Author Topic: Malawin ihme  (Read 46146 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Malawin ihme
« on: 08.09.08 - klo:17:32 »
Ei, ei se ihme ole, tai se on ihme samalla tavalla ja samassa mielessä kuin Suomessa tapahtui "Talvisodan ihme". Määrätietoisella toiminnalla ja selkeällä, järkevällä linjalla Malawista tehtiiin maataloudessa (yli)omavarainen.

Viittaan uutiseeemme, jossa myös viitataan tänne.

Olen seurannyt tätä Malawin maatalouspolitiikkaa (netissä) nyt suurin piireitn tuon kolme vuotta. Kauheat "madonluvut" luettiin heti alussa, eikä yksin luomuväeltä. "Konseptin" kestävyyttä ja onnistumista epäiltiin muutenkin. Erikseen epäiltin tätä tukiaissysteemin järkevyyttä, ja maalailtiin sitä mahdollisuutta (joka pieneltä osin valitettavsti toteutuikin) että hintatuetut maataloustarvikkeet virtaavat naapurimaiden mustiin pörsseihin.

Mutta tällainen jymymenestys se on nyt ollut, kolmen vuoden ajan. Kyllä, voidaan sanoa, että on ollut hyvää "säkää" myös, luonto on jossain määrin suosinut, ei ole ollut mahdottomia säitä. Mutta uskalllan arvoida, että nyt ja jatkossa Malawi alkaa kestää satunaisia säidenkin takaiskuja.

Peustan osittäin arvioni siihen, että yleensä niin paljon luomua suosivan uutistoimisto IPS:n on nyt ollut ilmeisen pakko julkaista jutu tästä menestystarinasta;D

Edelleen kyllä pätee myös se, että Afrikassa, jossa erilaiset tuholaiset ja sään ennustamattomat vaihtelut vaivaavaat maataloutta, on kehitettävä myös GM-tekniikkaa, nämä "vihreän vallankumouksen" konstit eivät yksin riitä.

***

Jos IPS:n uutinen erikseen kertoo, että ...

Quote
How Malawi achieved its 'Green Revolution' and tackled the food crisis was the focus for 200 international and local delegates at a Regional Stakeholders Policy Dialogue convened BY FANRPAN in Lilongwe Sep. 1-5.

... on mahdolllista, luultavaakin ja toivottavaa, että kyseisen konferenssin osallistujat vievät idean omiin maihinsa, jotka sitten rohkeaasti matkisivat Malawin ratkaisua!
« Last Edit: 12.12.21 - klo:12:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #1 on: 26.09.08 - klo:17:49 »
Myös Suomen IPS julkaisi tämän Malawia koskevan uutisen, lyhentäen, mutta sisältöä vääristämättä. Se ilmestyi tänään Uutispäivä Demarissa, ja se löytyy myös netistä, KEPA:n sivustolta:

Malawi pääsemässä eroon elintarvikeavusta

Nyt IPS on julkaissut myös toisen (saman toimittajan) uutisen tästä mainitusta Malawinssa pidetystä maatalouskonferenssista, joka enemmän tai vähemmän päätyi juuri sille linjalle, että Malawin mallia ja esimerkkiä pitää nyt seurata koko eteläisessä Afrikassa!

AGRICULTURE-SOUTHERN AFRICA:  Investment, Information Keys To Productivity

Tämän näissä uutisissa usein mainitun FANRPANin sivuilta löytyy lisää ”Malawin ihmeestä” ja muustakin tärkeästä.

Malawin politiikkaa on toki kritisoitukin, linkkaan myöhemmin kritiikkisivuillekin, jotta kritiikkiinkin voidaan ottaa kantaa.

Mutta sitä ennen vielä linkki IPS:n uutiseen, jossa kerrotaan vielä yhdestä, Malawissa käyttöönotetusta, yksinkertaisesta "vihreän vallankumouksen" keinosta, keinokastelusta:

DEVELOPMENT-MALAWI:  Irrigation Promises to Increase Food Security
« Last Edit: 29.09.08 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

Horizontal

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 186
    • View Profile
Vs: Malawin ihme
« Reply #2 on: 30.09.08 - klo:16:34 »
Epäilemättä Malawissa on saavutettu jotain .. eri asia kuka ja mitä.

