Author Topic: Erilainen suhtautumistapa  (Read 86278 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #135 on: 16.08.21 - klo:05:36 »
Toivottavasti olen tehnyt selväksi inhoni asioiden ratkaisemisen sotilaalliseen voimaan perustuen.

Mutta toisaalta, jos siihen ryhdytään tukeutumaan, niin olisi tavallaan toivottavaa, että  sillä linjalla sitten johdonmukaisesti pysyttäisiin. Eikä tehtäisi näin, jätettäisi "leikkiä" kesken:

Biden joutui Yhdysvalloissa tulilinjalle Afganistanin takia – heikko tiedustelu herättää epäilyksiä niin salaliitoista kuin koko ulkopolitiikasta

Quote
Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen käynnistetty sotilasoperaatio on vaatinut vajaan 2 500 yhdysvaltalaisen sotilaan hengen. Kaikkiaan Afganistanissa on 20 vuoden sotaisuuksien aikana kuollut yli 150 000 ihmistä, joista siviilejä on noin 50 000.

Operaation kulut Yhdysvaltain veronmaksajille ovat arviolta 2 000 miljardia dollaria eli vajaat 1 700 miljardia euroa.

Sama paine kohdistui heihin kaikkiin:

Quote
Joukkojen vetämistä kannatetaan raskaiden tappioiden takia molemmissa Yhdysvaltain pääpuolueissa. Jo Bidenin edeltäjät Donald Trump ja Barack Obama hakivat mahdollisuutta lähteä Afganistanista.

Iäkkäämmälle tulee tietysti mieleen Vietnam. Ja kyllä siitä on puhuttu USA:ssakin. Silloin joskus oli "edistyksellisten" iskulauseena: USA pois Vietnamista. Ja silloin, kun niin tapahtui, tuli yllätyksiä: erityisesti kiinalaisvähemmistön kohtelu uuden hallinnon aikana.

Nyt ei yllätyksiä tule. Tai jos tulee, niin siinä, että Taleban ei olekaan ihan niin kauhea kuin on odotettu. Mutta tältä se nyt näyttää:

Jos Taliban valtaa Kabulin, naiset teljetään koteihinsa –Rahima,19, Iltalehdelle: ”Tulevaisuus pelottaa”
Koulutetut naiset pelkäävät vainoja samalla kun kansainväliset joukot pakenevat maasta.


Tällaista se oli viime kerralla:

Tällaista elämä oli Talebanin hirmu­vallan alla: Tiukat pukeutumis­säännöt, ruoskintaa, raiskauksia, pakko­avio­liittoja...

Quote
Taleban on nyt väittänyt, että naisten oikeudet turvattaisiin, mutta ihmisoikeusaktivistit epäilevät lupauksen pitämistä.

Ja jos samaan tapaan suhtauduttaisiin kuin muihin, niin sanottaisiin, että antaa heidän nyt yrittää, annetaan heille työrauha! 8)

PS. 17.08.21. Nyt pidetyssä puheessaan Biden kertoi, että koko pitkän operaation tarkoituksena ei ollutkaan rakentaa valtiota. Vaan vastustaa terrorismia. Hyvä on, mutta nyt tällä vetäytymisratkaisulla voidaan saada sitä terrorismia lisää. Tuon kahden vuosikymmenen aikana olisi ollut aikaa yrittää rakentaa demokraattista valtiotakin.

Jos Kiina ottaa USA:n paikan...

Tuleeko Kiinasta Talibanin paras kaveri? Maailmalla seurataan tarkasti nousevan suurvallan ja vanhoillisen ääriliikeen suhdetta

... se ei välttämättä tue demokratiakehitystä. Mutta voi ehkä vaikuttaa terrorismin ehkäisyyn?

Vaatimaton ehdotus olisi nyt, että USA ottaisi vastaan kaikki Afganistanista tulevat pakolaiset. Mutta Eurooppaan (ja osin Suomeenkin) he todennäköisesti tulevat. Ja nyt useimmilla on kyse aidosta pakolaisstatuksesta, ei "elintasopakolaisuudesta". Heidän vastaanottamistaan vastaan on nyt vaikea keksiä perusteluja.

