Author Topic: Geenimuuntelematon soija  (Read 34118 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25648
    • View Profile
    • Email
Vs: Geenimuuntelematon soija
« Reply #60 on: 31.08.20 - klo:04:19 »
Ollaan tässä pessimistejä vai optimisteja?

Kotimainen soija voi pian olla arkipäivää, vaikka viljelyn piti olla Suomessa mahdotonta – voidaanko tuontisoijalle heittää hyvästit?

Quote
Soijan kasvuolosuhteet ovat Suomessa muuttuneet paremmiksi ilmaston lämpenemisen myötä.


Ja oletetaan että jatkossa pysyvät sellaisina tai muuttuvat vielä paremmiksi.

Mutta katsotaan hiukan tätä:

Quote
Kokeilujen perusteella näyttää siltä, että soija viihtyi alkukesän kuivissa hellekeleissä paremmin kuin moni Suomessa perinteisempi viljelykasvi. Jos kaikki sujuu hyvin kasvukauden loppuun asti, koeviljelmiltä voidaan Keskitalon mukaan odottaa reilun tuhannen kilon hehtaarisatoa.

– Parhaimmillaan soijasta on Suomessa saatu kahta tuhatta kiloa hehtaarilta, mikä on tosi hyvä, koska soijan valkuaispitoisuus on niin korkea, noin 40 prosenttia, hän sanoo.


Ja verrataan:

International Benchmarks for Soybean Production

Quote
Although yield is only a partial gauge of performance, it reflects the available production technology across farms.  Average soybean yield for the farms in 2013 to 2016 was 41.7 bushels per acre (2.81 metric tons per hectare).  Average farm yields ranged from approximately 20.6 bushels per acre for the typical farm in Russia (1.39 metric tons per hectare) to 55.5 bushels per acre for the west central Indiana farm (3.74 metric tons per hectare).  Figure 1 illustrates average soybean yield for each typical farm.  It is important to note that the southern Indiana farm contained both full-season and double-crop soybeans.


No, tiedetäänhän tuo. Muualla maailmassa on aika yleinen käsitys, että 60 leveysasteen pohjoispuolella ei pitäisi viljellä mitään.

Mutta olisin kyllä varovainen noiden hyvästi jättämisten kansaa. Onhan jopa härkäpavunkin viljelyssä sellainen tilanne, että se menestyy hyvin vain eteläisessä Suomessa. Ks. juuri edellä.

Lisäksi ainoa selkeä ilmastoteorian ennuste on, että talvet lämpenevät, ja siitä ei ole Suomen viljelylle paljon hyötyä. Niinpä strategia on luotava siten, että se toimii monissakin tilanteissa. Niinpä en nyt unohtaisi laskuista lyhyemmän kasvukauden geenimuunneltua soijaa. Jota ei vielä ole, mutta joka pitäisi Suomea varten kehittää.