Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 169505 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #465 on: 06.02.22 - klo:06:29 »
Otsikko vain saatavissa...

Ikaalisten kaupungin keittiöissä valmistettava liha on sataprosenttisesti kotimaista – luomun osuutta kasvatetaan määrätietoisesti

... mutta sitäkin jo sopii epäillä. Kalliin luomulihan osuutta ei voi kovin määrätietoisesti kasvattaa.

Näistä lisäkustannuksista ehkä selvitään (kuvatekstistä):

Quote
– Ikaalisten kaupungin keskuskeittiö tarjoilee paikallisen tuottajan luomutomaatteja ja -kurkkuja koulujen ja päiväkotien ruokailijoille, kertoo kokki Maritta Leppänen.


Mutta meidän hintavertailujemme perusteella siinäkin on jo tekemistä. Olisikohan tuo "paikallinen tuottaja" Ikaalisten Luomu Oy? Kyllä, niin noiden pakkauslaatikoiden kyljessä lukee. Sillä paikkakunnalla luomu voidaan "myydä" päättäjille lähiruokana. Kyseessähän on maan suurin luomukasvihuonevihannesten tuottaja, lähes monopoli, erityisesti jatkossa.


PS. 09.03.22: Jos tuo paikallinen tuottaja on Ikaalisten Luomu, sen täytynee antaa kaupungille melkoisia ailennuksia. Tai sitten asian täytyy antaa lisämäärärahaa.
« Last Edit: 09.03.22 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #466 on: 05.03.22 - klo:09:56 »
Tällaisten päätösten äärellä ollaan:

Muuramessa lapsille tarjotaan koulussa ja päiväkodissa luomumaitoa – parhaillaan pohditaan luomumuniin siirtymistä

Quote
Tällä hetkellä Muuramessa pohditaan luomumuniin siirtymistä. Päätös on merkittävä, sillä esimerkiksi pinaattikeittopäivänä kouluissa ja päiväkodeissa syödään noin 1 600 kananmunaa.

Tukusta ostettuna luomumunien hinta on lähes kaksinkertainen vapaan kanan muniin verrattuna. Hinnan nousu on nipistettävä jostain muualta pois.

– Omia prosesseja on jatkuvasti hiottava, jotta ei synny valmistus- tai linjastohävikkiä. Lisäksi reseptejä on hinkattava. Voisiko esimerkiksi osan broilerista korvata härkäpavulla ilman että aterian ravintoarvot kärsivät, Saralahti kuvailee.
(lihav. HJ)

Tuon verran sentään funtsataan. Mutta mietitäänkö, mitä luomumunilla saavutetaan? Luultavasti ei, vaan ollaan hullaantuneita tästä "saavutuksesta"...

Quote
Muuramen ruokapalvelu voitti viime syksynä Luomu SM -kilpailussa (Muuramen kunta) suurten julkisten ruokapalvelujen perussarjan 20,5 prosentin käyttöasteella.


... ja tavoitellaan seuraavaa mitalisijaa. Eli jonkinlaista sulkaa hattuun Muuramen ruokapalveluista vastaaville.
« Last Edit: 05.03.22 - klo:11:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #467 on: 06.03.22 - klo:09:26 »
Kun tuossa tämä ruoka myös mainitttiin...

https://apetit.fi/tuotteet/apetit-luomu-pinaattikeitto-400-g-1/

... niin katsotaanpa samantien Foodiesta sen hinta.

Quote
Apetit Luomu Pinaattikeitto Pakaste 400G
Hyllyväli 33
EAN: 6430104960704
2 65
0.40 kg
6.62€/kg


Quote
Apetit Kotimainen Pinaattikeitto Pakaste 400G
Hyllyväli 33
EAN: 6430104960780
1 59
0.40 kg
3.98€/kg


Niinpä Muuramen kunta ei selviä luomulinjalla yksin sillä, että maksaa kananmunista ylimääräistä. Vaan tuostakin tulee kuluja, vaikka tukusta saisikin halvemmalla. Tarvitaan lisää tätä:

Quote
– Omia prosesseja on jatkuvasti hiottava, jotta ei synny valmistus- tai linjastohävikkiä. Lisäksi reseptejä on hinkattava.
« Last Edit: 06.03.22 - klo:09:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #468 on: 31.03.22 - klo:05:00 »
Eräs toinen tapa. Poikani ja miniäni tarvitsevat pienille kaksosilleen paljon tätä syötävää:

Rainbow-lastenruoat

Rainbow-tuotteet ovat kyllä halvimpia. Mutta kaikki luomua. Siinä tulee spekuloiduksi, olisivatko ne vielä halvempia, elleivät olisi luomua. Lapsiperheelle asialla voisi olla merkitystä.

