Author Topic: Tapaus Vandana Shiva  (Read 104885 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #30 on: 19.01.09 - klo:19:02 »
Vandana Shivan kannatus on vakaata lännen vihreissä piireissä, ja ehkä Intiassa eräissä ns. postmodernistisissa ns. intellektuellipiireissä. Joita ei Intiassakaan paljon ole. Hänen "liikkeensä" mielenosoituksissa ei juuri talonpoikaa nähdä, mutta kyllä aina kourallinen näitä "intelletkuja" (tahallaan väärinkirjoitettu).
« Last Edit: 07.10.09 - klo:18:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #31 on: 13.07.09 - klo:06:01 »
Ja aivan samoilla valheilla ja vääristelyillä annetaan Shivan jälleen ratsastaa, taas Suomen(kin) IPS:n myötävaikutuksella:

Ilmastonmuutos kiihdyttää biopiratismia

Juttu ilmestyi myös Uutispäivä Demarissa tänään.

Taas kerran täytyy todeta (ja kirjoittaa yleisönosastoon?), miten:

- olemassa oleville lajikkeille ei myönnetä patentteja
- vaan jokaisessa patentissa pitää olla uutta, tutkijan/firman itsensä tekemää kehitystyötä
- jolloin perinteisten lajikkeiden "itselle hankkiminen" on täysin mahdotonta
- jolloin perinteisten lajikkeiden käyttämisestä ei tarvitse maksaa mitään kenellekään
- ja parannetunkin lajikkeen (oli se sitten muuntogeeninen tai ei) käyttäminen on täysin vapaaehtoista
- eikä perinteisten lajien patentoimista ole koskaan tapahtunut tai yritettykään, jolloin ko. jutun "sankaritarinat" siitä, miten Shiva ym. olisivat pystyneet jotain tällaista "estämään", ovat myyttejä. Katso esim. Ronald Bailey:
Greenpeace Declares Victory Against Wheat Patent.Except it wasn't really a patent. And Greenpeace didn't really have anything to do with it
ja
BioPiracy and Other Myths
ja kuinka Ricetecin tapauksessa kyse oli vain patentille annetusta epäonnistuneesta nimestä, ei siitä, että perinteiden basmati-riisi olisi muka USA:ssa patentoitu (siis "myrskystä vesilasissa"), katso tarvittaessa laajempaa artikkelia RiceTec Paddy Whack (sisältää myös kaskun Shivasta ja "onnettomalta" näyttävästä riisistä)

ja miten

- Shiva & kumppanit (jutussa tämä kanadalainen ETC) toisaalta yrittävät sanoa, että muuntogeenisistä lajikkeista ei ole hyötyä (ja että ne ovat suorastaan vahingollisia) ja toisaalta
- vastustavat oikeutta niiden patentoimiseen

Edes jonkinnäköisen logiikan tälle linjalle saanee vain siten, että juuri väittää "ylikansallisten yhtiöiden" patentoivan jo olemassa olevia perinteisiä lajikkeita. Joissa muka on jo kehitetty kaikki tarpeellinen, ne kestävät jo nyt ilmastonmuutoksen mahdollisesti aiheuttamat haitat (kuivuus, tulvat jne.) Myyttiä myytin päälle. Ja IPS ja Demari julkaisevat.

Quote
Shivan mukaan kehitysmaiden ryhmä G77 ja Kiina alkoivat havahtua patenttiongelmaan kesäkuun alussa Bonnissa pidetyssä ilmastokokouksessa.

Ne ehdottivat, että rikkaita maita kiellettäisiin patentoimasta tekniikkaa, jota voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa.

Näin ei varmastikaan ole tapahtunut (vaan kyse on Shivan/toimittajan  tulkinnasta), mutta tällainen patenttien kielto olisi kyllä lähes 100% varma tae sille, ettei tällaista tekniikkaa lainkaan synny!

(Teknologian siirtoa kehitysmaat kyllä vaativat, mutta ei se noin käy.)

