Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
15.12.18 - klo:20:42 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomun vienti ja tuonti  (Luettu 36275 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #120 : 25.02.17 - klo:08:13 »

Kaiken kauran osalta on kuulemma näin:

Vienti vetäisi ja kotimaassakin olisi ostajia – silti kauran viljelyala ei ota kasvaakseen

Vaikka taas kerran kerrotaan:

Lainaus
Mattila kertoo, että Vyr:n jäsenyrityksiltä saatujen tietojen mukaan erityisesti myllykauralle ja luomukauralle olisi kovasti kysyntää vientimarkkinoilla.

Hometoksiinin pelkoa epäillään syyksi.
« Viimeksi muokattu: 25.02.17 - klo:08:27 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #121 : 26.02.17 - klo:09:28 »

Tässä tuoreeltaan lisätietoa tai vahvistusta edellä olleelle kuvaukselle USA:n tilanteesta:

US producers struggling to keep up with rising demand for organic, non-GMO grains

Lainaus
Imports of organic grains, particularly corn, from countries such as India, Ukraine, Romania and Turkey surged in 2016 to meet the burgeoning U.S. demand for organic food products.

Organic corn imports more than doubled from 2015 to 2016 and accounted for nearly one-half of the U.S. organic corn supply.

The domestic shortfall for organic soybeans was even greater, with roughly 80 percent of soybeans supplying the U.S. organic market imported in 2016.
(lihav. HJ)

Ja tuo siis koski maissia ja soijaa, viljalajeja, joiden suhteen maa on varmasti ollut yleisesti omavarainen, jopa ongelmiin asti: aikaisempina vuosina sen ylijäämäviljan dumppauksen maailmanmarkkinoille katsottin jopa häiritsevän kehitysmaiden viljantuotannon kehitystä.

Tässä sama asia, mutta havainnollisten kuvien kera:

Flood of organic imports has US farmers concerned, asking for more scrutiny of overseas growers

***

Ceterum censeo: tietoja tuonnin osuudesta Suomen luomumyynnissä ei ole vieläkään näkynyt. Alkaisi jo olla aika, että näkyisi.
« Viimeksi muokattu: 26.02.17 - klo:09:38 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #122 : 25.03.17 - klo:08:12 »

Ainakin Tiilikaisen olisi tässä pitänyt laittaa vielä jäitä hattuun (HS:n uutisesta):

Lainaus
"Luomubroilerin menestys kertoo hyvin siitä, mikä on suomalaisten elintarvikkeiden valtti”, Tiilikainen sanoo. ”Valtteja on hyvä eläintautitilanne ja antibioottivapaus, siis turvallisuus, ei suinkaan se, että tuotteet ovat suomalaisia tai arktisia.”

Se ei ole vielä menestys, korkeintaan lupaus.

Tässä uutisessa tuo luomubroileri on täysin unohtunut:

Ensimmäiset suomalaiset siipikarjan tuottajat on rekisteröity Japaniin – ministeriöltä lisärahoitusta elintarvikeviennin edistämiseen

Hongkong kyllä mainitaan, mutta ihan toisessa yhteydessä (lihav. HJ):

Lainaus
Suomalaisen siipikarjanlihan vientiä Japaniin on edistetty osana elintarvikeviennin edistämistä koskevaa hallituksen kärkihanketta. Kärkihankkeella edistetään suomalaisten elintarvikkeiden vientiä EU:n ulkopuolisille markkina-alueille, joiden avaaminen edellyttää viranomaisten kesken käytäviä neuvotteluja. Vuonna 2016 käynnistyneellä kärkihankkeella on tähän mennessä vauhditettu muun muassa viennin avautumista naudanlihalle Hongkongiin, siipikarjanlihalle Etelä-Koreaan sekä sianlihalle ja maitotuotteille Etelä-Afrikkaan. Kärkihanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka.

