Author Topic: COVID-19  (Read 192468 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #420 on: 22.03.21 - klo:05:11 »
Tästä  artikkelista:

HS:n tiedot: Hallitus pyrkii saamaan liikkumisrajoitukset ja maskipakon voimaan runsaan viikon kuluttua – asiasta säädetään erillislailla

Quote
Etenkin pääkaupunkiseudulla ja Turussa tartuntojen määrä on kasvanut huolestuttavasti, vaikka voimassa on useita rajoituksia. Esimerkiksi ravintolat ovat olleet suljettuina jo lähes kaksi viikkoa, mutta se on vain hidastanut jonkin verran tartuntojen lisääntymistä.

Onko se hidastanut? Täällä olevissa kuvissa on myös kaavio "Varmistetut tartunnat päivittäin". Eikä siinä kuvassa näy kyllä hidastumista (tai hidastuminen täytyy nähdä niin, että jostain sopivasta kohdasta jatkaa lineaarisesti, ja vertaa tähän skenaarioon). Eikä oikeastaan pitäisikään näkyä. Heti 8.3.21 kun ravintolat suljettiin, tapausmäärä kyllä putosi. Mutta se heijasti tilannetta, joka oli 1-2 viikkoa aiemmin (itämisaika). Oikeastaan vasta tällä viikolla voimme sanoa, oliko ravintoloiden kiinni laittamisella ja muilla "sulun" toimenpiteillä siihen vaikutusta. Mutta toimenpiteitä kun on valmisteltava pitkäjänteisesti, jo nyt valmistellaan päätöstä. Johon kuuluisi (ilmeisesti) tämäkin:

Quote
Lain kiirehtimistä perustellaan myös aikataululla. Ravintolat on mahdollista avata tietyin aukiolorajoituksin maanantaina 29. maaliskuuta, mutta sen hallitus ilmeisesti haluaa erillislailla estää.

Olisiko se niin, että päättäjiä alkaa vaivata koronaväsymys? Nyt ei enää jakseta yrittää luovia ratkaisuja? Kun kädessä on nyt se vasara tai leka, yritetään sillä vielä kerran? Isketään uudestaan ja uudestaan, pitkään. Kyllä sen täytyy lopulta tehota?

Mutta jos ravintolat olivat merkittäviä tartuntojen lähteitä (levittäjiä), tartuntojen määrän pitäisi tällä viikolla romahtaa. Nyt seuraamme silmä kovana, tapahtuuko niin.

Niin seuraa tietysti hallituskin. Ja sen vaihtoehtoiset johtopäätökset ilmeisesti asiassa ovat:

- romahti. Siispä ravintoloiden sulkemista pitää jatkaa.
- ei romahtanut. Siispä ravintoloiden sulkemista pitää jatkaa.

***

Mutta taitaa se naula olla jo pohjassa? Alustavat (Hesarin kautta esille tulleet) suunnitelmat vaikuttavat sellaisilta, että niissäkin on hyvin entisiä muistuttavia lisätoimenpiteitä.

Liikkumisrajoitukset? Mökilleen saisi mennä, ulkoilla mihin kellonaikaan tahansa. Kaupassakäynti:

Quote
Valmisteilla viime viikolla olleen luonnoksen mukaan välttämätön kaupassa käynti olisi mahdollista. Välttämättömäksi asioinniksi voitaisiin laskea ruokakaupoissa, apteekeissa ja huoltoasemilla käynnin lisäksi tarvittaessa myös muissa liikkeissä asiointi.

Maskipakko? Se tulisi ilmeisesti työpaikoille. Lisänä nykyisiin suosituksiin. Ulkona kävellessä se ei kuuluisi kansalaisen "univormuun".

Kaikkia vanhoja temppuja ei enää aiota käyttää:

Quote
Valmisteilla olevan luonnoksen mukaan liikkumista rajoitettaisiin korkeintaan kolmen viikon ajan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Turussa ja mahdollisesti näiden ympäryskunnissa.

Viime kevään kaltaisia tiesulkuja ei olisi tulossa.

Uuttamaata ei siis suljeta niinkuin viime keväänä tehtiin. Vaikka todella leijonanosa uusista tartunnoista on täällä.

Kun lisäksi kerrotaan, että kotirauhaankaan ei aiota kajota, minkäs tällekään teet:

Kotibileet häiritsivät viikon­loppuna naapureita ja työllistivät poliisia Itä-Uudellamaalla: ”Ravintola­meininkiä yksityis­asuntojen seassa”

Jos meteliä pidetään, niin sitten. Mutta aika voimaton poliisi on viruksen leviämistä vastaan. Se ei tiettävästi pidä tarttuessaan minkäänlaista ääntä.  ;D

Tuosta kaikesta puhutaan nyt kuitenkin "järeinä toimenpiteinä". Miksi?

