Author Topic: COVID-19  (Read 186252 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #435 on: 25.03.21 - klo:13:48 »
Tästä uutisesta saamme tämän edellä kaivatun luvun.

Quote
STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki: Epidemian kasvu hieman hidastunut

Nyt todetaan runsaat 4500 koronatartuntaa viikossa. 13 500 ihmistä on asetettu karanteeniin. Tartuttavuutta kuvaava R-arvo on hieman laskenut, mutta on edelleen yli 1.


Kun kaikki oireelliset on nykyisin varmasti testattu, voimme pitää tuota lukua 13 500 arviona siitä, paljonko Suomessa on aktiivisia sairastajia.  Plus se arvio, että 2/3 sairastaa oireettomasti. Tai on siis sairastamatta. Eli n. 40 000 taudin kantajaa keskuudessamme. Noin 0,7% kansasta. Vaarallisia henkilöitä n. 27 000 — olettaen aika kohtuullisesti, että karanteenissa olevat myös lähes kaikki pysyvät siellä. Vaaralliset n. 0,5%.

Heidän takiaan nyt suljemme koko yhteiskunnan. Koska muuta keinoa ei ole.

Tästä: tänäänkin siis voidaan korkeintaan sanoa, että tartuntojen kasvu on hidastunut. Mutta odotettua romahdusta ei vieläkään näy jos uusia tapauksia oli +726.

***

Otetaanpa YLE:n sivulta nämäkin sinne äsken tulleet tiedot:

Quote
Sairaalahoidossa
287
Muutos eiliseen:
−8


Erikseen tarkistettuna tehohoidossa olevien muutos eilisestä oli -3. Sekin luku, joka ei kunnolla sovi nyt vallalla olevaan keromukseen.

Quote
Rokotteen saaneet
783 740
Muutos eiliseen:
+23 913


Ja se päivämäärä: 4.10.2021. Sielläkin siis kesä uhkaa valua meiltä ohi.
« Last Edit: 26.03.21 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #436 on: 26.03.21 - klo:05:37 »
Jatkossa on sitten näin:

Erilaisten toimenpiteiden seurauksista voidaan nyt periaatteessa saada parempi kuva, koska tässä muodostuvat tällaiset vertailulueet:

- pääkaupunkiseutu ja Turku, liikkumistajoituksineen
- suurin osa muuta Suomea, jossa "sulkutila" jatkuu entisellään
- ne maakunnat, joissa oltiin epidemian perustasolla "sulkutilan" alkaessa, ja joissa rajoitukset olivat silloin lievempiä (mm. ravintoloita ei suljettu). Ei ole tullut tietoa, että rajoituksia näissä maakunnissa nyt aiottaisiin kiristää.

Ja jo nyt. Tilanne noilla alueilla on jo nyt siinä määrin erilainen, että koko maata koskeva (keskiarvo)tieto ei välttämättä ole oikein valaiseva. Tämä koskisi muuten edellisissä puheenvuoroissa olevia prosentuaalisia riskiarvioitakin. Helsingissä (ja Puotilassa!) liikkuminen on varmasti vaarallisempaa kuin maassa keskimäärin!

Eikä ehkä tässäkään osata kyllin painottaa, että valtaosaa maata suunnitelma ei koske:

Etsimme vastauksia liikkumisrajoitusten herättämiin kysymyksiin: Onko juhlat nyt kielletty, ketä saa tavata ja auttaa, voiko lähteä vuokramökille?

Mutta ensin tämä ("herkku"), jonka myös YLE:n toimitus oli oivaltanut:

Quote
Esityksen pääajatus on se, että kaikki liikkuminen, mikä ei ole erikseen sallittua, on kiellettyä. Ihmiset voisivat oleskella vapaasti vain kotikuntansa asunnon pihapiirissä.
(lihav. HJ)

Sitten se kyllä heti sanotaan:

Quote
Liikkumisrajoituksia suunnitellaan pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Voimaantulo on vielä auki.

Eli se ei ollutkaan ihmiset. Se oli pääkaupunkiseutulaiset ja turkulaiset. Tai valtioneuvoston ehdotusluonnoksessakaan ei ollut kuntia vielä täsmennetty, mutta oletetaan nyt, että se on HUS:n ja TYKS:in alueet. Oletetetaan vielä, että se on Uudenmaan (1 705 610 as. ja Varsinais-Suomen (481 828 as.) maakunnat. Vaikka asukkaita on paljon, yhteensä kuitenkin vasta 2 186 000. Edelleen olisi 3 314 000 suomalaisen lupa elää toisin.