Eipä aseta myöskään Donald Trump itselleen johdonmukaisuuden vaatimusta. Aloitti tuon vetäytymisoperaation, ja nyt vaatii, että Bidenin on sen vuoksi erottava.
« Last Edit: 17.08.21 - klo:07:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #136 on: 21.08.21 - klo:11:56 »
Epäilemättä tässä on hyvä esimerkki tämän triidin teemasta:

Varatuomari kanteli syyttäjistä Päivi Räsäsen tapauksessa: ”Ei ole laillista ottaa yhtä henkilöä varoittavaksi esimerkiksi”

Quote
Varatuomari Esko Nurmisen mielestä ei ole laillista ottaa Päivi Räsästä varoittavaksi ennakkotapaukseksi ja jättää muut tapaukset poliisitutkinnan ja syytteiden ulkopuolelle.

PS. 24.05.21: Mark Twainin sanoin Raamattu on sekatavarakauppa.

Raamatulla ei pidä polkea ihmistä

Mutta ikäänkuin keskioluen tapaan juuri nyt ei ole lupa ottaa hyllystä tiettyjä tuotteita.
« Last Edit: 22.01.22 - klo:14:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #137 on: 22.08.21 - klo:06:04 »
Nyt on yleinen huuto siitä — moni näyttää sen nyt eri puolilla erikseen suurena viisautena keksineen — että demokratia ei ole vientituote.

Niin, eipä kai ole. Mutta valitettavasti väkivalta ratkaisumallina näyttää sitä mitä suurimmassa määrin olevan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #138 on: 30.08.21 - klo:06:25 »
Tämä vain yhtenä satunnaisena esimerkkinä:

Tiukka kielivaatimus voi karkottaa osaajan

Quote
Suomi tarvitsee kansanvälisiä osaajia, joista kilpailee moni muukin maa. Julkiseen virkaan vaaditaan myös heiltä molempien kotimaisten kielten osaamista. Se on kohtuutonta.
[..]
Suomen korkeakouluissa opiskelee paljon ulkomaalaisia, jotka eivät voi jäädä Suomeen töihin muun muassa tiukkojen kielivaatimusten vuoksi. KUVA: EMILIA KANGASLUOMA / HS
[..]
29.8. 16:30
VIIME aikojen uutiset ovat kertoneet työvoimapulasta monilla eri aloilla. Kun väestö ikääntyy ja työikäisten määrä vähenee, ongelma todennäköisesti pahenee.

Yhteistä näille kirjoituksille on, että asiassa vallitsee silmitön kansallinen itsekkyys. Ei juuri kysytä, mitä muut maat tarvitsevat.

Vuosikymmeniä sitten puhuttiin enemmän "brain drainista", aivovuodosta kehitysmaista. Se keskustelu näyttää käytännöllisesti katsoen unohtuneen. Nyt on enää tuo meidän, kehittyneiden maiden ikärakenne. Ja sen oletettu seuraus, työvoimapula.

Toinen vaihtoehto olisi: Suomi ei saa viedä osaajia eikä passaajia mistään muualta! Keksitään sitten mitä keksitään, mutta omillaan on pärjättävä!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #139 on: 03.09.21 - klo:00:22 »
Nyt on yleinen huuto siitä — moni näyttää sen nyt eri puolilla erikseen suurena viisautena keksineen — että demokratia ei ole vientituote.

Niin, eipä kai ole. Mutta valitettavasti väkivalta ratkaisumallina näyttää sitä mitä suurimmassa määrin olevan.

Kirjoitin tuon. Nyt YLE (lihav. HJ):

Afganistanissa "Viiden leijonan laakso" sinnittelee Talibania vastaan – johdossa on kuuluisan sotapäällikön poika

Quote
Vastarinnan johtoon on ilmoittautunut Ahmad Massoud, jolla on valttinaan isänsä legendaarinen maine. Joukot hyötyvät Panjshirin laakson vahvoista puolustusasemista. Taliban on kuitenkin saartanut laakson, ja vastarintajoukoilta puuttuu vielä ulkomaiden tuki.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #140 on: 09.09.21 - klo:15:33 »
Tuttu tietokilpailukysymys: mitkä maat antoivat ensimmäisinä äänioikeuden naisille?

Ja tuttu vastaus, että Suomea 1906 edellä olivat Uusi Seelanti ja Australia.

Mutta jos äänioikeus annetaan naisille niin, että he voivat äänestää vain miesehdokkaista, voimatta itse asettua ehdokkaiksi, niin osaan hyvin kuvitella, että Taleban Afganistanissa, yrityksessään nyt pestä julkisuuskuvaansa, tekee juuri saman.

