Author Topic: COVID-19  (Read 192417 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #405 on: 19.03.21 - klo:05:33 »
Tämä asenne on jo syntynyt (YLE:n kestouutisesta):

Quote
18.3. klo 8.04 Yle selvitti, millainen maailma meitä mahdollisesti odottaa koronapandemian jälkeen

Yle kysyi eri alojen asiantuntijoilta, millaisessa maailmassa elämme mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa, kun koronapndemia hellittää. Asiantuntijat ennustavat, että koronakriisistä seurannut taantuma jää Suomessa todennäköisesti pelättyä pienemmäksi.

Työmarkkinoiden ennakoidaan toipuvan hitaasti pandemiatilanteen kohentuessa. Työllisyysaste nousee keskimäärin 73,2 prosenttiin vuonna 2023, mikä ylittää esimerkiksi vuoden 2019 keskimääräisen työllisyysasteen 72,6 prosenttia.

Yle teetti myös laajan kyselytutkimuksen. Suomalaisten pelot ja haaveet 2020 kyselytutkimuksesta selvisi, että nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen luottavaisemmin kuin muut väestöryhmät, vaikka koronapandemia on mullistanut erityisesti monen nuoren arjen.

Voit lukea Ylen selvityksen täältä:

Mitä tapahtuu koronan jälkeen? Kysyimme asiantuntijoilta ja toivo heräsi – MIT:n tutkija: Vaatimusten kasvusta ei kannata ahdistua, luovuus korostuu

Ei jumal.. ei perk.. ei ihmiskunta tule alistumaan koronan tahtoon! Vaan se selättää koronan. Ja jatkaa niinkuin se itse päättää!

Ei tarvitse alistua. Ei saa alistua!

Ihan kauhea ei tuo linkattu pohdiskelu ole, mutta ... no, tämänhän jo sanoin:

Minä en jakaisi tätä euforiaa:

Pandemia teki ison työn valtion puolesta pakottamalla virkamiehet etätöihin – “Tällaista kokeilua ei olisi koskaan voitu tehdä”

Kun työelämässä ollessani kieltäydyin tuomasta töitä kotiin. Tuossa samalla yritetään nielaista virkamiesten vapaa-aika ja vapaus. Kyllä, kaikenlaisia keinoja voi ja pitää käyttää. Mutta se, mikä on joskus pakko, ei ole aina paras mahdollisuus.

Luulisin, että olisi hyvä tyytyä siihen, että tästedes siirrytään etäkokokouksiin. Mutta muutoin, heti kun rokotustilanne sen sallii, takaisin ihan entiseen!

Eli inhoan sitä, miten mediassa (tai muuten) välttämättömyydestä yritetään tehdä hyve. Tai ilon aihe, jos se ei selvästikään sitä ole.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #406 on: 19.03.21 - klo:05:36 »
Hyvin hillitysti on nyt jälkeenpäin kommentoitu niiden monien Euroopan maiden ratkaisuja, kun nyt lopulllisesti osoittautui, että paniikkireaktioon ei ollut minkäänlaista perustetta:

"EMA:n päätös lisää luottamusta" – Suomessa kiitellään Astra Zeneca -selvitystä

Quote
Toistakymmentä EU-maata keskeytti varotoimenpiteenä koronarokotukset Astra Zenecan rokotteella. Suomi ei ollut mukana.

Suomessa kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltonen arvioi STT:lle EMA:n linjauksen jälkeen, että keskeytykset voivat hieman viivästyttää rokotuksia.

– Kyllä tämä hieman viivästyttää rokotuksia niissä maissa, jossa rokote on ollut tauolla. Mutta hyvä, että asia on selvitetty nyt näin hyvin, eikä syytä olla käyttämättä rokotetta ole.

Ilmaisee Ronald Baileykin itsensä hillitysti:

Oxford-AstraZeneca COVID-19 Vaccine's Benefits Far Outweigh Risks, Say E.U. Regulators

Mutta toteaa kuitenkin:

Quote
The precautionary principle kills again.
[..]
In his brilliant essay, "What is Seen and What is Unseen," the 19th century economist Frederic Bastiat pointed out that the favorable "seen" effects of any policy often produce many disastrous "unseen" consequences. Bastiat urges us "not to judge things solely by what is seen, but rather by what is not seen." Unfortunately, politicians in 16 European countries focused on the few "seen" blood clots while ignoring the "unseen" thousands of COVID-19 hospitalizations and deaths that timely vaccination could have averted.

Vaikea on sanoa, mikä tämän episodin merkitys oli. Mutta kyllä nämä 16 maata mokasivat. Mutta erityisesti mokaavat nämä maat, jotka vielä nyt jatkavat erehdystään (YLE:n kestouutisesta):

Quote
Ainakin Ranska, Italia, Espanja, Saksa, Latvia, Liettua, Slovenia ja Bulgaria ovat ilmoittaneet jatkavansa kansalaistensa rokottamista Astra Zenecan koronarokotteella huomisesta lähtien.

Maat ilmoittivat asiasta sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto (EMA) linjasi, että rokote on turvallinen ja tehokas. EMA:n mukaan rokotteella ei ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

Ruotsi ja Norja sen sijaan ilmoittivat jatkavansa taukoa Astra Zenecan rokotusten antamisessa.

Suomi toimi tämän eurooppalaisen hysterian keskellä hienosti. Meidän asiantuntijamme osasivat nähdä luvuista jo ennen tuota EMA:n selvitystä, että mitään syytä tuohon hermostumiseen ei ollut. Eivätkä poliitikotkaan meillä tarttuneet asiaan.