Sillä poikeuksella ehkä, että jos joku muualta Suomesta tänne saa päähänsä tulla, hän periaatteessa saa sen tehdä, mutta hänenkin täytyisi tultuaan alistua noihin suosituksiin? Mutta ei ennen. Tästä voikin tulla kimurantteja tulkintaongelmia, jos joku haluaa tulla Helsinkiinkin tapaamaan sukulaisiaan. Yksitellen lienee lupa sukulaisen kanssa ulkoilla, mutta sitten kun ilta ehtii, tuleekin eteen ongelma:

Quote
Hotelliin ei voi mennä lomailemaan. Matkustaa voi vain omalle mökille ja vapaa-ajan asunnolle, johon on pitkäaikainen vuokrasopimus.

Tiukimman tulkinnan jälkeen yöpyminen olisi mahdollista vain henkilölle, jolla on Helsingissä oma kesämökki?

Mutta muutoin noin 3,3 miljoonaa ihmistä koskisivat hitusen kevyemmät suositukset/määräykset.

Jossain Suomessa pääsee baariinkin. Tällä hetkellä näillä alueilla:

Quote
Tällä hetkellä ravintolat pysyvät auki siis Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla. Valtioneuvoston antamalla asetuksella hallitus voi myöhemmin myös muuttaa alueita, joilla rajoitus on voimassa.

Ihmisiä yhteensä 551 346. Eli enemmän kuin Varsinais-Suomessa. (Väkilukutiedot kaikki Wikipediasta.)

Nuo maakunnat ovat perustasolla myös uusimmassa THL:n raportissa. Siihen joukkoon on tullut myös Etelä-Pohjanmaa. Joten perustetta muuttaa tuota linjanvetoaan hallituksella olisi vain löysempään suuntaan.

En tietystikään väitä, että nuo maakunnat toimisivat todisteina ravintoloiden sulkemisen vähäisestä vaikutuksesta. (Vaikka mieli tekisi.  ;D). Nehän valikoituivat alunperin juuri vähäisen koronan esiintyvyyden takia. Mutta kirjataan tähän nyt kuitenkin, että tilanne tämän kolmen viikon aikana ei niissä ole edelleenkään revennyt. Kun sen sijaan Helsingissä ja Uudellamaalla esiintyvyys itsepäisesti jatkaa korkealla tasollaan. Kasvu viimeisen 10 päivän aikana on ollut prosentuaalisestikin korkeammalla kuin noissa maakunnissa (Uusimaa 9,2%, nuo maakunnat välillä 3,2-6,6%).

Onko liikkumisrajoitusten "leka" sitten se, joka auttaa? Tähänhän ei voi sanoa kuin sen klassisen: jää nähtäväksi. (Plus sen pienen nakertavan epäilyksen, että osataanko sitten lisääntyvän auringon vaikutus asiaan analysoida? No, jos tämä senkin ja rokotusten ansiosta on kesällä ohi, niin mitäpä siitä. Olkoon päättäjät tyytyväisiä itseensä, ja katsokoon, että ovat tehneet ainoan oikean valinnan. Niinhän päättäjät katsovat aina tehneensä, jos jostain ongelmasta on mitenkuten kuitenkin selvitty!)
« Last Edit: 26.03.21 - klo:06:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #437 on: 26.03.21 - klo:07:28 »
Tämä Hesarin vaatimus on luonteva:

Rajoitusalueille tulee ohjata lisää rokotteita
 
Quote
Jos pääkaupunkiseudulle ja Turkuun tulee liikkumisrajoituksia, näitä alueita pitäisi painottaa myös rokotusjärjestyksessä. Pandemian hoitaminen ei ole aluepolitiikkaa.


Mutta, kuten sanottua, aika turha ja toivoton:

Nyt avatussa keskustelussa rokotusten uudelleen suuntaamisesta tulee esille kaksi tavoitetta, joita rokototuksilla tavoitellaan:

- yksilöiden suojaaminen
- epidemian leviämisen hillitseminen

Ajetaanko siinä nyt "yht'aikaa kahta jänistä"?

— klips —

Uudelleen suuntaamisessa tietysti suosittaisiin Uuttamaata ja Varsinais-Suomea, joilla alueilla ilmaantuvuus on ylivoimaisen korkea. Mutta kenelle ne rokotukset täällä annettaisiin? Liikkuvaisille nuorille?

Se ei ole aluepolitiikkaa, että koko riskiryhmä suojataan ensin. Missä ikinä se Suomessa asuukin.

Korkeintaan voisi siten kiirehtiä asiaa, että sovitussa rokotusjärjestyksessä rokotettavia ryhmiä rokotettaisiin nyt vauhdikkaammin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Se voisi vaikuttaa mm. sairaalahoidon tarpeeseenkin. Mutta Hesari (paperiversiossa) vihjaa, että sovitusta järjestyksestä tulisi poiketa, vaikka ei kerro, miten.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #438 on: 26.03.21 - klo:13:18 »
Niistä rajoituksista.

Tämä...

Eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen pelätään leviävän laajalle myös Suomessa – voidaanko muunnoksen lehahtaminen vielä estää?