***

Kuten totesin, taas. Tämä Jussi Tammisolan artikkeli (pdf) samasta asiasta ja samasta henkilöstäkin on jo vuodelta 2004:

Pysähtyneisyys hyydyttää (myös) kehitysmaita

***

PS 15.7.2009: Ja kaiken lisäksi Monsanto on juuri päättänyt, että se ryhtyy taas vehnäbisnekseen!

Biotech leader Monsanto jumps back into wheat

Vrt. Baileyn artikkeli vehnästä ja Greenpeacesta
« Last Edit: 10.10.10 - klo:12:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #32 on: 30.09.09 - klo:18:45 »
Jotain edistystä. Nyt myös Osmo Soininvaara artikkelissaan ....

Minä ja GMO-ruoka, alustava kantani

... toteaa:

Quote
Omistusargumentti: GMO-lajikkeita jalostaneet yhtiöt omistavat kehitetyn geneettisen koodin. Maanviljelijällä ei ole oikeutta korvauksetta käyttää oman satonsa siemeniä siemenviljana.

[...]

Olen keskustelussa myös nähnyt joidenkin esittävän GMO:ta vastaan sekä tämän omistusargumentin, että seuraavassa lauseessa väittävän, että GMO:t antavat myös huonomman sadon. Tämä argumenttiyhdistelmä ei tunnu loogiselta.


(hän itse ei mainitse Shivaa nimeltä, mutta blogin kommentoijat mainitsevat)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #33 on: 11.10.09 - klo:08:43 »
Ei se ilo kauan kestänyt. Nyt sitten KEPAn Kumppani-lehti antaa Vandana Shivalle tilaa kertoa taas uudelleen sen kaiken, mikä on jo moneen kertaan osoitettu roskaksi:

- viljelijöiden itsemurhat, tehoviljely syynä
- maan myrkyttyminen lannoitteista
- naisten myyttinen asiantuntijuus
- itämiskyvyttömiksi tarkoituksella tehdyt siemenet
- siementen pakkomyynti
- tuottavampi luomuviljely
- maan muuttuminen yhtiöiden monopoliksi
- neempuun, basmatiriisin patentointi
- ym.

Huokaus. Täytynee jaksaa yrittää vastinetta, mutta Kumppani ei taida sellaisia julkaista? KEPAn verkkosivulle?

PS. Tyypillistä tälle fyysikolle on täydellinen numerotaidottomuus:

Quote
Maan muuttuminen kauppatavaraksi kulkee käsi kädessä maatalouden kemikalisoinnin kanssa. Intia käyttää lannoitetukiin noin 1,4 miljardia euroa vuodessa.

Noin 1,4 miljardia? Kauhistelun paikka? Jos Intian väkiluku on arviolta 1,2 miljardia asukasta, tuo tuki on henkeä kohti vähän yli euron. (Suomessa jo "virallista" luomutukea annetaan asukasta kohti n. 6 euroa!)

PS 12.10.2009 klo 19:15: Kysyin kuitenkin Kumppanin päätoimittajalta vastinemahdollisuudesta, sähköpostitse.

PS. 17.10.2009: Kumppanin päätoimittaja vastasi, että vastineeseen ei ole mahdollisuutta, mutta voisi tarjota omaa artikkelia lehteen. Täytyy harkita. Mutta tästä seuraa, että nuo Shivan artikkelin väitteet täytynee kuitenkin sitten täällä yksityiskohtaisemmin runtata.
« Last Edit: 19.10.09 - klo:18:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #34 on: 18.10.09 - klo:12:15 »
El aloitetaanpa sitten, taas, ja aloitetaan selkeimmästä päästä. Kyse on siis edellä mainitusta Vandana Shivan artikkelista tuossa KEPAn Kumppani-lehdessä.

Vandana Shiva:
Quote
Myös ostettu siemen on ulkoinen panos. Yhtiöiden omaisuudeksi muuttuneista siemenistä tehdään itämiskyvyttömiä, jotta viljelijöiden on pakko ostaa niitä joka vuosi.