PS. 20.03.21: Se hysteria oli uutta tarttuvampaa lajia. Suomi ei (täysin) säästynytkään. Varovaisuusperiaatteelle ei ollut vielä syntynyt täyttä vastustuskykyä. Ja tämä tuli Hesariin hiukan liian myöhään:

Koronainfektio aiheuttaa veritulppia

Quote
Itse asiassa onkin mielenkiintoista selvittää, kuinka monta koronaviruksen aiheuttamaa veritulppaa ehtiikään syntyä niissä maissa sinä aikana, kun rokotteen turvallisuutta pohditaan ja rokotukset keskeytetään.

Timo Strandberg

sisätautilääkäri, Helsinki


Ja niin saatiin tuosta Suomeenkin ainakin viikoksi täysin turha hässäkkä.  Varattuja rokotusvuorojakin perutaan — ja näin rokottajan toimesta! Kertoivat iltapäivälehdet.

21.03.21: Ehkä tämä hälventää tuon hässäkän:

WSJ: Kaksi tutkijaryhmää havaitsi yhteyden AstraZenecan rokotteen ja aivo­laskimo­tukosten välillä – ”Vain hyvin harvoille ihmisille syntyy tämä komplikaatio”
Kaksi tutkijaryhmää tuli samaan tulokseen, ja sen perusteella voidaan tunnistaa ja hoitaa ne, joita aivolaskimotukos uhkaa.


Ja THL vakuuttaa, ettei se meillä hidasta rokotustahtia.
« Last Edit: 21.03.21 - klo:07:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #407 on: 19.03.21 - klo:05:40 »
Eräs asia minua tässä vaivaa:

Suomi pysynee "sulkutilassa" ensi viikon jälkeenkin – katso 3 kohtaa, miten koronarajoitukset todennäköisesti jatkuva

Quote
Todettujen tartuntojen määrä on viime viikkoina ollut korkeampi kuin missään vaiheessa epidemian aikana. Testeihin hakeudutaan koko ajan enemmän ja niistä lähes 4 prosenttia tuo positiivisen koronatuloksen.

Tämä kertoo, että epidemia todella jyllää. Jo tehtyjen rajoitusten arvioidaan "jollain tavalla" jarruttaneen epidemiaa, mutta ei vielä tarpeeksi.

Quote
Eduskunta kehottaa tulevassa lainsäädännössä kolmen viikon sulkujakson jälkeen valtioneuvostoa harkitsemaan mahdollisuutta rajata alueellista soveltamisalaa maakuntatasoa hienosyisemmin.

Tartuntatilanne ei ole kuitenkaan parantunut, se on heikentynyt. Todennäköisesti sulku jatkuisi nykytavalla eli perustuslain 23 pykälän nojalla.

Nyt kaikki tietävät ja myöntävät, että taudin itämisaika on noin 2 viikkoa.

Mutta on vasta näin:

Quote
Suomi on elänyt puolitoista viikkoa "sulkutilassa".

Mutta tätä päätöstä siis jo valmistellaan:

Quote
Viimeistään ensi viikolla hallituksen on päätettävä, mitä 28. maaliskuuta jälkeen tapahtuu: kevenevätkö, jatkuvatko, muuttuvatko vai kiristyvätkö rajoitukset.

Vaikka siis vasta ensi viikolla on arvioitavissa, mitkä olivat "sulkutilan" vaikutukset. Siinä, mitä "viime viikkoina" on tapahtunut, ne eivät vielä näy. Ei edes voida oikeastaan arvioda sitäkään, että  se olisi  "jollain tavalla" jarruttanut epidemiaa. Mutta tuon lauseen jatkossa "... mutta ei vielä tarpeeksi" kerrotaan, että se uskotaan tiedettävän: tämä on se keino!

Vaikka varsinkaan tuohon hienosyisempään ratkaisuun tuskin käytössä oleva data antaa perusteluja. Ainakaan nyt, antaako ensi viikollakaan?

Tuossa em. rokoteasiassa Suomi vältti astumasta "varovaisuusperiaatteen" ansaan. Mutta näissä rajoituksissa se luultavasti niin tekee. Ja varmuuden vuoksi niitä jatketaan, vaikkei niiden vaikutuksista oikein näyttöä olisikaan.

***

Otetaan esille vaikka tämä havainto, ja nimenomaan koronan "hot spotista", Uudeltamaalta, pääkaupunkieudulta:

Korkeat vieraskielisten koronaluvut nousseet entistä suuremmiksi – "Meillä on ollut nuorempia maahanmuuttajataustaisia tehohoidossa"

Quote
Ulkomaalaistaustaisten osuus pääkaupunkiseudun koronavirustartunnoissa on ollut korkea jo pitkään, mutta parin viime viikon aikana se on kasvanut entisestään. Taustalla on monia syitä, joista osa on rakenteellisia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella vieraskielisten eli muiden kuin suomen- ja ruotsinkielisten osuus koronatartunnoista on ollut syksystä lähtien suunnilleen kolmannes, kertoo Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen. Viimeisen viikon aikana se on otantojen perusteella noussut 40–50 prosenttiin.

– Vaikuttaisi ehkä siltä, että kantaväestön tartunnat olisivat vähän nopeammin tasaantumassa kuin vieraskielisten. Siellä nousu on jatkunut voimakkaampana kuin suomen- ja ruotsinkielisillä, Järvinen kertoo.