No, tänään tai huomenna selviää tarkemmin, miten tuossa kaikessa on tapahtumassa. En kapinoi. Mutta varaan itselleni edelleen oikeuden jupinointiin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #421 on: 22.03.21 - klo:06:51 »
Ainakaan kahdesta tässä esitetystä niuhottavasta ohjeesta ei näillä näkymin täällä Uudellamaalla jatkossakaan tarvitse välittää:

Laitatko maskin leuan alle kauppareissulla? Niin ei pitäisi tehdä – testaa, käytätkö kasvomaskia oikein

Kun ravintolat eivät ole auki, eikä niissä niin muodoin käydä tupakallakaan. Kotona maskeja tuskin kukaan sentään käyttää.

***

Jos käytät maskia väärin, missä tapauksessa olet riski kanssaihmisillesi?

1. Tietysti silloin, jos sinulla on korona.
1.1. Jos sen tiedät, mene kotiin sieltä!
1.2. Et ole ihan varma, oletko parantunut tai äskettäin tartunnan saanut

2. Se voi olla oireeton.

Tautia juuri nyt jommalla kummalla tavalla sairastavista ei siis ole lukua. Mutta pienempi sen luvun täytyy olla kuin kaikki vuoden aikana virallisesti sairastuneet 71 643. Eli 1,3% väestöstä. Varmuuden vuoksi kutenkin 5,5 miljoonaa, tai ainakin aikuisväestö, n. 4,5 miljoonaa ovat velvollisia käyttämään maskeja oikein.

3. Olet saanut rokotuksen, mutta voit itse vielä tartuttaa.

Riskiä heidän osaltaan on todella vaikea arvioida. Mutta meiile pontevasti vakuutetaan, että sellainen on olemassa.

***

Tähän meitä jo henkisesti valmistellaan:

Britannian johtava epidemiologi varoittaa: Kasvomaskeja ja turvavälejä tarvitaan vielä useita vuosia
« Last Edit: 22.03.21 - klo:11:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #422 on: 22.03.21 - klo:12:38 »
Melkoisen osuva on Antero Mukan analyysi:

Rajoite­kriittisten mielenilmaus täytti vastuuttomuuden ja typeryydenkin tunnusmerkit – hallituksen on saatava korona­päätöksille laaja hyväksyntä

Tässä:

Quote
Tältä osin mielenilmaus täytti niin vastuuttomuuden kuin typeryydenkin tunnusmerkit. Yhtenä rykelmänä ilman turvavälejä liikkuneet ja seisoskelleet osanottajat vaaransivat paitsi itsensä myös lukuisten läheistensä ja muiden kanssaihmisten terveyden.

Rajoitekriittiset on uutiskuvien perusteella yleiskäsite kansalaisille, jotka vastustavat niin maskeja, rokotteita kuin kaikenlaisia muitakin koronan vastaisen taistelun keskeisiä työkaluja. Hyvin perustein heitä on jo keksitty kutsua ”kulkutautimyönteisiksi”.


Mutta myös pääsanomassaan, jota edustamaan  otan tänne ingressin:

Quote
Huonosti perustelluilla koronaratkaisuilla voidaan vahingossa edistää veneen keikuttajien perimmäistä tavoitetta, epäluottamuksen ruokkimista yhteiskuntaan, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.


Ja tämän:

Quote
Mielenilmaukseen osallistujien pyrkimyksiä ei myöskään pidä kuitata pelkästään vastuuttomana, tutkitun tiedon vastaisena haihatteluna.

Yli vuoden ajan jatkunut korona-aika eriasteisine rajoituksineen on koetellut suomalaisia monin eri tavoin. Koronatauti on vain yksi koettelemuksista, kun samaan aikaan terveyskriisin rinnalla on syntynyt myös sosiaalinen ja taloudellinen kriisi. Tuhannet ihmiset ovat menettäneet työpaikkansa, mielenterveysongelmien määrä on selkeässä kasvussa. Moni kysyy, kuinka pitkään tätä pitää vielä jaksaa.

Tätä taustaa vasten on luultavaa, että osa mielenosoittajien viestistä voi saada vastakaikua myös niin kutsuttujen tolkun ihmisten keskuudessa.


Itse uskaltaisin vaatia hallitukselta toimenpiteitä, jotka mahdollisimman vähän aiheuttaisivat noita tarkoittamattomia seurauksia. Luulisin, että vain tarttuvuutta vähentämään pyrkivällä  kansanterveydellisellä 'lekalla" niitä aiheutetaan.

Suomi on ilmeisesti yltämässä erääseen maailman parhaista tuloksista tartuntojen torjumisessa. Nyt jos koskaan pitäis muistaa tämä:

Det bästa är det godas värsta fiende.

***

Kyllä, saatan tuossa lopussa olla opettavaisempi kuin mihin minulla olisi varaa. Mutta kärsin. Olen ahdistunut.
« Last Edit: 22.03.21 - klo:12:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #423 on: 23.03.21 - klo:05:06 »
Kemijärven lisäksi myös Uudenmaan Pukkila haluaa muistuttaa olemassaolostaan.

Pukkilan ilmaantuvuusluku 800 on maamme korkeimpia, Joensuussa se on vain 22 – kävimme katsomassa, mikä voisi selittää eroa koronaluvuissa

Tuossa käytetään ilmantuvuuslukua, eikä tapausmääriä.

Quote
Pukkilassa on tällä hetkellä tosi kyseessä.