Ei voi väittää etteikö Malawin mahdollinen ruokaomavaraisuus olisi mannaa gmo-teollisuuden korville.

Toisena näkökulmana lie jatkettava ajatusta jonka mukaan periaate "Syö gmo:ta tai kuole nälkään" olisi saanut Malawin virkamiehet harkitsemaan gmo-ruoka-avun vastaanottoa, jonka palkinnoksi heille olisi toimitettu kuivuutta kestävämpiä lajikkeita, gmo-lajikkeita tietenkin. Toivon Malawilaisille terveellistä pitkää ikää ja onnea valitulla tiellä sekä suuria ja mahdollisimman omavaraisia satoja.

Pyyteetöntä kehitysapuako?

Monet muut Afrikan maathan kieltäytyivät tästä avusta, eikä niille kaiketi tarjottu vastaavaa mahdollisuutta ruokaomavaraisuuden nostamiseen, mikä kaiketi onnistuisi ilman gmo:takin, mutta vaatisi perinteisin jalostusmenetelmin tietenkin hetken, ennen kuin kuivuutta kestävät lajikkeet olisivat valmiita. Viljavilla ja kosteilla lännen pelloillahan ei ole ollut tarvetta kehittää rutikuivuutta sietäviä lajikkeita. Epäilemättä se onnistuisi, jos siihen vain satsattaisiin. Eli näyttää siltä, että kuivuusjuoksukilpailussa perinteinen jalostus on turhaan antanut gmo:lle etumatkaa ...

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #3 on: 30.09.08 - klo:17:57 »
Malawissa ei minun tietääkseni käytetty gm-lajikkeita. Ei missään uutisissa sitä mainittu, ainakaan minun silmiini ei ole tullut. Mutta ehdottomasti kyse ei ollut luomusta, vaan "vihreän vallankumouksen" metoideista.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #4 on: 18.01.09 - klo:08:44 »

Tässä on sitten etelä-afrikkalainen lehtijuttu, jossa Malawin menestyksestä kerrotaan ”ruohonjuuritasolla”, haastatellen tavallista maajussia siellä:

Malawi gives farmers a chance

Menestyksen yhtenä mittarina oli käytetty jutussa sitä, mitä kaikkea viljelijä oli perheelleen pystynyt (parempia satoja saatuaan) hankkimaan:

-   televisio
-   kaksi polkupyörää
-   kolme CD-soitinta

Lisäksi viljelijä oli pystynyt avaamaan pikkukaupan.

Eikö tuntuisi vakuuttavalta?

Mutta ei luomuväki ole antanut tässäkään periksi, vaan Independentissä on ilmestynyt sitten tällainen juttu, samaan tapaan tehty, luomuviljelystä Malawissa:

Independent Appeal: Malawi strikes organic gold

Ja kuinka ollakaan, myös tuon artikkelin luomuviljelijä oli rikastunut, ja saanut hankittua itselleen nämä tavarat:

-   sänky
-   televisio
-   polkupyörä

Yrittämättä nyt verrata näitä tavaramääriä ja niiden hintoja, eräisiin lukuihin on tässä asiassa kiinnitettävä huomiota.

Tuo luomua puoltava artikkeli

a)   kertoo, että luomutiloja on nyt Malawissa jopa 20 000
b)   ja kritisoi mm. sitä, että lannoiteohjelma tavoittaa ehkä alle puolet viljelijäperheistä

Tätä b-kohdan väitettyä tietoa ei heti tässä pysty nyt tarkistamaan, mutta oletetaan nyt vaikka väliaikaisesti, että se olisi tosi, ja laitetaan luvuksi – no, 40 prosenttia.

Mutta kun Malawissa on tiloja noin 1,7 miljoonaa, jo 40% tekee siitä noin 700 000 tilaa. Siitä 20 000 tilaa on n. 3 prosenttia, ja kaikista Malawin tiloista noin 1 prosentti.

