Näin on kuulemma yhä vielä, että etelässä sitä kasvatetaan:
Härkäpavun rehumarkkinat ovat hyvät – "Kaikki menee kaupaksi"Härkäpavun kasvuaika on pitkä, minkä vuoksi sitä viljellään pääasiassa Etelä-Suomessa.
Mutta olisiko tässä muutosta tulossa:
Martti aikoo säilyttää härkäpavun viljelykierrossa myös tulevaisuudessa. Hän on tähän asti viljellyt lajikkeista ainoastaan Kontua, mutta uudet, vasta tulossa olevat lajikkeet kiinnostavat.
"Uusien lajikkeiden ansiosta voisi härkäpapua myydä myös kananrehuksi", hän pohtii.
(lihav. HJ)
Ei niin, että täällä, tällä palstalla, oltaisiin mitenkään geenimuunneltua soijaa vastaan, mutta edellä on käsitelty syitä, miksi valkuaisomavaraisuus olisi arvo. Eikä soijaa täällä Suomessa oikein saa kasvamaan.
Härkäpapu tuntuisi erityisesti typensidontaominaisuutensa vuoksi ideaaliselta luomuna viljeltäväksi. Mutta siihen omistettu ala jopa hiuksenhienosti väheni v. 2016 Eviran mukaan. Lisäksi näkyi selvästi tuo lajin hankala ominaisuus: pohjoisimmissa maakunnissa sitä viljeltiin luomunakin hyvin vähän tai ei ollenkaan. Toisaalta Luken mukaan härkäpavussa Luken mukaan luomun osuus kyllä onkin 15,4% kokonaistuotannosta (2016).
Mitä tänä vuonna on luomulle tuossa tapahtunut, selviää myöhemmin. Mutta härkäpavun kokonaissato on Luken ennusteen mukaan kasvanut huikeat 60%. Myös Jarrumiehen laskema hehtaarisadon nousukin oli oikeastaan huikea eli 15%.
***
Tällainenkin uutinen MT:ssä juuri on ilmestynyt:
Syysöljykasveilla taistellaan ilmastonmuutosta ja valkuaisrehupulaa vastaan: "Usein neljän tonnin hehtaarisato"Jo tuosta otsikosta syntyy se ihmettelyn aihe. Jos nimittäin tietää, että luomurypsin keskimääräinen hehtaarisato v. 2016 (Luke) oli 1676 kg. Eli alle 2 tonnia
***
Huomioita vuodesta 2013 ... täältä ...
http://luomu.fi/tietopankki/viljakasvien-sadot-2013/Härkäpavun luomuviljelyala on pysynyt edellisen vuoden tasolla. Satoa saatiin lähes neljä miljoonaa kiloa, ja keskisadoksi arvioitiin 2 130 kiloa hehtaarilta eli edellisvuotta enemmän. Luomusadon osuus oli 22 prosenttia härkäpavun kokonaissadosta.
Onko siis luomun osuus nyt laskussa?
Vuonna 2013 tavanomaisella keskisato oli 2 480 kg. Häviääkö luomu tässäkin?