Tällaista itämiskyvyttömäksi tehtyä siemeniä ei ole missään käytössä, tuskin edes olemassa (so. on vain laboratoroissa tehtyjä yrityksiä) Jos tarkoitetaan hybridilajikkeita, ei niitäkään viljelijän ole pakko ostaa joka vuosi, mutta useinkin (niiden paremman tuoton vuoksi) viljelijän kannattaa ostaa niitä joka vuosi.

Quote
Siementen sekä kemiallisten lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen hankinnasta kertynyt velka on pääsyy itsemurhaepidemiaan, joka jättää jälkeensä velkaantuneita ja maattomia leskiä.

Shiva käyttää edelleen törkeästi oman agendansa ajamiseen tätä suhteellista Intian maanviljelijöiden itsemurhien lisääntymistä. Suhteellista siksi, että Intian kaupungeissa tehdään paljon enemmän itsemurhia suhteessa väkilukuun, ja sielläkään ei lainkaan niin paljon kuin – Suomessa.

Nyt se itsemurhaepidemia johtuu Shivan mukaan siis tästä. Hän kun sai ”turpiinsa” vielä vähän aikaa sitten esittämänsä teorian osalta, että itsemurhat johtuvat GM-lajikkeista. Kuitenkin mm. osoitettiin, että itsemurha-aalto oli alkanut aiemmin kuin GM-lajikkeet edes tulivat Intiassa käyttöön (2002), eli jo 1990-luvulla. Yhtä lailla voidaan tästä uudesta teoriasta todeta sama, mutta toiseen ajalliseen suuntaan. Vihreä vallankumous, noine välineineen, tuli Intiaan jo 1960- ja 1970-luvuilla, joten se ei ole oikein hyvä ehdokas selittämään itsemurhaepidemiaa 1990-luvulta alkaen.

Quote
On myös selvää näyttöä siitä, että luomuviljely on kemiallista viljelyä halvempaa ja tuottavampaa.

Tämmöistä selvää näyttöä ei ole, itse asiassa ei mitään näyttöä, vaan näyttöä on juuri päinvastaisesta.

Quote
Lisäksi se pitää ruokaturvan naisten käsissä.

Mitä siitä on iloa, jos sadot ovat niin surkeita ettei ruokaturvaa käytännössä ole, naisillakaan. Shiva itse kertoo innokkaasti toisaalla, miten juuri naiset ovat maailmassa kaikkein köyhimpiä ja nälkäisimpiä. Miten se on - jos juuri naisten luomuviljely on tuottoisinta - mitenkään mahdollista?

Quote
Yhtiöt jahtaavat vain voittoja. Kun viljelijät velkaantuvat ja menettävät maansa, sekin muuttuu yhtiöiden monopoliksi.

Missä muka yhtiöt ovat maata hankkineet ja hamstranneet? Paljonko esim. Monsantolla on Intiassa maata (jotkin koeviljelmät tietysti pois lukien)? Minun tietojeni mukaan: ei yhtään! Siitä on aikamoinen matka ”monopoliin”.

Quote
Esimerkiksi neempuu, basmatiriisi ja vehnä ovat joutuneet alkuperäisen luontoa koskevan tiedon anastuksen ja patentoinnin, biopiratismin, kohteeksi. Koska patentti antaa haltijalleen yksinoikeuden käyttää, tuottaa ja myydä tuotetta tai prosessia, siementen patentointi estää niiden käytön yhteisenä hyvänä.

Minkään mainittujen lajien käyttöä ei mikään patentti sen enempää Intiassa kuin koko maailmassakaan mitenkään estä.

Patentointi estää ko. lajeista kehitetyn muuntogeenisen variantin, lajikkeen käytön vapaasti, ilman korvausta jalostajalle.

Mutta kannattaako Shiva sitten sitä, että näitä muuntogeenisiä lajikkeita saisi (vapaasti) käyttää? Ei tasan tarkkaan kannata!

(Tämä asia tästä hämäyksestä on käsitelty tässäkin triidissä jo aiemmin. Toistamme, "jankutamme", mutta miksi, se ei johdu meistä!)
« Last Edit: 19.10.09 - klo:06:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #35 on: 19.10.09 - klo:17:58 »
Pari kohtaa tänään lisää, otetaan tipoittain - ettei tule stressiä ja verenpaine nouse liikaa:

Quote
Maan muuttuminen kauppatavaraksi kulkee käsi kädessä maatalouden kemikalisoinnin kanssa. Intia käyttää lannoitetukiin noin 1,4 miljardia euroa vuodessa.

