Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 333168 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #825 on: 22.06.23 - klo:04:07 »
Tässäkin asiassa kokonaisuudesta – eli käytännössä tavanomaisesta viljelystä – Luke antaa auliisti ja pyytämättä tietoja heti kun voi:

Suomen yli kahden miljoonan hehtaarin peltoalasta lähes puolet on viljaa – kolmannes rehunurmia

Siitä tulevaan vertailuun tämä tieto:

Quote
Kolmanneksella peltoalasta on kasvamassa heinäkasveja rehukäyttöön kotieläimille.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #826 on: 24.06.23 - klo:05:02 »
Luomu ei täällä jyllää:

Omenoistaan Ahvenanmaa tunnetaan – Öfvergårdsin tilalta voi adoptoida omenapuun

Quote
Tilalla harjoitetaan IP-viljelyä eli tilan tuholaiset torjutaan integroidun tuholaistorjunnan menetelmin. IP on luomun ja perinteisen viljelyn risteytys, jonka mukaan kaikki ahvenanmaalaiset kaupallisesti kasvatetut omenat kasvatetaan.

Tuholaisia torjutaan vain silloin, kun se on tarpeellista. Sama koskee lannoitusta, kastelua ja sairauksien hoitoa.

Vaikka tuossa vähän tuollaisella mielikuvalla pelataan, luomuomenien määrä ei Suomessa siitä yhdestä viipaleesta henkeä kohti kasva.

Ruokaviraston mukaan v. 2022 viljeltiin luomuomenia Ahvenanmaalla 0,4 hehtaarilla.


PS. 25.06. Eipä tässäkään kerrota raaka-aineiden luomuisuudesta:

Amalian Limonaditehdas on aitoja makuja pullollaan

« Last Edit: 25.06.23 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #827 on: 24.06.23 - klo:05:17 »
Käytännön Maamies kertoo eräästä luopujasta. Se kertoo myös eräästä jatkajasta:

Markkinat kannustivat luomumunien tuotantoon

Quote
Luomutilojen määrä vähenee tänä vuonna rajusti eikä tilalle ole tulossa kuin kourallinen uusia. Luomusta luovutaan markkinasyistä, mutta tukiehtoihin tulleet muutoksetkin vaikuttavat. Kummatkin syyt on tarkkaan tiedostettu myös Pietilän luomutilalla, jossa on päätetty mukautua muuttuvaan toimintaympäristöön.

Kumpikin artikkeli maksumuurin takana, joten yksityiskohtaiset perustelut jäävät piiloon.
« Last Edit: 24.06.23 - klo:06:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #828 on: 24.06.23 - klo:06:17 »
Tässä on uuden ravintotaseen perusluvut:

Quote
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 135 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 77 kiloa lihaa, 85 kiloa viljaa, lähes 15 kiloa kalaa, 11 kiloa kananmunia, 55 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia.

Helposti tiedämme myös, että tuosta oli

- luomumaitoa alle 15 kiloa/litraa
- luomulihaa alle kilo
- luomukalaa ei yhtään
- luomukananmunia hiukan yli kilo
- luomuvihanneksia noin kilo

Luomuviljan kulutettua määrää emme tiedä. Luomuhedelmien määrää emme tiedä. Emme tiedä mikä osa tästä Suomessa oli luomua:

Quote
Juustoa syötiin vuonna 2022 noin 25,5 kiloa.


Ruotsissa samana vuonna se oli 1,8%. Jos se täällä oli noin sama, noin puolesta kilosta puhuttaisiin.

Mutta siinä se nyt tässä vaiheessa on:

Aiempia ravintotaseita selaamalla tämä itsellemme määräämän tehtäväksiannon suorittamismahdollisuudet eivät näytäkään niin hyviltä.

