Author Topic: COVID-19  (Read 186353 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #450 on: 31.03.21 - klo:04:46 »
Tanska etenee tässä asiassa:

Koronapassilla festareille?

Näin Kokoomus:

Näin kokoomus lähtisi aikanaan avaamaan Suomea: ”Emme tarvitse vailla katetta olevia puheita loppukireistä”

Quote
Kokoomuksen Orpon mukaan rokotustodistuksen ottamista välineeksi yhteiskunnan vaiheittaiseen avaamiseen tulee selvittää.

Hallituksella ja hallinnolla on julkisuuteen annettujen tietojen mukaan kyllä tuo suunnittelu jo menossa. Ehkä siitä saisi olla enemmän tiedotusta? Vaan ehkä se ei sovi nyt samaan tilanteeseen, jossa puuhataan näitä alueellisia kiristyksiä? Mutta ei tarvinnut tämän kauemmin odottaa. Aamun Hesarista:

Hallitus aikoo julkaista pääsiäisen jälkeisellä viikolla suunnitelman Suomen avaamisesta

Rokotuspassia ym. yhteiskunnan avaamistoimenpiteitä tukee tämä esille tullut tieto:

Suomalaisasiantuntijat: RNA-rokotteiden tartuttavuustutkimukset rohkaisevia, todennäköisesti muutkin rokotteet suojaavat tartuttamiselta

Quote
Suomessa osattiin odottaa Yhdysvalloista tullutta tutkimustietoa, jonka mukaan RNA-rokotteet ehkäisevät tehokkaasti taudin tarttumista jo rokotetuista ihmisistä.

Kiva olisi, jos asiaa tutkittaisiin (ja varmasti niin tehdään) myös muissa maissa. Israelissa tietysti, mutta myös Britanniassa ym. (muut rokotteet). Nyt kai vielä, vähän varovaisuusperiaatteen mukaisesti, on hienokseltaan luotu kuvaa, että rokotetut voivat olla jopa vaarallisempia muille, kun eivät itse sairastu.

Minusta myös tämä (päällisin puolin) jobinposti tukee paradoksaalisesti samaa:

Virologi Ilkka Julkunen A-studiossa: Kolmen rokoteannoksen tarve oli odotettavissa – "Samalla tavalla influenssarokotekin otetaan joka vuosi"

Quote
Lääkeyhtiö Biontechin johtajan mukaan koronarokotetta tarvitaan mahdollisesti kolmas annos, jotta suoja säilyy. Asiantuntijoiden mukaan vahvistusannoksen tarve ei yllätä. 

Sillä tavalla, että covid-19 -taudista tulee tuossa tavallaan sitten arkea. Kiusallinen juttu, mutta hoidettavissa. Eikä koko yhteiskuntaa ole syytä pyörittää vain tuon yhden harmin ympärillä.

Ja kyllä tuo massarokottaminen jo osataan: kun olin eilen ensimmäisessä rokotuksessani Helsingin Myllypurossa, oli mahtavaa katsoa, miten juohevasti ja tehokkaasti rokotukset hoituivat. Tästä erityiskehu: siellä oltiin vieläpä hyvin ystävällisiä! Ja iloisia! (Huomaan ristiriidan edellisen kappaleen kanssa: jos asia noin hienosti menee, se ei enää ole kiusallista tai harmi, vaan oikeastaan hauskaa!)

***

Ronald Bailey perustelee, miten rokotuspassit Yhdysvalloissa saattaavat jatkossa tulla turhiksi, ainakin maan sisäisesti:

The Accelerating Rollout of COVID-19 Vaccines Makes Domestic 'Immunity Passports' Largely Irrelevant

Annas kattoo, sielläkin. Tietysti jossain vaiheessa, siellä ja meilläkin, saattaa noin käydä. Mutta se on luultavasti vasta lähempänä sitä laumaimmuniteetin tilannetta?

***

Kieltämättä mekin huomasimme tuon puheen loppukireistä ja pitkän matkan juoksuista. Ja kiinnitimme huomiota juuri siihen, että maaliviivan tarkkaa paikkaa ei paljastettu.
« Last Edit: 31.03.21 - klo:06:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #451 on: 31.03.21 - klo:06:38 »
Aika löysää puhetta on kyllä tämäkin:

Quote
Koronapandemian hillitsemisen kannalta on Orpon mielestä asetettava tavoitteeksi taudin tukahduttaminen kesän aikana. Mikäli tartuntamäärät lähtevät kesän jälkeen neljännen kerran nousuun, voidaan tarvita tiukkojenkin rajoitustoimien asettamista.

Eihän siinä muuta erilaista ole kuin loppukirin paikka. Hallitushan nyt tavallaan aikoo tehdä saman kevään aikana.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #452 on: 31.03.21 - klo:11:44 »
Mutta kuinka juuri Puotilassa? Pukkilassa "1. aalto" pystyttiin jäljittämään, ja julkisuuteenkin annettiin siitä tieto. Pystytäänko Puotilassa, ja annetaanko meille siitä tieto, selitys.

