Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.10.18 - klo:11:55 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 6 7 [8]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Glyfosaatin uusi aika  (Luettu 3885 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #105 : 19.09.18 - klo:03:19 »

Ranskan oudohkossa poliittisessa järjestelmässä parlamentin pääasiallinen valta taitaa olla vain siinä, että se voi hylätä presidentin johtaman hallituksen esityksen.

Mutta näin on nyt käynyt jo toisen kerran Macronin ehdotukselle kieltää glyfosaatti:

Förbud mot glyfosat stoppat i Frankrike

Mutta mahtaako Macron tuotakaan uskoa? Ranskassahan tuo ei vaikuta hallituksen asemaan, se istuu tappionsa jälkeenkin kuin tatti. Ja voi hyvin tuoda ehdotuksensa taas esiin, yrittää kolmannenkin kerran.
« Viimeksi muokattu: 19.09.18 - klo:05:30 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #106 : 22.09.18 - klo:05:41 »

Mitä sitten todella tapahtuu, kun glyfosaattia käytetään? Asiasta on tehty Kanadassa tutkimus:

Glyphosate’s sustainability advantages: Ontario study shows herbicide stoked yields, cut herbicide use 39-70%

Vielä kerran käydään artikkelissa läpi aineesta tehdyt turvallisuusarviotkin. Ja todetaan sama lopputulos, joka täällä on tullut jo edellä moneen kertaan esille: sen suhteen ei ole mitään huomauttamista.

Tämä ajatus tai arvio ansaitsee lainaamisen:

Lainaus
From an agronomic perspective, glyphosate has been referred to as a “once-in-a-century herbicide.” Being a broad-spectrum herbicide, it controls virtually all species of weeds and has been utilized mostly in conjunction with herbicide-tolerant crops since their first appearance in the mid-1990s. Glyphosate also largely eliminates the need for several applications of multiple limited-spectrum herbicide active ingredients that would otherwise be needed to control all the species of weeds present.
(lihav. HJ)

Vaikka näin on siis muualla arvioitu, niin Ranskan hallitus uskoo, että se voi määrätä sille korvaavan aineen keksittäväksi 3 vuodessa, ja että näin myös tapahtuisi. Jolloin glyfosaatin voisi valmiiksi kieltää jo nyt, kuten se parlamentille ehdotti, ks. juuri edellä.
« Viimeksi muokattu: 22.09.18 - klo:09:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #107 : 26.09.18 - klo:10:23 »

Tässä EU-parlamentti toimii kyllä kuin se entinen varas torilla,  joka lompakon napattuaan osoittaa jonnekin poispäin ja huutaa kovaa, että "ottakaa varas kiinni":

EU-valiokunta kritisoi elintarviketurvallisuutta – "politiikka ohjaa liikaa tiedettä"

Lainaus
Raportissa nostettiin esimerkkitapaukseksi torjunta-aine glyfosaatin viimesyksyinen lupamenettelyprosessi.

Eurooppalaiset ovat epäilleet torjunta-aineen tieteellistä tutkimuspohjaa ja vedonneet EU:ta luopumaan aineen käytöstä kansalaisaloitteella.

Torjunta-aine glyfosaatin vaikutukset ympäristöön ja ihmisten terveyteen ovat herättäneet ristiriitaisia kantoja. Efsan mukaan glyfosaatti ei ole syöpävaarallinen, kun taas Maailman terveysjärjestön mukaan aine on "ehkä karsinogeeninen".

Efsa on riippumaton tieteellinen virasto, joka antaa tieteellisiä lausuntoja elintarvikeketjuun liittyvien EU:n toimien perustaksi. Komissio teki päätökset glyfosaatin viiden vuoden jatkoluvasta Efsan kannan perusteella.

Sillä kyllä parlamentti itse on tehnyt kaikkensa asian politisoimiseksi. Ei tuossa Efsan lausunnossa ollut mitään tieteellistä vikaa. Varsinkin kun sitä tuki ECHA ja asian kertaalleen tutkinut Saksan tutkimuslaitos. Ja lukuisat muut tutkimuslaitokset maailmalla. Tarkkaan ottaen ei edes Maailman Terveysjärjestö ollut tuota mieltä.

Tuota mieltä oli vain IARC. Mutta poliittisesti parlamentissa juututtiin katsomaan vain sitä. Tuon kansalaisaloitteen taustalla taas oli mitä mielikuvituksellsempia väitteitä tai lähteitä. Joiden tieteellisen statuksen suhteen ei ollut niin nokonuukaa.

Tämä on oikeastaan täysin outo ehdotus mukama "uutena":

Lainaus
Yksi valiokunnan tärkeimmistä konkreettisista ehdotuksista on antaa Euroopan komissiolle oikeus nimetä jäsenvaltio, joka on vastuussa kunkin torjunta-aineen tieteellisestä arvioinnista.