Resoluutio ei niin sanoakseni riitä. Ravintotaseista ei kuitenkaan saa riittävän yksityiskohtaista tietoa siitä, mitä suomalaiset keskimäärin syövät.
« Last Edit: 24.06.23 - klo:09:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #829 on: 25.06.23 - klo:04:44 »
Tuo tietämämme luomuosuus olisi kilokaloreina noin:

- luomumaitoa 640*15 (täysmaidon mukaan) eli 9600 kcal
- luomulihaa arvioiden yläkanttiin 2500 kcal
- luomukalaa ei yhtään, 0 kcal
- luomukananmunia hiukan yli kilo, 1430, pyöristetään ylöspäin 1500 kcal
- luomuvihanneksia arvioiden yläkanttiin 600 kcal

Tuo yhteensä siis noin 14 000 kcal. Keskiarvoaikuisen (tai ehkä ison miehen) kaloritarpeen mukaan tuo siis riittäisi noin 6 päivää.

Muistaen edelleen: Luomuviljan kulutettua määrää*) emme tiedä. Luomuhedelmien määrää emme tiedä. Arvauksemme luomujuustosta merkitsisi noin yhtä lisäpäivää luomun varassa.

_______

*) Perunan tiedämme. Se on alle kilon. Muutama tunti, korkeintaan puolisen päivää lisää.

Mutta tämä on yhä vaikeaa:

Lihankulutus kyllä selviää. Ehkä perunoiden ja vihannestenkin. Mutta viljassa tulee jo ongelmia. Mihin kuluu n. 4 kiloa kiloa luomuvehnää? Leipää ei paljon tule, eikä ilmeisesti luomupastaakaan? Luomukahvileipää luultavasti hyvin vähän.

Periaatteessa — kaikki tuo vehnä syötynä — noin saman verran kuin edellä. Eli toiset 6 päivää.
« Last Edit: 25.06.23 - klo:08:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #830 on: 26.06.23 - klo:04:13 »
Vuoden 2022 ravinnetaseen lukuja ja em. luomun osuuksia arvioitaessa täytyy koko ajan muistaa tämä taustalla oleva tosiasia:

Luomun viljelyalan osuus on nyt 13,4% (siirtymävaihealan kanssa 14,8%).

Eli jos (teoreettisesti) luomu ruokkisi suomalaisia yhtä hyvin kuin tavanomainen viljely, se ruokkisi meitä 1,5 kuukautta. Mutta oli puhuttava viikoista (noin kahdesta).

***

Näin ravinnetaseen jne. kautta tarkasteltuna luomun osuus näyttää muuten hitusen suuremmalta kuin vähittäiskaupan myynnin kautta. Laitosruokailun merkitys on luomulle suurempi kuin olemne ymmärtäneetkään?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #831 on: 28.06.23 - klo:15:21 »
Tämä on oikein Tapaus! Nämä Ruokaviraston tilastot ilmestyivät jo nyt:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Quote
Vuosi 2023
Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2023 - Ennakkotietoja 26.6.2023 (pdf)
Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2023 - Ennakkotietoja 26.6.2023 (pdf)

Nyt mekin tiedämme kuinka asiassa kävi. Tottakai luvut saattavat ja saavat myöhemmin tarkentua. Joitakin tarkennuksia tuossa jo oli edellä mainittuihin "vuotaneisiin" tietoihin. Mm. lopettaneita olikin enemmän. Nyt sulattelemaan, mitä  kaikkea meille kerrottiin!
« Last Edit: 10.12.23 - klo:12:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #832 on: 29.06.23 - klo:04:11 »
Koko maan tietoja on syytä nostaa heti erikseen esiin tästä taulukosta:

Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2023 - Ennakkotietoja 26.6.2023 (pdf)

Lopettaneita tiloja oli 604. Toisaalta uusiakin oli 71. Niinpä luomutilojen lukumäärä on nyt 4324. Viljelijöissä eli tiloissa laskua oli 11%.

Luomualaa on 310 719 ha, osuus 13,7%. Laskua siinä edellisestä vuodesta 8%. Viljelyalasta varsinaista luomuhyväksyttyä viljelyalaa on 287 045 hehtaaria. Sen osuus Suomen viljelyalasta on 12,7%. Sitä osuutta käytämme nyt suhteutuksiin, kun saamme uusia luomun tuotanto- tai myyntitietoja.

Lopettaneita näyttää olleen eniten juuri aloittaneissa. Siirtymävaiheen ala väheni eniten, so. -25%. On ikäänkuin jätetty leikki kesken.