Sen tiedän täälläkin tapahtuneeksi, että kaikki ravintolat on täälläkin tällä välillä suljettu. Tuossa meitä hyvin lähellä olevassa ostarissa ne ovat tuon jälkimmäisen 2 viikkoa olleet tiiviisti kiinni. Jonka tietäisimme tietysti muutenkin, mutta se on myös omin silmin ruoanhakumatkalla nähty.

PS. 26.03.21: Omalla tavallani niuhona annoin palautetta Ilta-Sanomien samaa asiaa koskevasta uutisesta tästä väitteesta:

Tässä ovat nyt Helsingin pahimmat korona­pesäkkeet, ilmaantuvuus­luku nousi uudelle tasolle – katso postinumero­alueittain

Quote
Ilmaantuvuusluvuissa on kuitenkin vain hieman kasvua verrattuna edelliseen kahden viikon tarkastusjaksoon.

Todeten, että sana "hieman" on Puotilan kohdalla tuskin osuva, jos luku on kolminkertaistunut. Ja toivoen tutkivaa journalismia: mitä Puotilassa on oikein tapahtunut?

Tietysti minulla on kaupunginosan asukkaana oma lehmä ojassa.

Ilta-Sanomat tekikin asiasta oman "tutkivan journalismin" juttunsa:

Johtaja­ylilääkäri arvioi, mikä loi Suomen pahimman korona­pesäkkeen

Mutta ei siinä paljon irronnut:

Quote
Puotilan korkeat ilmaantuvuusluvut ovat ihmetyksen aihe Helsingin kaupungin terveysviranomaisille.

– Puotila on tällä hetkellä poikkeus. Se on ainoa alue, jossa ilmaantuvuus menee yli tuhannen, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen ihmettelee.

Lukkarinen sanoo samaan hengenvetoon, että Puotila on keskimääräistä pienempi postinumeroalue. Koronaan sairastuneita oli kahden viikon tarkastelujakson aikana 62. Pienellä alueella pienehkökin määrä nostaa herkästi ilmaantuvuuslukua.

– Jo yksittäisen isohkon perheen tartunnat voivat vaikuttaa siihen, että suhteellinen luku harppaa.

Lukkarinen katseli Puotilaa koskevasta datasta, mikä selittäisi korkeaa ilmaantuvuutta. Mitään dramaattista tekijää ei löydy.
[..]
Puotilassa koronatartuntojen lähteet ovat yksittäisiä. Tartuntoja on saatu ala-asteelta, päiväkodista, ravintolasta.

– Ei ole tiettävästi ollut bileitä eikä toisaalta ole isoa joukkoa samaa ikäryhmää, joka bilettäisi keskenään. On nähty kavereita, ystävää tai lähipiiriä.

Ravintoloista saatuja täytynee kuitenkin olla aika vähän, koska ne laitettiin 8.3.21, jo ennen tuota tarkastelujaksoa kaikki kiinni.
« Last Edit: 31.03.21 - klo:11:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #453 on: 01.04.21 - klo:04:35 »
Perustuslakivaliokunta pakotti hallituksen luopumaan lekasta, ja tarjosi tilalle ruuvimeisseliä. Hallitus otti se kauniiseen käteen:

Hallitus peruuttaa esityksensä liikkumisrajoituksista – perustuslakivaliokunta piti liikkumisrajoituksia perustuslain vastaisina

Annetaan vaikka Anna Kontulan kuvata, mitä tapahtui, mitkä olivat perusteet:

Quote
Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Anna Kontula (vas.) näkee hallituksen esityksessä kaksi isoa ongelmaa.

Ulkonaliikkumislaki olisi rajoittanut ihmisten asiallisia menoja, joihin ei liity koronariskiä. Tästä syystä se oli perustuslain kannalta ongelma.

Liikkumisrajoituksilla pyrittiin rajoittamaan tartuntoja esimerkiksi yksityistiloissa ja erilaisissa kotibileissä. Valiokunta katsoi, että kun on kyse vakavasti perusoikeuksiin kajoavista laeista, olisi parempi valita pienempi paha eli kohdentaa rajoitus tarkemmin.

– Jos halutaan kieltää yksityistilaisuudet, pitää kieltää yksityistilaisuudet, eikä jotain muuta, Kontula sanoo.
Kontula muuttaisi kokoontumisrajoitusta

Tuollainen tarkka kohdentaminen on edessä silloinkuin kun ryhdytään puuhaamaan exit-suunnitelmaa. Miksei sitä tehtäisi siis jo nyt?

Quote
Kontulan mukaan oikeusvaltiossa kaikki muu on sallittua, jota ei ole erikseen kielletty. Tämä periaate ei toteutunut liikkumisrajoituksessa.

– Tässä laissa lähdettiin hassusti niin päin, että ensin kiellettiin liikkuminen ja sitten tehtiin poikkeuksia, missä se olisi sallittua. Tällainen sääntelytapa johtaa siihen, että ihmiset eivät tiedä kaikista ihmiselämän tuhansista tilanteista, ollaanko tässä rikkomassa lakia.

Näin epätäsmällistä lainsäädäntöä ei voi Kontulan mukaan tehdä, varsinkaan kun rikkomisesta voi seurata sakkorangaistus.