– Ilmaantuvuusluku huitelee tällä hetkellä kahdeksassasadassa. Onhan se ruma, kertoo Pukkilan kunnanjohtaja Juha Rehula.

Lukema on korkea jopa koronan kaltoin kohteleman Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sisällä, maakunnan ilmaantuvuusluvun ollessa 342,9.

Mutta katsotaanpa tapausmäärät.

Quote
Noin 1 800 asukkaan Pukkilan kunnanjohtajana Juha Rehula on toiminut vuoden 2020 alusta.

Viime vuoden lopussa väkiluku oli 1 829. Prosenteissa tuo ilmaantuvuusluku on 0,8%. Kunnassa on nyt siis noin 15 koronatartunnan saanutta.

Quote
Hän kohtaa nyt toistaiseksi isoimman haasteensa kunnanjohtajana.

– Kutsun tätä "Pukkilan toiseksi aalloksi".

Ensimmäinen aalto oli viisi viikkoa sitten Pukkilan koululta lähtenyt tartuntaketju, joka saatiin jäljitettyä tehokkaasti ja taltutettua rajoitustoimilla. Nyt korona on tullut takaisin Pukkilaan, täydellä raivolla. Tartuntaketju ei ole selvillä.

– Tällä hetkellä ollaan siinä tilanteessa, että kaikki mahdolliset toimenpiteet alkaa olla käytetty, Rehula kertoo.

Tarkistin THL:n koronakartasta, että kumulatiivinen tapausmäärä Pukkilassa on 53. Kuten tuossa "ensimmäisessä" aallossa", tässä toisessakin on varmaan Pukkilassa aika hyvät mahdollisuudet jäljittämiseen, vaikkei se vielä ole selvinnyt. Kyllä Rehulakin tämän ymmärtää:

Quote
– Samat luvut olisivat isoissa kaupungeissa virhemarginaalissa. Mittakaava on täällä niin erilainen.

Kaikki lopulta elelevät pienillä aluilla. En minä kyllä täällä itäisessä Helsingissäkään liikkuessani ole kauhusta kankeana tai katso epäluuloisesti kaikkia vastaantulijoita:

Raju muutos Helsingin koronailmaantuvuudessa – koillisen ja idän kaupunginosat erottuvat hurjimpina kartalla nyt

(Vanhahkot kartat, mutta tilanne varmaan nyt aika vastaava.)

Mutta minunlaisiani varten varmaan sitten ulkonaliikkumiskieltoja valmistellaankin.  8)

***

Siltä se nyt näyttää, ettei minulle seuraavaan 4 viikkoon niitä vastaantulijoita tule ainakaan kuppiloiden oviaukoissa. Jommalla kummalla perusteella hallitus on päättänyt ravintoloiden sulkemista jatkaa. Eduskunnalla on siihen vielä sanansa sanottavana.

Pukkilan harvat ravintolat ovat tietysti olleet kiinni myös edelliset 2 viikkoa, ja kolmas alkaa. Jos siellä (toistaiseksi selvittämättömät) tartuntaketjut ovat liittyneet ravintoloihin, nyt sen pitäisi Pukkilassa alkaa näkyä. Ja tilanteen helpottaa.

***

Hesarin tämä aamuinen pääkirjoitus oli Mukan linjoilla:

Koronaviruspandemian jatkuminen koettelee kansalaisten kärsivällisyyttä, ja siksi rajoituksia on pystyttävä perustelemaan entistä paremmin

Maksumuurin takana pääosin, lainaus paperiversiosta:

Quote
[..]Jos tiedettäisiin, voitaisiin kysyä, päästäisiinkö siihen kevyemmillä keinoilla. Vai halutaanko vain lyödä lekalla, koska lekasta tulee niin kova ääni?

Toistaiseksi mielenosoituksiin osallistuu pieni osa kansalaista, eikä mielenosoituksilla ole sympatiaa passiivistenkaan keskuudessa. [..]

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #424 on: 23.03.21 - klo:05:48 »
Mielenkiintoisesti asiantuntija-arvioissa on nyt hajontaa:

Milloin lisärajoituksiin on mentävä? Ylilääkäri odottaisi vielä viikon, professori aloittaisi jo

Lainaten tietysti siitä asiantuntijaa, jonka käsityksen kanssa jo etukäteen olen eniten samaa mieltä.  ;D

Quote
HUSIN infektioylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa, että kenelläkään ei ole etukäteen täsmällisen oikeaa vaihtoehtoa rajoitusten käyttöönoton aikatauluun.

”Vaikuttaisi siltä, että tartuntojen nousu on hieman laskenut Husin alueella. Tartunnat ovat nuorissa ikäryhmissä, käytännössä alle viisikymppisillä, joten nousu ei näy niin vahvasti sairaalahoidon tarpeessa”, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan pääkaupunkiseudun tartuntojen korkea taso muodostaa uhan, jos tartuntamäärä kasvaa. On iso riski, että nousu voi olla nopeaa. Se on nähty ensin marraskuussa ja alkuvuodesta virusmuunnoksen tultua.