... antaa lisää toivoa niille, jotka haluavat säilyttää kaikki rajoitukset!

Taas tämän mukaan:

Quote
Sisäministeri Ohisalo korostaa, että asetusta ei tarvitse antaa, jos tautitilanne nopeasti muuttuukin parempaan suuntaan.

STM:n Varhilan kuulin radiossa sanoneen tuota samaa. Ystäväni, jota vielä ihan luvallisesti tuolla laitakaupungilla tapasin, väitti kuulleensa Marininkin antaneen samansuuntaisen lausunnon.

Viime keväänä Uudenmaan eristys purettiin heti, kun oli osoittaa, että jossakin muualla oli yhtä (tai lähes) paha tilanne kuin Uudellamaalla. Silloin se oli Länsi-Pohja. Näytti siltä, ettei Uudenmaan tilanne olekaan niin ylivertaisen huono. Siitä asiasta silloin myös tämä puheenvuoro.

Intuitioni on, että tälläkin kertaa tuollainen parempaan suuntaan muuttuminen voikin jotenkin löytyä, sellainen voidaan nähdä. Tänäänkin tartuntojen määrän lisäys oli eilisestä laskenut, oli vain +512. Kun se edellisenä päivänä oli +726. Ja sitä edellisenä päivänä +803. Tosin niistä uusista tartunnoista oli juuri noilla kriisialueilla +411. Eli voi sanoa melkein kaikki.

Eli emme ehkä olekaan junassa. Politiikka on mahdollisuuksien taidetta, sanoi aikanaan muistaakseni Olof Palme. Siihen kun vielä pistää itse vähän lisää, niin kaikki on mahdollista.
« Last Edit: 26.03.21 - klo:13:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #439 on: 27.03.21 - klo:05:04 »
Ja: jos virus on mutatoituakseen, niin "satavarmasti" sille riittää sekin edellä mainittu "kehitysalusta", jonka rokottamattomat lapset ja nuoret muodostavat! Näillä näkymin Suomeen tulee jäämään n. miljoonan ihmisen "tasku", Israeliin n. 3 miljoonan. USA:ssa n. 75 miljoonan.

Vielä ei mistään rokotuskattavuudesta edes puhuta, mutta näin tämä potentiaalinen "tasku" on Helsingissä/HUS-alueella jo näkynyt:

Alle 10-vuotiaiden lasten koronatartunnat kuusinkertaistuivat – Päiväkotilapsi sairastuttaa nyt entistä useammin koko perheen

Quote
Koronavirus leviää yhä enemmän lapsissa. Uutena ilmiönä on havaittavissa ainakin päiväkodeissa tapahtuvien tartuntojen lisääntyminen viime syksyyn verrattuna. Tämän voi päätellä Husin tilastotiedoista, jotka kokosi apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Etelä-Suomen Medialle, johon tämäkin lehti kuuluu.

– Viikolta kaksi lähtien Husin alueella – lukuun ottamatta yli 70-vuotiaiden ikäryhmää – muiden ikäryhmien tapausmäärät ovat nousseet. Kun viikolla 11 muissa ikäryhmissä tapahtui taittumista, 0–9-vuotiaiden osuus jatkoi vielä nousuaan, Ruotsalainen kertoo.

0–9-vuotiaiden koronatartuntoja oli maaliskuun kahdella ensimmäisellä viikolla kaksinkertainen määrä (738) verrattuna helmikuun kahteen ensimmäiseen viikkoon (347), 10–19-vuotiaidenkin lähes kaksinkertainen (464:stä 847:een). Marraskuun vastaavaan ajanjaksoon verrattuna pienten lasten tartuntojen määrä on yli kuusinkertaistunut ja isompien yli 2,5-kertaistunut.

Kun se vääntö ei lopu, että rokotusjärjestystä pitäisi muuttaa suosimaan nyt alueita, joihin tulee liikkkumisrajoituksia, niin minkäs tuohon teet? Lapsiako pitäisi rokottaa? Mutta kun heille ei ole nyt hyväksyttyä rokotetta lainkaan.

Myös tämän vähemmän toiveikkaan YLE:n jutun ...

Viisi syytä, miksi laumasuoja saattaa olla mahdoton saavuttaa

Quote
Useat tutkijat arvelevat Nature-lehdessä, että taistelu taudin vaarallisia versioita vastaan voi rokotusten etenemisestä huolimatta kestää ennakoitua pidempään.

... kohdassa "2. Rokotukset jakautuvat epätasaisesti" viitataan lapsiin:

Quote
Useimmissa maissa vanhukset on priorisoitu rokotuslistan kärkeen ja lapsille sekä nuorille suunnattuja rokotteita ja rokotekampanjoita vasta kehitellään. Naturen laskujen mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa olisi kaikkien yli 18-vuotiaiden otettava rokote 76 prosentin immuniteetin saavuttamiseksi, mikäli alle 18-vuotiaille ei annettaisi rokotetta.