Tuosta luomubroilerin vientihankkeesta voisi olla jo jotain kerrottavaa, jos ensimmäiset toimitukset tapahtuivat joulukuussa. Mutta enempää ei ole kerrottu. Tämä Kauppalehden artikkeli taitaa yhä olla viimeinen (julkistettu) tieto asiassa.
« Viimeksi muokattu: 25.03.17 - klo:08:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #123 : 20.04.17 - klo:08:00 »

Finpro on varma siitä, että tällä kertaa se onnistuu:

Saksalainen kauppaketju juhlii 100-vuotiasta Suomea esittelemällä sata suomalaista elintarviketta sekä Suomea luontomatkailukohteena

Lainaus
Saksassa elintarvikkeiden puhtaus, turvallisuus ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja. Saksa on Food from Finland -elintarvikevientiohjelman yksi tärkeimmistä kohdemaista.

- Suomalaisilla luomu- ja terveysvaikutteisilla tuotteilla, erityisesti marjoilla, kauralla ja maitotuotteilla, ja premium-alkoholeilla on todella hyvät markkinamahdollisuudet Saksassa. Markkina on kuitenkin hyvin kilpailtu eikä suomalaisilla PK-yrityksillä useinkaan ole riittäviä resursseja tuotteidensa tehokkaaseen markkinoimiseen. Suomalaisen luonnon puhtauden ja elintarvikkeiden ainutlaatuisen alkuperän esiin tuominen yhteistyössä Visit Finlandin kanssa ja pääsy CITTIn ja Lieferellon valikoimiiin on merkittävä tuki yrityksille, toteaa Finpron elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang.
(lihav. HJ)

Eli kyllä se suomalainen luomu sinne kaupaksi menee ja hyvään hintaan. Vaikkei tähän asti ole juuri mennytkään. Ainakaan siihen hyvään hintaan, jos Suomen koko luomuviennin arvo on ollut se 10 miljoonaa. (Hector yhteensattumana laulaa juuri radiossa: "en luovu taistelusta".)
« Viimeksi muokattu: 20.04.17 - klo:08:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #124 : 20.04.17 - klo:16:07 »

Luomukaura tietysti "hotkaisee" tästä valtaosan, mutta yleisestikin on näin:

Luomuviljatuotteiden vienti vetää

Lainaus
8.1.2014
Suomalainen luomuviljasektori on vahvasti vientivetoista.

Vaikka tuo artikkeli on kolmen vuoden takaa, niin luultavasti se hiukan lukuja muuttamalla yhä pätee.

Kun tuohon rinnalle tuomme tämän uutisen tiedon ...

Lainaus
Eviran tilastot kertovat, että Suomessa on lähes 4 500 luomutilaa, joista luomueläimiä on noin tuhannella tilalla.

... niin eikö siitä seuraa, että valtaosa eli n. 3500 luomutilaa, eli keskimääräinen tai ainakin tyypllinen luomutila viljelee luomuviljaa - pääosin sinne "Saksaan"? Tuolla käsittämättömän vähäisellä (reaali)korvauksella asiasta, eli sillä n. 10 miljoonalla? Tai siis huomattavasti vähäisemmällä, eiväthän tilat tietystikään tuota kaikkea saa.

Vai miten tuo on arvioitava? Tai selitettävissä? Joka tapauksessa esim. luomuvihannesten tuotanto vaatii hyvin vähän viljelyalaa, ja on sen lisäksi tiettävästi hyvin keskittynyttä, eli ei voi noihin lukuihin oikeastaan juuri vaikuttaa.

***

Ihan järkevältä tuntuisi nimimerkin "Suuri Ajattelija" (Agronetissa) ehdotus, että luomutukea myönnettäisiin vain myydyille luomutuotteille. Tuosta edeltä tulee lisäys asiaan, tuohon ehdotukseen: vain kotimaassa myydyille luomutuotteille.