”Arvioisin, että voisi katsoa tilannetta hetken aikaa ennen kuin mahdolliset uudet rajoitteet tulevat voimaan. Tarkoitan ainakin viikkoa, jolloin nähtäisiin, mihin tämä kääntyy. Yhtään tartunnat eivät saisi kääntyä nousuun”, Järvinen sanoo.


Paitsi, että jos ne ryppäät edelleen ovat lapsilla ja nuorilla, onko se kriteeri "ei yhtään" kuitenkaan järkevä? Mutta samaa mieltä hän on siinä, että vasta noin viikon sisällä näemme tähänastisten toimenpiteiden tehon. Niin tuon tulkitsen.

***

Saska Saarikoskella oli tänään hauska vertailu, "aikamatka":

Kun Sputnik oli vielä tekokuu eikä rokote

Anekdootti omasta aikamatkastani. Tuolloin 1950-luvulla mummuni pakotti meidät lapset kantamaan kaulassaan oikein pahanhajuista yrteistä ym. aineista tehtyä pussia. Jonka keinon hän oli oppinut 1920-luvulla espanjantautia vastaan. Ei auttanut  meitä 1950-luvulla, saatiin tuo influenssa. Teoreettisesti tuollainen pussi kyllä auttaisi muita muistamaan ja säilyttämään  turvavälit... jaa, ehkei, jos jokaisella olisi samanlainen? Mutta takuulla, ainakin mummuni reseptillä, se pitäisi kaikilla yllä kriisitietoisuutta8)
« Last Edit: 23.03.21 - klo:18:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #425 on: 24.03.21 - klo:05:56 »
Näin Eeva Ruotsalainen asian sanoi:

Quote
Ruotsalaisen mukaan maskipakko toisi lisää kriisitietoisuutta. Hän piti maskipakkoa hyvänä julkisen liikenteen tilanteen kannalta. Hän vertasi maskipakkoa turvavyöpakkoon ja tupakointikieltoon.

– Onhan meillä turvavyöpakko eli on jo olemassa kieltoja, joita ei voi valvoa, kuten tupakointikielto ja sitä silti noudatetaan.

– Maskin käytön lisäämisellä voidaan vähentää tautitartuntoja, hän sanoi.
(lihav. HJ)

Meillähän ei ole tupakointikieltoa. Meillä on kielto tupakoida (erilaisissa) yhteisissä tiloissa. Hyvinkin toisiaan muistuttavia asioita on tuo maski ja pyrkimys suojella ihmisiä passiiviselta tupakoinnilta. Myös siinä, että näyttö toimenpiteen tehosta on lopulta kummassakin aika heiveröinen.

Kummassakin näyttö siitä, että perusuhka on todellinen (korona tai tupakointi) on hyvin vahva. Mutta "valuuko" se perustelemaan kaikkia kieltoja tai määräyksiä?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #426 on: 24.03.21 - klo:06:07 »
Paitsi, että tässä keskustellaan lekasta, ja muista työkaluista...

Sanna Marin: Neuvottelut saatu päätökseen, kolme hallituspuolueiden eduskuntaryhmää kokoontuu vielä keskiviikkona käsittelemään liikkumisrajoituksia – Yle seurasi

Quote
Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen kertoo, että erityisesti nuorten aikuisten tartuntoja ja kontakteja pitäisi saada alas.

– Ongelma ovat 20–40-vuotiaat ihmiset näissä muutamissa isoissa kaupungeissa. Tästä on yksimielisyys, että tämän ryhmän kontakteja pitäisi pystyä vähentämään tarkkarajaisesti, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan ensin on syytä ensin selvittää, millaisissa sisätiloissa näitä tapahtuu. Sen jälkeen tarvitaan tarkkarajaista sääntelyä juuri näihin kontakteihin.

... niin "hauskasti" kontrolloitava ikäryhmä on nyt vaihtunut. Sellainen ryhmä viime keväänä olimme me, yli 70-vuotiaat. Kun liikkumiskiellolle hallituksen esityksessäkin on paljon poikkeuksia, Iltalehdessä tulkittiin asia näin rempseästi:

Näkökulma: Hallitus ei sano ääneen oikeaa syytä ulkonaliikkumiskiellolle: ”Seppo saa mennä mökille, mutta nuoret ja maahanmuuttajat – pois kaduilta maleksimasta!”

Quote
Keski-ikäinen kantasuomalainen saa edelleen liikkua rauhassa ulkona hallituksen ulkonaliikkumiskieltosuunnitelmista huolimatta, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.

Toisaalta, mitä tarkkarajaisemmaksi asia menee, sitä lähempänä olemme yhteiskuntaa, jossa sallittua ei ole enää se, mitä ei ole erikseen kielletty. Vaan kiellettyä on se, mitä ei  ole erikseen sallittu.  8)

***

Nyt on tämä viikko meneillään, jolloin sulkutilan vaikutukset sitten ilmenevät. Jos ilmenevät. Asiassahan on viiveen lisäksi muitakin vaikeuksia syy-yhteyksien päättelyssä. Eivät ne oikein näkyneet eilisen uusissa tapauksissa, joita oli 640. Sairaanhoidon tarve näyttää pysyvän melko vakaana.
« Last Edit: 24.03.21 - klo:06:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #427 on: 24.03.21 - klo:07:18 »
Yhä askelia eteenpäin:

Sputnik-rokote olikin vasta alku­lämmittelyä – näin toimii Venäjän kehittämä uusi mullistava teho­rokote, joka on jo tänään tarjolla Putinille

Quote
Uusi venäläisrokote kantaa nimeä KoviVak. Venäläistiedemiehet uskovat, että se tehoaa valmistustapansa ansiosta tehokkaasti kaikkiin mahdollisiin koronaviruksen uusiinkin muunnoksiin.


