Author Topic: Temp  (Read 17485 times)





Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #34 on: 28.04.18 - klo:03:04 »
JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström epäsi kanteluni käsittelyn seuraavalla perusteella:

"Kantelija kertoo pyytäneensä lehteä korjaaman juttuaan. Kantelija ei ole kuitenkaan liittänyt kanteluunsa lehden kanssa käymäänsä kirjeenvaihtoa asiasta."

Pyydän kanteluni uudelleen käsittelyä, tässä se kirjeenvaihtoni on, sähköpostini 23.3.2018.

__________________________

Vastaava päätoimittaja Kaius Niemi

Helsingin Sanomat
kaius.niemi@hs.fi


Lähes 2 vuotta sitten lähetin Teille oikaisuesityksen samasta virheellisestä väitteestä, joka on nyt tullut uudestaan nettiuutiseenne:

https://www.hs.fi/talous/art-2000005612613.html?ref=rss

"Uusi maataloustuotteiden yritysjätti on syntymässä – EU hyväksyy Bayerin ja Monsanton fuusion"

Lainaus siitä:

"Kun fuusio toteutuu, se synnyttää maailman suurimman maatalousteollisuuden toimijan. Monsanto on jo nyt maailman suurin siementen, tuholaismyrkkyjen ja lannoitteiden valmistaja."

Väite on virheellinen. Monsanto ei suinkaan ole maailman suurin lannoitteiden valmistaja, jopa ei ole lannoitteiden valmistaja lainkaan. Sen osoittamiseksi nämä linkit:

http://www.thedailyrecords.com/2018-2019-2020-2021/world-famous-top-10-list/world/largest-fertilizer-companies-world-best/6554/

"Top 10 Largest Fertilizer Companies In The World"

... sekä linkki englanninkieliseen Wikipediaan ...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Monsanto

... jossa lannoitteita ei mainita ollenkaan.

Pyydämme uudestaan tekemään tuon oikaisun. Silloin 2 vuotta sitten torjuitte oikaisuesityksemme. Kuinka käy nyt?

Kun silloin 2 vuotta sitten lähetimme huomautuksen JSN:lle menettelystänne, ilmoitti
Elina Grundström meille käsittämättömästä syystä, että se valituksemme jätetään käsittelemättä. Elina Grundström on aiemmin ollut lehtenne kolumnistina.



Heikki Jokipii

puheenjohtaja

Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

Kopio: Elina Grundström
elina.grundstrom@jsn.fi

__________________________

Se on koko kirjeenvaihto, koska Kaius Niemi ei minulle vastannut.

Lisäksi itse nettiuutisessa on asian korjausvaatimukseni kommenttien puolella. Minusta on luontevaa odottaa, että lehti käy läpi kommentit, ja tieto virheestä on näinkin tullut toimitukselle.

Kuten sähköpostista näkyy, lähetin kopion Elina Grundströmille. Niinpä tämän tekstin voi minun mielestäni katsoa saapuneen JSN:lle. Koska teksti on olennaisesti sama, jonka jo olin kirjoittanut kanteluuni, en sitä kantelussani toistanut.

Niinpä pidän tuota syytä käsittelemättä jättämiseen verukkeena. Minusta tuntuu, että Grunströmille on jostain muusta syystä vastenmielistä ottaa kanteluani yleisempään käsittelyyn. Kaksi vuotta sitten hän käsittelemättä jattämispäätöksessään (josta en silloin valitettavasti valittanut) yksinkertaisesti kieltäytyi näkemästä, että HS olisi asiassa tehnyt mitään virhettä.

Niinpä pidän välttämättömänä, että JSN:n varapuheenjohtajat nyt ratkaisevat, tutkiiko neuvosto asian.

Kanteluni käsittely olisi nyt mielestäni hyvän lehtimiestavan mukaista.

Heikki Jokipii

puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvatti Luonto ry

« Last Edit: 28.04.18 - klo:05:20 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 04.05.18 - klo:06:24 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #38 on: 08.05.18 - klo:01:36 »
Luomuruokaperuna (301 ha) on yksi viljelypinta-
alaltaan yleisempiä luomukasviksia luomupork-
kanan ja -sipulin jälkeen Suomessa. Vuonna 2017
luomuperunan hyväksytty tuotantoala oli kaikkiaan
736,4 ha. Vastaavasti tavanomaisesti viljellyn peru-
nan kokonaispinta-ala oli 21 335 ha. Koko perunan-
tuotantoalasta luomun osuus on 3,5 %.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #39 on: 09.05.18 - klo:13:48 »
Labelit:

https://www.technologyreview.com/the-download/611090/us-will-label-gmo-foods-with-smiley-faces-and-sunshine/

https://geneticliteracyproject.org/2018/05/08/viewpoint-north-american-scientists-iarc-officials-conspired-to-misrepresent-glyphosate-health-risks/