ELY-keskuksittain kaikkein rajuin näyttää pudotus olleen Pohjois-Savossa, -18%. Uudellamaalla ei niin paljon, mutta hieman hupaisastikin Niko Ahlqvistin lopettaminen näkyy: keskimääräinen luomutilan koko pienentynyt -6,0%.

***

Luomueläintiloissakin oli pieni lasku. Niitä on nyt 1183 eli 27% kaikista luomutiloista. Mutta ei tietystikään riitä selittämään täältä saatavaa tietoa:

Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2023 - Ennakkotietoja 26.6.2023 (pdf)

Että nurmea on luomualasta 173 159 ha, so. 60% luomuhyväksytystä alasta. Jossa siis vähintään toinen puoli on yhä tilastoihin kätkettyä luomupellon latausalaa.

Sitten kesanto oli kasvanut prosentuaalisesti.paljon, +131%. Nyt en ole varma, mikä sen merkitys tuossa kokonaisuudessa on.

Luomuviljan (ihmisen syötävissä olevan) osalta tilanne on ehkä yllättäen suurin piirtein ennallaan. Luomukauraa edelleen yli puolet. Se ja ruis, ohra, vehnä aika samoissa. Isoin pudotus härkäpavussa (—29%). Mutta sen viljelyala oli jo ennestään pieni. Sitten seosviljassa (—21%) mutta se on (kaikki) eläimille.
« Last Edit: 29.06.23 - klo:06:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #833 on: 29.06.23 - klo:07:41 »
Kenen syy asia sitten onkin:

Luomuliitto: Hallinnon tekemät päätökset ajavat luomutuottajat ahtaalle

Mutta sama sinä on kerrottu kuin edellä:

Quote
Pienentyneet tuet, haastavammat ehdot, kustannusten nousu, kuluttajamarkkinoiden lasku sekä jatkuvat tarkastukset ja valvonnat. Siinä asioita, jotka piinaavat luomutiloja.

Ruokaviraston julkaisemat luomuvalvonnan ennakkotilastot kertovat, että luomusta luopuvia tiloja on huomattavasti enemmän kuin aloittavia. Tilaston mukaan uusia luomutoimijoita on 71, poistuvia 604. Määrä on laskussa jo neljättä vuotta peräkkäin.

Tästä nyt ollaan erityisen ihmeissään. Näin ei ennen:

Quote
Ensimmäistä kertaa vuosiin myös luomuviljelty peltoala vähenee. Lasku on kahdeksan prosentin luokkaa.

Suomen kansallisissa tavoitteissa on jo pitkään ollut luomutuotannon lisääminen, mutta suunta on päinvastainen, Luomuliitto toteaa kannanotossaan. Liiton mukaan yksi syyllinen on hallinto, jonka tekemät päätökset ajavat luomutuottajat ahtaalle.


Mutta luultavasti ilman hallinnon (ml. EU) erilaisia päätöksiä ei luomuviljelijöitä edes olisi. Uuden hallituksen linjausten puute ei ole kuvattuun tilanteeseen vielä ehtinyt vaikuttaa!

Kun on muuhun tottunut, myyntikasvivaatimus voi vaikuttaa kohtuuttomalta. Siis se, että viljelemällä pitäisi tuottaa jotain syötävää.

***

Tämä taustatekijä tiedetään. Mutta sillekin täytyi löytää (ulkopuolinen) syyllinen:

Quote
Luomun ahdingon taustalla on Rauhansuun mukaan myös isompia markkinaongelmia. Jos luomutuote on kalliimpi, siitä säästetään.

Tilannetta eivät helpota kauppojen katteet, jotka nostavat luomutuotteiden hintoja Luomuliiton mukaan kohtuuttomasti.


PS. Rauhansuun tuosta teoriasta jo täällä.