Tuon kertoi eilen poikani, isältään ikäänkuin anteeksi pyydellen  :D
« Last Edit: 31.03.22 - klo:05:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #469 on: 13.05.22 - klo:04:20 »
Pro Luomu kertoo:

Yli puolet ruokapalveluista käyttää luomua päivittäin

Quote
Luomua käyttää päivittäin jo 53 prosenttia julkisista keittiöistä, kertovat Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa tehdyn kyselyn tulokset. Kyselyyn vastasi lähes sata julkisia ruokapalveluja tuottavaa toimijaa.

Viikoittain luomua käyttää 23 prosenttia ruokapalveluista, ja vain kaksi prosenttia sanoo, ettei käytä luomua ollenkaan. Kyselyyn vastanneissa ruokapalveluissa luomun osuus raaka-aineista vaihtelee nollasta 25 prosenttiin, ja oli keskimäärin noin kuusi prosenttia. Eniten luomua käytetään päiväkoti- ja kouluruokailuissa.

Mutta yhtä täytyy ihmetellä. Luomu Suomessa -koosteissa annettiiin luvut näin eksaktisti viimeisen kerran v. 2014:

Quote
Luomun osuus Horeca-sektorin
tukkujen myynnin arvosta v. 2013 oli noin 0,6 %.
• Julkisissa ruokapalveluissa luomun osuus on noin 5 %
(kiloina). Eniten luomua tarjoillaan päiväkodeissa (10 %).

Sen jälkeen niissäkin on tyydytty tuohon tapaan kertoa vain kyselyiden tuloksista. Mutta yhteensä tuosta uskallamme sanoa: luultavasti luomu joukkoruokailussa yleensä on pysynyt hyvin marginaalisella, ehkä noin 1% tasolla. Mutta poliittisesti säädellyllä julkisella sektorilla sen osuutta on n. 10 vuodessa saatu nostettua ehkä noin prosenttiyksiköllä. Sekin tietysti epävarmaa, jos vaihtelevasti kerrotaan kiloista ja euroista.

***

Tuokin esitelty tulos on saavutettu pääosin luomupuuron avulla:

Quote
Suosituimmat luomutuotteet julkisissa ruokapalveluissa ovat hiutaleet ja suurimot sekä maito. Luomumaitoa käyttää päivittäin jo 33 prosenttia ruokapalveluista. Luomuhiutaleita tai -suurimoita käyttää vähintään viikoittain yli 60 prosenttia ruokapalveluista.


Maidossa on auttanut EU-tukien väärinkäyttö! Jota tutkijat silloin v. 2017 turhaan yrittivät kritisoida.
« Last Edit: 15.05.22 - klo:10:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #470 on: 14.05.22 - klo:04:26 »
Koko tuon em. uutisen/lehdistötiedotteen läpi lyö henki ja ajatus, että asiakas, valintojen tekijä ei ole koskaan yksityinen ihminen. Vaan valinnat tehdään ylempällä taholla. Tähän tapaan (lihav. HJ):

Quote
Suomen valtion asettaman virallisen tavoitteen mukaan julkisten keittiöiden raaka-aineista tulisi olla 25 prosenttia luomua vuoteen 2030 mennessä. Valtion tavoite tunnetaan julkisissa keittiöissä hyvin, ja vain noin 10 prosenttia vastaajista ei ollut tietoinen tavoitteesta.

Kansallista tavoitetta on kuitenkaan harvemmin viety kunnallisiin strategioihin mukaan. Vain 19 prosenttia vastaajista kertoi, että ruokapalvelun asiakas, esimerkiksi kunta, on tehnyt päätöksen luomutuotteiden käytön lisäämisestä ruokapalveluissa.

Valtio on päätöksen tehnyt. Kunta voi vielä valita, lähteekö mukaan. Mutta palvelua käyttävä kansalainen ei enää.

Tuolle linjalle uskollisena kerrotaan tämäkin:

Quote
Julkisista keittiöistä 43 prosenttia haluaisi edelleen lisätä luomutuotteiden käyttöä. Eniten ruokapalveluita kiinnostaa kasvisten ja marjojen, maidon, viljatuotteiden, kuten hiutaleiden ja suurimoiden sekä kananmunien ja lihan vaihtaminen luomuksi. Erityisesti kotimainen luomu kiinnostaa ruokapalveluita.

