Myös Lund muutoin erittäin innostuneena ottaa huomioon tämän:
Inkoon terästehdas söisi 7 prosentin verran koko Suomen sähkönkulutuksesta – miten sähkö voi riittää?Lund sanoo, että tuulivoiman lisärakentaminen vaatii Suomessa jatkossa kuitenkin yhä enemmän pohdintaa siitä, minne voimaloita rakennetaan.
– Ihan varmasti tullaan tilanteeseen, että tuulivoimaa ei voi rakentaa joka niemeen ja notkoon. Uskoisin, että jatkossa, kun tuulivoimaa rakennetaan enenevissä määrin, joudutaan miettimään sijoittelua aika tarkasti. Taloudellinen näkökulma on tietenkin tärkeää, mutta on myös ihmisten hyväksyttävyys ja luontoarvot.
Voi olla, että keskeinen on se hyväksyttävyys muutoin kuin luontoarvojen perusteella. Eli NIMBY-ilmiö. Inkoo on lähellä suomalaisittain erittäin tiheästi asuttua seutua. Voiko tänne rakentaa massiivisesti tuulivoimaa?
Toinen vaihtoehto on sähkön siirto. Mutta se merkitsee myös aika massiivisia järjestelyjä. Muistuttaako tilanne yhä enemmän silloin
Saksan tilannetta: tuulivoimasähköä syntyy jossain, käytetään jossain ihan muualla?
Tämänkin Lund muistaa:
Lund arvioi, että tilanteiden varalle, jolloin tuulivoimaa ei olisi saatavilla, tehtaalla voisi olla pieni vetyvarasto, joka tasaisi vaihteluja. Tuotantoa voitaisi todennäköisesti myös suhteuttaa sähkönsaannin vaihteluihin. Myös pörssisähkön osto on vaihtoehto.
Mutta ei taivu sanomaan, että ydinvoima olisi tuohon vaihtoehto. Ei, vaikka se olisi olisi nyt hyväksytty keino valmistaa vihreätä vetyä. — Tietysti pörssisähkö sitä osittain olisi.
Mutta
tämä backup onkin siellä jo valmiiksi.