Laskematta ihan tarkkaan, hyvin vastaavat luvut saataisiin meilläkin, jos ja kun nyt väestöstä noin miljoona, yli 15%, jätetään suosiolla rokottamatta. Taso 70% yhteensä vaatii sitten muilta jotain yli 80% "osallistumista"?


***

Yritin täältä etsiä, löytyisikö tuosta ilmiöstä selitys minua kummastuttavalle Puotilan purskahdukselle:

https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/sote-palvelut/korona-tilanne/tilannekatsaus

Ei löytynyt. Vain tällainen tapaustieto:

Quote
Puotilan ala-aste    1    Jäljitys kesken

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #440 on: 27.03.21 - klo:13:23 »
Kyllä tämäkin täytyy ulos jupista. Tähän tavoitteeseen olisi hänen mukaansa vaihtoehtoja:

Perustuslakiasiantuntija kritisoi hallitusta salailusta

Quote
Perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiaisen mukaan hallituksen väite siitä, että liikkumisrajoitusesitys on ainoa keino, jolla voidaan puuttua ihmisten kokoontumisiin yksityistilaisuuksissa, ei pidä paikkaansa.
[..]
Yksityisiin kokoontumisiin ja kotibileisiin voitaisiin puuttua myös tartuntatautilakia kehittämällä eikä hallituksen esittämillä liikkumisrajoituksilla.

–Keskeinen keino olisi ollut tartuntatautilain 58 pykälän kehittäminen, jota ei ole tässä hallituksen esityksessä arvioitu kunnolla, Rautiainen sanoo.

Tartuntatautilain 58. pykälän perusteella voidaan tällä hetkellä kieltää yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia.

–Siinä ovat myös mukana asunnot, joita voidaan sulkea yleisvaarallisen tartuntataudin perusteella.

Toinen kaivertamaan jäänyt asia on se, että jos päämaali on kotibileet, myös öinen ulkonaliikkumiskielto olisi voinut siihen purra. Tästä puuttuu nyt vähän eskalaatio. Öisestä kiellosta olisi ollut helppo siten aikaistaa aikaa? Kuvittelen. Nyt ei minusta ole kerrottu, harkittiinko sellaista. Ja jos, millä perusteella se on hylätty. Muissa maissa sellaisia on käytetty.

***

Mutta "sulun" vaikutus taas tänään osoittautui pieneksi. Uusia tartuntoja (eilen) +791. Ja, sairaalaan joutuneiden määräkin lisääntyi. Voi, voi.  Luulenpa, että tuo vahvistaa käsitystä, ettei vaihtoehtoja edelleenkään ole.

Hän uumoilee osin samaa kuin minä edellä:

Jan Vapaavuori Twitterissä: ”Ennustan, ettei lakia liikkumis­rajoituksista koskaan saateta voimaan”

Mutta tämä on kyllä samanlainen kuin aikanaan vetoomus "sisäisestä devalvaatiosta":

Quote
Vapaavuori sanoo, että jokainen voi seuraavan reilun viikon aikana omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, tulevatko liikkumisrajoitukset voimaan.


Eli melko toivoton. Vaikka olisi järkeenkäypäkin. Järkeenkäypää oli sekin, että ravintoloiden sulkeminen pysäyttäisi taudin leviämisen.
« Last Edit: 27.03.21 - klo:14:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #441 on: 28.03.21 - klo:04:01 »
Kummallinen tosiasia, josta todellakin on mediassa vain vähän kerrottu:

Defying all predictions, Africa is the global COVID-19 ‘cold spot’. How come health officials and the media are not honestly exploring why?

Nyt YLE otti asian esille:

Korona on voinut tartuttaa Afrikassa sata kertaa enemmän ihmisiä kuin tilastot kertovat – miksi tauti on isompi ongelma meille kuin heille?

Yhtä yksinkertaista vastausta tuohon kysymykseen ei tuossakaan tullut. Pitkälle samoja olivat kuin tuossa (noissa, niitä oli kaksi) Jon Entinen ja Patrick Whittlen artikkel(e)issa.

Aivan oikein YLE:n artikkeli kyllä tuo esille sen, miten COVID-19 -taudin epäsuorat vaikutukset silti kurittavat Afrikkaa, vaikka perusluvut olisivatkin näin:

Quote
Koko Afrikan tilanne on ollut maailmanlaajuisesti pandemian suurimpia arvoituksia. Virallisten tilastojen mukaan koronatartuntoja on erittäin vähän ja kuolleitakin on tilastoitu vain noin 80 000.

Esimerkiksi Euroopassa sekä vahvistettuja tartuntoja että kuolleita on raportoitu yli kymmenen kertaa enemmän kuin Afrikassa, vaikka Afrikassa on lähes kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin Euroopassa.