Eli taas tässä – kuten muuallakin (Etiopian Tigrayn luomukokeilusta on ollut puhe) jää luomuväelle aina vastattavaksi se kiusallinen kysymys: jos luomu kerran on niin tuottoisaa, ja jos se vielä, kuten he aina väittävät, on lisäksi lähes ilmaista, ei aiheuta lisäkustannuksia (edes tuon Malawin superale-hintaisen lannoitesäkin vertaa) - miten ihmeessä se ei leviä räjähdysmäisesti, miksi se aina säännönmukaisesti jää tuollaiseksi marginaali-ilmiöksi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #5 on: 18.01.09 - klo:12:33 »
Pyyteetöntä kehitysapuako?

Kaksi piirrettä tässä Malawin luomuinnostuksessa herättävät yhtälailla epäilyksiä. Tästä Independent-artikkelista palasia, lihavoinnit HJ.

Tätä asiaa edistetään rikkaasta Euroopasta käsin …

Quote
A self-help club which Mr Kanyanga formed with 17 local families on about half an acre of land has burgeoned into the Lupangwe Organic Manure Demonstration Farm and is providing training in organic farming to more than 700 peasant farmers. It has become partner of a wider Malawi Organic Growers Association (Moga), which is supported by Voluntary Service Overseas (VSO), one of the three charities in this year's Independent Christmas Appeal.
[…]
And Mr Kanyanga has expanded his circle of influence, providing training over the years to a further 157 agricultural clubs in Malawi, each with about 20 to 30 members. It is with the next stage that the expertise of outside organisations such as VSO is vital. The organisation is supporting Moga with technical support, including production and marketing advice.
[…]
A quarter of its volunteers do not come from the UK but are sent from one developing country to another to share particular expertise.

…. ja selvästikin silmämääränä on luomutuotteiden - rahaisa - vienti Eurooppaan, ei niinkään Malawin tai Afrikan nälän poistaminen:

Quote
The last word should go to that pioneer Jailos Kanyanga. He has seen how organic farming has transformed lives in those communities in which it is practised. And he believes that success can be spread throughout his nation so that collectives of peasant farmers there can end up selling to international retailers such as Tesco and Sainsbury.

That way, he says, Malawi – that small country known as the heart of the continent – could with time be transformed "into the Switzerland of Africa".
« Last Edit: 18.01.09 - klo:12:44 by Heikki Jokipii »

Horizontal

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 186
    • View Profile
Vs: Malawin ihme
« Reply #6 on: 19.01.09 - klo:17:28 »
…. ja selvästikin silmämääränä on luomutuotteiden - rahaisa - vienti Eurooppaan, ei niinkään Malawin tai Afrikan nälän poistaminen:
Olisihan se ihme jollei luomuun löytyisi kaupallista kiinnostusta - ihme se ehkä onkin, sen paljon parjattuun tehottomuuteen ja epäterveellisyyteen nähden (tällä sivustolla).

Sikäli kuin pitää paikkansa, että eurooppalaiset tukevat luomu-viljelyä Afrikassa (olettaen mainitsemallasi tavalla, että sato kärrätään Eurooppaan) niin johtuuko se luomun kysynnän puutteesta vai ehkä kuitenkin luomun kasvavasta kysynnästä ja hintapaineesta?

Toisaalta voi kysyä, jos malawilaiset saisivat luomusta vaikkapa vain kaksinkertaisen hinnan, niin kuinka kauan malawilaisen kannattaakaan miettiä tuotantosuuntaansa. Afrikassakin jossain määrin ymmärretään rahan päälle ja haistetaan bisnes - asiakkaille terveellinen ja itselle turvallisen tuottoisa bisnes, kestävä ja luontoystävällinen bisnes.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #7 on: 19.01.09 - klo:19:34 »
Noin voi tapahtua vain siinä määrin kuin EU:n luomujärjestöt ja -lobbarit sen sallivat, ja raja tulee vastaan nopeasti. UK:n Soil Association on jo aloittanut kampanjan "ruokakilometrejä" vastaan, eikä varmasti Suomen luomuväkikään kauaa sitä katsele, jos tuodaan Malawista tai mistä tahansa vastaavasta maasta ylivoimaisen halpaa luomua.