"Silloin Euroopan komissio valitsisi tehtävään sellaiset maat, joilla on riittävä asiantuntemus ja resurssit", aloitteen saksalainen raportoija Norbert Lins kertoo brysseliläiselle medialle.

Sillä noinhan juuri meneteltiin glyfosaatin kohdalla. Saksan tieteellinen virasto tutki aineen, totesi sen turvalliseksi ja suositti sille normaalia 15 vuoden jatkolupaa.  Mutta sitten asia onnistuttiin riitauttamaan, politisoimaan.

Mietitäänkö tuossa jo sitä, että nyt vastuu annetaan Ranskalle? Ja toivotaan, että sieltä tulisi toisenlainen lausunto? Ks. edellä  21.07.18.
« Viimeksi muokattu: 02.10.18 - klo:06:01 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #108 : 02.10.18 - klo:04:11 »

Ainetta vastaan on selvästi voimassa jonkinlainen fatwa. Nyt joudumme tutustumaan ja ottamaan kantaa tähän:

Mehiläiset ovat vähentyneet maailmassa – Uuden tutkimuksen mukaan kasvintorjunta-aine glyfosaatti voi olla kuolemaksi mehiläisille

Ensi alkuun tuodaan esille tuota vastaan jo netissä löytyvä kritiikki:

Glyphosate Bee Death Story Is Bee-S

Tämä on siinä vain johdantolause, tutustukaa varsinaiseen kritiikkiin:

Lainaus
Glyphosate, presently the world's most hated chemical, has been blamed for just about every ailment in humans and animals.

Ei tuo Hesarinkaan artikkeli väitettä ihan sellaisenaan niellyt:

Lainaus
Kimalaistutkija Olli Loukola Oulun yliopistosta arvioi tutkimuksen menetelmiltään asialliseksi.

Kysymys heräsi kuitenkin siitä, kertooko laboratoriotutkimus riittävän tarkasti, miten mehiläiset altistuvat luonnossa glyfosaatille, joka tappaa kukkivan kasvin. Jäämiä aineesta voi tietenkin jäädä kasviin.

Pölyttäjien väheneminen on tunnustettu, Loukola muistuttaa. Syyllisiä kasvimyrkyistä ovat ainakin neonikotinoidit.

Todellakin, jos vähän järkeilee: ovatko mehiläiset enää kiinnostuneita henkensä menettäneistä, lakastuneista (ja useimmiten kai aika nopeasti kellastuneista?) maassa makaavista kukista?

Lopun edestä artikkeli onkin sitten tuon "fatwan" mukainen: tuodaan esiin IARC ja Kalifornian oikeudenkäynti. Vaikka ne eivät uutisen pääsanomaan mitenkään liity. Tai liittyvät ehkä siten, että tuodaan esille, olisiko glyfosaatti silti, sittenkin, jotenkin, kuitenkin eläimille vaarallinen, vaikka onkin näin:

Lainaus
Rikkamyrkkynä käytetty glyfosaatti tehoaa kasveissa tärkeään entsyymiin, jota ei ole eläimissä. Siksi sen on arvioitu olevan harmitonta ihmisille ja eläimille.

Itse kaipaisin muuten seuraavaa tilastollista vertailua: tiedetään, että on maita, joissa mehiläiset (tai pölyttäjät yleensä) eivät ole vähentyneet (oliko tällainen mm. Australia? Suomessa tällainen alue on muistaakseni Ahvenanmaa.) Eikö niissä ole käytetty glyfosaattia? (Neonikotinoidien käyttö tietysti tulisi siinä yhteydessä ottaa huomioon myös, mutta oletan tutkijoiden osaavan ammattinsa.)

Myöskin sellainen raaka, eläinten hyvinvoinnista (tai sille aiheutetuista riskeistä) piittaamaton koe voisi ehkä olla mahdollinen, jossa jokin mehiläisten suosima kukkaketo tarkoituksella glyfosaatilla tuhottaisiin, ja katsottaisiin sitten, kuinka käy.
« Viimeksi muokattu: 02.10.18 - klo:06:40 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #109 : 03.10.18 - klo:08:58 »

Yhdysvalloissa on nyt laajasti tutkittu sitä, onko glyfosaattijäämistä ravinnossa jonkinlaista haittaa:

First ever FDA glyphosate study finds weed killer exposure ‘not concerning for public health’

Vähemmän yllätyksellisesti tultiin tulokseen, että ei ole. Sikäli kuinka näitä jäämiä edes löydettiin.