YLE:n artikkeli sai kimmokkeensa vasta-ainetutkimusten yllättävistä tuloksista Afrikassa. Onko tämä vain minun mutuni, että vasta-ainetutkimukset Suomessa ovat nyt ajautuneet ikäänkuin sivuraiteelle. Kun nyt on kapasiteettia tutkia aktiivisessa vaiheessa olevia tapauksia, se ei enää ole niin kiinnostavaa, ketkä ovat aiemmin sairastaneet?

Siitä ei ehkä välitöntä hyötyä nyt olisikaan. Mutta olisi ehkä hyötyä seuraavaan pandemiaan varautumisessa, että saisimme tarkemmin selville, miten tämä nykyinen oikeasti on levinnyt. Jo nykyisessäkin olisi ihan spesifi ongelma: ovatko (vapaana liikkuvat, oireettomasti sairastavat) lapset todella niin "viattomia" taudin levittämisessä kuin annetaan ymmärtää? Lintuinfluenssassa aikanaan Saksassa ihmeteltiin, miten tauti saattoi tulla kanalaan, vaikka kanat oli tiukasti eristetty muista kanoista, ja hoitajat huolehtivat hygieniastaan. Kunnes huomattiin, että tiloilla oli hanhia, jotka eivät tautia saaneet, mutta kyllä sitä levittivät.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #442 on: 28.03.21 - klo:04:58 »
YLE:n vakiouutisensa otsikkoon vetämästä kahdesta asiasta...

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Eduskunta päättää ravintolasulun jatkosta, "koronakonsertti" veti 5 000 fania areenalle Barcelonassa

... tulee tietysti välittömästi mieleen ehdotus, idea:

miten olisivat ravintolat, jotka saisivat olla auki, mutta joihin pääsisi vain:

- todistuksella koronatestista tai
- jo sairastetusta koronasta tai
- (kahden annoksen?) rokotuksesta?

Lisänä voisi olla vielä se suomalainen puhallustesteri?

Täällä Helsingissä tuosta ideasta ei minulle olisi kuitenkaan hyötyä kovinkaan kauan. Koska minulle ei ole pihapiirissäni yhtään ravintolaa, en voisi joskus pääsiäisen jälkeen moiseen ravintolaan kuitenkaan mennä. Vaikka olenkin silloin jo kertaalleen rokotettu.  8)

Tuosta koronakonsertista olevassa kuvassa (linkatussa uutisessa) kaikilla oli kasvoillaan maskit. Eipä tuosta ongelmaa ravintoloillekaan: maailmalla on tarkoitukseen jo kehitetty nenämaskit! Joka naamallaan voi kuitenkin syödä tai juoda.
« Last Edit: 28.03.21 - klo:06:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #443 on: 28.03.21 - klo:06:07 »
Samaa mieltä Järvinen on entisten rajoitusten tehosta kuin minäkin (tai minä samaa mieltä kuin hän):

Husin ja THL:n ylilääkärit: Tartuntamäärät ovat edelleen liian korkealla tasolla Uudellamaalla

Quote
Tartuntamäärät ovat silti Järvisen mukaan liian korkealla tasolla, vaikka Suomessa on otettu maaliskuussa käyttöön entistä tiukempia rajoitustoimenpiteitä. Esimerkiksi ravintolat ovat kiinni ja yläkoululaiset etäopetuksessa.

”Jo ennen maaliskuun sulkutiloja tartuntojen nousukulma lähti taittumaan Uudellamaalla. Sen jälkeen on tultu tähän tasaiseen tilanteeseen tartuntamäärissä. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että rajoitustoimet eivät ole riittäneet taittamaan tartuntamääriä selvään laskuun”, Järvinen sanoi.
(lihav. HJ)

Mutta päinvastoin kuin minulla, tuossa haastattelussa paistaa läpi, että rajoituksia ei koskaan katsota turhiksi. Vaikkeivät ne juuri missään näkyisikään. Silloin ne eivät ole riittäneet. Ei tule esiin mahdollisuutta, että ne olisi kohdistettu ihan väärin. Tähän odotukseen voi päätyä (edellä) arkijärjellä:

Kun kaikki ravintolat suljettiin, tartuntamäärien olisi tähän mennessä pitänyt romahtaa.

Eikä hän varmasti lämpene edellisen puheenvuoron ehdotuksilleni!  ;D

***

Tämänkin kanssa Järvinen tavallaan kamppailee tieteellisen omantuntonsa kanssa:

Quote
Sen sijaan maskipakon teho koko epidemian hallitsemissa on Järvisen mukaan pieni.

”Epidemian hallitsemisen kannalta maskin käyttö ei ole kovin tehokas. Maskeja on käytetty Suomessa aika hyvin, mutta silti tartuntamäärät eivät ole taittuneet. Tartunnat tulevat lähikontakteista, joissa maskit eivät ole käytössä”, Järvinen huomautti.