Ihmiskunta voittaa tämän sodan. Me olemme nyt kaikki liittoutuneiden puolella.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #428 on: 24.03.21 - klo:12:15 »
Tässä lausunnossa se oikeastaan rivien välissä myönnetään:

Quote
Ylen aamun haastattelussa asiaa kommentoi myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Hänkin pitää rajoitusten tiukentamista perusteltuna.

Mäkijärvi arvioi, että nykyisillä rajoituksilla tartuntamäärät taittuvat pikku hiljaa, mutta pysyvät pitkään korkealla. Uudet rajoitukset toisivat hänen arvionsa mukaan myös tartuntamäärät alas nopeammin.
(lihav. HJ)

Nimittäin se, että nykyiset rajoitukset eivät purreet juuri lainkaan. Kun kaikki ravintolat suljettiin, tartuntamäärien olisi tähän mennessä pitänyt romahtaa. Mutta ne vähenivät oikeastaan hyvin vähän, jos lainkaan Edellispäivänä +640, eilen +803. Seuraamme tietysti koko viikon kehitystä: siinä olisi kertakaikkian pakko näkyä pudotus. Jos jotain vaikutusta oli.

Mutta hänkin näkee ilmeisesti asian näin:

Niin seuraa tietysti hallituskin. Ja sen vaihtoehtoiset johtopäätökset ilmeisesti asiassa ovat:

- romahti. Siispä ravintoloiden sulkemista pitää jatkaa.
- ei romahtanut. Siispä ravintoloiden sulkemista pitää jatkaa.

Nyt sitten on todella mielenkiintoista seurata, mitenkä mahdolliset uudet rajoitukset purevat. Nyt jo tiedetään, että niihin jätetään tavattomasti erivapauksia ja poikkeuksia. Niistä sitten etsimään selityksiä, jos tartuntamäärät eivät senkään jälkeen romahda.

Toisaalta se nyt suosii toimenpiteiden kannattajia, että viime keväänäkin tapaukset kääntyivät n. huhtikuun puolesta välistä laskuun. Silloin mukana on myös lisääntynyt kevään valo. Ja ultraviolettisäteily.
« Last Edit: 24.03.21 - klo:13:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #429 on: 24.03.21 - klo:14:37 »
Eikä tämäkään juuri päivitetty tieto tue niitä, jotka pitävät rajoitusten kiristämistä nyt täysin välttämättömänä:

Quote
Sairaala-hoidossa
295
Muutos eiliseen:
−7

Myös tehohoidossa olevien määrä väheni kahdella. Tosin myös kuolemantapausten määrä kasvoi kahdella.

Mutta eihän noinkaan pitänyt käydä. Villisti nousevien tartuntamäärien piti hetkessä tukkia sairaalat. 10 päivän muutos oli kyllä kasvua. Mutta ei siis johdonmukaista. No, tässäkin täytyy katsoa koko tämän viikon kehitys. Kyllä tuo on asiantuntijoiden myöntämäkin tosiasia: kun sairastuneista hyvin suuri osa nyt  on nuoria, ei sairaalahoidon tarve kasva samaa vauhtia kuin heidän lukumääränsä, suhteessakaan.

***

Poukkoilevaa tämäkin kehitys: se päivämäärä nyt 17.9.2021.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #430 on: 25.03.21 - klo:05:45 »
Jonkinnäköisinä ne liikkumisrajoitukset nyt tulevat kuin juna. Vertaus sopii silläkin tavalla, että hiukan ehkä hiukan eri raiteille. Mutta samalla ratapihalla ja juna ei pysähdy. Eilen julkaistusta:

Loppuvatko tehohoidon paikat kesken, auttaisiko liikkumisrajoitus? HUSin Tuominen: Uudellamaalla kuollut sadan päivän aikana koronaan 150 ihmistä ja se on liikaa

Quote
Reinikainen arvioi, että tehohoidon tarve kuitenkin kasvaa. Tartuntatilastot näkyvät tehohoidossa viiveellä. Oireet alkavat 2–5 päivän kuluttua tartunnan saamisesta. Vakavakin tautimuoto etenee hitaasti.

– Oireiden saamisesta menee kymmenisen päivää siihen, että potilas on tehohoidon tarpeessa.

Tuosta saamme toisen, tarkennetun arvion tarttumisen ja ilmenemisen aikavälistä. Tuohon ehkä lisää parisen päivää, ennenkuin potilas ehtii testiin. Julkikerrottu havainto on, että viikonloppuisin testeissä käydään harvemmin kuin arkena. Tämä näkyy myös tartuntakäyrässä, jossa on kerran viikossa selvä "kolo".''