Ja se ceterum censeo: tietoja tuonnin osuudesta Suomen luomumyynnissä ei ole vieläkään näkynyt. Alkaisi jo olla aika, että näkyisi.


« Viimeksi muokattu: 20.04.17 - klo:17:09 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #125 : 21.04.17 - klo:15:51 »

Ihan järkevältä tuntuisi nimimerkin "Suuri Ajattelija" (Agronetissa) ehdotus, että luomutukea myönnettäisiin vain myydyille luomutuotteille. Tuosta edeltä tulee lisäys asiaan, tuohon ehdotukseen: vain kotimaassa myydyille luomutuotteille.

Ihan heti perään eli tänään näyttää Maaseudun Tulevaisuus julkaisseen tällaisen uutisen:

"Ruuantuotannon tuet pitäisi kohdistua ruuantuotantoon"

Lainaus
Ruuantuotannon tuet pitäisi kohdistua ruuantuotantoon, linjasi MTK-Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Atso Ala-Kopsala liiton kevätkokouksessa Kalajoella perjantaina.

Nykyisin tukia kohdistuu niin sanottujen hömppäheinien kasvatukseen. Ala-Kopsalan mukaan ruuantuotannon tehokkuus parantaisi myös ympäristön tilaa.

"Ympäristötuet pitäisi kohdistaa pelloille, jolla viljellään satokasveja."

Hän ei siis mainitse (erikseen) luomua, ja tuo vaatimus siis kohdistuu kaikkeen viljelyyn, mutta ...

Vielä tämä:

Lainaus
Ala-Kopsalaa ilahduttaa, että EU:ssakin on älytty, että capista eli yhteisestä maatalouspolitiikasta puhuttaessa huomio pitäisi siirtää viljelijästä ruokaan, jotta kuluttajille olisi helpompi perustella maataloustukia.

Minun lisäykseni: ja vaikka samaa EU:ta ollaan (ja minä sitä jäsenyyttä kannatankin) niin ihan erikseen pitäisi kyllä perustella se, miksi  tukea maksetaan siihen, että tuotetaan luomuviljaa "saksalaiselle" kuluttajalle.
« Viimeksi muokattu: 21.04.17 - klo:16:20 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #126 : 05.05.17 - klo:06:34 »

Tämäkin MT:n uutinen pistää kyllä miettimään tätä vientinäkökulmaa:

"On tyhmää tuottaa sellaista, mitä joutuu väkisin myymään"

Lainaus
"Kyllä se oli tavanomaisen viljanviljelyn todella huono kannattavuus, joka asian ratkaisi."

"Pystyn kyllä ostamaan tuotantopanoksia halvallakin, mutta viljan hintaan en voi vaikuttaa. Se putoaa koko ajan, eikä ole näköpiirissä, että se lähtisi nousuun."

Luomuviljan ja tavanomaisen hintaero on tällä hetkellä tosi kova, Ahlqvist toteaa. Esimerkiksi hän nostaa suurimokauran: tavanomaisen hinta liikkuu 140 eurossa tonnilta, luomun 380–390 eurossa.

"Lisäksi tuntuu, että tavanomaista viljaa joutuu koko ajan väkisin tyrkyttämään myyntiin. Luomuviljalle on selkeä kysyntä."

Jos nimittäin tuon luomuviljan ja varsinkin kauran kysyntä perustuu lähes täysin tuohon vientiin, niin mitä järkeä tuossa on. Yksittäisen viljelijän kannalta saattaa tietysti olla yks hailee, minne se vilja menee, mutta jos tätä kokonaisuutta vähän tarkastelee, niin päätään puistelee. Niinkuin täällä on jo puisteltu.

Tavallaan se on juuri luomuvilja, jonka Suomi joutuu "väkisin myymään".