Anna Kontula on skeptinen, että mikään ulkonaliikkumista rajoittava esitys menisi enää läpi perustuslakivaliokunnassa. Valiokunta oli huolissaan koronavirusmuunnosten leviämisestä, vaikka oli keinoista eri mieltä.

Kontulan mukaan esimerkiksi kokoontumisrajoituksen henkilömäärää voisi pudottaa kuudesta kolmeen ja  yksityistilaisuuksia voisi rajoittaa entisestään.

Niinpä esitys vedetään pois. Vaikka uumoilin edellä asiaa, en kuvitellut sen noin menevän. Uskoin, että laki tulee, mutta hallitus viime tingassa ei ota sitä käyttöön. Tai se on voimassa vain vähän aikaa, kuten kävi "uudenmaansulkemukselle" keväällä 2020.

Mutta nyt sitten jatketaan sulkutilalla ja näillä keinoilla:

Quote
Marin muistutti Twitter-viesteissään, että tautitilanne on edelleen vakava ja ylimääräisiä lähikontakteja on syytä välttää.

– Pääsiäinen kannattaa viettää vain läheisimpien ihmisten kanssa ja tarpeetonta matkustamista on syytä välttää. Lopulta eniten vaikutusta on sillä, miten itse toimimme, Marin kirjoitti.

– Moni kansalainen on toiminut vastuullisesti jo yli vuoden ajan ja noudattanut tunnollisesti viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Kiitos teistä jokaiselle! Vielä on jaksettava yhdessä, jotta kesä olisi valoisampi meille kaikille.

Kunnes sitten pääsiäisen jälkeen kerrotaan exit-suunnitelmasta.

Kun asia tavallaan aloitetaan alusta, mitään uusia ohjeita tai rajoituksia (niitäkään, joita Kontula toivoi) tuskin kovin äkkiä tulee. Näin siis aina ensi kuun 18. päivään asti voimme laskea kaikki muutokset (jo hyväksytyn) "sulkutilan" vaikutukseksi. Tai vaikuttamattomuudeksi.  8)

***

Pääsiäinen ja korona on nyt monella tavalla mielenkiintoinen yhdistelmä. Nyt jo näyttää siltä, on vihjeitä siitä, että suuri osa kansasta ei aio noudattaa Marinkin toivomusta, vaan matkustaa kotimaassa:

Saaristoliikenteeseen tulee maskipakko – kaikki eivät välttämättä mahdu kyytiin pääsiäisenä

Quote
Ely-keskus kertoo, että pääsiäisenä liikenne lisääntyy, kun myös vapaa-ajan matkustajat suuntaavat sankoin joukoin saaristoon. Riski onkin, etteivät kaikki halukkaat mahdu yhteysalusten kyytiin. Aiempien vuosien perusteella suurin pullonkaula on paluuliikenne.

Saariston lisäksi melkein koko Lappi näyttää nyt olevan viritetty siihen, että etelästä tulee paljon väkeä. Ravintolarajoituksetkin siellä ovat nyt kuntakohtaisia! Jossain kunnissa saa after ski -drinkinkin baarissa.

Vihjeitä on siitäkin, että rokotusten kiireellisyydenkään ei anneta häiritä pääsiäisloman vanhaa nautintaa. Vaan rokotukset keskeytetään pääsiäispyhiksi. Siinä on normaaliviikonlopun lisäksi kaksi pyhäpäivää. Me saamme tietää, kävikö näin, tarkkailemalla YLE:n sitä tiettyä päivämäärää: mikä se on torstain jälkeen ja mikä se on maanantain jälkeen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #454 on: 01.04.21 - klo:14:41 »
Tämä on... tämä on kerrassaan loistavaa:

Vertailimme rokotuskattavuutta kuudessa metropolissa ja Helsinki nousi kärkeen – johtajalääkäri Timo Lukkarinen: “Rokotusten antamaan suojaan ei voi silti vielä tuudittautua”

Quote
Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen iloitsee ensimmäisen rokotteen saaneiden määrästä.

– Olen iloinen siitä, että meillä on saatu niin paljon ensiannoksia annettua. Vaikka teho ei olekaan yhtä hyvä kuin kahden annoksen jälkeen, se on todennäköisesti vaikuttavin tapa rokottaa, Lukkarinen toteaa.

Johtajalääkärin mukaan alun perin rokotteita odotettiin saapuvaksi Suomeen vasta kesällä 2021. Siihen nähden noin 13 prosentin kattavuus on hyvä.

Eikä tuon suhteellisen sijoituksen takia. Vaan tuon viimeisen lauseen takia.

Itkekää kaikki, niinkuin minäkin, ilosta. Ja hämmästyksestä. Noin se oli. Tarkistettavissa vaikka tämän triidin alkupäästä. Siihen nähden poliittinen vääntö rokotusjärjestyksistä menettää kaiken merkityksensä.