Olennaisin kuitenkin on tuossa vankkumaton usko siihen, että suuret tartuntaluvut kohta, vaikkakin viiveellä, näkyvät tehohoidon tarpeessa. Sama on seuraavassa lausunnossa:

Suomen epidemiatilanne hämmentää nyt asiantuntijoitakin – Hallitukselle kysymys Ylellä: ”Onko tavoite saada nopeasti tapausmäärät alas?”

Quote
Aivelon mukaan ongelma on se, että ainakaan julkisuuteen asti ei ole selvää, mikä on valtionhallinnon tavoite epidemianhallinnan suhteen.

”Onko tavoite saada nopeasti tapausmäärät alas? Vai onko tavoite, että pysymme tässä ikään kuin tehohoidon äärirajoilla, niin että tällainen tilanne voi jatkua pitkäänkin? Se vaikuttaa siihen, miten välttämätöntä on saada erilaisia rajoituksia aikaan. Jos tapauksien halutaan laskevan nopeasti, me tarvitsemme tiukempia rajoituksia, se on selkeää”, hän totesi kysyttäessä liikkumisrajoitusten tarpeesta.

Kysymys on asetettu vähän "joko te olette lakannut hakkaamasta vaimoanne?" -tyyliin. Siinäkin usko siihen, että vain saamalla tapausmäärät alas, tehohoidon kapasiteetti turvataan.

Mutta jos tuollaiseen suoraan yhteyteen ei usko (ja on viitteita, ettei se nyt tapahtu ihan niin, koska valtaosa nyt sairastuneista on nuoria), hallituksella voisi periaatteessa olla (vähän toisin kuvattuna) jälkimmäinenkin tavoite. Nuoremmat ihmiset kärsikööt taudin läpi. "Mikä ei tapa, se vahvistaa". Eikä yhteiskuntaa haluttaisi sulkea tuon vuoksi.

Mutta ei, nyt ei sellaiseen hallituksen kantti tai halu riittänyt. Vaan nyt uskottiin noihin asiantuntijoihin, ja tässä junassa pysytään, ja näin matkaa jatkettiin:

Hallitus: nykyiset rajoitukset eivät riitä, esitysluonnos liikkumisrajoituksista julki – katso lista 12 poikkeuksesta, joilla kotoa saa poistua

Quote
Liikkumisrajoitukset koskisivat pääkaupunkiseutua ja Turkua. Lenkkeily olisi sallittua samassa taloudessa asuvien kesken tai enintään kahden muun henkilön kanssa. Lapsen tapaamisoikeus säilyisi rajoituksenkin aikana.

Tuohon liittyneissä useissa kommenteissa tuli heti ensimmäisenä esille:

Quote
Muista lähteistä (hesari) voi lukea, että rajoitusalueelta ei saisi poistua. Käytännössä Uusimaa suljetaan taas, mutta vieläkin tiukemmin, nyt ei pääse edes naapurikuntaan merenrantaan.

Erilaisten toimenpiteiden seurauksista voidaan nyt periaatteessa saada parempi kuva, koska tässä muodostuvat tällaiset vertailulueet:

- pääkaupunkiseutu ja Turku, liikkumistajoituksineen
- suurin osa muuta Suomea, jossa "sulkutila" jatkuu entisellään
- ne maakunnat, joissa oltiin epidemian perustasolla "sulkutilan" alkaessa, ja joissa rajoitukset olivat silloin lievempiä (mm. ravintoloita ei suljettu). Ei ole tullut tietoa, että rajoituksia näissä maakunnissa nyt aiottaisiin kiristää.

***

Kahdessa kohdassa Hesarin tämä aamuinen pääkirjoitus kiinnittää huomiota samaan asiaan kuin minäkin edellä (useassakin puheenvuorossa):

Päätös liikkumis­rajoituksista on hallitukselle aidosti vaikea

Quote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan liikkumisrajoitukset vähentäisivät sosiaalisia kontaktakteja neljänneksellä, mikä saattaisi antaa tarpeeksi aikaa siihen, että rokotukset pääsisivät vaikuttamaan.
(lihav. HJ)

Quote
Epäilijöiden mielestä pitäisi odottaa, jotta nähtäisiin aiemmin säädettyjen rajoitusten vaikutus. Toistaiseksi vaikutus on ollut melko vähäinen.
« Last Edit: 25.03.21 - klo:23:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #431 on: 25.03.21 - klo:05:57 »
On kartoitettu turkulaistenkin reaktioita ja näkemyksiä asiaan:

Liikkumisrajoituksiin ei nähdä tarvetta Turussa, käyttäytymistieteilijät pitävät pitkää poikkeuslistaa ongelmallisena: "Ajattelisi, että olisi ollut selkeämpikin keino"

Tuo on ehkä jotenkin uuttakin, että mielipidettä kysyttiin muiltakin kuin (tiukasti) terveydenhuollon asiantuntijoilta.

Quote
Terveyden edistämisen dosentti ja valtioneuvoston käyttäytymistieteellisen neuvonantajaryhmän jäsen Pilvikki Absetz miettii, olisiko ollut helpompaa tai järkevämpää antaa lista asioista, joita ei saa tehdä.