Biodyn:

http://viiniposti.fi/juoma/viinilehden-valitsemat-vuoden-samppanja-ja-kuohuviini-2018/

Teknologia auttaa kasvitautien ja sääilmiöiden ennakoinnissa: viinitarhoille asennettu sääasema monitoroi olosuhteita, jotka saattaisivat olla haitallisia kasveille tai vastaavasti suotuisia tuhoeläimille. Maata lannoitetaan biodynaamisilla preparaateilla ja hyötykasveilla, ja tuholaisia torjutaan niiden luonnollisilla vastustajilla. Myös viinimössä perheen filosofia on kunnioittaa maaperän antia: viinin tekeytymiseen puututaan niin vähän kuin mahdollista, ja viinien annetaan kypsyä rauhassa hiivasakkansa päällä ennen pullotusta.
« Last Edit: 09.05.18 - klo:15:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #40 on: 11.05.18 - klo:16:13 »
https://www.telegraph.co.uk/news/0/deadly-armyworm-could-march-britain-devastating-african-crops/


Teollinen maatalous? Kiinalainen uusi sikala:

https://pbs.twimg.com/card_img/994718762610974725/cY486oM4?format=jpg&name=small

****


Elovena täysjyväkaurahiutale 1,29 e/kilo. Luomuna 2,50 euroa/kg. Luomupaketti 900 g, miksi? Toisesta tiedot.

https://www.elovena.fi/resepti/-/p/taydellisen-kaurapuuron-keitto-ohje?reid=480610

Desi kaurahiutaleita painaa 35 grammaa.

Valio täysmaito 1,12 litra, luomuna 1,25
« Last Edit: 12.05.18 - klo:15:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #41 on: 12.05.18 - klo:14:20 »
Markkinatutkija "6. Kerros" oli Pro Luomulle luomulihajalosteista tekemässään selvityksessä (2017) päätynyt tällaiseen näkemykseen (mainittu sen raportissa 2 kertaa):

Kohderyhmä, jolle luomu on itsessään riittävä lisäarvo, on
kuitenkin liian pieni ja varsin kriittinen isompia tuottajia – tai jopa
lihansyöntiä – kohtaan.

Pelkkä luomuleima on riittävä
lisäarvo vain harvalle kuluttajalle.

Selvitys perustui yrityshaastatteluihin.

https://www.ruokatieto.fi/sv/uutiset/joka-kolmas-suomalaistalous-ostaa-saannollisesti-luomuruokaa

https://www.linkedin.com/pulse/one-planet-enough-bjorn-lomborg?trk=v-feed&lipi=urn:li:page:d_flagship3_profile_view_base_recent_activity_details_all;2Hzyuy6psgPVQYzbfnwj1w==
« Last Edit: 12.05.18 - klo:17:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #42 on: 15.05.18 - klo:05:29 »
https://proluomu.fi/luomupuuron-me-syntyi/

Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta kertoo, että luomuviljan viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita eikä keinotekoisia väkilannoitteita. Tästä kumpuavat luomupuuron ympäristöhyödyt kuten kemikalisoitumisen väheneminen, luonnon monimuotoisuuden lisääntyminen, maan kasvukunnon ylläpito ja luonnonvarojen säästyminen.

– Jos kaikki suomalaiset söisivät esimerkiksi kerran viikossa luomupuuroa luomuttoman sijaan, kasvinsuojeluaineita jäisi ruiskuttamatta pelloille noin 4 800 litraa kasvukaudessa, Kottila havainnollistaa.

***
Yli puolet kyselyyn vastanneista (57 %) pitää mahdollisena, että heidän kuntansa siirtyisi puurohiutaleiden osalta tarjoamaan pelkästään luomua. Lähes kolmasosa (30 %) arvioi, että luomuun vaihtaminen ei ole mahdollista hinnan, saatavuuden tai hankintasopimuksen tiukkojen kriteerien takia.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 18.05.18 - klo:09:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12210
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #44 on: 18.05.18 - klo:11:05 »
Eikös luomun tuottavuus ole huonompi, kun peltoaluetta käytetään samaan satoon enemmän?

Luomun tuottavuus hehtaaria kohti vaihtelee kasveittain. Esimerkiksi herneessä ja pinaatissa sato on yhtä hyvä, vaativissa juureksissa eroa voi olla enemmän. Apetit pyrkii kehittämään myös luomua mahdollisimman satoisaksi menetelmäksi