Helsingissä vieraskielisten osuus tartunnoista nousi viime viikolla 39 prosenttiin, ja Vantaalla se on ollut alkuvuonna 45–50 prosenttia. Helsingissä vieraskielisten osuus koko väestöstä on noin 16,5 prosenttia ja Vantaalla noin 21 prosenttia, joten ulkomaalaistaustaiset ovat yliedustettuina tartunnoissa.

Kun tuo uutinen oli päivätty 16.3.21, ei senkään "viimeisessä viikossa" vielä sulkutila näy. Mutta näkyisikö sulkutilan jatkaminen? Kun Vantaan (Helsingin) kahvilat ja pubit pidetään kiinni, niin kyllä se lopulta puree?

Keskiviikon muutos tartunnoissa oli alueella "Helsinki ja Uusimaa" +459. Kun se koko maassa oli +804.

***

Vapaavuori on tietoinen viiveestä:

Vapaavuori: Seuraavat päivät näyttävät, ovatko sulkutoimet olleet riittäviä

Quote
”Aikaisemmista kokemuksista olemme oppineet, että menee 10–14 päivää, ennen kuin tiukentuneiden rajoitusten vaikutus alkaa näkyä”, Vapaavuori sanoo.

”Lähipäivät kertovat meille sen, ovatko sulkutoimenpiteet olleet riittävän tehokkaita sen aikaansaamiseksi, että tartuntamäärät lähtisivät laskuun.”

Vapaavuoren mukaan on olennaista katsoa vielä ”rauhassa muutama päivä”, miten rajoitukset alkavat vaikuttaa.


Mutta jakaa ilmeisesti sen konsensuksen, että elleivät olleet, rajoituksia tulee samanlaisina entisestään kiristää. Eikä kyseenalaista mitenkään niiden kohdentumista. — Kaikki tietävät, että pelätyt elefantit pysyvät poissa Esplanaadilta sormia napsuttamalla. Jos niitä kuitenkin havaitaan, on napsuteltava enemmän! 8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #408 on: 19.03.21 - klo:07:21 »
Salminen vähän lipsuu "luterilaisuudestaan" (vrt. edellä 15.03.21):

Mika Salmiselta vahva vetoomus: Noudattakaa koronarajoituksia – muuten kesän vapaus voi jäädä haaveeksi

Eli armo täytyy kuitenkin ansaita:

Quote
Viime kesältä jäi esimerkkejä maailmalta kyseisestä tilanteesta.

– Näimme muutamasta maasta viime vuonna, että kun kesään mentiin todella korkeista luvuista, niin kesä vaikutti, mutta jäätiin aika korkeille tapaustasoille.

– Jos ajattelemme niin, että kesällä voisimme olla vapaammin ja olisi vähän helpompaa, vetoaisin kaikkiin, että yrittää jaksaa päivä kerrallaan toukokuulle asti. Sitten pitäisi tulla vetoapua kesästä, Salminen vakuutti.

Tuota kiistämättä, mikään maa ei mennyt viime kesään korkean rokottekattavuuden luvuilla.
« Last Edit: 20.03.21 - klo:14:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #409 on: 19.03.21 - klo:09:04 »
Iltalehti tulkitseekin asioiden nykytilan näin:

Näkökulma: Hallituksen radikaali käänne: luottaa Pfizerin juhannuslahjaan, eikä halua kansaa jakavia liikkumisrajoituksia

Quote
Yhtäkkiä tilanne näyttää siltä, että kaikille rokotettaville 4,2 miljoonalle suomalaisaikuiselle pystytään antamaan ensimmäinen annos juhannukseen mennessä, kirjoittaa politiikan toimittaja Lauri Nurmi.
[..]
Kesäkuun loppuun mennessä olisi kokonaan rokotettu (kahdella annoksella) yli pari miljoonaa suomalaista, ja loputkin aikuiset saisivat tehosteannoksensa heinä-syyskuussa.


Paperilehdessä oli tämä kuvatekstissäkin (kuvassa rokotuspaikkana toimiva teltta!):

Quote
Lisää ihmisiä tarvitaan välittömästi siihen, että rokotusten ajanvarauksessa on riittävästi työntekijöitä ja että rokotukset tapahtuvat kaikkialla täydella teholla myös lauantaisin ja sunnuntaisin.
(lihav. HJ)

Mielestäni on edellä osoitettu, että tämä ei ole totta:

Quote
Viime viikolla pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi, että viikonloppuisin rokotteita ei ole juurikaan annettu, koska ei ole ollut annoksia pistettäväksi.


Mutta tulkitaan niin, että hänelle on noin kerrottu. Eikä hän muilta kiireiltään ole ehtinyt Ilmoitettuja määriä tarkistaa  :D Siten kuin me täällä olemme.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #410 on: 19.03.21 - klo:14:26 »
Amerikassa tauti on levinnyt villimmin kuin Suomeesa. Tässä Baileyltä tällaisia tietoja:

How Far Are We From COVID-19 Herd Immunity?

Quote
The results of these recent serological surveys suggest that undetected infections are twice as high as diagnosed cases. Since some 30 million cases have been diagnosed, the serological surveys suggest that 90 million Americans have actually been infected with the virus so far. This infection rate is close to the 98 million estimate made by data scientist Youyang Gu in his path to normality projections.

Mutta siten kun hän ryhtyy arvioimaan tätä...