Kuten jo edellä totesin, noin euro vuodessa on vähän, Malawissa (joka on Intiaa paljon köyhempi maa) antaa nyt valtio tukee n. 10 euroa / asukas. - Eräille Shivan artikkelin lukijoille jo tämä sana "kemikalisointi" varmaan kuulostaa jo sinänsä vallan kauhealta ...

Quote
Elävä multa korvataan keinolannoitteilla, jotka tappavat maaperän organismit ja tuhoavat ajan mittaan hedelmällisyyttä ylläpitävät mekanismit.

Kaikki väärin:

- ei missään korvata mitään multaa keinolannoitteilla
- keinolannoitteet eivät tapa maaperän organismeja
- keinolannoitteita tarvitaan ja käytetään maaperän hedelmällisyyttä ylläpitämään
- eikä niiden käyttö tuhoa mitään luonnollisiakaan mekanismeja

Ollen useamman kerran haastanut näitä teorioita toitottaneet esittämään jonkun esimerkin, missä näin on tapahtunut. Ei ole esimerkkejä tullut. *) Ja Vandana Shivalla taas, kuten tunnettua, ei ole aikaa vastata kriitikoilleen ...

Quote
Naiset ovat asiantuntijoita kierrätysmaataloudessa, jossa ei tarvita ulkopuolisia panoksia. Orgaaninen aines kierrätetään kompostin kautta, ja palkokasvit sitovat typpeä maaperään.

Nämä "naiset" eivät sitten ainakaan myy mitään kaupunkeihin, jos haluavat pitää kierron suljettuna. Mutta eihän Shiva sitä mieti. Hänestä tämä on ihan OK. Juuri ja juuri itsensä ruokkivat "naiset" ovat sitten toisella tavalla rikkaita, ei tällä kirotulla länsimaisella tavalla, johon saattaa kuulua sellaisia kerskakulutushyödykkeitä kuin polkupyörä ja radio/TV (jotka olisi ostettava kaupungista). 
__________

*) Esimerkin pystyy kyllä esittämään: jos tekee kaikki lannoituksessa väärin, saa aikaan kyllä huonoja tuloksia, mutta ne ovat korjattavissa ja nopeasti. Tämä tehoviljellyn pellon "ajan mittaan" huonontuminen on luomun myyttejä. Jos jokin "ajan mittaan" huonontuu, se on päinvastoin juuri luomupelto.
« Last Edit: 19.10.09 - klo:18:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #36 on: 20.10.09 - klo:18:46 »
Siten Shiva väittää tällaista:

Quote
Laki kieltää viljelijää käsittelemästä siemeniä yhteisenä hyvänä ja antaa valtiolle oikeuden hyväksyä ja lisensoida lajikkeet. Viljelijöiden on hankittava valtion hyväksyntä "pakollisen" rekisteröinnin vuoksi. Syyksi sanotaan laadunvalvonta, mutta tuloksena on viljelijöiden kehittämien korkealaatuisten lajikkeiden tuho.  Lisensointi epää viljelijöiltä oikeuden perinteisiin siemeniinsä ja pakottaa heidät riippuvaisiksi yhtiöiden tarjonnasta.

Kun tietää Shivan aiemman fabuloinnin, niin uskaltaisin kyllä lyödä jopa pienen vedon, että tässäkin on väännetty jostakin sinänsä tosiasiasta aivan toisen näköinen "tosiasiake".

Mutta tätä nyt en tiedä tarkkaan. Mitä on tapahtunut esim. Intian siemenkauppaa koskevassa lainsäädännössä? Tietääkö joku? Vai - onko yhtään mitään (sekin on täysin mahdollista, kun Shivasta on kyse)?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #37 on: 21.10.09 - klo:17:14 »
Löysin tällaisen yhteenvedon siitä, mitä siemenlaki tarkoittaisi:

Seeds Bill 2004

Kun sitä katsoo, vakuuttuu kyllä, että mistään sellaisesta hirveästä, mitä Shiva maalailee, ei ole kyse. Kyse on vain järjestelmän rationalisoinnista ja kansainvälisten sopimusten noudattamisesta asiassa. Intia pyrkii tässäkin irti kehitysmaan statuksesta.