Australian tilanne on minusta vähän epäselvä*). Uusi Seelanti**) ei ensin 1893 suonut naisille vaalikelpoisuutta, vaan vasta paljon myöhemmin (1919). Joka tapauksessa maailman ensimmäiset vaaleilla valitut naiskansanedustajat 1907 olivat suomalaisia. Heitä oli 19.

Ettei jäisi vain minun sanakseni:

Naisten äänioikeus

______

*) koskiko tuo muutos vain Etelä-Australian osavaltiota?

Kyllä, niin se oli. Tässä taulukko Australian kaikista osavaltioista:

Female suffrage
Right to Vote    Right to stand for Parliament

South Australia   1895   1895
Western Australia   1899   1920
Canberra (Commonwealth)   1902   1902
New South Wales[6]   1902   1918
Tasmania   1903   1921
Queensland   1905   1915
Victoria   1908   1923

Joten jo tuon "islamistisen" äänioikeuden pohjalta Suomi oli asiassa toinen, koska koko Australiassa noin oli vasta  1908. Viktoria oli kaiketi tuolloinkin väkiluvultaan hyvin suuri osavaltio. Oikean äänioikeuden kannalta Suomi tietysti oli ehdoton ykkönen.

**) Uuden Seelannin ykköstilaa rasittaa sekin, että tuolloin maorit eivät saaneet edes äänioikeutta, eivätkä tietysti vaalikelpoisuuttakaan. Meillä kaikki suomalaiset vähemmistöt saivat kaikki poliittiset oikeudet. Vielä tämä selvennys: pieni juutalaisvähemmistö ei saanut. Mutta he olivat tuolloin Venäjän kansalaisia, eläkkeellä olevia sotilaita ja heidän perheitään. Suomen itsenäistyessä valtaosa heistä otti Suomen kansalaisuuden ja sai tietysti sen mukana kaikki em. oikeudet.

PS. 21.11.22: Sama juttu Australiassakin. Aboriginaalit. Lopullisesti 1984!
« Last Edit: 22.11.22 - klo:17:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #141 on: 14.09.21 - klo:05:29 »
Vihreiden puoluekokouksessaan hyväksymä aloite kannabiksen laillistamisesta (ja myynnin sijoittamisesta Alkoon tms.) on kirvoittanut julkisuuteen lukuisia kertomuksia aineen pahoista seurauksista, mm. sellaisia, että se olisi jollakulla nuorella laukaissut skitsofrenian.

Mitenkään näitä kertomuksia kiistämättä, tai asettumatta edes tuota aloitetta kannattamaan, muistutan vain, että alkoholilla on joidenkin henkilöiden kohdalla tuhoisia vaikutuksia. Mutta sitä tosiasiaa on sitten 5.4.32 klo 10:n jälkeen yksinkertaisesti opittu sietämään.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #142 on: 23.09.21 - klo:09:38 »
Tästä Ilta-Sanomien pääkirjoituksen lauseesta sain sen formuloitua:

Pääkirjoitus: Työperäisen maahanmuuton pahin este on poliitikkojen sekavat puheet

Quote
POLITIIKAN KESKUSTELUSSA erityisosaajat, matalamman palkkatason työntekijät ja humanitaarinen maahanmuutto menevät usein iloisesti sekaisin.


Se, jos imuroimme minkä tason osaajat tahansa kehitysmailta, ei ole humanitaarista!
« Last Edit: 23.09.21 - klo:10:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #143 on: 28.09.21 - klo:05:19 »
Tästä tulee jossain määrin mielenkiintoinen tilanne. Kansalaisaloite asiassa on edennyt eduskuntaan, ja näyttää siltä, että nk. eheytyshoidot, joissa yritetään muuttaa seksuaalista suuntautumista, tullaan kieltämään.

Nimittäin silloin kun niitä kohdistetaan homoseksuaaleihin. Sen sijaan toisesta suunnasta näyttää taas siltä, että pedofiilien kohdalla ko. hoidot voivat tulla jopa pakollisiksi. Jos ei siten, että taipumuksesta parantuisi, mutta oppisi olla muuttamatta taipumustaan teoiksi. Homoseksuaaleihin sovellettuna: ihan ok muuten, mutta opi pysymään siellä kaapissa!