PS. Tänään meni koko maassa miljoonan annetun rokotusannoksen raja rikki. Ja rokotettuja on yhteensä 930 842. Se kaksi viimeistä olemme tietysti vaimoni ja minä. Vaikka olimmekin siellä jo edellispäivänä.  ;D

« Last Edit: 01.04.21 - klo:14:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #455 on: 02.04.21 - klo:04:01 »
Kun kaikki oireelliset on nykyisin varmasti testattu, voimme pitää tuota lukua 13 500 arviona siitä, paljonko Suomessa on aktiivisia sairastajia.  Plus se arvio, että 2/3 sairastaa oireettomasti. Tai on siis sairastamatta. Eli n. 40 000 taudin kantajaa keskuudessamme. Noin 0,7% kansasta. Vaarallisia henkilöitä n. 27 000 — olettaen aika kohtuullisesti, että karanteenissa olevat myös lähes kaikki pysyvät siellä. Vaaralliset n. 0,5%.

Heidän takiaan nyt suljemme koko yhteiskunnan. Koska muuta keinoa ei ole.

Täältä saamme toisen arvion asiasta:

Quote
Koronapositiivisia potilaita oli HUSin alueella viime viikolla 2500. Viime kesänä vastaava viikoittainen luku oli 10-30.

Koska HUS:in osuus väestöstä on n. 30%, arvio on karkeasti sama.

Eeva Ruotsalainen näkee kuitenkin käytettyjen rajoitusten jollakin tavalla purreen:

Quote
Vaikka meillä HUSin alueella oli kolmen kuukauden aikana leviämisvaiheen rajoitustoimenpiteitä jo ennen poikkeusoloja, epidemia lähti niiden aikana nousuun. Rajoitukset eivät ole olleet riittävän kattavia, niitä ei ole voitu laittaa voimaan yhtäaikaisesti ja välillä osaa rajoituksista on höllennetty.

Nyt kolme viikkoa voimassa olleet poikkeusolot ovat vaikuttaneet siihen, että lähes pystysuoraan noussut tautikäyrä on katkaistu. Mutta seilaamme edelleen epävarmalla harmaalla alueella, sillä tapausten määrä on edelleen hyvin korkea. On liian aikaista sanoa, miten tilanne etenee.
(lihav. HJ)

Joten siinä on se "Esplanadin elefantti". Jos sulkua ei olisi tehty, niin tautikäyrä olisi jatkanut pystysuoraan. Ergo: ravintoloiden sulkeminen on auttanut.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #456 on: 02.04.21 - klo:05:17 »
Tässä mainitussa listassa (tavallaan hyvien uutisten joukossa) ...

Teho-osastoilla rikottiin maaliskuussa synkkiä ennätyksiä – Suunta on kuitenkin valoa kohti, uskoo asiantuntija

Quote
– Hoitoajat ovat lyhentyneet, jolloin se teho-osastojen yhtäaikainen kuormitus on pysynyt paremmin kurissa, sanoo kansallisessa tehohoidon koordinoinnin toimistossa työskentelevä Bendel.

Bendelin mukaan selitys löytynee siitä, että sairaanhoidossa on opittu koronaviruksen aiheuttamasta sairaudesta ja sen hoidosta koko ajan enemmän.

– Kortisonin kaltainen deksametasonilääkitys vaikuttaa todennäköisesti siihen, että potilaat selviävät tehohoidosta paremmin. Lisäksi potilaita hoidetaan hieman aiempaa kevyemmin eikä heitä laiteta hengityslaitteeseen, jos kevyemmilläkin hoidoilla pärjätään, Bendel kertoo.

Neljäsosa teholla olevista koronapotilaista on 60–69-vuotiaita. Seuraavaksi suurin ikäryhmä on 50–59-vuotiaat. Yli kuusikymppisten potilaiden lukumäärä on ollut tänä vuonna hieman kasvussa.

Myös alle 40-vuotiaiden tehohoitopotilaiden määrä on kasvanut, tosin heitä on silti potilaista vain reilut 10 prosenttia.

Bendelin mukaan rokotukset eivät vielä juurikaan vaikuta tehohoidon tarpeeseen, sillä tehohoidossa olevien ikäluokista vain harva on ehtinyt vielä saada rokotetta.

... ei tuossa viimeisessä kappaleessa mainita sitä, joka minulle tulee siitä heti mieleen. Voisiko olla niiin, että ikäluokista +70 on vain harva nyt joutunut tehohoitoon?

Mutta olennainen sanoma tuossa on minusta se, että keskustelu saattaa nyt olla liikaakin keskittynyt rokotuksiin ja rajoituksiin. Eli ikäänkuin ainoa keino tulla toimeen koronataudin kanssa olisi se totaalisesti estää.

Mutta tauti on siis yhä paremmin mahdollista parantaa. Niinpä sen saaminen tai (väestötasolla) leviäminen ei enää ole ihan samanlainen katastrofi, mitä se oli ennen.

Monen muun taudin kohdalla me tyynesti tyydymme siihen, että on vain lisättävä resursseja parantamiseen. Eikä yritetä epätoivoisesti ehkäistä taudin levinneisyyttä. *)

Ja kyllä, julkaisen tämän taas kerran kannattaakseni "huolettomampaa" linjaani: kun riskiryhmät ovat turvassa, niin...