PS. Tästä Niko Ahlqvistista aloitin keskustelun jo toisessakin paikassa.
« Viimeksi muokattu: 05.05.17 - klo:08:00 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #127 : 12.05.17 - klo:04:06 »

Hiukan kiinalainen juttu, eli herättää kysymyksiä:

Suomelle merkittävä aluevaltaus elintarvikeviennissä

Lainaus
Suomi voi aloittaa kananmunien, munavalmisteiden ja naudanlihatuotteiden viennin Hongkongiin. Viennin alkamisesta sovittiin maa- ja metsätalousministeriön ja Eviran vienninedistämisen kärkihankkeen puitteissa tekemällä vierailulla Hongkongissa 8.-9.5.2017. Munien vienti käynnistyy 1.6.2017 ja avaa samalla markkinat myös luomutuotteille. Naudanlihan osalta vienti on mahdollista jo 15.5.2017 alkaen.

– Tämä on historiallinen ensimmäinen kerta, kun viranomaisneuvotteluin on avattu uusia vientimarkkinoita EU:n ulkopuolisiin maihin suomalaisille kananmunille ja munavalmisteille. Osa vientituotteista tulee lisäksi olemaan luomua, iloitsee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
(lihav. HJ)

Siis juuri tuon luomuviennin osalta. Jos raskaasti tuettua luomua viedään, onko siitä - kananmunissakaan - lopulta nettohyötyä Suomelle? Eli onko juuri siitä mitään erityistä syytä iloita?
« Viimeksi muokattu: 12.05.17 - klo:08:47 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #128 : 18.05.17 - klo:04:54 »

Pro Luomulla oli v. 2015 kevätkokouksensa yhteydessä pieni seminaari ...

http://proluomu.fi/yhdistys/pro-luomun-kevatkokous-2017/

... jossa oli muun muassa esitys:

Annaleena Soult/Finpro: Luomulla on vientipotentiaalia

Esityksessä kerrottiin Euroopan luomumarkkinoista, Finpron toiminnasta luomuviennin edistämiseksi (mm. osallistumisesta suurille messuille) ja laajoista yhteistyöverkostoista tässä pyrkimyksesssä. Oikeastaan ainoa kysymys, joka jäi valottamatta, oli tämä:

mikä on (kotimaisen) luomun vientipotentiaali? Numeroissa ilmaistuna? Mitä mahdollisuuksia on saada sitä hyvin vaatimatonta n. 10 miljoonan vientiä kasvatettua?

Ehkäpä Erkki Pöytäniemen visioiden (ks. edellä) selkeä pieleenmeno on saanut muut varovaisiksi, ainakin numeraalisten ennusteiden suhteen. Ainakin luomun osalta: koko ruokavienniistä annetaan kyllä usein numeroarvioitakin (tavoitteita).

Myös Marja-Riitta Kottila omassa esityksessään otti hiukan vientiinkin kantaa. Ensin tällä dialla (otsikolla "Taustaa"):

Lainaus
Ruokapoliittisen selonteon visio: Maailman parasta
ruokaa
• Vuonna 2030 suomalaiset kuluttajat syövät kestävästi ja eettisesti
tuotettua kotimaista, maukasta, terveellistä ja turvallista ruokaa.
Suomi on vahva korkealaatuisten ja turvallisten elintarvikkeiden ja
elintarvikeosaamisen vientimaa.
 Lähiruoka- ja luomuohjelmien tavoitteita vuoteen 2030
tarkistetaan vuoden 2018 aikana.
• Suomalaisen elintarvikeketjun menestyksen
avaintekijät: (ns. kilpailukyky tutkimus)
• Vaikka luomun kysyntä on sekä Euroopan että Suomen tasolla
huimassa kasvussa, pidetään luomuruoan merkitystä kotimaisen
elintarvikesektorin kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamisessa
varsin rajallisena. Keskeinen syy on tuotannon ja kulutuksen
vähäinen volyymi.