Ihan erityisenä kohtana oli tuossa korostettu, että omaa siementään viljelijät saavat sekä käyttää että myös myydä. Se, mikä edellyttää rekisteröintiä, on siemenen myyminen brändinä. Ammattimainen siemenmyynti edellyttää myös rekisteröintiä.

Mutta minusta tämä laki siis (näin ollen) päinvastoin suojaisi siementen ostajat pettymyksiltä. Shiva ”ratsasti” aikanaan pitkään sellaisilla esimerkkitapauksilla, jossa jotkin huijarit olivat myyneet – ennen kuin Intiassa GM-lajikkeet olivat laillisia (2002) -  ties mitä Monsanton siemeninä, ja ankara pettymyshän siitä sitten tietysti seurasi. Tämä laki yrittää estää näitä tapauksia.

Mutta tätä siementen jakamista ...

Quote
Intian hallitus yritti ajaa siemenlain läpi 2004. Toteutimme laajan väkivallattoman kampanjan julistaen, että siementen säästäminen ja jakaminen on velvollisuus - ei rikos - jonka täyttäisimme vastakin.

... voinee siis ihan vapaasti harrastaa vastakin. Erittäin epäselväksi muuten tuossa jää, tuliko siitä siemenlaista huono vai hyvä, Shivan (ja kannattajien) mielestä.
« Last Edit: 22.10.09 - klo:18:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #38 on: 23.10.09 - klo:17:58 »
Shivan pääteemana oli yhteisomistuksen ylitys - ja yksityistämisen mustamaalaus - otsikosta alkaen:

Quote
Kolumni: Yksityistäminen on kestävän maatalouden vihollinen
[…]
Intiassa vesi ja luonnon monimuotoisuus ovat olleet yhteistä omaisuutta, jonka vaaliminen on jäänyt paljolti naisille. Yksityistäminen uhkaa tätä järjestelmää.
[…]
Luonnonvarojen yksityistäminen lisää nälänhätiä, aavikoitumista ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.
[…]
Luonnonvarojen tilaan taas vaikuttavat maataloudessa sovellettu teknologia ja omistussuhteet.
[…]
Kestämätön viljely ja yhtiöiden monopoli vahvistavat toisiaan, kuten myös kestävä viljely ja yhteisomistus.
[…]
Kestävä maatalous voi perustua vain kestäviin oikeuksiin, jotka kuuluvat viljelijöille ja kansalle, eivät yksityisille yhtiöille.

Epäilemättä joskus yhteisomistus toimiin, ja tämän ilmeisesti Nobel-palkittu Elinor Ostrom pystyi osoittamaan. Mutta hän ei varmastikaan osoittanut, että se toimii aina ja kaikkialla, ja edelleen on toinenkin teoria, tämä ”yhteismaan ongelma” tai tragedia.

Mm. Suomessa katsotaan viljelyn suuresti tehostuneen, kun isojaossa luovuttiin yhteisöllisestä ”vainiopakosta”.

On myös Neuvostoliiton kolhoosien kokemukset. Tätä argumenttia vastaan voisi Shiva varmaan esittää, että ko. yhteisomistus oli ylhäältä pakotettua, mitä taas hänen Intian perinteellinen systeeminsä ei ole.

Mutta joka tapauksessa, jos tämä ”yhteisomistus” on uusien, parempien menetelmien este, se ei ole hyvä asia, se ei pelasta.

Mutta Shivalla tätä ongelmaa ei ole. Toinen hänen teemansa on, että pitkä traditio  pyhittää kaiken:

Quote
Sukupolvien ajan jatkunut maasta huolehtiminen on osa kulttuuria, jossa maa tunnustetaan ihmiskuntaa ruokkivaksi äidiksi. Oikeanlainen viljely rakentaa humusta, maaperän hedelmällisyyden sydäntä. Kun maa muutetaan kauppatavaraksi, multa katoaa mielikuvista ja todellisuudesta.