Ja odotan innolla, mitä pääsiäisen jälkeen julkaistava hallituksen exit-strategia pitää sisällään.

______

*) esimerkkinä voisivat olla vaikka liikalihavuuteen liittyvät taudit. Niiden takia ei aiota esim. konditorioita sulkea.
« Last Edit: 02.04.21 - klo:05:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #457 on: 02.04.21 - klo:08:44 »
Hesarista tämä tieto:

Miljoonan rokotetun raja rikotaan viimeistään ensi viikolla – Huhtikuun lopussa Suomeen saapuu todennäköisesti ennätysmäärä rokotteita

Quote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio arvioi, että miljoonan rokotetun rajapyykki saavutetaan mahdollisesti jo pääsiäisen aikana, sillä rokotukset ovat käynnissä myös pitkäperjantaina ja maanantaina. Näinä päivinä ei kuitenkaan rokoteta välttämättä yhtä laajasti kuin arkipäivinä.

Ihan näin ei siis käy:

Vihjeitä on siitäkin, että rokotusten kiireellisyydenkään ei anneta häiritä pääsiäisloman vanhaa nautintaa. Vaan rokotukset keskeytetään pääsiäispyhiksi. Siinä on normaaliviikonlopun lisäksi kaksi pyhäpäivää. Me saamme tietää, kävikö näin, tarkkailemalla YLE:n sitä tiettyä päivämäärää: mikä se on torstain jälkeen ja mikä se on maanantain jälkeen.

Mutta pistämme tänään klo 13 jälkeen kuitenkin muistiin torstain rokotusmäärän ja tuon päivämäärän. Tuossa ei muuten luvattu, että rokotuksia annettaisiin sunnuntaina.


02.04.21, myöhemmin: Merkinnät tänään, eilisen torstain tilanne. Rokotteen saaneet yhteensä 965 298. Muutos eiliseen +34 456. Se päivämäärä 23.7.2021. (Miljoonan annetun rokotusannoksen raja ylittyi eilen.)

Pitkänäperjantaina rokotettiin +6 529. Pvm. 7.8.2021.
Lankalauantaina rokotettiin +2 049. Pvm. 26.8.2021.
1. pääsiäispäivänä rokotettiin +277. Pvm. 8.9.2021.
2. pääsiäispäivänä rokotettiin +1 544. Pvm. 3.10.2021.

Yhteensä pääsiäispyhinä rokotettiin 10 399 henkilöä.
« Last Edit: 06.04.21 - klo:12:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #458 on: 03.04.21 - klo:04:25 »
Maailman listaansa Hesari oli löytänyt Euroopan puolelta tällaisen "yllättäjän":

Gibraltar 2 501 7,4 % 12.01.2021

Mutta tuo on fuskua. Alue kuuluu Britanniaan, vaikka merentakaisena alueena.

Tänään se oli myös Bloombergin listan ykkösenä:

Gibraltar
   60,907
   89.6
   95.0
   84.2
   624

Lihavoidut tuossa 1. annoksen ja 2. annoksen saaneiden osuudet. Hyvin vähän puuttuu 100 prosentista. Gibraltarista olisi ehkä mahdollista nyt/kohta tehdä havaintoja, miten virus tuossa tilanteessa käyttäytyy. Alueelta löytyy melko varmasti tarkat tilastot kaikesta. *)

Koko maailmasta Bloomberg antaa vain luvun annettujen annosten kokonaismäärästä: 628,887,527. Mutta helppo se on päässäkin laskea ja nähdä, että globaalisti lähestymme jo 10% rajaa. Ei huonoa. Hyvä, ihmiskunta!

WHO on myös hieman painottanut uusiksi näkemystään:

WHO kritisoi Euroopan hidasta rokotus­tahtia – pahentunut tauti­tilanne on järjestön mukaan huolestuttava

Tähän mennessä se on pääosin morkannut Eurooppaa ja USA:ta rokotteiden kahmimisesta. Mutta nyt samassa veneessä/laivassa ovat myös sen 1. luokan matkustajat!  8)

__________

*) jos halutaan väkiluvultaan suurinpiirtein samankokoinen alue Suomesta verrokiksi, se voisi olla Rauma tai Vuosaari.  ;D Taitavat olla alueiltaankin melko samankokoisia.
« Last Edit: 03.04.21 - klo:13:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #459 on: 03.04.21 - klo:06:17 »
Näkemykseni asian psykologiasta on ollut sama:

Hallituksen pitää kertoa, pääsevätkö suomalaiset 25. kesäkuuta joukolla katsomaan kokkoa vai eivät

Quote
Mutta eihän koko suunnitelmassa ole järkeä, jos siinä ei ole päivämääriä.

Exit-suunnitelman suurin merkitys on nimittäin siinä, että kansalaiset saavat tietää ajankohdan, jolloin parhaan käytettävissä olevan tiedon mukaan koronakriisin voi olettaa olevan jossain määrin ohi.

Vaikka virus tunnetaan jo aika hyvin ja rokotukset etenevät ja kesä tulee, kenelläkään ei tietysti ole täyttä varmuutta asioiden etenemisestä. Jossain muodossa kriisi jatkuu vielä vuosia.