Eräs tuttavani, joka muutoin vetää roolia, että on kaikissa asioissa äärimmäisen suvaitsevainen, meni täysin raiteiltaan kun esitin hänelle kysymyksiä pedofiileistä.. Mutisi vain Suomen laista, ja toisti toistamasta päästyään, että pedofilia on rikos. Eikä edes pedofiilinen pehmoporno — so. itsessään viattomat alastonkuvat lapsista — saanut häneltä armoa. Vaikka ne voisivat olla eräänlainen varaventtiili noille onnettomille (?).
« Last Edit: 28.09.21 - klo:06:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #144 on: 29.09.21 - klo:04:04 »
Tupakoinnin vastustajien kannattaisi ottaa nämä argumentit huomioon:

Tupakkajätti haluaa Suomesta savuttoman, mutta ei usko nikotiinittomuuteen – "Ongelmallista on se, että kaikki tuotteet pannaan samaan koriin"

Quote
Yhtiön yhteiskuntasuhdejohtaja Päivij Mononen-Mikkilä ei usko savuttomuuden onnistuvan, jos nikotiinittomuutta ajetaan samanaikaisesti.

– Me näemme savuttomuuden ensisijaisena tavoitteena. Varmasti kaukaisessa tulevaisuudessa voidaan pyrkiä nikotiinittomuuteenkin. Jos molempia päämääriä ajetaan samalla aikataululla, käy kuitenkin helposti niin, ettei kumpikaan toteudu.


Eikä juhlia voittonaan sitä, että vaikka tupakointi ei vähenekään, nikotiinituotteet on ainakin saatu Suomessa ja EU:ssa ahtaalle.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #145 on: 13.10.21 - klo:09:03 »
Ja nyt Ruotsi sen tarkistaa:

Tukholmassa tutkitaan, suojaisiko nuuska koronalta – ”Ruotsilla ainutlaatuinen mahdollisuus”

Toivomus siitä, että se niin tekisi tuli täällä jo edellä 24.04.20 esille.

Näin nopeasti luvataan tuloksia:

Quote
Tutkimuksen tuloksia voidaan odottaa jo kahden kuukauden kuluttua. Magnussonin mukaan nikotiinia voitaisiin määrätä jopa koronaviruslääkkeeksi, jos hypoteesi osoittautuu todeksi.


Jos noin käy, se on eräille täällä Suomessa hiukan nolostuttava juttu. Vaikkeivät tietysti siitä etukäteen tietäneetkään.

En ole kuitenkaan missään nähnyt uutista tuloksista. Vaikka tuosta on yli vuosi.

Mutta tämä tutkimuslinja on kuitenkin on kuitenkin jatkunut, tässä Ranskassa:

Smokers are less likely to get COVID: French researchers explore whether nicotine might prevent transmission

Quote
The claims were made using results from a school of 700 teachers and pupils and their families in a section of France with high levels of COVID-19. Only about 7 percent of smokers were infected while the rate among non-smokers was 400 percent higher. Obviously that’s not an endorsement of smoking, smoking kills. It is, like alcohol, a known carcinogen. The benefit, the authors say, is derived from the nicotine, not the cigarettes. Smoking kills people, but nicotine does not.(1)


Luultavaa on, ettei tuostakaan valtamediassa juuri tulla kertomaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #146 on: 20.10.21 - klo:04:02 »
Tätä, ja päätöstä/ohjetta olla tästedes mustaamatta Murjaanien kuninkaan naamaa Tiernapojat-kuvaelmassa ...

Klassikko­­pelistä rävähti rasismikohu Helsingin yli­opistolla: Fuksit pukeutuivat Afrikan tähti -hahmoiksi, opiskelija­järjestö pyytää anteeksi

... ei voi muutoin ymmärtää kuin että joillakuilla on kihelmöivä tarve siihen, että saa vastustaa rasismia myös Suomessa. Ja sen kohteen on täältä löydyttävä. Vaikka joutuisi vähän (tai paljonkin) kaivamaan. Ks. myös tämä:

Helsingin yliopiston virallinen kanta: Afrikan tähti on rasistinen peli

***

Me olemme nähneet rasismia kovin toisenlaisissa asioissa, vaikkapa keskustelussamme energian tuottamisesta Afrikassa: havainneet, miten täällä voidaan kevyesti olettaa, että afrikkalaiset eivät tarvitse ihan samaa kuin me täällä, heille riittää vähempikin. Tai että jokin asia ei siellä voi onnistua.

"Ekokolonialismin" tai "ekoimperialismin" idean olemme myös tuoneet esille tuossa keskustelussa, ja muissakin triideissämme. Tuollaista vihreää imperialismia löytyy kyllä myös Helsingin yliopistosta!
« Last Edit: 20.10.21 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #147 on: 27.10.21 - klo:16:35 »
Tässä tyydytään siihen, että annetaan ohjeita:

Kela: Rokotustodistuksen varjolla urkittu pankkitunnuksia – tällainen on painostava viesti
Kela antaa ohjeet turvalliseen Omakanta-asiointiin ja toimintaan huijaussähköpostin kanssa.