Lainaus
The study marked the first time [the herbicides] glyphosate and glufosinate were tested by the FDA. Researchers examined the presence of the chemical in corn, soybeans, milk and eggs. The agency discovered that more than 53 percent of samples had no detectable pesticide residues, and all the residues found in the corn and soybean samples were below the tolerance levels set by EPA. No amounts of glyphosate or glufosinate were found in milk or eggs.

Minusta tätä, että kyse on kahdesta erilaisesta altistumisen muodosta, kannattaisi nyt enemmän korostaa eurooppalaisessa keskustelussakin. Oli tai ei riskejä ammatillisessa käytössä, niin jäämistä ei ole! Ja ammatillista altistumista voi aina välttää suojavarusteilla ja/tai paremmilla työtavoilla. Jos se siis on tarpeen.
« Viimeksi muokattu: 04.10.18 - klo:21:25 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #110 : 09.10.18 - klo:04:01 »

Tässä on analyysiä siitä, miksi kaikki nämä Roundup-syöpä -oikeudenkäynnit ovat nimenomaan juuri Amerikassa:

Why are all Roundup-cancer lawsuits filed in the US?

Artikkelin lopussa on linkki toiseen, alkuperäiseen analyysiin.

Suomalaistenkin lehtimiesten olisi nuo hyvä lukea. Eikä vain naiivisti kirjoittaa faktana, kuinka paljon noita kanteita on siellä nostettu.
« Viimeksi muokattu: 09.10.18 - klo:04:07 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #111 : 11.10.18 - klo:15:01 »


En ymmärrä sikäläistä oikeusjärjestelmää, mutta sen käsityksen tästä uutisesta saa, että Bayer olisi jollakin tavalla saanut alustavan voiton, ja asia käsiteltäisiin uudestaan:

Glyphosate-cancer case appeal: Judge inclined to set aside $250 million of damages, order new trial
« Viimeksi muokattu: 11.10.18 - klo:15:06 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #112 : 12.10.18 - klo:00:30 »

Luomuinstituutti on toimittanut suomeksi yhteenvedon tästä uudesta teoriasta tai väitetyistä tutkimustuloksista:

Glyfosaatti häiritsee mehiläisten ruoansulatusmikrobiston toimintaa

Miksi se on sen tehnyt? Eihän glyfosaattia käytetä luomuviljelyssä? Mutta eräs Luomuinstituutin tehtävistä onkin "apologeettinen", "uskoa puolustava" rooli. Siihen tietysti sopii kaikkI paha, jota voidaan sanoa jostakin - mutta erityisesti tästä yhdestä hyvin yleisestä - kemiallisesta torjunta-aineesta.

Tuohon rinnalle tuomme Iida Ruishalmeen vanhan mutta päivitetyn artikkelin, jossa hän käsittelee laajasti yrityksiä todistella glyfosaatti mehiläisille vaaralliseksi:

Viewpoint: Link between bee death and glyphosate still a ‘far-fetched’ story

Erikseen siihen on lisätty luku tuosta uudesta tapauksesta (selaa alaspäin):

UPDATE: New study out on bees and the microbiome

En yritä kummastakaan nyt löytää keskeistä, yhteenvetävää lainausta, sen verran monimutkainen tämä tapaus on. Pakko kehottaa lukemaan itse.

Mutta sen yhteenvedon kuitenkin teen, että taas kerran näyttää siltä, että kyseessä oli väärä hälytys.

Tuon yhteenvedon uskallan tehdä, koska onhan meilläkin apologeettinen rooli! Virnistää

« Viimeksi muokattu: 12.10.18 - klo:06:14 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10412Profiili Sähköposti
« Vastaus #113 : 14.10.18 - klo:09:50 »

Tässä sitä ollaan, ja glyfosaatista tässä on pitkälle kyse:

Science and public opinion: Where do politicians stand?

Lainaus
Policy makers, industry and civil society are trying to find a way to reconcile scientific evidence with public opinion’s beliefs when it comes to food safety. However, this has proved time and again to be a difficult challenge.

A number of issues related to food safety, ranging from glyphosate to neonicotinoids, have recently launched a heated debate over the right balance between science, politics and policy-making.

Vertaa edellä 26.09.18. Tämähän tuossa uudessakin artikkelissa taas tuodaan esille:

Lainaus
The mistrust arises when there is a scientific controversy between different regulatory bodies responsible for providing an opinion on the same topic. Things are getting complex “if the public finds that different bodies have different opinions, as well as EFSA presents the exact same opinion as companies like Monsanto,” she added.

Achterberg referred to the case of glyphosate, which was approved by EFSA, the World Health Organisation (WHO) and other national food safety agencies, but the International Agency for Research on Cancer (IARC) said the chemical substance is “probably carcinogenic”.
« Viimeksi muokattu: 14.10.18 - klo:10:03 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 6 7 [8]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!