Quote
So assuming herd immunity kicks in when 230 million Americans (70 percent) are either vaccinated or have been infected and recovered, how far are we from that goal? Let's just do a very rough and optimistic calculation by assuming significant immunity among the 74 million Americans who have already gotten at least one dose of vaccine, plus the infection number of 90 million. That adds up to 164 million people who currently have antibodies against the virus, which is about 70 percent of the way toward the goal of 230 million people.

... hän tosiaankin laskee nuo määrät yhteen.

Jos tuhon rinnalle ottaa tämän pätkän Iltalehdestä...

Quote
Kesäkuun loppuun mennessä olisi kokonaan rokotettu (kahdella annoksella) yli pari miljoonaa suomalaista, ja loputkin aikuiset saisivat tehosteannoksensa heinä-syyskuussa.

Vähitellen hallituksen olisi aika julkistaa exit-strategia.

Virkamiehet ovat ihmetelleet, missä viipyvät askelmerkit ulos koronakriisistä. Britanniassa ja Ruotsissa laadittuja exit-suunnitelmia on luettu Suomen ministeriöissä.

Parasta lääkettä koronaväsymykseen on viesti siitä, että hetken jaksamalla kaikki saavat yhteisen palkinnon ja valoisan juhannuksen.

... niin kysyä voi, mitä jaksamista tässä enää kansalta vaaditaan? Eli tarvitaan? Eikö palkinto tule jaksamattakin? Jos nyt joku kapinoi, ei noudata rajoituksia ja saa koronan, hän omalta osaltaan vain lisää laumaimmuniteettia (parannuttuaan).

Ei, en kehota kapinaan. Tässä vain funtsailen.

Samalla tavalla arvioiden meillä ei nyt olisi sairastuneista paljon apua tuohon. 70 000 kerrottuna kolmella olisi vasta 210 000. Ja tuplasti sen verran luvataan huhtikuun alusta rokottaa viikossa.

Mutta ei niistä sairastaneista laumaimmuniteettin kannalta haittaakaan olisi.

Jos niitä nyt lähitulevaisuudessa tulee paljon lisää, niin muita haittoja pysty kyllä kuvittelemaan. Mutta olisivatko ne ylivoimaisia tai sellaisia, että ne oikeuttavat entistä tiukemmat rajoitukset tällä välillä, ennen juhannusta?

Nyt jos rajoituksia päätetään jatkaa, tai vaikka kiristää, siinä vanhemmassa päässä voi olla jo rokotettuja, jotka — varjelkoon! — haluaisivat käydä vaikkapa ravintolassa jo ennen juhannusta. Mutta eivät voi, kun ei voi kukaan muukaan. Ja tietyllä todennäköisyydellä joku heistä kuolee ennen juhannusta!

***

Nyt en löydä valtakunnallista mutta Espoon sairastuneiden ikäjakauma viimeisen 4 viikon aikana oli tämä:

Quote
Tartunnan saaneiden ikäjakauma viimeisen neljän viikon aikana:
alle 18-vuotiaat 24,5 %
18–34-vuotiaat 32 %
35–54-vuotiaat 32,5 %
55 vuotta täyttäneet 11 %


Melkein koko riskiryhmä kuuluu käytännössä tuohon viimeiseen 11 prosenttiin. Kun se on rokotettu, se aika epätodennäköisesti tarvitsee sairaalahoitoa. Kaikki nuo muut ryhmät aika epätodennäköisesti ovat tarvineet sairaanhoitoa nytkään.

Löytyi se valtakunnallinenkin arvio (VNK):

Viikolla 10 jälleen runsaasti uusia koronavirustapauksia

Quote
Tartuntoja todetaan edelleen eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Viikolla 11 noin 81 % kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotiailla ja lähes puolet alle 30-vuotiailla. Alle 10-vuotiaiden osuus tapauksista oli noin 11 % ja 10-19-vuotiaiden osuus noin 14 %.


Riskiryhmiin kuuluvia siis korkeintaan 19%. Luultavasti paljon sen alle.*) Ja luultavasti se osuus hyvin pian radikaalisti vähenee, kun melkeinpä kaikki he ovat saaneet vähintään 1 rokotuksen jo vappuun mennessä.

Tässä sitten näitä muita haittoja:

Quote
Erikoissairaanhoidon ja tehohoidon tarve lisääntyneet nopeasti

Viimeisten parin viikon aikana erikoissairaanhoidon tarve on kasvanut huomattavasti, ja etenkin viime päivinä myös tehohoidon tarve on lisääntynyt nopeasti. Sairaalahoidossa oli 17.3. kaikkiaan 278 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 79, erikoissairaanhoidossa 143 ja teho-osastoilla 56 potilasta.


Onko tuo ylivoimaista? Kun tuon tarpeen voi ennustaa radikaalisti lähitulevaisuudessa myös vähenevän? Eikö hoitohenkilökunnalle voi ja uskalla sanoa, että "hetken jaksamalla kaikki saavat yhteisen palkinnon ja valoisan juhannuksen"? Heille kun maksetaan palkkaakin, koko ajan. Systeemihän ei ole mitenkään romahtamassa, sairaaloiden johtohenkilöiden mukaan: vielä enempäänkin tarvittaessa pystytään.

Niin, ja miten nopeasti sairaalahoidon tarve on lisääntynyt? YLE:n laskurisivulla oli myös tieto, että sairaalahoidossa olevien määrä oli 10 viimeisen päivän aikana lisääntynyt 15 hengellä.

Siellä sivulla olin. Enkö katsonut muuta? Kyllä katsoin. KESÄ! Se päivämäärä on 17.8.2021.