Lihavointi tuossa HJ. Minun tulkintani: pienistä volyymeistä johtuen ei saada aikaan kilpailukykyisiä luomuvientituotteita. Sinä asiassa isot luomumaat "jyrää meitin". Ja myös halvat luomumaat. Koska nämä Kottilan esitelmänsä toisessa kohdassa tekemät huomiot pätevät kyllä varmasti vientituotteisiinkin:
 
Lainaus
• Luomutuotteiden hinnat eivät saisi olla merkittävästi perustuotteita
kalliimpia. Mitä enemmän luomua myydään, sitä edullisemmin niitä
voi myydä.
• Ei ihmiset mistään ole valmiita maksamaan tosi paljon. Voi olla
maksimissaan 50 % kalliimpi.

Ja sitten vientiin otetaan kantaa tässä:

Lainaus
Onko luomu valmis vientibrändi?
• Uskottavaa luomua puhtaasta Suomesta
• Ihan varmasti luomulla on tärkeä osuus sekä kotimarkkinoilla että
viennissä. Imagollisesti se on tärkeää, kun puhutaan puhtaan
suomalaisen [ruoan] viennistä.
• Jos on valmis brändi, niin kannattaa hyödyntää, ei meiltä kysytä kansainväliselle
markkinalle tavallista. Markkinointipanostus on helppoa luomulle. 
• Luomu on yksittäisenä argumenttina aika geneerinen. 

Mitään uutta ideaa tuossa ei ollut. Suomi se vaan on niin puhdas maa, ja luomu vielä erityisen puhdasta, joten on se jo ihme, jos ei se mene likaisessa Euroopassa kaupaksi kuin siimaa?

Kottilakaan ei tuossa kommentoi sitä, että nyt viety luomu on oikeastaan hyvin "tavallista", s.o. melko jalostamatonta eli "bulkkitavaraa". Eikä sitä, että Suomen ruokaviennissä se varsinaisen "tavallisen" eli ei-luomun vienti on tällä hetkellä verrattomasti luomuvientiä suurempaa!

Ja tuttu ceterum censeoni: luomutuontia ja se osuutta luomumyynnissä ei sitten tuossakaan seminaarissa otettu esille! Vaikka esitelmä olisi varmasti ollut seminaarissa mahdollinen myös otsikolla: "Luomulla on tuontipotentiaalia".  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 19.05.17 - klo:08:57 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #129 : 19.05.17 - klo:07:16 »

Tässäkään ei toimittajalle tule mieleen kysyä kokonaisuuden mielekkyyttä:

Viljelijä nettoaa luomusta paremmin – luomubuumi kiihtyy uuteen ennätykseen

Kun on kerrottu tämä ...

Lainaus
Luomun suosion kasvu selittyy pitkälti tavanomaista viljelyä paremmalla kannattavuudella.

– Useimmiten luomu kannattaa paremmin. Tavallisista tuotantosuunnista luomu on tällä hetkellä aika turvallinen vaihtoehto viljanviljelyssä sekä naudanlihan ja maidon tuotannossa, Heinonen kertoo.

Heinosen mukaan luomun parempaan kannattavuuteen on useita syitä. Ensinnäkin luomuviljelyä tuetaan normiviljelyä avokätisemmin, mutta avainasemassa on se, että luomumarkkinat vetävät. Luomutuotteista saa paremman hinnan.

... sitten annetaan viljelijän kertoa (lihav. HJ):

Lainaus
Hasulla on selkeä näkemys luomuviljelyn paremmalle kannattavuudelle perinteiseen nähden.

– Luomuviljan hinta on ennätyskorkea ja se perustuu taas siihen, että luomuvilja on erikoistuote, mitä viedään maailmalle, esimerkiksi luomumallasohraa ja luomupuhdaskauraa. Suomessa tuotetaan paljon tuotteita, joille on maailmalla suuri kysyntä, mutta ei juurikaan tuotantoa. Se toimii kuin markkinatalous. Kun on kysyntää, mutta ei tarjontaa, silloin hinta on korkea.