Kiinnostuneita ovat siis keittiöt. Entä ihmiset? Ne, jotka ateriat nauttivat? Minulla on muistikuva, että joskus tehtiin "gallup" siitä, kuinka tärkeää on lasten vanhemmille, että lasten ruoka olisi luomua. Tulos oli, ettei kovin tärkeää. Niinpä sellaista kyselyä ei ole toistettukaan. Turvallisempaa on kysyä ruokapalvelujen vetäjiltä.

Juu, olihan tuosta selvityksestä puhetta täälläkin (2016). Sieltä mieleemme, että luomulla oli 3% kannatus.
« Last Edit: 14.05.22 - klo:09:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #471 on: 15.05.22 - klo:07:42 »
Täältä, tuohon tiedotteeseen linkatulta sivustolta...

https://www.luomuravintola.fi/ammattilaisille

... löytyy tällainen väite:

Quote
Luomun kysyntä kasvaa

Ravintoloiden asiakkaat haluavat yhä useammin vastuullisista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

Noin 60% kuluttajista pitää erittäin tai melko tärkeänä, että luomua on tarjolla ravintoloissa ja joukkoruokailussa.

Siinä viitattiin lähteenä Luomun kuluttajajabarometriin 2021.

Viitattiin varmaankin raportin sivuihin 58- eteenpäin, jotka on otsikoitu "Luomuvaihtoehdon tarjoaminen joukkoruokailussa".

Mutta toimitaanko noin? Ei oikeastaan. Silloin kun menestytään luomun osuuden kasvattamisessa, sitä ei tarjota vaihtoehtona.

Siilloin kun se tarjotaan vaihtoehtona (yksityispuoli), ei menestytä tavoitteessa. Luomun osuudesta koko HoReCa-myynnissä ei ole esittää suurempia prosenttia kuin em. alle 1%. Jos olisi, se olisi takuulla kerrottu Pro Luomun koosteissa.

On helppo kuvitella, miten kyselyyn vastaaja voi pitää tärkeänä vaihtoehdon olemassaoloa. Vaikkei ole aikomustakaan itse ostaa. Ainakaan sen jälkeen kun on nähnyt ruokalistan hintoineen. Niinpä: kuka kysyy, miten kysytään.

Joukkoruokaluissakin vastaamiseen tulee ihan erilaista luotettavuutta, jos se tapahtuu tilatessa ja/tai maksaessa.  8)
« Last Edit: 15.05.22 - klo:10:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #472 on: 20.05.22 - klo:05:46 »
Vielä voi kritisoida tuota selvitystä siitä jo muissa yhteyksissä esille tulleesta, että tuollaisen frekvenssin "päivittäin" tai "viikoittain" saa kyselyssä ulos helposti. Ilman, että se kertoisi reaalisesta, ostomäärästä yhtään mitään.

Ajatellaanpa tavanomaisten ainesten hankintaa. "Päivittäin" on ihan varmasti tosi. Mutta jonkinlaisen lluusion ylläpitämiseksi koosteet kerovat nykyisin tähän tapaan:

Quote
Vuonna 2019 ammattikeittiöistä 46 % kertoi
käyttävänsä luomutuotteita vähintään joka
viikko. Yleisimmin käytetään viljatuotteita,
maitoa ja maitovalmisteita sekä kananmunia.

Eikä enää kerrota, mikä on luomun osuus ravintoloiile kohdistuvan tukkumyynnin arvosta.
« Last Edit: 20.05.22 - klo:06:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #473 on: 01.06.22 - klo:08:22 »
Ei mitään häikäilyä tai tavoitteen justeeraamista. Samalla linjalla  jatketaan:

Luomumaito vie julkista sektoria kohti 25 % luomutavoitetta

Edes tämä valtava ero tuohon tavoitteeseen nähden ei nosta heillä kulmakarvoja:

Quote
Entä mitä kuluttajat arvostavat omissa ostoksissaan? Luomun markkinaosuus kaupassa on 2,5 prosenttia.

Tässä teeskennellään, että oppilaiden mielipiteillä tai valinnoilla muka olisi jotain väliä:

Quote
Oppilaita puhuttelee luomuun liittyvä ympäristöarvojen, maaperän, luonnon monimuotoisuuden ja eläinten hyvinvoinnin kunnioittaminen.
« Last Edit: 01.06.22 - klo:08:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #474 on: 05.06.22 - klo:05:31 »
Löydetty tällainen uusi peruste:

Lisää luomua kouluruokailuun ‒ innostaa koululaisia takaisin maidon juontiin

Quote
Joissakin kouluissa on huomattu, että maidosta luopuneet ovat luomumaidon avulla innostuneet maidon juonnista uudelleen.