_______

*) yritin tuossa turhaa vaivaa nähden haarukoida. Olisin sen tiedon saanut suoraan täältä:

Puolet koronatartunnoista alle 30-vuotiailla, THL selvittänyt vieraskielisten suurta osuutta tartunnan saaneissa

Quote
Uusista tartunnoista noin neljännes todetaan alle 20-vuotiailla. Yli 70-vuotiaiden osuus uusista tartunnoista on noin neljän prosentin luokkaa.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 21.03.21 - klo:11:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #411 on: 19.03.21 - klo:15:07 »
Tämä juttu kuulosti hullulta radiosta kuultuna:

Näin rokotteista tuli suurvaltapolitiikan väline – USA lupaa miljardi annosta Aasian köyhille, Kiinan ja Venäjän rokotteet suosittuja kehittyvissä maissa

Tuntui, että vain päiviteltiin tai paheksuttiin tuota toimintaa. Vaikka pitäisi olla yksi hailee, mikä noiden suurvaltojen motivaatio on, jos ne kuitenkin reaalisesti tekevät hyvää. Ja nopeuttavat sitä prosessia, jossa YK/WHO on nyt hidas. EU myös, kehitysmaiden suuntaan. Vaikka vähän onkin asiaa rahoittanut.

Vaikkapa se Afrikka on yhä Bloombergin kartassa pääosin harmaana (so. rokotuksia ei aloitettu).

Tekstinä tuo YLE:n juttu on hiukan ymmärrettävämpi.
« Last Edit: 19.03.21 - klo:17:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #412 on: 20.03.21 - klo:05:10 »
Nyt avatussa keskustelussa rokotusten uudelleen suuntaamisesta tulee esille kaksi tavoitetta, joita rokototuksilla tavoitellaan:

- yksilöiden suojaaminen
- epidemian leviämisen hillitseminen

Ajetaanko siinä nyt "yht'aikaa kahta jänistä"? Tässä:

Rokotteet jakautuvat tasan, mutta korona epätasaisesti – Näin tartunnat painottuvat Suomessa

Quote
Suomessa pohditaan nyt rokotusjärjestyksen painottamista koronan ilmaantuvuuden mukaan.

Uudelleen suuntaamisessa tietysti suosittaisiin Uuttamaata ja Varsinais-Suomea, joilla alueilla ilmaantuvuus on ylivoimaisen korkea. Mutta kenelle ne rokotukset täällä annettaisiin? Liikkuvaisille nuorille?

Quote
Nuorten osuus uusissa tartunnoissa on noussut viime aikoina korkeaksi.

Tällä viikolla lähes puolet uusista tartunnoista tavattiin alle 30-vuotiailla. Alle 20-vuotiaiden osuus on melkein neljännes kaikista ja alle kymmenvuotiaidenkin osuus yli 10 prosenttia.

Yli 70-vuotiaiden osuus uusista tartunnoista on sen sijaan enää noin neljän prosentin luokkaa.

Vai sitten juuri noilla alueilla asuville riskiryhmään kuuluville? 70 vuotta täyttäneiden rokotukset ovat muutoinkin kyllä jo vahvassa vauhdissa. Laajentaen sitä ehkä 60 tai 50 täyttäneisiin? Mutta siinäkään ei luultavasti saavutettaisi sitä vaikutusta, että tartunnat vähenisivät.

Johdonmukaisena linjallani, että ykköstehtävä on haavoittuvien ryhmien suojaaminen, sellainen kannanotto noita suunnitelmia vastaan, että (odotettavissa olevaan aluepoliittiseen) riitelyyn asiasta ei nyt kannattaisi paukkuja laittaa. Jo sovitussa rokotusjärjestyksessä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen haavoittuva väestö saa kyllä kohtuullisessa ajassa rokotussuojansa. Myös esim. iäkkäämmät maahanmuuttajat.

Mutta olisiko niin, että kun lääkintäväki on nyt vuoden tuijottanut sitä ilmaantuvuuslukua, se ei enää saa siitä katsettaan irti.

***

Tosin näinkin on asiaa perusteltu:

HS:n laskelma: rokotusten keskittäminen pahoille epidemia-alueille THL:n kaavan mukaan toisi lisää rokotteita neljään sairaan­hoitopiiriin

Quote
Rokotusasiantuntijaryhmä esitti torstaina rokotusten painottamista alueellisen epidemiatilanteen perusteella. Nopeampi rokottaminen pahemmilla tautialueilla voisi vähentää sairaalahoidon tarvetta koko maassa viidenneksellä.


Mutta tuohon löytyy kyllä vastaväite: nopeampi rokottaminen ihan miten tahansa tekisi luultavasti saman. Plus se, että kuvitellaanko, että poliittinen päätös asiasta saataisiin — nopeasti?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #413 on: 20.03.21 - klo:06:38 »
Ettei täällä puolustettaisi ainoastaan juopottelevan (ja syöpöttelevän) luokan oikeuksia, lainattakoon tämä Hesarissa tänään esitetty mielipide kokonaisuudessaan:

Rokotustodistuksen saaneet voisi jo päästää uimahalliin

Quote
PITKITTYVÄT koronasulut tarvitsevat rinnalleen jo avauksia. Ne mahdollistavat palautumisen ja laskevat ennenaikaisten kuolemien riskiä.

Uimahallit tulisi avata rokotetuille riski- ja erityisryhmille. Kävijämäärät eivät nousisi suuriksi, kun sisäänpääsyyn vaaditaan rokotustodistus. Turvallisuus olisi taattu. Kaupungilta ja aluehallintovirastolta pitäisi löytyä nopeasti oikea tahtotila.