– Siinä on viljelijällä mahdollisuus tehdä tili, ja sen takia luomu on alkanut kiinnostaa paljon viljelijöitä, Hasu arvioi.

Ääniversiossa eli radiossa Hasu sanoi vielä selvemmin: tuo kysyntä on "vientivetoista".

Se "1+1" mitä tarkoitan, ja joka tuosta puuttuu, on tietysti se jo mainittu fakta, että niillä "avokätisillä tuilla" tuetaan siis ainakin viljan osalta ulkomaalaisten luomun syömistä (ts. osin: juomista). Eikä koko rumbasta Suomen saama n. 10 miljoonaa brutto kata valtiolle siitä aiheutuneita kustannuksia. Ja se 10 miljoonaa on edelleen viimeinen asiasta ilmoitettu tieto. Eikä siitä hinnasta päätellen luomuvilja ole "erikoistuote", vaan sitä nk. "bulkkia". Mutta varmaan tuossa on taustalla se asenne, jossa oletetaan kaikesta viennistä olevan aina hyötyä.

Sen lisäksi kiinnittäisin huomiota siihen mihin tuossa uutisessa ei kiinnitetty huomiota: enemmän tai vähemmän iloittiin luomualan kasvusta (ylittää 10%) mutta ei suhteutettu sitä sen enempää kotimaiseen kysyntään kuin tuotantoonkaan (molemmat n. 2% tasolla, kysyntä tietysti hinnat ja tuonnin osuus huomioon ottaen vielä sitäkin matalampi).
« Viimeksi muokattu: 19.05.17 - klo:09:02 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #130 : 19.06.17 - klo:09:08 »

Tämä voi hiukan parantaa luomun "kauppatasetta" ...

Suomalaisherkkuja viedään Ranskaan – ranskalaiskokit etsivät erikoisuuksia tutustumisretkellään

... mutta onko tuossakin vähän sama ilmiö kuin luomubroilereissa: jos Vavesaaren luomumehut ja Malmgårdin luomukakut ovat päässeet myyntiin, niin se heti julistetaan jo menestykseksi.
« Viimeksi muokattu: 19.06.17 - klo:09:16 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #131 : 27.06.17 - klo:14:13 »

Edelleen on kulemma näin:

Suomalaisen luomukauran kysyntä kasvaa maailmalla koko ajan

Tällainen pieni selitys artikkelissa on, miksei tuota jo vuosia puhuttua loppumatonta kysyntää viime vuonna saatu tyydytettyä ...

Lainaus
Suomesta on tullut viime vuosien aikana yhä merkittävämpi kaurantuottaja. Vaikka viime vuonna Suomessa korjattiin huonon kasvukesän takia 2000-luvun toiseksi pienin viljasato, kauran sato kasvoi yli kuusi prosenttia 1 035 miljoonaan kiloon.
(lihav. HJ)

Paitsi, ettei se (huonokaan sato) suinkaan ollut luomusatoa, josta Luke luomusatotilastossaan kertoo tämän:

Lainaus
Yli puolet viljasadosta oli kauraa, 48 miljoonaa kiloa eli kasvua 6 % vuodesta 2015.

Vain kasvuprosentti oli sama.

Myöskään tuossa ei hiiskuttu sanaakaan laatuongelmista. Luultavasti saamme nähdä ihan samanlaisen uutisen vuoden päästä. Sillä välin tulevat luomusatotilaston tiedot, ensimmäisenä ennakkotieto jo kesän lopussa. Silloin saamme tietää, miten tämä, ainakin näennäisen järkevä kehotus on otettu varteen:

Lainaus
Luomuviljelijöistä on Kumlinin mukaan edelleen kova pula, minkä vuoksi hän kannustaakin viljanviljelijöitä siirtymään luomutuotantoon.