Ehdotonta lupausta päivämäärästä on siis mahdoton antaa, ja tilanne voi muuttua virusmuunnosten myötä vielä moneen kertaan. Mutta silti epävarma päivämääräkin on parempi kuin pelkkä ankea odotus ja väsyttävä keskustelu koriste-esineistä.

Hallituksen pitää siis ehdottomasti exit-suunnitelmassaan kertoa, voiko juhannuksena mennä porukalla katsomaan kokkoa vai ei. Päivämäärä on 25. kesäkuuta.


Minun versioni:

Vesterisen kappaleessa lauletaan, että "Tää ei oo mikään disko, tää on elämä". Mutta nyt siis tää onkin urheilukilpailu. Jossa meitä kehotetaan odottamaan, että THL julistaa, että nyt on saavuttu maaliin. Siihen asti välttäkää elämää.

Sitten voi edellisessä puheenvuorossa mainittu väki jatkaa nuoruuttaan siitä kohtaa, mihin se jäi.

Jossain tuossa main se maali Salmisenkin mukaan on. Aivan kuten (THL:n tietojen pohjalta tehdyissä) laskelmissamme edellä. Mutta missä kohdassa se tarkkaan ottaen on? Koska saa alkaa tuulettaa?

Junkkarikin oli (tietysti) huomannut tämän:

Quote
Ja on tietysti ymmärrettävää, että on hankala pohtia samaan aikaan rajoitusten kiristämistä ja purkamista.


Ja nyt on hallituksen vielä yhtaikaa määrä kertoa pääsiäisen jälkeen rajoitusten uudesta versiosta ja exit-suunnitelmasta! Mutta kyllä ne molemmat asiat kytkeytyvätkin tiiviisti yhteen.


PS. Rajoitusten kriteerinä oleva tapausten määrä on pysynyt korkealla tasolla. Uusia tapauksia torstaina +566. 10 päivän kasvu +7%. Mutta yllättävästi samana päivänä oli näin: sairaalahoidossa olevissa ei päivittäista muutosta, 10 päivän muutos -12,6%! Eli laskua, tapausmäärän kasvusta huolimatta.

Uskallan alustavasti tulkita tuon niin, että jossain ne rokotukset kuitenkin näkyvät!
« Last Edit: 03.04.21 - klo:12:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #460 on: 04.04.21 - klo:04:19 »
Melkoisen osuva on Antero Mukan analyysi:

Rajoite­kriittisten mielenilmaus täytti vastuuttomuuden ja typeryydenkin tunnusmerkit – hallituksen on saatava korona­päätöksille laaja hyväksyntä

Tässä:

Quote
Tältä osin mielenilmaus täytti niin vastuuttomuuden kuin typeryydenkin tunnusmerkit. Yhtenä rykelmänä ilman turvavälejä liikkuneet ja seisoskelleet osanottajat vaaransivat paitsi itsensä myös lukuisten läheistensä ja muiden kanssaihmisten terveyden.

Rajoitekriittiset on uutiskuvien perusteella yleiskäsite kansalaisille, jotka vastustavat niin maskeja, rokotteita kuin kaikenlaisia muitakin koronan vastaisen taistelun keskeisiä työkaluja. Hyvin perustein heitä on jo keksitty kutsua ”kulkutautimyönteisiksi”.

Tämä kriittinen artikkeli ei ole kulkutautimyönteinen:

Maskipakko vai sakko?

Kun rajoitusten kiristäminen nyt törmäsi perustuslakivaliokuntaan, mitä ehdotetaan tilalle? Yhä useammin se on —  maskipakko! Tosin tuossakin viitattiin Marinin lausuntoon:

Sanna Marin kommentoi koronatilannetta ja ulkonaliikkumiskieltoa Ykkösaamussa: ”Maskipakko olisi enemmän kosmeettinen kuin vaikuttava keino”

Lipsahdin tietysti sympatiseeraamaan tuota artikkelia, kun jo viime kesänä itse päädyin asiassa skeptiselle linjalle. Myös tässä puheenvuorossani. Ja muutamassa muussa. Lokakuussa olin jo huomannut:

Quote
Mutta silti kasvomaskikeskustelu on tullut jäädäkseen. Se on tavallaan identiteettipolitikkaa. Maski itse poliittinen lippalakki, t-paita tai pinssi.

Se on YLE:n uutisen mukaan vahvasti sitä USA:n presidentinvaaleissa. Mutta kyllä jossain määrin meilläkin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #461 on: 04.04.21 - klo:04:21 »
Mikä on vaikuttanut, mikä näkyy?

Tehohoidossa oli viime kuussa enemmän koronapotilaita kuin koskaan aiemmin

Quote
Rokotteiden vaikutus ei vielä näy

Reinikaisen mukaan tiedossa ei ole, että yksikään koronarokotteen saanut olisi menehtynyt tehohoidossa.

– Sanotaanko että se ei tarkoita sitä, että asiasta olisi epävarmuutta, mutta tiedossa ei ole tällaista, että rokotteen saaneella olisi ollut vakavia tautimuotoja, hän muotoilee.