Järvisen mukaan tärkeää olisikin toimia niin, että tartunnat eivät leviäisi perhe- ja lähipiiristä ulkopuolelle. Hän kuitenkin muistutti, että yksilölle maski on suojaava. Kasvomaski suojaa sekä käyttäjäänsä että ympärillä olevia ihmisiä.

Vaikka hän näkee sen merkityksen pieneksi, hän ei lipsu virallisesta linjasta.

Mutta kyllähän tuo totta on. Niissä kotibileissä... varjelkoon... saatetaan kuulemani mukaan jopa pussailla! Ilman maskia!

Hiukan uumoilen, että myös Järvinen on tehnyt jonkun vastaavan todennäköisyyksien tarkastelun kuin minä edellä. Sellainen empiirinen havaintokin minulla on, että Puotilassa (ja lähialueilla) on kaupoissa hyvin säntillisesti käytetty maskeja. Se ei estänyt Puotilaa tulemasta koronan "hot spotiksi" Suomessa.

"Sen sijaan" oli kirjoittanut toimittaja. Järvinenhän tuossa osoitti, että ravintoloiden sulkemisen ja yläkoululaisten etäopetuksen teho koko epidemian hallitsemisessa oli pieni.
« Last Edit: 28.03.21 - klo:17:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #444 on: 28.03.21 - klo:08:37 »
Kehitys-Utveckling -lehden (ja artikkelin kirjoittajan Juho Paavolan) tavallaan täytyy kannattaa tätä ideaa:

Rokotepatentit vaarantavat pandemian torjunnan kehittyvissä maissa

Quote
Yksi ratkaisu olisi purkaa rokotteiden patentteja tilapäisesti tai ainakin varmistaa, etteivät ne estä tuotannon laajentamista.
(lihav. HJ)

Mutta sitten se sulaa tähän:

Quote
Hinta maltillistuisi, ja nykyistä useampi lääketehdas voisi valmistaa rokotteita lisenssillä.
(lihav. HJ)

Lisenssillä valmistaminen on juuri patenttijärjestelmän mukaista toimintaa. Eikä edellytä patenttien purkamista.

Quote
Rokotteita ei olisi ilman suuria lääkevalmistajia. Silti niiden patenteista ja myyntihinnasta on nykytilanteessa perusteltua keskustella.

Kyllä varmasti periaatteessa on. Mutta oikeastaan ei nykytilanteessa. Juuri nyt ei ole mitään syytä vaikeuttaa noiden lääkevalmistajien toimintaa. Jos maksaakin enemmän, maksajia on. Eikä asia edellytytä sitä, että halvemmalla pitäisi tavara saada. Joskus ei ole aika tingata.

Jos nyt on potentiaaliset 7,7 miljardin asiakkaan markkinat, ei minusta ole mitään syytä epäillä, että kukaan yrittäisi estää tuotannon laajentamista. Eräällä tavalla vielä sesonkimarkkinat! Jos nuo asiakkaat saavat koronan tai kuolevat siihen, he ovat poissa kysynnästä!
« Last Edit: 28.03.21 - klo:10:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #445 on: 29.03.21 - klo:04:49 »
Ravintolasulun jatkaminen oli eduskunnalle helppo päätös. Ei nyt ihan läpihuutojuttu, koska sulkualueita (maakuntia) samassa yhteydessä muutettiin.

Mutta sensijaan liikkumisrajoituksista päättäminen nyt kestääkin, tällaisista syistä:

Quote
Liikkumisrajoituksia koskevan esityksen käsittely eduskunnan valiokunnissa alkaa tänään. Hallituksen esitystä käsittelee muun muassa perustuslakivaliokunta.

Liikkumisrajoituksia koskevaa lakia ei olla saamassa eduskunnasta läpi ennen pääsiäistä. Valiokuntien työskentely vie oman aikansa, eikä eduskunnalla ole määrä olla tällä viikolla täysistuntoja pääsiäisen takia. Seuraava täysistunto, jossa esitystä voitaisiin mahdollisesti käsitellä, on näillä näkymin vasta pääsiäisen jälkeisenä tiistaina.

Eduskunnan hyväksynnän jälkeen laille tarvitaan vielä presidentin vahvistus, ja vasta tämän jälkeen hallitus voi antaa asetuksen, jolla liikkumisrajoituksia voitaisiin määrätä voimaan.

Ja minun uumoilunihan on se, että samalla ostetaan aikaa. So. ehkäpä tuolla välillä sittenkin tulee esille jotain sellaista myönteistä kehitystä, jonka pohjalta hallitus voisi olla antamatta tuon viimeksi mainitun asetuksen.

Jos jotain myönteistä tapausmäärissä tulee esille, niin sehän on sitten samantekevää, oliko siihen syynä ravintoloiden sulkeminen (joka lopulta näkyi!) vai kevään lisääntynyt ultraviolettivalo.