Ja on myös luja luottamus tämän traditionaaliseen viljelytapaan ja sen tuottavuuteen:

Quote
Jokaiselle yhtiöiden kauppaamalle tuotantopanokselle löytyy naisviljelijöiden ja maan tarjoama vastine.

Mutta näin ei kerta kaikkiaan ole. Jos olisi, mitään ongelmaa ”naisviljelijöillä” ei myöskään olisi. vaan aivan päinvastoin: jos he pystyisivät parempaan tuottoon vähemmillä panoksilla, he eivät olisi köyhiä, vaan ajaisivat hetkessä ulos markkinoilta (miehiset?) tehoviljelyyn uskovat kilpailijansa!

***

Sitten vähän tätä kaupungistumisen uhkakuvaa:

"
Quote
Missä on maata, sinne tulee taloja, ostoskeskuksia, golfklubeja", mainostaa "Uutta Intiaa" rakentava dubailainen yhtiö. Se unohtaa, että missä on maata ja multaa, siellä on myös viljelykasveja, kyliä ja viljelijöitä, joiden enemmistö on Intiassa naisia.
[…]
Kun multa vaihtuu betoniin, kylät muuttuvat betoniviidakoiksi, yhteisöt korvataan yhtiöillä ja kuluttajilla ja naistuottajista tulee kertakäyttöhyödykkeitä.

Tässä on kyseessä oikein vanha Suomi-filmin kuva: kaupunki voi merkitä vain rappiota, ja naiselle juuri sitä, että hänestä tulee ” kertakäyttöhyödyke”, eli tästä mielikuvasta on kyse. Näinhän se kävi Suomessakin, kaikille naisille, kun maalta tultiin pois, eikö vain?

***

Tässä on sitten viimeinen käsittelemätön Shivan artikkelin väite:

Quote
Kemikaalit myrkyttävät maan ja ihmisruumiin, ja yhtiöiden kauppaamat siemenet tuhoavat monimuotoisuuden sekä viljelijöiden vapauden.

Johon ei jaksa nyt muuta sanoa (jos joku on eri mieltä, ja haastaa asiassa, perustellaan siten yksityiskohtaisemmin), että

Kemikaalit, normaalisti ohjeiden mukaan käytettynä

-   eivät myrkytä maata
-   (vaan ovat sille tarpeen: vrt. Afrikan maaperän ravinnekato)
-   eivätkä myrkytä ihmisruumista

ja yhtiöiden kauppaamat siemenet

-   eivät vaikuta luonnon monimuotoisuuteen lainkaan, sinänsä
-   (mutta tehostaessaan viljelyä, saattavat sitä suojella!)
-   ainoastaan lisäävät viljelijöiden vapautta: niitäkin, entisten lisäksi, on nyt tarjolla. Se argumentti, että ne tuottoisuudellaan ajaisivat muut siemenet markkinoilta, ei taas varmastikaan Shivalle kelpaa!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #39 on: 15.01.10 - klo:19:02 »
Kun lukijatilastossamme tämä Vandana Shiva edelleen säilyy kärjessä, on vastattava lukijoiden odotuksiin, ja kerrottava hänestä lisää.

Shivan sinnikkyys ei lopu (eikä sekään, että hän on edelleen uutistoimisto IPS:n suosikki, kirjoittajana ja kirjoitusten kohteena). Vaikka hän hävisi surkeasti Intiassa taistelun muuntogeenistä puuvillaa vastaan, hän jaksaa yhä, nyt muuntogeenistä munakoisoa vastaan:

DEVELOPMENT: India Holds Public Meetings on GM Food Crop

[Tämä munakoisoasia täytyy täällä käsitellä yksityiskohtaisemmin myöhemmin. Se tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa, jos Suomen IPS päättää tuon artikkelin suomentaa ja levittää tänne.]