”Luomuviljan hinta on tänä kesänä käynyt ennätyskorkealla. Viljelijät saavat nyt viljatonnistaan satojen eurojen luomulisän”, sanoo Kumlin.
« Viimeksi muokattu: 06.07.17 - klo:10:43 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #132 : 06.07.17 - klo:06:49 »

Kävin läpi tämän raportin:

Selvitysmies esittää: Vahva panostus elintarvikkeiden vientiin parantaa koko suomalaisen ruokaketjun kannattavuutta

Luomu mainittiin siinä ohimennen parisen kertaa. Mutta mitään erityistä merkitystä ei sille elintarvikeviennissä annettu. Varsinkaan ei sellaista, minkä poliitikot sille usein antavat.
« Viimeksi muokattu: 06.07.17 - klo:08:34 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #133 : 18.07.17 - klo:06:04 »

Edelleen on Kumlinin mukaan näin (tämän uutisen mukaan):

Lainaus
Viime vuosina luomutuotteiden globaali kysyntä ollut ripeässä kasvussa. Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin toteaa, että tämä on näkynyt myös heillä luomuviennin kasvuna vuodesta toiseen. Kysyntää löytyy monille erilaisille luomuviljatuotteille, ja erityisesti gluteenittomille.

– Pari vuotta sitten investoimme Vaasassa uuteen kauramyllyyn, jonka puhdaskauralinjalla valmistetaan myös luomukauratuotteita, Kumlin kertoo.

Hänen mukaansa suomalaisen luomukauran valtteja maailmalla ovat hyvä laatu ja prosessoitavuus. Kansainväliset ostajat arvostavat pulleaa jyvää, kullankeltaista väriä sekä sopivaa hehtolitrapainoa ja kosteuspitoisuutta.

– Suomessa on luontaisesti hyvät kasvuolosuhteet näiden ominaisuuksien muodostumiselle: lyhyt mutta intensiivinen kasvukausi, joka tekee kaurasta ravinnetiheää. Lisäksi meillä osaamista ja pitkät perinteet kauran lajikejalostuksessa ja viljelytekniikassa, Kumlin tiivistää.

Tässä luomun vientiasiassa (erityisesti luomukauran) on kyllä tottunut siihen, että ei enää hämmästy, jos Kumlin edelleen (syksyllä, ensi vuonna?) kertoo hyvistä näkymistä - mutta vieläkään asia ei juuri näy tilastoissa. Sen enempää vientitilastoissa kuin luomukauran tuotantotilastoissaaan. Ainakn tuosta jälkimmäisestä saanemme uutta tietoa jo marraskuussa (satotilastoennakot).
« Viimeksi muokattu: 18.07.17 - klo:08:55 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #134 : 25.07.17 - klo:08:58 »

Tuolla toisessa triidissä löydetyssä MT-artikkelissa on tällainen teksti ...

Lainaus
Luomukauran kysyntä kasvaa. Pekkala sanoo, että luomutilalle kaura on paras valinta.

Arrajoki kertoo, että Fazerin täytyy tuoda luomuviljoja, koska Suomesta niitä ei saa tarpeeksi.

... jonka tulkitsen niin, että myös luomukauraa yhä tuodaan, teollisuuden raaka-aineeksi. Tai ainakin tuotiin 10.02.2017, tuon uutisen julkaisuaikaan. VYR varmaan julkaisee vastaavan selvityksen asiasta kuin edellisinä vuosinakin, vielä en sellaista löytänyt.

Kuten siinä triidissä tuli esille, tilastoja luomusadoista ja -viljelyalastakin saadaan nyt odottaa, vaikka viljanviljelystä yhteensä onkin tuoreita tietoja ja arvioita saatavilla. Kun juuri luomukauraan kohdistuu tämä aikamoinen "hype" (ks. edellä), juuri siitä kovasti kaipaisi nyt tietoja.
« Viimeksi muokattu: 25.07.17 - klo:09:07 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!