PS. Johdonmukaisesti  esille ottamansa aiheen tai tiedon pohjalta Helsingin Uutiset päätyi tällaiseen pääkirjoitukseen:

Päätoimittaja Kannala: Pienten lasten vaikutusta koronan leviämiseen vähätelty – koulujen ja päiväkotien sulkeminen otettava uudelleen käsittelyyn

Tuollaisen päätöksen tekeminen ei kuitenkaan olisi poliitikoille lainkaan yhttä helppoa kuin ravintoloiden sulkeminen. Vaikka siihen olisi epidemiologinen perustelukin.
« Last Edit: 29.03.21 - klo:06:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #446 on: 29.03.21 - klo:09:55 »
En tietysti ole ainoa, joka on ryhtynyt uumoilemaan:

Tätä on luvassa koronarintamalla tällä viikolla: Miten käy liikkumisrajoitusten?

Quote
Pääsiäisviikolla eletään koronan kannalta ratkaisevia hetkiä. Turvaudutaanko toistaiseksi kovimpiin rajoituksiin? Tepsiikö sulkutila?

Huomaan, että nettiversio ei ole sama, kuin paperilla. Paperiversiossa tänään rohkeammin spekuloitiin sillä, ettei rajoituksia otettaisi käyttöön. Ja esitettiin sitä erilaisia skenaarioita. Otsikkonakin oli:

Liikkumisrajoituksia ei ehkä käyttöön

Ilta-Sanomissa oli tämä:

Koronaluvuissa selvä pudotus – Husin johtaja­ylilääkäri sanoo ääneen sen, minkä jokainen haluaisi nyt kuulla

Noinkin sen voi nähdä. Ja josta tuollaisesta sitten voi löytyä peruste siihen, ettei viritettyä rajoitusasetta kuitenkaan laukaista. Mutta kyllä sitä tartuntakäyrää voi katsoa Järvisenkin tapaan. Että se on yhä hyvin korkealla tasolla.

PS. 30.03.21: Hesarista tänä aamuna selvisi, että myös Mäkijärvi  hyväksyy Järvisen argumentin.
« Last Edit: 30.03.21 - klo:04:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #447 on: 30.03.21 - klo:04:03 »
Yhteinen laulu on taas tämä sama ja entinen:

Rokotustahti hidastuu nyt ympäri Suomen: ”Saatavuus on kynnyskysymys”

Quote
Koronarokotuksien kakkoskierros ja rokotteiden heikko saatavuus hidastuttavat rokotuksien etenemistä.

* Koronarokotusten jakamista hidastaa huono saatavuus.
* Alueilla on lähiviikkoina alkamassa myös iäkkäiden kakkosrokotusten antaminen.
* Suomeen on arvioitu saapuvan pääsiäisviikolla yhteensä 283 000 rokoteannosta. Seuraava saapuva rokoteannosmäärä on THL:n arvion mukaan huomattavasti pienempi.

Mutta en pysty sen laulamista ymmärtämään, koska rokoteluvut ovat nämä:

Annetut 932 253
Suomeen saadut 1 080 000

Jäljellä siis on pääsiäisviikon alussa noita aiempia:

1080000-932253=147747

Lisää tulee tuolla viikolla, ja yhteensä viikon rokotuksia varten on:

283000+147747=430747

Jotta ne kaikki annettaisiin (jaan 7:llä,vaikka...) täytyisi rokottaa päivässä:

61535

Kertaakaan ei tähän mennessä ole koko kevään aikana päästy lähellekään tuota tulosta. Uskallan väittää, viitaten jo tässä triidissä esitettyihin bongauksiin*) päivittäisistä rokotusmääristä Suomessa.

Quote
Suomeen jo nyt saapuneita koronarokotteita on jaettu alueille suhteessa alueen väestömäärään. Suomeen on arvioitu saapuvan pääsiäisviikolla yhteensä 283 000 rokoteannosta. Seuraavan viikon (viikon 14) määrän odotetaan olevan huomattavasti pienempi, 181 000 annosta.

Seuraavana viikkona tuleva pienempi määrä on suurinpiirtein se mitä parhaimmillaan on saatu päivässä rokotetuksi:

181000/7 on 25857

Helsingistä — mahdolliselta tulevalta liikkumisrajoitusten alueelta — tämä tieto:

Quote
Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen vastaa Iltalehdelle sähköpostitse, että koronarokotteiden ykkösannoksia annetaan Helsingissä jatkuvasti.

– Tehosteannokset alkavat syödä rokotteita vasta viikolla 15, sillä tehostusväli on 12 viikkoa.
(lihav. HJ)

Mutta hänkin sitten yhtyy kuoroon:

Quote
Lukkarinen myös sanoo, että rokotteita on saatavilla odotettua ja toivottua vähemmän.