Olavi Lyly

Helsinki

Tietysti vielä selventäen, että monin tavoin voi tuosta olla samaa mieltä. Ja että tulee heti mieleen mahdollisuuksia laajentaa tuollaisia käytäntöjä. Olettaen, että kaupunki ym. ottavat tuosta onkeensa. Myös muut liikuntapaikat. Kirjastoa saisi todistuksella vapaasti käyttää.

Minä ja vaimoni huomasimme ennen koronaa, että ikä olisi riittänyt oikeuttamaan lähistöllä sijaitsevan vanhojen ihmisten kuntosalin käyttöön. Kaupungin omistaman. Ja toiseksi huomasimme, että kunto on eläkkeellä alkanut rapistua. Jos sen kuntosalin käyttö nyt tuota kautta järjestyisi, se olisi kiva juttu. (Nyt kunto rapistuu entisestään, koko ajan. Ulkona on ollut niin hitsin kylmäkin.)

Saisivat kyllä seurakunnatkin tuon lukea ja pistä mietintämyssyyn:

Quote
Koronatiedote 1.3.2021

Ryhmätoiminta ja yleisötilaisuudet perutaan 28.3.2021 asti.
Kaikki aikuisten ryhmätoiminta seurakunnassa (kerhot, piirit, kuorot)
perutaan toistaiseksi.


Vaikka en henkilökohtaisesti sinne vanhusten kerhoon kaipaisikaan.

***

Voisiko olla, että kosminen oikeudenmukaisuus toteutuisi siinä, että kun meidät vanhukset (70+) viime keväänä "tuomittiin" vapaaehtoisen (mutta voimaperäisesti suositellun) kotikaranteenin ikävyyteen ja yksinäisyyteen viime keväänä, meidät nyt tuota kautta ensimmäisinä tänä keväänä vapautettaisiin kaikesta tuosta ankeudesta?

Sillä kyllä tuosta Olavi Lylyn päänavauksesta vielä muitakin mahdollisuuksia mieleen tulee. Rokotustodistuksella elokuviin. Päivätansseihin. No, nyt tulee kuitenkin se, mitä yritin välttää. Pubiin.  8)
« Last Edit: 20.03.21 - klo:14:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #414 on: 20.03.21 - klo:10:50 »
Täsmennys tähän:

Tässä sitten näitä muita haittoja:

Quote
Erikoissairaanhoidon ja tehohoidon tarve lisääntyneet nopeasti

Viimeisten parin viikon aikana erikoissairaanhoidon tarve on kasvanut huomattavasti, ja etenkin viime päivinä myös tehohoidon tarve on lisääntynyt nopeasti. Sairaalahoidossa oli 17.3. kaikkiaan 278 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 79, erikoissairaanhoidossa 143 ja teho-osastoilla 56 potilasta.


Onko tuo ylivoimaista? Kun tuon tarpeen voi ennustaa radikaalisti lähitulevaisuudessa myös vähenevän? Eikö hoitohenkilökunnalle voi ja uskalla sanoa, että "hetken jaksamalla kaikki saavat yhteisen palkinnon ja valoisan juhannuksen"? Heille kun maksetaan palkkaakin, koko ajan. Systeemihän ei ole mitenkään romahtamassa, sairaaloiden johtohenkilöiden mukaan: vielä enempäänkin tarvittaessa pystytään.

Niin, ja miten nopeasti sairaalahoidon tarve on lisääntynyt? YLE:n laskurisivulla oli myös tieto, että sairaalahoidossa olevien määrä oli 10 viimeisen päivän aikana lisääntynyt 15 hengellä.

Sillä laskurisivulla on myös tieto, jota en huomannut eilen kirjata. Sairaalahoidossa olevien yhteismäärä oli laskenut 271 henkeen. Muutos oli toki liian pieni johtopäätösten tekoon. Mutta tänään siinäkin tapahtuu päivitys, jonka haluan kirjata tänne.

Myöhemmin: selvisi, että tuota tietoa ei päivitetä viikonloppuisin. Jatkanen tarkastelua jatkona tähän arkipäivän luvuin. Tällainen uusi uutinen asiasta 21.03.21 kyllä tuli:

Koronapotilaiden tehohoito lyhentynyt – keuhkovaurioita hillitsevä lääke ja kevyempi hengityksen tukihoito nopeuttavat toipumista

Mutta maistellaan sitä nyt vielä.
« Last Edit: 21.03.21 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #415 on: 20.03.21 - klo:13:47 »
Tätä toitotetaan nyt, että rokotteen saaminen ei saa mitenkään vaikuttaa elämään:

Nelikymppinen mies sai Astra Zenecan rokotteen ja liikkuu nyt turvallisemmin mielin kaupungilla – rokotetut eivät kuitenkaan saa palata normaliin

Myös rokotettu presidenttimme lupasi toimia tuon ohjeen mukaisesti.

Vasta täällä se vapauden aika siintää:

Quote
Vaikka sinut olisi rokotettu, eivät THL:n asiantuntijat suosittele tapaamaan vieraita ihmisiä ilman maskia.

– Rokotettu on itse suojassa, hän ei enää sairastu vakavaan tautiin eikä kuole, mutta hän saattaa olla huonolla tuurilla infektioriski toisille, Nohynek kertaa.

Nohynek arvioi, että kesä-heinäkuussa yli kaksi kolmasosaa suomalaisista on rokotettu. Silloin*) voidaan miettiä kuinka elämää voidaan normalisoida.