PS2. 01.07.23: Luomuliiton sivulla jo hätähuutona. Mutta sisällöllisesti kuitenkin aika sama kuin tuo MT:n juttu/haastattelu:

Luomutuotannon kehityksen suunta täytyy saada käännettyä
« Last Edit: 01.07.23 - klo:00:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #834 on: 30.06.23 - klo:05:36 »
Asiasta on uutisoitu myös alueellisesti:

Keski-Suomen luomuala väheni kymmenesosalla

Tässäpä pähkinänkuoressa:

Quote
Keski-Suomen ja samoin koko maan luomupeltoala on lisääntynyt varsin tasaisesti 2010-luvun alusta lähtien tähän. Alatalo arvioi, että suurin syy nyt koettuun alamäkeen on luomuehtojen ns. myyntikasvivaatimuksen tiukentuminen. Se tarkoittaa, että luomutilan on tuotettava vuosittain vähintään 30 %:lla sitoumusalastaan ns. myyntikasveja.

Myyntikasvivaatimuksen tiukennus on EU:n lainsäädännön kansallinen tulkinta. Sen tavoitteena on, että markkinoille saataisiin aiempaa enemmän luomutuotteita.

– Vaatimus on ongelmallinen etenkin pienille karjatiloille, joilla pellot ovat luomussa, mutta eläimet kasvatetaan tavanomaisina. Näiden tilojen koko kasvintuotanto saattaa mennä oman karjan ruokintaan. Lisäksi karjatiloilla ei välttämättä edes ole kalustoa viljan tai palkokasvien viljelyyn, Alatalo taustoittaa.

Monet peltojaan luonnonmukaisesti viljelevät eläintilat eivät ole siirtäneet eläimiään luomuun siksi, että se ei ole tilalla taloudellisesti kannattavaa, jos eläinsuojiin pitäisi tehdä isoja investointeja.

Eli tähän asti on saatu olla (osittain) luomussa, vaikkei ole tuotettu luomuna mitään.

Missä määrin tuo muuten on "kansallinen tulkinta"? Oliko EU-lainsäädäntö muutoin tulkittavissa? Paitsi tietysti niin, että siitä olisi viis veisattu!
« Last Edit: 30.06.23 - klo:05:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #835 on: 30.06.23 - klo:06:57 »
Näin hekin olivat tuon huomanneet:

Quote
Pro Luomu ry uudelleentwiittasi
Aura Lamminparras
@AuraLamm·28. kesäk.
Ruokavirasto on julkaissut viralliset ennakkotiedot luomun kehityksestä tänä vuonna.

Luomutilojen määrä -11% ja luomualan -8%. Erityisesti poistuu kasvinviljelytiloja (eläintilat -1%) ja hehtaareissa eniten laskee nurmi, seosvilja ja kaura.

Mutta eivät yrittäneet mitään selitystä. Tai "meriselitystä".

"Virallisella" sivullaan Pro Luomu ei ole ottanut asiaa esille.
« Last Edit: 30.06.23 - klo:07:26 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #836 on: 01.07.23 - klo:17:37 »
Ruotsin luomusatotilastot 2022 ilmestyivät 21.6.2023.

Tekstit:
https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2023-06-21-skord-for-ekologisk-och-konventionell-odling-2022

Tilastotaulukot, PXWeb:
https://statistik.sjv.se/PXWeb/pxweb/sv/Jordbruksverkets%20statistikdatabas/Jordbruksverkets%20statistikdatabas__Skordar__Ekologisk%20skord/JO0608H01.px/table/tableViewLayout2/

Tilastot ovat alkavat vuodesta 2009. Tähän alle otin esityksen luettavuuden vuoksi vain viisi viimeistä vuotta, ja vain luomusatojen hehtaarisatojen prosenttiosuudet vastaavista tavanomaisista. Jätin myös pois muutaman kasvin, joista puuttui monien vuosien tiedot, tärkeimmät kasvit kuitenkin ovat mukana. Täydelliset tiedot voi jokainen katsoa PXWebistä (linkki yllä).

