdä laulu, joka ylistäisi keskuslämmitystä ja sähkövaloa. Ja kertoisi, miten iloinen ja riemuissaan voi olla nytkin. Ja miten nyky-Suomessa myös marraskuussa voi rakastaa! On syksy ja sinä olet täällä!!!

Niin, on maallakin nykyisin useimmiten sähkövalo.
27
Yleinen Keskustelualue / Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Last post by Heikki Jokipii on 30.09.23 - klo:07:35 »
Mahdolliset imagohaitat edellisestä Silmusalaatti yritti tänään hoitaa kuntoon koko sivun mainoksella Hesarissa.

Jossa muuten tämä arveluttava asianlaita esitettiin ylpeyden aiheena!!!
28
Muut aiheet / Vs: Ydinvoima versus merituulivoima?
« Last post by Heikki Jokipii on 30.09.23 - klo:06:18 »
Näin halutaan otsikoida...

Suomi on yhä poikkeuksellisen riippuvainen Venäjän ydin­poltto­aineesta, ja se lihottaa Putinin sota­kassaa

... mutta tekstistä selviää oikein hyvin, ettei se lainkaan niin ole. Olennainen on muuten tämä ero: vaikkapa öljy (ja erityisesti maakaasu) vaatii jatkuvaa tuontia. Mutta jos ydinpolttoaine on Suomen varastossa, niin se ei enää aiheuta mitään riippuvuutta. Jos ja kun polttoaine on maksettu, se tietysti lihottaa sotakassaa. Jos Putin on säästänyt rahat.

Tuulivoimaintoilijan halutaan sanovan tämän:

Quote
TEKNILLISEN fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta toteaa, että ydinvoima on jäänyt Venäjään liittyvässä energiakeskustelussa kiinnostavalla tavalla paitsioon.

”On katkaistu fossiilisten polttoaineiden tuontia, mutta ydinteknologiassa sitä ei ole tehty. Siihen liittyvät eurooppalaisten yritysten intressit asiassa.”


Kun kaikki tekniset yksityiskohdatkin alkavat olla Fortumin ja Westinghousen hallinnassa, ei tuollaiseen huoleen ole enää syytä.
29
Spencer myös tällaisesta:

Summer warming 1895-2023 in U.S. cities exaggerated by 100% from the urban heat island effect

Joka ei liity suoraan satelliittimittauksiin. Mutta asettaa tietysti perspektiiviin juuri usein USA:sta meidänkin mediaamme tulevat tiedot SenJaSen kaupungin kuumuudesta.

PS. 1.10.23: Lisää tuosta:

Summer in the City, 2023: Record Phoenix Warmth Not Reflected in Surrounding Weather Station Data

***

Näissä kirjoituksissa sitten vähän Spenceriäkin kovempaa ilmastoskepsismiä. Jopa nk. ilmastodenialismia:

Causality and Climate

Quote
Of course, several questions remain. Why does the temperature increase? And why does the temperature rise potentially cause an increase in CO₂ concentration? Is the temperature change a real cause of the CO₂ concentration change, or could they both be the result of some further causal factor? It’s not hard to speculate. Yet we briefly investigate quantitatively possible mechanisms for these causal relationship in the appendices to the paper. However, if we stick to the facts, two things are clear: (i) changes in CO₂ concentration have not been warming the planet; (ii) climate models do not reflect what the observational data tell us on this issue.

New Study: ‘Atmospheric CO2 Is Not The Cause Of Climate Change’ … The Next Glaciation Has Begun

Quote
CO2 “only affects a small range of long-wave re-radiation from the surface of the Earth,” and there “seems to be no connection between carbon dioxide and the temperature of the Earth.” − Harris, 2023

• CO2 is essential for life on Earth (photosynthesis), and a reduction in CO2 would be harmful to the biosphere. On the other hand, there “seems to be no connection between carbon dioxide and the temperature of the Earth.”
(lihav. HJ)
30
Yleinen Keskustelualue / Vs: Vieraslajien haitat
« Last post by Heikki Jokipii on 30.09.23 - klo:05:07 »
Lupiiniakaan ei saa yksioikoisesti vihata:

Voiko lupiinia syödä? Lupiini-nimen alta löytyy sekä myrkyllisiä että herkullisia kasveja – näin ne eroavat toisistaan, kertoo asiantuntija

Olisi pitänyt olla koulussa ahkerampi, ja opetella kiltisti tunnistamaan mahdolisimman monta kasvilajia. Ja tunnistamaan tarkasti! 8)
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10