Mutta tuo ei oikeastaan ole enää taivaanrannassa tai sen takana. 3-4 kuukautta. Ei sitä kyllä ihan päällään seisten, mutta... mutta kyllä pahimmassa tapauksessa vaikka kaikkia koronarajoituksia noudattaen!  8)

Viimeistä edellisessä puheenvuorossa esitetyillä tavoilla elämää voisi kyllä ehkä jo osittain yrittää heti normalisoida. Luulisin, että voidaan (perustellusti, tutkitusti) sanoa, että rokotetut eivät ole riski toinen toisilleen. Tällaistahan myös Nohynek itse on julkisuudessa tuumaillut.

______

*) silloin voisivat Hanna Nohynek ja Mika Salminen — onnistuneesta urakasta toisiaan ja THL:ää ja koko terveydenhuollon väkeä onnitellakseen — julkisesti halata toisiaan!  ;D  (Tietysti edellyttäen, että Salminen on myös saanut rokotuksen. Nohynekillahan on immuniteetti sairastamisen kautta.)
« Last Edit: 31.03.21 - klo:01:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #416 on: 21.03.21 - klo:05:01 »
Tässä se on pähkinänkuoressa:

Orpolta tiukka kuitti Saarikolle: ”Ei pitäisi politikoida rokotejärjestyksellä”

Ei pitäisi, ei. Mutta kun se on väistämättä politiikkaa, eli strategisia valintoja:

Quote
Saarikko korosti perjantaina Facebook-kirjoituksessaan, että alueellisia rokotuspainotuksia ei tule tehdä ennen kuin etulinjassa työskentelevä sote-henkilöstö, kaikki yli 70-vuotiaat sekä muut riskiryhmäläiset on rokotettu.

Saarikko katsoo, että rokotukset tulee toteuttaa siten, että ”hallituksen sopimalla tavalla riskiryhmät rokotetaan yhdenvertaisesti koko maassa.”

KRAR:n puheenjohtaja Ville Peltola kertoi perjantaina Iltalehdelle, että KRAR:n näkemys on, että uusi rokotusjärjestys voitaisiin ottaa käyttöön vaikka heti, vaikka kaikkia riskiryhmäläisiä ja yli 70-vuotiaita ei ole vielä rokotettu.

– Riskiryhmäläisten rokotus on kaksipuoleinen asia. Kyllä riskiryhmän henkilöillä olisi hyötyä alueellisesta kohdentamisesta, sillä riskiryhmään kuuluvatkin ovat suuremmassa riskissä epidemian pahimmilla alueilla. On kuitenkin hyvä, että kaikki suurimman riskin riskiryhmäläiset eli hyvin iäkkäät ja hoivakotien asukkaat, on jo koko maassa suojattu, Peltola sanoi

Peltolan mukaan uusi alueellisesti painotettu rokotusjärjestys voisi parantaa yhdenvertaisuutta.

Eli Peltola tuossa (sitä ulos sanomatta) uskoo, että rokotuksilla voitaisiin vähentää taudin esiintyvyyttä pahimmilla alueilla. Ja kannattaa riskin vähentämistä sitä kautta. Saarikko taas yksioikoisesti kannattaa sitä, että suojataan sovitusti se ryhmä ensin, jonka alunperin on katsottu olevan pahimmassa vaarassa. Itse asiassa Peltolakin hyväksyy tämän tuon suurimman riskin ryhmän kohdalla. Mutta nämä valinnat ja painotukset ovat sitä politiikkaa.

Sellainen välittävä ratkaisu tuossa tietysti olisi, että nyt kohdistettaisiin massiivinen rokotuskampanja Uudenmaan ja Varsinais-Suomen yli 70-vuotiaisiin sekä muihin riskiryhmäläisiin. Ehkäpä Peltola kuitenkin tarkoittaa sitä? Eikä sitä, mitä tuossa oletin, että esiintyvyyttä voitaisiin vähentää. Mutta toistan käsitykseni:

Vai sitten juuri noilla alueilla asuville riskiryhmään kuuluville? 70 vuotta täyttäneiden rokotukset ovat muutoinkin kyllä jo vahvassa vauhdissa. Laajentaen sitä ehkä 60 tai 50 täyttäneisiin? Mutta siinäkään ei luultavasti saavutettaisi sitä vaikutusta, että tartunnat vähenisivät.

Johdonmukaisena linjallani, että ykköstehtävä on haavoittuvien ryhmien suojaaminen, sellainen kannanotto noita suunnitelmia vastaan, että (odotettavissa olevaan aluepoliittiseen) riitelyyn asiasta ei nyt kannattaisi paukkuja laittaa. Jo sovitussa rokotusjärjestyksessä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen haavoittuva väestö saa kyllä kohtuullisessa ajassa rokotussuojansa. Myös esim. iäkkäämmät maahanmuuttajat.

No, tietysti minulle tulee mieleen: nyt kohdennetusti Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa pitää järjestää noille ryhmille aivan erityiset rokotussunnuntait! Siihen ... tuota noin ... suostun.  ;D

Sovitussa järjestyksessä on nyt annettu hienosti 812 039 rokotusta. Suomeen saapuneiden rokoteannosten kokonaismäärä on 909 000. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, tuota marginaalia ei tänäkään sunnuntaina paljon käytetä.