– Jos tässä halutaan saada nuorten tai muiden ryhmien massatapaamisen kuriin, ajattelisi, että siihen olisi ollut selkeämpikin keino.

Eilen Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen totesi, että ongelmana ovat tällä hetkellä 20–40-vuotiaiden kontaktit ja kokoontuminen suurissa kaupungeissa. Absetz uskoo, että hallituksen liikkumisrajoitus osuisi kuitenkin eniten juuri heihin, jotka ovat jo ennestään rajoittaneet kontaktejaan.

– Luulen, että he rajoittavat sitä omaa tekemistään, ja osa taas ei juurikaan.

Absetz sanoo, että suomalaiset ovat kuuliaista kansaa noudattamaan ohjeistuksia, mutta samalla odotamme, että annetut ohjeistukset ovat järkeviä ja perusteltuja. Sekä Absetz että Jallinoja kuitenkin peräänkuuluttavat rajoituksiin jonkinlaista tarkkuutta.

Siellä tuli kyllä lääkärinkin suusta tämä:

Quote
Tartuntautien ylilääkäri Esa Rintala Turusta näkee mahdollisissa uusissa rajoituksissa myös ongelmia.

– Jos tarpeettomasti kiristetään ja ihmiset kokevat sen epäoikeudenmukaiseksi, se voi lisätä vastarintaa ja kääntyä itseään vastaan.

Minä: kaiken kaikkiaan edessä on melkoinen yhteiskunnallinen koe ja kokemus. Tässä nyt sattuu asumaan sitten ihan "puuron silmässä", kohdealueella. Mutta se on väistämatöntä sattumaa kaikissa sodissa. Eihän viime sodassakaan hiljaisia pikkukaupunkeja ja maaseutua juurikaan pommitettu.

Katso seuraava.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #432 on: 25.03.21 - klo:06:00 »
Tarkistin THL:n koronakartasta, että kumulatiivinen tapausmäärä Pukkilassa on 53. Kuten tuossa "ensimmäisessä" aallossa", tässä toisessakin on varmaan Pukkilassa aika hyvät mahdollisuudet jäljittämiseen, vaikkei se vielä ole selvinnyt. Kyllä Rehulakin tämän ymmärtää:

Quote
– Samat luvut olisivat isoissa kaupungeissa virhemarginaalissa. Mittakaava on täällä niin erilainen.

Kaikki lopulta elelevät pienillä aluilla. En minä kyllä täällä itäisessä Helsingissäkään liikkuessani ole kauhusta kankeana tai katso epäluuloisesti kaikkia vastaantulijoita:

Raju muutos Helsingin koronailmaantuvuudessa – koillisen ja idän kaupunginosat erottuvat hurjimpina kartalla nyt

(Vanhahkot kartat, mutta tilanne varmaan nyt aika vastaava.)

Mutta minunlaisiani varten varmaan sitten ulkonaliikkumiskieltoja valmistellaankin.  8)

Juuri nyt tämän lähteen mukaan (1. kartta, hyvin tuore) asun sellaisella alueella. Puotilassa tartuntoja 100 000 asukasta kohti 14 päivän aikana 10.3. - 23.3.2021 oli 1067. Noin joka 100. vastaantulija... jaa, kyllä kai todetut tapaukset ymmärtävät pysyä kotonaan... joka 100. täällä asuva on potentiaalinen uhka. Ilmeisesti nyt Suomen vaarallisin paikka. Tapausmääränä 60.

Kun vastaavat luvut vielä edellisellä 2 viikon jaksolla 25.2.-9.3 olivat paljon paremmat (356, tapauksia 20), olisiko täällä mahdollisuutta (ja oikeutta) saada tietää, mitä on oikein tapahtunut? Onko täällä jokin erityinen rypäs, onko Puotilan tapauksia saatu jäljitettyä? Tämä luonnehdinta koskee varmaankin koko Helsinkiä (tai Suomea):

Quote
Koronavirusta leviää eniten nuorten keskuudessa. Suhteutettuna ikäryhmän kokoon, suurin tartuntoja saanut ikäryhmä on 0–29-vuotiaat. Myös muiden kuin suomen- ja ruotsinkielisten osuus korostuu koronatilastoissa. Hieman yli kolmannes tartunnan saaneista puhuu muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään.

Mutta kuinka juuri Puotilassa? Pukkilassa "1. aalto" pystyttiin jäljittämään, ja julkisuuteenkin annettiin siitä tieto. Pystytäänko Puotilassa, ja annetaanko meille siitä tieto, selitys.

Sen tiedän täälläkin tapahtuneeksi, että kaikki ravintolat on täälläkin tällä välillä suljettu. Tuossa meitä hyvin lähellä olevassa ostarissa ne ovat tuon jälkimmäisen 2 viikkoa olleet tiiviisti kiinni. Jonka tietäisimme tietysti muutenkin, mutta se on myös omin silmin ruoanhakumatkalla nähty.