***

Englanninkielentaitoisille myös Agbioworld-sivustolla on tehty tällainen koonti niistä artikkeleista, joissa kerrotaan, miksi Shiva (ja hänen hengenheimolaisensa) ovat väärässä eivätkä edistä köyhän asiaa:

Quote
Vandana Shiva - reliable links?

A reader wanted to know some reliable web links on Vandana Shiva. Our ever-resourceful and eager Andy Apel jumped in: Shiva the Destroyer?
http://www.butterfliesandwheels.com/articleprint.php?num=17

One Hand Clapping: Organic Farming in India
http://www.cgfi.org/2002/12/12/one-hand-clapping-organic-farming-in-india/

Dr. Strangelunch -- Or: Why We Should Learn to Stop Worrying and Love Genetically Modified Food
http://agbioworld.org/biotech-info/topics/dev-world/strangelunch.html

Cult of the Amateur
http://gmopundit.blogspot.com/2008/08/cult-of-amateur.html

RiceTec Paddy Whack <---my all-time favorite-----------<<<<< http://www.houstonpress.com/2000-11-23/news/ricetec-paddy-whack/print

The Villainous Vandana Shiva A False Environmental Prophet
http://www.fumento.com/shiva.html

"Did genetically modified foods reach India?"
http://www.junkscience.com/dec00.html

"Shiva's Little Green Book" (Book Review)
http://www.junkscience.com/mar01.html

May I have the shovel, please----?
http://www.consumerfreedom.com/news_detail.cfm/h/1555-may-i-have-the-shovel-please

SPECIAL REPORT: Springtime in Luddite Land http://www.consumerfreedom.com/news_detail.cfm/h/1912-special-report-springtime-in-luddite-land

Hope these help! Andy.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #40 on: 22.01.10 - klo:19:32 »
Yleisön pyynnöstä (selvästikin, lukukertoja on nyt jo 4560!) vielä pari Agbioworldin tarjoamaa Shiva-linkkiä:

GREEN REVOLUTION – can plant breeding feed the world?

ja

Agbioworldin newsletter (selaa vähän alaspäin, "More on Vandana Shiva by Dr Noel Kingsbury")

Herkullisin lause tuossa jälkimmäisessä on tämä, että

“critics describe her as jetting around the world telling us all to be peasants” eli kriitikot kuvaavat häntä lentämässä suihkukoneella ympäri maailmaa, kertomassa miten meidän kaikkien tulisi olla [köyhiä] talonpoikia.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #41 on: 14.02.10 - klo:12:58 »
Tästä alla olevasta linkistä voi seurata melkein ”livenä” Vandan Shivan ”argumentaatiota” tässä munakoisoasiassa, josta uutisessamme puhuttiin. Linkki saatu Agbioworld-palstalta:

Quote
“Vandana Shoutfest: IBN Panel discussion "Face The Nation"

Interview with Jairam Ramesh. Vandana Shiva and Swapan Datta  debate although it is more of a shouting  match.

http://ibnlive.in.com/videos/109916/ftn-india-not-ready-for-genetically-modified-food.html

Note: There are four parts to this video. Click on numbers below the video frame especially the videos 2 - 4 to watch the heated debate.”

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #42 on: 22.04.10 - klo:18:08 »
Eräs Shivan vakioargumentteja modernia viljelyä vastaan on ollut myös se, että viljelylajikkeet siinä vähenisivät. Ja tämä sama ajatus on yleisemminkin vihreän liikkeen uskon ytimessä.

Mutta kuinka ollakaan, kun asia on tutkittu, se ei ollutkaan niin. Lajikkeiden määrä on hitaasti kasvanut 1960-luvun pienen notkahduksen jälkeen:

Crop biodiversity going up, not down

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #43 on: 16.09.10 - klo:17:57 »
Kertoessaan tällaisesta oikeasta ongelmasta …

Cereals Rot in the Rain While the Poor Stay Hungry

(so. vilja pilaantuu sateessa samaan aikaan kun köyhät pysyvät nälkäisinä)

… niin kenet IPS – kaikista maailman (ja Intian) ihmisistä! – on valinnut haasteltavakseen?

Vandana Shivan – ja vieläpä ”ruokaturvan asiantuntijana”!!!