Viikolla 15 THL arvio tulevan 228 000 annosta. Ja silloin Suomeen saapuneiden annosten kokonaismäärän olevan 1 772 000. Varmasti voi odottaa ja toivoa, että jo nyt olisi saapunut 5,5 miljoonaa annosta. Ja tästä 12 viikkoa eteenpäin olisi saapunut toinen mokoma. (Luultavasti toimittaja "pumppasi" Lukkariselta tuon lausunnon.)

***

Tuo "kuorokohtaus" mitä ilmeisemmin liittyy siihen "oopperaan", joka nyt on tehty rokotusten alueellista kohdenttamisesta:

STM:n johtaja Keinänen lupaili ministeriön ratkaisua rokotusten alueellisesta kohdentamisesta tällä viikolla

Miten tuossa tehdäänkään, konsensus näyttää vallitsevan siitä, että se ei ole nopea väline tartuntojen vähentämisessä. Toinen konsensus näyttää valltsevan siitä, ehdotetut alueellisesti painotetut liikkumisrajoitukset ovat. Nyt YLE on tavallaan etsinyt tai etsityttänyt niille myös kansan hyväksynnän.

Oma kantani? Ei sitä tuohon tarvita, eikä sitä varsinaisesti edes ole. Ainoa, mitä tulee mieleen, on vertaus purjehdukseen. Jos kovasti yrittää (kilpailussa) koko ajan muuttaa purjeidensa asentoa, kurssia ym. kun näkee toisten menevän edelle, se saattaa auttaa. Mutta voi myös vielä entisestään hidastaa menoa. Eli tasaisella, hermostumattomalla liikkeellä on puolensa.

Sitä vertausta tavallaan jatkaen, tuossa voi jonkinasteinen pettymys tulla kaikille:

- rokotusten mahdollinen uudelleen suuntaminen ei näy missään
- mutta jopa voi käydä niin, että (uudelleen suunnatut) liikkumisrajoitukset näkyvät huonosti. Luulen, että ravintoloiden sulkemiselta salaa odotettiin paljon enemmän. Liikkumisrajoituksilta odotetaan nyt paljon, ihan julkisesti. Tuntuu (taas!) enemmän tai vähemmän itsestään selvältä, että niiden täytyy purra.

Mutta kuinka siinä käy? Nyt on tietysti edelleen tilanne, että niitä ei ole ennen 12.04.21, ja vielä on mahdollista, ettei niitä oteta käyttöön. Vaikka kansa olisi siihen noinkin valmis, kuin YLE:n kyselyssä tuli esille. Mutta jos ne otetaan, niin kyllin "reikiä" ehdotuksessa on, että pettymys siinäkin asiassa on mahdollinen: vaikkapa ihan tottelevaiset lapset ja myös ihan pieni ryhmä kyselyssä esille tulleita tottelemattomia aikuisia. Joihin en tietysti itse kuulu, kaikki hyvät vallat paratkoot!  8) Mutta myös ne lukuisat "lailliset" poikkeukset: tragikoomista olisi, jos jatkossa löytyisi iso tartuntarypäs Helsingin joltain suositulta kuntopolulta. (Josta olisi kerrottu moneen kertaan kivana paikkana radiossa!)


PS. Tänään puolilta päivin ihan tottelevaisesti rokotettavaksi!  ;D

____________

*) varmemmaksi vakuudeksi: eilen rokotettiin +18 933 ihmistä.
« Last Edit: 30.03.21 - klo:12:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #448 on: 30.03.21 - klo:06:11 »
Äsken radiossa STM:n edustaja kertoi yhden syyn, miksi rokotusten uudelleen suuntaaminen vaikuttaisi hitaasti.

Se oli se, että Pfizer haluaa tiedon siitä, mihin rokotteet toimittaa, 3 viikkoa etukäteen.

Tuosta tietysti tuli minulle uusi tieto, että kaikkia rokotteita ei toimitetakaan aluksi Helsinkiin. Kuten kuvittelin olevan laita.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #449 on: 30.03.21 - klo:07:41 »
Jos Iltalehti halusi eilen suosia tuottaa vanhaa valitusvirttä, niin Ilta-Sanomat kertoo (tai vahvistaa) tänään tämän:

THL:n asiantuntijalta kaivattu ilouutinen: Suomeen tulossa jättierä korona­rokotteita – kuva näyttää valtavan käänteen

Quote
THL kertoo, että tällä viikolla Suomi saa 283 000 annosta. Määrän pitäisi nousta kuukauden päästä yli 400 000:n viikossa.

Siinä olevasta pylväsdiagrammista näkyy, että myös viikolla 14 Suomeen tuleva rokotemäärä on suurempi kuin mikään edellisinä viikkoina saatu (mustat pylväät)!

Vieläkö joku kehtaa väittää, ettei iltapäivälehtien välillä ole kilpailua!   ;D Kilpailevat siitäkin, kummalla on parempi totuus samasta asiasta.
« Last Edit: 30.03.21 - klo:12:38 by Heikki Jokipii »