PS. Tämä tieto tästä artikkelista "EKOLOGISK EXPORT. Ger nya möjligheter
men ställer också nya krav" (pdf) on jo vanha (2005), mutta se oli ainoa jonka nopeasti löysin:
Nu exporteras livsmedel till ett värde av drygt 30 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 15-20 procent av produktionen.
Nykykurssilla siis vähän yli 3 miljoonaa euroa. Eli vähemmän kuin Suomen surkea noin 10 miljoonan vienti. Pöytäniemen tiedon mukaan vielä vuonna 2009 Suomen luomuvienti oli noin 14 miljoonaa euroa, josta se sittemmin laski. Luultavasti vienti siis myös vuonna 2005 oli Ruotsia suurempaa.
Eipä siis ole ihmeteltävää, että luomuväki asiaa mainostaessaan aina yrittää saada katseemme suunnatuksi Tanskaan.
Niin se tekee tässäkin uutisessa (Pro Luomu):
Tanska ja Ruotsi syövät runsaasti luomuaTanska tunnetaan Euroopassa elintarvikeviennistään, eikä luomu tee tässä poikkeusta. Viimeisten kymmenen vuoden aikana luomun vienti on moninkertaistunut, ja tänä vuonna sen arvioidaan yltävän noin 2 miljardiin Tanskan kruunuun.
Luomuviennistä lähes puolet menee Saksaan, ja muita tärkeitä vientimaita ovat Ruotsi, Ranska ja Hollanti. Suomeen tanskalaisten luomuviennistä suuntaa 3 %.
Tuo 3% on euroissa n. 8 miljoonaa. Niinpä yksin Tanskasta tuomme luomua lähes yhtä paljon kuin sitä
yhteensä viemme.
Otsikoimalla ja selittelemällä "oikein" *) tämä Ruotsin oikeastaan vähän nolo tilanne yritetään kääntää parhain päin:
Ruotsissa kysyntä ylittää tarjonnan
Ruotsissa luomun suosion raju kasvu on saanut aikaan sen, että kotimainen tuotanto ei riitä kattamaan kysyntää. Ruotsalaisille myytävästä luomusta 60 % on tuontia.
Edelleen siis "hajurako" on olemassa: vaikka Ruotsissa kaikesta ruoasta tuodaan jo arviolta 50%, luomusta siis
sitäkin enemmän. Ja uskaltanee sanoa, että se on myös meidän tiemme ja kohtalomme, jos luomun osuutta yritetään rajusti nostaa. Tanskan "malli" ei ole Ruotsiin tai Suomeen kopioitavissa.
Mutta
tuohon uutiseen olisi kyllä
hyvin sitten sopinut se vertailutieto, paljonko tuontiluomun osuus on nyt
Suomessa!
_________________
*) hyvä selitys puolustaa aina paikkaansa: Neuvosto-Eestissäkin käypä selitys sille, miksi maan kaupat olivat melkein tyhjillään, mutta Suomen TV:ssä "lihakaupan Väiskin" tiski pursui tavaraa, oli se, että neuvostokansalaisilla on niin paljon rahaa, että he ovat ostaneet kaupat tyhjiksi, mutta Suomen riistetyillä työläisillä ei, joten tuotteet ovat jääneet kauppaan. Jos selitys kuulostaa loogiselta, ei sen aivan uskottava tarvitse olla. Kuten ei ole myöskään Ruotsin tuon 60% tuontiosuuden selittäminen
viimeaikaisella luomumyynnin kasvulla. Kun meillä on jo tuolla
toisaalla tiedot (ja dokumentit eli linkit,
nekin jo päivämäärällä 08.10.12) joiden mukaan tämä kehitys on alkanut viimeistään v. 2003. Eli aikaa olisi kyllä tuotannolla ollut reagoida. Kuten se
tavallaan onkin reagoinut, koska Ruotsin luomuviljelyalaa on sinä aikana kyllä kasvatettu. Mutta ...
PS. Puhumatta nyt tässä siitä - koska siitä on jo oma keskustelunsa - miten Ruotsin luomumyynnin "raju" kasvu on aika pitkälle ollut kahtena viime vuotena
Systembolagetin luomumyynnin kasvua. Jossa ei siis välttämättä Ruotsin viljelyalan lisääminen olisi auttanutkaan, kotimaisuusastetta ajatellen. Tässä samassa keskustelussa
tieto vuodesta 2015.