Taulukko 1
Ruotsi, koko maa, 2018-2022, luomun hehtaarisatojen (kg/ha) osuudet vastaavista tavanomaisesta, % (Andel ekologisk/konventionell hektarskörd, procent)


2018 2019 2020 2021 2022   
67.0   61.0   60.5   57.4   60.2   Höstvete
71.0   64.0   56.1   58.9   61.3   Vårvete
61.0   63.0   54.8   54.8   56.6   Råg
55.0   63.0   61.7   67.1   56.1   Höstkorn
72.0   62.0   60.4   59.1   62.1   Vårkorn
68.0   65.0   68.2   56.8   64.8   Havre
79.0   73.0   67.4   67.0   70.0   Höstrågvete
88.0   82.0   67.8   62.6   74.0   Blandsäd
..   ..   ..   ..      ........       57.7   Spannmål totalt (vain 2022 tieto saatavilla)

83.0   81.0   77.0   74.6   77.3   Ärter
82.0   76.0   76.0   75.9   75.1   Åkerbönor
53.0   52.0   61.3   64.0   52.6   Höstraps
95.0   88.0   88.1   84.9   89.3   Stråsädesgrödor (exkl. majs) till grönfoder
86.0   64.0   66.4   ......   69.9   Majs till grönfoder (2021 tieto puuttuu)
90.0   82.0   73.4   54.6   79.8   Andra grödor än stråsädesgrödor till grönfoder
68.0   67.0   69.6   68.5   65.2   Matpotatis
90.0   87.0   85.9   86.7   89.9   Slåttervall. Total vallskörd

Karkeita yleishavaintoja:

Kaikissa viljoissa yhteensä (Spannmål totalt) luomun osuus tavanomaisen satotasosta on vain 57,7 % eli 42,3 % pienempi kuin tavanomaisessa. Ei siis mitään "hieman pienempi" tai 10-30 prosenttia pienempi kuten usein esitetään. Ja latauksessa olevia luomuhehtaareja ei siis ole huomioitu.

Eri viljoissa (spannmål) verrattaessa vuosien 2018, 2019 prosentteja vuosien 2020, 2021, 2022 prosentteihin näkyy, että luomun prosentit ovat pienentyneet syysohraa (höstkorn) lukuunottamatta eli luomun tehokkuus tavanomaiseen nähden on lähes kaikissa viljoissa heikentynyt.

Muissa kasveissa luomun tilanne on myös heikentynyt, nurmea (slåttervall) lukuunottamatta.

**
Viljelyolosuhteiden vaihtelun vaikutusta voidaan eliminoida siten, että valitaan tarkasteluun koko maan sijaan pienempi alue, jonka sisällä viljelyolosuhteet vaihtelevat vain vähän. Yksi tällainen alue on Skåne. Skånessa on Ruotsin parhaat viljelyolosuhteet ja parhaat sadot. Katsotaan sieltä Viljat yhteensä -ryhmän satotasot ja luomu suhteessa tavanomaiseen.

Skåne län, Spannmål totalt, 2022
8100.0   Konventionell, Hektarskörd, kg/hektar
4430.0   Ekologisk, Hektarskörd, kg/hektar
             54.8 % Andel ekologisk/konventionell hektarskörd, procent

Koko maassa luomun osuus oli 57,7 %. Skånessa se vielä pienempi, 54,8 %. Tämä viittaa siihen, että parhailla mailla kannattaa viljellä tavanomaisesti.

Elaborointia voisi tietenkin jatkaa tarkastelemalla tilannetta Skånessa viljoittain. Alla pientä yritystä.

Taulukko 2
Skåne, 2022, luomun hehtaarisatojen (kg/ha) osuudet vastaavista tavanomaisesta, % (Andel ekologisk/konventionell hektarskörd, procent). Luomun osuudet voitu laskea alla vain niille viljoille, joita Skånessa viljellään molemmilla tavoilla.


49.7   Höstvete
50.5   Råg
65.8   Vårkorn
64.8   Havre
63.1   Höstrågvete
54.8   Spannmål totalt
74.0   Åkerbönor
44.2   Höstraps
87.8   Stråsädesgrödor (exkl. majs) till grönfoder
75.4   Matpotatis
89.5   Slåttervall. Total vallskörd

Taulukko 3
Skåne, 2022, luomun ja tavanomaisen hehtaarisatoja (kg/ha), osaa kasveista ei viljellä molemmilla tavoilla