Mutta olennaista tässä Malawin ihnmeessä kyllä on se, että maa kykenee ruokkimaan itsensä. Lannoitesubventiohin menee kyllä valtion rahoista jotain 10% luokkaa, mutta säästäjäkin tulee, kun ei tarvitse ostaa viljaa ulkoa.

Ja tässä Malawin itsensä ruokkimisessa luomuviljelyllä on juuri tuo äärimmäisen marginaalinen merkityksensä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #8 on: 01.04.09 - klo:18:02 »
IMF kertoo, että Malawi menestyi taloudellisesti huimaavan hyvin yleisestikin
 v. 2008:

Malawi’s Economy Grew 9.7% in 2008 on Better Harvest, IMF Says

Ja selittää suuren (suurimman?) osan tästä paremmilla sadoilla, kuten otsikosta yllä näkyy. (Johon kuuluu kyllä tietysti tuo arveluttava tupakkakin ...)

Enkä usko, että uutinen on aprillia.

Eikä se tähän lopu. Nyt myös uutistoimisto IPS kertoo, miten maataloudessa mennään Malawissa yhä eteenpäin, kyse on tässä keinokastelusta:

AGRICULTURE-MALAWI: Water Makes the Difference

***

Onko se se vaikea tupla-wee nimessä, kun tässä Malawista ei tahdo suomenkielelle kääntyä uutisia - ainakaan tarpeeksi! :)

***

Kyllä se vähän jännittääkin, miten Malawissa tänä vuonna käy. Jos tulee pienintäkään takapakkia, siihen varmaan iskevät "tietyt" piirit. Jos olen oikein ymmärtänyt, siellä on (pää)sadonkorjuukausi huhtikuussa. Kohta kuulemme.
« Last Edit: 21.04.11 - klo:13:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #9 on: 25.04.09 - klo:14:27 »

Alustavat tiedot ovat, että tulisi uusi ennätyssato, puolitoistakertaisesti (x 1½) Malawin oman kulutuksen verran.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #10 on: 27.04.09 - klo:07:06 »
Esimerkin voima:

tässä uutisessa Sambiasta puolet uutisesta kertoo Malawin menestyksestä, tämä artikkeli Zimbabwesta kehottaa omaa maataan seuraamaan Malawin esimerkkiä.

Voisiko Afrikan vihreä vallankumous lähteä tästä? Maa kerrallaan?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #11 on: 05.05.09 - klo:19:15 »
Nyt arvioissa uudesta sadosta on päädytty kohtuullisempaan, mutta edelleen reippaaseen ylijäämään:

Malawi to export maize to Zimbabwe

***

Muuten jutussa kerrotaan niin todella yksinkertaisista ja järkeenkäyvistä jutuista:

- lisätään sekä keinolannoitteita että orgaanisia lannoitteita
- Malawi myy nyt huonon sadon saaneelle Zimbabwelle (SADC-sopimuksen pohjalta) ylijäämäänsä (ja on oikeutettu vastavuoroisuuteen, jos ja kun ...)
- valtio perustaa yhtiön, joka rakentaa viljavarastoja ylijäämien säilömistä varten (Suomessa näitä sanottiin 1800-luvulla "pitäjänmakasiineiksi")
- kun tallettaa viljaa ko. varastoon, saa kuitin, joka sitten käy pankissakin rahasta (vaikka yksityiskohdista ei ole sovittu)
- kansalaisjärjestötkin tukevat tätä varastojen rakentamista

ja näin vältetään se tilanne kuin mm. tänä keväänä, jolloin nälkää kuitenkin paikka paikoin esiintyi, vaikka viime vuoden sato oli laskennallisesti riittävä.  Viljasta kun mm. pilaantui hyvin suuri osa.

Varmasti näiden makasiinien rakentamisessa on otettava huomioon yhtä sun toista Malawin olosuhteissa, mitä vaikkapa Suomessa ei tarvitse miettiä, mutta en kyllä keksi mitään, miksei asia voisi onnistua. Ja olisi mitä mainioin asia heille.
« Last Edit: 06.05.09 - klo:05:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #12 on: 18.05.09 - klo:17:39 »
Tästä osoitteesta löytyy powerpoint-esitys siitä, miten he sen tekivät, esittäjänä Idriassa M. Mwale, Malawin maatalousministeriö.