Professorin mukaan rokotteen vaikutukset eivät todennäköisesti vielä näy tilastoissa. Toistaiseksi rokotteet ovat kohdistuneet iäkkäimpiin ihmisiin. Reinikainen huomauttaa, että tehohoidon tilastoihin vaikuttavat rokotteiden lisäksi rajoitukset.

– Nyt näyttäisi siltä, että maaliskuun alun huippuviikkoihin verrattuna tehohoidon tarve näyttäisi lähteneen laskemaan. Sanoisin, että on mahdoton eritellä. Mitä todennäköisimmin pääsyy on se, että rajoituksia lisättiin pari viikkoa sitten, mutta toki on mahdollista, että rokotuksillakin voi olla jonkinlainen osuus. En lähde spekuloimaan, voisiko näin olla, mutta joka tapauksessa maaliskuussa tehohoidon tarvetta on tullut sen verran, ettei se rokotusten vaikutus vielä suuresti näy. Mitä pidemmälle kevääseen mennään, sitä suurempi varmasti on se rokotteen tuoma suojavaikutus.

Mutta tosiaankin, heikko trendi on, että sekä sairaalahoidossa että tehohoidossa olevien määrä on kääntynyt laskuun.

Minä kiinnittäisin huomiota tuon lainauksen kahteen ensimmäiseen kappaleeseen. Jos noin on, rokotteiden vaikutus näkyy, jo nyt. Tuo on myös linjassa sen kanssa, mitä Ronald Bailey kertoi USA:sta.

Hiukan ristiriitaistakin tietoa tuossa tulee:

Quote
Epidemian pitkittyessä tehohoitopotilaiden keski-ikä on kasvanut.
[..]
Yli 60-vuotiaiden osuus COVID-19-tehohoitopotilaista oli ensimmäisen aallon aikana 43 prosenttia, mutta vuodenvaihteesta lähtien hoidetuissa 55 prosenttia. Syksystä 2020 lähtien suurin ikäluokka on ollut 60-69-vuotiaat.
[..]
Kuolleisuus on raportin mukaan on raportin mukaan iästä riippuvaista. 35 prosenttia sairaalahoitoon päätyvistä 70-79-vuotiaista COVID-19-potilaista on kuollut sairaalahoidossa. Tähän on laskettu mukaan myös tehohoidossa kuolleet, joiden osuus ikäryhmän kuolleisuudesta on 25 prosenttia. Vertailuksi ikäryhmässä 60-69 sairaalakuolleisuus on 18 prosenttia ja tehohoidossa kuolleiden 16 prosenttia.

Yhteensovitettua tuon ja edellisen saa siten, että kaikkein vanhin ikäluokka, joka on jo pitkälle saanut rokotuksen, olisi noista ryhmistä vähentynyt. 70-79-vuotiaista on saanut nyt rokotuksen nippa nappa yli 50%. Huomasin, että missään ikäryhmässä ei vielä ole kattavuus 100 prosenttia. Kun vielä ikäryhmä 60-69-vuotiaat saadaan rokotettua (eikä siihenkään pitäisi niin kovin kauan mennä) voisimme odottaa, että tilastoissa varmasti alkaisi näkyä jotakin.

Tämä tieto on yhä THL:n sivulla:

Quote
Tartuntatautirekisteriin on kertynyt tietoa 860 kuolleesta henkilöstä:

    * Kuolleiden mediaani-ikä on 83 vuotta.

Mutta se on koko korona-ajalta. Ja tätähän Iltalehti artikkelinsa alussa valitteli (lihav. HJ):

Quote
Iltalehti on yrittänyt selvittää eri lähteistä, millaisia ihmisiä koronavirukseen nykyään kuolee. STM tai THL eivät ole suostuneet asiaa erittelemään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #462 on: 05.04.21 - klo:04:40 »
Onko kyseessä "Post hoc ergo propter hoc"?

Uusien korona­tartuntojen määrä jatkaa laskuaan – Husin Lehtoselta lisää hyviä uutisia

Quote
Lehtonen arvelee, etteivät rokotukset vielä vaikuta hyvään tilanteeseen.

Muutoksen taustalla ovat hänen mielestään sulkutoimet. Maaliskuun alussa alkaneen kolmen viikon sulkutilan vaikutukset alkavat nyt näkyä.

– Itse pidän etäopetuksen lisääntymistä merkittävänä asiana. Tartuntoja oli aika paljon nuoremmilla ikäryhmillä.

Lehtonen lisää, että nyt pitää olla varovainen ja koputtaa puuta.

– Ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Tartuntamäärät ovat korkeat ja aika äkkiä tilanne kääntyy huonommaksi, jos ruvetaan lepsuilemaan.
(lihav. HJ)

Tämä on se sulkutila. Se kolme viikkoa oli 8.–28.3.2021. Kieltämättä 19.3.21 tapahtui käänne tartuntojen kasvussa.