Vaan menettääkö tuokin erityisen merkityksensä, jos ja kun tänne saapuvat rokotemäärät lähtevät ensi kuun alusta räjähdysmäiseen kasvuun? Niinhän on arvioitu, ja sitä arviota ei ole peruttu. Viimeksi tänään Hesarissa se toistettiin. Eli vahvistettiin.
« Last Edit: 21.03.21 - klo:09:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #417 on: 21.03.21 - klo:05:05 »
Hesari irrottautui etätyön ylistäjien rintamasta (pääkirjoitus):

Etätyön vaikutukset ovat olleet merkittäviä

Quote
Etätyöhön siirtyminen tuntui jonkin aikaa lisäävän tehokkuutta. Ajan kuluessa muutoksen hinta on kirkastunut, kun yksilöiden uupumus kasvaa ja työyhteisöjen yhteishenki hapertuu.
[..]
Koronavirusajan uutena ilmiönä ovat lisääntyneet mielenterveysongelmat. Niin sanottujen ajatustyöläisten mielenterveysdiagnoosien määrä ohitti marraskuussa 2020 fyysisiin syihin liittyvät sairauspoissa­olot.

Psykologilla käyneiden joukko kasvoi jopa 30 prosenttia, kertoo Työterveyspalveluyritys Heltti. Onnistumisen elämysten tilalla oli yhtäkkiä miltei vain huolia.
« Last Edit: 21.03.21 - klo:07:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #418 on: 21.03.21 - klo:06:51 »
Nämä mielenosoitukset...

Yli 30 ihmistä pidätettiin koronarajoituksia vastustavassa mielenosoituksessa Lontoossa

... kansainvälisesti ja Suomessakaan eivät kyllä innosta. Järjestäjät kyllä kertovat olevansa vapauden puolella.

Mutta aika selvää taitaa olla, että ydinjoukko koostuu rokotusten vastustajista. He vastustavat sitä välinettä, jolla vapaus taas saadaan.

Tästä toisesta noista mielenosoituksista kertovasta uutisesta löytyy kuva, jossa mielenosoittaja kantaa kylttiä "Vaccin dödar", rokote tappaa.

Sääli, mutta ilmiö, että vastustetaan sitä, millä perustavoitetta parhaiten edistettäisiin, ei ole maailmassa tavaton. Siitä on tälläkin palstalla esitetty esimerkkejä, muissa asioissa, muissa triideissä.

***

Mutta koska pilvessä täytyy aina nähdä kultareuna, niin jos nuo mielenosoittajat Helsingissä tartuttivat tautia toisiinsa, kun eivät poliisin määräyksiä totelleet, niin se saattoi olla heidän kohdallaan ainoa keino liittää heidät tulevaa laumasuojaa myöskin muodostamaan.  8)

Kun he luultavasti kuitenkin tapaavat tällä välillä muitakin kuin hengenheimolaisiaan, ei tuo "kultareuna" kyllä ole ihan kirkas.
« Last Edit: 21.03.21 - klo:10:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25242
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #419 on: 21.03.21 - klo:10:56 »
Leikitään  hiukan prosenteilla:

Kemijärven altistuneiden lukumäärä kasvoi yli puolella, nyt jo noin 350 koronavirukselle altistunutta

Quote
Kemijärven runsaan 7 000 asukkaan kaupungissa on nyt jo 350 koronavirukselle altistunutta. Se on lähes viisi prosenttia väestöstä. Kaikkia virukselle altistuneita tavoitellaan ja heihin ollaan viikonlopun aikana yhteydessä. Kemijärvellä on todettu uusia koronavirustartuntoja perjantai-illasta viisi. Kaupungissa on nyt todettu yhteensä kuusi koronatartuntaa.

Helsingissä on yhteensä 20 457 tartuntaa. Se on 3,1% helsinkiläisistä.

Jos vähän yli 200 noista altistuneista saa taudin, Kemijärven tilanne on Helsinkiä pahempi. Kyllä, varmasti Helsingistä löytyy kaupunginosia, joissa on enemmän asukkaita kuin Kemijärvellä, ja joissa on vielä enemmän sairastuneita.

***

Britanniassa koronaan on sairastunut yhteensä n. 4,3 miljoonaa ihmistä. Siellä se on 6,6% väestöstä.

Rokotettuja on ...

https://www.verkkouutiset.fi/britanniassa-saavutettiin-rajapyykki-puolet-aikuisvaestosta-rokotettu/#e0e54920

... ainakin 26,2 miljoonaa. Se on 40,7% väestöstä. Kun siellä arvioimme laumasuojan rajaa, on taudin sairastaneillakin merkitystä. Kuten Baileyn laskelmassa USA:sta.

70% Iso-Britannian väestöstä on on noin 45 miljoonaa. Sen rajan saavuttamiseksi enää siis noin 15 miljoonaa pitää rokottaa. Bloombergin tietojen mukaan rokotustahti on yli puoli miljoonaa päivässä. Joten raja saavutetaan siellä alle kuukaudessa. Ennen vappua. Hyvissä ajoin ennen. Jos tahtia pystytään pitämään yllä, jonka suhteen tuossa Verkkouutisten jutussa oli epäilyksiä.

Sitten voimme myös uteliaina kysyä sieltäkin: kuinkas asiassa kävi? Sieltä olisi ihan oikeasti tuosta opittavaakin: voiko tuossa vaiheessa rajoitukset täysin poistaa? Ynnä muuta sellaista.

Voitiinko tätä heidän juhlaansa jo täysin rinnoin viettää?

Jos saamme sieltä pelkästään hyviä uutisia, niin luvataan jo nyt itsellemme, että emme ole sitten kateellisia.  8)
« Last Edit: 21.03.21 - klo:11:24 by Heikki Jokipii »