Kalvo 20: maissin tuotanto ollut 4 vuoden ajan suurempi kuin maan tarve.

Kalvo 17: kuluja (satokautena 2007/2008) noin 100 miljoonaa US.dollaria.

Se on noin (vähän alle) 10$ asukasta kohti (väkiluku n. 13 miljoonaa).

Kalvosta 14 voi päätellä, että 2008/2009 (mm. kohonneiden lannoitteiden hintojen takia) kulut ovat luultavasti olleet lähes tuplasti.

Mutta se on edelleen alle 20$ asukasta kohti.

Kalvosta 14: ”Investointi maanviljelyyn on avain köyhyyden vähentämiseen”

***

Karkea laskelma siltä (epärealistiselta) pohjalta, että rikkaat länsimaat joutuisivat kustantamaan tästä ikuisuuteen nämä tällaiset kulut, ja koko eteläiselle Afrikalle.

Olkoon tuettavien määrä puoli miljardia, eli 500 000 000.

Ja tuo kustannus per asukas siis se 20 dollaria.

Vuodessa siis kustannus siitä, että nälkää ei enää olisi: 10 miljardia dollaria. Jos rikkaita maksajia olisi miljardi, siis helle kymppi vuodessa (eli vähemmän kuin tämä).

***

Vertailukohdaksi se, mitä Irakin sota on maksanut USA:lle v. 2007 mennessä: 1200 miljardia eli siinä 200 miljardia vuodessa.

World Food Programin (WFP) vuosibudjetti on siinä 6 miljardia dollaria (joka ei uutisen mukaan ehkä edes riitä).
« Last Edit: 18.05.09 - klo:18:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #13 on: 19.05.09 - klo:18:41 »
Tämän uutisen mukaan olin arviossani aika oikeassa, maatalouden tukemiseen on käytetty nyt tällä ”kierroksella” (vuonna?) 183 miljoonaa dollaria.

Tämä Bingu wa Mutharika ilmeisesti tulee valituksi uudelleen presidentiksi. Jonka hän mielestäni myös todella ansaitsee!

PS. Tekisi mieli lähettää yhdistyksen onnittelut, jos (kun) näin käy!!! Missä on Malawin Suomen lähetystö? "Your Excellency ..." --- miten se nyt pitää sitten laittaa? -- Ja vielä, kuka kerkiää käydä Malawissa, jos yhdistykselle tulee kutsu virkaanastujaisiin?  ;D
« Last Edit: 19.05.09 - klo:19:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Malawin ihme
« Reply #14 on: 20.05.09 - klo:18:36 »
Viljasiilojen rakentaminen jatkuu tämän uutisen mukaan.

Ja kyseiset siilot eivät enää ole näitä, vaan nyt tällaisia (pääkaupunki Lilongwen lähellä) tai jotain tällaisia (ne 600, jotka nyt rakennetaan).

PS. Etsikääpä minulle lainaus, jossa UNEP ja Klaus Töpfer ovat kehottaneet rakentamaan moderneja viljasiiloja.

PS2. Nämä ovat tiedot UM:n sivuilta. Nyt on vaikea sanoa, mihin onnittelu - taiteen sääntöjen mukaan - lähetään. Jostain syystä en löydä yhteyttä Malawin hallituksen virallisille sivuille - mikä on oikea osoite? Wikipedian ehdottamat osoitteet eivät vastaa.

***

Tunteeni ja tunnelmani on näin liikuttunut ja pateettinen tässä tapauksessa, että tämä tuli luonnokseksi:

Quote
"Your accomplishment was not a miracle as our famous Winter War actually was not that either. No, with a resolute action and with a clear and intelligent planning and consequent leadership [...] just as you did! Compared to our enemy decades ago, you and your small nation have resisted (and now - we hope and presume - even won) a much greater enemy, The Hunger, an enemy with which there is no way to negotiate (as we, in our case, luckily, in time, had) [...]"`?

Mutta ehkä kuitenkin vähän "sordiinoa", jos onnittelun lähetämme. Mutta tuon jätän nyt tuohon!
« Last Edit: 21.05.09 - klo:07:32 by Heikki Jokipii »