***

Mutta yhä on näin, vaikka:

Pääsiäisen valonpilkahdus, pahimmat pelot eivät toteutuneet: Hoidossa olevien koronapotilaiden määrä väheni selvästi HUSin alueella

Quote
THL:n Mika Salminen exit-strategiasta: Puolittaminen huipusta ei riitä, pitää päästä viime vuoden toukokuun lukuihin
[..]
– Jos karkeasti arvioidaan, niin mitä alemmas, sen parempi. Jos päästäisiin samoihin lukuihin kuin missä viime toukokuussa oltiin ja suunta olisi alaspäin, se olisi hyvä tavoite.

Viime vuoden toukokuun luvut eivät ole testauksen vajavaisuuden vuoksi verrattavissa tähän kevääseen, Salminen muistuttaa. Silti vertailuna luku toimisi.

Toukokuussa 2020 tartuntoja oli todettiin päivässä enimmillään 161 ja vähimmillään alle 20.

Puolittaminen huipusta ei riitä, Salminen sanoo.

– Alemmas pitäisi päästä.

***

Toisaalta, jos tässä ryhtyisi vähän vaativaksi itsekin. Päivittäisten rokotusmäärien puolittaminen ei riitä, eikä tietysti ole yhtään oikeaa kehitystä. Nyt ei ole varaa lepsuiluun, siinäkään. Edes loma-ajaksi. Jos kansalaiset käyvät vähän laiskasti (pitkänä) viikonloppuna testeissä, ja todellisuus voi paljastua vasta pyhien jälkeen, eikö vähän niin ole niiden rokotustenkin kanssa? *)

Uskaltaa olettaa, että tällaiseen myönteiseen kehitykseen myös rokotukset vaikuttavat:

Quote
Potilasmääristä voi tehdä tulkintoja, joita voisi kutsua jopa pääsiäisen valonpilkahdukseksi, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

– Iloksemme siellä on hyviä uutisia. Sairaalassa koronan vuoksi hoidossa olevien potilaiden määrä on kääntynyt selvästi laskuun. HUSin sairaaloissa oli 76 potilasta yhteensä hoidossa tänä aamuna ja heistä 20 tehohoidossa.

Eikä yksin tartuntojen määrän kasvun pysähtyminen. Tai kotibileiden peruminen. Tai maskien uskollinen käyttö.

_______________

*) kovasti tekisi mieli käyttää nyt tätä tarinaa (jakeet 9-14)!
« Last Edit: 05.04.21 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #463 on: 05.04.21 - klo:05:26 »
Ronald Baileyn rohkea näkemys:

The Last Pandemic

Quote
Technological breakthroughs and policy progress mean humanity may never again have to endure a disaster like COVID-19.

Ylioptimistista? Enpä sanoisi. Tuli mm. tieto, että Moderna on tavallaan koronarokotteensa sivutuotteena nyt kehittänyt sen, mitä on kauan turhaan kaivattu: rokotteen HIV:iä vastaan!

Tuossa pitkähkössä selostuksessa käydään myös läpi, lääketieteen kehityksen lisäksi, mitä tuo "policy progress" merkitsi. Kumpaakin harjoitellaan jo tämän pandemian aikana!

Ja tällä (yleismaailmallisella!) kansanjuhlalla olisi vielä entistäkin suurempi juhlinnan aihe:

Hesarin mielipidepalstalla sama idea kuin täällä edellä:

Kepillä heristelyn sijaan kansalaiset kaipaisivat välillä kiitostakin

Quote
Kun rokotustavoite on saavutettu ja epidemia selvästi hiipunut, olisiko aika järjestää yhteinen kansanjuhla kokoontuen ja iloiten?

Siellä Oodi Tieteelle saisi kantaesityksensä.
« Last Edit: 06.04.21 - klo:02:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #464 on: 06.04.21 - klo:13:35 »
YLE:n kestouutinen kertoo lakonisesti:

Quote
6.4. klo 13.10 Rokotettuja edelleen 17,5 prosenttia väestöstä

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut Suomessa yhteensä 975 697 henkilöä. Rokotettuja on 1 544 enemmän kuin aiemmin. Heidän osuutensa väestöstä on yhä sama kuin eilen eli 17,5 prosenttia.

Rokotteen toisen annoksen on saanut yhteensä 89 198 henkilöä. Rokotteita on ilmoitettu 5 enemmän kuin aiemmin. Toisen rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä on 1,6 prosenttia.

Tuolla aiemmassa puheenvuorossa (alimpana) esitimme pääsiäispyhien kehityksen. Miljoonan rajapyykkiä ei 10 399 rokotuksella saavutettu, neljän päivän aikana. Se saavutettaneen tänään, yhden arkipäivän normituloksella.

Tänään päivittyi myös tieto, että pääsiäistä edeltävällä viikolla Suomeen oli tullut 1 363 000 rokoteannosta, yhteensä, kumulatiivisesti.

***

Näin äsken Helsingin kaupungin sivulta, että nyt voivat myös perusterveet 65-69-vuotiaat varata itselleen rokotusajan. Kyllä se siitä! (Netistä löytyy myös tieto, että yli 65-vuotiaita on yhteensä n. 1,25 miljoonaa — eli vähemmän kuin saapuneita rokoteannoksia.)
« Last Edit: 07.04.21 - klo:05:07 by Heikki Jokipii »