Etsimällä etsitty, sanoisin.

Ja ollakseen totta, tuo edellyttäisi oikeastaan kahta maitojonoa. Joista luomumaitojono etenisi liukkaammin. Sellaista järjestelyä tuskin on tehty noissa "joissakin kouluissa".
« Last Edit: 05.06.22 - klo:05:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #475 on: 10.06.22 - klo:06:21 »
Pro Luomun koosteen 2021 mukaan (lihav. HJ):

Quote
• Vuonna 2022 tehdyn kyselyn mukaan yli
puolet ruokapalveluista kertoo käyttävänsä
luomua päivittäin. Viikoittain luomua käyttää
23 % ruokapalveluista, ja vain n. 2 % sanoo,
että ei käytä luomua ollenkaan.
[..]
• Julkisista keittiöistä 43 % haluaisi lisätä
luomun käyttöä ainakin joissain
tuoteryhmissä.
• Tuoteryhmät, joissa eniten halutaan lisätä
luomun käyttöä ovat kasvikset ja marjat,
maito, hiutaleet ja suurimot sekä
kananmunat ja liha.


Kuinka suuren osuuden julkiset keittiöt suomalaisten ruokkimisesta hoitavat? Mutta luulisi, että julkisillakin keittiöille jonkinlaisen rajan aiheuttaisi se, ettei useita noita tuotteita tuoteta kylliksi luomuna? Vaikkei asiakkailta tarvitsisikaan kysyä, haluavatko he.

'Päivittäin" on ihanan helppo vastaus antaa. Sen saa todeksi jo sillä, että tiskillä on tarjolla luomuteetä. Tai sillä luomupuurolla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #476 on: 11.06.22 - klo:04:12 »
Tästä voi seurata vaikeuksia suomalaiselle luomukoulumaito-ohjelmalle:

Oatly: Yli puolet suomalaisista haluaa kasvijuomat ja lehmänmaidon samalle viivalle kouluissa ‒ ”Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tukea eläinperäisiä ravitsemusnormeja”

Quote
EU on käynnistänyt julkisen kuulemisen, jossa harkitaan kasvipohjaisten juomien sisällyttämistä koulumaito-ohjelman tuen piiriin. Oatly kampanjoi vastausten saamiseksi.


Tai sitten ei:

https://www.oatly.com/fi-fi/stuff-we-make/kaurajuoma/kaurajuoma-luomu

Luomuväen täytyy vain erikseen keksiä, miksi myös tuollaisissa juomissa olisi erityisesti suosittava luomua.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #477 on: 06.07.22 - klo:07:29 »
Tottakai Luomuliitto löytää tällaisia:

Quote
Susann Rännäri uudelleentwiittasi
Luomuliitto
@Luomuliitto
·4. heinäk.
Zürichin kaupunki on päättänyt että 50 % raaka-aineista  on oltava #luomu'a heidän julkisissa keittiöissä. Suomessa on tavoite 25 % vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatisi meidän kunnilta, kaupungeilta ja hyvinvointialueilta tämän tyyppisiä rohkeita päätöksiä!

Todellista rohkeutta vaatisi, että kunnan jne. keittiöissä asetettaisiin luomutavoite samalle tasolle kuin toteuma alueen kotikeittiöissäkin!

Sveitsissä luomun osuus on Suomea suurempi, hieman yli 10%. Mutta yhtä lailla sielläkin joku kaupunki katsoo oikeudekseen nostaa luomun osuutta moninkertaiseksi siitä, mitä sveitsiläiset kotonaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19742
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #478 on: 15.08.22 - klo:07:21 »
Tällaisia toimenpiteitä on suunniteltu jo yksin luomutavoitteiden toteuttamiseksi kouluissa:

Koululaisten ruokalistat joutumassa säästöpaineissa koville – "Yhtenä vaihtoehtona voisi olla lihan vähentäminen liharuoissa", sanoo ruokapalvelujohtaja

Tähän tapaan siinäkin ajateltiin (2011):

Kalliimpi onkin samanhintaista!

Nyt sitten joudutaan ehkä kamppailemaan siitä, miten luomun käyttö voidaan säilyttää nykyisellään. Joskus silloin asian edistäminen oli mm. pääkaupunkiseudulla aktiivisessa, "hyökkäävässä" vaiheessa.
« Last Edit: 15.08.22 - klo:08:26 by Heikki Jokipii »