Uskomme, tavallaan. Shivan konsteilla ei Intiassa mitään ruoan varastoimisongelmaa olisi. Koska ei olisi varastoitavaa.

Ja toinen haastateltava on samaa jengiä, Devinder Sharma, Shivan uskonveli Luomussa. Eli samat sanat.

Kyllä, varmasti Intiassa täytyisi asialle jotain tehdä, ja tässä yksittäisessä tapauksessa voisi ehkä ajatella, että Shiva voi olla oikeassakin, ja Shivan ehdottama ruoan jako ilmaiseksi olisi voinut olla järkevä ratkaisu, nyt tässä, poikkeuksellisesti.

Mutta ”sokeakin kana löytää joskus jyvän”, ja toisaalta IPS:n haastateltujen valinta ei anna vahvaa luottamusta sen suhteen, että koko asiaakaan olisi ihan oikein kerrottu.

Intian väkiluvun mittakaavassa jopa 67 000 viljatonnin (todistettu) pilaantuminen voi olla harmillinen yksittäistapaus/mittatappio …

Tuo määrä (vuositasolla) olisi jotain 200 000 – 400 000 ihmisen eines? Eli ei siis promillenkaan, koko väestöstä.   

***

Shivalla on viime aikoina ollut tiettyä menestystä asialleen Bhutanissa.

Mutta häntä odottaa iso haaste, tulvankestävä riisi, ihan hänen Intiassaan:

Indian Farmers Adopt Flood-Tolerant Rice at Unprecedented Rates

(so. intialaiset viljelijät ottavat käyttöön tulvankestävää riisiä ennenäkemättömällä vauhdilla)

Mitähän hän sitä vastaan keksii? Että tulvia pitäisi tyystin välttää, ja nyt viljelijät hukkuvat riisipelloille? Jotain kyllä varmasti. Saamme sen sitten varmaankin aikanaan lukea Hesarista/Vihreästä Langasta/IPS:n palstalta (tai sen asiakaslehdistä).


PS. 27.9.2010: IPS:n artikkeli tulvankestävästä riisistä olikin yllättäen, voi sanoa, suht. koht. puolueeton:

Staying Afloat With Submarine Rice

(“Pinnalla pysyminen vedenalaisen riisin kanssa” – otsikkokin ihan sympaattinen)

Toki mainitaan Devinder Sharman (Shivan kavereita, kuten edellä todettu) epäluulo asian suhteen, mutta kuitenkin! Hyödyt ja asian suosio mainitaan myös.

Mutta odotellaan, kyllä ”sieltä” vielä – luultavasti jotain muuta kautta – on tulossa … ei olla kohtuuttomia, annetaan nyt Shivallekin vähän tuumausaikaa!
« Last Edit: 27.09.10 - klo:18:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #44 on: 28.09.10 - klo:18:42 »
Antropologi Sanna Saarinen uskoi 28.9.2010 täysin Shivan nimeen ja maineeseen laadun takeena Helsingin Sanomiin (Tiede-sivuille!!!) kirjoittaessaan, kuvaili häntä (ihailevasti, eikö?) näin …

Quote
Intialainen kansalaisaktivisti ja tutkija, vaihtoehtonobelisti Vandana Shiva muistuttaa, että ajatus tiedosta yksityisenä omaisuutena on kapitalistisen kulttuurin tuote.

Monissa kulttuureissa ajatus näyttäytyy vieraana. Parantavien kasvien "keksijää" on mahdoton nimetä. Kasveja on käytetty vuosisatoja, ja tieto niistä on yhteisöllä.

… ja seuratessaan hänen ajatuskulkujaan ja väitteitään, meni komeasti metsään.

Sanna Saarinen (eli oikeastaan - Vandana Shiva!) saa tästä – oikeastaan lääkkeitä koskevasta - ”biopiratismijutustaan” varmaan muualta kyllin kritiikkiä, me tyydymme nyt tähän.

PS. 30.9.2010 aamulla: No, täytyihän asia vielä tuoda HS:n lukijoidenkin tietoon, edes täällä.
« Last Edit: 30.09.10 - klo:06:31 by Heikki Jokipii »