PS. 26.03.21: Omalla tavallani niuhona annoin palautetta Ilta-Sanomien samaa asiaa koskevasta uutisesta tästä väitteesta:

Tässä ovat nyt Helsingin pahimmat korona­pesäkkeet, ilmaantuvuus­luku nousi uudelle tasolle – katso postinumero­alueittain

Quote
Ilmaantuvuusluvuissa on kuitenkin vain hieman kasvua verrattuna edelliseen kahden viikon tarkastusjaksoon.

Todeten, että sana "hieman" on Puotilan kohdalla tuskin osuva, jos luku on kolminkertaistunut. Ja toivoen tutkivaa journalismia: mitä Puotilassa on oikein tapahtunut?

Tietysti minulla on kaupunginosan asukkaana oma lehmä ojassa.
« Last Edit: 28.03.21 - klo:11:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #433 on: 25.03.21 - klo:07:03 »
Tässä Marinin spesifit perustelut:

Pääministeri Marin: Liikkumisrajoitukset ovat välttämättömiä, uhkana terveydenhuollon ylikuormitus

Quote
Pääministerin mukaan hallituksen näkemyksen taustalla on THL:n arvio epidemian tilanteesta. Myös STM, HUS ja TYKS ovat samoilla linjoilla siitä, että uusia rajoituksia tarvitaan.

Marin perusteli liikkumisrajoituksia sillä, että ne ovat hänen mukaansa ainut keino puuttua yksityisasunnoissa tapahtuvaan kokoontumiseen. Yksityisiin kokoontumisiin on hankala puuttua muilla keinoin.


Eli kotibileet estetään niin, ettei niihin voi julkisia katuja pitkin mennä.

Tässä kai se taustalaskelma tai -teoria:

Quote
THLn terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen arvioi A-studiossa, että HUSin nykyiset 400-500 päivittäisen tartunnan luvut tuplaantuisivat toukokuuhun mennessä, jos rajoitukset pidettäisi nykytasolla, eikä niitä tiukennettaisi.

Salmisen mukaan liikkumisrajoituksia on pidettävä voimassa ainakin kolme viikkoa, jotta epidemia saataisi hallintaan, eikä se pääsisi ryöpsähtämään.
[..]
Hänen mukaasa liikkumisrajoitukset ovat eri rajoitusten joukosta kaikkein vaikuttavimpia. Siksi THL on niitä suositellut.

– Tätä on tosi pitkään pohdittu. Millään muilla rajoituksilla ei saada samanlaista vaikutusta kuin liikkumisen rajoituksilla, Salminen sanoi.


Varmaankin noin. Tai niitä nyt täytyy kokeilla, kun ravintoloiden sulkemisella ei näyttäisi juuri vaikutusta olleen. Salminenkin äsken radiosta sanoi, että muuta keinoa ei ole.

Minunkin liikkumistani samalla rajoitetaan. Vaikka varmasti en ole vuosikymmeniin (kohta ehkä lähes puoleen vuosisataan) mihinkään kotibileisiin ollut matkalla. Jaa, nyt juksasin: pidinhän itse meillä kotona 50-vuotispäiväni 21 vuotta sitten.

***

Tarkoittamaton seuraus, Uudenmaan de facto sulkemisen ohella, voi olla se, että sääntöjen noudattamisessa aina säntillinen vanhempi väki tuomitsee itsensä taas samanlaiseen surkeaan yksinäisyyteen kuin viime kevään vapaaehtoisen vanhusten kotikaranteenin kohdalla usein tapahtui. Heillehän ei rokotustenkaan perusteella tuossa mitään armoa suoda. Eivät saisi tavata edes toinen toisiaan. — Vielä sitä amerikkalaista erikoislupaa ei heille ole annettu.
« Last Edit: 25.03.21 - klo:08:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #434 on: 25.03.21 - klo:12:33 »
Tästä uutisesta saamme tämän edellä kaivatun luvun.

Quote
STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki: Epidemian kasvu hieman hidastunut

Nyt todetaan runsaat 4500 koronatartuntaa viikossa. 13 500 ihmistä on asetettu karanteeniin. Tartuttavuutta kuvaava R-arvo on hieman laskenut, mutta on edelleen yli 1.


Kun kaikki oireelliset on nykyisin varmasti testattu, voimme pitää tuota lukua 13 500 arviona siitä, paljonko Suomessa on aktiivisia sairastajia.  Plus se arvio, että 2/3 sairastaa oireettomasti. Tai on siis sairastamatta. Eli n. 40 000 taudin kantajaa keskuudessamme. Noin 0,7% kansasta. Vaarallisia henkilöitä n. 27 000 — olettaen aika kohtuullisesti, että karanteenissa olevat myös lähes kaikki pysyvät siellä. Vaaralliset n. 0,5%.

Heidän takiaan nyt suljemme koko yhteiskunnan. Koska muuta keinoa ei ole.

Heidän pitäisi kantaa maskia. Mutta koska ei tiedetä, keitä he ovat, meidät kaikki määrätään siihen pukeutumaan.

Tästä: tänäänkin siis voidaan korkeintaan sanoa, että tartuntojen kasvu on hidastunut. Mutta odotettua romahdusta ei vieläkään näy jos uusia tapauksia oli +726.
« Last Edit: 25.03.21 - klo:13:52 by Heikki Jokipii »