 
Kiinnittäkää huomiota siihen, että huijausviestissä on tiedot lähettäjästä. Eli periaatteessa siis "täydelliset sormenjälje". Mutta käytännössä ei ole. Vaan viranomaiset ovat täysin kädettömiä.

Toisin voisi olla:

Aikanaan x400-standardin mukainen sähköposti syrjäytyi käytöstä kuulemma hankalampana ja kalliimpaana, nykyisen tieltä. X400-ratkaisussa jäisi tällaisesta välittömästi kiinni:

Microsoft-huijarit ovat vieneet tänä vuonna jo miljoona euroa suomalaisten rahoja – nettirikollisten uusi temppu on verottajana esiintyminen

Jolloin tuollaista ilmiötä ei olisi. Kumpi olikaan kalliimpi ratkaisu? Tai lopulta hankalampi?

Itse asiassa voisi olla vieläkin. Vieläkin voitaisiin tuo systeemi EU:ssa omaksua. Tai nykyisen järjestelmän päälle rakennettu turvallisempi järjestelmä.

Missä muussa asiassa erityisesti suositaan rikollisuuden mahdollistavaa järjestelmää?
« Last Edit: 27.10.21 - klo:17:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #148 on: 30.10.21 - klo:09:10 »
Tämän ryhmän säälittelyssä...

Tarkastus­maksun nostaminen 100 euroon kuohuttaa – maksut kasautuvat yhdelle ihmis­ryhmälle, ja niistä saadaan miljoona­tulot

... on jotain samanlaista kuin sen ryhmän, joka ei suostu rokotettavaksi. Ja joutuu maksamaan koronatesteistään kohtuuttomasti. Siinäkin nuorille ja varattomille on vaadittu ilmaisia testejä (koronapassia varten).

Minä lähestyisin tuota joukkoliikenteen ongelmaa toisesta suunnasta. Jos katsotaan, että täysin ilmainen joukkoliikenne tulee vielä liian kalliiksi, asian voisi aloittaa vapautuneemmin jaetuista vapaamatkustajalipuista. Sen saisi nuori, köyhä, työtön jne. Toisessa päässä sitten oikein vanha, sairas, vain kansaneläkkeen varassa oleva jne.

Joka tapauksessa tavoitteen pitäisi olla joukkoliikenteen osuuden kasvattaminen, ei sen kustannusten minimoiminen. Nyt tuntuu siltä, että mikään ei ole liian kallista, jos polkupyöräilyä halutaan lisää. Mutta toisin näyttää olevan bussien, ratikoiden ja metronkin kanssa.
« Last Edit: 30.10.21 - klo:10:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #149 on: 10.12.21 - klo:06:22 »
Savuttomuudesta ollaan puhuvinaan...

Korkeampi ostoikäraja, lisää nuuskaamisen säätelyä ja savuttomia tiloja – Esimerkiksi näillä keinoin Suomi voisi olla savuton vuonna 2030

... mutta melkein pääasiaksi nousee, miten Suomessa estää savuttoman nuuskan käyttö!

Quote
JOTTA tavoite savuttomasta Suomesta vuonna 2030 saavutettaisiin, pitää Suomen ottaa käyttöön vielä monia keinoja, Hara sanoo.

Elokuussa Tulli totesi, että nikotiininuuskan tuonti Suomeen on kasvanut räjähdysmäisesti. Nuuskaamisen suosiota voidaan pitää uutena ilmiönä, ja siitä on tullut jopa ”kansanhuvi”, Hara kertoo. Nikotiinituotteita pitäisikin hänen mukaansa säädellä tiukemmin.


Koska kuitenkin tavoite on määritelty näin (lihav. HJ)...

Quote
Suomessa tupakkalain tavoitteena on tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen, laissa todetaan. Tavoitteen aikarajaksi on asetettu vuosi 2030.

Savuton Suomi 2030 -hankkeen verkkosivuilla todetaan, että ”tavoite on saavutettu, jos alle 5 prosenttia aikuisväestöstä käyttää tupakka- tai muita ei-lääkkeellisiä nikotiinituotteita vuonna 2030”.

... ei se ole heidän silmissään niin nokonukaa.

« Last Edit: 10.12.21 - klo:09:17 by Heikki Jokipii »