Mutta ei tullut kertoneeksi siitä, miten europarlamentin Vihreät tuon kannanoton kohdalla äänestivät. Eikä sitä, miten hän ja Heidi Hautala äänestivät. Eikä tullut lainkaan maininneeksi ydinvoimaa, että siitä olisi edes keskusteltu.
Mutta tässä hän kertoo. Tämä oli vilahtanut minulta ohi:
Suomalaismepit kritisoivat EU-linjausta ydinvoimasta: ”Erittäin vastuutonta ilmastopolitiikkaa”Tuon mukaan siis kaikki suomalaismepit olivat ydinvoiman kannalla: se kuulukoon keinovalikoimaan. Myös siis vihreät:
Myös vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö pitää ”harmillisena”, että ydinvoiman vastainen kappale lisättiin EU:n ilmastotavoitteiden listalle.
– Kyse on kannanotosta, joka liittyy EU:n toimiin ja Madridin ilmastokokoukseen. Ei vihreät siihen ole tällaista lisäystä esittänyt, vaan kolme saksalaista demarimeppiä, tosin se hyväksyttiin ympäristövaliokunnassa, Niinistö sanoo.
Hänen mukaansa kysymys on siitä, että Saksan sisäpolitiikka on tullut EU:hun, kun maa on ajamassa ydinvoimaa alas.
Nyt tuo kertomus ei kuitenkaan ole ihan samanlainen kuin Der Spiegelin edellä:
Dennoch stimmten 46 Grüne dagegen und nur 15 dafür, zwei enthielten sich.
Kun siitä kappaleesta (tai koko kannanotosta) sitten EU-parlamentin suuressa salissa äänestettiin.
Sinänsä Niinistö on tuossa oikeassa: tässä kysymyksessä Saksan sisäpolitiikka on tullut EU:hun. Ja demarit ovat Saksassa tässä asiassa "paavillisempia kuin paavi itse". - Saksassa muuten oikeistopopulistinen AfD on pystynyt nappaamaan, omimaan ydinvoimamyönteisyyden: se on ainoa puolue, joka on johdonmukaisesti sen puolella.
***
Mutta kuinka siinä "ydinvoimaäänestyksessä" todella kävi, suomalaistenkaan osalta. Tässä on taas toisenlaista tietoa:
https://www.verkkouutiset.fi/kansanedustajan-kuva-ydinvoimasta-voi-tekopyhyytta/65 prosentin sitovan päästövähennystavoitteen puolesta äänestäneistä edustajista Sirpa Pietikäinen, Ville Niinistö ja Heidi Hautala äänestivät parlamentissa myös ydinvoimaa vastustavan päätelmän puolesta.
Mutta jutun kommenteissa oli tuolle jo vastaväite:
Uutisesta ei käy selville ketkä ovat äänestäneet ydinvoimaa vastaan, kuvahan kertoo vain sen ketkä halusivat riittävät ilmastotavoitteet EU:lle. Miten tämä liitty ydinvoimaan. Lisäksi eivätkös nuo kahdeksan äänestäneet ilmastohätätilan julistamista _vastaan_? Ilmeisesti toimittajalla ei nyt ollut ajatus mukana kirjoittaessa tätä.
Täytyy ilmeisesti hakea tuo ko. äänestystulos netistä. Yritin jo kerran, oli silloin liian hankala löytää. Mutta täytyyhän sen jostain löytyä. Tässä on hyväksytty teksti:
http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0079_FI.htmlMissä äänestystulos? Täällä sen kai pitäisi olla:
http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PV-9-2019-11-28-ITM-008-08_FI.htmlMutta siellä lukee vain:
(äänestystulokset: ”Äänestysten tulokset” -liite, kohta 8 )
Täydellisempi versio pöytäkirjasta:
http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PV-9-2019-11-28_FI.htmlSiellä lisätieto:
Äänestyskäyttäytymistä ja äänestysaikeita koskevat ilmoitukset ovat nähtävissä parlamentin ”Täysistunto”-verkkosivustolla kohdassa ”Äänestykset”, ”Äänestysten tulokset” (Saatavilla olevat nimenhuutoäänestysten tulokset).
Missä tuo on? Miksei pirussa tarjota sinne linkkiä?!!!
[nyt on pakko levätä välillä ...]Sen on pakko olla täällä:
http://www.europarl.europa.eu/plenary/fi/votes.html?tab=votesEn saa niistä tolkkua!
[nyt on pakko levätä välillä ...]Yritetään nyt uutta kautta. Tässä oli alkuperäinen ehdotus tekstiksi:
http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2019-0174_FI.htmlJa sen kiistelty kohta:
56. toteaa, että ydinvoima ei ole turvallista eikä ympäristön tai talouden kannalta kestävää; ehdottaa siksi, että laaditaan oikeudenmukaista siirtymää koskeva strategia asteittaista ydinvoimasta luopumista varten EU:ssa, mukaan lukien uusien työpaikkojen tarjoaminen ydinenergia-alalla työskenteleville henkilöille, suunnitelmat ydinvoimaloiden turvallisesta purkamisesta sekä ydinjätteen turvallisesta käsittelystä ja pitkäaikaisesta loppusijoituksesta;
Ja tällaisen muodon se sai lopullisessa hyväksytyssä tekstissä:
59. katsoo, että ydinenergialla voi olla merkitystä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, koska se ei aiheuta kasvihuonekaasupäästöjä ja sillä voidaan myös varmistaa merkittävä osuus sähköntuotannosta Euroopassa; katsoo kuitenkin, että ydinenergiasta syntyvän jätteen vuoksi tämä energiamuoto edellyttää keskipitkän ja pitkän aikavälin strategiaa, jossa otetaan huomioon teknologinen kehitys (laser, fuusio jne.)*), jolla pyritään parantamaan koko alan kestävyyttä;
Mutta löytämässäni äänestystulosliitteessä ei ole edes sanaa "ydinvoima" tai "ydinenergia"!
[nyt on pakko levätä välillä ...]Hiukan levättyäni ja löydettyäni tuolta koodin "B9-0174/2019", löysin
nimenhuutoäänestysten tuloksista nämä kohdat:
33. B9-0174/2019 - Am 11...69
34. B9-0174/2019 - Am 51...71
35. B9-0174/2019 - § 1/2...73
36. B9-0174/2019 - Am 52...75
37. B9-0174/2019 - § 9/1...77
Jonkun noista sen täytyy olla. Siinä viitataan sivunumeroihin tuossa melkoisen isossa tiedostossa (sen sisällysluettelosta).
[vielä pieni hetki] PS. 10.12.19: Nyt kyllä tältäkin kerralla, tältä erää luovutan: en niistä pöytäkirjan liitteistä selvää saa. On pyydettävä jostain lukuapua, ohjetta.
_________
*) huomaan, että tuossa ei ole mainittu hyötöreaktoreita, ei oltu niiden olemassaolosta tietoisia. Kuten uumoilinkin (edellä 29.11.19). Jätteen kannalta fuusiolla ja (tulevilla) fuusioreaktoreilla on ja ei ole merkitystä: ne eivät tuota jätettä, mutta eivät kyllä syö vanhaa pois. Laser ... niin, mitä sillä tuossa mahdetaan tarkoittaa?