4450.0   Höstvete   Ekologisk odling
8960.0   Höstvete   Konventionell odling
..   Vårvete   Ekologisk odling
6690.0   Vårvete   Konventionell odling
3750.0   Råg   Ekologisk odling
7430.0   Råg   Konventionell odling
..   Höstkorn   Ekologisk odling
7640.0   Höstkorn   Konventionell odling
4870.0   Vårkorn   Ekologisk odling
7400.0   Vårkorn   Konventionell odling
4210.0   Havre   Ekologisk odling
6490.0   Havre   Konventionell odling
4410.0   Höstrågvete   Ekologisk odling
6990.0   Höstrågvete   Konventionell odling
..   Majs   Ekologisk odling
6550.0   Majs   Konventionell odling
4430.0   Spannmål totalt   Ekologisk odling
8100.0   Spannmål totalt   Konventionell odling
3530.0   Åkerbönor   Ekologisk odling
4770.0   Åkerbönor   Konventionell odling
1810.0   Höstraps   Ekologisk odling
4100.0   Höstraps   Konventionell odling
4360.0   Stråsädesgrödor (exkl. majs) till grönfoder   Ekologisk odling
4970.0   Stråsädesgrödor (exkl. majs) till grönfoder   Konventionell odling
..   Majs till grönfoder   Ekologisk odling
11090.0   Majs till grönfoder   Konventionell odling
25890.0   Matpotatis   Ekologisk odling
34340.0   Matpotatis   Konventionell odling
5050.0   Slåttervall. Total vallskörd   Ekologisk odling
5640.0   Slåttervall. Total vallskörd   Konventionell odling

« Last Edit: 03.07.23 - klo:08:41 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #837 on: 07.07.23 - klo:13:39 »
Missä hän tällaista on nähnyt?

Maataloudella elantonsa ansaitsevien suomalaisten määrä romahtanut – luomun kysyntä laskenut

Quote
EU:n strategiassa uusia yrittäjiä toivotaan erityisesti luomutuotantoon. Storbergin mukaan viime aikoina on ollut liikettä sekä luomuun siirtymisessä että luomutuotannon lopettamisessa.

– Kaupoissa näkyi, että kun ruoan hinta nousi, luomutuotteet jäivät entistä useammin hyllyyn. Meijerit ja teurastamot ovatkin vähentäneet luomun ostamista.
(lihav. HJ)

Siis erityistä siirtymistä luomuun? Uusia luomutoimijoita vuonna 2023 oli 71, vähemmän kuin koskaan, Ruokaviraston tilastossa. Tuosta tilastosta ei löytynyt siinä pienempää lukua. Ja viime ajat alkoivat siinä taulukossa vuodesta 2010. Lopettaneita 604, enemmän kuin koskaan, samaan tapaan. Kahden suuntaista liikettä ei kyllä tämä taulukon lukija näe, mainitsemisen arvoisesti.

Kun Jarkko Storberg on ProAgrian Länsi-Suomen asiantuntija, niin läntisessä Suomessa riittivät kahden käden sormet luomuviljelyn tänä vuonna aloittaneiden laskemisessa.
« Last Edit: 07.07.23 - klo:13:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #838 on: 12.07.23 - klo:05:37 »
Samalla kun kiitämme tästä...

Tämä on oikein Tapaus! Nämä Ruokaviraston tilastot ilmestyivät jo nyt:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

... niin kysymys kyllä tulee mieleen, että mikä estää Ruokavirastoa samaan tapaan julkaisemasta ennakkotietoja myös puutarha- ja eläintuotannosta luomuna v. 2023?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #839 on: 30.07.23 - klo:04:05 »
Kokonaissadosta on jo arvioita:

Suomen viljasato jäänee alle kolmeen miljardiin kiloon – ”Euroopassa on tulossa tiukka vuosi”

Luken tietoihin ei tuo vielä pohjaudu, sieltä tulee tällä aikataululla:

Quote
18.08.2023    Satoarvio 2023, tilanne 14.8.

Luomusadosta erikseen ei. Ja voi olla, että tuolloinkin meidän on tänäkin vuonna vielä maltettava:

Siihen on nyt tyytyminen, että tämä aikaisin arvio viljasadosta 2022 ei sisällä tietoja luomusadosta [..]